Sport

Boxare smittade under OS-kval – IOK kritiseras

Rumänen Daniel Burciu och dansken Morten Givskov OS-kvalar i London för två veckor sedan. Två turkiska boxare blev coronasmittade under tävlingen. Arkivbild.
Rumänen Daniel Burciu och dansken Morten Givskov OS-kvalar i London för två veckor sedan. Två turkiska boxare blev coronasmittade under tävlingen. Arkivbild.
Fotograf: Adam Davy/AP/TT
Sport
Sport Två turkiska boxare och deras tränare tog sig till London tidigare i mars för att försöka kvala in till OS.

"Oansvarigt" är ett av många ord som det turkiska boxningsförbundets ordförande Eyüp Özgüc tar i sin mun när han ifrågasätter hur IOK och den brittiska regeringen kunde tillåta tävlingen.

Han gör det i en intervju med den brittiska tidningen The Guardian.

Serhat Güler och Seyfullah Dumlupinar uppges båda ha blivit smittade under dagarna i London tidigare i mars.

Dessutom insjuknade deras tränare.

– Medan världen tar till extrema åtgärder mot viruset förbluffar det mig att IOK och den brittiska regeringen tillät tävlingen trots att många av oss kände oro och i stort sett alla andra sporter hade ställt in, säger Eyüp Özgüc till tidningen.

I Londons Copper Box arena deltog boxare från 40 länder. OS-kvalet pågick i tre dagar trots att så gott som alla andra idrotter upphört med tävlingar på grund av pandemin.

Enligt Özgüc, som även är vice ordförande i det Europeiska boxningsförbundet, vårdas de tre smittade personerna och deras tillstånd ska under omständigheterna vara bra.

I ett brev, som The Guardian fått ta del av, till övriga europeiska boxningsförbund riktar Özgüc hård kritik mot den Internationella olympiska kommittén.

"Det här är en katastrofal konsekvens av oansvarigheten hos IOK:s arbetsgrupp. Viruset har spritts sedan den 20 december. Därför är det oundvikligt att ställa sig frågan varför kvalet inte ställdes in innan det ägde rum. De tog inte hänsyn till någons hälsa", skriver Özgüc.

Sport

Förra storspelaren tillbaka i landslaget

Johanna Wiberg.
Johanna Wiberg.
Fotograf: CHRISTOFFER BORG MATTISSON
Sport
Sport

Förra storspelaren Johanna Wiberg är tillbaka i handbollslandslaget – som ledare. 36-åringen är klar som assisterande till nya förbundskaptenen Tomas Axnér från och med i sommar.

"Det här känns så inspirerande och det är med stor glädje jag hoppar på uppdraget", säger Wiberg till handbollslandslaget.se.

Wiberg avslutade spelarkarriären efter OS i London 2012. Då hade hon gjort 145 landskamper, spelat sex stora mästerskap, vunnit två SM-guld och varit proffs i tre danska klubbar. Hon har hängt kvar i sporten som tv-expert och assisterande tränare i Lugis damlag.

Wibergs första uppgift blir att ta landslaget till EM i Norge och Danmark i slutet av året och OS i Tokyo nästa sommar. Båda kvalen är uppskjutna på grund av coronaviruset.

"Det är självklart jätteroligt. Jag har aldrig släppt intresset för handboll även om jag följt landslaget mer på distans de senaste åren när familjelivet och jobbet tagit sin tid. Nu ska jag in i hetluften igen och det känns otroligt inspirerande", säger Wiberg.

Sport

Förbundets vädjan: Låt klubbarna slippa hyra

Fotbollförbundet vill att alla fotbollsföreningar ska slippa betala planhyra under 2020 för att mildra de ekonomiska krisen orsakad av coronavirusets spridning. Arkivbild.
Fotbollförbundet vill att alla fotbollsföreningar ska slippa betala planhyra under 2020 för att mildra de ekonomiska krisen orsakad av coronavirusets spridning. Arkivbild.
Fotograf: Erik Mårtensson/TT
Sport
Sport

Coronakrisen har drabbat svensk idrott hårt. Nu vädjar Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson i ett öppet brev till landets alla kommuner: Låt alla fotbollsföreningar slippa plan- och lokalhyra under 2020.

Föreningarna drabbas hårt när publikintäkter från matcher går förlorade och sponsoravtal med krisande företag är hotade. De senaste rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten gör att cuper och fotbollsskolor som är pålitliga kassakor får ställas in.

