Utrikes

Flest smittade i USA – militärsjukvård på väg

Det militära amerikanska sjukhusfartyget Mercy, systerfartyg till USNS The Comfort som nu skickas till New York.
Det militära amerikanska sjukhusfartyget Mercy, systerfartyg till USNS The Comfort som nu skickas till New York.
Fotograf: Gregory Bull/AP/TT
Utrikes
Utrikes Antalet avlidna sedan de insjuknat i covid-19 har passerat 1 100 i USA – som nu också har flest bekräftade fall av smitta i världen, enligt en sammanställning av Johns Hopkins University.

Enligt sammanställningen passerade USA Italien och Kina under torsdagskvällen svensk tid. USA har 82 404 fall, mot 81 782 i Kina och 80 589 i Italien. Antalet döda i USA har stigit till 1 124 personer.

I delstaten New York på ostkusten har nu 385 smittade personer dött sedan ytterligare 100 avlidit under det senaste dygnet, enligt guvernör Andrew Cuomo.

Utrustning saknas

Omkring 37 260 personer har bekräftats smittade i New York och Cuomo lyfter varningsflagg för vad som väntar.

– Alla scenarier som är realistiska kommer att överväldiga sjukvårdssystemet, säger han.

Cuomo varnar för att bristen på sjukvårdsutrustning är enorm och att antalet sjukhusplatser behöver utökas till ungefär 140 000 från dagens cirka 53 000.

Stort sjukvårdsfartyg

President Donald Trump sade på torsdagskvällen att ett stort militärt sjukvårdsfartyg ska komma till staden New York på måndag. Det handlar om fartyget The Comfort med omkring 1 000 vårdplatser.

Enligt The New York Post har fartyget, som är en ombyggd oljetanker, också tolv fullt utrustade och moderna operationssalar och en sjukvårdspersonal på uppemot 1 200 personer.

Tanken är att The Comfort ska ta emot andra patienter än de som har smittats med coronaviruset, för att avlasta den övriga sjukvården under coronakrisen.

The Comfort har ett systerfartyg, Mercy, som är stationerat på USA:s västkust. Mercy har beordrats till Los Angeles, för att avlasta sjukhusen där på motsvarande sätt.

New Yorks guvernör Andrew Cuomo.
New Yorks guvernör Andrew Cuomo. Fotograf: John Minchillo/AP/TT
Människor i New York köar för att testas för att se om de är smittade med det nya coronaviruset.
Människor i New York köar för att testas för att se om de är smittade med det nya coronaviruset. Fotograf: John Minchillo/AP/TT

Utrikes

Brittiska dödssiffran ökar

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson leder tisdagens möte med sina regeringskollegor via videolänk.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson leder tisdagens möte med sina regeringskollegor via videolänk.
Fotograf: Andrew Parsons10 Downing Street /AP/TT
Utrikes
Utrikes

Det senaste dygnet har 381 britter avlidit till följs coronaviruset vilket är mer är en fördubbling jämfört med dygnet dessförinnan.

"Av dem som lagts in på sjukhus i Storbritannien har sorgligt nog 1 789 avlidit", skriver hälsodepartementet på Twitter.

I måndags låg den brittiska dödssiffran på 1 408.

Antalet bekräftade smittade har ökat med 14 procent och ligger på 25 150.

Enligt NHS (det allmänna sjukvårdssystemet i Storbritannien) är dödoffren mellan 19 och 98 år och förutom 28 av dem hade alla andra bakomliggande sjukdomar.

Antalet bekräftade smittade har ökat med 14 procent och ligger på 25 150.

"Det stigande dödstalet de senaste dagarna visar vikten av att allmänheten fortsätter att efterleva de regler som regeringen utfärdat om att hålla avstånd", säger Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i ett videomeddelande där han leder tisdagens regeringssammanträde.

"Läget kommer att bli värre innan det blir bättre – men det kommer att bli bättre", fortsätter Johnson.

Utrikes

Kvinna i grekiskt läger coronasmittad

Lägret Moria på den grekiska ön Lesbos – ett av de läger som pekats ut som extra sårbara för covid-19. Arkivbild.
Lägret Moria på den grekiska ön Lesbos – ett av de läger som pekats ut som extra sårbara för covid-19. Arkivbild.
Fotograf: Aggelos Barai
Utrikes
Utrikes

En asylsökande kvinna från ett läger nära den grekiska huvudstaden Aten har testats positiv för covid-19. Smittan upptäcktes i samband med att kvinnan förlöstes på ett sjukhus inne i staden.

