Sport

Vittsjö permitterar spelarna

Ebba Hed med bollen under en match med Vittsjö.
Ebba Hed och hennes lagkompisar i Vittsjö GIK kommer att korttidspermitteras efter att de i dag gått ut sin lön – ett drag för att Vittsjö ska spara pengar.
Fotograf: Foto: Stefan Sandström
Sport
Fotboll I dag betalas spelarlönerna ut, sen permitterar Vittsjö sina spelare.

Den ekonomiska situationen för idrottsföreningarna blir allt mer ansträngd, och allsvenska Vittsjö GIK tvingas nu ta till en åtgärd som många andra elitföreningar också gör. De korttidspermitterar sina spelare och ledare för att hålla nere utgifterna.

– Vi hade styrelsemöte förra veckan och diskuterade igenom vad vi har för olika alternativ, för pengarna sinar för oss. Permittering är ett alternativ och vi informerade tjejerna om det, säger Erika Nilsson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Nya coronabeskedet: "Skjut upp matcher"

Häcken jublar efter mål i träningsmatchen mot Utsikten i förra veckan. Nu blir det inga fler träningsmatcher för den allsvenska klubben den kommande tiden. Arkivbild.
Häcken jublar efter mål i träningsmatchen mot Utsikten i förra veckan. Nu blir det inga fler träningsmatcher för den allsvenska klubben den kommande tiden. Arkivbild.
Fotograf: Adam Ihse/TT
Sport
Sport I stort sett all elitidrott i Sverige har upphört på grund av coronakrisen.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar idrotten att all träning ska ske utomhus, att matcher, träningsmatcher och cuper bör skjutas upp och att idrotter som bygger på kroppskontakt ska ta en paus.

Även om elitidrotten avstannat så har flera allsvenska fotbollslag spelat träningsmatcher och till exempel fotbollen har fortsatt på de lägre serienivåerna. De lag som kunnat följa rekommendationen om att folksamlingar inte ska vara större än 50 personer har spelat vidare.

– Idrott är lite komplicerat och vi vill naturligtvis att man ska fortsätta idrotta. Vi vill att människor ska röra sig utomhus, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Möte om konsekvenserna

Svenska fotbollförbundet kommer att ha ett möte under onsdagen för att ta ställning till de nya riktlinjerna, säger tävlingschefen Anna Lögdberg till TT.

Svensk Elitfotbolls generalsekretare Mats Enquist säger till Göteborgs-Posten att de allsvenska klubbarna måste prata igenom vad det innebär för deras verksamhet innan de kan fatta något beslut.

Medan många klubbar har stoppat träningen och gett sina spelare ledigt har flera allsvenska lag, däribland BK Häcken och Helsingborg på herrsidan samt Piteå och Linköping på damsidan spelat träningsmatcher den senaste tiden och har ytterligare matcher inplanerade.

Redan timmar efter rekommendationen från Folkhälsomyndigheten bestämde Stockholms fotbollsförbund att stoppa årets upplaga av ungdomsturneringen Sankt Erikscupen som 80 000 barn och ungdomar var anmälda till.

"Solidaritetsfråga"

Riksidrottsförbundet (RF) rekommenderar idrottsrörelsen att följa Folkhälsomyndighetens råd om att inte spela några matcher.

– Det uppmanar jag alla idrottspersoner att följa. Det kan bli knepigt för dem som planerat matcher, men det är en samhällssolidaritetsfråga, säger ordföranden Björn Eriksson till TT.

– Ur idrottslig synvinkel är det tråkigt och trist, men pandemibekämpningen går först. Vi kommer definitivt att följa detta, det är min klara uppmaning till idrottsrörelsen. Man kan också säga att vi är glada över att det inte rör träning, så att barn och ungdomar och andra kan röra på sig. Det här handlar om tävlingsverksamhet och är ett pris som vi får betala helt enkelt.

Eriksson säger att RF, som fått vara med i beredningen av rekommendationerna till idrotten, redan tidigare uppmanat idrotter att minska på närkontakt genom att flytta träningar utomhus och träna på ett annat sätt.

– Vi beslutade också för någon dag sedan att vi utökar Projektstödet med ett område. Det gör att föreningar nu under coronaepidemin kan söka pengar för att införskaffa saker som man behöver för att träna på ett annorlunda sätt, om man exempelvis måste flytta träningar utomhus för att minska på smittrisken, säger han.

