Inrikes

Diabetes ingen tydlig riskfaktor vid covid-19

Det är viktigt att sköta diabetesmedicineringen för att inte öka risken att bli infekterad. Arkivbild.
Det är viktigt att sköta diabetesmedicineringen för att inte öka risken att bli infekterad. Arkivbild.
Fotograf: Rick Bowmer/TT
Inrikes
Inrikes Det är oklart om diabetiker är extra känsliga för det nya coronaviruset. Rådet är att diskutera med sin läkare – och fundera över hur man brukar reagera vid andra luftvägsinfektioner.

En stor andel av de personer som vårdas för den nya virussjukdomen covid-19 är diabetiker. Men enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är det inte klarlagt att diabetes verkligen utgör en riskfaktor.

– Man måste komma ihåg att det här är ett väldigt vanligt tillstånd, så det innebär absolut inte att man som individ med diabetes har speciellt mycket högre risk än vem som helst, säger Anders Tegnell.

– Det vi säger är att åldern är viktigast, det är extremt tydligt. För de övriga får vi nog säga som det är, att vi vet inte riktigt. Det bästa man kan göra är att diskutera med läkaren man brukar ha kontakt med och tänka på hur det har varit tidigare då man haft luftvägsinfektioner, om man blivit jättesjuk eller inte, tillägger han.

Det är sedan tidigare känt att diabetes som inte är välmedicinerad ökar risken för infektioner. Enligt Anders Tegnell är det dock ett mycket litet problem för svenska patienter, eftersom de överlag är mycket bra på att ta hand om sin sjukdom.

Men covid-19 kan ändå få besvärliga konsekvenser för diabetiker. Petra Rizvi, som är kommunikatör vid Diabetesförbundet, påpekar att det kan vara svårt att behålla ett stabilt blodsocker för den som blir smittad – som vid alla typer av infektioner och influensor.

– Det gäller framför allt för personer med typ 1-diabetes. De som har typ 2-diabetes har ju en egen insulinproduktion som hjälper till att hålla nivån. Men det är väldigt individuellt och risken måste som alltid bedömas från person till person, säger Petra Rizvi.

Jörn Spolander/TT

FAKTA

Fakta: Två typer av diabetes

Vid typ 1-diabetes har de celler som producerar insulin dött, vilket resulterar i att kroppen inte får tillräckligt med insulin, vilket gör att blodet får för mycket socker. Sjukdomen bryter vanligtvis ut före 35 års ålder.

Vid typ 2-diabetes har kroppens celler blivit mindre känsliga för det insulin som kroppen producerar. Med tiden utvecklas även en brist på insulin. Sjukdomen bryter vanligtvis ut i vuxen ålder.

För mycket socker i blodet kan på sikt orsaka skador på njurarna, ögonen och nerverna samt orsaka problem med blodcirkulationen vilket kan tvinga fram amputationer.

För lågt socker i blodet kan leda till nedsatt reaktionsförmåga, kramper och medvetslöshet.

Källa: 1177 Vårdguiden samt Skånes universitetssjukhus

Inrikes

Port sprängd i Malmö

Polis och kriminaltekniker på plats efter en detonation på Nydala i Malmö natten till onsdagen.
Polis och kriminaltekniker på plats efter en detonation på Nydala i Malmö natten till onsdagen.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En detonation inträffade vid en entrédörr till ett flerfamiljshus på Nydala i södra Malmö strax efter klockan 01.

Ingen skadades, men flera personer larmade om den höga smällen och boende i huset klagade på röklukt. Bombskyddet har undersökt entrén.

– Det var en kraftig detonation, men det är främst glas som har gått sönder. Det kan vara någon form av nyårsraket som har smällt, säger Thomas Söderberg, vakthavande befäl vid polisen.

Inrikes

Corona sprids på äldreboenden i Boden

Flera äldre på boenden i Boden har smittats. Arkivbild.
Flera äldre på boenden i Boden har smittats. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

Flera personer på äldreboenden i Boden har smittats av coronaviruset, rapporterar Norr Media. Det rör sig om två–tre olika boenden och sex–sju smittade.

Uppgifterna har inte bekräftats från officiellt håll, men tidningarna hänvisar till flera av varandra oberoende källor.

– Det är en allmän smittspridning i samhället i dag men jag kan inte kommentera hur det ser ut hos oss. Jag måste hänvisa till sekretess, säger en verksamhetschef.

På tisdagen meddelade regeringen att totalförbud för besök på äldreboenden införs för att undvika spridningen av det nya coronaviruset. Äldre är en riskgrupp för viruset.

Inrikes

Polarexpedition ställs in

Sjöfartsverkets isbrytare Oden vid kaj i hamnen i Luleå. Arkivbild.
Sjöfartsverkets isbrytare Oden vid kaj i hamnen i Luleå. Arkivbild.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

En expedition där svenska isbrytaren Oden skulle delta ställs in, uppger Polarforskningssekretariatet. Orsaken är coronapandemin.

Expeditionen skulle pågå 1 augusti–15 september och undersöka hur klimatförändringar påverkar Norra ishavet.

"Vi har arbetat intensivt med att undersöka flera karantänmöjligheter för att undvika eventuell smittspridning ombord, men bedömer att ingen av lösningarna kan eliminera risken", säger Katarina Gårdfeldt, direktör.

Inrikes

Färre utryckningar förra året

Räddningstjänsten på plats vid en bilolycka. Antalet räddningsinsatser minskade med drygt sex procent förra året. Arkivbild.
Räddningstjänsten på plats vid en bilolycka. Antalet räddningsinsatser minskade med drygt sex procent förra året. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Antalet larm till räddningstjänsten minskade med drygt sex procent förra året, jämfört med 2018. Det visar den årliga statistik som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har sammanställt.

"Det är insatser för skog- och markbränder som minskade mest jämfört med 2018. Det beror helt enkelt på att vi hade färre bränder ute i skog och mark under 2019", säger Mikael Malmqvist, som arbetar med statistik på MSB, i ett pressmeddelande.

Förra året ryckte landets räddningstjänster ut på närmare 104 000 insatser, en minskning med runt 7 000 från året innan. Dessutom hjälpte räddningstjänsten till med 24 000 andra akuta uppdrag, som sjukvårdslarm och hjälp med ambulans.

Statistiken bygger på att räddningstjänsten själv rapporterar antalet larm och vilka åtgärder som har vidtagits.

Inrikes

Fler svenskar flygs hem under veckan

Utrikesminister Ann Linde (S) skriver på Twitter att Peru har möjliggjort busstransporter för strandsatta svenskar i landet. Arkivbild.
Utrikesminister Ann Linde (S) skriver på Twitter att Peru har möjliggjort busstransporter för strandsatta svenskar i landet. Arkivbild.
Fotograf: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes Under veckan kommer fler strandsatta svenskar att flygas hem från Peru.

Hittills har runt 35 flyg avgått mot Sverige med strandsatta svenska resenärer ombord, från länder som Spanien, Cypern, Serbien, Tunisien, Marocko och Förenade arabemiraten.

I måndags flögs exempelvis 159 svenskar hem från Belgrad i Serbien.

– Det handlade om en kommersiell resa, så svenskarna betalade själva sina biljetter, säger Linn Duvhammar vid UD:s presstjänst.

I första hand är det fortsatt så att svenskar som är ute och reser själva ansvarar för sin hemresa. Undantag gäller i länder där det är snudd på omöjligt att ordna en hemresa på egen hand.

– Prioriteringarna handlar just nu om Peru, Indien, Indonesien – och då framför allt Bali – och Egypten. Det är länder där våra ambassader bedömer att det är särskilt svårt att lämna på egen hand.

Fler svenskar flygs hem

I Peru har UD:s insatser försvårats av att svenska resenärer i landet har varit utspridda samtidigt som rörelsefriheten i landet är begränsad. Men på tisdagen kom beskedet att Peru möjliggör busstransporter till flygplatser för svenskar, det skriver utrikesminister Ann Linde (S) på Twitter.

En del svenskar har redan kunnat lämna Peru med UD:s hjälp, men under den kommande veckan kommer ytterligare flyg att avgå från landet.

– I nuläget kommer svenskar att vara med på ett flyg som går den 2 april, men vi jobbar för att det ska bli ytterligare flighter. Efter den flighten, om allt går som det ska, så kommer vi att ha kunnat hjälpa ett 80-tal svenskar hem från Peru, säger Linn Duvhammar.

Fler insatser på gång

Parallellt med detta genomför UD insatser i andra länder där det är särskilt svårt att ta sig hem, i nära samarbete med de andra nordiska länderna och EU samt flyg- och resebolag.

– Ett flertal insatser kommer att äga rum nu under veckan, som vi kommer att kunna ge mer detaljer om när de väl är genomförda, säger Linn Duvhammar.

Oskar Carlsson/TT

Inrikes

Svenska Högarna största marina reservatet

Bostadshus på Svenska Högarna, ögruppen i Stockholms ytterskärgård som nu blir landets största marina naturreservat. Arkivbild.
Bostadshus på Svenska Högarna, ögruppen i Stockholms ytterskärgård som nu blir landets största marina naturreservat. Arkivbild.
Fotograf: Dan Hansson / SvD / TT
Inrikes
Inrikes

Svenska Högarna blir Sveriges största marina reservat när l änsstyrelsen i Stockholm utökar naturreservatet med ett stort havsområde.

Runt ögruppen längst österut i Stockholms ytterskärgård finns ett rikt marint djurliv och på havsbotten friska ekosystem med blåmusslor, tång- och algbälten.

Nu stärks skyddet för de höga naturvärdena bland annat genom att fler nya områden får tillträdesförbud till gagn för fåglar och sälar under den känsliga pälsömningsperioden i maj–juni. Det införs också striktare regler för båthastighet, ankring och tomgångskörning.

