Sport

Fotbollsstjärnor avstår lön under krisen

Sebastian Andersson, till vänster, och hans lagkamrater i Union Berlin har gått med på att avstå lön då klubben hamnat i ekonomisk kris. Arkivbild.
Sebastian Andersson, till vänster, och hans lagkamrater i Union Berlin har gått med på att avstå lön då klubben hamnat i ekonomisk kris. Arkivbild.
Fotograf: Martin Meissner/AP/TT
Sport
Sport Svenske landslagsanfallaren Sebastian Andersson och de andra spelarna i fotbollsklubben Union Berlin har gått med på att avstå från sina löner på grund av coronakrisen.

Klubben ligger på elfte plats i tabellen och när nu Bundesliga är pausad på grund av spridningen av coronaviruset beskrivs situationen som "extraordinär och svår".

"A-laget har gått med på att avstå från sina löner. Klubbens ledning och anställda har gått med på varianter av deltidsarbete vilket kommer att innebära lönesänkningar", skriver klubben på sin webbplats.

Hur länge spelarna avstår lön framgår inte.

Union Berlin, som bildades i forna Östtyskland, började i division 3 efter den tyska återföreningen och tog sig förra säsongen för första gången upp i högsta serien.

Klubbens ordförande Dirk Zingler säger:

"Ledningen, våra medarbetare, spelarna och tränarstaben har jobbat hårt de senaste månaderna för att nå framgångar i Bundesliga. Nu avstår de stora pengar för att vi ska ta oss igenom den här krisen tillsammans".

Sport

Djokovic donerar 11 miljoner för viruskamp

Novak Djokovic donerar nästan 11 miljoner kronor till medicins utrustning efter coronavirusets spridning i världen. Arkivbild.
Novak Djokovic donerar nästan 11 miljoner kronor till medicins utrustning efter coronavirusets spridning i världen. Arkivbild.
Fotograf: Kamran Jebreili/AP/TT
Sport
Sport

Novak Djokovic är den senaste i raden av idrottsstjärnor som donerar stora summor pengar med anledning av coronavirusets spridning i världen. Serben och hans fru Jelena skänker en miljon euro, knappt 11 miljoner kronor, till medicinsk utrustning i Serbien via tennisstjärnans välgörenhetsstiftelse.

– Det är viktigt att stå enade i denna kamp. Vi måste hjälpa varandra så att vi kan bekämpa detta virus snabbare och enklare, sade Novak Djokovic till lokala medier i Serbien i samband med donationen på fredagen.

Tidigare i veckan donerade tenniskollegan Roger Federer drygt 10 miljoner kronor till utsatta i hemlandet Schweiz. Andra uppmärksammade idrottare som har skänkt pengar inkluderar fotbollsspelare som Zlatan Ibrahimovic och Paul Pogba, ishockeymålvakten Henrik Lundqvist och rumänska tennisstjärnan Simona Halep.

I Serbien har drygt 450 personer blivit smittade av coronaviruset och en insjuknad har dött.

Sport

Ekman Larsson: Spela klart grundserien

Oliver Ekman Larsson vill spela klart NHL:s grundserie. Arkivbild.
Oliver Ekman Larsson vill spela klart NHL:s grundserie. Arkivbild.
Fotograf: Claudio Bresciani/TT
Sport
Sport Det blir knappast spel i NHL förrän om flera månader. Men hur ligan ska göra med den avbrutna grundserien råder det delade meningar om bland ishockeystjärnorna.

– Jag tror att det skulle vara bra för slutspelet. Att få de matcherna för att komma igång, fixa en slutspelsplats och sedan vara redo för slutspel. Det skulle gynna alla, fortsätter han under en videokonferens med hockeyjournalister.

Backstjärnans Arizona ligger för närvarande fyra poäng från en slutspelsplats.