Projektstödet är pengar som bland annat går till idrottsprojekt i segregerade bostadsområden och för att främja jämställdhet.

Mikael Forsell/TT

Ingela Ahlberg/TT

Sport

Superstjärnan fortsätter över Tokyo-OS

Simone Biles vill avsluta med ett OS till och förlänger karriären ett år. Arkivbild.
Simone Biles vill avsluta med ett OS till och förlänger karriären ett år. Arkivbild.
Fotograf: Matthias Schrader/AP/TT
Sport
Sport

Simone Biles hade tänkt avsluta karriären i år efter sommar-OS i Tokyo. När det beslutades att spelen skjuts upp till nästa sommar tog det ett tag för gymnastikstjärnan att bestämma sig. Men nu är det klart. Hon satsar ett år till för att få avsluta med ett OS.

Men det blir en tuff utmaning:

– Jag har ingen tvekan om att mina tränare kan få mig i fysiskt toppslag, säger Simone Biles i amerikanska tv-programmet "Today", men tillägger:

– Fast mentalt, att fortsätta ett år till. Det är vad som kommer att bli krävande för mig och oss alla. Vi måste hålla oss i form såväl mentalt som fysiskt.

Hade Simone Biles valt att lägga av skulle OS i Tokyo ha tappat ett av sina stora internationella affischnamn. 23-åringen tog fyra OS-guld i Rio för fyra år sedan och har kammat hem hela 19 VM-guld.

Sport

Kräver stopp för fotbollen i Vitryssland

Sport
Sport

Vitryssland har som enda land i Europa låtit högstaligan spela vidare i coronakrisen.

Snart kan det vara slut med det – i alla fall om spelarfacket Fifspro får som det vill.

– Vi vädjar till samma försiktighetsåtgärder som har vidtagits i resten av fotbollen, säger Fifpros generalsekreterare Jonas Baer-Hoffmann till BBC.

– Det som pågår är ofattbart. Jag tror inte att någon kan förklara det. Allt sunt förnuft säger att de behöver tillämpa samma regler som alla andra och vi kommer att verka för det, säger Baer-Hoffmann och tillägger att det finns spelare i ligan som är oroliga för sin hälsa.

När i princip alla annan fotboll i Europa ligger nere har tv-bolagen fått upp ögonen för ligan och skrivit nya avtal med det vitryska förbundet. Matcherna går nu att se i ytterligare tio länder, bland annat Ryssland och Indien.

Vitryssland hade på onsdagen 163 rapporterade fall av coronaviruset och två döda.

Sport

Skånska seriestarten skjuts upp "tills vidare"

Fotbollschef bakom ett mål
Skånebolls vd Peter Ekvall har ett nytt besked: Alla matcher ställs in tills vidare.
Fotograf: Håkan Jacobsson
Sport
fotboll Det kommer inte att bli någon skånsk seriestart enligt plan, som Skåneboll tidigare beslutat om. Nu har distriktsförbundet gått ut med att alla matcher är inställda tills vidare.

Först informerade Skånebolls vd Peter Ekvall om att beslutet om den skånska seriestarten skulle komma efter styrelsemötet framåt kvällen.

Men bara kort efter det gick Skåneboll ut med att alla matcher är inställda tills vidare.

- Vi har fått klara rekommendationer nu om att det är kontakten mellan spelarna på planen som ska undvikas och därmed är det stopp som gäller, förklarar Peter Ekvall.

På skånska distriktsförbundets hemsida står det att läsa:

"Enligt nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten skall samtliga fotbollsmatcher ställas in tills vidare.

Skånes Fotbollförbund avser komma med ett längre klargörande under morgondagen".

- Många undrar säkert vad tills vidare innebär, om det blir en senare seriestart. Det kommer att diskuteras i dagens styrelsemöte nu när vi har tillgång till den information vi behöver och sedan kommer vi ut i morgon med ett tydligt klargörande.

- Men det är ingen som vet hur länge den här epidemin kommer att pågå och hur länge rekommendationerna om stopp för matcher kommer att gälla, så det kommer fortfarande att vara svårt att bestämma någonting med säkerhet. En del distriksförbund har beslutat om senare seriestart med enkelserie och liknande, vi får se hur vi kommer att besluta här.

