Sport

Enkelserie för HIF och IFK

Det blir bara ett derby mellan Joel Wedenells HIF och Isak Orajärvis IFK i år.
Fotograf: Stefan Sandström
Sport
FOTBOLL Premiären i herrarnas division två skjuts fram till mitten av juni – och spelas som enkelserie. Det blir en rumphuggen säsong för IFK Hässleholm och Hässleholms IF i coronaepidemins spår.

På onsdagsförmiddagen kom Svenska Fotbollförbundet med sin krisplan för den nationella fotbollen. De båda division ett-serierna planeras dra igång den 21 maj.

För herrarnas division två och tre samt damernas division ett, vidtas mer drastiska åtgärder. Seriestarten planeras till mitten av juni. Dessutom kommer serierna att spelas som enkelserier, där lagen alltså bara möter varandra en gång.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Varnar "coronafuskarna": Vi kommer efter er

Wada-ordföranden Witold Banka. Arkivbild.
Wada-ordföranden Witold Banka. Arkivbild.
Fotograf: Czarek Sokolowski/AP/TT
Sport
Sport Coronakrisen och bristen på dopningstest är inte ett kryphål till att fuska.

Om det är några idrottare som tror att de kan utnyttja pandemin till att fuska, så kan de tänka om.

Så lyder en varning från ordföranden i den internationella antidopningsorganisationen Wada, Witold Banka.

Han har således ett klart besked till idrottare som tror att de kan dra fördel av att virusutbrottet har försvårat genomförandet av dopningstest.

– Vi kommer fånga er och stänga av er, säger han till Reuters.

Utmaningar

Wada erkände i förra veckan att coronapandemin har skapat utmaningar för de personer vars jobb är att utföra dopningsprov, eftersom många länder stänger sina gränser och ställer in flyg.

För ohederliga idrottare utgör det en stor möjlighet.

Utom räckhåll för antidopningsmyndigheterna, kanske i vissa fall i månader, kan det hända att vissa idrottare känner sig frestade att öka sina medaljchanser med hjälp av prestationshöjande medel, med OS i Tokyo 2020 uppskjutet till nästa år.

Men gör de det så kommer de åka fast, varnar Witold Banka.

– De är inte idrottare. Fuskar du så fångar vi dig. Det är helt säkert. Vi kommer att avslöja dig, säger Wada-ordföranden.

– Om du vill utnyttja situationen till att fuska så kommer vi fånga dig och vi kommer stänga av dig från idrotten.

"Många verktyg"

I avsaknaden av dopningstest måste Wada förlita sig till andra vapen i sin antidopningsarsenal, så som idrottarnas biologiska pass, långtidsanalyser och efterforskningar.

– Världen stannar upp. Det här är en ny och utmanande situation för oss alla, men vi har många verktyg vi använder oss av och jag hoppas att vi kan återgå till full styrka väldigt snart, säger Banka.

– Antidopningen sover aldrig.

Sport

Allt fler vill stryka Premier League-säsongen

Liverpools Mohamed Salah kan gå miste om Premier League-titeln. Allt fler vill ställa in allt spel och stryka säsongen helt. Arkivbild.
Liverpools Mohamed Salah kan gå miste om Premier League-titeln. Allt fler vill ställa in allt spel och stryka säsongen helt. Arkivbild.
Fotograf: Jon Super/AP/TT
Sport
Sport Ska Liverpool gå miste om sin första titel på 30 år?

När Premier League-fotbollen avbröts med kort varsel för ett par veckor sedan hade de flesta lagen nio matcher kvar att spela. Liverpool ledde med 25 poäng före Manchester City och kunde ha säkrat Premier League-titeln två omgångar senare.

Sedan dess är all fotboll i England uppskjuten tills vidare. De flesta bedömare tror att det dröjer länge innan det kan spelas matcher igen.

Enighet

Utåt sett håller Premier League-klubbarna ihop. I förra veckan kom beskedet att det fanns hundraprocentig enighet om att spela klart säsongen.

Utan publik om så krävs, inte minst med tanke på tv-avtalen som ger Premier League 3 miljarder pund per år.

Men bakom kulisserna låter det annorlunda.

Sportnyhetssajten The Athletic har pratat med ordföranden, klubbchefer och andra högt uppsatta personer i flera Premier League-klubbar. En av dem beskriver den officiella hållningen som "pinsam" och "orimlig".

