Sport

Stabil grund ska leda till stjärnorna

Fyra män och en tavla.
Stefan Holmberg, Fredrik Ahlgren, Daniel Nilsson och Jonas Jönsson är övertygade om att IFK Hässleholms akademisatsning ska ge klubben nya stjärnor.
Fotograf: Lennart Månsson
Sport
Fotboll En bra ungdomsverksamhet ska bli ännu bättre. Nu tar IFK Hässleholm sats för att bli en certifierad akademi.

Fegler, Nicklasson, Eek, Jon, Dahl... under en period spottade IFK ur sig U-landslagsspelare regelbundet. Men det är några år sedan. Fortfarande kommer det sporadiskt fram bra IFK-kullar – dagens A-trupp kryllar av spelare födda 00-02 – men det finns mycket som kan bli bättre om IFK regelbundet vill få fram spelare som tar sig hela vägen till A-laget (och kanske även fostra enstaka killar som går i Fegler/Nicklasson/Eek/Jon/Dahls fotspår).

– Vi vill skapa en bra fotbollsutbildning för spelare men även för ledare i IFK Hässleholm och i det här området, säger Daniel Nilsson.

– Målsättningen är att säkra så många ungdomar som möjligt upp i vårt A-lag, säger Fredrik Ahlgren.

Stefan Holmberg valdes in i IFK:s styrelse i fjol och då tog arbetet fart på allvar.

– Det väcktes en idé om att försöka göra en fotbollsutbildning med högre kvalitet och mer systematik. Jag vill minnas att det var Bosse Nilsson som lyfte frågan om en akademi, där det ju finns ett bra ramverk för att organisera sig, berättar Stefan Holmberg.

– Det var när vårt U19-lag kvalade till juniorallsvenskan som vi började prata om hur vi kan tävla på den nivån varje säsong. Därifrån började jag och Bosse diskutera och sedan högg Stefan på den fullt ut när han kom in i bilden, utvecklar A-lagstränaren Jonas Jönsson.

Vill uppåt

IFK Hässleholm vill uppåt i seriesystemet.

– Poängen är: Om vi ska nå någonstans måste vi ha en plan för hur det ska levereras, säger Holmberg och räknar upp några fokusområden:

– Vi måste jobba med utveckling av våra tränare och ge dem förutsättningar att kunna utbilda fotbollsspelare på ett strukurerat sätt. Vi måste ha ordning och reda. Vi behöver jobba upp ett bredare engagemang runtomkring oss.

Magnus Olsson och Calle Alm har jobbat med att uppdatera spelarutbildningsplanen och det arbetet fortskrider.

I höstas hjälpte SEF:s föreningsutvecklare (och certifierare) Lasse Jacobsson klubben med en inofficiell bedömning.

– Vi fick ett kvitto på att vi var på rätt väg, konstaterar Holmberg.

Nästa steg blev att förstärka ledarsidan. De två gulsvarta tränarprofilerna Daniel Nilsson och Fredrik Ahlgren, med mångårig bakgrund i A-, junior- och ungdomslag, kommer att ha nyckelroller i akademiverksamheten.

Rätt resurser vid rätt satsning

Fredrik Ahlgren blir utvecklingschef för ungdomsverksamheten.

– Vi kommer att lira väldigt tajt ihop, jag och Daniel. Det finns många idéer vi vill genomföra. Jag ser mig främst ute på planen, det är där jag trivs bäst och kan vara med och coacha tränarna men även spelarna i de olika lagen, säger Fredrik Ahlgren.

Daniel Nilsson är tillbaka i IFK som huvudtränare för juniorlaget och med ansvar för att utveckla akademin.

– Det handlar om att lägga rätt resurser vid rätt satsning. Sedan får vi se vad det leder till i antal stjärnor, säger Nilsson.

Chadie Hotait har redan dragit igång med målvaktsträning i ungdomslagen, det ska hållas utvecklingssamtal med spelare och tränare, utbildning av ledare och man vill också dra igång samarbete med andra lokala klubbar.

