Utrikes

Benny Gantz allians spricker i Israel

Den israeliske oppositionsledaren Benny Gantz. Arkivbild.
Den israeliske oppositionsledaren Benny Gantz. Arkivbild.
Fotograf: Sebastian Scheiner/AP/TT
Utrikes
Utrikes Benny Gantz har nominerat sig själv till talman i Israels parlament. Draget har fått stöd från rivalen premiärminister Benjamin Netanyahus högerblock – vilket har fått Gantz Blåvita alliansen att spricka, enligt israeliska medier.
PREMIUM

– Gantz beslutade sig för att kräla in i Netanyahus regering, säger Yair Lapid från Yesh Atid, ett av partierna i den kollapsade alliansen, till The Jerusalem Post.

Israel har hållit tre val på ett år – men har ännu inte fått en ny regering på plats. Netanyahus Likud fick flest röster den 2 mars men lyckades inte nå majoritet i parlamentet. I stället har Gantz fått i uppgift att bilda regering, vilket är en utmaning också för honom eftersom oppositionspartierna är splittrade.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Moskva börjar stegvis öppnas igen

Sergej Sobjanin är Moskvas borgmästare. Arkivbild.
Sergej Sobjanin är Moskvas borgmästare. Arkivbild.
Fotograf: Alexander Astafjev/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Steg för steg kommer Rysslands huvudstad Moskva att ytterligare börja öppnas upp igen, enligt borgmästaren Sergej Sobjanin. Från och med måndag kommer invånarna att se lättnader i restriktionerna.

– I dag kan vi redan tala om nästa steg ut ur krissituationen, säger han till president Vladimir Putin under en tv-sänd videokonferens.

Sobjanin säger att livsmedelsbutiker samt viss annan detaljhandel ska öppnas den 1 juni. Planen är att verksamheter som innebär minimal kontakt med kunden ska tillåtas och Sobjanin lyfter sådant som kemtvätt och reparationsverkstäder som exempel.

Moskva stängdes ned den 30 mars. Den 12 maj tilläts anställda inom industrin och byggsektorn att börja jobba igen.

Sedan dess har antalet covid-19-patienter i staden sjunkit med 40 procent, enligt borgmästaren.

Dessutom lättas restriktionerna när det handlar om att röra sig ute i Moskva. Promenader och träning utomhus blir tillåtet från måndag, om du bär ansiktsmask.

Utrikes

Trump hotar med order mot Twitter

USA:s president Donald Trumps Twittersida. Arkivbild.
USA:s president Donald Trumps Twittersida. Arkivbild.
Fotograf: J David Ake/AP/TT
Utrikes
Utrikes Donald Trump kommer att skriva under en presidentorder om sociala medier under torsdagen, enligt företrädare för Vita huset.
Beskedet kommer sedan USA:s president hotat att stänga ner sajter som han anklagar för att tysta konservativa röster.

Om presidentordern kommer att innebära någonting så pass drastiskt är oklart. Vita huset ger inga närmare detaljer, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Trumps ilska väcktes sedan Twitter i tisdags för första gången flaggade två av hans inlägg på plattformen med en uppmaning till läsaren att ta reda på fakta bakom presidentens påståenden. Genom att klicka på varningen kommer man till en sida där Twitter slår fast att "Trump gör ogrundat påstående om att poströstning kommer att leda till valfusk".

Hänvisar till policy

På onsdagen reagerade Trump genom att, på just sin favoritplattform Twitter, hota med kraftfulla åtgärder mot sociala medieföretag.

"Republikaner känner att sociala medieplattformar fullständigt tystar konservativa röster" skrev han. "Vi kommer att hårt reglera, eller stänga ned dem, hellre än att låta detta ske", fortsatte presidenten.

Twitter klargör att man flaggat presidentens inlägg i enlighet med företagets policy om val, som stadgar att användare inte får utnyttja plattformen till att manipulera eller störa val eller andra medborgerliga processer.

"Vi anser att de inläggen kan göra väljare förvirrade kring vad som krävs för att få en röstsedel och delta i valprocessen", skriver företaget med syfte på Trumps inlägg.

Facebook agerar inte

Facebook har valt att lämna ett likadant Trump-inlägg om poströstning okommenterat.

I en intervju med konservativa Fox News säger Facebookchefen Mark Zuckerberg att hans företag har en annan inställning.

– Jag anser med bestämdhet att Facebook inte bör agera sanningsdomare över allting som människor säger online, säger Zuckerberg.

– Generellt sett tycker jag att privata företag, särskilt dessa plattformar, inte bör vara i stånd att göra det.

Slår tillbaka

Twitters grundare och vd Jack Dorsey slår tillbaka och säger att agerande mot desinformation inte handlar om att agera sanningsdomare.