Sport

Uppgift: Champions League-finaler utan publik

Real Madrid och Manchester City är två av lagen som är kvar i kampen om Champions League-bucklan. Arkivbild.
Real Madrid och Manchester City är två av lagen som är kvar i kampen om Champions League-bucklan. Arkivbild.
Fotograf: Manu Fernandez/AP/TT
Sport
Sport Champions League-finalerna ska spelas – men utan publik.

I eftermiddag har Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) videokonferens med de 55 medlemsnationerna med anledning av coronakrisens effekter på fotbollen. Från Sverige deltar generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Independent uppger att Uefa och stora fotbollsnationer som England, Spanien, Italien, Tyskland och Frankrike är överens om att de inhemska ligorna – på ett eller annat sätt – ska spelas klart innan säsongen 2020/2021 startar.

Enligt tidningens källor finns det också en samsyn om att herrarnas och damernas Champions League-finaler liksom Europa League-finalen ska spelas utan publik.

Enligt ZDF är planen att spela matcherna i juli och augusti.

När den europeiska toppfotbollen stoppades hade herrarnas Champions League och Europa League nått åttondelen på herrsidan och kvartsfinalen på damsidan.

Final i Istanbul

Finalen för herrarna var schemalagd till Istanbul den 30 maj, damernas till Wien sex dagar tidigare och kampen om pokalen i Europa League skulle ha spelats i Gdansk den 27 maj. Samtliga finaler har skjutits upp, men några nya damtum finns inte.

Även kvalet till herrarnas fotbolls-EM ska spelas klart. Fyra playoffmatcher skulle ha spelats 28 och 31 maj. Enligt ZDF kommer det att skapas ett landslagsfönster i augusti så att de matcherna kan spelas.

En annan fråga som lär diskuteras på Uefa-mötet är en eventuell flytt av damernas EM-slutspel i England från 2021 till 2022.

När både herrarnas EM och sommar-OS i Tokyo skjutits upp till nästa sommar finns det knappast plats för ytterligare ett stort fotbollsmästerskap.

Eller?

Norge emot EM-flytt

Det norska fotbollsförbundet är emot att flytta damernas EM. Det skulle sända fel signaler ur ett jämlikhetsperspektiv, enligt generalsekreteraren Pål Bjerketvedt.

– Det är för tidigt att säga hur det kommer att sluta, men vår uppfattning är fortsatt att planerade mästerskap ska genomföras samtidigt som det görs plats för dem som flyttats, säger Bjerketvedt till NTB.

– Vi inser också att 2021 inte kommer att bli ett normalt år och att det kommer att finnas mästerskap som krockar och andra kanske får avgöras vid andra tillfällen än planerat. Men vi hoppas fortfarande att det är möjligt.

Sport

Coronakrisen stoppar KHL-lag

Landslagsbacken Adam Almquists klubb tvingas dra sig ur KHL. Arkivbild.
Landslagsbacken Adam Almquists klubb tvingas dra sig ur KHL. Arkivbild.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport

Coronakrisen tvingar den ryska ishockeyklubben Admiral Vladivostok att dra sig ur KHL den kommande säsongen. Detta sedan den lokala idrottsmyndigheten i Primorskijdistriktet dragit in sitt ekonomiska stöd till regionens proffslag den kommande säsongen för att i stället satsa pengarna på bekämpningen av coronaviruset.

Klubben skriver på sin webbplats att när dessutom huvudsponsorn har ekonomiska problem på grund av pandemin finns ingen möjlighet att uppfylla KHL:s krav på minimilön.

"Det högsta värdet för oss som organisation förblir livet och hälsan hos invånarna i Primorskijdistriktet. I den nuvarande situationen finns det viktigare sociala områden som just nu behöver maximalt stöd", skriver klubben på sin webbplats.

Vladivostok, som ligger längst österut i Ryssland vid Stilla Havet, kommer i stället att satsa på sin ungdoms- och juniorverksamhet.

Den gångna säsongen spelade backen Adam Almquist och forwarden Markus Ljungh i Vladivostok, men det var redan klart att den blågula duon skulle lämna klubben.

Sport

Förra storspelaren tillbaka i landslaget

Johanna Wiberg.
Johanna Wiberg.
Fotograf: CHRISTOFFER BORG MATTISSON
Sport
Sport

Förra storspelaren Johanna Wiberg är tillbaka i handbollslandslaget – som ledare. 36-åringen är klar som assisterande till nya förbundskaptenen Tomas Axnér från och med i sommar.

"Det här känns så inspirerande och det är med stor glädje jag hoppar på uppdraget", säger Wiberg till handbollslandslaget.se.

Wiberg avslutade spelarkarriären efter OS i London 2012. Då hade hon gjort 145 landskamper, spelat sex stora mästerskap, vunnit två SM-guld och varit proffs i tre danska klubbar. Hon har hängt kvar i sporten som tv-expert och assisterande tränare i Lugis damlag.

Wibergs första uppgift blir att ta landslaget till EM i Norge och Danmark i slutet av året och OS i Tokyo nästa sommar. Båda kvalen är uppskjutna på grund av coronaviruset.

"Det är självklart jätteroligt. Jag har aldrig släppt intresset för handboll även om jag följt landslaget mer på distans de senaste åren när familjelivet och jobbet tagit sin tid. Nu ska jag in i hetluften igen och det känns otroligt inspirerande", säger Wiberg.

Sport

Förbundets vädjan: Låt klubbarna slippa hyra

Fotbollförbundet vill att alla fotbollsföreningar ska slippa betala planhyra under 2020 för att mildra de ekonomiska krisen orsakad av coronavirusets spridning. Arkivbild.
Fotbollförbundet vill att alla fotbollsföreningar ska slippa betala planhyra under 2020 för att mildra de ekonomiska krisen orsakad av coronavirusets spridning. Arkivbild.
Fotograf: Erik Mårtensson/TT
Sport
Sport

Coronakrisen har drabbat svensk idrott hårt. Nu vädjar Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson i ett öppet brev till landets alla kommuner: Låt alla fotbollsföreningar slippa plan- och lokalhyra under 2020.

Föreningarna drabbas hårt när publikintäkter från matcher går förlorade och sponsoravtal med krisande företag är hotade. De senaste rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten gör att cuper och fotbollsskolor som är pålitliga kassakor får ställas in.

"Det som dock oroar mest är att föreningar flaggar för att dessa ekonomiska konsekvenser innebär att barn- och ungdomsverksamheten måste skäras ner", skriver Nilsson i sitt brev.

Nilsson vill även att kommunerna ser över det lokala aktivitetsstödet.

Det lokala aktivitetsstödet är kopplat till hur många som deltar i en klubbs verksamhet. Därför kan inställda träningar och matcher slå hårt mot många fotbollsklubbar. Fotbollförbundet vill därför att landets kommuner fryser aktivitetsstödet på 2019 års nivå.

Sport

Förra storspelaren tillbaka i landslaget

Dåvarande lagkaptenen Johanna Wiberg inför OS 2012. Arkivbild.
Dåvarande lagkaptenen Johanna Wiberg inför OS 2012. Arkivbild.
Fotograf: ANDERS WIKLUND / TT
Sport
Sport

Förra storspelaren Johanna Wiberg är tillbaka i handbollslandslaget – som ledare. 36-åringen är klar som assisterande till nya förbundskaptenen Tomas Axnér från och med i sommar.

"Det här känns så inspirerande och det är med stor glädje jag hoppar på uppdraget", säger Wiberg till handbollslandslaget.se.

Wiberg avslutade spelarkarriären efter OS i London 2012. Då hade hon gjort 145 landskamper, spelat sex stora mästerskap, vunnit två SM-guld och varit proffs i tre danska klubbar. Hon har hängt kvar i sporten som tv-expert och assisterande tränare i Lugis damlag.

Svenska damlandslaget siktar på att nå OS i Tokyo nästa sommar – kvalet är uppskjutet på grund av coronaviruset – och EM i Norge och Danmark i slutet av året.

"Det är självklart jätteroligt. Jag har aldrig släppt intresset för handboll även om jag följt landslaget mer på distans de senaste åren när familjelivet och jobbet tagit sin tid. Nu ska jag in i hetluften igen och det känns otroligt inspirerande", säger Wiberg.

NÄSTA ARTIKEL