Inrikes

Bagerier fixar toarullar i tuffa tider

Toarullar i marsipan hos Ella Sjögren i Landskrona.
Toarullar i marsipan hos Ella Sjögren i Landskrona.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Det började lite som ett skämt. Men visade sig bli en succé.
Rapporter om att människor bunkrar toalettpapper har fått bagerier på flera håll i landet att vilja bidra med ett gott skratt i tuffa tider.
PREMIUM

I förra veckan la Café Råtorp utanför Karlstad upp en bild på Facebook om att man sålde dassrullar. Men inte de traditionella rullarna som man kanske tänker sig utan bakelser föreställande toalettpappersrullar, något som Nya Wermlands-Tidningen rapporterat om.

– Vi tyckte att vi ville göra något roligt efter den här pappershysterin som varit. Vi har sett att några gjort små cupcakes med rullar på, men vi tyckte det var roligare med en bakelse. Vi känner att i det tragiska så måste man kunna skämta också, annars blir livet ännu tråkigare, säger ägaren Åsa Berggren till tidningen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Trängselskatten pausas inte

Det blir inga samtal om en eventuell coronapaus för trängselskatten i Stockholm och Göteborg.
Det blir inga samtal om en eventuell coronapaus för trängselskatten i Stockholm och Göteborg.
Fotograf: Tomas Oneborg/SvD/TT
Inrikes
Inrikes Det blir ingen coronapaus av trängselskatten i Stockholm och Göteborg. Samtalen som planerades mellan regeringen och företrädarna för städer och regioner blir inte av, Stockholm är inte längre intresserat.

– Jag konstaterar att det nu ges tydliga signaler från Stockholmsregionen om att man inte längre tycker att det är aktuellt att ta bort trängselavgifterna. Därför finns det ingen anledning att ha ett möte, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) efter att ha fått nej tack på sin inbjudan till samtal från huvudstadens företrädare.

Eneroth bjöd häromdagen in politiker från Stockholm, Göteborg och Västra Götalandsregionen till ett digitalt möte den 29 maj.

Inget behov

I ett brev skriver Region Stockholms finansregionråd Irene Svenonius (M), Stockholms stads finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M), trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) och fem ytterligare moderata kommunstyrelseordföranden i Nacka, Österåker, Solna, Järfälla och Vallentuna att de inte längre ser något behov av ett möte om det.

Som skäl för det anger de att smittspridningen börjar avta och statsministern redan den 28 april, som de uppfattade det, sade definitivt nej till att pausa trängselskatten.

Dyrare tunnelbana

Ett skäl som angavs tidigare för en paus var att människor avråddes från att åka kollektivt, inte minst vårdpersonal, och att de borde slippa skatt om de tvingades ta bilen i stället.

Brevskrivarna anser att ett möte i stället borde handla om vem som ska betala de kraftiga fördyringar av utbyggnaden av tunnelbanan i Stockholm. De talar om nio miljarder i ökade kostnader och de vill ha ett besked av regeringen om framtiden.

Infrastrukturministern anser att den frågan får tas i annan ordning.

Lars Larsson/TT

Inrikes

Frias från mord på ung kvinna i Vällingby

Minnesplatsen i Fisksätra för kvinnan som sköts till döds genom ett fönster i en bostad i Vällingby natten till den 28 augusti 2019. Arkivbild.
Minnesplatsen i Fisksätra för kvinnan som sköts till döds genom ett fönster i en bostad i Vällingby natten till den 28 augusti 2019. Arkivbild.
Fotograf: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes En 18-årig kvinna sköts ihjäl med 19 skott. Nu frias de två män som stått åtalade för mordet i en lägenhet i västra Stockholm.

Det var den 28 augusti förra året som skotten avlossades med två automatvapen mot lägenheten i Råcksta i Vällingby i västra Stockholm. Två män, 23 och 30 år gamla, åtalades för mordet på den unga kvinnan. De åtalades också för försök till mord på hennes 33-årige make, som också befann sig i samma lägenhet. Han var, enligt åklagaren, den egentliga måltavlan.

Båda frias för mordet och för mordförsöket i Råcksta. Tingsrätten har kommit fram till att det inte är bevisat att 23-åringen avlossat skott där och att det inte heller är bevisat vilken flyktbil som använts.

