Hässleholm

Hittade narkotika på man

Hässleholm
Hässleholm

En man i 25-årsåldern misstänks sedan onsdagskvällen för ringa narkotikabrott, grundat i ett innehav. Polisen genomförde en kontroll på en person i Hässleholm, och under samtalet uppstod misstanke om ett narkotikainnehav.

– Vid kroppsvisitation anträffades vad man misstänker är narkotika. Ärendet rubriceras som ringa narkotikabrott, säger Magnus Vendler på Hässleholmspolisen.

Hässleholm

Ny förvaltning för snabbare jobb och bidrag

Den nya förvaltningen ska göra det snabbare för jobbsökande att få ett jobb.
Fotograf: TT
Hässleholm
Hässleholm En ny förvaltning inrättas för arbetsmarknadsfrågor, integrationsfrågor, vuxenutbildning och ekonomiskt bistånd i Hässleholms kommun.

Det har kommunstyrelsen beslutat.

- Det här ger många vinster för både kommunen och medborgarna. Vi kan samarbeta och utveckla verksamheten, vilket bland annat ger oss möjligheter att bromsa de ökande kostnaderna för försörjningsstöd, säger Jan-Ole Engkvist, chef för arbetsmarknad och kompetensutveckling i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

SD:s kommunalråd: Banker - ta ert ansvar!

Hanna Nilsson, SD, hoppas att bankerna tar sitt ansvar för det lokala näringslivet, som behöver hjälp.
Hässleholm
Hässleholm Kommunalrådet Hanna Nilsson, SD, uppmanar bankerna att ta sitt sociala ansvar för det lokala näringslivet.

Tidningen har berättat om panik och oro som håller på att lamslå de lokala näringsidkarna på grund av coronaepidemin. Folkhälsomyndighetens restriktioner har medfört att restauranger, hotell, butiker, tandläkar- och läkarpraktiker och annan privat servicenäring är på väg ner i ett stort svart hål. Permitteringarna haglar och konkurserna slår rekord.

- Jag tar del av deras oro och Småföretagarnas riksförbunds kritik mot regeringens stödpaket med 500 miljarder i krediter till hotade företag, som slussas ut via bankerna och som inte de små och medelstora företagen kan ta del av, eftersom de inte kan ställa upp med tillräcklig säkerhet för de lån som bankerna tar ränta på. Bankerna måste göra vad de kan för att stärka likviditeten hos företagen under pågående kris för att de inte ska gå omkull, säger Hanna Nilsson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Stal gräsklippare från byalag

Hässleholm
Västra Torup

Någon gång mellan tisdag eftermiddag och onsdag morgon tog någon sönder ett hänglås på idrottsplatsen i Västra Torup. Innanför dörren förvarandes en åkgräsklippare som byalaget hade ansvar för. Denna blev gärningspersonernas byte.

Hässleholm

Chokladsnattare var påverkad

Hässleholm
Hässleholm

En man i 20-årsåldern stoppades under tisdagseftermiddagen av en ordningsvakt när han försökte stjäla en chokladkaka på Pressbyrån vid resecentrum. Polisen kallades till platsen, och kunde förutom anmälan om ringa stöld lägga till misstankar om såväl narkotikabruk som narkotikainnehav.

Hässleholm

Skogsdunge i lågor

Hässleholm
TORMESTORP

Räddningstjänsten åkte under tisdagskvällen på ett larm om en skogsbrand i Tormestorpstrakterna.

– Det lät rätt dramatiskt när larmet kom, och att det brann nära hus. Men det var inte så farligt, säger Per Friis på räddningstjänsten i Hässleholm.

Branden härjade på runt 100 kvadratmeter.

– Vi var där och släckte, och skötte eftersläckningen i ett par timmar. Det var blandat med träd, buskar och gräs som brann, säger Friis.

Hässleholm

När passerar Konstrullen ditt fönster?

Hässleholm
Hässleholm Eller april, april... Någon Konstrull blir det tyvärr inte i år. Åtminstone fanns inget sådant initiativ innan denna artikel publicerades.

Men vi på tidningen hoppas att du ändå kan få en kulturellt berikad vår, även utan konstrundor.

Kommunens "Kultur på tur" som nämndes i vår aprilskämtsartikel är dock en helt riktig satsning. Läs vad vi skrev om den här:

Norra Skåne, genom skojreporter L-U Rhad

Hässleholm

Inställda konstrundor blir konstrullen till påsk

Staty och sångare på lastbilsflak.
Våren lär synas på Konstrullen, och förhoppningsvis också Tommy Körberg. Bildmontage
Hässleholm
Hässleholm Coronapandemin har slagit hårt och brett i samhället. Bland de första evenemangen som ställdes in var konstrundorna runtom i Skåne.

Men Hässleholms kommuns digitala satsning ”Kultur på tur” fick ett gäng entusiaster på fötter.

– Kommunens satsning är givetvis välkommen, men allt visas ju via facebook och instagram. Vår målgrupp är kanske inte fullt så digital, säger initiativtagaren och konstvetaren Anna-Karin Varell.