– Vi har satt som mål att komma tre klubbar lite närmare, säger Stefan Holmberg.

Får besked i början av nästa år

A-lagstränaren Jonas Jönsson:

– Detta skapar en helhet som till slut kommer att generera resultat. Det är den vägen IFK Hässleholm måste gå, vi måste bygga från grunden och grädden på moset blir ju att resultaten för A-laget kommer och att vi säkerställer att vi alltid har bra lag genom att vi har många spelare som är fostrade i klubben.

– Det finns ju en anledning till att alla elitklubbar har akademier. Jag tror att det är så en klubb av IFK:s dignitet måste byggas.

I slutet av november ska klubbens ansökan vara inne och i början på nästa år kommer beskedet om IFK får kalla sig akademi.

– Det har gjorts ett bra förarbete och vi bedömer det som väldigt realistiskt att vi ska klara av det, säger Daniel Nilsson.

FAKTA

Certifierade akademier

61 svenska fotbollsklubbar uppfyllde kraven för certifierade akademier 2019.

Klubbarna bedöms utifrån sju kriterier: värdegrund och mål, spelarutbildning, faciliteter, ledarorganisation, skolsamverkan, samarbete med andra klubbar och sportsliga resultat.

Certifieringen genomförs i samband med ett individuellt besök i föreningen.

En maxpoäng delas ut och klubbarna får olika antal stjärnor (1–5) beroende på totalpoängen.

Huvuddelen av de 61 certifierade klubbarna tillhör Svensk Elitfotboll (allsvenskan och superettan) och division ett. Ett fåtal division två-klubbar har certifierade akademier, däribland Kristianstad FC och Ängelholms FF som båda har tre stjärnor.

Syftet med certifieringen är att kvalitetssäkra klubbens arbete med spelarutbildning i åldrarna 8–19 år.

Sport

Ungerska simstjärnor coronasmittade

Ungerskan Boglarka Kapas i glädjetårar efter att ha vunnit VM-guld i Gwangju i somras. Hon är en av åtta ungerska simmare som smittats av coronaviruset. Arkivbild
Ungerskan Boglarka Kapas i glädjetårar efter att ha vunnit VM-guld i Gwangju i somras. Hon är en av åtta ungerska simmare som smittats av coronaviruset. Arkivbild
Fotograf: Mark Schiefelbein/AP/TT
Sport
Sport

Åtta simmare och en tränare i det ungerska landslaget har testats positivt för covid-19, uppger det ungerska simförbundet.

Flera av dem ska ha smittats av coronaviruset i samband med ett höghöjdsläger i turkiska Erzurum.

Det ungerska förbundet har inte gått ut med några namn på de smittade, men fyra simmare har själva gått ut på sociala medier och berättat att de drabbats.

Bland dem finns fyra VM- och EM-medaljörer, däribland Boglarka Kapas, VM- och EM-guldmedaljör på 200 meter fjäril. Kapas, 26, var den första som gick ut på sociala medier och berättade att hon smittats och skriver att hon började gråta när hon fick beskedet. De tre andra är Dominik Kozma, Richard Bohus och David Horvath.

De smittade har placerats i karantän under 14 dagar. Nemzetisport,hu skriver att fler simmare kan vara smittade.

Ungern ska arrangera EM i simning i år, men mästerskapet i Budapest har flyttats från maj och ska preliminärt avgöras i augusti.

Sport

HV71 värvar Karlskogas skyttekung

HV71 har gjort klart med Fredrik Forsberg som närmast kommer från Bik Karlskoga. Arkivbild.
HV71 har gjort klart med Fredrik Forsberg som närmast kommer från Bik Karlskoga. Arkivbild.
Fotograf: Mikael Fritzon/TT
Sport
Sport

Bik Karlskogas skyttekung Fredrik Forsberg lämnar hockeyallsvenskan för spel i SHL nästa säsong.