"Vår avsikt är att koppla samman information gällande motstridiga uttalanden och belysa omtvistade uppgifter så att människor kan göra en egen bedömning", twittrar Dorsey.

"Vi kommer att fortsätta peka på inkorrekt eller omtvistad information om val runt om i världen. Och vi kommer att erkänna och stå för eventuella misstag vi gör."

Utrikes

Över 25 000 döda i Brasilien

Kontroll av kroppstemperatur utanför ett köpcenter i Brasília.
Kontroll av kroppstemperatur utanför ett köpcenter i Brasília.
Fotograf: Eraldo Peres/AP/TT
Utrikes
Utrikes Antalet dödsfall med kopplingar till coronaviruset har passerat 25 000 i Brasilien, som beskrivs som det senaste navet för den globala smittspridningen.

Det senaste dygnet har 1 086 personer avlidit, uppger landets hälsomyndighet, vilket är femte gången fler än tusen dödsfall registrerats på ett dygn.

Antalet döda är därmed uppe i drygt 25 500, sjätte högst i världen. Och med nuvarande trend kommer Brasilien snart att gå om Spanien och Frankrike, som har lite mer än 27 000 respektive drygt 28 500 dödsfall.

För till skillnad från i Europa tyder mycket på att krisen bara eskalerar i Brasilien och flera andra latinamerikanska länder. Och president Jair Bolsonaro har en kontroversiell linje, som tonar ned sjukdomen covid-19:s faror och i stället fokuserar på de ekonomiska konsekvenserna av att stänga ned samhället.

"Den så kallade andra vågen kommer; recession. Den kommer att påverka alla, utan undantag", har han skrivit på sin Facebook-sida.

Liksom sin kollega i USA, Donald Trump, sätter Bolsonaro också stort hopp till malariamedicinerna hydroxiklorokin och klorokin mot covid-19 – trots att preparaten dömts ut av bland andra Världshälsoorganisationen WHO som potentiellt farliga för ändamålet.

Utrikes

Stort polispådrag i spänt Hongkong

Polis runt en demonstrant i stadsdelen Central i Hongkong på onsdagen.
Polis runt en demonstrant i stadsdelen Central i Hongkong på onsdagen.
Fotograf: Kin Cheung
Utrikes
Utrikes Kravallpolis står åter i stor skala utplacerad runtom i centrala Hongkong. Behandlingarna av två omstridda lagförslag har utlöst svåra spänningar, och i går greps hundratals demonstranter.

Hongkongs parlament fortsätter att behandla ett planerat förbud mot att vanära Kinas nationalsång. Under dagens session gick det så hett till att två demokrativänliga ledamöter fördes ut, innan förhandlingarna ajournerades.

Samtidigt debatteras, både i Peking och i Hongkong, ett förslag till ny säkerhetslag.

De planerade förändringarna ledde under onsdagen till demonstrationer och stort polispådrag med enligt vissa uppgifter upp emot 10 000 poliser på gatorna. Minst 360 demonstranter greps.

Båda dessa lagar ses som ett tecken på att Kina pådyvlar Hongkong-borna ett alltmer diktatoriskt samhälle, trots löftena om "ett land, två system".

De väcker också frågetecken om Hongkongs status som asiatiskt finansnav, när utländska företag undrar om de kan lita på rättssamhället i staden. Till den bilden hör också att USA hotar att dra in de handelsrättigheter som Hongkong åtnjuter.

Regeringen i Washington har kommit fram till att Hongkong inte fått behålla tillräckligt mycket självbestämmande från Kina för att uppfylla en lag från i fjol om gynnsamma handelsvillkor med USA.

Det är nu upp till president Donald Trump att bestämma om Hongkong förlorar alla, eller delar av, sina handelsprivilegier.

Utrikes

Tiotals miljoner barn kan hamna i fattigdom

Ett barn letar efter bränsle på en soptipp i Afghanistans huvudstad Kabul.
Ett barn letar efter bränsle på en soptipp i Afghanistans huvudstad Kabul.
Fotograf: Altaf Qadri/AP/TT
Utrikes
Utrikes 86 miljoner barn. Så många riskerar att hamna i fattigdom under resten av 2020 på grund av coronaviruspandemin, enligt Unicef och Rädda Barnen. Den största ökningen befaras ske i bland annat Europa.

Ökningen motsvarar 15 procent och innebär att totalt 672 miljoner barn kommer att leva i fattigdom vid årets slut – om inte stats- och regeringschefer agerar. Organisationerna talar om en "aldrig tidigare skådad socioekonomisk kris" som äter resurser från familjer världen över.

– Det är en väldigt snabb eskalering. Covid-19-krisen slår särskilt hårt mot barn som ju är mycket känsliga för förändringar i sina familjers ekonomier, säger Pernilla Baralt, generalsekreterare för Unicef Sverige.

