Krav på isolering efter New York-vistelse

USA:s regering oroas över de ökande coronafallen i staden New York, som beskrivs som centrum för smittspridningen i landet.
Alla som har vistats i staden uppmanas att isolera sig i två veckor.
Publicerad 25 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
En bankanställd desinficerar bankomater i Queens.
En bankanställd desinficerar bankomater i Queens.Foto: Mary Altaffer/AP/TT

Drygt hälften av alla fall i USA kommer från New Yorks storstadsområde, liksom 60 procent av alla nya fall, enligt Deborah Birx, regeringens coronakoordinator.

– Alla som har varit i New York bör sätta sig i självkarantän de närmaste 14 dagarna för att säkerställa att viruset inte sprider sig till andra, säger hon vid en presskonferens i Vita huset.

Vice president Mike Pence gav liknande uppmaningar och säger att personer som har varit i New York också ska hålla koll på sin temperatur och vara uppmärksamma på symtom.

Vården riskerar överbelastas

Få tecken på ljusning syns i delstaten, där antalet nya fall i princip fördubblats var tredje dag. Om två till tre veckor beräknas kulmen nås, enligt delstatens guvernör Andrew Cuomo, rapporterar Reuters.

Då riskerar vårdresurserna att pressas till bristningsgränsen och Cuomo befarar att antalet patienter kan stiga till uppemot 140 000.

– Vi har inte plattat ut kurvan, och kurvan ökar faktiskt. Kulmen är högre än vad vi har trott och kulmen sker snarare än vad vi har trott. Det är en dålig kombination av fakta, säger han enligt The New York Times.

rapporterar att militärklädda personer har byggt upp ett tillfälligt bårhus utanför Bellevuesjukhuset på Manhattan, i form av kyllastbilar.

Läkare vittnar om kaos

Läkaren Craig Spencer, som har arbetat med vård av ebolasmittade i Västafrika, beskriver kaosartade scener på en akutavdelning i New York. Alla patienter verkar ha covid-19 – det är andningsproblem, feber och personalen jobbar nonstop bakom skyddsglasögon och ansiktsmasker.

"Du reflekterar över det faktum att det är så svårt att förstå hur illa det är – och hur illa det kommer att bli – om allt du ser är de tomma gatorna (utanför). Sjukhusen är nära sin maxkapacitet. Vi håller alla på att få slut på respiratorer. Ambulanssirenerna slutar inte", skriver han på Twitter och fortsätter:

"Alla du ser i dag smittades för en vecka sedan, eller mer. Antalet kommer tveklöst att slå i taket i natt, som de har gjort varje natt de senaste dagarna."

Gustav Sjöholm/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.