Beslutet kan förlänga guldhoppets OS-karriär

OS i Tokyo flyttas fram.
Det får medaljhoppet Max Salminen att hoppas på en ny chans för finnjolle – och därmed honom själv – i Paris 2024.
– Det kommer säkert ge ytterligare eld till den diskussionen, säger seglarstjärnan.
Publicerad 25 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Max Salminen. Arkivbild
Max Salminen. ArkivbildFoto: Anders Wiklund/TT

Han tog OS-guld i starbåt tillsammans med Fredrik Lööf i London 2012. Sedan försvann den disciplinen från det olympiska programmet. Samma öde är det bestämt att Max Salminens nuvarande klass finnjolle ska gå till mötes efter Tokyo-OS; det spikades i slutet av 2019.

Därmed såg 2020 också ut att bli slutpunkten för Max Salminen vad gäller OS-deltagande. Men när arrangörerna i Tokyo och Internationella olympiska kommittén (IOK) på tisdagen tog beslutet att flytta fram sommarens OS till "senast" sommaren 2021 på grund av det nya coronavirusets utbredning ser Salminen möjligheterna.

Både för finnjolle och sig själv.

– Eftersom det nu har varit på tapeten att finnjolle ska åka ut efter 2020 har man ju fått ytterligare ett år att segla finnjolle – det borde man kanske ta som en gåva, säger Salminen.

– Och det kommer säkert ge ytterligare eld till den diskussionen. Ska folk nu bara ha chansen att ställa om på tre år inför Paris 2024? Borde det då inte vara smartare att gå tillbaka och behålla OS-båtarna som vi har? Och det hoppas ju så klart jag.

"Det känns konstigt"

För egen del vad beträffar sommarens nu framflyttade OS beskriver Salminen känslorna som blandade.

– Jag har gått in med inställningen att OS kommer att vara när det skulle vara. För bara någon dag sedan började jag tänka att det kan bli ett begränsat antal träningsdagar på vatten, på grund av alla nedstängningar efter coronaviruset.

– Nu har man helt plötsligt ytterligare ett år på sig. Det är märkligt att det man har sett framför sig så himla länge helt plötsligt kommer längre bort igen.

TT: Hur påverkar det här din fortsatta satsning?

– Vi seglare är ganska vana vid att behöva anpassa oss. Det är inget konstigt för oss om ett race blir framskjutet en timme. Men det här, att det största målet som man levt efter i fyra år blir framskjutet ett år – det känns konstigt.

"Gäller att vara smart"

Salminen försöker emellertid omedelbart blicka framåt.

– Ett år extra kan man försöka ändra till något positivt; nu finns det en massa möjligheter att förfina grejer som man har jobbat på.

– Vi får väl fundera, jag och tränaren, på vad fokus ska vara nu. Vi har varit inställda på att det har varit målrakan, det är nu man ska börja spetsa till det för att vara toppad. Med den här extra tiden man får nu gäller det att vara smart – hur mycket kan vi öppna för att testa nya grejer och testa på den här tiden?

Och så har han alltså börjat drömma om Paris.

Fredrik Shayn Scherman/TT

Fakta: Max Salminen

Fakta: Max Salminen

Född: den 22 september 1988 i Barsebäck (31 år).

Bor: Malmö.

Klubb: Göteborg KSS.

Meriter (urval): OS-guld i starbåt tillsammans med Fredrik Lööf (2012). VM-silver i finnjolle (2018).

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.