Inrikes

Flerfamiljshus utrymt i Malmö – en gripen

Polis och bombtekniker bakom avspärrningarna på Vitemöllegatan i Malmö.
Polis och bombtekniker bakom avspärrningarna på Vitemöllegatan i Malmö.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man har gripits sedan ett farligt föremål hittats i en lägenhet i Malmö. Föremålet har tagits omhand av nationella bombskyddet, men polisen vill inte ge några detaljer.

– Det ska göras undersökningar av föremålet, så just nu går vi inte ut med mer information, säger polisens presstalesperson Patric Fors.

Hela flerfamiljshuset utrymdes vid lunchvid på torsdagen och platsen spärrades av. Avspärrningarna hävdes på eftermiddagen, men lägenheten undersöks ytterligare.

Den gripne misstänks för förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse.

Inrikes

Expert: Mycket ovanligt med så unga i mordfall

Pojken gick i mellanstadiet vid en skola i Göteborgsstadsdelen Kortedala. Han blev knivhuggen på en parkeringsplats vid skolan.
Pojken gick i mellanstadiet vid en skola i Göteborgsstadsdelen Kortedala. Han blev knivhuggen på en parkeringsplats vid skolan.
Fotograf: Björn Larsson Rosvall/TT
Inrikes
Inrikes En minderårig pojke knivhöggs till döds vid en skola i Göteborg. Både offret och den misstänkte pojken är under 15 år.

Bland tonåringar och unga män är dödligt våld ofta kopplat till missbruk eller kriminalitet. Men när det handlar om barn blir våldet svårare att förklara, säger Mikael Rying, kriminolog vid polisens Nationella operativa avdelning (Noa).

– Att en så ung kille beväpnar sig med kniv och tar med till skolan tyder på att personen är van vid att komma i konflikt, eller så är han rädd för att själv utsättas för våld och bär kniv för att försvara sig. Det kan också ha funnits någon form av konflikt som har spårat ur mellan de här två, säger han.

Han understryker dock att det inte går att veta säkert utan insyn i fallet.

Mycket ovanligt

Knivdådet inträffade i måndags vid en skola i stadsdelen Kortedala, där den nu döde pojken var elev. Han träffades av ett knivhugg i halsen. Den mordmisstänkte pojken – även han under 15 år – greps senare i sitt hem och har omhändertagits av sociala myndigheter.

Att två barn är inblandade i ett så grovt brott är mycket ovanligt, uppger Mikael Rying som har gått igenom samtliga fall av dödligt våld trettio år bakåt i tiden.

I dag är fler tonåringar med kriminell bakgrund inblandade i skjutningar. Men det finns inga tecken på att dödligt våld skulle ha ökat bland barn under 15 år.

– Det finns inget i de åldrarna som tyder på någon ökning av den här typen av brott, säger Mikael Rying.

Viktigt lära om barnen

Eftersom den mordmisstänkte pojken inte är straffmyndig blir det inget åtal. Däremot kan det bli aktuellt med en så kallad bevistalan, en ovanlig process där domstolen prövar den misstänktes skuld utan påföljd.

– Det är viktigt att man lär sig om de här barnen och tar reda på vad som ligger bakom så att man kan förebygga det i framtiden.

Linus Svensson/TT

Inrikes

Tegnell: "En markering av allvaret"

Taha Alexandersson på Socialstyrelsen, statsepidemiolog Anders Tegnell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och Svante Werger på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
Taha Alexandersson på Socialstyrelsen, statsepidemiolog Anders Tegnell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och Svante Werger på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes 239 dödsfall i covid-19 har rapporterats i Sverige. Totalt har 4 947 personer bekräftats smittade med coronaviruset.

– Tittar man på senaste månaden i Sverige har vi en relativ flack kurva, men nu har vi en ganska brant uppgång, säger Tegnell.

Han påpekar att antalet smittade och döda också ökar i resten av världen.

– Det fortsätter uppåt ganska kraftigt i världen med drygt 850 000 fall och 42 000 döda.

Anders Tegnell uppmanar alla att följa de råd och rekommendationer som ges för att bromsa smittspridningen i samhället.

– Nu finns det ännu större anledning att hålla hårt i råden under några veckor framåt.

Markering av allvaret

När det gäller ökningen av dödsfall poängterar han att det finns en viss eftersläpning i rapporteringen, att ökningen inte bara gäller fall det senaste dygnet.

– De avlidna är framför allt bland de mycket äldre.

Att det finns enskilda fall där yngre dör är också förväntat eftersom sjukdomen fått en så stor global spridning, tillägger han.

Det kommer också signaler från äldreboenden om att de har sett fall och det är därför viktigt att hålla fast vid besöksförbuden, enligt Tegnell.

– Vi måste skydda våra äldre ännu mer än vad vi gör i dag.

TT: Trots besöksförbudet på äldreboenden finns det i dag möjlighet för de boende att ta permission för att hälsa på släkt, och sedan återvända till boendet, med risk föra med sig smitta. Är det något som också borde förbjudas?

– Det här ska ses som en markering av allvaret, och som med all reglering måste man titta på den med sunt förnuft och inte försöka hitta vägar runt. Man måste förstå att under just den här perioden är det viktigt att inte träffa andra personer, säger Anders Tegnell.

"Inte nått taket"

TT: Är det dags att skärpa rekommendationerna vad gäller symtom, så att man borde stanna hemma trots att man är symtomfri om man har en sjuk sambo – med tanke på risken för smitta under inkubationstiden?

– Nej, det skulle bara tillföra en marginell skillnad vad gäller smittspridning, men ställa till med stora problem för delar av samhället som redan i dag är hårt belastade, eftersom väldigt många personer skulle omfattas. Får man inte tillräckligt med personal till exempelvis sjukvården blir effekterna mycket värre, säger Anders Tegnell.

393 personer vårdas eller har vårdats i intensivvård och behovet är fortfarande störst i storstadsregionerna.

Enligt Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen, ser man nu att behovet ökar i Södermanland och Östergötland.

TT: Hur nära är man att nå maxtaket vad gäller inlagda på intensivvård?

– Vi har inte nått taket. När vi känner oss trygga med att kommunicera hur nära taket vi är så kommer vi kommunicera ut det som är relevant. Men vi är trygga med att vi inte har nått taket, säger Alexandersson.

Antalet IVA-platser har dock utökats betydligt, säger hon.

– Utifrån den siffran som kommunicerades om vad vi hade som antal tillgängliga fastslagna IVA-platser inför covid-19 så har den siffran gått upp med drygt 300.

Mer tydlighet

Vid pressträffen deltog också Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Han upprepade det han sade om nya föreskrifter och allmänna råd vid en presskonferens med socialminister Lena Hallengren (S) tidigare på onsdagen.

– Råden och föreskrifterna är avsedda att fylla i där det övriga regelverket slutar. Mycket av det är sådant vi redan har kommunicerat, men vi har velat samla det och vara tydliga.

De allmänna råden är dock inte bara goda råd, det är varje persons skyldighet att följa dem enligt smittskyddslagen, säger Carlson.

Rättad: I en tidigare version angavs fel siffra över antalet smittade i landet.

Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Statsepidemiolog Anders Tegnell. Fotograf: Ali Lorestani/TT

Inrikes

Stockholm redo att använda fältsjukhuset

Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, håller pressträff på onsdagen om läget angående coronaviruset, covid-19.
Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, håller pressträff på onsdagen om läget angående coronaviruset, covid-19.
Fotograf: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Det nya fältsjukhuset i Älvsjömässan är redo att snart, om det blir nödvändigt, ta emot patienter, uppger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.

– Stormen har inte mojnat, det är en stadig ökning av smittade. Vi måste fortsätta att ligga steget före för att öka kapaciteten i hela hälso- och sjukvården, säger Eriksson vid en pressträff.

– Vi höjer dagligen kapaciteten för intensivvård och annan vård. Vi ligger just nu steget före och fortsätter att arbeta efter att hoppas på det bästa men planera för det värsta, tillägger han.

På frågan om det finns tillräckligt med respiratorer för intensivvård svarar Eriksson att det hittills funnits tillräckligt många.

– Vi har normalt sett knappt hundra intensivvårdsplatser men vi har fördubblat antalet platser. Just nu intensivvårdas omkring 150 personer, säger Björn Eriksson.

