40 miljarder i stöd ska rädda småföretag

Regeringen vill i ett nytt krispaket ge nära 40 miljarder kronor i direkta stöd för att rädda småföretagen.
De ska också få banklån lättare med en statlig lånegaranti för hundra miljarder kronor.
Publicerad 25 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och finansminister Magdalena Andersson (S).Foto: Janerik Henriksson/TT

– Det är ett väldigt kraftfullt paket för att rädda så många småföretag som det bara går, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

I det nya krispaketet, som förhandlats fram med Centern och Liberalerna, sänks arbetsgivaravgifterna kraftigt för mars, april, maj och juni.

Nedsättningen föreslås gälla för högst 30 anställda och för den del av lönen som inte överstiger 25 000 kronor. Under de fyra månaderna ska bara ålderspensionsavgift betalas.

Förslaget beräknas kosta staten 33 miljarder kronor.

Stöd för hyra

Krispaketet innehåller också ett statligt stöd på 5 miljarder kronor för att få ned till exempel restaurangers och butikers kostnader för lokalhyror. Det stödet gäller för april, maj och juni och bygger på att hyresvärden går med på att sänka hyran under den perioden. Hyresvärden kan då få stöd från staten motsvarande 50 procent av hyresnedsättningen.

Det finns krav på betydligt större direkta stöd för företagen, till exempel från Svenskt Näringsliv. Moderaterna tycker att flera av förslagen är bra, men anser att paketet är för snålt. De hade velat att arbetsgivaravgifternas togs bort helt för alla företag.

– Vår bedömning är att vi använder skattebetalarnas pengar betydligt mer effektivt på det här sättet eftersom det är de mindre företagen som har det stora problemen, säger Magdalena Andersson.

Behövs resurser

Finansministern vill ha pengar kvar även för ett stimulanspaket för ekonomin när den akuta krisen är över.

– Det ska också finnas pengar så vi kan betala ut barnbidrag i november och så att undersköterskan i Ovanåker kan få sin lön till jul, säger Andersson.

Centerns ekonomisk politiske talesperson Emil Källström anser att förslagen tillsammans med tidigare åtgärder, som att staten tar över sjuklöneansvaret och ger stöd till korttidspermitteringar, innebär kraftigt minskade kostnaderna för företagen

Krispaketet innehåller inte bara direkta stöd till företagen. För att göra det lättare för små företag att få banklån föreslås en statlig lånegaranti. Den har en ram på 100 miljarder kronor.

Förslaget innebär att staten garanterar 70 procent av nya lån från bankerna till företag som på grund av det nya coronavirusets följder fått ekonomiska svårigheter, men i övrigt är livskraftiga.

– Vi ser idag att många små och medelstora företag inte kan låna hos banken därför att banken tycker att det är för riskfyllt, säger, säger L:s ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson.

Topp i maj?

Krispaketet innebär även att småföretag som betalar in moms årsvis får anstånd med momsinbetalningar som ska göras under våren.

Dessutom ska egenföretagare som drabbats hårt av virusutbrottet kunna få sänkt skatt genom att vinsten för 2019 får sättas av i en periodiseringsfond upp till en miljon kronor, som sedan kan kvittas mot eventuella framtida förluster.

Hur långt det nya krispaketet räcker beror mycket på hur länge coronakrisen varar. De nedsatta arbetsgivaravgifterna, liksom hyresstödet gäller till och med juni.

– Lyssnar vi till experter och tittar på andra länder, så verkar det bästa scenariot vara att vi får en topp i april-maj och att det sedan blir lägre nivåer av sjukdom, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Kostar staten 70 miljarder

Räknar man in alla krisåtgärder som lagts fram, inklusive till exempel slopad karensdag och stöd till kultur och idrott, så blir den direkta kostnaden för statsbudgeten sammanlagt 70 miljarder kronor.

– Det är lika mycket som reformutrymmet vi använde i budgeten 2017 och 2018 tillsammans, säger Andersson.

Och kostnaderna kan komma att öka snabbt. För bara någon vecka sedan räknade finansdepartementet med att korttidspermitteringen skulle kosta 2,4 miljarder. Nu bedöms kostnaden under 2020 bli 20 miljarder kronor.

Fakta: Paketet

Företag som drabbats av viruskrisen men i övrigt är friska ska kunna få lån från banken med statlig kreditgaranti på 70 procent av lånet. Maxbelopp per lån är 75 miljoner kronor.

Låntagaren ska betala ränta till banken, men får uppskov ett år.

Företag som vill låna förväntas avstå från aktieutdelningar samt bonusar till ledningen.

Garantier kan ges för totalt 100 miljarder i lån.

Arbetsgivaravgifter och egenavgifter sänks under fyra månader. Gäller för högst 30 anställda per företag och för den del av lönen som understiger 25 000 kronor per månad. Max nedsättning per anställd cirka 5 300 kronor per månad.

Ålderspensionsavgift ska betalas.

Beräknas kosta statsbudgeten 33 miljarder i minskade inkomster.

I branscher som sällanköpshandel, hotell, restaurang och andra coronautsatta sektorer kan staten ge bidrag till hyran med upp till 50 procent av en nedsättning i tre månader, från april till och med juni i år. Om hyresvärden sänker hyran från 10 000 kronor till hälften tar staten max 2 500 kronor av sänkningen.

Beräknas kosta statsbudgeten 5 miljarder.

Drabbade egenföretagare med enskild firma eller delägare i handelsbolag kan få sänkt skatt genom att vinst 2019 kan avsättas i periodiseringsfond och kvittas mot framtida förluster. Tak 1 miljon kronor.

Anstånd med skattebetalning, ett tidigare förslag, utvidgas. Innebär bl a ökade möjligheter att skjuta upp inbetalning av moms.

Källa: Regeringskansliet

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.