Sport

Frölunda permitterar spelare och anställda

SHL-klubben Frölunda permitterar spelare och personal och stänger ned verksamheten till den 30 april. Arkivbild.
SHL-klubben Frölunda permitterar spelare och personal och stänger ned verksamheten till den 30 april. Arkivbild.
Fotograf: Adam Ihse/TT
Sport
Sport SHL-klubben Frölunda permitterar alla spelare och övrig tillsvidareanställd personal fram till och med den 30 april.

Frölunda blir den tredje elitklubben i Göteborg att agera i coronaviruskrisens spår. Sedan tidigare har både Häcken och IFK Göteborg dragit åt kranen för att stoppa utflödet av pengar när inkomsterna sjunker dramatiskt.

– All tillsvidareanställd personal och alla med kontrakt är permitterade fram till den 30 april. Det gäller samma regler för alla andra som permitteras, säger Peter Pettersson Kymmer.

Nu går staten in och betalar en del av lönekostnaderna.

Enigt Pettersson Kymmer finns det en förståelse bland spelare och personal för åtgärderna.

– Ingen har sagt något om det här. Alla förstår läget. Vi får alla dra vårt strå till stacken. Det är lite mer invecklat för spelarna, men de är också permitterade. Deras löner och vad de tjänar berättar vi inga detaljer om – men de är också permitterade, säger han till GP.

Några varsel om uppsägningar läggs inte.

– Det är inte aktuellt just nu. Nu har vi fattat detta beslut – och det gäller fram till den 30 april. Vad som händer efter det vet varken du eller jag. Det är omöjligt att sia om. SHL kan också sätta en möjlig riktlinje, säger Peter Pettersson Kymmer.

Kontoret på Frölundaborg är stängt, mediechefen jobbar veckan ut – för att återkomma efter 30 april.

– Spelarna tränar hemma just nu, har individuella träningsprogram. De kommer inte tillbaka förrän efter påsk, säger Peter Pettersson Kymmer till tidningen.

Sport

Tennisens skilda världar: Kamp för överlevnad

De lägst rankade tennisproffsen får svårt att få mat på bordet när tävlingssäsongen stoppats. Arkivbild.
De lägst rankade tennisproffsen får svårt att få mat på bordet när tävlingssäsongen stoppats. Arkivbild.
Fotograf: Dita Alangkara/AP/TT
Sport
Sport Samtidigt som tennisstjärnorna Novak Djokovic och Roger Federer skänker tiotals miljoner kronor till behövande, har andra spelare knappt mat på bordet.

"Det är inte många som får vardagen att gå ihop. Och hur ska vi sen kunna komma tillbaka efter flera månader utan tävlingar", skriver Sofia Sjapatava i ett upprop till Internationella tennisförbundet (ITF).

Georgiskan, rankad 375:a, har startat ett upprop bland lågrankade spelare i vilket man ber ITF om ekonomisk hjälp under coronakrisen då de inte kan tjäna några pengar eftersom alla tävlingar ställts in.

Redan har 1 350 personer skrivit på.

"Det är märkligt att höra om professionella tennisspelare som kämpar för att få mat på bordet, men så är verkligheten", skriver Sjapatava i en blogg.

"Hälften av dem jag känner brukar jobba vid sidan av som tränare eller med att spela klubbmatcher, men eftersom hela världen är nedstängd är det omöjligt. Jag har inte den sämsta positionen på planeten – är frisk och har mat på bordet, men jag känner många som har det mycket värre."

"Svårt att överleva"

Enligt en tennisrapport från 2018 är det bara de 250-350 bäst rankade spelarna som i vanliga fall går runt genom prispengar i tävlingar. De i det lägre skiktet har inga buffertar. Och de ännu lägre rankade spelarna har det ännu tuffare nu.

"Det blir svårt för många spelare att överleva de kommande månaderna eftersom de inte tidigare tjänat så mycket", skriver den 447-rankade brittiskan Tara Moore på Twitter.

Både damtouren WTA och herrtouren ATP har ställt in allt spel fram till och med 13 juli. Wimbledon har ställts in. Det innebär att grässäsongen, veckorna inför Wimbledon, också stoppas. Därmed blir det inga tennisturneringar förrän tidigast i mitten av juli.

Inga bekymmer

Tennisens största stjärnor behöver inte bekymra sig över att inte få någon inkomst under några månader. Världsettan Novak Djokovic, som i rena prispengar spelat in motsvarande 1,4 miljarder kronor, har i stället skänkt motsvarande 11 miljoner kronor till sjukvårdsutrustning i hemlandet Serbien. Världstvåan Rafael Nadal har hjälpt till att samla in motsvarande 121 miljoner kronor för att bekämpa coronapandemin och världsfyran Roger Federer skänkte motsvarande 10 miljoner kronor för att hjälpa utsatta familjer i hemlandet Schweiz.

Sport

Förlängt spelstopp i tennisen – Båstad i fara

Rebecca Peterson ser ut att gå miste om spel på hemmaplan i sommar. Arkivbild.
Rebecca Peterson ser ut att gå miste om spel på hemmaplan i sommar. Arkivbild.
Fotograf: Andy Wong/AP/TT
Sport
Sport

WTA- och ATP-touren förlänger sitt spelavbrott på grund av coronapandemin. Ingen tennis kommer att spelas på tourerna förrän tidigast efter den 13 juli, meddelar ATP i ett pressmeddelande.

Därmed ser det ut som att damturneringen i Båstad, som var planerad till den 6-11 juli, inte kommer att spelas. Tävlingsledningen eller WTA har dock inte bekräftat att just den svenska turneringen ställs in. Även herrturneringen i Båstad den 13–19 juli lär ligga illa till.

"Det här var inget lätt beslut att fatta av WTA och dess medlemmar, men vi fortsätter att vara vaksamma för att värna om hälsan och säkerheten för våra spelare, personal och fans", säger Steve Simon, ordförande och vd för WTA.

Beskedet kom strax efter att Wimbledon-arrangören meddelat att den klassiska grästurneringen ställts in.

Sport

Uefa skjuter upp alla matcher tills vidare

Real Madrid och Manchester City är två av lagen som är kvar i kampen om Champions League-bucklan. Arkivbild.
Real Madrid och Manchester City är två av lagen som är kvar i kampen om Champions League-bucklan. Arkivbild.
Fotograf: Manu Fernandez/AP/TT
Sport
Sport Uefa rensar i kalendern för att ge plats för de europeiska ligorna att kunna spela färdigt.

Uefa har under eftermiddagen haft en videokonferens med de 55 medlemsnationerna med anledning av coronakrisens effekter på fotbollen. Från Sverige deltog generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Efteråt meddelade det europeiska fotbollsförbundet att samtliga matcher i Champions League och Europa League skjuts upp "tills vidare".

När den europeiska toppfotbollen stoppades av coronakrisens ankomst hade herrarnas Champions League och Europa League nått åttondelen på herrsidan och kvartsfinalen på damsidan.

Finalen för herrarna var schemalagd till Istanbul den 30 maj, damernas till Wien sex dagar tidigare och kampen om pokalen i Europa League skulle ha spelats i Gdansk den 27 maj.

Även kvalet till herrarnas fotbolls-EM kommer skjutas upp. Fyra playoffmatcher skulle ha spelats 28 och 31 maj, men Uefa har nu beslutat att samtliga av dessa senareläggs till 2021.

Det står även klart att samtliga landskamper i juni inte kommer att bli av som planerat utan kommer att skjutas upp tills vidare.

Att allt skjuts upp möjliggör för de nationella ligorna att kanske kunna spela färdigt under sommaren, om det är möjligt med tanke på coronaviruset.

För svenska damlandslaget innebär beskedet från Uefa att EM-kvalmötena med Slovakien (4 juni) och Island (9 juni) kommer få nya speldatum.

Herrlandslaget har å sin sida haft träningslandskamper inplanerade mot Finland den 4 juni och Danmark den 7 juni, men inte heller dessa kommer kunna spelas som planerat.

Sport

DBU: Damernas fotbolls-EM skjuts upp till 2022

Svenska stjärnbacken Nilla Fischer får vänta ännu ett år på fotbolls-EM om Sverige kvalar dit. Arkivbild.
Svenska stjärnbacken Nilla Fischer får vänta ännu ett år på fotbolls-EM om Sverige kvalar dit. Arkivbild.
Fotograf: Claude Paris/AP/TT
Sport
Sport Fotbolls-EM för damer skjuts upp ett år och kommer att spelas 2022.

Den 17 mars kom beskedet att fotbolls-EM för herrar flyttas fram ett år på grund av coronakrisens utbredning. Sedan dess har det också stått klart att en av följderna blir att även damernas Europamästerskap i England, som skulle ha spelats mellan den 7 juli och 1 augusti 2021, kommer att senareläggas.