Innan kvinnan togs till sjukhuset hade hon befunnit sig i lägret Ritsona, beläget drygt åtta mil norr om Aten.

Detta är det första bekräftade fallet av covid-19 hos en person som bor i ett grekiskt läger för asylsökande.

I Grekland har hittills över 1 200 personer bekräftats smittade och nästan 50 personer har avlidit till följd av viruset.

De tältläger, där tusentals av landets asylsökande bor under trånga och osanitära förhållanden, har pekats ut som extra utsatta vid eventuell smittspridning.

För att förhindra att smittan sprids har sedan tidigare hårda rörelserestriktioner införts för de som reser in och ut ur lägren.

Det är ännu inte säkert om kvinnan smittats inne i lägret.

Utrikes

Viruset skär djupa sår i EU

En litauisk gränsvakt intill de milslånga köer som skapades vid gränsen mot Polen när strikta gränskontroller infördes i mitten av mars som en följd av coronavirusets spridning. Arkivfoto.
En litauisk gränsvakt intill de milslånga köer som skapades vid gränsen mot Polen när strikta gränskontroller infördes i mitten av mars som en följd av coronavirusets spridning. Arkivfoto.
Fotograf: Mindaugas Kulbis/AP/TT
Utrikes
Utrikes Gräl, stängda gränser och anklagelser om feghet och slöseri.

Nederländerna och Tyskland i kamp mot Italien, Spanien och Portugal låter som en intressant fotbollsturnering. Men politiskt är det inte lika roligt.

Inte minst hos de tre sistnämnda är irritationen stor över vad man anser vara snålhet och feghet hos Tyskland och Nederländerna när det gäller att hantera följderna av coronaepidemin.

Allt härrör från ett bestämt nej från Berlin och Haag vid förra veckans webbhållna EU-toppmöte om att bekämpa krisen med gemensamma euroobligationer. I stället bollades frågan om lämpliga åtgärder över till medlemsländernas finansministrar att arbeta fram inom två veckor.

Avsaknad av solidaritet

För sent, tycker Italien.

"Ett exempel på avsaknaden av etik och solidaritet" skriver en hel rad borgmästare och regionala ledare i en helsidesannons i tyska tidningen FAZ på tisdagen.

De drar en direkt parallell till att Italien var ett av de länder som gick med på att kraftigt nedskriva Tysklands skulder efter andra världskriget.

"Kära tyska vänner: minnet av det hjälper för att fatta riktiga beslut" heter det i annonsen.

Nederländernas finansminister Wopke Hoekstra har försökt lugna ned genom att erkänna att han borde ha uttryckt sig mer empatiskt mot länderna i syd. Men han står på sig i sak när det gäller motståndet mot euroobligationer.

– Det är en lösning för ett problem som inte existerar just nu, säger Hoekstra till nederländsk tv enligt nyhetsbyrån Reuters.

Nord mot syd

Grälet är på sätt och vis en fortsättning på något som pågått i flera år. Euroländerna i söder sliter med stora statsskulder och vill ha hjälp med avskrivningar och storsatsningar. Kollegorna i norr håller hårt i sina pengar och kräver i stället reformer och nedskärningar.

Nu förstärks allt dessutom av att coronaepidemin – åtminstone än så länge – slagit betydligt hårdare i söder.

– En återkomst för ett EU delat i två läger – Nord mot Syd – men den här gången med den extra dimensionen av liv och död, bokstavligt talat, konstaterar analytikern Eric Maurice från tankesmedjan Schuman-stiftelsen, enligt nyhetsbyrån AFP.

Budgetstrid

Närmast kommer kampen föras bland finansministrarna som håller ett videomöte den 7 april för att hitta lämpliga ekonomiska förslag. Längre fram väntar sedan en ännu mer svettig strid när länderna under senvåren och sommaren på nytt ska försöka enas om nästa långtidsbudget för hela EU för åren 2021-27.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har redan meddelat att coronakrisen kommer att medföra stora förändringar i budgetförslaget. Att hitta något som alla kan acceptera lär dock inte bli enkelt.

Sydländerna hoppas på ännu mer stöd samtidigt som nordländerna – som i normala fall står för merparten av EU-budgeten – räknar med en kraftig tillbakagång i ekonomin.

En rad östländer kräver dessutom ett slopande av allehanda satsningar på miljön och kampen mot klimatförändringarna.

Mer eller mindre?

Coronakrisen har tydligt blottat hur splittrade EU-länderna fortfarande är. Medlemsländerna har stängt gränser mot varandra och vägrat dela med sig av medicinsk utrustning.

