Kultur och nöje

Avalanche jobbar på nytt spel

Avalanche avslöjar att en ny titel är på gång. Arkivbild.
Avalanche avslöjar att en ny titel är på gång. Arkivbild.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Svenska spelutvecklaren Avalanche har en ny titel på gång, avslöjar bolaget i ett pressmeddelande.

I en kort trailer syns ingången till en grotta, och ljudet av skottlossning.

Spelet verkar av allt att döma vara en så kallad förstapersonsskjutare, där man ser allt från huvudpersonens synvinkel.

Avalance har gjort sig känt för spel med öppna världar, som actionspelen "Just cause" och "Rage 2", liksom jaktsimulatorn "The hunter",

Det är Avalanches Malmökontor, som startade 2018, som står för utvecklingen. Spelet kommer att ges ut av bolaget via dess underavdelning Systemic Reactions.

Kultur och nöje

Prisbelönt tidningsfotograf död i covid-19

Kultur och nöje
Kultur och nöje

Tomas Oneborg, fotograf vid Svenska Dagbladet, har avlidit sedan han smittats av coronaviruset, uppger tidningen.

– Det är med stor sorg och bestörtning som vi nåtts av beskedet. Tomas var en väldigt uppskattad medarbetare och en fantastisk yrkesman. Hans betydelse för Svenska Dagbladets bildjournalistik kan inte överskattas, säger Svenska Dagbladets chefredaktör Anna Careborg.

Oneborg började arbeta på Svenska Dagbladet 1986. 2018 tilldelades han andrapriset i årets bild för en bild från terrordådet på Drottninggatan året dessförinnan.

Tomas Oneborg blev 62 år.

Kultur och nöje

Max Martin etta på Billboard igen

Max Martin är återigen etta på den amerikanska Billboardlistan. Arkivbild.
Max Martin är återigen etta på den amerikanska Billboardlistan. Arkivbild.
Fotograf: Evan Agostini/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

The Weeknds låt "Blinding lights" har gått upp i topp på den amerikanska Billboardlistan. Den är skriven och producerad av The Weeknd själv, tillsammans med den svenske producenten Max Martin, som får sin första Billboardetta sedan Justin Timberlakes "Can't stop this feeling" från 2016, skriver Billboard.

"Blinding lights" blir därmed Max Martins tjugotredje etta på den amerikanska topplistan under karriären. Bara två andra låtskrivare har haft fler, Paul McCartney och John Lennon.

Åtta låtar från The Weeknds nya album "After hours" ligger på topp tio på Billboardlistan. Låten "Blinding lights" har möjligtvis fått draghjälp efter att den har fått en egen koreografi som har blivit populär i musikappen Tiktok.

Förutom Max Martin och The Weeknd har även svenske låtskrivaren Oscar Holter, rapparen Belly och Jason Quenneville varit med och skrivit "Blinding lights".

Kultur och nöje

Rheborg, Bergström och Bucht startar podd

Johan Rheborg spelar in en podcast tillsammans med Helena Bergström och Emma Bucht. Arkivbild.
Johan Rheborg spelar in en podcast tillsammans med Helena Bergström och Emma Bucht. Arkivbild.
Fotograf: Naina Hel n Jåma/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Skådespelarna Johan Rheborg och Helena Bergström har startat en podcast tillsammans med regissören Emma Bucht. Den har namnet "Hej" och det första pilotavsnittet finns på Spotify. De tre avslöjar att de skriver på ett filmmanus tillsammans, men i coronakrisen flyttar de över samtalet till poddformatet.

– Vi är inga experter på sjukdomar men vi är faktiskt experter på att berätta saker. Det är vår profession. Man får ta de smällarna, att folk kanske reagerar på att vi har en podd. Vi har inte utarbetat en idé än om hur den ska vara, säger Johan Rheborg i det första avsnittet.

Emma Bucht regisserade enmansföreställningen "En man som heter Ove", där Johan Rheborg spelade rollfiguren baserad på Fredrik Backmans roman. Rheborg medverkar just nu i föreställningen "Art" tillsammans med Henrik Schyffert och Per Andersson, som fått pausa på grund av coronaviruset. Helena Bergström skulle ha spelat in sin film "Dancing queens" under våren.

Kultur och nöje

Anna Pella blir Folke Bernadotte-stipendiat

 Anna Pella är årets Folke Bernadotte stiftelse-stipendiat. Pressbild.
Anna Pella är årets Folke Bernadotte stiftelse-stipendiat. Pressbild.
Fotograf: Eva Lindblad
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Folke Bernadottes stiftelses stipendium för 2020 tilldelas författaren och journalisten Anna Pella, som skrivit barnböckerna om Funkisfamiljen.

"Hon får stipendiet för det arbete hon gör med att sprida sin kunskap om livsvillkoren för barn med funktionsnedsättning och deras familjer," skriver förlaget Libris i ett pressmeddelande.

Folke Bernadottes stiftelse skriver att Anna Pellas arbete, där barns rätt att uttrycka sina tankar och känslor står i fokus, är extra viktigt för barn i utsatthet och att det därför bör uppmärksammas.

Anna Pella, som just nu arbetar med barnboken "Operation vän i nöd", kommer under året att använda stipendiet till att sprida information till socialtjänst, vård och omsorg och att medverka på konferenser, mässor och temadagar.

"Det är dags att ge barn med funktionsnedsättning och deras syskon en egen röst kring ämnet utsatthet", säger författaren.

Kultur och nöje

Stockholm ger 20 miljoner till kulturfond

Jonas Naddebo (C) föreslår att upprätta en krisfond för kulturlivet i Stockholm. Arkivbild.
Jonas Naddebo (C) föreslår att upprätta en krisfond för kulturlivet i Stockholm. Arkivbild.
Fotograf: Malin Hoelstad/SvD/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

En krisfond för kulturlivet i Stockholm ska upprättas för att stötta arrangörer som drabbas hårt av coronakrisen, enligt ett förslag i kulturnämnden. Kultur- och stadsmiljöborgarrådet Jonas Naddebo (C) säger i ett uttalande att det kulturstöd som skulle utdelats under resten av året pausas för att omfördela medel till krisfonden.

"Vi kommer inte att kunna rädda alla och prioriteringar kommer att bli oundvikliga. Med krisfonden prioriterar vi kultur riktad mot barn och unga samt verksamheter med scener och lokaler som har avgörande betydelse stadens kulturella infrastruktur och som kommer att ta lång tid att bygga upp om de går förlorade," säger Naddebo.

Dessutom kommer Stockholms stad göra det möjligt för kulturaktörer att få uppskov med inbetalningen av lokalhyra, som är en stor utgift för de flesta. Kulturaktörer som hyr av staden uppmanas att söka uppskov så fort som möjligt. Ett formellt beslut om upprättandet av krisfonden kommer att tas vid Kulturnämndens möte den 21 april.

Kultur och nöje

Privatteaterchefer efterlyser stödfond

Privata teaterchefer- och producenter uttrycker oro när stödpengar uteblir. Arkivbild.
Privata teaterchefer- och producenter uttrycker oro när stödpengar uteblir. Arkivbild.
Fotograf: Jessica Gow/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Privata teatrar är illa ute i coronakrisen då de inte får stöd av staten och inte heller fått ta del av några krispaket, enligt producenter på bland annat Maximteatern och Junibacken. Nu efterlyser de en fond baserad på Danmarks modell, där teatrarna kompenseras för uteblivna biljettintäkter.

I en debattartikel i Dagens Nyheter uttrycker bland andra Vicky von der Lancken och Agneta Villman att de är bekymrade inför framtiden och att det "ekosystem" som privatägda teaterscener utgör tillsammans med offentliga hotas.

"Privata teatrar som investerat tiotals miljoner i uppsättningar tvingas ställa in utan att få en krona tillbaka. Vare sig av besökare eller av staten. För så funkar de privata teatrarna, vi har en extremt framtung investering i repetitioner, marknadsföring, inköp av pjäser, planering och bokning av personal som sedan ska täckas av biljettintäkter när uppsättningarna spelas", skriver de.

Teatercheferna räknar med 400 miljoner i utebliven biljettförsäljning under perioden mars till september.

Kultur och nöje

Inspelningarna av "Allt för Sverige" stoppas

Deltagarna i 2018 års säsong av 'Allt för Sverige'. Pressbild.
Deltagarna i 2018 års säsong av "Allt för Sverige". Pressbild.
Fotograf: Magnus Liam Karlsson/SVT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

SVT pausar inspelningarna av "Allt för Sverige" på obestämd tid, skriver Aftonbladet. I programmet söker en grupp svenskamerikaner sina svenska rötter och inspelningarna sker vanligtvis under tidig sommar.

"Vi har behövt flytta fram inspelningarna till augusti–september. Det blir inte den sommarkänslan som vi är vana vid, utan det blir något annat. Detta gör att det blir nya vinklar som varken tittarna eller amerikanerna har tagit del av tidigare. Vi kommer ta del av Sverige under en annan årstid och det ska bli spännande", skriver Haida Jamshidi, exekutiv producent, i ett sms till tidningen.

Inslagen där de olika deltagarna presenteras skulle precis börja spelas in på plats i USA. Programledaren Anders Lundin säger till Aftonbladet att han fortsätter jobba med sitt manus.

– Jag är glad för att vi har förhoppningar om att få göra det även om jag förstår att det är högst osäkert, säger han.

Kultur och nöje

Fantomen siktar på återkomst 2021

Christine Daee, spelad av Sara Ollinen, och de andra i The Phantom of the Opera har spelat klart för i år, men återkommer förhoppningsvis nästa vår.
Fotograf: Amanda Sigfridsson
Kultur och nöje
Kultur och nöje Fantomen har gjort sitt på Kristianstad teater. Åtminstone för i år. – Det allra bästa i nuläget är att flytta föreställningen till 2021, säger Emil Sigfridsson.

När coronaviruset slog till drabbades Emil Sigfridssons hyllade produktion The Phantom of the Opera på Kristianstad teater hårt. Efter endast 16 av 50 planerade föreställningar, där oro hos publiken gjorde det glest i salongen den sista helgen den spelades, fattade Emil Sigfridsson beslut om en paus, som skulle ha varat till den 1 april. Nu är det klart att Fantomen inte kommer att spelas mer i år.

– När beslutet kom om förbud mot mer än 50 personer kände vi att det inte var ekonomiskt gångbart att fortsätta. Och det går inte att lägga in fler datum i maj, säger han.

Emil Sigfridsson, producent för The Phantom of the Opera på Kristianstad teater, som lagt ner för i år, men siktar på återkomst nästa vår. Fotograf: Pernilla Ekdahl/arkiv

Efter att ha varit i kontakt med förlaget i London, som äger rättigheterna till musikalen, har han istället beslutat ta upp föreställningen igen nästa vår.

– Förlaget säger att det inte ska vara några problem. De är otroligt förstående, säger Emil Sigfridsson.

Nya speldatum

Än så länge väntar han på att få löftet på pränt i ett kontrakt, men så snart det är klart kommer han att presentera nya speldatum, för nästa vår.

– Jag gick ut i helgen med information till alla i ensemblen och förklarade att nästa år är det enda alternativet, och de flesta både kan och vill vara med då. En av de tre huvudrollsinnehavarna är lite osäker på om det går att få ihop, men vi ska se om vi inte kan lösa det på något sätt, säger Emil Sigfridsson.

Pengarna tillbaka

Alla som har eller har haft biljetter till någon av vårens inställda föreställningar kommer att kunna byta dem mot ett nytt datum.

– De som inte kan då får pengarna tillbaka, säger Emil Sigfridsson.

De senaste veckorna har han fått ta emot mängder av förfrågningar från biljettköpare som undrar vad som sker.

– Bara under de här två veckorna vi varit pausade har det droppat in 600 mejl. Jag sitter själv med det här, så det enda jag kan vädja om är att folk har lite tålamod. Alla kommer att få svar, men det tar kanske lite tid, säger han.

Kultur och nöje

Kungliga Operan ställer in allt våren ut

Kungliga Operan i Stockholm ställer in alla vårens föreställningar. Arkivbild.
Kungliga Operan i Stockholm ställer in alla vårens föreställningar. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Sveriges nationalscen i Stockholm ställer in alla kommande föreställningar under våren. Det skriver Kungliga Operan i ett pressmeddelande.

“Det var med stor sorg i hjärtat vi beslutade oss för att ställa in hela vårens föreställningar. Men, vi vill blicka framåt och förbereder oss för höstens produktioner och vår nya säsong 2020–2021 som presenteras efter påskledigheten. Det är viktigt att efter coronaviruset tro på en tillvaro och få planera för en framtid”, säger Kungliga Operans vd Birgitta Svendén i ett pressmeddelande.

Beslutet kommer efter Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer, dels kring reserestriktioner men också förbudet för allmänna sammankomster med fler än 50 deltagare.

Detta innebär att även nationaldagsfirandet den 6 juni på Haga ställs in. I stället för vårens alla föreställningar satsar Kungliga Operan vidare på den digitala tjänsten Operan Play, där även ett alternativt nationaldagsfirande kommer att hållas.

NÄSTA ARTIKEL