Nyheter

Hård ekonomisk smäll mot Skånetrafiken

Människor väntar på att köpa biljett i en automat
Skånetrafiken har förlorat över 100 miljoner i intäkter under coronakrisen.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Nyheter
Skåne Corona-krisen slår hårt mot flera verksamheter. Senast i raden är Skånetrafiken som meddelar att trafiken kraftigt har minskat och att man förlorar mångmiljonbelopp.

I dagsläget ligger Skånetrafiken över 100 miljoner kronor under budget för årets första tre månader. Anledningen är enkel - folk reser inte som de brukar i kölvattnet av coronaviruset. Antal tågresor över Öresundsbron har minskat med 60-70 procent, antalet bussresor i Skåne har minskat med 50 procent och de senaste dagarna har biljettförsäljningen legat på 60 procent mindre jämfört med samma period förra året.

- Trots minskningen har vi omkring 225 000 resor varje dag med bussar och tåg. Alla som reser ska vet att Skånetrafikens tåg och bussar fortsätter rulla, säger trafikdirektör Linus Eriksson i ett pressmeddelande.

Stark kritik i Stockholm

I Stockholm får SL just nu enorm kritik för att ha ställt in flera linjer under krisen - något som har lett till överfulla bussar och tåg och därmed större risk för smittspridning. Trots det kan inte Eriksson med säkerhet säga att linjerna i Skåne ska gå som de brukar.

- Det är svårt att motivera såväl samhällsekonomiskt som miljömässigt att fortsätta köra samtliga turer med hälften av kunderna, säger han.

Nu ska Skånetrafiken se över hur trafikutbudet ska anpassas efter dagens verklighet med både färre resande och färre medarbetare, då många är sjukskrivna eller hemma på grund av vård av barn.

- Exakt hur upplägget kan komma att se ut är för tidigt att säga men vi kommer alltid att prioritera arbetspendling, peak-trafik samt landsbygd med få andra resmöjligheter, säger Linus Eriksson.

Nyheter

Fler tåg mellan Malmö och Köpenhamn

Nyheter
Öresund Från och med måndag kör fler tåg till och från Köpenhamn. Det blir två tåg i timmen under rusningstrafik på vardagar i stället för ett tåg i timmen, som i dag.

Danska myndigheter beslutade på fredagen att Skånetrafiken och DSB ska köra fler tåg över Öresundsbron från och med måndagen den 30 mars.

Under vardagar utökas trafiken till två tåg i timmen i rusningstid. Upplägget kommer att vara som tidigare, resenärer får kliva av tåget för kontroll på Kastrup och sedan går tåget vidare mot Köpenhamns Hovedbanegård. Samma regler gäller som tidigare med särskilda skäl för att få resa in i Danmark.

- Mycket glädjande att vi nu kan köra fler tåg. Det ger större trygghet för våra kunder och tack vare detta bör vi nu helt kunna undvika fulla tåg, säger Maria Nyman, affärsområdeschef tåg hos Skånetrafiken, i ett pressmeddelande.

FAKTA

Trafikupplägg

I rusningstid kommer trafiken att gå enligt följande:

Mellan klockan 05:33 och 08:33 går tågen på minuttalen 03 och 33 från Malmö C

Mellan kl. 14:33 och 17:33 går tågen på minuttalen 03 och 33 från Malmö C

Mellan kl. 06:07 och 09:07 går tågen på minuttalen 07 och 37 från Köpenhamn H

Mellan kl. 15:07 och 18:07 går tågen på minuttalen 07 och 37 från Köpenhamn H

Resorna blir sökbara på skanetrafiken.se och i appen från nästa vecka.

Källa: Skånetrafiken

Nyheter

Rätt att förbjuda mer än två personer

Nyheter
ÖRESUND Platser i Danmark kan helt stängas för allmänheten eller gränsen för hur många som får samlas minskas till under tio personer.

Flera nya snabbt framtagna lagar beslutades av Folketinget under torsdagen för att minska spridningen av coronavirus. Det uppger Danmarks Radio. En av lagarna ska öka bötesstraffen för brott mot de lagar och regler som instiftats i samband med coronapandemin. En annan lag ger regeringen möjlighet att skärpa den nuvarande lagen som förbjuder mer än tio personer att samlas så att gränsen för hur många som får samlas på en plats kan minskas till två personer. Det ska också bli möjligt att stänga av vissa platser där folk fortsätter att samlas, till exempel lekplatser. I det fina vädret har det även varit problem med att folk samlas för tätt vid till exempel Drottning Louises Bro i Köpenhamn.

