Nästa OS-smäll – storsponsor hoppar av?

Att flytta ett OS är ingen billig historia och dyrare kan det bli om sponsorerna hoppar av.
– Vi måste få veta mer innan vi tar beslut, säger Tokyo Gas-ordföranden Takashi Uchida.
Publicerad 25 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Några stora sponsorer stannar kvar när OS flyttas ett år, andra avvaktar.
Några stora sponsorer stannar kvar när OS flyttas ett år, andra avvaktar.Foto: Koji Sasahara/AP/TT

Enligt beräkningar kan det bli en 50-procentig kostnadsökning med motsvarande 60 miljarder kronor för att skjuta upp sommarens OS till nästa år.

Internationella olympiska kommittén (IOK) har 14 huvudsponsorer som enligt utredningsbolaget Global Data har kontrakt på närmare 40 miljarder kronor. Fem av dem har redan försäkrat IOK om att de står fast vid sina avtal.

– Som den sponsor som varit med längst är vi fortfarande fast beslutna att jobba tillsammans med IOK och Tokyos organisationskommitté för att skapa ett framgångsrikt och säkert evenemang, säger en talesperson från Coca-Cola.

Kan dra sig ur?

Den lokala sponsorn Tokyo Gas, däremot, har inte bestämt sig. De vill veta mer om OS-flytten, inklusive kostnader, innan de tar beslut.

– Vi har ännu inget svar på om vi ska fortsätta med vår sponsring. Vi tar ett beslut när vi har fått fler detaljer, säger företagets ordförande Takashi Uchida.

IOK-ordföranden Thomas Bach sade under en telefonkonferens på onsdagen att sponsorer vars avtal går ut i år kommer att förlängas över nästa år.

– Vad vi kan se har vi deras fulla stöd i detta beslut. En logisk konsekvens av flytten till 2021 är att huvudsponsorerna följer med till nästa år, säger han.

Även om Tokyo Gas och andra sponsorer skulle vilja dra sig ur sina avtal, är det inte säkert att de kan det. Däremot kan de kanske kompenseras för OS-flytten på annat sätt genom exempelvis utökad produktplacering och liknande under OS, säger advokaten Eric Bergner.

Kan tappa vid kris

Den ekonomiska kris som coronakrisen orsakat kan dock påverka den olympiska rörelsens sponsringsintäkter på sikt – att samarbetspartners tvingas dra sig ur av ekonomiska skäl.

– Det är definitivt en möjlighet. Men det finns inget på bordet ännu, säger James Johnston, delägare i den juridiska firman Davis and Gilbert som representerar en stor IOK-sponsor.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.