Hässleholm

Matvagn fick påhälsning

Hässleholm
BJÄRNUM

En matvagn på Södra vägen i Bjärnum utsattes för inbrott någon gång mellan söndag kväll och tisdag morgon. Gärningspersonen tog sig in genom att bryta upp en dörr.

– Vad som tillgripits är oklart, men men har i alla fall varit inne i vagnen, säger Magnus Vendler på Hässleholmspolisen.

Hässleholm

Släckte själv brinnande lastbil

Hässleholm
Finja/Tyringe

Räddningstjänsten larmades strax efter klockan 7 på onsdagsmorgonen till en lastbilsbrand på riksväg 21. Lastbilen hade börjat brinna under färd, men chauffören hade hittat en parkeringsficka att rulla in i.

– Det hade börjat brinna i ett av hjulen. Men chauffören var snabb och stannade och släckte. Elden tog sig igen, och han släckte igen. När vi var framme var det lugnt, säger Magnus Carlsson på räddningstjänsten i Hässleholm.

Eftersom chauffören hittat en parkeringsficka att ställa sig i påverkades inte trafiken i övrigt.

Hässleholm

Alla är korttidspermitterade

Malin Rydell, butikschef för MarQet i Hässleholm är glad för att stamkunderna fortsätter att vara lojala.
Fotograf: Stefan Olofson
Hässleholm
Hässleholm Sveriges största konceptbutikskedja MarQet, med butik i Hässleholm, har tappat tappat rejält i omsättning de senaste veckorna.

- Alla med allmänna visstidskontrakt har fått gå och vi andra som är kvar är korttidspermitterade med 40, eller 60 procents tjänstgöring, säger butikschef Malin Rydell.

Det gäller för ett halvår.

Hon tycker att det är en bra lösning, under rådande omständigheter, men betonar samtidigt att det givetvis är tråkigt.

Samma svar ges i de flesta butiker. Kunderna stannar hemma av rädsla för att smittas.

Stamkunder

Malin Rydell tror att det är lite lättare i en mindre stad som Hässleholm där kunderna är trogna sina butiker.

- Jag har lojala hässleholmare som fortsätter att komma och handla. Det känns som om det är så i hela stan.

Hon har inga förslag på lösningar för handeln under pågående kris. Hon tycker att kommunens stödpaket är bra men som bör kompletteras med gratis parkering i centrum.

- Det löser inte krisen med det är en tröskel som försvinner för de som vill slinka in lättare för att handla, säger Malin Rydell.

Hässleholm

Handeln är lamslagen

Cityledare Johan Jönsson konstaterar att det råder panik i stans handel på grund av coronakrisen.
Fotograf: Stefan Olofson
Hässleholm
Hässleholm Cityledare Johan Jönsson gör ett svep med armen över Stortorget och konstaterar det sorgliga: - Det är panik. Det är lamslaget. Alla handlare är medvetna om situationen.

I måndags kom dramatiska varselsiffror som aldrig skådats förr. Handeln, restauranger, caféer och servicenäringar har knockats av coronakrisen. Ingen kommer undan, varken varuhus, eller småbutiker. Mycket av strålkastarljuset har riktats mot förtvivlade krögare och caféägare, men läget är lika bistert för handlarna.

- Alla slåss med näbbar och klor för att hålla sig kvar. Korttidspermitteringarna är omfattande, säger Johan Jönsson, som hade styrelsemöte med i Hessle City på tisdagen där krishantering stod först på dagordningen.

Beröm

Johan Jönsson har inga egna verktyg att hjälpa krisande butiker med. Hessle City jobbar intimt med kommunen för att ta fram stödåtgärder, som faller inom den kommunala kompetensen.

- Trots alla svårigheter måste jag berömma näringsidkarna som var väldigt snabba med att reagera med åtgärder redan innan coronakrisen slog till på allvar. De var tidigt ute och undvek panikåtgärder.

Hessle City informerar utåt och ger stöd och råd inåt. Johan Jönsson berömmer även kommunen för deras stödpaket, som avlastar näringsidkarna med en rad avgifter och insats för rådgivning.

- Frågan är hur vi nu ska agera framåt. Vi vill ju ha en levande stad kvar efter coronaeländet, samtidigt kan vi ju inte medverka till event, som riskerar att sprida viruset, förklarar Johan Jönsson.

