Kultur och nöje

Bright Eyes släpper ny musik

Bright Eyes släpper nytt. Arkivbild.
Foto: William Philpott
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Nio år har gått sedan det nyligen återuppväckta indiebandet Bright Eyes släppte ny musik. Nu är det dags – trion släpper singeln "Persona non grata" och enligt ett pressmeddelande är bandet återigen redo att "tackla ett turbulent världsläge och kanalisera det i sin musik."

Bright Eyes föddes 1995 då sångaren och gitarristen Conor Oberst började spela in musik i sin källare i Nebraska. 2011 kom "The people's key", bandets nionde och senaste album.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Schyffert i ny Viaplay-serie

Henrik Schyffert ligger bakom Viaplays nya dramaserie 'Zebrarummet'. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

"Zebrarummmet" – det är titeln på ett nytt kommande spänningsdrama på Viaplay. Serien handlar om mord och maktspel på en exklusiv internatskola för samhällets elit och bygger på en originalidé från manusförfattaren och regissören Gustaf Skördeman och komikern och skådespelaren Henrik Schyffert, som själv spelar en av rollerna.

"Jag började tänka på det här med klasskillnaderna i Sverige från min tid på kommunala skolan i Märsta, där vi hade gemensamma friluftsdagar och discon med internatskolan Sigtuna Humanistiska. Det slog mig att den där lilla världen hade varit en bra spelplan för att visa upp ett Sverige i miniatyr", säger Schyffert i ett pressmeddelande.

I övriga roller syns bland andra Aliette Opheim, Valter Skarsgård, Alva Bratt och Edvin Endre.

Exakt premiärdatum är inte fastställt, men serien kommer att sändas i åtta avsnitt i regi av Andrea Östlund, Erik Eger och David Berron. Manusförfattare är Michaela Hamilton, Gustaf Skördeman, Erik Eger, Anna Platt och Fredrik Agetoft.

Kultur och nöje

Newkid klar för "Late night concert"

Newkid. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

TV4, Live Nation och Gröna Lund fortsätter med konsertkonceptet "Late night concert" i vinter. Den andra säsongen inleds den 2 december och avslutas med en julspecial på självaste julafton, enligt ett pressmeddelande från kanalen. Bland de artister som uppträder finns Newkid, Carola, Agnes, Per Gessle och Victor Leksell.

"Late night concert" hade premiär i våras och går ut på att en rad svenska artister uppträder på ett folktomt Gröna Lund i Stockholm, framträdanden som sänds i TV4. Konsertformatet skapades med anledning av att publiken inte har möjlighet att gå på konserter under coronapandemin.

Vinterns konserter: Carola, Mariette, Samuel Ljungbladh (2/12), Miss Li, Myra Granberg, Newkid (3/12), Per Gessle, Astrid S, Victor Leksell (9/12), Agnes, Madi Banja, Sandro Cavazza (16/12), Jill Johnson, Robin Stjernberg, Smith & Tell (17/12), "Late night christmas" med än så länge hemliga artister (24/12).

Kultur och nöje

Golden Globe-organisation vann mot journalist

Hollywood Foreign Press Association arrangerar Golden Globe-galan. Nu har organisationen vunnit ett stämningsmål gentemot den norska journalisten Kjersti Flaa, som två gånger nekats medlemskap. Arkivbild.
Foto: Jordan Strauss/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Pressorganisationen Hollywood Foreign Press Association (HFPA) går segrande ur konflikten med den norska journalisten Kjersti Flaa. En federal domare har avslagit Flaas stämningsansökan gentemot HFPA, skriver Variety.

Det var i augusti som Flaa stämde organisationen, som är främst känd arrangören bakom den prestigefyllda amerikanska film- och tv-galan Golden Globe Awards. HFPA:s medlemmar består av internationella journalister från ett 50-tal länder, alla med bas i USA.

Flaa, som rapporterar för flera av Norges större medier, har nekats medlemskap två gånger och menar att HFPA har kartelliknande drag och medvetet stänger ute konkurrerande kollegor.

"Kvalificerade medlemsansökningar nekas i princip alltid, för att majoriteten av medlemmarna är ovilliga att dela med sig av de enorma ekonomiska fördelar de får som medlemmar", stod det i stämningsansökan där det också ges exempel på medlemsförmåner som lyxiga resor till filmfestivaler där man uppvaktas och skäms bort av filmbolagen.

Den som ansöker om medlemskap i HFPA måste stöttas av två befintliga medlemmar. Dessa medlemmar har också vetorätt, och kan därmed avslå alla nya ansökningar. I domslutet konstateras att HFPA har rätt att utforma sina antagningskriterier som de själva vill.

