Flera döda i attack mot tempel i Afghanistan

Minst 25 människor har dödats i en attack mot ett sikhiskt tempel i centrala Kabul i Afghanistan, där många bedjande fanns samlade.
Attacken sker i ett läge där landet plågas av en rad kriser.
Publicerad 25 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Förtvivlade anhöriga efter den dödliga attacken mot ett tempel i Kabul på onsdagen.
Förtvivlade anhöriga efter den dödliga attacken mot ett tempel i Kabul på onsdagen.Foto: Rahmat Gul/AP/TT

Angriparna stormade in i templet strax före klockan 8 i morse lokal tid, enligt inrikesdepartementets talesperson Tariq Arian. Därefter följde en flera timmar lång insats från säkerhetsstyrkor för att försöka rädda besökarna i templet.

Insatsen slutade med att gärningsmännen dödades, enligt Tariq Arian.

Omkring 80 människor kunde räddas – men minst 25 miste livet och 8 skadades under attacken, uppger inrikesdepartementet.

Självmordsbombare

Enligt parlamentsledamoten Narender Singh Khalsa, som företräder den religiösa minoriteten, fanns även självmordsbombare bland angriparna.

– Gärningsmännen inledde sin attack vid en tidpunkt då dharamsala var full av bedjande, säger han, och syftar på en särskilt helig del av tempelområdet.

Den sikhiska minoriteten i Afghanistan utgörs numera av knappt omkring 300 familjer. I slutet av 1980-talet fanns omkring en halv miljon sikher runt om i landet, men de flesta har flytt efter alla år av inbördeskrig och talibanernas framväxt.

USA minskar bistånd

Den islamistiska upprorsrörelsen ligger dock inte bakom onsdagens attack, försäkrar en av dess talespersoner på Twitter.

I stället säger sig IS ha utfört attacken. Terrorgruppen tog även på sig ansvaret för en attack mot gruppen i Jalalabad 2018, då flera människor dödades.

Onsdagens händelser sker i ett läge av stor politisk osäkerhet där de rivaliserande ledarna Ashraf Ghani och Abdullah Abdulla båda gör anspråk på att vara landets president. Detta samtidigt som USA och talibanerna nått en överenskommelse om att amerikanska styrkor på sikt helt ska lämna landet.

I tisdags meddelade USA att man skär ner biståndet till landet med en miljard dollar i år, och ytterligare en miljard nästa år. Detta efter ett besök från utrikesminister Mike Pompeo där han försökte pressa ledarna Ghani och Abdullah att förhandla fram en lösning, men utan resultat.

Nato-styrkor anländer till platsen där attacken skedde i centrala Kabul på onsdagen.
Nato-styrkor anländer till platsen där attacken skedde i centrala Kabul på onsdagen.Foto: Rahmat Gul/AP/TT
Fakta: Afghanistan

Fakta: Afghanistan

Afghanistan uppskattas ha 35,5 miljoner invånare, även om uppgifterna är mycket osäkra. Majoriteten av befolkningen – omkring 60 procent – livnär sig på jordbruk och boskapsskötsel.

Landet är en islamisk republik med ett tämligen könssegregerat samhälle, trots att full jämställdhet mellan kvinnor och män råder enligt författningen.

Inbördeskrig har rått i princip konstant sedan slutet av 1970-talet och ekonomi och infrastruktur ligger i ruiner.

Sovjetunionens invasion 1979 följdes av ett utdraget krig mellan den kommunistiska regimen och islamistiska muhajedingrupper, stödda av USA. Efter maktövertagandet 1992 vände milisgrupperna snart vapnen mot varandra. Kaoset och krigströttheten beredde väg för den fundamentalistiska talibanrörelsen som inom några år tog kontroll över landet.

Efter terrordåden i USA den 11 september 2001 började USA-ledda styrkor att bomba Afghanistan varpå talibanstyret föll. Försöken att sedan dess bygga upp landet har i stort misslyckats.

Källor: Nationalencyklopedin och Landguiden/UI

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.