Barnbidrag och skolor

Två tredjedelar av de fattiga barnen bor i Afrika söder om Sahara och i södra Asien. Men den största ökningen av nödställda barn, uppemot 44 procent, väntas ske i Europa och Centralasien, enligt analysen som bygger på data från IMF och Världsbanken för 100 låg- och medelinkomstländer. När det gäller Europa handlar det bland annat om Ukraina och Moldavien.

Sverige ingår inte i undersökningen, då det inte är ett låg- eller medelinkomstland. Men även här har Unicef noterat att de ekonomiska klyftorna mellan barn ökat under en tid.

– Covid-19 kommer att understryka den ojämlikheten. Men i Sverige har vi sociala skyddsnät som kompenserar, vi har barnbidrag och skolor där barn får mat, säger Baralt.

Traumatiskt för små

Det är just sådana investeringar som Unicef och Rädda Barnen nu uppmanar världsledare att göra. Vid sidan av utbyggda och väl finansierade sociala skyddsnät samt ekonomiska bidrag riktade till barn vill de se satsningar på barnomsorg i de berörda länderna.

– Barnomsorgen är extra viktig i en kris. Den ska vara tillgänglig för alla och hålla en god kvalitet, säger Baralt.

TT: Vilka konsekvenser har det för ett barn att växa upp i fattigdom?

– De är enorma. De första åren i livet är helt avgörande, får man inte tillräckligt med näring påverkas hjärnans utveckling och risken att drabbas av sjukdomar ökar. Och för många barn är det nu en stor oro att mamma eller pappa inte har något arbete.

Lägg därtill att barnäktenskapen ökar liksom risken för barnarbete, när familjer faller tillbaka i fattigdom.

– Vi såg även under ebolakrisen att när skolor håller stängt en längre tid är de många barn, särskilt flickor, som aldrig kommer tillbaka till skolan, säger Baralt.

Tina Magnergård Bjers/TT

Ett barn tvättar kläder på gatan i Antananarivo i Madagaskar.
Ett barn tvättar kläder på gatan i Antananarivo i Madagaskar.
Fotograf: Kabir Dhanji/AP/TT

FAKTA

Fakta: Så slår covid-19-pandemin mot barn

86 miljoner. Så många barn riskerar att hamna i ett läge där de lever under sitt hemlands fattigdomsgräns under resten av året.

672 miljoner. Så många barn totalt kommer att leva i fattigdom vid årets slut, om inget görs.

22 procent. Den uppskattade ökningen av fattiga barn i Latinamerika och Karibien under resten av 2020.

44 procent. Den uppskattade ökningen av fattiga barn i Europa och Centralasien, främst i länder som Rumänien, Moldavien och Bangladesh under resten av 2020.

117 miljoner. Så många barn riskerar att inte få mässlingsvaccin i år, eftersom länder ställt in eller minskat sina vaccinationsprogram under coronapandemin.

Källor: Unicef och Rädda barnen

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Utrikes

Världsledare pratar utveckling och covid-19

FN:s generalsekreterare António Guterres.
FN:s generalsekreterare António Guterres.
Fotograf: Bebeto Matthews/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Hur ska FN:s hållbara utvecklingsmål kunna uppnås när världen härjas av coronapandemin? Frågan diskuteras under torsdagen vid ett virtuellt högnivåmöte som FN:s generalsekreterare António Guterres, Kanadas premiärminister Justin Trudeau och Jamaicas premiärminister Andrew Holness tagit initiativ till.

På agendan står bland annat "konkreta finansiella lösningar" för utveckling. Världssamfundet riskerar att misslyckas med att uppnå de hållbara utvecklingsmålen till 2030 om inte motsvarande tio procent av världens BNP sätts av för detta, varnar de tre ledarna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Cypern lovar betala för insjuknande turister

Cypern hoppas att fler turister kommer att återvända snart. Arkivbild.
Cypern hoppas att fler turister kommer att återvända snart. Arkivbild.
Fotograf: Petros Karadjias/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Cypern lovar att stå för kostnaden för mat, boende och mediciner för alla turister som testar positivt för coronaviruset sedan de rest till ön, uppger regeringen i ett öppet brev, rapporterar BBC.

Löftet är en av flera åtgärder för att locka turister tillbaka till Cypern, där turismen förra året stod för 15 procent av landets BNP.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

USA: Inga mer undantag för Iran-sanktioner

USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Arkivbild.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Arkivbild.
Fotograf: Nicholas Kamm/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

USA drar tillbaka de undantag för sanktioner mot Iran som hittills tillåtit företag från de länder som fortsatt ingår i kärnenergiavtalet att verka i landet. Det uppger den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo.

Undantagen har hittills gjort det svårare för Iran att utveckla kärnvapen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL