Ekonomi

Bank of England lämnar styrräntan oförändrad

Bank of England låter styrräntan vara oförändrad. Arkivbild.
Bank of England låter styrräntan vara oförändrad. Arkivbild.
Fotograf: Alberto Pezzali/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Efter två räntesänkningar på kort tid valde Bank of England som väntat att låta styrräntan ligga kvar på 0,1 procent vid dagens penningpolitiska möte. På grund av coronaviruset har Bank of England under mars månad genomfört två räntesänkningar. Dagens beslut var enhälligt men direktionen meddelar samtidigt att man är redo för ytterligare stimulansåtgärder i form av stödköp.

Ekonomi

Företag vilseleder konsumenter i virustider

Flera hälsokostföretag har anmälts till Konsumentverket för vilseledande marknadsföring vad gäller huruvida deras produkt kan förebygga att smittas av coronaviruset. Arkivbild.
Flera hälsokostföretag har anmälts till Konsumentverket för vilseledande marknadsföring vad gäller huruvida deras produkt kan förebygga att smittas av coronaviruset. Arkivbild.
Fotograf: HENRIK MONTGOMERY / TT
Ekonomi
Ekonomi Konsumentverket har i dagsläget fått 275 anmälningar som rör företags agerande i samband med coronapandemin. 159 av dem gäller vilseledande marknadsföring.

Av de inkomna anmälningarna att döma försöker många företag att sko sig på människors rädsla att insjukna i covid-19, genom att marknadsföra sina produkter som förebyggande för både sjukdomen i sig men också för immunförsvaret i allmänhet.

– Det gäller produkter och behandlingar av olika slag inom hälsoområdet, främst kosttillskott så som fiskolja och örtbaserade produkter, alternativmedicin, men också exempelvis meditation, säger Konsumentverkets jurist Hanna Ackeberg.

Hittills har Konsumentverket öppnat ett tillsynsärende för ett företag som anmälts ett stort antal gånger inom en kort tidsperiod, men fler kan komma. Förloppet går till så att Konsumentverket i ett brev till företaget förmedlar kritiken, i detta fall mot marknadsföringen, och ber företaget antingen styrka sina påståenden om produkten eller rätta sin marknadsföring inom en viss tid.

– Skulle det vara så att de inte rättar sig har vi en möjlighet att vidta rättsliga åtgärder. Det innebär att vi lämnar över ärendet till Konsumentombudsmannen, som i sin tur kan ta det vidare till Patent och marknadsdomstolen, säger Ackeberg.

Hilda Djupenström/TT

Ekonomi

Fallet tilltar på börserna

Börsen faller.
Börsen faller.
Fotograf: Johan Hallnäs / TT
Ekonomi
Ekonomi

Fallet på Stockholmsbörsen tilltar ytterligare efter lunch. Förnyad coronaoro med fokus på USA där också förhandeln på Wall Street indikerar fortsatt nedgång.

Vid 13.15-tiden har det breda OMXS-indexet backat med 3,5 procent, från att ha legat kring drygt två procent ner under förmiddagshandeln

Nästan alla tungviktare tappar med konjunkturkänsliga industriaktier i botten. Atlas Copco, SKF, Sandvik och Volvo tappar alla omkring 5–6 procent.

Vanligtvis mindre konjunkturkänsliga aktier som Tele2 och Telia håller emot och handlas runt nollstrecket.

Ute i Europa är fallet ungefär lika brant, där Parisbörsen går sämst, minus 4,3 procent.

Ekonomi

950 tjänstemän permitteras på Toyota

950 tjänstemän permitteras på Toyota. Arkivbild.
950 tjänstemän permitteras på Toyota. Arkivbild.
Fotograf: Christophe Ena/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Trucktillverkaren Toyota i Mjölby permitterar 950 tjänstemän från och med onsdag, rapporterar SVT. Orsaken är en kraftig nedgång i Europa på grund av coronaviruset.

