FN: Corona ett hot mot hela mänskligheten

Coronapandemin hotar hela det mänskliga släktet varnar FN.
Varningen ges i samband med presentationen av en humanitär åtgärdsplan som föreslår att ett stödpaket på motsvarande 20 miljarder kronor bör ges till världens fattigaste.
Publicerad 25 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
I Sydkoreas huvudstad Seoul desinficeras gator för att stoppa viruset som FN säger hotar hela mänskligheten. Arkivbild.
I Sydkoreas huvudstad Seoul desinficeras gator för att stoppa viruset som FN säger hotar hela mänskligheten. Arkivbild.Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT

– Covid-19 hotar hela mänskligheten, och hela mänskligheten måste slå tillbaka. Global samverkan och solidaritet är nödvändigt. Enskilda länders insatser kommer inte att vara tillräckligt, sade FN:s generalsekreterare António Guterres vid presentationen av planen.

Han varnade att miljontals människor riskerar att mista livet om världens länder misslyckas samarbeta.

– Vår åtgärdsplan för covid-19 syftar till att möjliggöra en kamp mot viruset i världen fattigaste länder, och att beröra behoven hos de som är mest utsatta, speciellt kvinnor och barn, sade António Guterres.

– Vi har inte råd att förlora det vi hittills vunnit genom att investera i bistånd och följa de globala målen, fortsatte han.

20 miljarder kronor må låta mycket men bleknar i jämförelse med de nationella stödpaket som hittills lagts fram, exempelvis det amerikanska stödpaketet på motsvarande 20 000 miljarder kronor som den amerikanska kongressen väntas klubba igenom under onsdagen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.