Ett tecken på att hela EU är värdelöst, tycker somliga.

– Den här krisen visar att den så kallade europeiska solidariteten bara är tomma ord. Covid-19 blir kanske spiken i kistan för denna impotenta överstatliga byråkrati, fnös EU-fientlige Nicholas Bay från franska Nationell samling i EU-parlamentets coronadebatt i förra veckan.

Andra manar i stället till skapandet av ett mer kraftfullt EU.

"Vi behöver kraften av en verklig EU-regering, som under demokratisk kontroll från medlemsländerna i ministerrådet och medborgarna i EU-parlamentet kan agera fullt ut", skriver belgiske ärkefederalisten Guy Verhofstadt i ett debattinlägg hos tankesmedjan EPC.

Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: Coronaeffekter i EU

Coronavirusets snabba spridning har fått stora konsekvenser för EU-samarbetet. Alla ministerrådsmöten hålls tills vidare på distans, varpå besluten fattas via skriftlig procedur, förberett och förhandlat via medlemsländernas ambassadörer i Bryssel. Inplanerade toppmöten med Indien och Kina i mars har skjutits upp tills vidare. Det är även oklart vad som kommer att ske med det toppmöte som ska hållas med länderna på västra Balkan i början av maj.

EU-parlamentet är i princip nedstängt med endast ett fåtal utskottsmöten inplanerade på distans och omröstningar via e-post. En extrainsatt distanssittning för hela parlamentet har planerats in till den 16 april.

En stor mängd medlemsländer har samtidigt återinfört interna gränskontroller inom Schengenområdet. EU-kommissionen har dock manat länderna att införa "gröna korridorer" för att snabbt kunna släppa igenom viktiga transporter av exempelvis mediciner och matvaror. Även för viktig personal och gränspendlare har kommissionen bett om lättnader.

FAKTA

Fakta: Värst drabbade i EU

Så här såg läget ut på tisdagseftermiddagen vad gäller antalet bekräftade dödsfall av covid-19 i EU:s värst drabbade medlemsländer:

Källa: Politico Europe.

Utrikes

Spridning i Tokyo – Japan överväger åtgärder

Människor i ansiktsmundering i Chinatown-området i Yokohama, Japan.
Människor i ansiktsmundering i Chinatown-området i Yokohama, Japan.
Fotograf: Koji Sasahara/AP/TT
Utrikes
Utrikes Japans regering pressas att vidta åtgärder mot coronaviruset.

Smittan har upptäckts hos ytterligare 70 personer i Tokyo, meddelar myndigheterna. Totalt har över 2 000 fall upptäckts i landet, varav över 500 i huvudstaden, och då bör det noteras att myndigheterna testar människor i liten omfattning.

66 smittade personer har avlidit, utan att räkna in de elva som avled ombord på kryssningsfartyget Diamond Princess som stod i karantän i japansk hamn.

Kräver handling

– Tokyo står på randen till en explosiv ökning av infektioner. Vi försöker förhindra en sådan situation och försöker förhindra ytterligare spridning på olika nivåer. Ett statligt beslut krävs nu, säger Tokyos guvernör Yuriko Koike till etermediebolaget NHK.

Koike har uppmanat invånare att hålla sig hemma i möjligaste mån. Hon har också träffat premiärminister Shinzo Abe för att framföra sina synpunkter.

Koikes motsvarighet i prefekturen Osaka har uppmanat regeringen att utfärda undantagstillstånd. En ledare inom Japans största läkarorganisation uppmanar också till det med hänvisning till att det snart kan vara för sent.

Finansminister Yasutoshi Nishimura säger att Japan inte befinner sig i ett krisläge, men att läget är bräckligt.

– Vi håller nätt och jämnt ställningarna. Om vi tappar greppet bara lite grann skulle det inte vara en överraskning om det plötsligt skjuter i höjden, säger han.

Abe håller avstånd

Premiärminister Shinzo Abe och vice premiärminister Taro Aso har meddelat att de inte kommer att närvara vid samma möten, för att säkerställa landets högsta ledning. Efter det har de två dock synts vid samma möten, om än med några meters mellanrum och iförda munskydd.

Många verksamheter i Tokyo har självmant börjat stänga, inför ett eventuellt påbud från politiskt håll. Japansk lag begränsar dock hur långtgående åtgärder lokala makthavare kan vidta.

I undersökningar som hälsodepartementet låtit genomföra är det en väsentligt större andel av invånarna som uppger att de har symtom som de bedömer skulle kunna tyda på covid-19.

