Ekonomi

Volvo skjuter upp stämma och avstår arvoden

Volvo lastvagnars fabrik i Tuve. Arkivbild.
Volvo lastvagnars fabrik i Tuve. Arkivbild.
Fotograf: Björn Larsson Rosvall/TT
Ekonomi
Ekonomi AB Volvo skjuter upp årsstämman på grund av det osäkra läget kring coronapandemin.

Lastbilstillverkaren hänvisar till att en senarelagd stämma ger bolaget mer tid att utvärdera de ekonomiska konsekvenserna av viruskrisen.

"Vi följer från styrelsens sida noga utvecklingen kring hur den mycket svåra situation som världen befinner sig i påverkar Volvokoncernen och dess efterfrågan på bolagets produkter och tjänster", säger Carl-Henric Svanberg i ett pressmeddelande.

Volvo har den senaste tiden fått hård kritik på grund av styrelsens förslag om aktieutdelning. Styrelsen valde senare att dra tillbaka förslaget om en extra aktieutdelning, och på onsdagskvällen klargjorde ordförande Svanberg för Dagens Nyheter att Volvos styrelseledamöter beslutat att sänka sina arvoden med 20 procent.

Beslut om bland annat ersättningsfrågorna skulle ha fattats på årsstämman i början av april. Stämman ska enligt gällande lagstiftning hållas senast den 30 juni.

AB Volvo beslutade i fredags att permittera all personal i Sverige på grund av coronakrisen. Beslutet berör omkring 20 000 anställda, dessutom har ungefär 5 000 konsulter sagts upp.

Jens Bornemann/TT

Ekonomi

Nedåt på Tokyobörsen

Nikkei föll nära 2 procent i onsdagens tidiga handel. Arkivbild.
Nikkei föll nära 2 procent i onsdagens tidiga handel. Arkivbild.
Fotograf: Eugene Hoshiko/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Tokyobörsen följer Wall Street och tappar nära 2 procent i morgonhandeln.

Nikei 225-index gick bakåt 1,9 procent medan det bredare Topixindex backade 1,8 procent.

Även Hongkongbörsen föll, Hang Seng gick ner 1 procent under dagens tidiga handel. Shanghais kompositindex höll sig till en kvarts procents nedgång medan Shenzhens dito i stort stod stilla.

Ekonomi

Xerox drar tillbaka HP-bud

Xerox får försöka kopiera sitt bud på HP nästa år. Arkivbild.
Xerox får försöka kopiera sitt bud på HP nästa år. Arkivbild.
Fotograf: Elise Amendola/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Kopiatorjätten Xerox ger, åtminstone för nu, upp försöket att med ett fientligt bud ta över konkurrenten HP.

Ett bud på 24 miljarder dollar fick nobben i fjol, och HP:s bolagsstämma i maj skulle ta ställning till nya budet på 35 miljarder. Men coronapandemin får Xerox att lägga övertagandet på is. Ett nytt bud kan komma tidigast till nästa års HP-stämma.

Xerox ska nu enligt ett uttalande "prioritera våra anställdas och kunders hälsa och säkerhet".

Ekonomi

Saftig kvartalsnedgång på Wall Street

USA-börserna gjorde ett uselt första kvartal. Arkivbild.
USA-börserna gjorde ett uselt första kvartal. Arkivbild.
Fotograf: Mark Lennihan
Ekonomi
Ekonomi

Coronaviruset fortsätter att härja i den amerikanska ekonomin. På tisdagen gick USA-börserna ned igen efter att ha startat handelsveckan positivt och den sammanlagda nedgången för årets första kvartal blev för Dow Jones den största sedan 1987.

Storbankerna hörde till förlorarna. JP Morgan sjönk 4,1 procent och Bank of America gick ned 3,9 procent. Wells Fargo sjönk 4,8 procent.