– Det gäller att våga tänka utanför ramen ibland, fortsätter hon.

Resultatet? Konstrundan blir Konstrullen.

Ett antal konstverk ställs på lastbilar och körs i långsam kortege runt i kommunen. Enligt projektgruppen Art Project Rolling In Lastbil ska allt kunna genomföras under påskafton om drygt en vecka.

– Om inte folket kan komma till konsten, då får konsten komma till folket. Det blir en omvänd konstrunda, säger Varell.

Bokbussen anför kortegen

Nu pågår ett intensivt arbete med att välja ut vilka verk som ska få vara med i utställningen. Eftersom de lastbilschaufförer som ska köra Konstrullen måste samlas på en och samma plats innan starten får de inte vara fler än 50, för att på så vis inte bryta mot de senaste ordningsföreskrifterna.

– Det handlar om att prioritera och se till att det ges så mycket som möjligt för pengarna, säger Varell.

Enligt uppgifter till Norra Skåne kommer antalet lastbilar med kultur ändå inte bli fler än 35. Först i ledet kommer den gamla bokbussen att köra, för att med regelbundet tutande väcka uppmärksamheten hos nyfikna. Och sist kör en omgjord cementblandare där en stor tratt fästs i blandarhålet. Detta för att åskådarna ska kunna kasta ner frivillig betalning i den improviserade kollekthåven.

– Mynt går bra, men vi kan ta kort också. Det är bara att lägga kortet i ett kuvert, tillsammans med koden och ett gåvobelopp, samt ett förfrankerat returkuvert så skickar vi tillbaka kortet inom en vecka, säger Varell.

Bläckblåsmedley av Eurovisionbidragen

Övriga 13 platser viks åt mänskliga framträdanden: Den inställda casinorevyn väntas få en vagn med tre platser för att framföra utvalda nummer som fick strykas.

Även Kulturskolan ska få ett släp för att framföra ett bläckblåsmedley av alla bidrag som skulle deltagit i Eurovision Song Contest.

– Dessutom jobbar vi på att få hit Tommy Körberg också. Hans framträdande i Kulturhuset har ju ställts in två gånger, så förhoppningsvis är han sugen.

Ett antal av lastbilarna ska givetvis innehålla målningar, men också flera av kommunens skulpturer väntas få utrymme. Enligt ett preliminärt förslag ska såväl Våren, At Full Speed och Snapphanen Lille Mats och lyftas över med kranbil.

Från Algustorp till Öraholma

Kortegen startar i Algustorp redan klockan 02 på natten, och besöker sedan kommunens orter i bokstavsordning. I Öraholma vänder man och kör samma väg tillbaka.

– Eftersom tavlorna bara syns åt ena hållet får vi göra så. Annars får ju bara de som bor på ena sidan av vägen se dem, säger Varell.

En alternativ plan är att man istället börjar i Emmaljunga och jobbar sig söderut.

– Allt är inte hugget i sten. Men man kan väl säga att vi med grova penseldrag har målat ut vår rutt, säger Varell.

Ta tuppen på tur?

Om den mobila konstrundan i Hässleholm faller väl ut tänker man ta Konstrullen vidare till Osby och Östra Göinge kommuner.

– Personligen hade jag ju velat att tuppen som står vid infarten till Hanaskog hade fått visa upp sig i hela göingebygden. Hur mäktigt vore det inte att se den glida fram i villakvarteren? Det gäller bara att se till att vi inte måste under en massa broar, säger A-K Varell.

Lars-Uno Rhad

Preliminärt tidsschema för Konstrullen

Hässleholm

Nytt steg mot privata boenden

Fasaden på Attendos nya äldreboende.
Attendos nya boende på Björksäter är en av de verksamheter som kan tänkas lämna anbud.
Fotograf: Sofia Åström/Arkiv
Hässleholm
HÄSSLEHOLM Hässleholms omsorgsnämnd öppnar nu för att köpa in platser på privata äldreboenden, enligt lagen om offentlig upphandling.

Frågan har aktualiserats av att både Vardaga och Attendo på vinst och förlust byggt två privata äldreboenden i Hässleholm.

Enligt beslutet som nu fattats ska omsorgschefen Anneli Larsson utreda hur många platser det kommer att behövas inom särskilt boende framöver, och sedan ta fram ett förfrågningsunderlag enligt lagen om offentlig upphandling (LOU).

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Lager flyttas till Hässleholm

Bergendahls varslar tolv personer i Tumba och flyttar det lagret till Hässleholm.
Hässleholm
Hässleholm Bergendahls Food planerar att flytta lagerverksamheten i Tumba till centrallagret Hässleholm och 12 medarbetare i Tumba varslas om uppsägning.

Detta är en del i det omfattande åtgärdsprogram som företaget inledde i början av året.

– Detta är ett tråkigt besked för medarbetarna i Tumba som gjort ett mycket bra jobb. Vi har stort behov av att både minska våra kostnader och effektivisera vår logistik. Vi får dessa effekter genom att flytta lagerverksamheten i Tumba till centrallagret i Hässleholm, säger Håkan Åkerström vd Bergendahls Food.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL