Utrikes

Danmark förbereder hårdare restriktioner

Østerbrogade i Köpenhamn. Danmarks regering har förlängt de restriktioner som införts på grund av coronaviruset och förbereder sig nu för att kunna skärpa dem ytterligare. Arkivbild.
Østerbrogade i Köpenhamn. Danmarks regering har förlängt de restriktioner som införts på grund av coronaviruset och förbereder sig nu för att kunna skärpa dem ytterligare. Arkivbild.
Fotograf: Jan M Olsen/Scanpix/TT
Utrikes
Utrikes Den danska regeringen förbereder nya skärpningar av lagar för att motverka spridningen av coronaviruset. Det rapporterar flera medier i Köpenhamn.

Lagändringarna ska ge regeringen möjlighet att vid behov snabbt strama åt de nuvarande restriktionerna om folksamlingar på högst tio personer. Det visar ett brev från statsminister Mette Frederiksen (S) till folketingets talman Henrik Dam Kristensen (S), enligt DR.

Dessutom ska polisen få möjlighet att i preventivt syfte stänga offentliga platser. I lagförslaget ingår även högre böter för dem som bryter mot lagarna.

ska samlingar med fler än två personer, förutom om de är från samma hushåll, kunna förbjudas.

Lagändringarna väntas antas på tisdag.

För en vecka sedan beslutade Danmark att stänga förskolor och skolor, restauranger, frisörer och liknande affärsrörelser. I måndags förlängde regeringen restriktionerna till den 13 april.

Under en presskonferens i onsdags sade justitieminister Nick Hækkerup (S) att han även förbereder ett förslag om att kraftigt skärpa straffen för brott där de misstänkta har utnyttjat coronapandemin och dess effekter på samhället. Det kan gälla allt från stöld av handsprit till bedrägeribrott.

– Straff handlar också om att markera samhällets avståndstagande till handlingar. När vi upplever att någon missbrukar situationen för att berika sig själv vill vi markera att vi som samhälle tar avstånd från det, sade Hækkerup.

Utrikes

Över 2 500 har dött av viruset i Iran

Provisoriskt sjukhus i en mässhall i utkanten av Teheran i Iran.
Provisoriskt sjukhus i en mässhall i utkanten av Teheran i Iran.
Fotograf: Ebrahim Noroozi/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Iran meddelar att ytterligare 139 personer har dött av covid-19, den sjukdom som orsakas av coronaviruset. Det innebär att det officiella sammanlagda dödstalet landar på 2 517.

Det totala antalet konstaterat smittade har ökat med 3 076 till 35 408 – och för över 3 000 av dem är tillståndet kritiskt, enligt hälsodepartementet.

Iran har infört tuffare åtgärder för att försöka bromsa smittspridningen efter kritik om att myndigheterna gjort för lite. Hundratusentals iranier gav sig nyligen ut på vägarna för att fira det persiska nyåret med släkt och vänner, men nu råder bland annat reseförbud.

President Hassan Rouhani har sagt att hans regering har avsatt 20 procent av budgeten för att tackla virusutbrottet.

Utrikes

Spanien når ny toppnivå av virusdöda

En präst med ansiktsmask håller en begravning i Madrid.
En präst med ansiktsmask håller en begravning i Madrid.
Fotograf: Bernat Armangue/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Spanien har registrerat 832 döda i covid-19 det senaste dygnet. Det är en ny toppnotering i det redan hårt drabbade landet där över 5 600 människor har dött av coronaviruset, enligt hälsomyndigheten.

Antalet konstaterat smittade har stigit till 72 248 från 64 059 i fredags. Landet har börjat testa fler människor än tidigare.

Utrikes

Hostattacker används för att hota och skrämma

Att hota att smitta någon genom att hosta har blivit ett internationellt fenomen. Personen på bilden har ingen koppling till texten.
Att hota att smitta någon genom att hosta har blivit ett internationellt fenomen. Personen på bilden har ingen koppling till texten.
Fotograf: Cornelius Poppe/NTB/TT
Utrikes
Utrikes Ordet "hostattack" har fått en ny innebörd i coronakrisens kölvatten. Runt om i världen rapporteras om hur personer som uppger sig ha covid-19 använder viruset som ett vapen – och hotar att hosta på andra.

Natten till lördagen stoppade polisen i norska Bergen flera hemmafester. En 20-årig partydeltagare blev enligt nyhetsbyrån NTB så upprörd att han upprepade gånger hostade och harklade mot poliserna, samtidigt som han uppgav sig ha covid-19.

Personen, som sedermera visade sig vara virusfri, har nu rättsligt efterspel att vänta. Och han sällar sig därmed till en växande skara som har polisanmälts för att ha hotat andra med avsiktlig smittspridning.

Stoppas för andra brott

Incidenten följer ett mönster. Människor som grips eller misstänks för andra brott eller förseelser tar ut sin frustration genom att hota – och hosta.

– Förresten, jag har coronaviruset och nu har du också det, sade en kvinna i 30-årsåldern i amerikanska New Jersey efter att ha hostat på polis som stoppat henne för en trafikolycka, rapporterar The Washington Post.

Just New Jersey tycks dock ta i med hårdhandskarna mot coronahot. En 50-årig man har anklagats för terrorbrott sedan han hostat mot personal på en livsmedelsbutik, rapporterar The New York Times. Enligt mannen, som hävdade sig ha covid-19, skulle de butiksanställda "vara glada att de hade jobb" att gå till.

I australiska Sydney greps en kvinna efter att ha spottat och hostat mot en polis som först stoppade henne för fortkörning, rapporterar AFP. Kvinnan hävdade att hon hade covid-19 och händelsen är den senaste i en rad uppsåtliga hostattacker i landet.

"Coronautmaning"

Från Irland rapporteras om hur en "coronautmaning" sprids i sociala medier. En av dem som drabbats är landets hälsominister Simon Harris, som blev hostad i ansiktet av ett ungt par som därefter sprang från platsen skrattandes.

– Det tycks vara någon form av sociala medier-lek som pågår. Men det är ingen lek, det är avskyvärt. Det är generellt äldre människor som utsätts av yngre som kommer fram och hostar dem i ansiktet, spelar in det, garvar och sedan springer, säger Harris till The Irish Times.

I Storbritannien, där flera personer redan har dömts för virushot mot polis och räddningspersonal, slår åklagarmyndigheterna fast att hoten kan ge fängelse. Oavsett om den som hotar har covid-19 eller inte.

– Låt mig vara väldigt tydlig. Det här är ett brott och det måste upphöra, säger myndighetschefen Max Hill enligt The Guardian.

Ivar Andersen/TT

Utrikes

Indisk guru kan vara superspridare av virus

Hela Indien, världens näst folkrikaste land, har satts i ett slags karantän med anledning av coronaviruset. Bilden är från ett sjukhus i Hyderabad. Arkivbild.
Hela Indien, världens näst folkrikaste land, har satts i ett slags karantän med anledning av coronaviruset. Bilden är från ett sjukhus i Hyderabad. Arkivbild.
Fotograf: Mahesh Kumar/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En 70-årig guru har pekats ut som möjlig "superspridare" av coronaviruset i Indien. Sikhledaren reste tillbaka hem från virusdrabbade Italien och Tyskland och struntade i karantänen. I stället gav han sig ut för att predika i byar i delstaten Punjab. Han har därefter dött av covid-19.

Hela Indien har redan satts i ett slags karantän med kraftigt inskränkt rörelsefrihet. Men guruns framfart har fått myndigheterna att agera ännu kraftfullare. Minst 15 byar med mellan 15 000 och 20 000 personer har isolerats helt.

Hittills har minst 19 personer som varit i kontakt med gurun konstaterats smittade av viruset.

Guruns död har skakat Indien. En populär sångare har skrivit en sång om honom som fick över två miljoner visningar på Youtube på bara två dagar. Punjabs polischef tycker att alla ska ta textraden "jag spred sjukdomen... när jag strövade runt i byn som dödens skugga" som en varning.

Utrikes

Världen tittar bort – Libyens strider tilltar

Solen går upp över Tripoli – där de boende vittnar om allt hårdare beskjutning. Arkivbild.
Solen går upp över Tripoli – där de boende vittnar om allt hårdare beskjutning. Arkivbild.
Fotograf: Felipe Dana/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Efter några veckor av förhållandevis lugn har striderna eskalerat i Libyen. De båda parterna i konflikten enades förra helgen om en humanitär vapenvila på grund av coronaviruset. Men det tog inte ens ett dygn innan striderna återupptogs och blev än mer intensiva. Båda sidor tycks fast beslutna om att utnyttja det faktum att internationella aktörer är distraherade av coronapandemin för att flytta fram sina positioner.

Boende i huvudstaden Tripoli, som krigsherren Khalifa Haftar försöker inta från den FN-stödda regeringen GNA, har vittnat om den värsta beskjutningen på länge. Styrkor lojala med Haftar säger sig också ha tagit kontroll över flera städer i nordväst, rapporterar The Guardian.

Libyen fick sitt första konstaterade coronafall tidigare i veckan. Mycket av landets sjukvårdsinfrastruktur ligger i spillror efter åratal av konflikt och kaos.

Utrikes

Oklar framgång för Norges tuffa virusåtgärder

Ett test för att upptäcka covid-19, den sjukdom som coronaviruset orsakar. Arkivbild.
Ett test för att upptäcka covid-19, den sjukdom som coronaviruset orsakar. Arkivbild.
Fotograf: Ole Berg-Rusten/NTB/TT
Utrikes
Utrikes Det är de mest dramatiska åtgärder som Norge har tagit till under fredstid. Men hur har de fungerat för att bromsa coronavirusets framfart? Det är för tidigt att säga, enligt norska Folkehelseinstituttet.

Två dagar efter skidsemestern i Österrike deltog han på en konferens med över 500 deltagare. Kort därefter testade Ørjan Vik positivt för corona. I tolv dagar vårdades 46-åringen för akut lungsvikt på sjukhus i Haugesund.

– Jag kunde inte andas. Jag fick ingen luft. Jag försökte dra efter andan, men det gick inte, säger Vik, som sedan dess har fått lämna sjukhuset och uppges vara på bättringsvägen, till NRK.

Tuffa åtgärder

Vik är en av över 3 700 personer som har konstaterats smittade av coronaviruset sedan det upptäcktes för första gången i Norge den 26 februari. Landet har tagit till dramatiska åtgärder för att bromsa smittspridningen. Skolor och barnomsorg har stängt precis som frisörer, gym, idrottshallar och liknande. Vårdarbetare har förbjudits att resa medan resten av norrmännen skarpt uppmanas att hålla sig hemma.

Så är det tänkt att fortsätta till åtminstone den 13 april. Men hur det kommer att se ut efter påsk är fortfarande oklart.

– Några av åtgärderna kan enkelt förlängas genom hela epidemin, oavsett hur länge den pågår. Men andra är så långtgående att vi noggrant måste utvärdera nyttan i förhållande till priset och skadan, säger Frode Forland från Folkehelseinstituttet till nyhetsbyrån NTB.

NTB: Kan du säga något om effekterna av åtgärderna?

– Nej, det är för tidigt. Vi måste samla in mer information.

Nya beslut

Det är för närvarande oklart hur länge det norska samhället kommer att vara nedstängt, om åtgärderna fungerar och i så fall vilka som fungerar.

Den 6 april ska en expertkommitté lägga fram sina bedömningar om huruvida virusåtgärderna är socioekonomiskt sunda. Två dagar senare ska regeringen fatta ett nytt beslut om åtgärder.

Sofia Eriksson/TT

FAKTA

Fakta: Norges virusåtgärder

Landets gränser är stängda. Tillfälliga in- och utresekontroller vid Norges inre Schengengräns.

Alla som återvänder från andra länder måste sitta i karantän i 14 dagar.

Reseförbud för vårdanställda. Övriga uppmanas att avstå icke-nödvändiga resor.

Förbud mot att resa till "hytter" (stugor) på fjäll och annorstädes.

Skolor, universitet och förskolor är stängda.

