Bolsonaro rasar mot virusrestriktioner

Brasiliens president Jair Bolsonaro går till hårt angrepp mot guvernörer och borgmästare i landet som infört kraftiga restriktioner för att bromsa coronavirusets framfart.
Publicerad 25 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Brasiliens president Jair Bolsonaro. Arkivbild.
Brasiliens president Jair Bolsonaro. Arkivbild.Foto: Fotoarena/AP/TT

– Det som en del guvernörer och en del borgmästare i Brasilien håller på med är brottsligt. De förstör Brasilien, säger presidenten.

I takt med den tilltagande smittspridningen har Bolsonaro sällat sig till sin amerikanske kollega Donald Trumps inställning att ekonomin måste prioriteras framför mer långtgående restriktioner.

"Om företag inte producerar kommer de inte att betala några löner. Om ekonomin kollapsar kommer inte heller offentliganställda få någonting. Vi behöver få igång företag och göra allt för att skydda de äldres hälsa", twittrade han tidigare på onsdagen.

Under ett tal till nationen dagen före tonade han ner utbrottets allvar. Enligt officiella siffror har hittills 46 människor mist livet i Brasilien efter att ha smittats. 65-årige Bolsonaro betonade dock att de flesta inte har något att oroa sig för – inklusive han själv.

– Om jag skulle smittas av viruset så skulle jag, med min bakgrund som atlet, inte ha någon anledning till oro, jag skulle inte känna något alls, det skulle som mest vara som en liten influensa, sade presidenten

Hans uttalanden väckte kritik från flera håll.

"I det här allvarliga läget behöver landet ett ledarskap som är seriöst, ansvarsfullt och med omsorg om befolkningens liv och hälsa", sade senatens talman Davi Alcolumbre i en kommentar.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.