Fram till efter påsk är det redan förbjudet i Danmark att samlas mer än tio personer vid offentliga arrangemang medan restauranger, caféer, barer, frisörer, köpcentra, simhallar, idrottshallar mm är stängda. Dagligvarubutiker får hålla öppet men måste erbjuda tillgång till vatten, tvål och handsprit samt se till att det inte uppstår trängsel. Även apotek hålls öppna. (News Øresund)

Nyheter

Dansk oro för svensk personal

Nyheter
ÖRESUND Oro i Helsingör för att svensk vårdpersonal ska smitta äldre danskar.

Medan Danmark stängt alla caféer och restauranger är de fortfarande öppna i Sverige. Det har skapat oro bland anhöriga till danskar som vårdas inom äldreomsorgen för att svensk vårdpersonal tar med sig coronasmitta till jobbet. Enligt ett inslag i TV2Lorry har föreningen Ældre Sagen kontaktat den danska regeringen för att upplysa om denna risk. Helsingörs kommun har omkring 200 personer anställda som bor i Sverige medan Region Hovedstaden har 420 anställda som pendlar över Öresund. Enligt Sundheds- og Omsorgsudvalgets ordförande i Helsingör, Johannes Hecht-Nielsen, gäller dock samma regler för den svenska som för den danska personalen. (News Øresund)

Nyheter

Region Skåne: "Tyder på en allmän smittspridning i samhället"

Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare, och Alf Jönsson, regiondirektör, vid torsdagens presskonferens med Region Skåne i Regionhuset i Malmö gällande arbetet med coronaviruset.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Nyheter
Skåne Med elva nya bekräftade coronafall i Skåne under onsdagen gör regionen nu bedömningen att det råder en allmän smittspridning i samhället i Skåne.

Detta uppgav regionens biträdande smittskyddsläkare, Mattias Waldeck, på en presskonferens som region Skåne höll i Regionhuset i Malmö under torsdagsförmiddagen.

– Majoriteten av de insjuknade personerna i Skåne diagnosticerades före den 15 mars och smittades utomlands. Men på sistone har vi haft flera fall som tyder på att vi har en allmän smittspridning i Skåne, uppger Waldeck.

Bara under onsdagen ska elva nya fall av covid-19 ha påvisats i Skåne. Enligt Waldeck har viruset drabbat cirka fem nya personer per dag i Skåne tidigare, och onsdagens siffror är alltså mer än en fördubbling i jämförelse.

– Om detta är ett tecken på en ökad smittspridning och en ökad belastning på vården är svårt att säga. Men vi ser en ökning i antalet personer som blir sjuka och vi gör bedömningen att vi fortfarande bara befinner oss i början av den här epidemin, säger han.

Totalt har 3300 provtagningar gjorts i Skåne. Av dessa har 254 personer påvisats med smittan. Tre av de har avlidit till följd och 27 patienter vårdas på sjukhus, varav sex stycken på intensivvårdplatser.

Mattias Waldeck understryker vikten av att ta följa myndigheternas och sjukvårdens direktiv för att minska spridningen av viruset.

– Det är mycket viktigt att alla tar sitt ansvar för att inte smitta eller bli smittade. Vi har väldigt mycket att vinna på att göra vad vi kan för att minska smittspridningen i samhället och skydda särskilt de äldre och personer i riskgrupper, säger han och fortsätter:

– Gå inte till arbetet om du känner dig febrig eller har några luftvägssymptom. Stanna hemma i minst två dagar efter att du blivit frisk. Bibehåll en god handhygien, viruset tar sig in i kroppen genom slemhinnorna i ansiktet så undvik att röra ansiktet utan att ha tvättat händerna först. Nys i armvecket.

På presskonferensen närvarade förutom Mattias Waldeck också Pia Lundbom, regionens Hälso- och sjukvårdsdirektör, samt regiondirektör Alf Jönsson.

Förutom ovanstående diskuterades bland annat regionens planer på att utöka intensivvårdplatserna i Skåne. I en artikel som publiceras hos oss senare i dag kan du läsa mer om detta.

Nyheter

Malmö stad ska ersätta Skånska Dagbladet

Skiss över det framtida hotellet.
Skiss över det framtida hotellet.
Nyheter
Malmö Mark- och miljööverdomstolen har meddelat att Malmö stad ska ersätta Skånska Dagbladet AB, genom sitt fastighetsbolag Skånepantern, med drygt 4 miljoner kronor plus ränta.