Oljepriset steg men de stora oljejättarna rörde sig inte nämnvärt uppåt. Exxon steg 0,4 procent medan Chevron föll 0,6 procent.

Dow Jones industriindex sjönk 1,8 procent, Nasdaqs kompositindex gick ned 1,0 procent och S&P 500 tappade 1,6 procent. Sett över årets första kvartal backade Dow Jones 23,2 procent, Nasdaq minskade 14,2 procent och S&P 500 föll 20,0 procent.

Ekonomi

Nordea skjuter upp utdelningen

Nordea skjuter upp utdelningen. Arkivbild.
Nordea skjuter upp utdelningen. Arkivbild.
Fotograf: Tomas Oneborg/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi

Storbanken Nordea skjuter upp utdelningen för räkenskapsåret 2019, meddelar styrelsen. Beslutet motiveras av covid-19-pandemin och Europeiska centralbankens (ECB) rekommendation den 27 mars.

Enligt ECB är det viktigt att bankerna bevarar kapital för att behålla sin kapacitet att stötta ekonomin i ett läge med ökad osäkerhet. Rekommendationen är att betydande kreditinstitut åtminstone fram till den 1 oktober avstår från att lämna utdelningar och andra åtgärder som syftar till att återföra kapital till aktieägarna.

Nordea hade planerat att dela ut totalt cirka 17 miljarder kronor. Nu formulerar styrelsen sig så här: "Styrelsen föreslår att den ordinarie bolagsstämman, som planeras till den 14 maj 2020, bemyndigar styrelsen att besluta om utdelning av högst 0,40 euro per aktie för räkenskapsåret 2019 med utbetalning vid ett eller flera tillfällen."

Ekonomi

Skistar stänger anläggningarna för säsongen

Skistarflaggor i Sälen. Arkivbild.
Skistarflaggor i Sälen. Arkivbild.
Fotograf: Lars Pehrson/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi Skistar stänger alla sina skidanläggningar i Sverige från och med måndag.

– Vi tog beslutet efter att ha talat med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och fått rådet att stänga våra skidanläggningar, säger Skistars vd Stefan Sjöstrand till TT.

Tidigare på tisdagen samtalade han med smittskyddsläkaren i Dalarna och hälsovårdscentralen i Sälen.

– Bilden av vårdläget förändras varje dag, säger Stefan Sjöstrand och påpekar att intensivvårdsplatserna i Mora och Falun redan är fullbelagda.

– Om vi då får skidåkare som bryter ben eller behöver opereras av andra orsaker kommer de att skapa ett tryck på vården.

Tagit intryck

Stefan Sjöstrand har haft en tät dialog med den lokala sjuk- och hälsovården. Tisdagens möte gjorde starkt intryck.

– Det blir väldigt påtagligt vilken situation Sverige befinner sig i. Då känns det bra att fatta ett sådant här beslut, säger han.

Tidigare har Folkhälsomyndigheten bett personer som planerat att besöka fjällen att överväga om resan verkligen var nödvändig, eftersom alla behöver hjälpa till att dämpa spridningstakten av covid-19. Skidanläggningar är särskilt problematiska eftersom många från olika delar av landet reser dit, inte minst till påsk.

I början av mars kom Folkhälsomyndigheten med rekommendationer om hantering av köer och liftar – restriktioner som Skistar noga följt, enligt Stefan Sjöstrand:

– Nu kom de med nya råd till oss. Och när vi fick ett tydliggörande av Johan Carlson i kväll följde vi det direkt.

Sänker resultatet

Folkhälsomyndighetens råd om stängning är kopplat till risken för överbelastning i sjukvården i de berörda regionerna.

Skistars beslut gäller anläggningarna i Sälen, Vemdalen och Åre. Sedan tidigare är anläggningarna norska Trysil (den 12 mars) och Hemsedal samt österrikiska St Johann (den 15 mars) stängda på grund av myndighetsbeslut relaterade till spridningen av coronavirus.

