Sport

Helsingborg får plats – frågetecken för Dif

Helsingborgs damer tar plats i basketligan till hösten. Arkivbild.
Helsingborgs damer tar plats i basketligan till hösten. Arkivbild.
Fotograf: Claudio Bresciani/TT
Sport
Sport

Helsingborg kliver in i damernas basketliga till hösten medan det fortfarande finns frågetecken för Djurgården i herrligan.

Helsingborg är enda klubb som flyttas upp från division 1 och samtidigt flyttas inget lag ned från damligan. Det innebär att högsta serien på damsidan innehåller tolv klubbar och spelas i dubbelmöten (22 omgångar).

Klubbarna: Luleå, Alvik, Högsbo, Norrköping, A3 Umeå, Telge, Wetterbygden, Mark, Eos Lund, Visby, Uppsala och Helsingborg.

På herrsidan har Djurgården fått en plats men klubben har haft ekonomiska problem och måste inkomma med mer dokumentation till den 30 april innan ligan kan slå fast deltagande. Ingen klubb från superettan bedöms ha ekonomi och organisation för spel i högsta serien.

Just nu kommer herrligan att bestå av tio klubbar som spelar 36 omgångar. Klubbarna: Borås, Luleå, Köping, Södertälje, Wetterbygden, Jämtland, Norrköping, Nässjö, Umeå och Djurgården.

Sport

Malmö FF lånar ut Gall till Stabæk

MFF lånar ut Romain Gall. Arkivbild.
MFF lånar ut Romain Gall. Arkivbild.
Fotograf: Andreas Hillergren/TT
Sport
Sport

Malmö FF lånar ut mittfältaren Romain Gall till norska Stabæk.

Lånet gäller det här året.

"Vi har tuff konkurrens på våra offensiva platser och Romain behöver speltid. Vår bedömning är att han har goda chanser att få det i Stabæk och vi hoppas han får större utväxling i deras miljö", säger MFF:s sportchef Daniel Andersson.

Den fransk-amerikanske 25-åringen kommer att stanna kvar i Malmö och träna med MFF till dess att Stabæks träningsuppehåll, på grund av coronakrisen, är över.

Sport

Även Brynäs permitterar

Även Brynäs, här med Greg Scott, korttidspermitterar sina spelare. Arkivbild.
Även Brynäs, här med Greg Scott, korttidspermitterar sina spelare. Arkivbild.
Fotograf: Mikael Fritzon/TT
Sport
Sport

Brynäs gör som flera av sina konkurrenter i SHL. Ishockeyklubben korttidspermitterar all personal inklusive spelare och ledare för att försöka mildra de ekonomiska effekterna av coronakrisen.

"All personal är fullt införstådd med att det nu handlar om att ta vårt solidariska ansvar för att säkra framtiden för Brynäs", säger klubbdirektören Michael Campese i ett pressmeddelande.

Korttidspermitteringarna gäller från och med den 1 april och tills vidare.

Frölunda, HV71 och Rögle är några av klubbarna som tidigare har korttidspermitterat sina spelartrupper. Årets säsong avslutades i förtid utan att några mästarlag utsågs på herr- eller damsidan.

Sport

Förbundets vädjan: "Är väldigt allvarligt"

Svenska fotbollförbundet vill stoppa information om kommande träningsmatcher på grund av risken för spelfusk. Arkivbild.
Svenska fotbollförbundet vill stoppa information om kommande träningsmatcher på grund av risken för spelfusk. Arkivbild.
Fotograf: Per Danielsson/TT
Sport
Sport Träningsmatcher på lägre nivå blir spelobjekt som omsätter mångmiljonbelopp. Det ökar risken för matchfixning.

– Det här är väldigt, väldigt allvarligt, säger Bert Andersson, ordförande i Göteborgs fotbollförbund, till Göteborgs-Posten.