"Det som dock oroar mest är att föreningar flaggar för att dessa ekonomiska konsekvenser innebär att barn- och ungdomsverksamheten måste skäras ner", skriver Nilsson i sitt brev.

Nilsson vill även att kommunerna ser över det lokala aktivitetsstödet.

Det lokala aktivitetsstödet är kopplat till hur många som deltar i en klubbs verksamhet. Därför kan inställda träningar och matcher slå hårt mot många fotbollsklubbar. Fotbollförbundet vill därför att landets kommuner fryser aktivitetsstödet på 2019 års nivå.

Sport

Nya coronabeskedet: "Skjut upp matcher"

Häcken jublar efter mål i träningsmatchen mot Utsikten i förra veckan. Nu blir det inga fler träningsmatcher för den allsvenska klubben den kommande tiden. Arkivbild.
Häcken jublar efter mål i träningsmatchen mot Utsikten i förra veckan. Nu blir det inga fler träningsmatcher för den allsvenska klubben den kommande tiden. Arkivbild.
Fotograf: Adam Ihse/TT
Sport
Sport I stort sett all elitidrott i Sverige har upphört på grund av coronakrisen.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar idrotten att all träning ska ske utomhus, att matcher, träningsmatcher och cuper bör skjutas upp och att idrotter som bygger på kroppskontakt ska ta en paus.

Även om elitidrotten avstannat så har flera allsvenska fotbollslag spelat träningsmatcher och till exempel fotbollen har fortsatt på de lägre serienivåerna. De lag som kunnat följa rekommendationen om att folksamlingar inte ska vara större än 50 personer har spelat vidare.

– Idrott är lite komplicerat och vi vill naturligtvis att man ska fortsätta idrotta. Vi vill att människor ska röra sig utomhus, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

"Solidaritetsfråga"

Riksidrottsförbundet (RF) rekommenderar idrottsrörelsen att följa Folkhälsomyndighetens råd om att inte spela några matcher.

– Det uppmanar jag alla idrottspersoner att följa. Det kan bli knepigt för dem som planerat matcher, men det är en samhällssolidaritetsfråga, säger ordföranden Björn Eriksson till TT.

– Ur idrottslig synvinkel är det tråkigt och trist, men pandemibekämpningen går först. Vi kommer definitivt att följa detta, det är min klara uppmaning till idrottsrörelsen. Man kan också säga att vi är glada över att det inte rör träning, så att barn och ungdomar och andra kan röra på sig. Det här handlar om tävlingsverksamhet och är ett pris som vi får betala helt enkelt.

Kan söka pengar

Eriksson säger att RF, som fått vara med i beredningen av rekommendationerna till idrotten, redan tidigare uppmanat idrotter att minska på närkontakt genom att flytta träningar utomhus och träna på ett annat sätt.

– Vi beslutade också för någon dag sedan att vi utökar Projektstödet med ett område Det gör att föreningar nu under coronaepidemin kan söka pengar för att införskaffa saker som man behöver för att träna på ett annorlunda sätt, om man exempelvis måste flytta träningar utomhus för att minska på smittrisken, säger han.

Projektstödet är pengar som bland annat går till idrottsprojekt i segregerade bostadsområden och för att främja jämställdhet.

Mikael Forsell/TT

Ingela Ahlberg/TT

Sport

Mästarlaget hotas av nedläggning

Iksu har vunnit sju SM-guld. Arkivbild.
Iksu har vunnit sju SM-guld. Arkivbild.
Fotograf: Erik Mårtensson/TT
Sport
Sport

Iksu är en av Sveriges mest framgångsrika innebandyklubbar och regerande svenska mästare på damsidan. Nu är verksamheten hotad.

"IKSU innebandy drabbas hårt eftersom spel i Superligan kräver stora ekonomiska resurser. IKSU innebandy har under många år haft ett stort stöd från IKSU vilket gör att situationen blir extra kännbar. En fortsatt satsning i den yppersta världseliten och som Sveriges bästa lag känns i detta läge svår", skriver Umeåklubben i ett pressmeddelande.

Coronakrisen har slagit hårt mot Iksus ekonomi.

"Intäkterna minskar samtidigt som kostnaderna inte kan minskas i samma takt. Detta gör att föreningen och det helägda bolaget har en trängd ekonomisk situation."

"Det är med stor sorg och smärta som vi ser hur krisen drabbar hela Idrottssverige och även IKSU. Vårt ansvar i denna stund är dock att prioritera att driva en verksamhet som gör att IKSU håller i det långa perspektivet. Vi jobbar för att så många av våra medlemmar som möjligt ska ha kvar sin förening även i framtiden."