Kultur och nöje

Filmrecension: Vemodigt drama på finska

Bianca Kronlöf (till höger i bild) pratar finska i det dystra dramat 'Den längsta dagen'. Pressbild.
Foto: Triart film
Kultur och nöje
Kultur och nöje Förhoppningar, längtan och besvikelse – på finska – är vad som bjuds i Jonas Selberg Augustséns sympatiska skildring av en midsommarafton då solen aldrig går ned.

"Den längsta dagen". Är inte det den där gamla stjärnspäckade svartvita krigsfilmen om invasionen av Normandie? Jovisst, men det är nu också ett svenskt, finskspråkigt, drama om några människoöden under årets längsta dag – den midsommarafton långt uppe i norr då solen aldrig går ner.

Skriven och regisserad av Jonas Selberg Augustsén ("Sophelikoptern") och med många relativt okända skådespelare i rollerna (Bianca Kronlöf syns i en större roll och Göran Forsmark har en liten biroll, en av de sista roller han gjorde), är "Den längsta dagen" ett långsamt och mestadels dystert drama om förhoppningar, längtan och besvikelser. Då och då med välkomna inslag av en förlösande svart humor. Det finns en effektiv och tilltalande stämning rakt igenom, som gör att jag med intresse ser filmen, även om det aldrig känns som att man kommer rollfigurerna riktigt nära.

En lastbilschaufför kör sin sista runda före pensioneringen. På väg hem till sin sängliggande hustru och sina barn säger han adjö till de många kvinnor han har haft förhållanden med. En kommunanställd kvinna blir hånad av sina kollegor för att den viltbro hon har initierat har blivit en flopp. En kvinna som är skogsaktivist blir trakasserad av skogshuggare. En alltmer frustrerad affärsföreståndare väntar på den rulltrappa han har beställt och försöker hindra kunder från att ramla ner i det hål där trappan ska byggas in. Ett gäng gamlingar sitter på en parkbänk, dricker öl och yttrar förnumstigheter. En ung flicka råkar ut för en olycka i skogen.

För ett antal år sedan kom en rad filmer där det berättades om ett antal människoöden som förr eller senare på något sätt mötte eller påverkade varandra – "Magnolia", "Hawaii Oslo", "Short cuts" (att lastbilschaufförens hund heter Atman, är det en liten hyllning till "Short cuts"-regissören Robert Altman?). Ett tag känns det som om "Den längsta dagen" är på väg dit, men det blir inte lika påtagligt som i de förut nämnda filmerna. Att de flesta av rollfigurerna möts på samma midsommarfest räknas inte.

Jag tycker om den här filmen och dess långsamma, stundtals hypnotiska berättande. Den är opretentiös och vemodig och samtidigt hoppfull och med en positiv människosyn.

Gunnar Rehlin/TT

'Den längsta dagen' är långsamt berättad men opretentiös och med en positiv människosyn. Pressbild.
"Den längsta dagen" är långsamt berättad men opretentiös och med en positiv människosyn. Pressbild.
Foto: Triart film

FAKTA

Fakta: Den längsta dagen

Genre: Drama

Premiär: 27 november 2020 på Triart Play och utvalda biografer.

I rollerna: Ville Virtanen, Asko Sarkola, Bianca Kronlöf med flera.

Regi: Jonas Selberg Augustsén

Speltid: 1 timme 59 minuter

Åldersgräns: 11 år

Betyg: + + +

Kultur och nöje

Tv-recension: Utflippat dåligt om blodspengar

En orgie i obegripligheter är vad som bjuds i det blodiga spanska skräckdramat '30 coins'. Pressbild.
Foto: HBO Nordic
Kultur och nöje
Kultur och nöje Den överskattade spanske kultregissören Alex de la Iglesias har skapat ett bisarrt skräckdrama till serie, som blir svårt att stänga av.

Ibland kommer filmer eller tv-serier som är så där utflippat dåliga att detta blir ett slags kvalitet. Det går inte att sluta titta. Jag måste veta, inte hur det går, men jag vill se vilka ytterligare bisarra händelser som filmmakarna har hittat på. Spanska "30 coins" är en sådan serie.

Alex de la Iglesias är en överskattad kultregissör från Spanien, mest känd för den bisarra "Perdita Durango", som var någon sorts spin-off på David Lynchs mästerverk "Wild at heart". De la Iglesias har skrivit "30 coins" och han har också regisserat samtliga avsnitt. Det har blivit en orgie i obegripligheter, överdrivet blodigt våld, katolska konspirationer och förvirrat skådespeleri (förståeligt, eftersom skådespelarna själva knappast kan ha haft en aning om vad som händer).