Staten

Småföretagarnas riksförbund är starkt kritiska till regeringens ekonomiska stödpaket, som enbart gynnar större företag. Förbundet vill ha direkt stöd till enskilda drabbade för att hålla näsan över vattenytan tills krisen är över.

- Det är sant. Det bästa är om staten nu kan efterskänka arbetsgivaravgifter, säger Johan Jönsson.

Utökad a-kassa är bra för löntagare, men behåller inte jobben som försvinner.

- Det positiva i krisen är att alla stadens aktörer hjälps åt för att stödja och hitta nya ingångar i handeln. Det känns härligt och är bra för tiden efter corona, tror Johan Jönsson.

Coronaviruset

Skolbespisning i partytält

Maten på Internationella Engelska skolan serveras nu i ett partytält.
Fotograf: Stefan Olofson
Hässleholm
Hässleholm När det blev för trångt i skolmatsalen på T4 Internationella engelska skolan restes ett partytält på skolgården. För barnen blev det festivalkänsla och en stund att få glömma coronaeländet.
William Lavin i klass 4b, har ätit upp och väntar på att få lämna bordet. Den diciplinen har man på IES. Fotograf: Stefan Olofson
Matsalen är för liten för att ta emot alla elever, därför äter varannan klass i tältet. Fotograf: Stefan Olofson
Mats Olausson äger cateringföretaget som gör och serverar skolmaten till IES. - Det blir lite festivalstämning för barnen, säger han. Fotograf: Stefan Olofson

- Med lite sunt bondförnuft så kan vi lösa problemet med restriktionen om sammankomst om högst 50 personer, säger Mats Olausson, ägare till Svea catering, som levererar mat till bland annat Internationella Engelska skolan, IES.

På tisdagen var det premiär på bespisning i tältet, och eleverna tyckte det var helt i sin ordning.

- Det är trevligt att jag kan kan se vårfåglarna när jag äter, säger William Lavin, som går i klass 4b.

Dagen till ära sken solen från klarblå himmel och det var nästan vindstilla.

- Vädret och den begynnande våren gör det ju enklare att han den här typen av servering, kommenterar mats Olausson.

Trångt

Det finns två matsalar på IES, en större och en mindre. Den mindre är för liten för att hålla måttet om tillräckligt avstånd.

Nu äter varannan klass i tältet och varannan i lilla matsalen.

- Tältet värms upp med ett gasolaggregat som skapar en jämn och skön temperatur i tältet och vattnet har vi dragit in genom slangar, säger Mats Olausson.

Natten till måndag sjönk kvicksilvret till minus 10, vilket orsakade problem med is i kranen. Som tur låg förmiddagssolen på rätt husgavel och tinade upp kranen, annars hade det blivit problem.

Buffén står strax intill ingången till tältet, där personal hjälper till med att lägga upp maten. För att inte bli för många i kön delas de upp i grupper. Inga elever får lämna borden förrän läraren gett klartecken. Allt för att klara logistiken och restriktioner.

Pasta

Dagens rätt var pasta med Sjunkarödsfärs. Närodlat och ekologiskt, betonar Mats Olausson.

- Vi kör vildsvinsfärs på skånska svin i dag, berättar han.

-Är maten god? frågan han eleverna som äter.

- Ja, blir svaret med eftertryck från eleverna, som tycker att det är lite kul att äta i ett tält.

- Det känns som en utebliven hässleholmsfestival, säger en tjej.

Fortsätter

Uteätandet på skolan fortsätter så länge coronaviruset härjar och tills restriktionerna hävs.

- Eleverna är riktigt duktiga och hanterar den här situationen med utmärkt beröm, säger Mats Olausson.

Hässleholm

Brand på förskola

Branden ska ha uppstått i förskolans kök.
Fotograf: Kristina Höjendal
Hässleholm
HÄSSLEHOLM Räddningstjänsten ryckte på tisdagskvällen ut efter ett larm om brand på Kyrkklockans förskola i Hässleholm.

Larmet kom strax efter halv sex, och orsakade ett stort räddningspådrag.

Branden hade enligt uppgift från platsen uppstått i samband med att det bakades i köket. Den var redan släckt när Räddningstjänsten anlände.

Mycket rök ska dock ha gått in i andra delar av huset.

Hässleholm

Brist på provtagningskit i Hässleholm

Hässleholm
HÄSSLEHOLM Det råder brist på skyddsutrustning och provtagningskit även lokalt, inom kommunens omsorgsverksamhet.