NHL stängde ner allt spel den 12 mars och sedan dess har coronautbrottet bara blivit värre i Nordamerika. Det är svårt att se slutet på krisen och ju mer tid det går, desto mer troligt blir det att hela säsongen inte kommer att kunna spelas.

När ishockeymatcherna avstannade hade alla lag spelat åtminstone 68 av grundseriens 82 omgångar. Det är 189 matcher kvar att spela.

Därefter inleds ett slutspel som pågår i två månader och även i vanliga fall äger Stanley Cup-finalen inte rum förrän framåt midsommar.

"En rättvis säsong"

En annan som är inne på samma linje som Ekman Larsson är Connor McDavid, till vardags i Edmonton.

– Jag vill se en rättvis säsong och en rättvis säsong är en full säsong. Om det går att lösa det vore det att föredra och jag tror inte bara man kan gå rätt in i slutspelet utan att ha spelat en match på två månader, säger den kanadensiska storstjärnan.

Ska alla matcher spelas kan säsongen 2019/20 pågå hela sommaren och en bit in på hösten. Två av ligans andra stjärnspelare är däremot skeptiska till att spela klart hela grundserien.

– Man får trycka in så många matcher som det går. Men jag skulle inte ha någonting emot att börja direkt med slutspelet, sade Pittsburghs Sidney Crosby när han mötte pressen på en videokonferens.

Inga extra matcher

Crosby får medhåll av Washington-stjärnan Alex Ovetjkin.

– Det är svårt. Vi vet inte när det här coronaviruset är borta. För oss är det bättre om slutspelet startar direkt. Vi vill inte spela en massa extra matcher.

Det har hänt två gånger de senaste 25 åren att NHL spelat en förkortad säsong. 1994/95 och 2012/13 spelades 48 matcher, båda gångerna på grund av lockout under avtalskonflikter.

Skulle grundserien avslutas som tabellen ser ut nu skulle det får konsekvenser för flera svensklag kring slutspelsstrecket.

New York Rangers har två poäng upp till slutspelsplats, medan Nashville skulle få spela vidare om Stanley Cup på bekostnad av Vancouver.

Lagen har lika många poäng, men Filip Forsbergs och Mattias Ekholms lag får platsen med minsta möjliga marginal, fler vunna segrar under ordinarie tid.

Mikael Forsell/TT

Robin Salomonsson/TT

FAKTA

Fakta: NHL-lag på slutspelsplats

Här är lagen som blir klara för slutspel om NHL stryker resterande matcher i grundserien:

Eastern Conference: Washington, Philadelphia, Pittsburgh, Boston, Tampa Bay, Toronto, Carolina, Columbus.

Western Conference: St Louis, Colorado, Dallas, Vegas, Edmonton, Calgary, Winnipeg, Nashville.

Sport

Tävlingar ställs in – men hur gör ridskolorna?

Ridskoleverksamheten vill veta hur det nya beskedet om som mest 50 personer på ett och samma ställe ska tolkas. Arkivbild.
Ridskoleverksamheten vill veta hur det nya beskedet om som mest 50 personer på ett och samma ställe ska tolkas. Arkivbild.
Fotograf: NTB/TT
Sport
Sport Hur många får vara på ridskolan samtidigt? Var går gränsen när verksamheten sker i olika lokaler?

Den tidigare gränsen vid högst 500 personer vid allmänna sammankomster skars under fredagen ned av regeringen till som mest 50 personer. Beslutet, som träder i kraft på söndag, får omedelbara konsekvenser för ridsporttävlingar runt om i landet.

Svenska ridsportförbundet har gått ut med ett påbud till alla arrangörer att ställa in tävlingar från och med söndag.

Förbundets styrelse och personal jobbar med en konsekvensanalys av vad beslutet betyder för verksamheten framöver.

Inte minst ställs frågor kring den omfattande ridskoleverksamheten. Det finns ungefär 450 ridskolor runt om i landet. Ridskoleverksamhet ses inte som en allmän sammankomst eller en offentliga tillställning, men regeringens senaste påbud ska ses som en norm även för andra verksamheter.