De 30 mynten i titeln syftar på de 30 silvermynt som Judas fick för att förråda Jesus. Dessa mynt besitter en övernaturlig kraft och den som lägger vantarna på dem alla kommer att kunna härska över världen. En präst, som också är boxare (!), har det enda kvarvarande myntet. Han har flytt till en liten stad uppe i bergen, men blir snart medveten om att ”de” är på jakt efter honom.

Stadens manliga borgmästare och dess kvinnliga veterinär blir prästens medarbetare i kampen mot den annalkande faran. Blodiga mord och självmord följer, ett monster med spindelarmar dyker upp, olika rollfigurer gör utflykter till Paris, Rom och Syrien och allt slutar med…dimma, rök och hotet om en ny säsong.

”30 coins” gör inte ens några försök att få historien att hänga ihop. Troligen är det meningen att vi helt enkelt ska köpa alla ologiskheter, som att den lilla bergsbyn uppenbarligen har flera pigga tv-kanaler, och allt det groteska: blodet sprutar, när någon blir skjuten slängs kroppen iväg flera meter. Hur mycket personer än blir skjutna eller nerslagna så är de snabbt uppe på benen igen. Och ja, i avsnitt sex lägger man plötsligt in en mycket explicit sexscen.

Med "Patria" har HBO Spanien kommit med årets hittills bästa tv-serie. Med "30 coins" visar man att man även kan göra motsatsen till kvalitet. Fast det var omöjligt att sluta titta. Kanske är det någon sorts inverterad kvalitetsstämpel?

Gunnar Rehlin/TT

Det går inte att sluta titta på '30 coins'. Men bra är serien inte. Pressbild.
Det går inte att sluta titta på "30 coins". Men bra är serien inte. Pressbild.
Foto: HBO Nordic

FAKTA

Fakta

Originaltitel: 30 mondeas

Genre: Skräck/drama

Premiär: 29 november 2020 på HBO Nordic.

I rollerna: Megan Montaner, Eduard Fernández, Macarena Gómez med flera

Regi: Alex de la Iglesia

Antal avsnitt: 8

Betyg: +

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Aktiviteten på svenska spelsajter har ökat under 2020

Awise Den 2 juli i år så infördes några nya spelrestriktioner för svenskar (läs mer om vad det innebär här) när det kommer till att spela casino online. Förändringarna begränsar alla konsumenters spelande och förslaget kom från Spelinspektionen i våras när man upptäckte en ökad konsumtion av spel på casino online. Under perioden då spelen ökade som mest var också då det fanns som minst utbud av odds, så en teori till den starka höjningen av aktivitet kan bero på att fler sportspelare testade på att spela på casino istället.

De svenska casinon som innehar den svenska licensen kan med andra ord inte marknadsföra sig unikt, utan de nya restriktionerna omfattar alla svenska spelbolag. Det har varit blandade reaktioner på de nya restriktionerna, men det lugnande beskedet är att det enbart kommer att gälla under 2020 och sedan förväntas spelmarknaden för svenskar vara som innan. Det vill säga en bonus för första insättning och valfria spelbegränsningar. Som det ser ut nu så får de svenska spelbolagen enbart erbjuda 100 kr i insättningsbonus och alla konton har en obligatorisk spelgräns på 5000 kr/vecka.

De landbaserade casinona har det däremot inte lika lätt. Sveriges första casino Cosmopol i Sundsvall meddelade nyligen att de hotas av nedläggning. Detta är dock inte spikat ännu, så vi får hoppas att vi får bevara alla våra landbaserade casinon öppna, så att det enkelt går att variera spel mellan spel online och att besöka Cosmopol i någon av de större städerna.

Spelmönstret bland svenskar har förändrats stort

Tidigare innan den svenska licensen infördes så var det vanligt att spelare valde att spela på ett och samma spelbolag för att kunna ta del av lojalitetsbonusar och kampanjer. Idag ser spelmarknaden helt annorlunda ut. Idag väljer många av spelarna att sätta in på nya spelsajter (hitta nya casinon att spela på via Bennycasino) varje gång de sätter in pengar för att kunna ta del av välkomstbonusen på spelsajten i fråga och få mer att spela för. Ruljansen på den olika svenska casinona har därför varit varierande med få återkommande spelare.