En högt uppsatt företrädare för en klubb, som vill vara anonym, säger att det är otänkbart att spela klart säsongen. Bättre är att lägga ner helt och börja nästa säsong när virusfaran är över.

– Det är en världsomfattande pandemi. Vi får börja om igen och det kommer att vara några få som förlorar på det, Liverpool, absolut. Men på det stora hela spelar det ingen roll. Man får börja om från början.

Spela i september

Det kommer att ta flera månader innan faran är över och då måste samhället och fotbollen treva sig fram under en period innan seriespel kan börja igen.

– Så om vi har tur kan den nya säsongen börja i september, säger klubbföreträdaren till The Athletic.

En ordförande för en Premier League-klubb ifrågasätter planerna på att spela matcher utan publik. Ska skadade spelare ta upp platser på sjukhus som är fulla med coronasmittade?

– Det är så kränkande att vi ens pratar om detta. Det är helt enkelt inte så viktigt, säger han.

Han undrar också hur klubbarna ska klara säkerheten. Om lagen spelar bakom stängda dörrar kan det ändå dyka upp fans till arenorna inför matcherna och smittorisken kan vara stor.

Men Liverpool, ska de gå miste om sin första titel på 30 år?

– Det spelar helt enkelt ingen roll. Det här är en svår period som kommer att sätta avtryck i världshistorien. Det finns ingen plats för idrott och underhållning när det finns verkligt stora frågor att hantera, konstaterar en klubbföreträdare.

Den 3 april träffas Premier League-klubbarna för ett nytt möte för att diskutera frågan. Då kan ett besked komma.

Rättat version: I en tidigare text uppgavs fel summa för Premier Leagues tv-avtal.

Mikael Forsell/TT

FAKTA

Fakta: Premier League-ställningen

När Premier League abrupt avbröt säsongen den 13 mars ledde Liverpool med 25 poäng. Så här var läget i övrigt:

Champions League-platserna: Manchester City, Leicester, Chelsea.

Till Europa League: Manchester United.

Nedflyttade: Bournemouth, Aston Villa, Norwich.

Fotnot: Manchester C har straffats av Uefa för brott mot det finansiella regelverket och får inte ställa upp i de två kommande upplagorna av Champions League. Något klubben överklagat till Idrottens skiljenämnd Cas. Fastslås domen är Manchester United på Champions League-plats och Wolverhampton på Europa League-plats.

Sport

Kif Örebro permitterar spelare och personal

Även Kif Örebros spelare permitteras. Arkivbild.
Även Kif Örebros spelare permitteras. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Sport
Sport

Herrarna har redan gjort det. Nu väljer även Örebros fotbollsdamer att korttidspermittera personal, spelare och ledare.

Beslutet gäller alla spelare och tränare i A- och F19-laget från och med den 1 april och är en åtgärd för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av den pågående coronakrisen.

"Vi bedömer det som avgörande för klubbens överlevnad", säger ordförande Fredrik Stengarn till klubbens hemsida.

Örebro kan avbryta permitteringen när det blir klart att tävlingsmatcherna drar i gång igen.

Sport

"För de yngre proffsen är det extremt tufft"

Elin Arvidsson är en av flera USA-baserade svenska golfspelare som inte vet när nästa tävling blir av. Arkivbild.
Elin Arvidsson är en av flera USA-baserade svenska golfspelare som inte vet när nästa tävling blir av. Arkivbild.
Fotograf: Göran Söderqvist
Sport
Sport Flera svenska golfproffs går en ekonomiskt osäker framtid till mötes.

Precis som för idrotten i stort är det ovissa tider i golfens värld. Oavsett om det handlar om PGA-, LPGA- eller Europatouren så är de kommande tävlingarna antingen inställda eller uppskjutna till följd av coronapandemin.

Stjärnor som Henrik Stenson, Alex Norén och Anna Nordqvist lär klara sig ändå, men för mindre etablerade proffsspelare är verkligheten hårdare.

– Mest sårbara är unga proffs, de som precis har blivit professionella. De har precis tagit plats på en tour och har en tuff ekonomisk situation eftersom de står för kostnaderna själva, säger Katarina Vangdal.

Enligt förbundskaptenen går många i väntans tider på att coronakrisen ska blåsa över.