Iksu utsågs den 20 mars till svenska mästare när innebandysäsongen avslutades med två omgångar av damernas grundserie. Det var klubbens sjunde SM-guld.

Sport

Nytt möte i dag om den skånska seriestarten

Skånebolls chef bakom ett mål
Skånebolls vd Peter Ekvall hoppas snart ha ett besked om det blir seriestart enligt plan eller inte i de skånska distriktsserierna.
Fotograf: arkivbild
Sport
fotboll Efter dagens presskonferens med regeringen och Folkhälsomyndigheten har Skåneboll under sena eftermiddagen planerat in ett nytt styrelsemöte om den skånska seriestarten..

I samband med presskonferensen framkom det att Folkhälsomyndigheten avråder från idrottande med närkontakt och rekommenderar dessutom att matcher skjuts upp.

Det kan föranleda att Skåneboll ändrar sitt beslut om att dra igång distriktets seriespel enligt plan.

Men tills vidare gäller fortfarande tidigare beslut om seriestarten.

- Vi valde att avvakta med beslut efter gårdagens styrelsemöte som drog på tiden fram till midnatt, eftersom vi fick indikationer på att det kunde komma nya riktlinjer i dag. Vilket det också gjorde. Så vi kommer att ha ett nytt styrelsemöte framåt sena eftermiddagen, berättar Skånebolls vd Peter Ekvall.

Vilket beslutet blir i eftermiddag kan han av naturliga skäl inte svara på och vill heller inte spekulera kring.

- Jag vill inte föregripa något och dessutom avvaktar vi besked från Svenska Fotbollförbundet som vi vet haft samtal bakom kulisserna med Folkhälsomyndigheten och där kan ha framkommit information utöver den som presenterades i den tv-sända presskonferensen. Det vet vi inte ännu.

Att beskedet om seriestarten dragit ut på tiden medger han är ett dilemma.

- Vi varnade ju redan när vi tog vårt beslut att starta enligt plan om att det kunde komma nya riktlinjer och det har det ju gjort flera gånger efter det. Det har varit en ovälkommen långbänk och jag är den förste att hoppas på att vi kan komma i mål med ett beslut så fort som möjligt.

Redan på lördag har Malmö FF:s nystartade damlag en inplanerad (flyttad) seriematch, så innan dess behöver det komma ett beslut från Skåneboll.

- Vi har som sagt ett nytt möte framåt kvällen och förhoppningsvis har jag ett besked efter det, säger Peter Ekvall.

Skåneboll har skickat ut ett pressmeddelande med texten:

" Enligt nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten skall samtliga fotbollsmatcher ställas in tills vidare. Skånes Fotbollförbund avser komma med ett längre klargörande under morgondagen"

Sport

Malmö FF lånar ut Gall till Stabæk

MFF lånar ut Romain Gall. Arkivbild.
MFF lånar ut Romain Gall. Arkivbild.
Fotograf: Andreas Hillergren/TT
Sport
Sport

Malmö FF lånar ut mittfältaren Romain Gall till norska Stabæk.

Lånet gäller det här året.

"Vi har tuff konkurrens på våra offensiva platser och Romain behöver speltid. Vår bedömning är att han har goda chanser att få det i Stabæk och vi hoppas han får större utväxling i deras miljö", säger MFF:s sportchef Daniel Andersson.

Den fransk-amerikanske 25-åringen kommer att stanna kvar i Malmö och träna med MFF till dess att Stabæks träningsuppehåll, på grund av coronakrisen, är över.

Sport

Även Brynäs permitterar

Även Brynäs, här med Greg Scott, korttidspermitterar sina spelare. Arkivbild.
Även Brynäs, här med Greg Scott, korttidspermitterar sina spelare. Arkivbild.
Fotograf: Mikael Fritzon/TT
Sport
Sport

Brynäs gör som flera av sina konkurrenter i SHL. Ishockeyklubben korttidspermitterar all personal inklusive spelare och ledare för att försöka mildra de ekonomiska effekterna av coronakrisen.

"All personal är fullt införstådd med att det nu handlar om att ta vårt solidariska ansvar för att säkra framtiden för Brynäs", säger klubbdirektören Michael Campese i ett pressmeddelande.

Korttidspermitteringarna gäller från och med den 1 april och tills vidare.

Frölunda, HV71 och Rögle är några av klubbarna som tidigare har korttidspermitterat sina spelartrupper. Årets säsong avslutades i förtid utan att några mästarlag utsågs på herr- eller damsidan.

Sport

Förbundets vädjan: "Är väldigt allvarligt"

Svenska fotbollförbundet vill stoppa information om kommande träningsmatcher på grund av risken för spelfusk. Arkivbild.
Svenska fotbollförbundet vill stoppa information om kommande träningsmatcher på grund av risken för spelfusk. Arkivbild.
Fotograf: Per Danielsson/TT
Sport
Sport Träningsmatcher på lägre nivå blir spelobjekt som omsätter mångmiljonbelopp. Det ökar risken för matchfixning.

– Det här är väldigt, väldigt allvarligt, säger Bert Andersson, ordförande i Göteborgs fotbollförbund, till Göteborgs-Posten.

I stort sett all toppidrott runt om i världen har stoppats på grund av spridningen av coronaviruset. Det innebär att spelbolag inte längre har några spelobjekt på elitnivå. Därför har spelet på träningsmatcher, även på låg nivå, vuxit kraftigt.

En träningsmatch i Borås mellan Byttorp och Södra Ving, som spelar i division 4 respektive 5, kan enligt en uppskattning ha omsatt spel för 37 miljoner kronor hos bolag världen runt.

Nu uppmanar Svenska fotbollförbundet sina distriktsförbund att inte publicera information om kommande träningsmatcher på sina hemsidor för att på så sätt minska risken för matchfixning.

Enligt Andersson kommer önskemålet ursprungligen från polisen.

– Det här är väldigt, väldigt allvarligt. Och jag tycker att spelbolagen måste ta sitt ansvar. Det är inte ansvarsfullt att bete sig så. Om det handlar om spelbolag med tillstånd i Sverige, så hoppas jag att de tillstånden begränsas väldigt fort, säger Andersson och hoppas att åtgärden ska ge effekt.

– Det (informationen) finns ju på klubbarnas hemsida, men hittar man till Ösets BK om man är ett asiatiskt spelbolag? Jag hoppas inte det.

Sport

Uppgift: Champions League-finaler utan publik

Real Madrid och Manchester City är två av lagen som är kvar i kampen om Champions League-bucklan. Arkivbild.
Real Madrid och Manchester City är två av lagen som är kvar i kampen om Champions League-bucklan. Arkivbild.
Fotograf: Manu Fernandez/AP/TT
Sport
Sport Champions League-finalerna ska spelas – men utan publik.

I eftermiddag har Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) videokonferens med de 55 medlemsnationerna med anledning av coronakrisens effekter på fotbollen. Från Sverige deltar generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Independent uppger att Uefa och stora fotbollsnationer som England, Spanien, Italien, Tyskland och Frankrike är överens om att de inhemska ligorna – på ett eller annat sätt – ska spelas klart innan säsongen 2020/2021 startar.

Enligt tidningens källor finns det också en samsyn om att herrarnas och damernas Champions League-finaler liksom Europa League-finalen ska spelas utan publik.

Final i Istanbul

Finalen för herrarna var schemalagd till Istanbul den 30 maj, damernas till Wien sex dagar tidigare och kampen om pokalen i Europa League skulle ha spelats i Gdansk den 27 maj. Samtliga finaler har skjutits upp, men några nya damtum finns inte.

När i princip all fotboll i Europa stoppades i mars höll herrarna på med spel i åttondelsfinalerna och damerna skulle börja kvartsfinalspelet i Champions League. I herrarnas Europa League var det klart för åttondelsfinaler.

En annan fråga som lär diskuteras på Uefa-mötet är en eventuell flytt av damernas EM-slutspel i England från 2021 till 2022.

När både herrarnas EM och sommar-OS i Tokyo skjutits upp till nästa sommar finns det knappast plats för ytterligare ett stort fotbollsmästerskap.

Eller?

Norge emot EM-flytt

Det norska fotbollsförbundet är emot att flytta damernas EM. Det skulle sända fel signaler ur ett jämlikhetsperspektiv, enligt generalsekreteraren Pål Bjerketvedt.

– Det är för tidigt att säga hur det kommer att sluta, men vår uppfattning är fortsatt att planerade mästerskap ska genomföras samtidigt som det görs plats för dem som flyttats, säger Bjerketvedt till NTB.

– Vi inser också att 2021 inte kommer att bli ett normalt år och att det kommer att finnas mästerskap som krockar och andra kanske får avgöras vid andra tillfällen än planerat. Men vi hoppas fortfarande att det är möjligt.

NÄSTA ARTIKEL