Kris i paradiset när viruset stoppar turister

Charmiga byar, rosa hibiskusblommor och kristallklart vatten lockar mängder av besökare till Greklands öar. Här är turismen livsviktig. Men coronaviruset tornar upp sig som ett mörkt moln på horisonten.
Publicerad 25 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Miljontals turister besöker Greklands öar varje år. Men coronaviruset har satt stopp för det, bland annat på Kreta där bilden är tagen. Arkivbild.
Miljontals turister besöker Greklands öar varje år. Men coronaviruset har satt stopp för det, bland annat på Kreta där bilden är tagen. Arkivbild.Foto: Philipp Laage/AP/TT

– Vi har ett vackert hav, men vi är inget rikt land. Och om turisterna inte kommer så blir det katastrof, säger 28-årige Michalis Kefala till TT över telefon från Rhodos stad.

– Det är på sommaren som i princip alla som bor här tjänar de pengar som de lever på under vintern.

Förra året reste över 31 miljoner människor till Grekland. Turismen står för en femtedel av ekonomin och ungefär var femte jobb. Sektorn har stor del i den ekonomiska återhämtning som har gjorts i landet, som 2018 avslutade det tredje stödprogrammet med nödlån.

Håller stängt

Men konsekvenserna av coronaviruset gör att landet är på väg mot recession, enligt finansminister Christos Staikouras.

Barer, restauranger och museum har slagit igen. Och med få undantag har alla hotell beordrats att stänga till slutet av april. Viruset kommer att innebära 522 miljoner euro i förlorade inkomster, spår Hellenska hotellkammaren, som alla landets 10 000 hotell är med i. Över 90 procent av medlemmarna har fått se rumsbokningarna minska med mer än 70 procent, enligt organisationen.

Än så länge märks det inte så stor skillnad för restaurang Kringlan, som Michalis Kefala driver tillsammans med sin grekiske pappa och svenska mamma på Rhodos. De hade inte hunnit öppna för säsongen.

– Vi kommer kanske att behöva öppna ett par veckor senare än vad vi hade tänkt. Men sedan får vi se hur det utvecklar sig, om det kommer några svenskar hit. Många av våra gäster är från Skandinavien, säger han.

– Öarna tjänar mycket pengar på turisterna. Och stora delar av våra inkomster går till fastlandet i form av skatt, så blir det problem för oss kommer det att bli problem för dem.

Lagar moussaka

Just nu råder utegångsförbud. Den som behöver lämna hemmet för att handla mat, åka till jobbet eller motionera hunden måste ha ett särskilt intyg. Kefala fördriver tiden genom att laga avancerade maträtter tillsammans med sin sambo.

– Vi passar på att laga mat som tar lång tid, som moussaka, så att vi har någonting att göra. Vi tittar på tv, städar huset … försöker att få tiden att gå.

I huvudstaden Aten får inte 28-åriga Aggeliki Liori ens åka till sitt jobb på ett läkemedelsföretag. Hon är gravid och har uppmanats att stanna hemma till mitten av april. Hon hoppas att situationen ska se bättre ut när det är dags för barnet – hennes första – att komma till världen, i mitten av sommaren.

– Min kompis ska få barn om bara några dagar och hon kommer att få vara helt själv under förlossningen och på sjukhuset. Hennes man får bara köra henne dit, sedan måste han åka hem igen, säger hon.

– Krisåren har gjort att sjukvårdssystemet ligger i spillror. Jag tror att regeringen gör så gott de kan med alla åtgärder för att skydda sjukhusen, så att Grekland inte ska sluta som Italien.

Oron växer

Frisörsalongen där Aggeliki Lioris man jobbar har varit stängd sedan förra veckan. Han får ingen a-kassa men hoppas på ett bidrag från staten. Parets alla planer, som att hitta en ny lägenhet som rymmer den växande familjen, ligger på is. Och oron växer för deras föräldrar med hälsoproblem som de inte längre kan hälsa på.

– Mina vänner är främst oroliga för att inte kunna betala räkningarna. För mig är hälsoaspekten allvarligast, säger Lioris.

– Jag hoppas att det värsta kommer att vara över i juni. Men livet kommer aldrig mer att bli detsamma. Det här kommer att förändra oss. Och det kommer att få stora konsekvenser för ekonomin.

Sofia Eriksson/TT

Turister med ansiktsmasker i Aten i mitten av mars – innan utegångsförbudet trädde i kraft.
Turister med ansiktsmasker i Aten i mitten av mars – innan utegångsförbudet trädde i kraft.Foto: Yorgos Karahalis/AP/TT
Aggeliki Lioris bor i Aten. Hon väntar barn och har därför uppmanats att stanna hemma från sitt jobb på ett läkemedelsföretag.
Aggeliki Lioris bor i Aten. Hon väntar barn och har därför uppmanats att stanna hemma från sitt jobb på ett läkemedelsföretag.Foto: Privat/TT
Alla restauranger har fått lov att stänga i Grekland, som här i Alimos som är en förort till Aten.
Alla restauranger har fått lov att stänga i Grekland, som här i Alimos som är en förort till Aten.Foto: Yorgos Karahalis/AP/TT
Offentliga stränder har också stängt i Grekland.
Offentliga stränder har också stängt i Grekland.Foto: Yorgos Karahalis/AP/TT
Sedan i måndags råder utegångsförbud i Grekland förutom för resor till och från jobbet, inköp av mat och medicin samt läkarbesök eller promenad med hunden.
Sedan i måndags råder utegångsförbud i Grekland förutom för resor till och från jobbet, inköp av mat och medicin samt läkarbesök eller promenad med hunden.Foto: Yorgos Karahalis/AP/TT
Michalis Kefala (till höger) tillsammans med sin pappa. Familjen driver en restaurang på Rhodos, men oroar sig för hur det ska bli om inga turister kan komma den här säsongen.
Michalis Kefala (till höger) tillsammans med sin pappa. Familjen driver en restaurang på Rhodos, men oroar sig för hur det ska bli om inga turister kan komma den här säsongen.Foto: Privat/TT
Michalis Kefala driver en restaurang på Rhodos tillsammans med sina föräldrar (på bilden). De oroar sig för hur det ska bli om inga turister kan komma den här säsongen.
Michalis Kefala driver en restaurang på Rhodos tillsammans med sina föräldrar (på bilden). De oroar sig för hur det ska bli om inga turister kan komma den här säsongen.Foto: Privat/TT
Fakta: Böter för den som bryter förbud

Fakta: Böter för den som bryter förbud

Grekland har omkring elva miljoner invånare. Precis som i stora delar av övriga Europa har landet infört tuffa åtgärder för att försöka hejda coronavirusets framfart. Regeringen var relativt tidigt ute med att stänga skolor, gym, biografer, restauranger och museum och sedan i måndags råder utegångsförbud förutom för resor till och från jobbet, inköp av mat och medicin samt läkarbesök eller promenad med hunden. Den som lämnar hemmet måste ha fyllt i en särskild blankett och om den saknas så riskerar man 150 euro i böter.

På onsdagsmorgonen ligger antalet bekräftat smittade av coronaviruset strax under 750. Då hade 20 människor dött, varav de flesta var äldre män med underliggande hälsoproblem.

Inkomsterna för Greklands turistsektor ökade med 12,8 procent till 18,15 miljarder euro förra året, enligt Greklands centralbank. Antalet turister ökade med 4,1 procent till 31,3 miljoner. Under högsäsong på sommaren jobbar över 200 000 personer enbart på de grekiska hotellen, enligt Hellenska hotellkammaren.

Källa: AFP, Reuters

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.