Studera domen

Solna tingsrätt anser inte att det går att knyta vare sig 23-åringen eller 30-åringen till brottsplatsen eller de vapen som använts. De kan därför varken dömas för mord, försök till mord eller för medhjälp till mord.

– Jag kan konstatera att tingsrätten inte delar vår bedömning av bevisningen som lagts fram. Jag kommer att läsa och analysera domen och sedan ta ställning till om och vad vi ska överklaga, säger kammaråklagare Maria Hävermark.

Hon vill inte spekulera kring om det var något speciellt som ledde till att de åtalade frikänns helt för mord och försök till mord i Råcksta, och att det bara var 23-åringen som fälldes för skjutningen i Nacka.

– Jag kan inte spekulera i det. Jag måste läsa domen noggrannare innan jag kan säga något om det, säger Maria Hävermark.

Fälls för medhjälp

Den 23-årige mannen fälls för medhjälp till försök till mord på kvinnans make, i Nacka utanför Stockholm den 8 september i fjol då maken färdades i en taxi tillsammans med tre andra personer. Taxin blev beskjuten med såväl automatvapen som revolver. Taxichauffören träffades av en kula och en man som bodde 115 meter bort träffades av en kula i ögat. Skott gick även in i flera andra lägenheter i samma bostadshus.

23-åringen döms till åtta års fängelse.

De två män, 30 och 38 år gamla, som åtalats för försök till mord och grovt vapenbrott vid händelsen i Nacka frias på de åtalspunkterna.

Taxichauffören tillerkänns ett skadestånd på drygt 180 000 kronor för bland annat kränkning, sveda och värk. Däremot får inte den man som träffades av en kula i ögat något skadestånd, eftersom tingsrätten inte anser det bevisat att de åtalade sköt mot huset där han bodde.

Petronella Uebel/TT

En 18-årig kvinna sköts ihjäl i en lägenhet i västra Stockholm den 28 augusti förra året. Arkivbild.
En 18-årig kvinna sköts ihjäl i en lägenhet i västra Stockholm den 28 augusti förra året. Arkivbild.
Fotograf: Marko Säävälä/TT

Inrikes

Regeringen pressas om sommarhemtjänst

Riksdagens socialutskott uppmanar regeringen att tillåta kommuner neka hemtjänst åt sommargäster. Arkivbild.
Riksdagens socialutskott uppmanar regeringen att tillåta kommuner neka hemtjänst åt sommargäster. Arkivbild.
Fotograf: Henrik Holmberg/TT
Inrikes
Inrikes Landets kommuner bör inte längre vara skyldiga att erbjuda hemtjänst för sommargäster under coronapandemin, anser riksdagens socialutskott som nu uppmanar regeringen att ändra lagen tillfälligt.
Orust kommun, som redan bryter mot lagen, välkomnar förslaget.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har tidigare krävt att socialtjänstlagen ska ändras tillfälligt. I mitten av maj ändrade sig även Centerpartiet i frågan och lyfte den i socialutskottet, där nu en majoritet alltså föreslår att riksdagen uppmanar regeringen att skyndsamt ta fram ett sådant lagförslag.

– Det finns kommuner som har ett ansträngt läge därför att mycket personal har sjukdom och man måste vara försiktig utifrån pandemin, och därför har man inte personal så att det räcker till, och då bör man ha en möjlighet att säga nej den här sommaren, säger Acko Ankarberg Johansson (KD), ordförande i socialutskottet till Ekot.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet står inte bakom tillkännagivandet. De anser bland annat att frågan kan lösas genom dialog mellan de aktuella kommunerna.

Kräver lagstöd

Men det argumentet köper inte Orust kommunalråd Catharina Bråkenhielm (S), som redan beslutat att stoppa hemtjänst till sommargäster, trots att det strider mot socialtjänstlagen.

– Kommunerna för alltid en dialog om sommargästerna. Ska vi hålla ett långt samtal som slutar med att vederbörande ändå inte får komma? Var vill man komma med det? Det ger inget svar på frågan, säger hon.

Orust är en av elva kommuner på västkusten, från Strömstad ner till Öckerö, som vädjat till socialministern Lena Hallengren (S) att tillfälligt ändra lagen.

– Vi vill ha stöd att kunna säga nej. Primärt för att stoppa smittspridningen, men också för personalsituationen, säger Bråkenhielm, som välkomnar socialutskottets uppmaning.