Stängningen gäller resten av vintersäsongen 2020. Påskgäster får boka av eller boka om till nästa år.

Beslutet innebär att Skistar kortar säsongen två-fyra veckor beroende på ort. Hur mycket det minskar helårsresultatet är ännu för tidigt att veta, konstaterar det börsnoterade bolaget.

Också Branäsgruppen

– Det som är positivt för oss rent ekonomiskt är att detta inte händer i november utan några få veckor före normal stängning. Men det är klart att det får en väsentlig påverkan på vårt resultat, säger Stefan Sjöstrand.

En annan effekt är att säsongsanställda kommer att få sluta sina jobb tidigare än tänkt, precis som skett i Norge.

Även Branäsgruppen avslutar säsongen i förtid och stänger på söndag. Det berör Branäs i Värmland och Kungsberget i Gästrikland.

Lars Pedersen/TT

Toppstationen för liftarna på Åreskutan. Arkivbild.
Toppstationen för liftarna på Åreskutan. Arkivbild. Fotograf: Pontus Lundahl/TT

Ekonomi

Ministern delar inte LRF-kritik mot krispaket

LRF:s vd Anna-Karin Hatt larmar om stort behov av arbetskraft i lantbruket eftersom virusläget gör att de tusentals utländska säsongsarbetarna inte kan ta sig hit. Arkivbild.
LRF:s vd Anna-Karin Hatt larmar om stort behov av arbetskraft i lantbruket eftersom virusläget gör att de tusentals utländska säsongsarbetarna inte kan ta sig hit. Arkivbild.
Fotograf: Fanni Olin Dahl/ TT
Ekonomi
Ekonomi Lantbruket skriker efter arbetskraft när de utländska säsongsarbetarna nu inte kan komma, larmar Lantbrukarnas riksförbund (LRF).

– Vi har levererat mycket på kort tid, Min bild är att merparten av det som branschföreträdare lyft fram helt eller delvis har blivit omhändertaget, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) om kritiken från LRF.

LRF;s vd Anna-Karin Hatt anser att regeringen inte gör nog för att få fler uppsagda och arbetssökande att söka jobb inom lantbruket. Det kan handla om trädgårdsodling, skogsbruk eller mjölkproduktion.

"Måste kraftsamla"

"Vi är med stormsteg på väg in i den mest intensiva säsongen i lantbruket, och det saknas tusentals människor som skulle ha varit på väg till Sverige för att jobba hos oss. Samtidigt vet vi inte hur länge covid-19 påverkar samhället. Vi måste kraftsamla för att säkerställa vår inhemska produktion av livsmedel vilket är särskilt viktigt om krisen blir långvarig", säger Anna-Karin Hatt i ett pressmeddelande.

Ett konkret hot som nämnts i sammanhanget rör de svenska jordgubbarna, där säsongsarbetare är en stor bidragande faktor till att de kan odlas, frodas och plockas.

När regeringen lade fram sitt senaste krispaket fanns bara ett av LRF:s viktigaste krav med, att studenter med CSN som vill hoppa in i lantbruket inte ska behöva oroa sig för minskade studielån om de tjänar mer än det så kallade fribeloppet.

Flera åtgärder

Men Jennie Nilsson hävdar att fler åtgärder än så är avsedda att underlätta för lantbruket att få arbetskraft som kan kompensera för de omkring 8 000 utländska säsongsarbetare son vanligen brukar få jobben.

– Vi har tagit bort fribeloppet, vi har gett Arbetsförmedlingen ett omfattande matchningsprogram och vi har ändrat a-kassereglerna så att de ger incitament för unga att få ihop till arbetsvillkoret genom att söka sig till och arbeta i de här branscherna, säger landsbygdsministern.

Pengar har också avdelats för det som regeringen kallar gröna jobb, 150 miljoner kronor.

Lars Larsson/TT

Ekonomi

Arbetsmarknadsministern: Är ett tufft läge

Det är ingen tvekan om att det här är en allvarlig kris, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Arkivbild.
Det är ingen tvekan om att det här är en allvarlig kris, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Arkivbild.
Fotograf: Claudio Bresciani / TT
Ekonomi
Ekonomi Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) är beredd att vidta fler åtgärder för att hantera den snabbt stigande arbetslösheten.

Regeringen spår att arbetslösheten kan öka till 9 procent i år. En osäker prognos, som kan hamna högre om krisen drar ut på tiden.

– Det är ingen tvekan om att det här är en allvarlig kris. Vi vet inte hur mycket det blir, men prognosen pekar på runt 100 000 fler arbetslösa. Det är ett tufft läge, säger arbetsmarknadsministern.

Närmare jobben

Bara häromdagen lättade regeringen på kraven för att få a-kassa, utökade olika arbetsmarknadsprogram och satsade på fler utbildningsplatser. Men det kan komma fler krispaket, enligt Nordmark.

Många av de som blir arbetslösa nu har en annan profil än de som varit arbetslösa länge och har svårt att få in en fot på arbetsmarknaden. Då behövs andra åtgärder.

– Många står nära arbetsmarknaden, och då behöver vi se till att matchningen funkar. För vi har ju också områden där det är brist på kompetens, till exempel inom vården som har en skriande brist på personal, säger hon.

Arbetsförmedlingen kommer att spela en viktig roll i att matcha och rusta de arbetslösa till nya jobb. Fokus måste vara på den akuta krisen och inte på att genomföra en omfattande reformering av hela organisationen, anser Nordmark. För några veckor sedan beslutade hon därför tillsammans med regeringens samarbetspartier C och L att pausa förhandlingarna om att reformera myndigheten.

Ny bedömning

Efter påsk ska de göra en ny bedömning om samtalen ska återupptas. Men ministern tror inte att läget kommer att hinna ändras till dess.

– Vi har ett exceptionellt läge som behöver hanteras här och nu, säger Eva Nordmark.

– Sverige kommer inte att vara detsamma om ett par månader som vi var i januari.

Maria Davidsson/TT

Ekonomi

Neddragningar på Electrolux – ingen utdelning

Staffan Bohman, Electrolux styrelseordförande. Arkivbild.
Staffan Bohman, Electrolux styrelseordförande. Arkivbild.
Fotograf: Tomas Oneborg/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi

Det blir som väntat ingen utdelning till Electrolux aktieägare. Det tidigare utdelningsförslaget drogs tillbaks i förra veckan och vid den senarelagda årsstämman klubbades beslutet. Staffan Bohman omvaldes som styrelseordförande.

Under tisdagen lämnade Electrolux också besked om neddragningar till följd av coronakrisen. Enligt Electrolux presschef Åsa Öhman berörs 900 av totalt 1 300 anställda i Sverige, och merparten av dem ska gå ned 60 procent i arbetstid. Även konsulter på bolaget drabbas av neddragningar.

"Eftersom vi ser över alla kostnader i nuläget påverkar det även förstås i vilken utsträckning vi använder oss av konsulter, men vi kommenterar inte hur många vi har valt att behålla eller avsluta”, skriver Åsa Öhman i en kommentar till Dagens industri.

Ekonomi

Hon har bytt New York-flyg till vårdutbildning

Ett 30-tal anställda hos SAS inleder nu en utbildning hos Sophiahemmet. Bland dessa finns Malin Öhman (längst till höger).
Ett 30-tal anställda hos SAS inleder nu en utbildning hos Sophiahemmet. Bland dessa finns Malin Öhman (längst till höger).
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Ekonomi
Ekonomi Bara för några veckor var hon ansvarig för servicen ombord på ett SAS-flyg till New York.

Kontrasten är tydlig. I stället för en proper marinblå flyguniform får SAS-medarbetarna på sig en turkos bussarong med tillhörande byxor och dessutom – plats för en handskriven namnskylt.