– Allt är väldigt osäkert i nuläget, men vi har en fördel av att ha en god orderstock fram till sommaren att producera mot, säger Jonas Lindell, kommunikatör på företaget till SVT.

De berörda tjänstemännen kommer att arbeta två dagar i veckan med 92,5 procent av lönen. Detta som en del av regeringens stödpaket.

På Toyota i Mjölby arbetar 2 800 personer.

Företaget uppger att det har en god relation till fackföreningarna och snabbt kan få tillbaka personalen om det vänder.

Ekonomi

Stopp på Scanias fabriker i flera veckor till

Fortsatt stopp på Scanias fabriker. Arkivbild.
Fortsatt stopp på Scanias fabriker. Arkivbild.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Ekonomi
Ekonomi Produktionen på Scanias fabriker i Sverige, Nederländerna och Frankrike stoppas till och med den 20 april, rapporterar

– Runt 25–30 procent av våra leverantörer kan inte köra. Vi letar ljuspunkter, men vi har nog inte sett det värsta ännu, säger Scanias presschef Hans-Åke Danielsson till DI.

Bolaget har permitterat nästan alla sina 19 000 anställda i Sverige. För Scanias produktion i Brasilien är planen att återuppta den 13 april.

Scania är långt ifrån ensamma om att stänga fabriker. Volvo Cars förlänger nu sin stängning av fabrikerna i Belgien och USA med en vecka. Men bolaget siktar fortfarande på att sätta igång Torslandafabriken i Göteborg den 14 april.

Lastbilstillverkaren Volvo meddelade på onsdagen att nedstängningen av fabriker i Sverige, Frankrike, Belgien och USA gäller "tills vidare".

– Det är för många osäkerheter för att kunna ha ett skarpt startdatum, situationen får råda helt enkelt. Vi måste se att utvecklingen går åt rätt håll och att myndighetsbesluten lättar innan man kan börja hoppas på att komma igång igen, säger Volvos presschef Claes Eliasson till DI.

Ekonomi

Rekordmånga aktieaffärer bland småspararna

Full fart i handlarrummen. Arkivbild
Full fart i handlarrummen. Arkivbild
Fotograf: Terje Pedersen / NTB scanpix / TT
Ekonomi
Ekonomi

Börsturbulensen under mars fick småspararna att handla aktier som aldrig förr.

Enligt Nordnet gjorde deras kunder i Sverige, Danmark, Norge och Finland nästan 300 000 affärer per dag i snitt eller totalt 6,5 miljoner avslut under mars, vilket är 60 procent över tidigare rekordnotering.

Jämfört med mars i fjol gjordes 170 procent fler aktierelaterade affärer.

Ekonomi

Afrika ber om ekonomiskt stöd

Sjukvårdsarbetare i Johannesburg, Sydafrika. Arkivbild.
Sjukvårdsarbetare i Johannesburg, Sydafrika. Arkivbild.
Fotograf: Shiraaz Mohamed/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

De afrikanska länderna behöver ekonomiskt stöd från Internationella valutafonden, Världsbanken och EU för att klara av coronakrisen. Det säger de afrikanska finansministrarna i ett gemensamt uttalande efter ett videomöte på tisdagen.

"Skuldlättnader och uppskjutna ränteinbetalningar under en period på två-tre år måste övervägas för att hjälpa Afrikas svar på coronaviruset", säger de i ett uttalande från FN:s ekonomiska Afrikakommission.

I hela Afrika har drygt 5 300 fall av coronaviruset bekräftats, och drygt 170 personer har avlidit av viruset. Kontinenten är alltså betydligt mindre drabbad än exempelvis Europa.

Ekonomi

Regeringen tittar på ytterligare åtgärder

Finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild.
Finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Ekonomi
Ekonomi Konjunkturinstitutet bedömer att ytterligare stödåtgärder för 60 miljarder kronor behövs.

I sin senaste prognos bedömer Konjunkturinstitutet, KI, att nedgången i svensk ekonomi är så djup att regeringen behöver komma med ytterligare stödåtgärder för åtminstone 60 miljarder kronor.

– KI ligger i sin prognos ganska likartat som regeringen i många dimensioner och det är klart att det är väldigt svårt att göra prognoser just nu, säger finansminister Magdalena Andersson.

TT: KI bedömer att det behövs ytterligare 60 miljarder i stödåtgärder.

– Flera av de åtgärder vi har vidtagit visar sig öka i omfattning, till exempel korttidspermitteringen som när vi kom med förslaget bedömdes kosta 2 miljarder. Nu är bedömningen 20 miljarder. Så det är klart att det vi beslutat kan ha en större stimulanseffekt än vi tror nu, säger Andersson.

– Men det är naturligtvis också så att vi tittar själva på ytterligare åtgärder.

Lämplig stimulans?

TT: Skulle statsfinanserna klara ytterligare 60 miljarder kronor i stödåtgärder?

– Det handlar helt om hur djup och långvarig den här krisen är, och vad som är lämplig stimulans, säger Andersson.

KI och andra har pekat på behov av ett utökat statligt stöd för korttidspermitteringar, till exempel att staten ger stöd för heltidspermittering, i stället för som nu för en nedgång i arbetstid till 40 procent.

TT: Kan det bli aktuellt?

– Det vi gjorde var att ta det stödet som finns och skruva det så långt det var möjligt inom den lagstiftning som fanns, för att få det snabbt på plats. Ska man öka det jämfört med idag, då är det i så fall ett lite större lagstiftningsarbete och tar lite längre tid, säger Magdalena Andersson.

Hon vill inte gå in på om regeringen tittar på en sådan lagändring eller på vilka andra stödåtgärder man överväger.

Ekonomi

KI räknar med kraftigt ökat krisstöd

Prognoschef Ylva Hedén Westerdahl säger att det här inte är en vanlig konjunkturnedgång.
Prognoschef Ylva Hedén Westerdahl säger att det här inte är en vanlig konjunkturnedgång.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi Det behövs ytterligare 60 miljarder kronor i stödåtgärder från regeringen för att hantera coronakrisen, enligt Konjunkturinstitutet (KI).

KI har i ett brev till regeringen beskrivit att det blir en synnerligen djup lågkonjunktur, vilket enligt Ylva Hedén Westerdahl öppnar för breddade stödåtgärder, bland annat till ett mer generellt stöd riktat mot korttidsarbete.

Sysselsättningen faller nu troligen mer än under finanskrisen under vissa kvartal och arbetslösheten kommer toppa på 9,3 procent i år, enligt KI.

– Utan stödåtgärderna skulle arbetslösheten kunnat nå tolv procent, säger Hedén Westerdahl.

"Ingen övre gräns"

I runda slängar räknar KI med att regeringen ovanpå redan genomförda och aviserade åtgärder kommer att behöva lägga fram stöd i olika former på 60 miljarder kronor.

Förutom stöd som används för att bromsa arbetslösheten kan det komma att röra sig om ytterligare företagsstöd och mer pengar till kommuner och sjukvården. Men det kan behövas mer än så, om krisen blir djupare och mer utdragen än väntat.

– De här 60 miljarderna är ingen övre gräns för vad vi tycker är lämpligt. Det är mer en prognos för vad vi tror kommer, säger Hedén Westerdahl.

Export drabbas hårt

Enligt KI:s basscenario sjunker svensk BNP med sex procent under andra kvartalet och för helåret blir det en nedgång på 3,2 procent. Och arbetslösheten lyfter till 8,7 procent i år.

Enligt KI drabbas svensk ekonomi av minskad efterfrågan och stora utbudsstörningar samtidigt i coronapandemins spår. Svensk export drabbas hårt när den globala ekonomin tvärnitar.

"Oron för att smittas och myndigheternas uppmaning att begränsa de sociala kontakterna har en kraftigt dämpande effekt på hushållens efterfrågan samtidigt som leveransproblem stör produktionen i delar av näringslivet. Dessutom påverkas efterfrågan negativt av omvärldens mycket omfattande åtgärder mot smittspridningen", skriver KI.

Ylva Hedén Westerdahl säger att det här "inte är en vanlig konjunkturnedgång".

– Då brukar det vara industrin som tar stryk mest, men nu ser vi också att konsumenter inte vill konsumera. Då är det väldigt svårt att göra någonting för att upprätthålla efterfrågan. Det gör mig orolig.

Lyfter statsskulden

KI räknar med att extraordinära åtgärder för att hantera coronapandemin ger ett budgetunderskott i år på 3,5 procent av BNP, vilket lyfter statsskulden till nästan 41 procent av BNP.

Under andra kvartalet i år blir BNP-fallet drygt 6 procent, enligt KI, som liksom andra prognosmakare lyfter fram hur svårt det är att göra säkra prognoser i det läge som just nu råder.

KI tror att återhämtningen efter coronakrisen ger en tillväxt på 3,5 procent 2021, men räknar samtidigt med att arbetslösheten fortsätter uppåt nästa år till 8,9 procent.

Inflationen enligt måttet KPIF väntas falla ned till 0,5 procent i år för att återhämta sig till 1,4 procent 2021.

Mindre negativ än regeringen

KI:s bedömning av den ekonomiska utvecklingen i coronakrisens spår är något mindre negativ än den prognos som Finansdepartementet presenterade så sent som i tisdags. Finansminister Magdalena Andersson (S) och hennes ekonomer sade sig då räkna med att BNP faller med 4 procent i år för att återhämta sig med en tillväxt på 3,5 procent 2021 och 3,4 procent 2022.

Arbetslösheten kommer enligt Finansdepartementets prognos öka till 9 procent i år och ligga kvar på den nivån under 2021 för att sjunka tillbaka något 2022.

– Jag kan hålla med om att när man hör om hur företagen lider, och ser att varslen har stigit i den fart de gör – att det kanske ändå är lite för optimistiskt. Men det är otroligt svårt att säga, säger Ylva Hedén Westerdahl.

Prognoschef Ylva Hedén Westerdahl presenterar Konjunkturinstitutets prognos över konjunkturläget under en pressträff i Stockholm.
Prognoschef Ylva Hedén Westerdahl presenterar Konjunkturinstitutets prognos över konjunkturläget under en pressträff i Stockholm. Fotograf: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi

Raketstigning väntas för arbetslösheten i EU

EU:s arbetsmarknadskommissionär Nicolas Schmit har tuffa dagar framför sig då arbetslösheten i EU väntas öka rekordartad på grund av coronakrisen. Arkivfoto.
EU:s arbetsmarknadskommissionär Nicolas Schmit har tuffa dagar framför sig då arbetslösheten i EU väntas öka rekordartad på grund av coronakrisen. Arkivfoto.
Fotograf: Francisco Seco/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

En arbetslöshet i hela EU på 6,5 procent och med 7,3 procent i euroländerna. Det är månadssiffror som Europa sannolikt inte kommer att få skåda på lång tid, när nu coronavirusets ekonomiska effekter slår till i hela unionen.

Siffrorna är den samlade statistiken för februari, då inget EU-land ännu infört några drastiska åtgärder mot spridningen av covid-19. För hela EU är siffran fortsatt den lägsta sedan samlade siffror började presenteras år 2000. För eurozonen är siffran den lägsta sedan mars 2008, meddelas från Eurostat.

Rejäla ökningar väntar dock när samlade marssiffror blir klara om ungefär en månad. Redan nu har exempelvis Österrike offentliggjort en historisk rekordökning från 4,7 procent till 12,2, rapporterar nyhetsbyrån APA.

Lägst EU-arbetslöshet i februari hade Tjeckien med 2,0 procent, medan Spanien (13,6 procent) och Grekland (16,3) var de enda länderna med en arbetslöshet över 10 procent.

NÄSTA ARTIKEL