Upp till 100 personer

Bråkenhielm räknar med att det handlar om 50 till 100 personer, som inte är skrivna i Orust, som är i behov av insatser under sommaren.

– Vi vill inte att vår personal ska gå mellan tillresta människor från Stockholm och Göteborg och Orustinåvnare som redan lever isolerat här. Då riskerar vi att öka smittspridningen.

I slutet av april konstaterade förvaltningsrätten i Göteborg att beslutet att neka sommargäster hemtjänst, då fattat av Falkenbergs kommun, bryter mot socialtjänstlagen. Men domen har inte påverkat Orusts beslut.

– Jag förstår att det måste bli en sådan dom. Det är korrekt dömt, vi har brutit mot socialtjänstlagen. Det visste vi innan. Det här är ett extraordinärt läge. Över 4 000 människor har dött, främst äldre. Därför har jag tagit det här beslutet. Och det tycker våra invånare om, säger Catharina Bråkenhielm.

Jonas Grönvik/TT

Inrikes

Wilmas mamma vädjar: "Vill ha ett svar"

Den åtalade 23-årige mannen, till höger, under första rättegångsdagen i Uddevalla tingsrätt i tisdags. Intill mannen sitter hans två offentliga försvarare, Beatrice Rämsell och Peter Olsson. Teckning.
Den åtalade 23-årige mannen, till höger, under första rättegångsdagen i Uddevalla tingsrätt i tisdags. Intill mannen sitter hans två offentliga försvarare, Beatrice Rämsell och Peter Olsson. Teckning.
Fotograf: Ingela Landström/TT
Inrikes
Inrikes 17-åriga Wilmas mamma vädjade i rätten om att den som bär ansvaret för flickans död ska berätta var kroppen finns.
– Jag vill bara att den som har gjort det säger var han gjort av Wilma, säger mamman, riktad mot den mordåtalade 23-åringen.

På torsdagen vittnade Wilmas pappa och mamma i rättegången om flickans död i november. Båda beskrev en mycket stor sorg.

– Det har varit så mörkt som det bara kan bli, säger Wilmas pappa om sina känslor sedan det stod klart att hans dotter är död.

Större delen av flickans kvarlevor är fortfarande försvunna. Endast en kroppsdel har hittats, gömd i en väska i lägenheten där hon bodde tillsammans med sin 23-åriga pojkvän. Nu är 23-åringen åtalad för mord och brott mot griftefrid, men nekar helt.

– Man vill ha ett svar. Jag vill veta var Wilma är någonstans. Det är helt omänskligt, säger flickans mamma som svar på en fråga från hennes egen advokat, målsägandebiträdet Robert Mjösén.

– Vi kan fortfarande liksom inte ens begrava våran dotter, för vi har inte hittat hela henne, fortsätter mamman.

Lyssnar och antecknar

Den åtalade tittar till synes lugnt och uppmärksamt på Wilmas föräldrar medan de svarar på frågor från olika håll. I bland verkar han anteckna något.

Åklagarens frågor till föräldrarna tar mest upp saker som tidigare berörts i polisförhör, bland annat om att pojkvännen anses ha uppträtt konstigt när flickan var försvunnen. Enligt pappan blev föräldrarna nästan "utschasade med en gång vi kom in", när de kommit för att fråga efter sin då försvunna dotter.

Pappan och mamman berättade också om sina respektive kontakter med Wilma.

Före förhören inleddes den andra dagen i Uddevalla tingsrätt med att 23-åringens advokat gjorde sin sakframställan om vad som kan ha hänt vid Wilmas död.

Hot mot vittnen

Advokat Beatrice Rämsell tog bland annat upp att det förekommit påtryckningar mot personer som kunde tänkas vittna i rättegången.

– De vågar inte komma till en rättegång och vara åberopade av försvaret, säger Rämsell.

– Många av dem som hördes inledningsvis i den här utredningen har inte velat stå för sina uppgifter, eller har varit utsatta för väldigt mycket hat och hot på nätet, hävdar Beatrice Rämsell.

Hon gav även en sorts svar på den papperslapp som kammaråklagare Jim Westerberg tidigare presenterat, där den åtalade i häktet skrivit: "Ni kommer aldrig lösa Wilmas mord. Jag bestämmer över mitt eget liv".

Advokaten visade en annan lapp som 23-åringen skrivit i sin häktescell, där det bland annat stod: "Gud vet att jag är oskyldig. Jag är ingen mördare."