– Vi förstår att det här inte är vad ni tänkt er. Ni ska veta att vi har många likheter inom yrkena, säger en av handledarna uppmuntrande.

Arlanda flygplats är långt borta i dag. Det här är Sophiahemmet i centrala Stockholm och samlingen i uppehållsrummet, merparten yngre kvinnor i 25-årsåldern, hade bara för någon månad sedan jobb hos SAS. När coronakrisen slog till mot flygbranschen stängdes en dörr men nu har en helt annan öppnats.

Under blott tre dagar ska de genomgå en komprimerad utbildning för att sedan kunna jobba inom vården.

– Det man ska komma ihåg är att det här inte är en sjuksköterskeutbildning utan mera på gymnasienivå. Det är också utmaningen när man är van att utbilda på högskola att just hitta rätt nivå, säger Carola Hellman, sjuksköterska och utbildningsledare i samband med en paus.

Har gått rekordsnabbt

Bakom projektet står förutom Sophiahemmet även Wallenbergsstiftelsen och ett rekryteringsföretag och med tanke på omständigheterna har allt fått gå rekordsnabbt. För en vecka sedan inleddes arbetet och under kursen ska de tidigare kabinanställda få varva såväl teoretiska som praktiska moment.

– Det är en helt annan organisation än de är vana vid, med lagar och författning som patientlagen och sekretess. Sedan handlar det om personlig omvårdnad. De får mata och borsta tänderna på varandra, förflyttningsteknik om någon är sängliggande eller sitter i rullstol. Det är sådant du lär dig genom att själv utsätta sig för det, säger Carola Hellman.

"Kan bidra med något"

Bland dem som inledningsvis får lära sig vikten av handtvätt inom vården, särskilt i coronatider, finns Rasmus Saveman och Malin Öhman. Båda har jobbat inom SAS i flera år.

– Jag vet ju att jag inte kommer att få så många jobbtimmar om ens några över huvud taget. Sedan det faktum att jag känner att jag kan bidra med något genom att göra det här, säger Malin Öhman som har varit timanställd hos SAS.

– Jag känner mig stolt över det här och det är kul, men också läskigt. Vi är förberedda inför mycket i vårt jobb men det här är helt ny mark, säger Rasmus Saveman.

Vad är mest nervöst?

– Att jag ska få ett ansvar som jag inte är van vid. Jag är väldigt van vid ansvar men då inom något jag tränat väldigt mycket på. Här är jag inte alls säker på rutinerna. Sedan är det klart att man är lite orolig över att vara i vägen, att man i stället för att hjälpa kommer att sinka arbetet. Samtidigt tror jag att man lär sig mycket på plats.

Stor efterfrågan

Men någon oro för att inte efterfrågas behöver de inte ha. I en situation där vården skriker efter resurser har alla deltagarna fått möjlighet till jobb på olika vårdinrättningar inom Stockholmsområdet. Enligt Sophiahemmets rektor Johanna Adami är det nu aktuellt att hotellpersonal och medarbetare på färjerederier inom kort ska delta i liknande utbildningar.

Hos Carola Hellman finns samtidigt försiktiga förhoppning om att för de 30 personer som står framför henne kan det här leda till ett mera permanent karriärbyte.

– Vi behöver jättemycket personal inom vården så man hoppas att man sår ett frö hos någon av dem.

Tobias Österberg/TT

Rasmus Saveman och Malin Öhman är två SAS-anställda som nu utbildas vid Sophiahemmet.
Rasmus Saveman och Malin Öhman är två SAS-anställda som nu utbildas vid Sophiahemmet. Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Flygpersonal på SAS har inlett en utbildning vid Sophiahemmet till jobb inom vården efter att blivit friställda.
Flygpersonal på SAS har inlett en utbildning vid Sophiahemmet till jobb inom vården efter att blivit friställda. Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
NÄSTA ARTIKEL