– Våra bästa proffs har resurser så de klarar sig, men för de yngre och de som spelar i Europa är det extremt tufft. De har ingen arbetsplats i dag och ingen möjlighet att tjäna pengar, säger hon.

"Rör inte flaggan"

Flera svenska damproffs, som spelar på LPGA-touren och den underliggande touren Symetra, bor och tränar tillsammans i den amerikanska staden Phoenix och kommer att bli kvar där tills vidare. Att resa hem till Sverige är ett alternativ, men ett riskabelt sådant eftersom flygbiljetter i dessa tider är svåra att få tag i – och när tävlingsschemat väl kommer igång igen kan det bli svårt att återvända till USA.

En som inte har en aning om när hon ska spela en tävling nästa gång är Elin Arvidsson, 27.

– Vi påverkas ju alla jättemycket, helt klart, säger hon.

Än så länge kan hon, trots smittans utbredning i USA, fortsätta att träna golf även om inget lämnas åt slumpen.

– Vi kan träna på vår golfbana men vi går inte in i klubbhuset, vi krattar inte i bunkern och tar inte i flaggan, bland annat.

Får hyran betald

Arvidsson understryker att det finns många i samhället, inte minst i USA, som drabbas klart hårdare av pandemin, men medger att den även sätter käppar i hjulen i hennes egen tillvaro.

– Det är självklart en påfrestning. Vi vet inte hur mycket vi kommer kunna tävla det här året. Det är väldigt ovisst men vi håller oss uppdaterade och kan bara vänta och se.

Svenska golfförbundet betalar hyran åt de svenska spelarna i Phoenix, men hur länge till de kan bo där under rådande omständigheter är svårt att sia om, enligt Katarina Vangdal.

– Det beror på hur länge de har råd. Vi kan avlasta dem men ingen lever gratis. Det kommer inte in några pengar och de har ingen möjlighet att ta andra jobb heller, säger hon.

Pelle Strandman/TT

FAKTA

Fakta: Uppskjutna och inställda tävlingar

PGA: The Players Championship 12–15 mars (inställt), Valspar Championship 19–22 mars (inställt), World Golf Championship 25–29 mars (inställt), Corales Puntacana Resort & Club Championship 26–29 mars (uppskjutet), Valero Texas Open 2–5 april (inställt), Masters Tournament 9–12 april (uppskjutet), RBC Heritage 16–19 april (inställt), Zurich Classic of New Orleans 23–26 april (inställt), Wells Fargo Championship 30 april–3 maj (inställt), AT&T Byron Nelson 7–10 maj (inställt), PGA Championship 14–17 maj (uppskjutet).

LPGA: Lotte Championship 15–18 april (uppskjutet), Hugel-Air Premia LA Open 23–26 april (uppskjutet), LPGA Mediheal Championship 30 april–3 maj (uppskjutet)

Symetra: IOA Championship 27–29 mars (uppskjutet), Windsor Golf Classic 2–4 april (uppskjutet).

Europatouren: Magical Kenya Open, Kenya 12–15 mars (uppskjutet), Hero Indian Open, Indien 19–22 mars (uppskjutet), WGC, USA 25–29 mars (inställt), The Masters, USA 9–12 april (uppskjutet), Maybank Championship 16–19 april, Malaysia (uppskjutet), Volvo China OPen 23–26 april, Kina (uppskjutet), Andalucia Masters 30 april–3 maj, Spanien (uppskjutet), Golfsixes Cascais 9–10 maj, Portugal (Inställt), US PGA Championship 14–17 maj, USA (uppskjutet), Made in Denmark 21–24 maj, Danmark (uppskjutet.

Sport

HIF vill "fylla läktarna"

Liridon Ahmetis HIF skulle ha mött Kristianstad FC i seriepremiären, en match som har blivit inställd på grund av coronaepidemin. Nu hoppas HIF sälja biljetter till matchen ändå.
Fotograf: Stefan Sandström
Sport
Sport Hässleholms IF:s hemmapremiär mot Kristianstad FC frös inne. Men nu hoppas HIF att de grönvita supportrarna ska köpa biljetter till matchen ändå – för att stötta klubben.

Division två-fotbollen har skjutits fram till mitten av juni och ser i nuläget ut att premiärspela sist av samtliga Sveriges fotbollsserier, tillsammans med herrarnas division tre och damernas division ett.

Ännu har inget nytt spelschema presenterats men i onsdags gick Svenska Fotbollförbundet ut med informationen att division två kommer att spelas som en enkelserie med 13 matcher.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Djokovic donerar 11 miljoner för viruskamp

Novak Djokovic donerar nästan 11 miljoner kronor till medicins utrustning efter coronavirusets spridning i världen. Arkivbild.
Novak Djokovic donerar nästan 11 miljoner kronor till medicins utrustning efter coronavirusets spridning i världen. Arkivbild.
Fotograf: Kamran Jebreili/AP/TT
Sport
Sport

Novak Djokovic är den senaste i raden av idrottsstjärnor som donerar stora summor pengar med anledning av coronavirusets spridning i världen. Serben och hans fru Jelena skänker en miljon euro, knappt 11 miljoner kronor, till medicinsk utrustning i Serbien via tennisstjärnans välgörenhetsstiftelse.

– Det är viktigt att stå enade i denna kamp. Vi måste hjälpa varandra så att vi kan bekämpa detta virus snabbare och enklare, sade Novak Djokovic till lokala medier i Serbien i samband med donationen på fredagen.

Tidigare i veckan donerade tenniskollegan Roger Federer drygt 10 miljoner kronor till utsatta i hemlandet Schweiz. Andra uppmärksammade idrottare som har skänkt pengar inkluderar fotbollsspelare som Zlatan Ibrahimovic och Paul Pogba, ishockeymålvakten Henrik Lundqvist och rumänska tennisstjärnan Simona Halep.

I Serbien har drygt 450 personer blivit smittade av coronaviruset och en insjuknad har dött.

Sport

Ekman Larsson: Spela klart grundserien

Oliver Ekman Larsson vill spela klart NHL:s grundserie. Arkivbild.
Oliver Ekman Larsson vill spela klart NHL:s grundserie. Arkivbild.
Fotograf: Claudio Bresciani/TT
Sport
Sport Det blir knappast spel i NHL förrän om flera månader. Men hur ligan ska göra med den avbrutna grundserien råder det delade meningar om bland ishockeystjärnorna.

– Jag tror att det skulle vara bra för slutspelet. Att få de matcherna för att komma igång, fixa en slutspelsplats och sedan vara redo för slutspel. Det skulle gynna alla, fortsätter han under en videokonferens med hockeyjournalister.

Backstjärnans Arizona ligger för närvarande fyra poäng från en slutspelsplats.

NHL stängde ner allt spel den 12 mars och sedan dess har coronautbrottet bara blivit värre i Nordamerika. Det är svårt att se slutet på krisen och ju mer tid det går, desto mer troligt blir det att hela säsongen inte kommer att kunna spelas.

När ishockeymatcherna avstannade hade alla lag spelat åtminstone 68 av grundseriens 82 omgångar. Det är 189 matcher kvar att spela.

Därefter inleds ett slutspel som pågår i två månader och även i vanliga fall äger Stanley Cup-finalen inte rum förrän framåt midsommar.

"En rättvis säsong"

En annan som är inne på samma linje som Ekman Larsson är Connor McDavid, till vardags i Edmonton.

– Jag vill se en rättvis säsong och en rättvis säsong är en full säsong. Om det går att lösa det vore det att föredra och jag tror inte bara man kan gå rätt in i slutspelet utan att ha spelat en match på två månader, säger den kanadensiska storstjärnan.

Ska alla matcher spelas kan säsongen 2019/20 pågå hela sommaren och en bit in på hösten. Två av ligans andra stjärnspelare är däremot skeptiska till att spela klart hela grundserien.

– Man får trycka in så många matcher som det går. Men jag skulle inte ha någonting emot att börja direkt med slutspelet, sade Pittsburghs Sidney Crosby när han mötte pressen på en videokonferens.

Inga extra matcher

Crosby får medhåll av Washington-stjärnan Alex Ovetjkin.

– Det är svårt. Vi vet inte när det här coronaviruset är borta. För oss är det bättre om slutspelet startar direkt. Vi vill inte spela en massa extra matcher.

Det har hänt två gånger de senaste 25 åren att NHL spelat en förkortad säsong. 1994/95 och 2012/13 spelades 48 matcher, båda gångerna på grund av lockout under avtalskonflikter.