Skjuts med polisen

Rämsell talade också om torsdagen i november då Wilma misstänks ha blivit mördad. På kvällen fick pojkvännen skjuts av polisen, sedan han promenerat på motorvägen E6 vid Ljungskile söder om Uddevalla. Några timmar tidigare hade han åkt till Ljungskile med tåg. Enligt advokaten visar detta att 23-åringen inte var hemma vid tidpunkten då en granne hörde högljutt bråk och skrik från lägenheten där Wilma och han bodde.

Hon pekade också på det faktum att endast en kroppsdel från Wilma hittats, och att dödsorsaken inte kunnat fastställas.

På fredagen ska den åtalade mannen förhöras i Uddevalla tingsrätten.

Micke Larsson/TT

FAKTA

Fakta: Detta har hänt

14 november 2019: 17-åriga Wilmas sista kontakter med släktingar.

17 november: Försvinnandet polisanmäls och en intensiv sökinsats drar i gång.

19 november: En då 22-årig man, som var flickans pojkvän, grips i sin bostad.

22 november: Mannen häktas, på sannolika skäl misstänkt för mord. Han nekar till brott.

28 november: En kroppsdel som knyts till flickan hittas, gömd i lägenheten där paret bodde. Fyndet visar att Wilma inte längre är i livet.

30 november: Minnesstunder arrangeras. Hundratals personer kommer till den spontana minnesplatsen på Kungstorget i Uddevalla.

8 december: En man och en kvinna, båda i 40-årsåldern, begärs häktade för skyddande av brottsling och brott mot griftefriden. Men tingsrätten anser inte att det finns tillräckliga skäl för häktning. Misstankarna mot de två avskrivs senare helt.

20 december: Den häktade har genomgått en mindre sinnesundersökning, som visar att han kan misstänkas lida av en allvarlig psykisk störning.

13 maj 2020: 23-åringen åtalas för mord och brott mot griftefrid. Som alternativ till rubriken mord anges grov misshandel och grovt vållande av annans död.

26 maj: Rättegången inleds i Uddevalla tingsrätt. Den åtalade nekar helt till brotten.

28 maj: Rättegången fortsätter. Wilmas föräldrar talar inför rätten som vittnen.

Inrikes

Statsministern och SKR oense om testning

Statsminister Stefan Löfven anser att fler borde ha testats för covid-19 vid det här laget. Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven anser att fler borde ha testats för covid-19 vid det här laget. Arkivbild.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Statsminister Stefan Löfven (S) är frustrerad över att inte fler svenskar testas för covid-19. Enligt honom ska regionerna nu testa samtliga fyra priogrupper – men SKR hävdar att man bara har ansvar för de tre första.

Statsministern anser att fler borde testas för covid-19.

– Där känner jag en frustration. Det borde varit fler som testats vid det här laget, säger han i en intervju i SR Studio Ett.

Trots att Sverige har kapacitet att testa 100 000 personer i veckan testades förra veckan bara knappt 29 000 personer.

En anledning till att inte fler testas kan vara otydlighet mellan staten och regionerna, enligt Löfven.

– Vi gick in tidigt med en testmiljard, vi har sagt till regionerna och kommunerna att det får aldrig fallera på pengarna. Vi tar de extra kostnaderna.

Tvist om grupp 4

Statsministern säger även att regionerna ska ta ansvar för att testa samtliga fyra prioritetsgrupper som Folkhälsomyndigheten pekat på i sin strategi för testning av covid-19.

– Vi har precis gjort upp med regionerna. Regionerna säger nu att de tänker testa alla de fyra kategorier som Folkhälsomyndigheten tagit upp, säger han.

Men det stämmer inte, enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

"Regionerna har tydliggjort att man nu tar ansvar för testning av priogrupperna 1–3. När det gäller grupp 4 har SKR och regionerna inte fått frågan. Om den skulle ställas, är det förstås något som får diskuteras och då skulle syfte och ekonomiska förutsättningar behöva klarläggas", säger Emma Spak, sektionschef hälso- och sjukvård på SKR, i ett pressmeddelande.

Enligt SKR bygger regionerna nu upp kapacitet för att provta priogrupperna 1–3, det vill säga patienter, vård- och omsorgspersonal samt personer i andra samhällsviktiga yrken. I grupp 4 ingår "övriga relevanta delar av samhället". Men ansvaret för testning av denna grupp är inte klarlagt, enligt SKR.

Resor diskuteras

En annan fråga som statsministern brottas med är frågan om resor. Flera länder har sagt att de funderar på att inte låta svenskar komma in i landet när de öppnar gränserna. Enligt statsministern förs samtal med de nordiska länderna kring detta.

– Om man tittar på dödstalen i Sverige så finns de allra flesta, eller i alla fall hälften, på äldreboenden. Det är ju inte de som finns på äldreboenden som rör sig ute i samhället, eller åker till Norge eller Danmark. Vi har en bra dialog och jag tror att vi kommer komma till en samfälld nordisk strategi hur vi ska göra, säger Stefan Löfven till Studio Ett.

Regionerna har inte fått något uppdrag att provta personer i priogrupp 4, enligt Emma Spak på SKR. Arkivbild.
Regionerna har inte fått något uppdrag att provta personer i priogrupp 4, enligt Emma Spak på SKR. Arkivbild.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT

FAKTA

Fakta: Prio-listan

Folkhälsomyndighetens prioritering för provtagning:

1. Patienter i behov av inneliggande vård, inneliggande patienter vid sjukhus, individer som tillhör någon riskgrupp, boende inom omsorg och på institutioner, samt numera även individer som varit långvarit sjuka med symptom och som söker vård på exempelvis en vårdcentral eller annan öppen mottagning.

2. Personal inom sjukvård och omsorg.

3. Personal inom övrig samhällsviktig verksamhet.

4. Övriga relevanta delar av samhället.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Fortsatt hårt tryck på Spelinspektionen – 95 spelbolag beviljats licens

Casinofeber Nio månader efter nya spellagen och intresset är fortsatt skyhögt. 95 spelbolag har beviljats svenskt spellicens och tillsammans driver de närmare 200 spelsidor. Casinofeber hjälper dig att hitta aktören som passar dig allra bäst.

Få har missat den tillväxt som har skett på spelmarknaden sedan den nya spellagen infördes vid årsskiftet. Regeringens beslut om att släppa på sitt monopol i utbyte mot en spelskatt och krav på spellicens, förvånade nog många, men har alla redan visat sig vara ett smart och strategiskt drag.

Även om det låter motsägelsefullt har nämligen den svenska regeringen lyckats återta kontrollen över en svårkontrollerad marknad. Dessutom klirrar det fint i statskassan – en miljardjackpot för staten, som Svenska Dagbladet uttryckte det.

Att skaffa en spellicens är både kostsamt och kommer med en hel del skyldigheter. Bland annat måste spelbolagen värna om sina användares spelvanor och hantera alla personuppgifter med största varsamhet. Med spelskatten gör också staten miljarder i vinst.

Närmare 200 spelsidor på den svenska marknaden

Skeptiska röster trodde att regleringen skulle skrämma bort spelbolagen, men nu rapporterar Spelinspektionen att hela 95 spelbolag har beviljats spellicens sedan årsskiftet. De flesta av dessa driver dessutom mer än en spelsida. Totalt rör det sig om närmare 200 olika casinosidor att välja och vraka mellan.

Även om det är härligt med valfrihet, innebär också det enorma utbudet att det kan vara svårt att orientera sig och hitta den aktör som passar en allra bäst. Både när det kommer till erbjudanden och gränssnitt. För en stor del av spelnöjet ligger i att bruka en tjänst som känns rätt.

Casinofeber guidar dig

Hos jämförelsesidan Casinofeber.se hittar du den bästa listan över casinon på nätet. För att sammanställa listan har Casinofeber tagit hänsyn till variabler som: välkomstbonusar, spelutbud, användarnöjdhet och fördelaktiga tekniska lösningar.

I den sista kategorin hittar vi en rad funktioner som förbättrar användarupplevelsen. Exempelvis möjligheten att kunna legitimera sig direkt med hjälp av BankID istället för att behöva dela med sig av känsliga personuppgifter, och smidiga betallösningar som PayPal och Swish.

Förutom att det går snabbare att göra insättningar och uttag med den här typen av tredjepartstjänster, än vad en vanlig banktransaktion gör, så behöver man inte heller dela med sig av sina kontouppgifter. Något som fler och fler uppskattar.

Casinofeber ser också till att hela tiden hålla sina up to date, så att besökaren alltid kan känna sig trygg med att rekommendationerna är aktuella.

Spelintresset ser inte ut att minska och fler spelbolag kommer att dyka upp inom kort. Casinofeber hjälper dig att hålla dig uppdaterat och noterar dig så fort någon ny spännande aktör gör entré på den svenska spelmarknaden.

Inrikes

46 nya rapporterade dödsfall i covid-19

Inrikes
Inrikes Ytterligare 46 personer som smittats av coronaviruset har rapporterats döda i Sverige. Dödssiffran stiger därmed till 4 266 personer, enligt Folkhälsomyndigheten.
Sedan utbrottet startade har totalt 35 727 personer bekräftats smittade.
I Västra Götaland har ett trendbrott setts – antalet inlagda covid-patienter på Sahlgrenska har ökat lite igen.

Antalet personer som fått eller får intensivvård är nu uppe i 2 032, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. För närvarande vårdas 335 covid-sjuka på IVA, enligt Socialstyrelsen.

– I IVA-vården ser man en utplanande kurva, säger Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten, vid dagens pressträff.

Ett trendbrott

Hon talar vidare om regionerna, speciellt Västra Götaland där ett trendbrott setts vad gäller antalet inlagda patienter med covud-19 vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

– Vi kan se att de hade en tydligt nedåtgående trend som bröts runt den 18 maj och där det blev det en utplaning. Man har den här veckan sett en liten uppgång, säger Sara Byfors.

– Men det är relativt få patienter som läggs in per dygn, säger hon.

Gotland har däremot ett stabilt läge. Antalet sjukdomsfall per 100 000 invånare ligger på 117,3 vilket kan jämföras med Stockholms 490,2.

– Vi ligger strax över Skåne och Blekinge i antalet fall per 100 000 invånare, säger Maria Amér, smittskyddsläkare vid Region Gotland.

– Vi har haft en fördel av pandemins långsamma utveckling som har gjort att vi har kunnat förbereda oss, säger hon.

Läget i äldrevården

Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen valde att ta upp läget inom äldrevården. Han säger att Socialstyrelsens statistik inte stödjer bilden att äldrevården skulle vara dålig överallt.

– Vi ser att det är en variation mellan olika boenden och olika kommuner och det är ett problem i sig, säger han.

– Vi vänder oss emot det kraftigt överdrivna ordbruket kring dödshjälp. Jag finner att det är direkt stötande, säger Lindén.

Heidi Stensmyren, ordförande för Läkarförbundet, säger att det skapats en hel del oro i debatten huruvida man får en medicinsk bedömning eller inte.

– Personalen gör allt de kan för att ge patienter inom äldrevården, såväl som inom slutenvården, bra vård, Heidi Stensmyren.

På presskonferensen ställs en fråga kring besöksförbuden på äldreboenden och hur länge förbuden kommer finnas kvar.

– Vi vet inte det. Det vi funderar på nu är egentigen hur man kan ordna så att besök kan ske utan att det gynnar smittspridningen, säger Thomas Lindén.

– Det är förstås ansträngt att vara sjuk under lång tid och inte kunna träffa anhöriga, så fokus ligger på att hitta former så att besök kan ske säkert, säger han.

från vänster: Thomas Lindén, avdelningschef, Socialstyrelsen, Heidi Stensmyren, ordförande, Läkarförbundet, Johanna Sandwall, krisberedskapschef Socialstyrelsen, Sara Byfors, enhetschef Folkhälsomyndigheten, och Svante Werger, rådgivare Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, under den dagliga myndighetsgemensamma pressträffen om covid-19.
från vänster: Thomas Lindén, avdelningschef, Socialstyrelsen, Heidi Stensmyren, ordförande, Läkarförbundet, Johanna Sandwall, krisberedskapschef Socialstyrelsen, Sara Byfors, enhetschef Folkhälsomyndigheten, och Svante Werger, rådgivare Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, under den dagliga myndighetsgemensamma pressträffen om covid-19.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT

Inrikes

Försvarsförhandlingar i knapp styrfart

Fortsatt dödläge i partiernas förhandlingar om framtidens svenska försvar. Arkivbild.
Fortsatt dödläge i partiernas förhandlingar om framtidens svenska försvar. Arkivbild.
Fotograf: Petra Älvstrand/TT
Inrikes
Inrikes Dödläget i försvarsförhandlingarna kvarstår.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) kan tvingas förlänga dem ytterligare.

– Sannolikheten för något genombrott i dag eller imorgon bedömer jag som mycket liten, säger Liberalernas försvarspolitiske talesperson Allan Widman.

Onsdagskvällens förhandlingsmöte blev resultatlöst vad gäller att lösa dödläget. Nya försök görs på torsdagseftermiddagen.

Försvarsminister Peter Hultqvists ambition var att nå en uppgörelse redan den 15 maj om den försvarspolitiska inriktningen 2021–2025. Han blev dock tvungen att förlänga förhandlingarna till fredagen den 29 maj. Nu kan Hultqvist bli tvingad till ytterligare en förlängning.

– Jag tror att vi kommer att fortsätta att förhandla. Jag ser inte som sannolikt att det sker något avgörande vare sig i dag eller i morgon, säger Widman.

Hoppas på bud

M, KD, C, L och SD hoppas dock fortfarande på ett sista minutenbud från regeringen om ytterligare höjda försvarsanslag. De vill ha fem miljarder mer år 2026 och fem miljarder till ovanpå det 2027.

Det är enligt de fem partierna nödvändigt för att se till att det upprustade försvar som försvarsberedningen föreslagit verkligen kan genomföras till 2030.

M och KD driver dessutom att Försvarsmakten ska få 3,8 miljarder mer under 2021–2025 i kompensation för prisökningar.

Hultqvist håller dock fast vid att förhandlingarna bara ska handla om hur försvaret ska stärkas under 2021–2025.

En eventuell överenskommelse är tänkt att skapa brett stöd för riksdagens nya försvarsbeslut i höst och försvarsbesluten gäller vanligtvis fem år i taget.

Hultqvist håller också fast vid den ekonomiska ram som regeringen, C och L kom överens om i augusti förra året. Den innebär att försvarsbudgeten ska växa med 25 miljarder kronor från 2021 till 2025.

Räcker inte

Enligt Försvarsmakten behövs betydligt högre försvarsanslag för att genomföra allt försvarsberedningen föreslagit till 2030. Hultqvist vill dock vänta med att diskutera ytterligare försvarssatsningar efter 2025. Han har tidigare hänvisat till att oklarheten om de framtida statsfinanserna ökat på grund av coronakrisen.

Moderaternas försvarspolitiske talesperson Pål Jonson var förtegen när han anlände till försvarsdepartementet på torsdagen. Han ville inte svara på om M hoppar av förhandlingarna om Hultqvist inte snart kommer med ett nytt bud i pengafrågan. Det har M varnat för kan ske om regeringen inte öppnar plånboken mer.

C och L är visserligen samarbetspartier till regeringen, men de är angelägna om att M är med på en bred försvarsöverenskommelse.

– Det är av avgörande betydelse att åtminstone de två stora partierna i Sverige deltar i en överenskommelse. Det innebär tyngd och trovärdighet i ett försvarsbeslut, säger L:s Allan Widman.

Lämnat listor

De fyra borgerliga partierna kräver inte bara mer pengar efter 2025. De har också lämnat in listor över försvarssatsningar som de vill ska ingå en överenskommelse. Listorna är stort sett lika och utgår från försvarsberedningens förslag.

Till exempel vill man försäkra sig om att Sverige har tre brigader och en reducerad motoriserad brigad för Mälardalen färdiga senast 2030.

På önskelistorna står bland annat också två nya mindre infanteriregementen från 2026, att man börjar etablera en artilleriutbildning i Kristinehamn/Villingsberg före 2025 och att armén får ett buret luftvärn och stridsflyget får ytterligare robotar under 2026–2030.

Peter Wallberg/TT

Lars Larsson/TT

Inrikes

46 nya rapporterade dödsfall i covid-19

Ytterligare 46 personer som smittats av coronaviruset har rapporterats döda i Sverige.
Ytterligare 46 personer som smittats av coronaviruset har rapporterats döda i Sverige.
Fotograf: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Inrikes
Inrikes

Ytterligare 46 personer som smittats av coronaviruset har rapporterats döda i Sverige. Dödssiffran stiger därmed till 4 266 personer, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

Sedan utbrottet startade har totalt 35 727 personer bekräftats smittade i Sverige, och 2 032 personer har fått eller får intensivvård.

NÄSTA ARTIKEL