Svenska Högarna, som tillhör Norrtälje kommun, har varit naturreservat sedan 1976. Länsstyrelsens beslut ökar den skyddade ytan från knappt 3 000 hektar till 61 000 hektar. Det nya marina reservatet sträcker sig tre mil nordost om ögruppen, förbi naturreservatet Svenska Björn.

Inrikes

Farfar hämtade fel barn på förskolan

När farfar kom till förskolan för att hämta sitt barnbarn kom en flicka springande och hängde med honom. När de kom hem till farmor upptäckte hon direkt att det inte var hennes barnbarn. Arkivbild.
När farfar kom till förskolan för att hämta sitt barnbarn kom en flicka springande och hängde med honom. När de kom hem till farmor upptäckte hon direkt att det inte var hennes barnbarn. Arkivbild.
Fotograf: Gorm Kallestad
Inrikes
Inrikes När farfar kom till förskolan och ropade på sitt barnbarn kom en flicka glatt springande och följde med. Först när de kom hem till farmor upptäckte hon att det var fel barn.

Uppenbarligen reagerade varken farfar eller flickan på att de inte kände varandra. På vägen hem stannade de vid en lekplats en liten stund och fortsatte sedan hem till farmor, som direkt avslöjade fadäsen och såg till att flickan kom tillbaka till förskolan, skriver Borås Tidning.

Förväxlingen berodde förmodligen på att flickan som följde med farfar har samma namn som hans barnbarn och är lika gammal.

Rektorn på förskolan berättar ångerfullt att relationen mellan farfar och flickan upplevdes som naturlig vid hämtningen.

– Hon hejade glatt, hämtade sina saker och följde med från förskolan, säger rektorn till BT.

Under tiden som flickan var med "fel" farfar hade flickans vårdnadshavare dykt upp på förskolan, men hen behövde inte vänta länge. Efter händelsen har rektorn tagit på sig ansvaret för att förväxlingen och har även pratat med de inblandade vårdnadshavarna.

Inrikes

Journalist försvunnen – polisen utreder

Polisen arbetar med fallet. På bilden syns polishuset i Uppsala. Arkivbild.
Polisen arbetar med fallet. På bilden syns polishuset i Uppsala. Arkivbild.
Fotograf: Annika af Klercker / SvD / TT
Inrikes
Inrikes En pakistansk journalist som fått asyl i Sverige har varit försvunnen i nästan en månad.

Journalisten flydde från Pakistan 2012 och kom senare till Sverige där han fick asyl, enligt Reportrar utan gränser (RFS).

Pressfrihetsorganisationens ordförande i Sverige, Erik Halkjaer, säger att familjen i Pakistan uppger att han flydde eftersom det fanns en hotbild mot honom i hemlandet. Journalisten bosatte sig i Uppsala, fortsatte att utöva sitt yrke och deltog i ett projekt på Uppsala universitet.

Inte hörts av

Den 5 mars i år anmäldes han till polisen som försvunnen.

– Han var med en kompis i Stockholm på morgonen den 2 mars och tog tåget 11.30 till Uppsala. Då gick han och hämtade nyckeln till sin nya lägenhet. Han gick till lägenheten och lämnade sina grejer, och sedan har ingen hört någonting från honom, säger Halkjaer.

– Jag har kontakt med hans bror, och mina kollegor i Paris har varit i kontakt med hans familj. De har inte hört någonting.

Kritisk sajt

Det är oklart om det fanns en hotbild mot journalisten i Sverige, men Halkjaer konstaterar att han drev en regeringskritisk sajt som bevakade utvecklingen i den oroliga provinsen Balochistan i Pakistan.

Halkjaer pekar dessutom på att en pakistansk journalist i Nederländerna misshandlades av två män i februari i år.

– Jag misstänker ingenting, däremot tycker vi att det är oerhört viktigt att polisen tar det här på allra största allvar och utreder det faktum att det här kan vara relaterat till hans yrke, säger Halkjaer.

Okänt brott

Polisen bekräftar att de arbetar med ärendet, men vill inte lämna några ytterligare uppgifter med hänvisning till att det råder förundersökningssekretess.

– Nu har förundersökningsledaren sagt att han vill ha det på det här viset, och då måste jag följa det, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl.

TT: Vad är brottsrubriceringen?

– Det kan jag inte kommentera.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Inrikes

Kvinna död i lägenhetsbrand i Eslöv

En kvinna omkom i en brand i Eslöv på tisdagen. Arkivbild.
En kvinna omkom i en brand i Eslöv på tisdagen. Arkivbild.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

En kvinna omkom i en lägenhetsbrand i Eslöv på tisdagskvällen.

Larmet kom vid 18.40-tiden. Enligt polisen ska inga andra personskador ha rapporterats.

– Räddningstjänsten fick ut en person, en kvinna, men hon var redan avliden, säger Patric Fors, polisens presstalesperson, till TT.

NÄSTA ARTIKEL