I stort sett all toppidrott runt om i världen har stoppats på grund av spridningen av coronaviruset. Det innebär att spelbolag inte längre har några spelobjekt på elitnivå. Därför har spelet på träningsmatcher, även på låg nivå, vuxit kraftigt.

En träningsmatch i Borås mellan Byttorp och Södra Ving, som spelar i division 4 respektive 5, kan enligt en uppskattning ha omsatt spel för 37 miljoner kronor hos bolag världen runt.

Nu uppmanar Svenska fotbollförbundet sina distriktsförbund att inte publicera information om kommande träningsmatcher på sina hemsidor för att på så sätt minska risken för matchfixning.

Enligt Andersson kommer önskemålet ursprungligen från polisen.

– Det här är väldigt, väldigt allvarligt. Och jag tycker att spelbolagen måste ta sitt ansvar. Det är inte ansvarsfullt att bete sig så. Om det handlar om spelbolag med tillstånd i Sverige, så hoppas jag att de tillstånden begränsas väldigt fort, säger Andersson och hoppas att åtgärden ska ge effekt.

– Det (informationen) finns ju på klubbarnas hemsida, men hittar man till Ösets BK om man är ett asiatiskt spelbolag? Jag hoppas inte det.

Sport

Uppgift: Champions League-finaler utan publik

Real Madrid och Manchester City är två av lagen som är kvar i kampen om Champions League-bucklan. Arkivbild.
Real Madrid och Manchester City är två av lagen som är kvar i kampen om Champions League-bucklan. Arkivbild.
Fotograf: Manu Fernandez/AP/TT
Sport
Sport Champions League-finalerna ska spelas – men utan publik.

I eftermiddag har Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) videokonferens med de 55 medlemsnationerna med anledning av coronakrisens effekter på fotbollen. Från Sverige deltar generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Independent uppger att Uefa och stora fotbollsnationer som England, Spanien, Italien, Tyskland och Frankrike är överens om att de inhemska ligorna – på ett eller annat sätt – ska spelas klart innan säsongen 2020/2021 startar.

Enligt tidningens källor finns det också en samsyn om att herrarnas och damernas Champions League-finaler liksom Europa League-finalen ska spelas utan publik.

Final i Istanbul

Finalen för herrarna var schemalagd till Istanbul den 30 maj, damernas till Wien sex dagar tidigare och kampen om pokalen i Europa League skulle ha spelats i Gdansk den 27 maj. Samtliga finaler har skjutits upp, men några nya damtum finns inte.

När i princip all fotboll i Europa stoppades i mars höll herrarna på med spel i åttondelsfinalerna och damerna skulle börja kvartsfinalspelet i Champions League. I herrarnas Europa League var det klart för åttondelsfinaler.

En annan fråga som lär diskuteras på Uefa-mötet är en eventuell flytt av damernas EM-slutspel i England från 2021 till 2022.

När både herrarnas EM och sommar-OS i Tokyo skjutits upp till nästa sommar finns det knappast plats för ytterligare ett stort fotbollsmästerskap.

Eller?

Norge emot EM-flytt

Det norska fotbollsförbundet är emot att flytta damernas EM. Det skulle sända fel signaler ur ett jämlikhetsperspektiv, enligt generalsekreteraren Pål Bjerketvedt.

– Det är för tidigt att säga hur det kommer att sluta, men vår uppfattning är fortsatt att planerade mästerskap ska genomföras samtidigt som det görs plats för dem som flyttats, säger Bjerketvedt till NTB.

– Vi inser också att 2021 inte kommer att bli ett normalt år och att det kommer att finnas mästerskap som krockar och andra kanske får avgöras vid andra tillfällen än planerat. Men vi hoppas fortfarande att det är möjligt.

Sport

Bröderna Bø tror på Stina Nilsson

Stjärnorna inom skidskyttet tror att Stina Nilsson kommer att lyckas i sin nya gren. Arkivbild.
Stjärnorna inom skidskyttet tror att Stina Nilsson kommer att lyckas i sin nya gren. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Stina Nilsson kommer att lyckas med bytet från längd till skidskytte.