Men den skyddsutrustning som finns kommer nu att portioneras ut i lådor på såväl gruppboenden som äldreboenden och i hemtjänstens lokaler. En ny leverans av skyddskläder väntas inom kort.

– Vi har identifierat ett 70-tal ställen där det kommer att finnas en mindre mängd skyddsutrustning, som räcker till ett visst antal patientbesök. Den ska användas när vi misstänker eller konstaterat droppsmitta, i form av covid-19 eller influensa, säger kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska, Camilla Kindahl.

Skyddsutrustningen består av visir, andningsskydd, plastförkläden, handsprit och handskar.

Flera gånger har det slagits larm om brist på tester för diagnostik av det nya coronaviruset. På tisdagen meddelade regeringen att fler inom vården ska provtas framöver.

– Provtagning sker inte i den utsträckning som vi hade önskat utifrån de nationella riktlinjerna, eftersom regionen inte har tillräckligt med provtagningspinnar än, säger Camilla Kindahl, som tror att det finns en underrapportering i antal konstaterade fall.

Huruvida personer redan har smittats inom den kommunala omsorgen kommenterar man av sekretesskäl inte.

Hässleholm

Förskolor prioriterar barn vid stängning

Barn till föräldrar med viktiga arbeten ska prioriteras.
Fotograf: TT
Hässleholm
Hässleholm Nu förbereder kommunen för att ta emot barn till föräldrar med samhällsviktiga jobb vid en eventuell stängning.

- Vi förbereder oss för att kunna ta emot barn till personer med samhällsviktiga arbeten vid en eventuell stängning. Det innebär att vi tar reda på hur många barn det handlar om och identifierar hur många och vilka förskolor och fritidshem som vi behöver hålla öppna, säger Rolf Bengtsson, förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen i ett pressmeddelande.

Enligt den nya förordning som riksdagen nyligen beslutat om har kommunerna i uppgift att ordna omsorg åt barn till vårdnadshavare som arbetar inom samhällsviktiga verksamheter. Detta om riksdagen beslutar om att tillfälligt stänga förskolor, skolor och fritidshem för att förhindra spridning av coronavirus (covid-19).

Om det sker kommer Hässleholms kommun erbjuda förskole- och fritidshemsplats i Hässleholm, Bjärnum, Hästveda, Vinslöv, Sösdala och Tyringe.

Urval

Barnen är från ett år upp till de som fyller 10 år under 2020. Deras vårdnadshavare är ensamstående och arbetar i en samhällsviktig verksamhet eller arbetar båda vårdnadshavarna i samhällsviktiga verksamheter. Samma gäller familjehemsföräldrar.

- Det kan röra sig om barn som redan idag finns i vår verksamhet men också barn som inte har en plats hos oss idag. Arbetet bör ske snabbt och vi vill ha in svar från vårdnadshavare senast den 7 april. Därför går vi nu ut brett för att nå så många vårdnadshavare i kommunen som möjligt, säger Rolf Bengtsson.

Även vårdnadshavare som inte tidigare har plats för sina barn i förskola eller fritidshem kan anmäla behov på grund av arbete inom samhällsviktig verksamhet. Syftet är att de samhällsviktiga verksamheterna ska kunna upprätthållas även om verksamheten i övrigt ska hållas stängd. Den gäller även barn och elever som av särskilda skäl har extra stora behov av att gå i förskola eller fritidshem, i detta fall kan eleven vara upp till 13 år.

Säkerhet

Det är av säkerhetsskäl inte tillåtet att samla listor på personer som arbetar inom samhällsviktiga verksamheter. Därför genomförs inventeringen genom att vårdnadshavaren fyller i en blankett med antal barn. Sedan räknar vi hur många som har behov av omsorg utan att några namn har samlats in.

- Den som har omsorg idag ska lämna in blanketten på den förskola eller fritidshem där barnet är placerat. Den som inte har sitt barn placerat hos oss idag lämnar in blanketten på den kommunala förskola eller fritidshem som ligger närmast hemmet, säger Rolf Bengtsson.

Hässleholm

Besök på äldreboenden förbjuds

Hässleholm
HÄSSLEHOLM Kommunens äldreboenden hade precis fått egna Facebooksidor, så att de boende skulle kunna ha videosamtal med sina anhöriga, när regeringen på tisdagen beslutade om totalt besöksförbud. Samtidigt genomförs olika satsningar för att få in mer personal i omsorgen.