MALMÖ För drygt tre år sedan stämde Skånska Dagbladet AB, genom sitt fastighetsbolag Skånepantern, Malmö stad på 320 miljoner kronor. Ett yrkande som baserades på de uteblivna intäkterna från det hotell som bolaget skulle uppföra åt den norska hotellmagnaten Petter Stordalen.

Våren 2018 beslutade Mark- och miljödomstolen att Malmö stad ska betala 7,7 miljoner kronor i ersättning till Skånska Dagbladet. Av beloppet motsvarade 3,2 miljoner kronor värdeminskningen för det hörnhus vid Norra Vallgatan/Sankt Gertrudsgatan, som är en del av det planerade hotellet. Resterande belopp var ersättning för bolagets rättegångskostnader.

Domen överklagades av såväl Skånska Dagbladet AB som av Malmö stad. Bolaget anförde att domstolen inte tog hänsyn till tidningsbolagets verkliga skäl till att stämma kommunen, det vill säga de förlorade intäkterna från hotellet. En skada som bolaget menar Malmö stad orsakat genom att ändra detaljplanen.

Malmö stad menade i sitt överklagande att domen bryter mot en grundläggande princip i plan- och bygglagen. Enligt denna ska en fastighetsägare inte ersättas för inskränkningar i en byggrätt vars genomförandetid har löpt ut.

På onsdagen kom så beskedet från Mark- och miljöverdomstolen att Malmö stad ska ersätta Fastighets AB Skånepantern med 500.000 kronor samt för bolagets rättegångskostnader motsvarande drygt 3,5 miljoner kronor.

- Nu måste vi analysera domen för att se hur vi ska agera härnäst, säger Lars Sjögren, vd för Skånska Dagbladet AB.

Kommer domen att överklagas så är nästa instans Högsta domstolen.

Nya nsk.se

Välkommen till nya Norra Skåne

Norra Skånes chefredaktör Carl-Johan Bauler.
Nu blir vi ännu mer lokala, och nu får du även fler nyheter från hela världen.
Fotograf: Sofia Åström
Nyheter
Nyheter Nu blir vi ännu mer lokala, och nu får du även fler nyheter från hela världen.

Den här är vår största satsning på webbtidningen sedan vi startade nätupplagan 2007.

Vår målsättning är att bli en ännu mer lokal, men också bredare och en mer komplett nyhetstjänst.

Vi siktar på att med teknikens hjälp och en del nya lösningar på nsk.se lyfta fram fler lokala texter. Detta arbete är bara påbörjat och kommer att fortsätta framöver. Vi hoppas att ni tycker det är kul att följa med oss på vår resa och vi ser fram emot att få höra era synpunkter om vad ni tycker är bra och om vad vi kan göra bättre.

En viktig nyhet på nya nsk.se, är att vi utvecklar samarbetet med Tidningarnas Telegrambyrå (TT) och dess duktiga journalister. Detta stärker vår bevakning av inrikes-, utrikes- och ekonominyheter samt ger oss ett betydligt mer omfattande material från områdena kultur & nöje och sport.

Coronaviruset

Så här jobbar du effektivt hemifrån

En kvinna sitter och jobbar vid sitt matsalsbord medan hennes son leker med leksakståg på golvet.
En kvinna arbetar på distans hemifrån samtidigt som sonen leker och bygger tågbana då skolan är stängd.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Nyheter
Hemma Är du en av många som jobbar hemifrån nu under coronautbrottet? Här kommer några tips på hur just du varierar din arbetsställning med rätt ergonomi och effektiviserar din arbetsdag.

Under stundande coronatider är det fler skåningar som beordras att jobba hemifrån för att minska smittspridningen.

Då är det viktigt att tänka på hur du upprätthåller effektiviteten och se till att du varierar din arbetsställning för rätt ergonomi.

Företagshälsovården Tjugonde tipsar om hur du kan tänka när du arbetar hemifrån är:

1. Sätt upp en arbetsplats hemma med en bra stol och ett bord som inte är för högt, använd kudde om det är för högt. Variera din arbetsställning, sitt vid matbordet och stå vid köksbänken.

2. Förbered dig på en vanlig jobbdag och gör en plan för dagen. Behålla dina normala vardagsrutiner, låt inte mjukisbyxorna ta över.

3. Planera lunchen i förväg så att du inte glömmer bort att äta när du arbetar hemifrån och plötsligt blir akut hungrig.

4. Planera dina pauser för att effektivisera din arbetsdag. Se till att ställ dig upp och rör på dig helst varje halvtimme.

5. Undvik underhållsarbete under arbetstid för tvätta, städa, stryka och laga mat ska helt enkelt inte göras under arbetstid.

Inrikes

Sommartid 2020 – då ställer du om klockan

Det är dags att gå över till sommartid. Arkivbild.
Det är dags att gå över till sommartid. Arkivbild.
Fotograf: Marcus Ericsson/TT
Inrikes
Inrikes Ska klockan ställas fram eller tillbaka? Och fixar mobilen det verkligen på egen hand?

När och hur ställs klockan om 2020?

Natten mellan den 28 och 29 mars är det dags. Klockan två på natten ska du ställa fram klockan en timme, till klockan tre.

Sköter mobilen tidsomställningen på egen hand?

Både iPhone och Android ställer fram klockan automatiskt – förutsatt att du inte stängt av den finessen. Funktionen "ställ in automatiskt" ska vara vald och du bör även ha rätt tidszon inställd.

Varför infördes sommar- och vintertid, eller normaltid som det egentligen heter?

Tidsomställningen hade från början syftet att spara energi, och därmed olja, under första världskriget, fler ljusa timmar på dygnet skulle innebära färre tända lampor. Sverige hakade på redan då, men fick sommartid som ett fast inslag först 1980, precis som de flesta andra europeiska länder. I dag har de 28 EU-länderna en gemensam övergång till sommartid varje vår och återgång till normaltid på hösten. Samtidigt täcker länderna sammanlagt tre olika tidszoner.

Hur länge ska vi hålla på med det här?

EU har kommit fram till att man vill slopa tidsomställningen, men nu måste medlemsländerna komma fram till vilken tid, sommartid eller normaltid, som man vill behålla. EU-parlamentet har satt 2021 som ett rimligt datum för att länderna ska ha hunnit ta beslut.

Hur går argumentationen för respektive tid?

Sommartidsentusiasterna menar att sommartiden ger en mer aktiv livsstil och därmed är bra för hälsan. Solen går ner en timme senare och många människor har en positiv känsla för sommartiden med de ljusa kvällarna.

De som vurmar för vintertiden, eller normaltiden, trycker i stället på att morgnarna med ständig sommartid under vintern skulle bli ännu mörkare. Bristen på morgonljuset tillsammans med ljusare kvällar kan göra att vi sover sämre och därmed bidra till sämre mental hälsa.

Hur kan jag tänka för att minnas om det är fram eller tillbaka som klockan ska ställas?

Tänk på det som brukar tas fram på våren, så som trädgårdsmöblerna och grillen – de sakerna flyttas fram, precis som klockan. Den sista helgen i oktober är det tvärtom, trädgårdsmöblerna åker tillbaka in i förrådet – klockan ställs tillbaka en timme.

Vart kan jag vända mig om jag fortfarande är osäker på vad klockan är?

Fröken Ur finns till hands, om du trots allt är osäker. Numret är 90510 (från utlandet +46 33 90510).

Marie Carlsson/TT

FAKTA

Fakta: Sommartid och normaltid

Övergången till sommartid innebär en ökning av normaltiden med en timme.

Avsikten är att bättre utnyttja dagsljuset under sommarhalvåret genom att solnedgången sker en timme senare.

Sommartiden börjar 02.00 normaltid sista söndagen i mars. Tiden anges då som 03.00 sommartid. Sommartiden upphör klockan 03.00 den sista söndagen i oktober. Tiden anges då som 02.00 normaltid.

Den 26 mars 2019 beslutade EU-parlamentet att den EU-gemensamma sommartiden ska upphöra. Senast 2021 ska varje medlemsland besluta om sommartid eller normaltid ska råda.

Källa: ne.se

Utrikes

Spanien når ny toppnivå av virusdöda

En präst med ansiktsmask håller en begravning i Madrid.
En präst med ansiktsmask håller en begravning i Madrid.
Fotograf: Bernat Armangue/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Spanien har registrerat 832 döda i covid-19 det senaste dygnet. Det är en ny toppnotering i det redan hårt drabbade landet där över 5 600 människor har dött av coronaviruset, enligt hälsomyndigheten.

Antalet konstaterat smittade har stigit till 72 248 från 64 059 i fredags. Landet har börjat testa fler människor än tidigare.

NÄSTA ARTIKEL