Beskedet slog ner som en bomb för en dryg vecka sedan då Stina Nilsson meddelade att hon från och med nu satsar på skidskytte.

Att en regerande OS-guldmedaljör i sprint byter sport ses som en prestigeförlust för längdåkningen, men hon tas emot med öppnar armar av de norska bröderna Johannes Thingnes och Tarjei Bø, som dominerar skidskyttet.

– Det är väldigt spännande. Nilsson är en stor stjärna som kommer att skapa ännu mer uppmärksamhet för vår sport, säger Tarjei Bø till VG och fortsätter:

– Övergången visar att hon är orädd och offensiv och det är två av de viktigaste egenskaperna för att lyckas med skjutningen.

Som Herrmann

Johannes Thingnes Bø jämför Stina Nilsson med tyskan Denise Herrmann, som tog ett OS-brons i stafett i längd i Sotji 2014 innan hon bytte till skidskytte några år senare och vann jaktstarten i VM i Östersund i fjol.

Han tror också att sprintbakgrunden ger Stina Nilsson en fördel jämfört med andra längdåkare. Skidskyttets skidåkning med snabba korta sträckor mellan skjutstationerna då man måste varva ner påminner om sprinttävlingarnas upplägg.

– I sprint är det kval, kvartsfinal, semifinal och final. Det är i alla fall den tävlingsformen inom skidåkningen som är mest jämförbar med skidskytte.

Wierer positiv

Även Dorothea Wierer, som tog två guld och två silver i senaste VM, välkomnar Stina Nilsson till skidskyttet.

– När jag fick höra att hon skulle komma till oss blev jag verkligen jätteglad, säger italienskan till Expressen.

Hon säger att skyttet blir den stora utmaningen för Nilsson, men att svenskan nog är rustad för den mentala biten:

– Stina har visat att hon har ett starkt psyke i längdåkning, och lyckas hon behålla det kan hon bli framgångsrik i skidskytte också.

Sport

SvFF utreder elitlicensen – tar krishänsyn

Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet. Arkivbild.
Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet. Arkivbild.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Svensk elitfotboll vill pausa elitlicensen på grund av coronakrisen.

– Det fanns ett sådant beslut tidigare att vi skulle se över licensen utifrån kriteriet om en förenings ekonomiska förutsättningar och verksamhet under nästkommande år, men nu vill vi också, utifrån pågående coronasituation, se om det finns anledning att titta på något i elitlicensen kopplat till föreningarnas förmåga att uppfylla licenskraven, säger förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till sajten.

En delrapport ska lämnas i september och eventuella förslag läggas fram i oktober.

Nilsson menar att förslag om eventuella förändringar ska betraktas som "enbart av tillfällig karaktär i en exceptionell situation".

Klubbarna överens

Svensk elitfotboll (Sef) är en intresseorganisation för klubbarna i allsvenskan och superettan.

Tidigare i veckan sade Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till Fotbolldirekt att klubbarna kommit överens om att föra vidare frågan om pausad elitlicens 2021 till Svenska fotbollförbundet, på grund av de ekonomiska svårigheterna till följd av coronaviruset.

Samtidigt betonar Karl-Erik Nilsson att dagens regelverk går att applicera på coronakrisen.

Kortsiktig förändring?

– Redan i nuvarande text och licens-regelverk kan man mycket väl ta höjd för de konsekvenser som coronasituationen ger, men vi vill ändå titta igenom det för att se om det finns skäl att göra någon kortsiktig förändring i en väldigt speciell situation, säger han till Fotbollskanalen.

Kjell Sahlström, ekonomichef på SvFF, har tidigare understrukit att reglerna, närmare bestämt skrivelsen om "särskilda skäl", inte ska läsas som att alla klubbar beviljas licens oavsett.