Utskänkningsförbud för alkohol i Oslo och förbud för över 50 personer att träffas. Människor uppmanas hålla en meters avstånd inomhus.

Nationellt förbud för över 500 personer att träffas.

Frisörer, tatuerare, massörer och liknande måste hålla stängt. Många restauranger och pubar är stängda. Kultur- och idrottsarrangemang har stoppats.

Utrikes

Ny stor skada på barriärrevets koraller

Världens korallrev är hem för ett närmast oräkneligt antal arter, från viktiga mikroorganismer till fiskar. Men till följd av klimatförändringarna hotar omfattande koralldöd. Arkivbild.
Världens korallrev är hem för ett närmast oräkneligt antal arter, från viktiga mikroorganismer till fiskar. Men till följd av klimatförändringarna hotar omfattande koralldöd. Arkivbild.
Fotograf: Dan Peled/AP/TT
Utrikes
Utrikes Stigande havstemperaturer har orsakat den tredje stora korallblekningen på fem år i Stora barriärrevet. Australiens regering har kritiserats för att gynna kolindustrin snarare än att begränsa klimatförändringarna.

Det världsarvsskyddade Stora barriärrevet kan ha drabbats av den mest utbredda korallblekningen hittills, enligt den del av den amerikanska myndigheten NOAA som övervakar världens korallrev. Forskare lägger skulden på en allt snabbare global uppvärmning till följd av utsläppen av växthusgaser.

Årets korallblekning orsakades av onormalt varma temperaturer i havet från februari till början av mars.

– Om vi inte tar itu med klimatförändringarna snabbt så kommer vi fortsätta att se svårare och mer frekventa blekningar. Vi kommer att förlora korallrev i stora delar av världen, säger Mark Eakin från NOAA:s Coral Reef Watch, till CNN.

Tappar färg

Korallblekning innebär att korallerna tappar färg och dör på grund av höga temperaturer. Tidigare var det ett fenomen som drabbade Stora barriärrevet i Australien fyra–fem gånger på ett sekel. Nu har det skett tre gånger på fem år.

2016 och 2017 var blekningen omfattande, men de svåraste skadorna var koncentrerade till några områden i de norra och centrala delarna av revet. Tidiga uppgifter om årets korallblekning tyder på att skadorna den här gången är mindre svåra men omfattar ett större område, enligt Coral Reef Watch.

Delar av Stora barriärrevet som tidigare har klarat sig har drabbats av "måttlig eller svår blekning" bekräftar Storabarriärrevsmyndigheten GBRMPA. Skadorna är dock mindre omfattande runt populära turistdestinationer som Cairns och Whitsundayöarna.

Kritiseras

Australiens regering har kritiserats för att ha lagt sina krafter på att utvidga landets redan massiva kolbrytning i stället för att försöka bromsa klimatförändringarna. Den framhåller dock att man uppfyller sina utsläppsmål enligt klimatavtalet i Paris och att landet står för mindre utsläpp av växthusgaser än andra större nationer.

"Vi är förkrossade för vårt revs skull, för de otroliga marina arter som det försörjer och för de samhällen som förlitar sig på dess hälsa. Det visar på det brådskande behovet av en revsäker klimatpolitik" skriver Shani Tiger från australiska revkampanjen Marine Conservation Society.

Sofia Eriksson/TT

FAKTA

Fakta: Korallblekning

En stor del av det marina livet är beroende av korallreven, där det finns föda, skydd och möjlighet att föröka sig.

När vattentemperaturen stiger dör zooxanthellerna, en sorts alger som lever i koralldjurens vävnader. De står genom fotosyntesen för nästan all energi som korallen behöver. När stora mängder av zooxantheller dör blir hela korallrevet blekare.

Om temperaturen sjunker kan reven återhämta sig, men pågår processen för länge kan korallen helt dö.

Den globala uppvärmningen bidrar till koralldöd och är ett stort hot mot korallrevens överlevnad.

Källa: Nationalencyklopedin.

Utrikes

"Körsbärsblommorna kommer tillbaka nästa år"

En gata med körsbärsträd – normalt fylld av strosande Tokyobor – har spärrats av i stadsdelen Ueno.
En gata med körsbärsträd – normalt fylld av strosande Tokyobor – har spärrats av i stadsdelen Ueno.
Fotograf: Eugene Hoshiko/AP/TT
Utrikes
Utrikes De bekräftade coronafallen ökar i mångmiljonstaden Tokyo och guvernören Yuriko Koike uppmanar människor att hålla sig hemma. Trots att körsbärsträden står i blom.

Körsbärsblomningen – sakura – är en lika central del av den japanska folksjälen som sill och nubbe på midsommarafton är för svenskarna, och i normala fall går människor man ur huse för att uppleva den rosafärgade blomsterprakten. Men i 14-miljonersstaden Tokyo vädjar guvernören Yuriko Koike till människor att hålla sig hemma.

– Körsbärsblommorna kommer tillbaka igen nästa år, säger hon.

Staden är en av världens mest tätbefolkade och rapporterade på lördagen 60 nya fall av coronasmitta. Guvernören har inte infört några tvingande regler men uppmanar invånarna i Tokyo och omgivande regioner att begränsa icke nödvändiga ärenden utanför hemmet fram till den 12 april.

Japans premiärminister Shinzo Abe har kallat coronautbrottet en "nationell kris" men hittills valt att inte utlysa nödläge. Däremot förbereder regeringen ett ekonomiskt stimulanspaket på motsvarande drygt 1 300 miljarder kronor för att motverka konjunkturnedgången i viruskrisens kölvatten.

Japan har över 1 400 bekräftade coronafall, varav drygt 300 i Tokyo, och 47 döda.

Utrikes

Instängd gruvarbetare: Så klarar du isolering

Mario Sepúlveda har blivit 'Super Mario' med världen efter gruvolyckan 2010. Arkivbild.
Mario Sepúlveda har blivit "Super Mario" med världen efter gruvolyckan 2010. Arkivbild.
Fotograf: Seth Wenig/AP/TT
Utrikes
Utrikes De var fast i underjorden i 69 dagar. Här är några av de chilenska gruvarbetarnas bästa tips till alla som sitter isolerade till följd av coronavirusets härjningar i världen.

– Ge inte upp hörrni! Humor är väldigt viktigt, säger Mario Sepúlveda.

Sepúlveda kallades ibland "korrespondenten från helvetet" tack vare sina videoupptagningar och referat av livet i fångenskap. I över två månader satt "Super Mario" och 32 av hans kollegor fast omkring 700 meter under jord efter ett ras i San José-gruvan i norra Chile 2010.

Nu vill de ge sina bästa tips för hur man överlever långsamma dagar i hemkarantän och isolering – vilket har blivit verklighet för många människor runt om i världen i coronavirusets spår.

– Organisera hemmet! Sätt upp och håll fast i rutiner för att inte bli uttråkad. Det finns många saker som fortfarande går att göra, säger Sepúlveda som uppmanar alla att följa råden om att tvätta händerna och skapa distans mellan människor.

Förmannen Luís Urzua var siste man att räddas. Känslan av gemenskap och långa samtal tog honom genom den svåra tiden i gruvan.

– Det andra som hjälpte oss var att be. Vi bad inte Gud att hjälpa oss, utan att andra människor skulle ha kraften och viljan att fortsätta försöka hitta oss, säger han.

FAKTA

Fakta: Gruvolyckan i Chile 2010

De 33 gruvarbetarna satt fast i guld- och koppargruvan i San José på 688 meters djup. Gruvan ligger några mil från staden Copiapó som ligger i Atacamaöknen.

Efter raset lyckades gruvarbetarna ta skydd i ett skyddsrum på 52 kvadratmeter där det även fanns lite mat och vatten.

Den 22 augusti 2010 fick omvärlden ett livstecken från gruvarbetarna efter att ett meddelande lyckats följa med en borr upp. Det dröjde dock fram till den 12 oktober innan hjälparbetarna lyckades borra ett tillräckligt stort hål för att få upp de instängda männen.

NÄSTA ARTIKEL