Skulle grundserien avslutas som tabellen ser ut nu skulle det får konsekvenser för flera svensklag kring slutspelsstrecket.

New York Rangers har två poäng upp till slutspelsplats, medan Nashville skulle få spela vidare om Stanley Cup på bekostnad av Vancouver.

Lagen har lika många poäng, men Filip Forsbergs och Mattias Ekholms lag får platsen med minsta möjliga marginal, fler vunna segrar under ordinarie tid.

Mikael Forsell/TT

Robin Salomonsson/TT

FAKTA

Fakta: NHL-lag på slutspelsplats

Här är lagen som blir klara för slutspel om NHL stryker resterande matcher i grundserien:

Eastern Conference: Washington, Philadelphia, Pittsburgh, Boston, Tampa Bay, Toronto, Carolina, Columbus.

Western Conference: St Louis, Colorado, Dallas, Vegas, Edmonton, Calgary, Winnipeg, Nashville.

Sport

Tävlingar ställs in – men hur gör ridskolorna?

Ridskoleverksamheten vill veta hur det nya beskedet om som mest 50 personer på ett och samma ställe ska tolkas. Arkivbild.
Ridskoleverksamheten vill veta hur det nya beskedet om som mest 50 personer på ett och samma ställe ska tolkas. Arkivbild.
Fotograf: NTB/TT
Sport
Sport Hur många får vara på ridskolan samtidigt? Var går gränsen när verksamheten sker i olika lokaler?

Den tidigare gränsen vid högst 500 personer vid allmänna sammankomster skars under fredagen ned av regeringen till som mest 50 personer. Beslutet, som träder i kraft på söndag, får omedelbara konsekvenser för ridsporttävlingar runt om i landet.

Svenska ridsportförbundet har gått ut med ett påbud till alla arrangörer att ställa in tävlingar från och med söndag.

Förbundets styrelse och personal jobbar med en konsekvensanalys av vad beslutet betyder för verksamheten framöver.

Inte minst ställs frågor kring den omfattande ridskoleverksamheten. Det finns ungefär 450 ridskolor runt om i landet. Ridskoleverksamhet ses inte som en allmän sammankomst eller en offentliga tillställning, men regeringens senaste påbud ska ses som en norm även för andra verksamheter.

− Vi behöver veta nu vilka slutsatser vi ska dra av de senaste beskeden. Ska vi räkna 50 personer på ett ställe, i ett ridhus, eller på anläggningen som helhet, säger Jeanette Ehrnrooth i Billdals Ridklubb till tidningenridsport.se

− Vi har också fått höra att det är viktigt att ungdomsidrotten hålls igång, men hur ska vi tänka? Varje ridskola ska inte behöva uppfinna hjulet i det här. Dessutom är styrelsen ansvarig för verksamheten, så vi behöver verkligen vägledning i detta.

Ridsportförbundet uppger för TT att nya riktlinjer kan presenteras redan i helgen.

Sport

Travet fortsätter – trots nya restriktioner

Travtävlingar fortsätter trots Folkhälsomyndighetens nya restriktioner. Arkivbild.
Travtävlingar fortsätter trots Folkhälsomyndighetens nya restriktioner. Arkivbild.
Fotograf: Christine Olsson/TT
Sport
Sport

Stora delar av den svenska idrotten är lagd på is efter coronavirusets spridning. Men travtävlingar runtom i landet fortsätter utan publik – trots nya restriktioner från Folkhälsomyndigheten på fredagen om att sammankomster med över 50 personer förbjuds.

"Många tusentals i Sverige har travsporten som sin verksamhet och arbetsplats. Vi värnar om alla dessa människors möjlighet till försörjning samtidigt som vi förhåller oss till det allvarliga läget samhället befinner sig i. Det är viktigt att de verksamheter som kan fortsätta på ett säkert sätt också gör det", säger Svensk Travsports vd Maria Croon i ett pressmeddelande.

Svensk Travsport menar att travbanan inte är en allmän sammankomst utan en arbetsplats enbart avsedd för tränare och kuskar, hästskötare och banpersonal. Man har också infört en rad restriktioner som att stänga alla publika områden för att minska risken för smittspridning.

NÄSTA ARTIKEL