Enligt det danska fotbollsförbundet, står det nu klart när det blir av, även om de exakta datumen inte ska vara fastställda. Damernas EM kommer även det att skjutas upp i ett helt år och avgöras sommaren 2022, skriver DBU på sin hemsida.

Det samma uppges gälla herrarnas U21-EM som skulle ha spelats nästa år, men än så länge har det europeiska fotbollsförbundet Uefa inte bekräftat när mästerskapen ska hållas.

Uefa höll på onsdagseftermiddagen en videokonferens för de 55 medlemsnationerna där det bland annat beslutades att samtliga Champions League- och Europa League-matcher kommer att skjutas upp tills vidare. Även de inplanerade landskamperna för juni kommer få nya speldatum.

Även flytten av OS i Tokyo, till sommaren 2021, innebar att det hade blivit svårt för damernas fotbolls-EM att arrangeras samma sommar.

Sport

Klart: Wimbledon ställs in

Serena Williams får inte spela i Wimbledon i år. Coronautbrottet stoppar turneringen hon vunnit sju gånger. Arkivbild.
Serena Williams får inte spela i Wimbledon i år. Coronautbrottet stoppar turneringen hon vunnit sju gånger. Arkivbild.
Fotograf: Tim Ireland
Sport
Sport Det blir ingen Wimbledonturnering i år.

"Det är med stor sorg som styrelsen för All England Club och tävlingsledningen i dag har beslutat att ställa in mästerskapet 2020 på grund av den oro för människors hälsa som är kopplad till coronapandemin", skriver arrangören på sin hemsida.

"Det finns ingen möjlighet att spela mästerskapet vid en annan tidpunkt den här sommaren, vilket utesluter att det skjuts upp."

Den 134:e upplagan av grand slam-turneringen kommer i stället att spelas 28 juni–11 juli nästa år.

Wimbledon har spelats varje år sedan starten 1877, förutom under första och andra världskriget.

Wimbledon är den andra av årets fyra grand slam-turneringar som påverkas av coronapandemin efter Franska mästerskapen. Men Paris-arrangörerna valde en annan väg och har flyttat evenemanget till slutet av september och början av oktober, bara två veckor efter att US Open i New York spelats färdigt.

All tennis på ATP- och WTA-tourerna är stoppad fram till och med den 7 juni.

Wimbledon skulle ha spelats mellan den 29 juni och 12 juli. Det är ännu oklart vad som händer med övriga grästurneringar, som traditionsenligt spelas som en uppladdning inför årets mest prestigefyllda evenemang.

Mikael Forsell/TT

Sport

Klart: Wimbledon ställs in

Serena Williams får inte spela i Wimbledon i år. Coronautbrottet stoppar turneringen hon vunnit sju gånger. Arkivbild.
Serena Williams får inte spela i Wimbledon i år. Coronautbrottet stoppar turneringen hon vunnit sju gånger. Arkivbild.
Fotograf: Tim Ireland
Sport
Sport Det blir ingen Wimbledonturnering i år.

"Det är med stor sorg som styrelsen för All England Club och tävlingsledningen i dag har beslutat att ställa in mästerskapet 2020 på grund av den oro för människors hälsa som är kopplad till coronapandemin", skriver arrangören på sin hemsida.

"Det finns ingen möjlighet att spela mästerskapet vid en annan tidpunkt den här sommaren, vilket utesluter att det skjuts upp."

Den 134:e upplagan av grand slam-turneringen kommer i stället att spelas 28 juni–11 juli nästa år.

Wimbledon har spelats varje år sedan starten 1877, förutom under första och andra världskriget.

Wimbledon är den andra av årets fyra grand slam-turneringar som påverkas av coronapandemin efter Franska mästerskapen. Men Paris-arrangörerna valde en annan väg och har flyttat evenemanget till slutet av september och början av oktober, bara två veckor efter att US Open i New York spelats färdigt.

All tennis på ATP- och WTA-tourerna är stoppad fram till och med den 7 juni.

Wimbledon skulle ha spelats mellan den 29 juni och 12 juli. Det är ännu oklart vad som händer med övriga grästurneringar, som traditionsenligt spelas som en uppladdning inför årets mest prestigefyllda evenemang.

Mikael Forsell/TT

Sport

Uefa skjuter upp alla matcher tills vidare

Real Madrid och Manchester City är två av lagen som är kvar i kampen om Champions League-bucklan. Arkivbild.
Real Madrid och Manchester City är två av lagen som är kvar i kampen om Champions League-bucklan. Arkivbild.
Fotograf: Manu Fernandez/AP/TT
Sport
Sport Uefa skjuter upp samtliga matcher i Champions League och Europa League tills vidare.

Uefa har under eftermiddagen haft en videokonferens med de 55 medlemsnationerna med anledning av coronakrisens effekter på fotbollen. Från Sverige deltog generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Nu står det klart att den europeiska toppfotbollen stoppas på såväl dam- som herrsidan.

Samtliga matcher i Champions League och Europa League kommer att "tills vidare" skjutas upp.

När den europeiska toppfotbollen stoppades av coronakrisens ankomst hade herrarnas Champions League och Europa League nått åttondelen på herrsidan och kvartsfinalen på damsidan.

Finalen för herrarna var schemalagd till Istanbul den 30 maj, damernas till Wien sex dagar tidigare och kampen om pokalen i Europa League skulle ha spelats i Gdansk den 27 maj.

Även kvalet till herrarnas fotbolls-EM kommer skjutas upp. Fyra playoffmatcher skulle ha spelats 28 och 31 maj, men Uefa har nu beslutat att samtliga av dessa senareläggs till 2021.

Det står även klart att samtliga landskamper i juni inte kommer att bli av som planerat utan kommer att skjutas upp tills vidare.

För svenska damlandslaget innebär detta att EM-kvalmötena med Slovakien (4 juni) och Island (9 juni) kommer få nya speldatum.

Herrlandslaget har haft träningslandskamper inplanerade mot Finland den 4 juni och Danmark den 7 juni, men vad som händer med dessa möten är i nuläget oklart.

Sport

Nya coronabeskedet: "Skjut upp matcher"

Häcken jublar efter mål i träningsmatchen mot Utsikten i förra veckan. Nu blir det inga fler träningsmatcher för den allsvenska klubben den kommande tiden. Arkivbild.
Häcken jublar efter mål i träningsmatchen mot Utsikten i förra veckan. Nu blir det inga fler träningsmatcher för den allsvenska klubben den kommande tiden. Arkivbild.
Fotograf: Adam Ihse/TT
Sport
Sport I stort sett all elitidrott i Sverige har upphört på grund av coronakrisen.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar idrotten att all träning ska ske utomhus, att matcher, träningsmatcher och cuper bör skjutas upp och att idrotter som bygger på kroppskontakt ska ta en paus.

Även om elitidrotten avstannat så har flera allsvenska fotbollslag spelat träningsmatcher och till exempel fotbollen har fortsatt på de lägre serienivåerna. De lag som kunnat följa rekommendationen om att folksamlingar inte ska vara större än 50 personer har spelat vidare.

– Idrott är lite komplicerat och vi vill naturligtvis att man ska fortsätta idrotta. Vi vill att människor ska röra sig utomhus, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Möte om konsekvenserna

Svenska fotbollförbundet kommer att ha ett möte under onsdagen för att ta ställning till de nya riktlinjerna, säger tävlingschefen Anna Lögdberg till TT.

Svensk Elitfotbolls generalsekretare Mats Enquist säger till Göteborgs-Posten att de allsvenska klubbarna måste prata igenom vad det innebär för deras verksamhet innan de kan fatta något beslut.

Medan många klubbar har stoppat träningen och gett sina spelare ledigt har flera allsvenska lag, däribland BK Häcken och Helsingborg på herrsidan samt Piteå och Linköping på damsidan spelat träningsmatcher den senaste tiden och har ytterligare matcher inplanerade.

Redan timmar efter rekommendationen från Folkhälsomyndigheten bestämde Stockholms fotbollsförbund att stoppa årets upplaga av ungdomsturneringen Sankt Erikscupen som 80 000 barn och ungdomar var anmälda till.

"Solidaritetsfråga"

Riksidrottsförbundet (RF) rekommenderar idrottsrörelsen att följa Folkhälsomyndighetens råd om att inte spela några matcher.

– Det uppmanar jag alla idrottspersoner att följa. Det kan bli knepigt för dem som planerat matcher, men det är en samhällssolidaritetsfråga, säger ordföranden Björn Eriksson till TT.

– Ur idrottslig synvinkel är det tråkigt och trist, men pandemibekämpningen går först. Vi kommer definitivt att följa detta, det är min klara uppmaning till idrottsrörelsen. Man kan också säga att vi är glada över att det inte rör träning, så att barn och ungdomar och andra kan röra på sig. Det här handlar om tävlingsverksamhet och är ett pris som vi får betala helt enkelt.

Eriksson säger att RF, som fått vara med i beredningen av rekommendationerna till idrotten, redan tidigare uppmanat idrotter att minska på närkontakt genom att flytta träningar utomhus och träna på ett annat sätt.

– Vi beslutade också för någon dag sedan att vi utökar Projektstödet med ett område. Det gör att föreningar nu under coronaepidemin kan söka pengar för att införskaffa saker som man behöver för att träna på ett annorlunda sätt, om man exempelvis måste flytta träningar utomhus för att minska på smittrisken, säger han.

Projektstödet är pengar som bland annat går till idrottsprojekt i segregerade bostadsområden och för att främja jämställdhet.

Mikael Forsell/TT

Ingela Ahlberg/TT

Sport

Nya coronabeskedet: "Skjut upp matcher"

Häcken jublar efter mål i träningsmatchen mot Utsikten i förra veckan. Nu blir det inga fler träningsmatcher för den allsvenska klubben den kommande tiden. Arkivbild.
Häcken jublar efter mål i träningsmatchen mot Utsikten i förra veckan. Nu blir det inga fler träningsmatcher för den allsvenska klubben den kommande tiden. Arkivbild.
Fotograf: Adam Ihse/TT
Sport
Sport I stort sett all elitidrott i Sverige har upphört på grund av coronakrisen.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar idrotten att all träning ska ske utomhus, att matcher, träningsmatcher och cuper bör skjutas upp och att idrotter som bygger på kroppskontakt ska ta en paus.

Även om elitidrotten avstannat så har flera allsvenska fotbollslag spelat träningsmatcher och till exempel fotbollen har fortsatt på de lägre serienivåerna. De lag som kunnat följa rekommendationen om att folksamlingar inte ska vara större än 50 personer har spelat vidare.

– Idrott är lite komplicerat och vi vill naturligtvis att man ska fortsätta idrotta. Vi vill att människor ska röra sig utomhus, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Möte om konsekvenserna

Svenska fotbollförbundet kommer att ha ett möte under onsdagen för att ta ställning till de nya riktlinjerna, säger tävlingschefen Anna Lögdberg till TT.

Svensk Elitfotbolls generalsekretare Mats Enquist säger till Göteborgs-Posten att de allsvenska klubbarna måste prata igenom vad det innebär för deras verksamhet innan de kan fatta något beslut.

Medan många klubbar har stoppat träningen och gett sina spelare ledigt har flera allsvenska lag, däribland BK Häcken och Helsingborg på herrsidan samt Piteå och Linköping på damsidan spelat träningsmatcher den senaste tiden och har ytterligare matcher inplanerade.

Redan timmar efter rekommendationen från Folkhälsomyndigheten bestämde Stockholms fotbollsförbund att stoppa årets upplaga av ungdomsturneringen Sankt Erikscupen som 80 000 barn och ungdomar var anmälda till.

"Solidaritetsfråga"

Riksidrottsförbundet (RF) rekommenderar idrottsrörelsen att följa Folkhälsomyndighetens råd om att inte spela några matcher.

– Det uppmanar jag alla idrottspersoner att följa. Det kan bli knepigt för dem som planerat matcher, men det är en samhällssolidaritetsfråga, säger ordföranden Björn Eriksson till TT.

– Ur idrottslig synvinkel är det tråkigt och trist, men pandemibekämpningen går först. Vi kommer definitivt att följa detta, det är min klara uppmaning till idrottsrörelsen. Man kan också säga att vi är glada över att det inte rör träning, så att barn och ungdomar och andra kan röra på sig. Det här handlar om tävlingsverksamhet och är ett pris som vi får betala helt enkelt.

Eriksson säger att RF, som fått vara med i beredningen av rekommendationerna till idrotten, redan tidigare uppmanat idrotter att minska på närkontakt genom att flytta träningar utomhus och träna på ett annat sätt.

– Vi beslutade också för någon dag sedan att vi utökar Projektstödet med ett område. Det gör att föreningar nu under coronaepidemin kan söka pengar för att införskaffa saker som man behöver för att träna på ett annorlunda sätt, om man exempelvis måste flytta träningar utomhus för att minska på smittrisken, säger han.

Projektstödet är pengar som bland annat går till idrottsprojekt i segregerade bostadsområden och för att främja jämställdhet.

Mikael Forsell/TT

Ingela Ahlberg/TT

NÄSTA ARTIKEL