Det nya beslutet börjar gälla på onsdagen. Då blir dagens skarpa avrådan ett förbud mot att besöka personer på äldreboenden, i syfte att skydda de äldre och mest utsatta när covid-19-läget de kommande veckorna väntas förvärras i landet.

– Vi har haft en bra följsamhet vid skarp avrådan, konstaterar omsorgschefen Anneli Larsson.

Omkring en handfull personer har sedan tidigare fått specialtillstånd för att besöka sina anhöriga, men då enbart i den enskildes rum.

Även fortsättningsvis får den verksamhetsansvarige för ett boende i det enskilda fallet medge undantag från förbudet, om det finns särskilda omständigheter som motiverar ett undantag och om risken för spridning av coronaviruset är liten. Det meddelar regeringen.

Möjlighet till videosamtal

För att minska de boendes isolering har samtliga äldreboenden skapat Facebooksidor, vilket innebär att de boende kan kommunicera med sina närstående via videosamtal i Messenger. Sidorna kommer enbart att finnas till under själva pandemin, berättar Anneli Larsson.

Många anställda hemma

Corona påverkar omsorgsverksamheten på flera sätt. Personalmässigt är i snitt 15-20 procent av alla anställda frånvarande, vilket är en fördubbling mot normalläget.

– Det varierar naturligtvis mycket från dag till dag. Bland sjuksköterskorna har vi vissa dagar haft en frånvaro på 30 procent, säger verksamhetschefen Kenneth Persson.

Många uttrycker enligt ordföranden Karin Axelsson (M) en oro för hur omsorgen ska klara av att hjälpa alla, med det stora personalbortfallet. Hittills har ledningen valt att fråga personer som arbetar deltid om de kan tänka sig att gå upp i tid. Sommarvikarier har fått börja arbeta tidigare och kommunens krisledningsstab har undersökt vilka kommunanställda i andra verksamheter som tillfälligt kan hoppa in för att stärka vården.

– De kan utföra arbetsuppgifter som inte kräver vårdkunskaper, som att byta från vinterdäck till sommardäck på bilarna, hjälpa till med matdistribution eller inköp till exempel, förklarar Kenneth Persson.

Kockar har hyrts in från lokala restauranger, för att förstärka måltidsorganisationen inom skolan.

Även en förfrågan till allmänheten om att hjälpa till har gett stort gensvar.

– 70 personer anmälde sitt intresse bara första dagen. Det handlar om människor som har omvårdnadserfarenhet sedan tidigare och kan gå in och jobba, eller som har andra kvalifikationer vi behöver, säger Kenneth Persson.

– Ett stort antal privatpersoner hör av sig och vill hjälpa till. Det är enormt glädjande. Både privatpersoner och företag ställer upp på ett alldeles fantastiskt sätt, inflikar Karin Axelsson.

Hässleholm

Coronaviruset stoppar bussar

Hässleholm
Hässleholm Skånetrafiken anpassar trafiken i Hässleholm med anledning av covid-19, uppger nu Skånetrafiken.

Antalet resor med Skånetrafikens bussar har i stort sett halverats de senaste veckorna. Dessutom är antalet sjukskrivna förare högre än normalt. Därför anpassar Skånetrafiken från och med onsdag busstrafiken i Hässleholm.

– Det blir inga dramatiska förändringar i trafiken. Totalt sett glesar vi ut avgångarna i Hässleholm med omkring 15 procent, säger Emma Eriksson, affärschef Buss på Skånetrafiken.

Minst förändringar gör Skånetrafiken på de bussar och under de tider som allra flest reser. På de bussar och under de tider som väldigt få reser, glesar man däremot ut trafiken.

– Vi kommer noga bevaka att det inte blir för trångt ombord och är beredda att öka kapaciteten om vi ser en sådan tendens, säger Emma Eriksson.

Enligt henne finns det flera anledningar till att man anpassar trafiken. Bland annat vill man inte lägga resurser på kollektivtrafik som inte utnyttjas, samtidigt som resurser behövs inom Region Skånes hälso- och sjukvård. Men man vill också undvika risken att turer ställs in akut på grund av sjukskrivna förare.

För att se om just en resa påverkas, uppmanar Skånetrafiken att titta i app eller på hemsida.

NÄSTA ARTIKEL