− Vi behöver veta nu vilka slutsatser vi ska dra av de senaste beskeden. Ska vi räkna 50 personer på ett ställe, i ett ridhus, eller på anläggningen som helhet, säger Jeanette Ehrnrooth i Billdals Ridklubb till tidningenridsport.se

− Vi har också fått höra att det är viktigt att ungdomsidrotten hålls igång, men hur ska vi tänka? Varje ridskola ska inte behöva uppfinna hjulet i det här. Dessutom är styrelsen ansvarig för verksamheten, så vi behöver verkligen vägledning i detta.

Ridsportförbundet uppger för TT att nya riktlinjer kan presenteras redan i helgen.

Sport

Travet fortsätter – trots nya restriktioner

Travtävlingar fortsätter trots Folkhälsomyndighetens nya restriktioner. Arkivbild.
Travtävlingar fortsätter trots Folkhälsomyndighetens nya restriktioner. Arkivbild.
Fotograf: Christine Olsson/TT
Sport
Sport

Stora delar av den svenska idrotten är lagd på is efter coronavirusets spridning. Men travtävlingar runtom i landet fortsätter utan publik – trots nya restriktioner från Folkhälsomyndigheten på fredagen om att sammankomster med över 50 personer förbjuds.

"Många tusentals i Sverige har travsporten som sin verksamhet och arbetsplats. Vi värnar om alla dessa människors möjlighet till försörjning samtidigt som vi förhåller oss till det allvarliga läget samhället befinner sig i. Det är viktigt att de verksamheter som kan fortsätta på ett säkert sätt också gör det", säger Svensk Travsports vd Maria Croon i ett pressmeddelande.

Svensk Travsport menar att travbanan inte är en allmän sammankomst utan en arbetsplats enbart avsedd för tränare och kuskar, hästskötare och banpersonal. Man har också infört en rad restriktioner som att stänga alla publika områden för att minska risken för smittspridning.

Sport

Tennisturnering spelas färdigt

Mathias Lantz är nöjd över att de kan genomför årets Volkswagen Hässleholm Open.
Fotograf: Marika Höghäll
Sport
TENNIS Tennisturneringen Volkswagen Hässleholm Open spelas trots coronatider.

Volkswagen Hässleholm Open startade i måndags och har sitt finalspel nu i helgen. Inte ens beskedet att folksamlingar på 50 personer förbjuds gör att turneringen avbryts.

– Då vi inte har något dubbelspel så är det bara åtta spelare som ska in i hallen, säger Mathias Lantz i Hässleholms tennisklubb.

– Vi kommer hålla lite koll och även satt upp ett anslag att endast att de aktiva och anhöriga till dem blir insläppta i hallen. Vilket gör att vi inte kommer att vara i närheten av 50 personer.

Det har varit lite återbud under veckan som varit.

– Då många varit sjuka så har det blivit en hel del walk over, säger Lantz.

Turneringen avslutas på söndag med finalspel. Seniorsingeln lär med stor säkerhet tas hem av Vittsjöbon Erik Wedin som för tillfället har Båstad som klubbadress.

– Erik kommer att representera oss från och med i maj och ska spela med oss i serien, säger Hässleholms TK:s Mathias Lantz.

Sport

Nya ryska dopningsfall – Holm kan få OS-brons

Stefan Holm kom fyra i OS i Peking, men kan nu komma att få ett brons i efterhand. Arkivbild.
Stefan Holm kom fyra i OS i Peking, men kan nu komma att få ett brons i efterhand. Arkivbild.
Fotograf: Julie Jacobson
Sport
Sport Höjdhopparen Andrej Silnov är en av fyra ryska friidrottare som nu misstänks dopat sig under karriären. Silnov vann bland annat OS-guld i Peking 2008 före Stefan Holm som kom fyra i samma tävling.