– Det kan finnas någon klubb som – oavsett corona – inte hade klarat upp sin situation ändå. Det är upp till licensnämnden att längre fram ta ställning till, sade han till Aftonbladet i fredags.

Sport

OS-elden till Fukushima

OS-elden vid ceremonin när den anlände till Japan i förra veckan.
OS-elden vid ceremonin när den anlände till Japan i förra veckan.
Fotograf: Eugene Hoshiko/AP/TT
Sport
Sport

OS i Tokyo blev framflyttat ett år. Trots det har den olympiska elden, som tändes i Grekland i mars och som flugits till Tokyo, redan inlett fackelstafetten i Japan.

Facklan har tagits emot i Fukushima, startplatsen för fackelstafetten. Där kommer den att förvaras i en lykta under en månad och till dess att en förvaringsplats utsetts i Tokyo. Där ska elden sedan brinna fram till dess att fackelstafetten startar på nytt nästa år, för att tändas i Tokyo vid OS-invigningen den 23 juli.

Fukishima valdes som startplats för fackelstafetten som en symbol för den japanska återuppbyggnaden efter jordbävningen och tsunamin 2011 som orsakade en kärnkraftsolycka.

Sport

Ungerska simstjärnor coronasmittade

Ungerskan Boglarka Kapas i glädjetårar efter att ha vunnit VM-guld i Gwangju i somras. Hon är en av åtta ungerska simmare som smittats av coronaviruset. Arkivbild
Ungerskan Boglarka Kapas i glädjetårar efter att ha vunnit VM-guld i Gwangju i somras. Hon är en av åtta ungerska simmare som smittats av coronaviruset. Arkivbild
Fotograf: Mark Schiefelbein/AP/TT
Sport
Sport

Åtta simmare och en tränare i det ungerska landslaget har testats positivt för covid-19, uppger det ungerska simförbundet.

Flera av dem ska ha smittats av coronaviruset i samband med ett höghöjdsläger i turkiska Erzurum.

Det ungerska förbundet har inte gått ut med några namn på de smittade, men fyra simmare har själva gått ut på sociala medier och berättat att de drabbats.

Bland dem finns fyra VM- och EM-medaljörer, däribland Boglarka Kapas, VM- och EM-guldmedaljör på 200 meter fjäril. Kapas, 26, var den första som gick ut på sociala medier och berättade att hon smittats och skriver att hon började gråta när hon fick beskedet. De tre andra är Dominik Kozma, Richard Bohus och David Horvath.

De smittade har placerats i karantän under 14 dagar. Nemzetisport,hu skriver att fler simmare kan vara smittade.

Ungern ska arrangera EM i simning i år, men mästerskapet i Budapest har flyttats från maj och ska preliminärt avgöras i augusti.

Sport

HV71 värvar Karlskogas skyttekung

HV71 har gjort klart med Fredrik Forsberg som närmast kommer från Bik Karlskoga. Arkivbild.
HV71 har gjort klart med Fredrik Forsberg som närmast kommer från Bik Karlskoga. Arkivbild.
Fotograf: Mikael Fritzon/TT
Sport
Sport

Bik Karlskogas skyttekung Fredrik Forsberg lämnar hockeyallsvenskan för spel i SHL nästa säsong.

23-åringen är klar för HV71 där han ska spela de två kommande säsongerna.

Forsberg gjorde 32 mål på 53 matcher den senaste säsongen, och totalt 52 mål på 94 matcher under sina två säsonger i Bik Karlskoga.

"En högerfattad forward som har näsa för målet och har haft en häftig utveckling i Karlskoga de senaste åren. Fredrik är i en bra ålder och kommer att utvecklas ytterligare i HV71. Det ska bli kul att se vad han kan göra i SHL i vinter", säger sportchefen Johan Hult i ett pressmeddelande.

NÄSTA ARTIKEL