Utrikes

Fortsatt höga dödstal i Italien

Kistor som ska vidare till ett krematorium ligger på golvet i San Giuseppe-kyrkan Seriate i provinsen Bergamo i Italien.
Kistor som ska vidare till ett krematorium ligger på golvet i San Giuseppe-kyrkan Seriate i provinsen Bergamo i Italien.
Fotograf: Claudio Furlan/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Coronaviruset fortsätter att skörda många liv i Italien. Det senaste dygnet har 712 människor avlidit i sviterna av sjukdomen, enligt statistik från myndigheterna.

Omkring 3 600 personer intensivvårdades på torsdagen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Iranier i chock över "hedersmord" på 14-åring

Irans president Hassan Rouhani. Arkivbild.
Irans president Hassan Rouhani. Arkivbild.
Fotograf: Vahid Salemi/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En pappas mord på sin 14-åriga dotter har väckt starka reaktioner i Iran. Han dödade henne efter det att hon gett sig av med en 34-årig man från Talesh, omkring 30 mil nordväst om Teheran. Hon hittades efter fem dagar på rymmen, togs till en polisstation varifrån pappan hämtade hem henne – trots att hon ska ha uttryckt rädsla för att bli utsatt för våld som straff.

Fallet slogs upp stort i flera iranska tidningar i onsdags och hundratals inlägg har gjorts i sociala medier, där de flesta fördömer mordet.

I flera år har lagförslag gällande så kallade hedersmord cirkulerat mellan olika beslutande organ i Iran. Men med anledning av det uppmärksammade mordet har president Hassan Rouhani bett sin regering att skynda på arbetet för att få igenom hårdare lagstiftning, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Den mördade flickans pappa är gripen och riskerar upp till tio år i fängelse.

Utrikes

Cypern hoppas kunna välkomna svenska turister

Cypern hoppas att fler turister kommer att återvända snart. Arkivbild.
Cypern hoppas att fler turister kommer att återvända snart. Arkivbild.
Fotograf: Petros Karadjias/AP/TT
Utrikes
Utrikes Om du blir sjuk i covid-19 på semestern kommer Cypern att betala för mat, boende och medicin. När turistön öppnar igen är inte alla välkomna – men det kan fortfarande finnas en chans för svenskar att känna den cypriotiska solen på näsan i sommar.

Cypern är ett populärt resmål och förra året stod turismen för omkring 15 procent av landets BNP. Men i år förutspår myndigheterna att antalet turistankomster kommer att minska med 70 procent på grund av coronapandemin – så nu är det viktigt att försöka rädda det som räddas kan resten av säsongen.

Och när ön nu gör sig redo att öppna för de första internationella besökarna är det med löftet att betala för mat, boende och medicin för alla turister som testar positivt för coronaviruset sedan de rest dit.

Extra vårdplatser

Ett sjukhus med hundra vårdplatser kommer att stå redo för att enbart behandla turister med covid-19 – och ännu fler platser kommer att finnas "med väldigt kort varsel, om det krävs", enligt ett brev från regeringen som har skickats till reseföretag och flygbolag. Dessutom kommer 112 extra intensivvårdsplatser med 200 respiratorer att reserveras för kritiskt sjuka patienter.

Särskilda "karantänhotell" kommer att ha 500 rum där familjemedlemmar eller andra som reser i nära sällskap med den insjuknade ska kunna bo. I brevet står det också att resenären enbart kommer att behöva betala för transporten från flygplatsen och resan hem.

Cypern planerar att den 9 juni öppna sina flygplatser för resenärer från 13 länder som ses som lågriskländer, däribland Grekland, Tyskland och Israel. De som anländer mellan den 9 och 19 juni kommer att behöva uppvisa ett friskhetsintyg och testet ska ha gjorts senast 72 timmar innan avfärd. Det kravet slopas dock från den 20 juni, när resenärer från ytterligare sex länder välkomnas, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Optimistisk om Sverige

Listan på godkända länder kommer att uppdateras kontinuerligt, beroende på länders olika virussituation – och än så länge finns inte Sverige med. Men enligt turismminister Savvas Perdios kan det komma att ändras till i mitten av sommaren.

– För våra viktiga marknader som Storbritannien, Ryssland och Sverige väntar jag mig att vi kommer att tillåta att de reser hit från tidigt i juli. Det känner jag mig relativt optimistisk om, säger Perdios till nyhetsbyrån Reuters.

Cypern har klarat sig relativt bra under coronapandemin. Landet har hittills 939 bekräftade fall och 17 döda.

Sofia Eriksson/TT

FAKTA

Fakta: Delad ö

Cypern ligger i östra Medelhavet.