Utrikes

Italien sörjer rekordmånga döda

Kistor till några av de som avlidit av covid-19 syns i byn Serina, nära Bergamo i norra Italien. Arkivbild.
Kistor till några av de som avlidit av covid-19 syns i byn Serina, nära Bergamo i norra Italien. Arkivbild.
Fotograf: Claudio Furlan/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Italien höll under tidsdagen en landsomfattande tyst minut för att hedra de över 11 000 människor som hittills mist livet i covid-19.

Under dagen vajade flaggorna på halv stång i landet som skakats av pandemin. Coronaviruset är den dödligaste enskilda händelsen som drabbat Italien sedan andra världskriget.

Under måndagen rapporterades ytterligare över 800 dödsfall.

Siffran var en minskning från förra veckan då nästan 1 000 nya dödfall rapporterades under loppet av ett och samma dygn – den högsta dygnssiffran i ett land sedan pandemin bröt ut i slutet av förra året.

Nästan en tredjedel av världens dödsfall i covid-19 har nu registrerats i Italien.

Smittan upptäcktes först i landets norra delar i slutet av februari.

För närvarande är över 100 000 italienare smittade av viruset och ca 4 000 vårdas just nu på intensivvårdsplatser runt om i landet.

Utrikes

Miljarder mot corona bland flyktingar

En pojke i det syriska flyktinglägret Zaatari i Jordanien. Arkivbild.
En pojke i det syriska flyktinglägret Zaatari i Jordanien. Arkivbild.
Fotograf: Raad Adayleh/AP/TT
Utrikes
Utrikes

EU-kommissionen ökar sitt stöd till flyktingar från Syrien i framför allt Libanon och Jordanien med 240 miljoner euro, drygt 2,6 miljarder svenska kronor.

Pengarna ska bland annat användas för att hjälpa flyktingarna mot spridningen av coronaviruset.

"Det här kommer att hjälpa till att stärka motståndskraften hos dem som redan står inför svåra situationer", säger EU:s grannskaps- och utvidgningskommissionär Olivér Várhelyi i ett uttalande.

Utrikes

Körde i 239 km/tim på coronatom motorväg

Dansk polis vittnar om höga farter på coronatömda vägar. Arkivbild.
Dansk polis vittnar om höga farter på coronatömda vägar. Arkivbild.
Fotograf: Henning Bagger / Ritzau Scanpix
Utrikes
Utrikes I vanliga fall är E20 söder om Köpenhamn så intensivt trafikerad att det ofta inte går att komma upp i den tillåtna maxhastigheten 110 kilometer i timmen. Men i coronatider är det annorlunda. En ung man klockades i måndags för 239 km/tim, snudd på rekord i olaglig fortkörning, meddelar dansk polis.

– 239 kilometer i timmen, det är väldigt snabbt. Det kan gå år mellan sådana noteringar, säger Erik Andersen vid Köpenhamnspolisen.

När nu Danmark stängts ned i coronavirusisolering verkar dock tomma vägar locka en del till fortkörning. Rekordet hittills kan vara en mc-förare.

– Vi hade i förra veckan en motorcykel som försökte köra ifrån en mc-polis, och som kom upp i över 250 kilometer i timmen, säger Erik Andersen.

Och nära Skærbæk i sydvästra Danmark fångades häromdagen en bilist som gjorde 219 km/tim på en 80-väg av en fartkamera.

Den unge mannen som kom upp i 239 på E20 får nu låta sin BMW 550 stå i minst ett halvår, då körkortet dras in och han sedan måste genomgå nya förarprov. Dessutom får han en bot på minst 13 000 danska kronor.

Utrikes

Sjukhusfartyg från "9/11" tillbaka i New York

Två personer ser på när fartyget USNS Comfort anländer längs Hudsonfloden i New York på måndagen.
Två personer ser på när fartyget USNS Comfort anländer längs Hudsonfloden i New York på måndagen.
Fotograf: ANGELA WEISS/AFP/TT
Utrikes
Utrikes Militärens sjukhusfartyg USNS Comfort, som även skickades till New York efter 11-septemberdåden 2001, är nu på plats vid Manhattan för att underlätta USA:s coronavirusbekämpning.

Det drygt 270 meter långa fartyget hälsades av jublande New York-bor när det lade till vid en av Manhattans pirer på måndagseftermiddagen. För många påminner det om tidigare krislägen, i och med att fartyget tog hand om offer i staden i efterspelet till terrordåden 2001, på engelska omtalade som "nine eleven", 9/11.

Med sitt enorma vita skrov, prytt med röda kors, tecknar det en tydlig bild framför världsmetropolens grå skyskrapor.