"Några dagar"

Under det senaste dygnet har 45 personer avlidit i Region Stockholm efter att ha smittats. Därmed har totalt 149 personer dött i området.

Fältsjukhuset i Älvsjö i Stockholm är redo att öppna, säger Björn Eriksson.

– Vad det gäller Älvsjö har vi sagt att så fort som möjligt ska vi driftsätta det. Just nu är det fysiskt färdigställt för att kunna ta emot patienter. VI hoppas att det ska vara möjligt inom några dagar.

Orolig personal

TT: Betyder det före helgen?

– Det är svårt att säga, vi hoppas att vi inte ska behöva använda fältsjukhuset i Älvsjö överhuvudtaget.

Vårdpersonal i Stockholm är samtidigt orolig för att skyddsutrustningen inte ska räcka till.

– Vi tar allvarligt på personalens oro och arbetar för att alla ska få den information och utrustning man behöver för att kunna genomföra sitt arbete, säger Eriksson.

Inrikes

Pojke knivdödad – annan pojke misstänkt

Polis undersöker platsen vid en skola i Göteborg där en pojke blev knivhuggen till döds. En annan pojke är misstänkt för att ha utdelat knivhugget. Båda är under 15 år.
Polis undersöker platsen vid en skola i Göteborg där en pojke blev knivhuggen till döds. En annan pojke är misstänkt för att ha utdelat knivhugget. Båda är under 15 år.
Fotograf: Björn Larsson Rosvall/TT
Inrikes
Inrikes Pojken som blev knivhuggen utanför en skola i Göteborg i måndags har avlidit. En annan pojke misstänks ha utdelat knivhugget. Båda är under 15 år.

Det misstänkta mordet skedde på en parkering vid en skola i stadsdelen Kortedala. Pojken som avled träffades av ett knivhugg i halsen. Flera personer blev vittnen till attacken tidigt på måndagseftermiddagen.

Pojken som nu är misstänkt för mord greps i sin bostad kort efter dådet. Han har tagits om hand av sociala myndigheter. Polis och åklagare anser sig ha en relativt klar bild av vad som skett.

Blir inte åtalad

Men eftersom den misstänkte är under 15 år blir han inte åtalad – oavsett vad mordutredningen kommer fram till.

Däremot kan det bli en så kallad bevistalan i domstol, som syftar till att klarlägga vad som hänt och ge socialtjänsten underlag för insatser. Domstolen ger en dom om brottet och i fall den misstänkte är skyldig, men utdömer inget straff.

Polisens utredning bedrivs enligt lagen om unga lagöverträdare (Lul).

– Den ska vara gjord inom tre månader. Men det är "skyndsamt" som gäller, säger kammaråklagare Mats Ihlbom till TT.

I övrigt vill han inte kommentera utredningen.

Bevistalan är en ovanlig process, som drivs av åklagare och motsvarar ett åtal. Den används främst vid mycket allvarliga brott.

Åklagaren kan inte själv besluta att väcka en bevistalan. Den måste föregås av en begäran från socialtjänsten, Socialstyrelsen eller det misstänkta barnets vårdnadshavare.

Skolan öppen

Den aktuella skolan har hela tiden hållits öppen, så även i kväll.

– Information har gått ut till föräldrarna, och man håller på att iordningsställa ett minnesrum, säger Marie Åhman, kommunikationschef på grundskoleförvaltningen i Göteborg.

Ett kristeam och representanter för elevhälsan finns på skolan.

Även i måndags eftermiddag och kväll, efter den våldsamma händelsen, hölls skolan öppen med kurator på plats.

– Några elever valde att prata med kuratorn innan de gick hem, säger Marie Åhman, kommunikationschef på grundskoleförvaltningen i Göteborg.

Micke Larsson/TT

Inrikes

Tre coronadödsfall i Kalmar på samma boende

På bilden syns en anställd på infektionskliniken i Kalmar. Personen på bilden har ingen koppling till artikeln. Arkivbild.
På bilden syns en anställd på infektionskliniken i Kalmar. Personen på bilden har ingen koppling till artikeln. Arkivbild.
Fotograf: Mikael Fritzon/TT
Inrikes
Inrikes Tre personer som avlidit i covid-19 bodde på samma särskilda boende i Kalmar län.

Tre äldre män i Kalmar län har avlidit av covid-19 under den senaste veckan, enligt Region Kalmar. Alla tre bodde på ett särskilt boende på en mindre ort utanför Kalmar.

Männen var äldre än 80 år och utgör Kalmar läns samtliga dödsfall i covid-19, som är namnet på sjukdomen som coronaviruset ger upphov till.

– Det här är någonting vi har sett på andra ställen i Sverige, att man kan få in smittan på särskilda boenden. Vi är väldigt medvetna om att detta är en risk, eftersom det ofta befinner sig äldre personer på särskilda boenden och personer som tillhör riskgrupper, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Kalmar län.

– Då gäller det att göra vad man kan för att stoppa smittan där.

En i personalen smittad

Hittills har 38 personer i länet bekräftats ha insjuknat i covid-19. Tre av dem vårdas på intensivvårdsavdelning.

En anställd på Länssjukhuset i Kalmar har bekräftats smittad. Flera patienter på avdelningen där personen jobbar har också bekräftats smittade. Labbé Sandelin vill inte närmare beskriva vilken typ av avdelning det rör sig om med hänsyn till patientsekretessen, men säger att det inte är en avdelning som vårdar covid-19-patienter.

– Vi har hittat ett antal patienter och personal där vi tror att det är samma smittkälla. Men det är väldigt svårt att veta hur de har blivit smittade från början, och vem som har smittat vem, säger hon.

Brist på kemikalier

Smittspårningen försvåras av att regionen har brist på kemikalier som krävs för att genomföra provtagningar av de som misstänks vara smittade.

– Vi har varit väldigt noga med att provta framför allt de som läggs in på sjukhus med luftvägssymtom med eller utan feber, och de som får luftvägssymtom och feber inneliggande för att hitta eventuell smitta på sjukhus. Vi vill om möjligt inte ha någon smitta alls på sjukhus även om jag tror att det inte går att undvika helt, säger hon.

Få smittade bland vårdpersonalen

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är det än så länge väldigt ovanligt i Sverige att vårdpersonal smittats.

– Vi håller koll på det och kommer successivt att införa en mer strukturerad uppföljning av de här fallen, för att så säkert det går ta reda på var de blivit smittade, vid vilka situationer och vilken utrustning de använt, så att vi kan skydda sjukvårdspersonalen så mycket som möjligt. Det är jätteviktigt att följa, säger han till TT.

TT: Går det att få en mer detaljerad siffra på hur många fall det rör sig om totalt?

– Nej, siffrorna är så små än. Vi kan inte gå ut med dem, för då går det att identifiera individer i olika delar av sjukvården.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Inrikes

Polisen har problem med sin hemsida

Polisen har tekniska problem med sin hemsida, där en lista med nyheter och händelser publiceras.
Polisen har tekniska problem med sin hemsida, där en lista med nyheter och händelser publiceras.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Polisen har tekniska problem med sin hemsida, där en lista på nyheter och händelser från hela landet brukar publiceras. Under onsdagseftermiddagen har det inte gått att se listan på hemsidan.

– Vi har haft en störning gällande den här listan med nyheter och händelser på polisen.se. Vad det beror kan vi inte gå in på i nuläget. Det är ett problem som vi arbetar på. Vi har ingen prognos för när den kan förväntas vara klar, säger Anna Engelbert, pressekreterare vid polisens nationella mediecenter.

TT: Har ni haft andra tekniska problem?

– Av säkerhetsskäl kommenterar vi aldrig vår it-miljö närmare och vi kommer inte att gå in på vad som gäller i vår it-miljö, säger Anna Engelbert.

TT: Har det detta lett till ökat medietryck?

– I nuläget har vi inte fått några sådana signaler.

Inrikes

Ökat stöd till utsatta barn och kvinnor

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) har träffat representanter för kvinno- och tjejjourer. Arkivbild.
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) har träffat representanter för kvinno- och tjejjourer. Arkivbild.
Fotograf: Ali Lorestain/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen ökar stödet till våldsutsatta kvinnor och barn med hundra miljoner kronor.