23-åringen är klar för HV71 där han ska spela de två kommande säsongerna.

Forsberg gjorde 32 mål på 53 matcher den senaste säsongen, och totalt 52 mål på 94 matcher under sina två säsonger i Bik Karlskoga.

"En högerfattad forward som har näsa för målet och har haft en häftig utveckling i Karlskoga de senaste åren. Fredrik är i en bra ålder och kommer att utvecklas ytterligare i HV71. Det ska bli kul att se vad han kan göra i SHL i vinter", säger sportchefen Johan Hult i ett pressmeddelande.

Sport

Världsmästarens comeback hotad

Johan Kristoffersson rallycrossatsning är i fara. Coronaviruset slår hårt mot bilindustrin och finansieringen blir lidande. Arkivbild.
Johan Kristoffersson rallycrossatsning är i fara. Coronaviruset slår hårt mot bilindustrin och finansieringen blir lidande. Arkivbild.
Fotograf: Micke Fransson/TT
Sport
Sport Johan Kristofferssons rallycrossatsning är i fara.

Johan Kristoffersson tog två raka världsmästerskap i rallycross 2017 och 2018. Nu tänkte han återvända och utmana om en tredje titel. Men viruspandemin är på väg att sätta stopp för det.

Premiären i Barcelona och andra omgången i Portugal är redan uppskjutna. Och när serien kommer igång är det ingen som vet.

– Läget i världen är inte bra alls, säger Tommy Kristoffersson.

Johan Kristofferssons säsong är inte fullt finansierad. Tanken var att ett bra resultat de första loppen skulle vara en utgångspunkt för att få in pengar för resten. Nu står bilen och kostar pengar.

Kristoffersson Motorsport samarbetar med Volkswagen och där står fabrikerna stilla för tillfället.

Möjlig risk

TT: Finns det risk att ni inte får ihop satsningen?

– Det är möjligt. Det visste vi redan från början. Men läget nu gör det naturligtvis inte enklare och vår överenskommelse är baserad på hur deras verksamhet går, konstaterar Kristoffersson.

Teamet har elva anställda på heltid och nu handlar det om att försöka hålla dem sysselsatta.

– Förra veckan ringde jag runt till olika småföretagare och erbjöd oss att göra service på deras bilar. Vi försöker att hålla näsan över vattenytan.

Sätta i perspektiv

Samtidigt vill Tommy Kristoffersson sätta saker och ting i perspektiv.

– När folk ligger på intensiven och kämpar för sina liv är det förmätet att klaga på att vi inte får köra racerbil. Det jag oroar mig för i vår lilla värld är jobben för mekanikerna som har familj och hus.

Internationella bilsportförbundet (FIA) har sagt att inga race ställs in, utan att alla lopp ska köras senare.

– Det kommer att bli en tuff höst, säger Tommy Kristoffersson.

Jonas Dagson/TT

Sport

Permitteringar i skidsporten: "Är troligt"

Linn Svahn och Maja Dahlqvist kan stå utan tränare och vallare, om det blir permitteringar i skidförbundet.
Linn Svahn och Maja Dahlqvist kan stå utan tränare och vallare, om det blir permitteringar i skidförbundet.
Fotograf: Jens Meyer/AP/TT
Sport
Sport Svenska skidförbundet måste spara. Det kan innebära att tränare och vallare permitteras.

Han säger till Expressen att det kommer att bli svåra avvägningar att göra.

– Vår verksamhet ska snurra så gott det går. Det är viktigt att inte tappa för mycket tempo – samtidigt som vi måste ha respekt för den ekonomiska aspekten. Det är knepigt, säger Fåhraeus.

Han fortsätter dock att planera för landslagsläger i maj. Troligen blir det flyttat från norska Sognefjell till någonstans i Sverige.

Förbundsdirektören Ola Strömberg har, enligt tidningen, skrivit i ett mejl till de anställda att förbundet nu planerar att vidta en rad ekonomiska åtgärder för att minska på kostnaderna, bland annat handlar det om korttidspermitteringar.

I förra veckan tvingades Norges skidförbund permittera, helt eller delvis, 96 medarbetare av ekonomiska skäl under coronakrisen. Man räknar med att kunna tappa 50 miljoner kronor.

Sport

Nicki Pedersen sjuk i covid-19

Nicki Pedersen har testats positivt för coronaviruset. Arkivbild.
Nicki Pedersen har testats positivt för coronaviruset. Arkivbild.
Fotograf: Stefan Jerrevång/TT
Sport
Sport

Den danske sjufaldiga världsmästaren i speedway, Nicki Pedersen, har smittats av det nya coronaviruset, rapporterar flera medier.

– Jag började hosta, och sedan fick jag huvudvärk samtidigt som jag blev väldigt trött och fick ont i kroppen. Sedan hade jag ett dygn med diarré och ett par dagar med mild feber, säger han i ett inlägg som publicerats på sociala medier.

Pedersen säger att han nu mår bättre, och att han tror att det värsta nu är över. Tanken är att han i år bland annat ska tävla för Rospiggarna i elitserien, vars säsongspremiär skjutits upp, preliminärt fram till den 2 juni.

Sport

"Blåvitt" satsar på publikrekord utan publik

IFK Göteborg vill slå publikrekord inför tomma läktare. Arkivbild.
IFK Göteborg vill slå publikrekord inför tomma läktare. Arkivbild.
Fotograf: Christine Olsson
Sport
Sport

Den 25 april möts IFK Göteborg och Falkenberg i en träningsmatch inför tomma läktare. Men "Blåvitt" satsar ändå på att slå publikrekord. Åtminstone i antalet sålda biljetter för 25 kronor styck.

Kampanjen drogs i gång under tisdagen och samma kväll meddelade IFK Göteborg via Twitter att man sålt över 12 000 biljetter vilket innebär 300 000 kronor till den allsvenska fotbollsklubben.

Målet är att sälja minst 52 195 fiktiva biljetter, vilket skulle ge 1,3 miljoner kronor.

Tidigare har seriekonkurrenten AIK gått ut med en insamlingskampanj till sina supportrar i syfte att få in fem miljoner kronor före den 31 maj för att klara sig igenom den tuffa perioden under coronakrisen. Hittills har Stockholmsklubben fått in knappt 1,9 miljoner.

Sport

Orienterings-VM skjuts upp

Tove Alexandersson. Arkivbild.
Tove Alexandersson. Arkivbild.
Fotograf: Geir Olsen/NTB/TT
Sport
Sport

Tove Alexandersson får vänta med att springa hem fler VM-medaljer i orientering. Årets sprintvärldsmästerskap i Danmark, 7–11 juli, skjuts upp på obestämd tid på grund av coronakrisen, skriver Internationella orienteringsförbundet på sin hemsida.

Där framgår också att årets EM, som skulle ha avgjorts i Estland den 19–23 augusti, ställs in helt, precis som världscupen.

"Tråkigt men förståeligt beslut att mycket skjuts upp eller ställs in", säger svenske förbundskaptenen Håkan Carlsson i ett pressmeddelande.

Bragdguld- och Jerringprisvinnaren Tove Alexandersson har vunnit den totala världscupen sex år i rad och tog i fjol tre VM-guld i norska Østfold.

Sport

Löparstjärnan i informationskampanj om corona

Mustafa Mohamed engagerar sig för att information om coronaviruset ska nå fler. Arkivbild.
Mustafa Mohamed engagerar sig för att information om coronaviruset ska nå fler. Arkivbild.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport Maratonlöparen Mustafa "Musse" Mohamed deltar i informationskampanjen #tellcorona för att sprida information om det nya coronaviruset på flera språk.

"Musse" säger att det var en utmaning – han har pratat en hel del somaliska under sina 30 år i Sverige, men knappt läst något på språket. Nu skulle han läsa en text om coronaviruset på sitt modersmål, riktad till somalisktalande människor.

– Det kändes lite tufft, men jag ville inte tacka nej bara på grund av det. Det är ett viktigt ämne och jag ville ställa upp, säger han.

Orolig

Kampanjen startades av journalisten och människorättsaktivisten Nuri Kino och på sajten tellcorona.com läser olika personer på olika språk upp information om det nya coronaviruset och om hur man ska agera för att minska smittspridningen. Hittills finns 14 språk representerade.

Syftet är att nå ut till svenskar med utländsk bakgrund, asylsökande, papperslösa och personer i skuggsamhället.

– Jag tycker att Sverige har varit duktigt på att sätta upp lappar och gå ut i medierna, men det jag har sett hela tiden har varit på svenska och det finns ju grupper som behärskar svenskan dåligt. Så jag tror att det är bra att utöka den för att nå ännu fler, säger Mustafa Mohamed.

Han mår bra själv, men känner precis som många andra en stor oro över coronapandemin som härjar.

– Just den här ovissheten... Dels med åtgärderna, man vet inte vilka effekter de har för alla länder har olika taktik och det är för tidigt att säga vad som är rätt. Men framför allt den effekten som åtgärderna har på samhället i stort är oroande, särskilt om det håller på länge till, säger han och fortsätter:

– Samtidigt har vi den andra delen, som är ännu värre, med dödsfall...

"Så roligt"

"Musse" sprang för inte så länge sedan, den 23 februari, sitt allra snabbaste maraton – 40 år gammal. Tiden i Sevilla, 2.10.03, var nytt svenskt rekord och under OS-kvalgränsen. Träningsvardagen har inte påverkats speciellt mycket av coronaviruset. Men tävlingsmässigt är framtiden oviss.

– Det har varit en återhämtningsperiod och jag försöker se det positivt, som en bra möjlighet att kunna träna på under en längre period och bygga upp mig och inte ha för bråttom.

Trots klarad OS-gräns är Mohamed, som nu hunnit fylla 41, inte formellt uttagen till OS – något som Sveriges olympiska kommitté avgör om de anser att han kan vara med och konkurrera om en topp-åtta-plats. Men efter att OS flyttats fram ett år vet han inte ens om hans tid från februari i år kommer att räknas även nästa år.

– Så jag vet ganska lite.

TT: Hur är det mentalt, att träna på när det är så ovisst?

– För mig är det inga problem. Jag tycker att det är så roligt att träna och tävla och det är jättekul att vara på den här nivån igen, det är ju ingen som hade räknat med att jag skulle satsa på OS egentligen. Så jag kommer fortsätta att försöka prestera så bra jag bara kan, och fortsätta satsa mot OS.

Marie Carlsson/TT

Sport

Även Norrköping och Mjällby permitterar

Norrköping, här med Simon Thern till vänster, är en av klubbarna som väljer att korttidspermittera. Arkivbild.
Norrköping, här med Simon Thern till vänster, är en av klubbarna som väljer att korttidspermittera. Arkivbild.
Fotograf: Stefan Jerrevång/TT
Sport
Sport

IFK Norrköping och Mjällby gör som flera av sina konkurrenter i fotbollsallsvenskan. Klubbarna korttidspermitterar spelare och ledare den närmaste tiden för att försöka mildra de ekonomiska effekterna av coronakrisen.

"De senaste veckornas händelser i omvärlden har påverkat oss kraftigt och gjort att flera av våra verksamheter har minskat kraftigt i omfattning", säger Norrköpings klubbdirektör Jens Magnusson i ett uttalande.

AIK, Malmö FF och IFK Göteborg är några av klubbarna som tidigare har korttidspermitterat sina spelartrupper. Allsvenskan skulle ha startat nu till helgen, men har skjutits upp på grund av coronaviruset.

NÄSTA ARTIKEL