Bara sedan den 1 januari 2019 så ser spelmönstret helt annorlunda ut och många frågar sig om det kommer att vara lika populärt att spela online casino som det är nu, om några år? Generellt sett så verkar svenskarna föredra att spela med bonusar, hellre än utan. Även tidigare innan bonusspel begränsades så kunde man se ett tydligt mönster i deltagandet av kampanjer och erbjudanden som erbjöd spelarna mer att spela för.

När det kommer till smidigheten på de olika casinona så har det däremot blivit otroligt mycket bättre. Idag kan du spela casino online och verifiera dig med bankID, vilket har lättat på trycket gällande tiden det tar att få sina uttag in på kontot efter en vinst. Branschen utvecklas ständigt och förhoppningsvis så får vi mer passande spelregler under 2021 som många svenskar efterfrågar.

Kultur och nöje

Jönssonligan visas på C More

Anders 'Ankan' Johansson, Tomas Alfredson (regi), Henrik Dorsin, Hedda Stiernstedt och David Sundin under inspelningen av 'Se upp för Jönssonligan'. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Biopremiären av "Se upp för Jönssonligan" ställdes in på grund av coronapandemin – nu är det klart att filmen i stället får premiär på C More på juldagen.

"Vi är jätteglada att kunna erbjuda alla våra användare denna otroligt fina julklapp. Att ge familjer över hela Sverige möjlighet att i mellandagarna uppleva julens storfilm från sina vardagsrum är helt unikt och känns i dessa tider fint och bra", säger Åsa Sjöberg, innehållsdirektör på TV4 och C More, i ett pressmeddelande.

I början av veckan riktade filmens regissör Tomas Alfredson hård kritik mot beslutet att visa filmen via en strömningstjänst. I brevet vände han sig till filmens publik och påpekade att filmprojektet har fått flera miljoner av "svenska folkets gemensamma pengar" i stöd från Svenska Filminstitutet och därför borde visas på bio.

"Jag har fått det stora förtroendet att få använda dessa pengar och nu skäms jag som en hund över att behöva göra er besvikna: 'Se upp för Jönssonligan' skall ha premiär på en streamingsajt med start från juldagen", skrev han.

Brevet avslutades med att han bad publiken om ursäkt.

"Jag tycker att det är taskigt och orättvist för alla er som siktat in er på att få se den här filmen. Det måste finnas andra vägar att göra den här filmen tillgänglig för ALLA. Kreativa, offensiva, oväntade, kraftfulla lösningar. Inte stänga in filmen bakom en betalvägg."

I den nya filmen spelar Henrik Dorsin, Anders "Ankan" Johansson, David Sundin och Hedda Stiernstedt huvudrollerna som Charles Ingvar "Sickan" Jönsson, Ragnar Vanheden, Dynamit-Harry och Doris.

Sara Haldert/TT

Kultur och nöje

Sticky Fingers begärs i konkurs

Rockklubben Sticky Fingers i Göteborg begärs i konkurs. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Sticky Fingers begärs i konkurs, skriver Göteborgs-Posten. Den klassiska rockklubben vid Kaserntorget i Göteborg fick nya ägare i början av 2019 och hann aldrig riktigt få igång verksamheten på allvar innan coronapandemin slog till i våras.

Nu begärs Sticky Fingers kommanditbolag i konkurs av det företag som hyr ut ordningsvakter till klubben och som är en av en rad fordringsägare som inte fått betalt. Bland de som kräver eller har krävt pengar finns Göteborgs stad, en grossist, en internetleverantör och enskilda musiker.

Totalt finns 71 registrerade ärenden om betalningsföreläggande – varav 33 är aktiva – gentemot klubben registrerade hos Kronofogden. De tidigare noterade skulderna är dock betalda, skriver GP.

Kultur och nöje

The Weeknd surar på Grammyjuryn

The Weeknd är inte glad på Grammyjuryn. Arkivbild.
Foto: Richard Shotwell/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Att The Weeknds succéalbum "After hours" blev utan Grammynominering förvånade många. Nu slår stjärnan tillbaka mot Grammyjuryn i en ilsken tweet.
PREMIUM

The Weeknd är sur. Supersur. När de amerikanska Grammynomineringarna presenterades på tisdagskvällen och det stod klart att han inte fått en enda nominering härsknade han till rejält och tog till nutidens klagomur nummer ett, sociala medier, för att uttrycka sitt missnöje.

"Grammys fortsätter att vara korrupt. Ni är skyldiga mig, mina fans och musikindustrin att vara transparenta", skriver han på Twitter.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL