Utrikes

Benny Gantz allians spricker i Israel

Den israeliske oppositionsledaren Benny Gantz. Arkivbild.
Den israeliske oppositionsledaren Benny Gantz. Arkivbild.
Fotograf: Sebastian Scheiner/AP/TT
Utrikes
Utrikes Benny Gantz har nominerat sig själv till talman i Israels parlament. Draget har fått stöd från rivalen premiärminister Benjamin Netanyahus högerblock – vilket har fått Gantz Blåvita alliansen att spricka, enligt israeliska medier.

– Gantz beslutade sig för att kräla in i Netanyahus regering, säger Yair Lapid från Yesh Atid, ett av partierna i den kollapsade alliansen, till The Jerusalem Post.

Israel har hållit tre val på ett år – men har ännu inte fått en ny regering på plats. Netanyahus Likud fick flest röster den 2 mars men lyckades inte nå majoritet i parlamentet. I stället har Gantz fått i uppgift att bilda regering, vilket är en utmaning också för honom eftersom oppositionspartierna är splittrade.

En källa inom Blåvita alliansen säger till nyhetsbyrån AFP att partiledarens drag att nominera sig själv till talman syftar till att försöka hålla möjligheterna att bilda en samlingsregering med Likud öppna.

Oppositionens plan var till en början att utnyttja talmansposten för att få igenom en lag som skulle stoppa den korruptionsåtalade Netanyahu från att bilda regering och fungera som premiärminister. Men Likud hotade då med att stänga alla dörrar till eventuellt samarbete.

Netanyahu har öppnat för att bilda en nationell enhetsregering med Gantz för att kunna möta coronaviruskrisen.

Sofia Eriksson/TT

Utrikes

Nyland isolerat från övriga Finland

Finlands statsminister Sanna Marin. Arkivbild.
Finlands statsminister Sanna Marin. Arkivbild.
Fotograf: Mikko Stig/AP/TT
Utrikes
Utrikes Nyland – där Helsingfors ingår – har isolerats från övriga landskapen i Finland, i en åtgärd som saknar motstycke i fredstid.

Sent på fredagskvällen gav riksdagen vid ett extrainkallat möte grönt ljus för åtgärderna, till följd av coronapandemin, uppger Svenska Yle.

Antalet bekräftade insjuknade i Finland har passerat tusen, varav de flesta fallen är i huvudstadsområdet.

För att passera gränsen till och från Nyland krävs numera en speciell anledning, till exempel att ta sig till sitt arbete eller för att besöka anhöriga som behöver vård.

Hundratals poliser är utkommenderade för att sätta upp omkring 30 kontrollplatser vid större vägar. Kontroller görs även på järnvägsstationer, och poliser har även klivit ombord på tåg för att utföra kontroller, uppger nyhetsbyrån STT.

Soldater och poliser kontrollerar vägar och tåg för att se att ingen obehörig passerar gränsen. Omkring 30 vägspärrar har satts upp

Finlands försvarsmakt uppger att man stödjer polisen med 40 anställda och 750 värnpliktiga för att hjälpa till med avspärrningar.

– Jag kan inte säga att de var vid varje vägspärr omedelbart efter midnatt, men i princip har de varit inblandade från starten, säger Patrik Karlsson vid Helsingforspolisen till STT.

Landskapsgränsen kommer att vara stängd fram till och med den 19 april.

Gustav Sjöholm/TT

Utrikes

Större jordskred över norsk väg

Utrikes
Utrikes

Ett större jordskred har gått över väg 520 mellan Sauda och Hellandsbygda. Polisen uppskattar att rasmassan är omkring sex meter hög, men att det är svårt att uppskatta bredden.

"Det är för närvarande oklart om det finns bilar eller människor som drabbats av raset. Det ska vara en komplex situation på platsen", skriver polisen i Sørvest på Twitter.

En helikopter har skickats till platsen, med bland annat lavinhundar och en geolog som ska försöka att utvärdera omfattningen.

Utrikes

Över 100 000 coronafall i USA

En teststation för coronaviruset i New York i USA.
En teststation för coronaviruset i New York i USA.
Fotograf: John Minchillo/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Över 100 000 människor har konstaterats bära på coronaviruset i USA. Antalet dödsfall med koppling till virussjukdomen är uppe i 1 544, enligt statistik från Johns Hopkins University.

USA genomför omfattande virustester vilket kan förklara det stora antalet fall på kort tid i landet. Bara i Kalifornien har omkring 90 000 personer testats.

De länder som drabbats värst, räknat i antalet bekräftat smittade, är USA, Italien, Kina och Spanien i nämnd ordning.

Utrikes

Virus tvingar irländare att stanna hemma

Irlands premiärminister Leo Varadkar. Arkivbild.
Irlands premiärminister Leo Varadkar. Arkivbild.
Fotograf: Damien Eagers/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Irland inför stränga regler för att begränsa spridningen av coronaviruset.

– Alla måste stanna hemma, under alla omständigheter, säger premiärminister Leo Varadkar.

Undantag görs för nödvändigt arbete, läkarbesök och matinköp. Kortare individuell träning utomhus och vissa familjebesök tillåts också.

– Jag vädjar till varje man, kvinna och barn att göra dessa uppoffringar för kärleken till varandra. Visa att du bryr dig om din familj och dina vänner. Stanna hemma, säger Varadkar.

De nya reglerna träder i kraft vid midnatt på lördag och gäller fram till den 12 april.

Drygt 2 100 fall av coronasmittan har konstaterats i Irland. 22 personer med virussjukdomen covid-19 har avlidit.

Utrikes

USA:s katastrofhjälp i sex punkter

USA:s president Donald Trump undertecknar lagen på fredagen.
USA:s president Donald Trump undertecknar lagen på fredagen.
Fotograf: Evan Vucci/AP/TT
Utrikes
Utrikes Med kontantutskick till familjer, stöd och skattelättnader för småföretagare samt lån till bolag i utsatta branscher hoppas kongressen hålla USA:s coronavacklande ekonomi under armarna.

– Det här är inte ett stimulanspaket. Det här är katastrofhjälp, konstaterade senatens republikanske majoritetsledare Mitch McConnell häromdagen.

Efter utdragna förhandlingar godkändes paketet av hans kammare på torsdagen. Under fredagen fick paketet grönt ljus av representanthuset. Därefter undertecknade president Donald Trump lagen i Ovala rummet i Vita huset.

Paketet, det tredje och absolut största sedan coronaviruset började härja i USA och satte tvärstopp för ekonomin, är omtvistat av flera skäl. Ett är att det finansieras genom upplåning på penningmarknaden – i en tid då USA redan har en skenande statsskuld.

Nedan är en sammanfattning av innehållet i korthet och i punktform. Beloppen redovisas i dollar, på fredagen kostade en dollar nästan exakt 10 kronor.

Stöd för privatpersoner (cirka 560 miljarder dollar):

De allra flesta som har en årsinkomst på 75 000 dollar efter mindre får en engångsutbetalning på 1 200 dollar. Familjer får 500 dollar per barn. För personer med högre årsinkomster blir utbetalningen lägre och de som tjänar över 99 000 dollar får inget alls. Totalt har 300 miljarder dollar avsatts för dessa kontantinjektioner.

Arbetslöshetsersättningen varierar i USA:s 50 delstater, men genom hjälppaketet läggs 600 dollar per individ och vecka ovanpå vad delstaten betalar ut, i minst fyra månader. Delstaternas arbetslöshetsförsäkringar förlängs också med 13 veckor och paketet gör det möjligt för frilansare och kontraktsanställda att ansöka om a-kassa, rapporterar public servicekanalen NPR. 260 miljarder dollar har avsatts för detta.

Vidare skjuts deadline för att deklarera upp till den 15 juli och vissa skattelättnader ges till den som betalar av på sina studielån. Och den som vill kan skjuta upp sina studielånsamorteringar utan straff fram till den 30 september, skriver nyhetskanalen CNN. Nödpaketet stipulerar att gratis coronavirustester, vaccin och behandling av covid-19 ska ingå i alla privata sjukförsäkringar.

För småföretagare (totalt cirka 377 miljarder dollar):

Företag med under 500 anställda kan ansöka om nödbidrag på upp till 10 000 dollar för att täcka sina omedelbara kostnader. De kan också ansöka om potentiellt avskrivningsbara lån på upp till 10 miljoner dollar. De delar av lånen som används till att betala ut löner eller på annat sätt behålla arbetare samt betala för hyra, lån och redan existerande skulder kommer att skrivas av om bolaget inte har avskedat sina anställda i slutet av juni. 10 miljarder dollar har avsatts för de mindre bidragen och 350 miljarder dollar för lånen.

Pengar reserveras också för att täcka upp för amorteringar av statliga småföretagarlån som tagits tidigare.

För storbolag (omkring 500 miljarder dollar):

I nödpaketet reserveras 500 miljarder dollar för "lån och annan hjälp" till större bolag. Den hårt drabbade flygindustrin erbjuds exempelvis 58 miljarder dollar i stöd för att kunna betala ut löner och säkra att lastplan fortsätter att flyga.

Näringslivsstödet kommer dock med vissa ramar. Bolagen måste redovisas hur pengarna används, en särskild generalinspektör inrättas för att övervaka återuppbyggnaden efter pandemin. De statliga pengarna får inte gå till att köpa tillbaka egna aktier och därmed stärka sin aktiekurs. Och räddningspaketet får inte nyttjas av presidenten, vicepresidenten, någon medlem av regeringen eller någon kongressledamot – eller deras familjer. Det innebär att familjen Trump exempelvis inte kan ansöka om stöd för sin hotellkedja.

I paketet ingår också skattelättnader och åtgärder som syftar till att det ska bli enkelt att ta tillbaka permitterade arbetare efter viruskrisen, rapporterar NPR.

Delstater och lokala styren (cirka 340 miljarder dollar):

Hundratals miljoner dollar ges till delstatsstyren, varav närmare 80 procent är öronmärkta för covid-19-insatser. Pengarna är också tänkta att stärka skolor och annan lokal verksamhet.

Folkhälsa (cirka 154 miljarder dollar):

100 miljarder dollar satsas på landets sjukhus, rapporterar bland andra The New York Times och dessutom får regionala vårdcentraler hjälp med upprustning. Medel avsätts för tester, behandling och framtagning av vaccin. Smittskyddsmyndigheten CDC får ett ekonomiskt tillskott liksom flera andra hälsoorgan. Lagren av bland annat respiratorer och munskydd ska också byggas upp.

Det sociala skyddsnätet (26 miljarder dollar):

Pengar avsätts för att säkra "flexibla skolluncher" till barn i utsatta områden, även i karantäntider. Program som delar ut matkuponger och organiserar matbanker för behövande får extra stöd.

Utöver dessa finns ett stort antal mindre insatser i hjälplagen.

Tina Magnergård Bjers/TT

Utrikes

Tusentals intensivvårdas i Frankrike

Läkare utanför ett tält som används som ett väntrum för personer med coronasymtom vid ett Parissjukhus.
Läkare utanför ett tält som används som ett väntrum för personer med coronasymtom vid ett Parissjukhus.
Fotograf: Christophe Ena/AP/TT
Utrikes
Utrikes Nära hälften av intensivvårdsplatserna i Frankrike upptas av patienter med covid-19. Parisregionen slår larm om att sjukhusen befaras nå kapacitetsgränsen inom något dygn.

– Vi behöver klart hjälp i (huvudstadsområdet) Île-de-France, eftersom det som hände i landets östra delar kommer hit, säger Frédéric Valletoux, ledare för sjukhusfederationen FHF, till tv-stationen BFM.

Omkring 3 800 patienter med covid-19 upptar nu nästan hälften av intensivvårdsplatserna. Nära 2 000 med virussjukdomen har avlidit på landets sjukhus, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Vi når vår kapacitetsgräns om ett eller två dygn, fortsätter han, och tillägger att Frankrike måste "öka antalet patientförflyttningar" för att jämna ut trycket mellan regionerna.

Sådana satsningar är redan i gång. I torsdags gick ett första specialinsatt höghastighetståg med patienter från Alsace i öster till Pays de la Loire i väster, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Även militären har satts in för att förflytta patienter.

"Inte drabbar unga"

I Frankrike väcker just nu också en 16-årig flickas död i Paris uppmärksamhet. Fallet är mycket ovanligt och sticker ut, eftersom de allra flesta som hittills har avlidit har varit äldre personer med underliggande sjukdomar.

– Hela tiden har vi fått höra att viruset inte drabbar unga. Vi trodde på det, som alla andra, säger flickans mamma till AFP.

Tonåringen hade hostat i några dagar när hon i lördags började få svårt att andas. På sjukhus genomgick hon flera tester och undersökningar.

Sedan försämrades hennes tillstånd snabbt. Mamman beskriver Parisfamiljens förlust som outhärdlig.

Enligt mamman hade flickan inte några kända underliggande sjukdomar.

Högst hittills

16-åringen finns bland de 665 personer som de två senaste dygnen avlidit på sjukhus i covid-19 i Frankrike. Enligt Jérôme Salomon vid hälsodepartementet finns personer som avlidit på ålderdomshem eller i sina hem ännu inte med i statistiken.

Salomon tillägger att antalet smittade stigit till nästan 33 000 på fredagen.

Stränga regler har införts för att bekämpa smittspridningen. Skolor håller stängt och människor har beordrats att isolera sig i sina bostäder. Det enda som är tillåtet är turer till mataffärer eller apotek samt motionsrundor på en timme. Den som tränar måste göra det ensam eller i sällskap av ett barn och hålla sig inom en radie av en kilometer från hemmet.

Tidsperioden för de nya reglerna utökas nu till åtminstone den 15 april, meddelar premiärminister Édouard Philippe på fredagen.

Parallellt försöker myndigheterna få hem omkring 30 000 medborgare som är fast utomlands. Det är ett pågående arbete, och senaste veckan har 100 000 fransmän tagits hem, enligt utrikesminister Jean-Yves Le Drian.

Utrikes

Coronakatastrofpaket antaget i USA

Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi.
Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi.
Fotograf: Susan Walsh/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA:s representanthus har röstats igenom en lag som frigör omkring 2 000 miljarder dollar i ett krispaket.

Stödpaketet är det hittills största som behandlats i den amerikanska kongressens representanthus. Katastrofstödet är på mer än 20 000 miljarder kronor. Enligt nyhetsbyrån Reuters beräkningar är stödet till och med 22 000 miljarder kronor i dagens växlingskurs.

Demokraterna har majoritet i representanthuset och ville att paketet ska antas så snabbt som möjligt för att kunna få president Donald Trumps underskrift för verkställan. Stödpaketet har redan godkänts av senaten i USA:s kongress.

Bara några timmar efter godkännandet i representanthuset undertecknade Donald Trump katastrofpaketet i Ovala rummet i Vita huset.

Därmed hade det enorma ekonomiska stimulanspaketet färdats med hög hastighet genom det amerikanska politiska systemet. Oro och rädsla präglade debatten som ledde till fredagens omröstning:

– Dagens omröstning handlar om att rädda liv och levebröd. Kongressen måste agera nu, och agera aggressivt för att bromsa denna kris, säger Kevin Brady, republikan som representerar en del av delstaten Texas.

Reportrar på plats i kongressen i Washington D C vittnade om hur ledamöterna försökte sitta med tomma stolar mellan varandra, de var utrustade med handsprit och hade blivit ombedda att undvika att ta hissen till kammaren.

Paketet är tänkt att ge stöd till bland annat företag och personer som har förlorat sina jobb, men även inköp av medicinsk utrustning.

Utrikes

Trampar hårt för att bromsa spansk avskedsvåg

Människor i Barcelona, Spaniens näst största stad, köar på behörigt avstånd från varandra för att få handla mat på fredagen.
Människor i Barcelona, Spaniens näst största stad, köar på behörigt avstånd från varandra för att få handla mat på fredagen.
Fotograf: Emilio Morenatti/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Spaniens regering vidtar åtgärder som ska hindra företag att säga upp anställda med hänvisning till coronaviruset. Två av landets största fackföreningar har varnat för att så många som en miljon människor riskerar att permanent förlora sina jobb på grund av kraschande företag.

Arbetsmarknadsminister Yolanda Díaz meddelade efter ett extrainsatt regeringssammanträder på fredagen att arbetsgivarna måste följa de regleringar som gäller permitteringar (kallade ERTE i spansk arbetsrätt) i stället för bestående avsked.

Beskedet betyder att arbetsgivare från och med nu inte kan åberopa force majeure på grund av virusutbrottet för att motivera avskedanden.

– I vårt land ska ingen kunna dra fördel av den här hälsokrisen, man kan inte använda covid-19 för att sparka folk, sade ministern.

ERTE-påbudet gäller så länge det nationella nödläget är i kraft. Det senaste dygnet rapporterades 769 coronarelaterade dödsfall och landet närmar sig 5 000 döda.

Utrikes

Spanien: ett dygn med 769 döda

En patient förs till ett sjukhus i Spaniens huvudstad Madrid.
En patient förs till ett sjukhus i Spaniens huvudstad Madrid.
Fotograf: Bernat Armangue/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Dödstalet i Spanien steg till över 4 800 på fredagen. Under ett dygn hade då 769 avlidit av coronarelaterade sjukdomar, enligt hälsodepartementet.

Spanien, som har det näst högsta dödstalet i coronapandemin efter Italien, har över 64 000 bekräftade smittfall.

Bland de smittade finns omkring 9 500 inom vårdyrkena, upp från 5 400 i tisdags.

Landet försöker att drastiskt öka antalet provtagningar av misstänkta smittfall, och letar efter nödvändig provtagningsutrustning hos leverantörer runt om i världen.

Viss statistik, som ökningen av antalet smittade i procent räknat, tyder på att epidemins utbredning kan ha saktat ned.

– Det är en klar stabilisering, statistiken indikerar att vi, bit för bit, närmar oss toppen. säger Fernando Simon som koordinerar hälsodepartementets insatser.

Han varnar dock för att trycket på sjukvården fortsätter:

– Det kan även öka de närmaste tre, fyra eller fem dagarna, säger han.

Spanien har valt en strikt linje med bland annat restriktioner om att vistas ute, införda den 14 mars och gällande fram till åtminstone 11 april.

NÄSTA ARTIKEL