Pengarna ska gå till organisationer och föreningar som bland annat arbetar mot våld i nära relationer och med utsatta barn.

– Det är en jätteviktig satsning vi gör nu, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP).

Det utökade stödet har förhandlats fram mellan regeringen, C och L.

Ser ökad risk

– Vi ser en stor ökad risk för att kvinnor och barn far illa nu på grund av coronakrisen. Till exempel genom våld i hemmet när man isoleras med sin våldsutövare, säger Lindhagen.

Hon har haft möte om situationen med bland annat riksförbundet Unizon och Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourerna i Sverige, Roks.

Ett problem är försöka nå ut till kvinnor och barn som behöver hjälp, men är isolerade tillsammans med den som utsätter dem för våldet. Ett annat problem är att det kan vara svårare för dem att få hjälp när vård och socialtjänst är högt belastad på grund av coronakrisen.

Det utökade stödet på hundra miljoner kronor kommer att fördelas på till exempel kvinno- och tjejjourer, barnrättsorganisationer och organisationer som jobbar med integration och segregation.

Även hedersvåld

Stödet omfattar även de som jobbar mot våld mot HBTQ-personer och med hedersrelaterat våld och förtryck.

– Corona kan bli en möjlighet för att öka kontrollen över barn, till exempel genom att ännu mer skära ned deras fritidsaktiviteter, säger Lindhagen.

Hon påpekar att skolan är en frizon för många, men att coronasmittan kan bli en förevändning för att hålla hemma barn och kontrollera dem.

Stödet ska fördelas så fort som möjligt nu under våren, men regeringen kommer att återkomma till hur det ska gå till.

Rättad version: I en tidigare version fick Lindhagen fel partibeteckning.

Peter Wallberg/TT

Inrikes

Partierna överväger att ställa in Almedalen

Partierna för samtal om att ställa in årets politikervecka i Almedalen. Arkivbild.
Partierna för samtal om att ställa in årets politikervecka i Almedalen. Arkivbild.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes

Riksdagspartierna för samtal om att ställa in politikerveckan i Almedalen i år, uppger Dagens Nyheter. Uppgiften bekräftas av partiföreträdare för TT.

Enligt vad TT erfar har ett parti redan bestämt sig för att föreslå att årets evenemang ställs in men väntar med att säga det offentligt med hänvisning till att samtal mellan partiernas partisekreterare pågår. Ett besked väntas komma inom kort.

Nyligen kom besked från arrangörerna för Almedalsveckan att planerna fortskrider för att genomföra veckan. Sannolikheten för det har dock minskat efter regeringens beslut att förbjuda sammankomster över 50 personer.

Inrikes

Bilaal får inte bedriva förskoleverksamhet

Den fristående förskolan Bilaal fick i december sitt tillstånd indraget efter beslut i tre kommuner. Förskolan överklagade till förvaltningsrätten som avslog den.
Den fristående förskolan Bilaal fick i december sitt tillstånd indraget efter beslut i tre kommuner. Förskolan överklagade till förvaltningsrätten som avslog den.
Fotograf: Gorm Kallestad
Inrikes
Inrikes

I december drog Umeå kommun in tillståndet för den fristående förskolan Bilaal, vilket överklagades av förskolan. Nu meddelar förvaltningsrätten att man går på kommunens linje, enligt SVT Västerbotten.

När Umeå kommun drog in tillståndet för den fristående förskolan, gjorde samtidigt Gävle och Söderhamn kommun också det. Förskolorna hade muslimsk inriktning och kassören i styrelsen var tidigare den så kallade Umeå-imamen, som suttit i förvar och som Säkerhetspolisen anser vara ett säkerhetshot.

Förvaltningsrätten avslår Bilaals överklagan med motiveringen att förskolan inte har gjort tillräckligt stora förändringar för att få bedriva förskoleverksamhet. Förvaltningsrätten gör bedömningen att Bilaal inte uppfyller kravet på lämplighet och inte har fullgjort sina uppgifter mot de allmänna genom att bland annat lämna missvisande uppgifter, rapporterar SVT Västerbotten.

NÄSTA ARTIKEL