Hittills har över 3 000 människor dött i USA efter att ha insjuknat i covid-19, den sjukdom som det nya coronaviruset ger upphov till. Delstaten New York är värst drabbad med över 1 200 av dödsfallen, varav minst 790 i staden med samma namn.

Presidenten svängde

Guvernören Andrew Cuomo leder en kamp mot klockan för att hinna stärka upp en sjukvård som redan går på knäna.

Han har flera gånger hamnat på kollisionskurs med presidenten Donald Trump, som tidigare sagt att hela krisen borde vara över till i påsk – om knappt två veckor. I söndags ändrade dock presidenten ton och signalerade en längre kris.

– Man måste planera för två veckor, tre veckor, fyra veckor framåt, då toppen kommer, och säkerställa att vi då är i ett läge där vi kan vinna kampen, säger Cuomo under en presskonferens.

Nya sjukhus

USNS Comfort kommer att spela en viktig roll i den kampen. Dess 1 000 sjuksängar kommer att användas till patienter i behov av intensivvård men som har andra sjukdomar än covid-19, för att avlasta delstatens andra sjukhus.

På måndagen öppnade ett tillfälligt sjukhus i mässanläggningen Javits center med plats för 2 900 patienter och under tisdagen tas ett fältsjukhus i Central Park i bruk.

Samtidigt har flygleveranser av skyddsutrustning och termometrar från den federala katastrofmyndigheten Fema börjat anlända till New York. Borgmästaren Bill de Blasio säger att staden även behöver 400 respiratorer senast i slutet av veckan.

Utrikes

Tolvåring coronadöd i Belgien

Vårdpersonal arbetar med covid-19-sjuka på en intensivvårdsavdelning i Belgien. Arkivfoto.
Vårdpersonal arbetar med covid-19-sjuka på en intensivvårdsavdelning i Belgien. Arkivfoto.
Fotograf: Francisco Seco/AP/TT
Utrikes
Utrikes En tolvårig flicka har blivit Europas hittills yngsta dödsoffer för covid-19.

Beskedet om flickans död meddelades vid tisdagens dagliga coronapresskonferens i Bryssel.

– Det är känslomässigt väldigt svårt, för det berör ett barn. Våra tankar går till hennes familj och hennes nära. Det är en händelse som är väldigt ovanlig, men som berör oss starkt, berättar talesmannen Emmanuel André, med tydligt darr på rösten.

Tre dagar efter att ha testats positivt för coronavirus blev flickan plötsligt sämre med hög feber. Hon avled i lördags.

Från Flandern

Enligt Andrés kollega Steven Van Gucht ska flickan inte ha haft några bakomliggande sjukdomar.

– Det är vad vi vet för tillfället, men vi inväntar bekräftelser, säger Van Gucht till tv-kanalen VTM.

Flickan kom från Gent i Flandern och har liksom övriga belgiska barn varit hemma från skolan sedan den 13 mars.

– Kontakt har tagits med hennes klasskamrater och lärarna på skolan, berättar Elke Decruynaere, undervisningsansvarig i kommunen, för tidningen Het Niuewsblad.

"Inte alla lika"

Inte heller de andra två yngsta som avlidit i Europa på grund av covid-19 – en 14-årig portugis och en 16-årig fransyska – uppges ha lidit av några allvarliga sjukdomar sedan tidigare, vilket annars varit fallet med många av de äldre som dött i sjukdomen.

– Vi är inte alla lika när det gäller hur vi reagerar på mikrober. En person som verkar normal kan ha en svaghet i immunsystemet som bara visar sig under exceptionella omständigheter, säger Michel Goldman, professor i immunologi vid Fria universitetet i Bryssel, ULB, till tidningen Le Soir.

Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: Covid-19 i Belgien

Belgien har hittills registrerat 12 775 fall av coronavirussjukdomen covid-19. På sjukhus vårdas 4 920 smittade, varav 1 021 får intensivvård.

De senaste dagarna har ökningen av antalet nya fall inte varit lika stark som tidigare. På tisdagen registrerades 876 nya fall, efter fem dagar i rad med ökningar på över 1 000 fall om dagen.

Totalt har 705 belgare avlidit i sjukdomen, varav 94 nya döda meddelas på tisdagen. 93 procent av de döda var över 65 år, men bland offren finns även en tolvårig flicka och en 30-årig sjuksköterska. Ingen av de två led av några tidigare kända sjukdomar.

Källor: Le Soir, De Standaard.

NÄSTA ARTIKEL