Men själv menar Stefan Holm, som ju redan har ett OS-guld från spelen i Aten 2004, att det skulle kännas konstigt att få en medalj i efterhand.

– Peking känns väldigt längesen för min del, det är snart tolv år sedan så jag har lagt det bakom mig, säger han till Radiosporten.

Samtidigt är det bra att fallet granskas, enligt Holm.

– Jag tror att det är jättebra att det finns den typen av oberoende aktörer, det är jättemycket prat i idrottsvärlden om att det måste till, säger han.

Tillsammans med Natalija Antjuch, som vann 400 meter häck i London 2012, släggkasterskan Oksana Kondratjeva och Jelena Soboleva, medeldistanslöpare, väntar Andrej Silnov nu på att få sitt fall behandlat av idrottens skiljedomstol Cas.

De nya fallen är bara fyra i raden av en utbredd rysk dopningshärva som blev känd inom friidrottsvärlden 2014. Då vittnade 800-meterslöparen Julia Stepanova och hennes make Vitalij Stepanov, som hade jobbat åt den ryska antidopningsorganisationen, om dopning och korruption inom rysk friidrott.

Sedan 2015 är Ryssland avstängt och tidigare i år föreslog AIU att det internationella friidrottsförbundet ska utesluta det ryska friidrottsförbundet helt på grund av brott mot antidopningsreglerna.

Sport

Albin Ekdal tränar lätt – efter coronasmittan

Albin Ekdal har börjat träna lätt efter att ha insjuknat i coronavirussukdomen covid-19. Arkivbild.
Albin Ekdal har börjat träna lätt efter att ha insjuknat i coronavirussukdomen covid-19. Arkivbild.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Sport
Sport Albin Ekdal är en av alla de hundratusentals som smittats av coronaviruset. Den svenske fotbollsspelaren har varit isolerad i över två veckor men berättar för

Med över 9 000 döda till följd av coronavirusets spridning i världen är Italien ett av de länder som drabbats värst – och i synnerhet landets norra regioner har varit utsatta de senaste veckorna. Bland Italiens drygt 86 000 smittade personer finns en rad fotbollsspelare.

Albin Ekdal, en av flera spelare från Genuaklubben Sampdoria som insjuknat, har främst tillbringat sina dagar med vila och att konsumera tv-serier.

"Inte skitkul"

– Från dag ett så tog det tio dagar innan jag kände mig frisk. Men under de här dagarna som jag var sjuk var det väldigt mycket upp och ner. Nån dag mådde jag ganska bra, nån dag kom febern tillbaka och så, även om jag aldrig låg helt utslagen. Från dag elva och framåt har jag mått bra, säger han till Expressen.

Sampdoria en av de första italienska fotbollsklubbarna som informerade att flera spelare i truppen testat positivt för coronavirussjukdomen covid-19.

– Det var så klart inte skitkul att få det positiva testet. Det var ju en snackis över hela världen och så var man en av dem som hade åkt på det. Men jag insåg ganska snabbt att det spreds fort och att väldigt många blivit smittade, säger han.

Tänker inte fotboll

Sedan dess har även klubbar som Juventus, Inter, Fiorentina, Atalanta och Milan gått ut med att spelare eller ledare smittats av viruset.

Den italienska ligafotbollen är pausad – och när den drar igång igen är oklart. Albin Ekdal säger att han ändå främst har andra saker i tankarna i dessa tider.

– Jag tänker egentligen ingenting på fotboll just nu. Det enda som betyder något är att återgå till någon sorts normalitet, att folk mår bättre och inte behöver förlora jobben. När ekonomin går åt helvete och folk dör så finns fotbollen inte ens i min hjärna just nu, säger 30-åringen.

Sport

"En sårskorpa som inte hunnit läka fullt ut"

Jonas Peterson, före detta landslagschef för längdskidåkningen. Arkivbild.
Jonas Peterson, före detta landslagschef för längdskidåkningen. Arkivbild.
Fotograf: Naina Hel n Jåma/TT
Sport
Sport Jonas Peterson rekryterades till en verksamhet där det bubblade av missnöje under den framgångsrika ytan.

Det är minst sagt oroligt i skidlandslaget. Herrtränarna Mattias Nilsson och Fredrik Uusitalo lämnade i veckan sina uppdrag och världsstjärnan Stina Nilssons val att satsa på skidskytte framöver slog ned som en bomb i söndags.

Inom mindre än ett år har flera tunga profiler försvunnit. Tränaren Annika Zell lämnade i april förra året, längdchefen Johan Sares och vallachefen Urban Nilsson klev av månaden senare. Och i augusti förra året var Jonas Petersons korta tid som landslagschef över.

– Jag visste att det skulle bli en utmaning. Det är en väldigt, väldigt speciell organisation där alla är experter och ska vara världsledande inom sina roller och det hade jag respekt för, säger han till Borås Tidning.

Konflikten med vallateamet

Ett av Petersons första uppdrag var att lösa konfliken mellan åkarna och vallateamet.

– En huvuddel i förändringsarbetet var hur vi skulle vässa vallateamet. Det är ingen hemlighet. Levererar inte åkarna så behövs inte resten av organisationen. Det drev jag rätt hårt och det är en av två huvudpunkter jag har fått höra efteråt – "du lyssnade för mycket på åkarna". Men vem ska vi lyssna på om vi inte lyssnar på dem?

Konfliken med vallarna kostade honom jobbet – trots det starka stöd han upplevde från åkarna. Men i Petersons ögon fanns det mer bakom att han fick gå.

– I mitt tycke handlar det mer om viljan att förändras som organisation. Ska vi våga även om alla inte är överens? Som jag ser det är det mycket en ledningsfråga – hur öppna är vi, vilka beslut vågar vi ta, vem är det som styr egentligen?

Mer familj än företag

Peterson beskriver organisationen ibland mer lik en familj än ett traditionellt företag.

– I efteranalysen har jag funderat på om jag skulle ha spelat spelet. Jag är van vid att våga gå på beslut och agera på beslut men jag tyckte ändå att jag försökte hålla igen mig själv och ge det lite mer tid. Jag var tvungna att fatta vissa tuffa beslut men det var ju mitt uppdrag. Det är inte alltid bekvämt, det är det aldrig när man är ansvarig för en organisation.

Den gångna säsongen har han följt från sidan.

– Varje helg när jag såg åkarna på någon ny tävling revs såren upp. Det har varit en sårskorpa som inte hunnit läka fullt ut.

"Behövs en tydlighet"

Vägen framåt för skidlandslagen, enligt Jonas Peterson:

– Det behövs en tydlighet. Vem är vi till för? Hur bygger vi ihop organisationen så att vi får en stark enhet? Jag har följt media ganska noga i vinter och det märks att det finns olika viljor som drar åt olika håll. Så är det alltid i organisationer men hur kan vi få så många som möjligt att med gemensam kraft driva utvecklingen framåt?

Sport

Damtvåans start skjuts upp

Tre spelare i Röke gratulerar varandra efter ett mål.
Rökes damer gratulerar varandra efter ett mål i en av fjolårets matcher. Nu får de liksom övriga division 2-lag vänta i över två månader innan seriespelet börjar.
Fotograf: Stefan Sandström
Sport
FOTBOLL Det blir inget spel i damernas division 2-serier i fotboll den närmaste tiden. Tidigast 8 juni kan det bli premiärspel för de lokala klubbarna Röke IF, IFK Osby och FC Hessleholm.

I mitten av veckan bestämdes det att herrarnas division 2-serier flyttar fram sin seriestart på grund av coronaviruset. Nu blir det samma sak i damernas tvåor där Röke och Osby ska spela i sydvästra serien och Hessleholm i den sydöstra.

Den sena starten innebär att det bara blir elva matcher för lagen i stället för 22 som det var planerat.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL