Vårdpersonal: Sluta applådera – och hjälp till

Tusentals personer i Sverige klappar händerna varje kväll för att uppmuntra vårdpersonalen som sliter i samband med coronavirusets spridning. Men applåderna ekar tomt om inte engagemanget överlever coronakrisen – och leder till förändring.
– Min första tanke var att de lika gärna kan låta bli och erbjuda en mer faktisk insats i stället om de vill hjälpa vårdpersonalen i rådande situation, säger undersköterskan Karin Lorentsson.
Publicerad 24 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Karin Lorentsson, undersköterska i Skövde, önskar att fler engagerar sig i vården på andra sätt än att applådera ut i tomma intet på kvällarna.
Karin Lorentsson, undersköterska i Skövde, önskar att fler engagerar sig i vården på andra sätt än att applådera ut i tomma intet på kvällarna.Foto: Privat

På sociala medier sprids uppmaningen om att varje kväll klockan 20.00 gå ut, förslagsvis på sin balkong, och under en minut applådera för att uppmärksamma den personal som i en allt mer ansträngd sektor får arbeta för att rädda liv och säkerställa hälsa. En Facebookgrupp som samlar över 250 000 personer lägger varje kväll upp videor på hur de går ut och klappar händerna.

– Jag uppskattar när folket här i Sverige applåderar. Det värmer i hjärtat att så många stöttar oss i svåra tider. Vi stöttar och pushar varandra, säger Erika Chan, som jobbar på ett äldreboende i Halmstad.

Syftet med applåderna är enligt gruppens beskrivning på sociala medier att "peppa och stötta vårdens tungt arbetande hjältar. De går verkligen på knäna och övertid jämt. Nu ännu mer så. Dags att hjälpa dem".

"Höj lönen i stället"

Men initiativet har fått motreaktioner. Det sprids bland annat bilder och inlägg med budskap som "Sluta applådera – höj lönen i stället", och vårdpersonal runt om i landet problematiserar hyllningarna på sociala medier. Ett inlägg som delats över tre tusen gånger beskriver situationen som följande:

"Som tack kommer vi få hjärt-emojis på Instagram, kallas hjältar, applåder från balkonger från dem i karantän. Indragen semester och samma ovärdiga lön som i dag. Sedan kommer majoriteten av svenska folket rösta för sänkta skatter eftersom de anser att hela Corona-krisen sköttes dåligt".

– Jag tycker naturligtvis att det är bra att allmänheten har uppmärksammat vår situation inom vården. Men som med så mycket annat som sprids via nätet så hjälper det föga att man står och applåderar ut i tomma intet varje kväll, säger Karin Lorentsson, som arbetar på ett äldreboende i Skövde.

Hjälp behövs

I hennes kretsar är det många som tycker att initiativet är onödigt i ljuset av hur haltande förutsättningarna i branschen är i vanliga fall – och särskilt nu när coronaviruset sprids.

För att faktiskt göra skillnad krävs omfattande insatser för att förbättra lönen, scheman och arbetsbelastning. Och att vårdpersonalen inte glöms bort när coronakrisen är över.

– Hjälp oss gärna, men gör det på ett sätt som märks för oss. Hjälp exempelvis äldre med att handla eller andra ärenden. Om möjligheten ges att snabbutbildas och hjälpa till på exempelvis äldreboenden, kan friska hjälpa till med mycket i det dagliga vårdandet, som med dusch, promenader, att umgås med de gamla och så vidare. Det hade varit en fin gest och en ordentlig hyllning, säger Karin Lorentsson.

Hilda Djupenström/TT

En del vårdpersonal uppskattar hyllningarna i form av applåder varje kväll, medan andra önskar att engagemanget sett ut på ett annat sätt. Arkivbild.
En del vårdpersonal uppskattar hyllningarna i form av applåder varje kväll, medan andra önskar att engagemanget sett ut på ett annat sätt. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.