Cyperns moderna historia har präglats av motsättningar mellan öns två stora folkgrupper: grek- och turkcyprioter. 1974 ledde en grekiskt initierad kupp till att Turkiet invaderade den norra delen av ön. Cypern delades i praktiken i en nordlig, turkcypriotisk del och ett grekcypriotiskt söder. Sedan dess har segdragna förhandlingar om försoning pågått, utan några större framgångar.

1983 utropade turkcyprioterna formellt en egen stat som dock bara har erkänts av Turkiet.

Ön har två presidenter, två regeringar och två parlament, men det är bara grekcyprioternas administration som är internationellt erkänd och som företräder Cypern i EU.

Källa: Landguiden/UI

Utrikes

Sydkorea återinför restriktioner mot corona

Människor som misstänker att de har smittats av coronaviruset väntar för att testas i Seoulförorten Bucheon på torsdagen.
Människor som misstänker att de har smittats av coronaviruset väntar för att testas i Seoulförorten Bucheon på torsdagen.
Fotograf: Yun Hyun-tae/AP/TT
Utrikes
Utrikes Smittspridningen ser ut att ha tagit fart igen i Sydkorea.
Därför återinförs nu vissa restriktioner som tidigare lättats i landet, som då såg ut att ha lyckats bromsa spridningen av coronaviruset framgångsrikt.

Sydkorea drabbades tidigt hårt av coronaviruset, men lyckades med framgång stävja smittspridningen.

Efter att många av de införda restriktionerna började tas bort den 6 maj har dock en stor uppgång i antal fall noterats. De nya fallen har främst rapporterats från Seoul-området där hälften av landets befolkning bor.

På grund av ökningen kommer nu museer, parker och konstgallerier att stängas igen, meddelar hälsominister Park Neung-Hoo.

– Vi har beslutat att stärka alla karantänåtgärder i storstadsområdet i två veckor från i morgon till den 14 juni, säger han.

Invånarna uppmanas att undvika sociala sammankomster och folksamlingar, bland annat restauranger och barer. Även religiösa institutioner uppmanas att ta hänsyn till åtgärderna.

Däremot meddelads inga planer på att ändra på planen att stegvis öppna skolorna.

Om fler än 50 nya fall rapporteras under sju dagar i följd kommer regeringen att tvingas återinföra reglerna för socialt avståndstagande, enligt hälsoministern.

På torsdagen rapporterades 79 nya fall, vilket är den största siffran sedan den 5 april.

Utrikes

Peking: Ja till ny Hongkong-lag

En vakt utanför folkkongressen i Peking.
En vakt utanför folkkongressen i Peking.
Fotograf: Roman Pilipey/pool/AP/TT
Utrikes
Utrikes Kinas folkkongress röstar ja till att fortsätta arbetet med en ny säkerhetslag för Hongkong. Beslutet väntas skärpa spänningarna både i Hongkong, där läget redan är mycket nervöst, och gentemot USA.

Folkkongressen gav under torsdagens session sitt stöd till säkerhetslagen, som i preliminär form lagts fram i parlamentet i Hongkong. Det gröna ljuset från Peking innebär att lagen ska fortsätta behandlas.

Samtidigt tar Hongkongs parlament upp ett annat kontroversiellt förslag, ett förbud mot att vanära Kinas nationalsång. Under dagens session gick det så hett till förhandlingarna ajournerades flera gånger. Vid ett tillfälle kom den demokrativänlige ledamoten Ted Hui Chi-Fung in med en stor, stinkande påse, vars innehåll tappades på golvet när vakter försökte stoppa honom.

Efteråt sade Ted Hui att avsikten hade varit att med hjälp av ruttnande växter illustrera Hongkongs förfall.

– Det som ruttnar är "ett land, två system", det som ruttnar är rättssamhället, sade han till medier.

Många gripna

De planerade förändringarna ledde under onsdagen till demonstrationer och stort polispådrag med enligt vissa uppgifter upp emot 10 000 poliser på gatorna. Minst 360 demonstranter greps.

Båda dessa lagar ses som ett tecken på att Kina pådyvlar Hongkong-borna ett alltmer diktatoriskt samhälle, trots löftena om "ett land, två system" som har sagts gälla i flera decennier till.

Trump bestämmer

De väcker också frågetecken om Hongkongs status som asiatiskt finansnav, när utländska företag undrar om de kan lita på rättssamhället i staden. Till den bilden hör att USA hotar att dra in de handelsrättigheter som Hongkong åtnjuter.

Regeringen i Washington har kommit fram till att Hongkong inte fått behålla tillräckligt mycket självbestämmande från Kina för att uppfylla en lag från i fjol om gynnsamma handelsvillkor med USA.

Det är nu upp till president Donald Trump att bestämma om Hongkong förlorar alla, eller delar av, sina handelsprivilegier.

Brandkårspersonal kontrollerar att resterna av de ruttna växterna inte är farliga.
Brandkårspersonal kontrollerar att resterna av de ruttna växterna inte är farliga.
Fotograf: Vincent Yu/AP/TT
Polis runt en demonstrant i stadsdelen Central i Hongkong på onsdagen.
Polis runt en demonstrant i stadsdelen Central i Hongkong på onsdagen.
Fotograf: Kin Cheung/AP/TT
Ted Hui Chi-Fung (i skjorta i mitten) omringad av vakter i Hongkongs parlament. Där bakom skymtas de ruttna växterna.
Ted Hui Chi-Fung (i skjorta i mitten) omringad av vakter i Hongkongs parlament. Där bakom skymtas de ruttna växterna.
Fotograf: AP

Utrikes

Ilskna protester mot polisvåld i Minneapolis

En protest med anledning av George Floyds död hölls även i Los Angeles på onsdagskvällen.
En protest med anledning av George Floyds död hölls även i Los Angeles på onsdagskvällen.
Fotograf: Ringo H.W. Chiu/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Demonstranter har drabbat samman med polis under en andra natt av protester i staden Minneapolis i USA mot ordningsmaktens övervåld mot svarta.

Protesterna utlöstes av en video som visar hur en vit polisman med knäet sätter sig på en svart mans nacke. På videon hörs hur 46-årige George Floyd, med ansiktet nedpressat mot marken och iförd handbojor, vädjar om hjälp och flera gånger säger "snälla, jag kan inte andas", innan han blir livlös. Han förklarades senare död på sjukhus.

Floyd, som var obeväpnad, uppges ha gripits misstänkt för att ha försökt använda falska sedlar vid ett matställe.

De fyra poliserna har fått sparken och fallet utreds av FBI. Borgmästaren Jacob Frey har uppmanat åklagare att åtala den polisman som trycker ner Floyd mot gatan.

Sent på onsdagen lokal tid samlades hundratals demonstranter längs gatorna kring en polisstation i närheten av den plats där Floyd greps. De skanderade bland annat "utan rättvisa, ingen frid" och "jag kan inte andas". Senare växte antalet demonstranter till flera tusen och vissa drabbade samman med kravallpolis.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Utrikes

Moskva börjar stegvis öppnas igen

Sergej Sobjanin är Moskvas borgmästare. Arkivbild.
Sergej Sobjanin är Moskvas borgmästare. Arkivbild.
Fotograf: Alexander Astafjev/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Steg för steg kommer Rysslands huvudstad Moskva att ytterligare börja öppnas upp igen, enligt borgmästaren Sergej Sobjanin. Från och med måndag kommer invånarna att se lättnader i restriktionerna.

– I dag kan vi redan tala om nästa steg ut ur krissituationen, säger han till president Vladimir Putin under en tv-sänd videokonferens.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Trump hotar med order mot Twitter

USA:s president Donald Trumps Twittersida. Arkivbild.
USA:s president Donald Trumps Twittersida. Arkivbild.
Fotograf: J David Ake/AP/TT
Utrikes
Utrikes Donald Trump kommer att skriva under en presidentorder om sociala medier under torsdagen, enligt företrädare för Vita huset.
Beskedet kommer sedan USA:s president hotat att stänga ner sajter som han anklagar för att tysta konservativa röster.
PREMIUM

Om presidentordern kommer att innebära någonting så pass drastiskt är oklart. Vita huset ger inga närmare detaljer, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Trumps ilska väcktes sedan Twitter i tisdags för första gången flaggade två av hans inlägg på plattformen med en uppmaning till läsaren att ta reda på fakta bakom presidentens påståenden. Genom att klicka på varningen kommer man till en sida där Twitter slår fast att "Trump gör ogrundat påstående om att poströstning kommer att leda till valfusk".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Över 25 000 döda i Brasilien

Kontroll av kroppstemperatur utanför ett köpcenter i Brasília.
Kontroll av kroppstemperatur utanför ett köpcenter i Brasília.
Fotograf: Eraldo Peres/AP/TT
Utrikes
Utrikes Antalet dödsfall med kopplingar till coronaviruset har passerat 25 000 i Brasilien, som beskrivs som det senaste navet för den globala smittspridningen.
PREMIUM

Det senaste dygnet har 1 086 personer avlidit, uppger landets hälsomyndighet, vilket är femte gången fler än tusen dödsfall registrerats på ett dygn.

Antalet döda är därmed uppe i drygt 25 500, sjätte högst i världen. Och med nuvarande trend kommer Brasilien snart att gå om Spanien och Frankrike, som har lite mer än 27 000 respektive drygt 28 500 dödsfall.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL