Sport

Hoppet lever för klassikern Tour de France

Tour de France – som det är tänkt att trampas i sommar om tävlingen blir av. Arkivbild.
Tour de France – som det är tänkt att trampas i sommar om tävlingen blir av. Arkivbild.
Fotograf: Thibault Camus/AP/TT
Sport
Sport Elitidrotten världen över tvärnitar och det mesta står stilla.

Det säger Frankrikes idrottsminister Roxana Maracineanu i en radiointervju och anspelar förstås på den rådande pandemin. I en tid då idrottstävlingar och mästerskapen dagligen stryks utesluter hon inte att årets upplaga den 27 juni–19 juli kan genomföras på landets vägar.

Men restriktionerna för åskådare kommer med stor sannolikhet att vara påtagliga. I dagsläget, som coronaspridningen ser ut i landet, lär inga åskådare tillåtas. Då bör påpekas att totalt runt tio miljoner brukar kanta vägarna.

Till skillnad från flertalet arenaidrotter är Tour de France inte beroende av intäkter från betalande publik – och lider därför inte ekonomiskt av att genomföras utan åskådare.

Idrottsminister Maracineanu företräder den franska regeringen i de diskussioner som förs med tourens ledning. Enligt Maracineanu övervägs alla alternativ, från att ställa in, flytta fram till att låta loppet arrangeras som planerat men utan publik.

– Allt är möjligt. Vi har infört publikförbud i andra tävlingar tidigare, även om det i det här fallet inte kommer att ha samma påverkan. Affärsmodellen för touren bygger inte på biljettförsäljning som i exempelvis fotboll eller rugby, säger hon till radiokanalen France Bleu.

Kan se på tv

Maracineanu tror heller inte att cykelfansen blir allt för ledsna av att de går miste om att på nära håll kunna se cyklisterna trampa förbi.

– Jag tror att var och en i dag är medveten om situationen och känner ansvar för den period vi går igenom. Alla vet varför och alla vet vilka fördelar det medför att isolera sig. Det kan inte vara så illa eftersom man kan följa loppet på tv, säger hon.

Marc Madiot, ordförande i det franska cykelförbundet, reser dock tvivel kring om folk verkligen nöjer sig med rörliga bilder.

– Hur ska man stoppa åskådare som vill titta? frågan han sig.

Svårt att komma i form

Ett annat spörsmål är hur redo cyklisterna hinner bli för det fysiskt krävande loppet och om de kan färdas och bo tillsammans som tidigare. Tävlingssäsongen ställdes tills vidare in i förra veckan och samtliga lopp är inställda fram till slutet av april.

– Så länge vi inte får ge oss ut på vägarna är det svårt att tro att man ska komma i form för loppet, säger proffscyklisten Romain Bardet till France Bleu.

Tour de France har under fredstid arrangerats varje år sedan 1903. Årets lopp är tänkt att starta i Nice och med sedvanlig målgång på Champs-Élysées i Paris.

Sport

Federer om Wimbledonbeskedet: "Förkrossad"

Serena Williams får inte spela i Wimbledon i år. Coronautbrottet stoppar turneringen hon vunnit sju gånger. Arkivbild.
Serena Williams får inte spela i Wimbledon i år. Coronautbrottet stoppar turneringen hon vunnit sju gånger. Arkivbild.
Fotograf: Tim Ireland
Sport
Sport Det blir ingen Wimbledonturnering i år.

"Det är med stor sorg som styrelsen för All England Club och tävlingsledningen i dag har beslutat att ställa in mästerskapet 2020 på grund av den oro för människors hälsa som är kopplad till coronapandemin", skriver arrangören på sin hemsida.

"Det finns ingen möjlighet att spela mästerskapet vid en annan tidpunkt den här sommaren, vilket utesluter att det skjuts upp".

Den 134:e upplagan av grand slam-turneringen kommer i stället att spelas 28 juni–11 juli nästa år.

Wimbledon har spelats varje år sedan starten 1877, förutom under första och andra världskriget.

Williams chockad

Roger Federer som vunnit turneringen åtta gånger, skriver på Twitter att han är "förkrossad". Serena Williams, sjufaldig vinnare, twittrar i sin tur: "Jag är chockad".

Simona Halep, regerande mästare, reagerade även hon på nyheten på Twitter:

"Så tråkigt att höra att Wimbledon inte blir av i år. Förra årets final kommer för alltid att vara en av de lyckligaste dagarna i mitt liv! Men vi går igenom något som är större än tennis och Wimbledon kommer tillbaka! Och det här innebär att jag får ännu mer tid till att se fram emot att försvara min titel", skriver rumänskan.

Stoppat till juli

Wimbledon är den andra av årets fyra grand slam-turneringar som påverkas av coronapandemin efter Franska mästerskapen. Men Paris-arrangörerna valde en annan väg och har flyttat evenemanget till slutet av september och början av oktober, bara två veckor efter att US Open i New York spelats färdigt.

All tennis på ATP- och WTA-tourerna är stoppad fram till och med den 13 juli vilket innebär att övriga grästurneringar, som traditionsenligt spelas som en uppladdning inför årets mest prestigefyllda evenemang, antingen ställs in eller flyttas fram.

Mikael Forsell/TT

Sport

Förlängt spelstopp i tennisen – Båstad i fara

Rebecca Peterson kan gå miste om spel på hemmaplan i sommar, men arrangören tittar nu på möjligheten att flytta damveckan i Båstad. Arkivbild.
Rebecca Peterson kan gå miste om spel på hemmaplan i sommar, men arrangören tittar nu på möjligheten att flytta damveckan i Båstad. Arkivbild.
Fotograf: Andy Wong/AP/TT
Sport
Sport WTA- och ATP-touren förlänger sitt spelavbrott på grund av coronapandemin.

Ingen tennis kommer att spelas på tourerna förrän tidigast efter den 13 juli, meddelar WTA och ATP i ett pressmeddelande. Beskedet kom strax efter att Wimbledon-arrangören meddelat att den klassiska grästurneringen ställts in.

"Det här var inget lätt beslut att fatta av WTA och dess medlemmar, men vi fortsätter att vara vaksamma för att värna om hälsan och säkerheten för våra spelare, personal och fans", säger Steve Simon, ordförande och vd för WTA.

Inte gett upp

Damernas turnering i Båstad var planerad till 6-11 juli och kommer alltså inte att kunna spelas som planerat. Men tävlingschefen Christer Hult har inte gett upp hoppet om att turneringen ändå kan spelas – vid ett annat tillfälle.

– Nej oh nej. Som tanken är nu börjar vi spela med herrveckan den 13 juli och sedan tittar jag på möjligheten att flytta damveckan, tillsammans med WTA, till veckan efter herrveckan i stället, säger tävlingschefen Christer Hult till TT.

Det skulle i så fall innebära att damveckan avgörs mellan den 20 och 26 juli.

Christer Hult säger att det säkert kommer att vara fler tävlingar som vill flytta till den veckan, men att chanserna ändå kan vara goda för damveckan i Båstad.

– Vi har redan nu två tävlingar som begärt att inte spela självmant, och en ligger i just den veckan, så det förbättrar ju våra chanser, säger han.

Tänker på 2021

Samtidigt är Christer Hult realistisk: man vet faktiskt inte om det kommer att spelas någon tennis alls i sommar. Det är tufft, men det är tufft för "hela Sverige just nu", säger han.

– Det är klart att tittar man på vår verksamhet så är ju det tråkigt, men det är många som påverkas av ett sånt här beslut. Vi håller tummarna för att vi i alla fall får spela herrveckan och att vi får damveckan på plats. Men oavsett vad som händer så får vi börja jobba inför 2021.

Marie Carlsson/TT

Sport

Martin Olsson klar för Helsingborg

Martin Olsson. Arkivbild.
Martin Olsson. Arkivbild.
Fotograf: Nils Petter Nilsson/TT
Sport
Sport

Den tidigare landslagsbacken Martin Olsson är klar för Helsingborgs IF.

Det meddelar den ekonomiskt krisande allsvenska fotbollsklubben på sin hemsida. Det handlar om ett korttidskontrakt som gäller fram till den 30 juni.

Här om dagen meddelade Helsingborgs ordförande Krister Afzelius att klubben skulle gå 17 miljoner back om seriespelet skulle inledas i början av juni. Men värvningen av Olsson ska inte belasta HIF ekonomiskt.

"Vi förstår att det kan ses märkligt att ta in en spelare i denna situation. När vi får möjligheten att ta in en spelare som Martin Olsson utan att det påverkar vår ekonomi tar vi den möjligheten", säger Robin Lundgren, administrativ chef i HIF.

Olsson har varit tungt skadedrabbad det senaste året och varit klubblös sedan han lämnade Championship-laget Swansea förra året.

Sport

Tennisens skilda världar: Kamp för överlevnad

De lägst rankade tennisproffsen får svårt att få mat på bordet när tävlingssäsongen stoppats. Arkivbild.
De lägst rankade tennisproffsen får svårt att få mat på bordet när tävlingssäsongen stoppats. Arkivbild.
Fotograf: Dita Alangkara/AP/TT
Sport
Sport Samtidigt som tennisstjärnorna Novak Djokovic och Roger Federer skänker tiotals miljoner kronor till behövande, har andra spelare knappt mat på bordet.

"Det är inte många som får vardagen att gå ihop. Och hur ska vi sen kunna komma tillbaka efter flera månader utan tävlingar", skriver Sofia Sjapatava i ett upprop till Internationella tennisförbundet (ITF).

Georgiskan, rankad 375:a, har startat ett upprop bland lågrankade spelare i vilket man ber ITF om ekonomisk hjälp under coronakrisen då de inte kan tjäna några pengar eftersom alla tävlingar ställts in.

Redan har 1 350 personer skrivit på.

"Det är märkligt att höra om professionella tennisspelare som kämpar för att få mat på bordet, men så är verkligheten", skriver Sjapatava i en blogg.

"Hälften av dem jag känner brukar jobba vid sidan av som tränare eller med att spela klubbmatcher, men eftersom hela världen är nedstängd är det omöjligt. Jag har inte den sämsta positionen på planeten – är frisk och har mat på bordet, men jag känner många som har det mycket värre."

"Svårt att överleva"

Enligt en tennisrapport från 2018 är det bara de 250-350 bäst rankade spelarna som i vanliga fall går runt genom prispengar i tävlingar. De i det lägre skiktet har inga buffertar. Och de ännu lägre rankade spelarna har det ännu tuffare nu.

"Det blir svårt för många spelare att överleva de kommande månaderna eftersom de inte tidigare tjänat så mycket", skriver den 447-rankade brittiskan Tara Moore på Twitter.

Även för en som Rebecca Peterson, som är rankad 44:a i världen, innebär coronakrisen en svår verklighet.

– Ekonomiskt är det tufft, man skulle kunna säga att jag är halvt arbetslös. Vi spelar inte och därmed finns det ingen inkomst. Nu finns det bara utgifter, säger hon i en intervju med SVT.

Både damtouren WTA och herrtouren ATP har ställt in allt spel fram till och med 13 juli. Wimbledon har ställts in. Det innebär att grässäsongen, veckorna inför Wimbledon, också stoppas. Därmed blir det inga tennisturneringar förrän tidigast i mitten av juli.

Inga bekymmer

Tennisens största stjärnor behöver inte bekymra sig över att inte få någon inkomst under några månader. Världsettan Novak Djokovic, som i rena prispengar spelat in motsvarande 1,4 miljarder kronor, har i stället skänkt motsvarande 11 miljoner kronor till sjukvårdsutrustning i hemlandet Serbien. Världstvåan Rafael Nadal har hjälpt till att samla in motsvarande 121 miljoner kronor för att bekämpa coronapandemin och världsfyran Roger Federer skänkte motsvarande 10 miljoner kronor för att hjälpa utsatta familjer i hemlandet Schweiz.

Sport

Uefa skjuter upp alla matcher tills vidare

Real Madrid och Manchester City är två av lagen som är kvar i kampen om Champions League-bucklan. Arkivbild.
Real Madrid och Manchester City är två av lagen som är kvar i kampen om Champions League-bucklan. Arkivbild.
Fotograf: Manu Fernandez/AP/TT
Sport
Sport Uefa rensar i kalendern för att ge plats för de europeiska ligorna att kunna spela färdigt.

Uefa har under eftermiddagen haft en videokonferens med de 55 medlemsnationerna med anledning av coronakrisens effekter på fotbollen. Från Sverige deltog generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Efteråt meddelade det europeiska fotbollsförbundet att samtliga matcher i Champions League och Europa League skjuts upp "tills vidare".

När den europeiska toppfotbollen stoppades av coronakrisens ankomst hade herrarnas Champions League och Europa League nått åttondelen på herrsidan och kvartsfinalen på damsidan.

Finalen för herrarna var schemalagd till Istanbul den 30 maj, damernas till Wien sex dagar tidigare och kampen om pokalen i Europa League skulle ha spelats i Gdansk den 27 maj.

Även kvalet till herrarnas fotbolls-EM kommer skjutas upp. Fyra playoffmatcher skulle ha spelats 28 och 31 maj, men Uefa har nu beslutat att samtliga av dessa senareläggs till 2021.

Det står även klart att samtliga landskamper i juni inte kommer att bli av som planerat utan kommer att skjutas upp tills vidare.

Att allt skjuts upp möjliggör för de nationella ligorna att kanske kunna spela färdigt under sommaren, om det är möjligt med tanke på coronaviruset.

För svenska damlandslaget innebär beskedet från Uefa att EM-kvalmötena med Slovakien (4 juni) och Island (9 juni) kommer få nya speldatum.

Herrlandslaget har å sin sida haft träningslandskamper inplanerade mot Finland den 4 juni och Danmark den 7 juni, men inte heller dessa kommer kunna spelas som planerat.

Sport

Uefa skjuter upp alla matcher tills vidare

Real Madrid och Manchester City är två av lagen som är kvar i kampen om Champions League-bucklan. Arkivbild.
Real Madrid och Manchester City är två av lagen som är kvar i kampen om Champions League-bucklan. Arkivbild.
Fotograf: Manu Fernandez/AP/TT
Sport
Sport Uefa rensar i kalendern för att ge plats för de europeiska ligorna att kunna spela färdigt.

Uefa har under eftermiddagen haft en videokonferens med de 55 medlemsnationerna med anledning av coronakrisens effekter på fotbollen. Från Sverige deltog generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Efteråt meddelade det europeiska fotbollsförbundet att samtliga matcher i Champions League och Europa League skjuts upp "tills vidare".

När den europeiska toppfotbollen stoppades av coronakrisens ankomst hade herrarnas Champions League och Europa League nått åttondelen på herrsidan och kvartsfinalen på damsidan.

Finalen för herrarna var schemalagd till Istanbul den 30 maj, damernas till Wien sex dagar tidigare och kampen om pokalen i Europa League skulle ha spelats i Gdansk den 27 maj.

Även kvalet till herrarnas fotbolls-EM kommer skjutas upp. Fyra playoffmatcher skulle ha spelats 28 och 31 maj, men Uefa har nu beslutat att samtliga av dessa senareläggs till 2021.

Det står även klart att samtliga landskamper i juni inte kommer att bli av som planerat utan kommer att skjutas upp tills vidare.

Att allt skjuts upp möjliggör för de nationella ligorna att kanske kunna spela färdigt under sommaren, om det är möjligt med tanke på coronaviruset.

För svenska damlandslaget innebär beskedet från Uefa att EM-kvalmötena med Slovakien (4 juni) och Island (9 juni) kommer få nya speldatum.

Herrlandslaget har å sin sida haft träningslandskamper inplanerade mot Finland den 4 juni och Danmark den 7 juni, men inte heller dessa kommer kunna spelas som planerat.

Sport

DBU: Damernas fotbolls-EM skjuts upp till 2022

Svenska stjärnbacken Nilla Fischer får vänta ännu ett år på fotbolls-EM om Sverige kvalar dit. Arkivbild.
Svenska stjärnbacken Nilla Fischer får vänta ännu ett år på fotbolls-EM om Sverige kvalar dit. Arkivbild.
Fotograf: Claude Paris/AP/TT
Sport
Sport Fotbolls-EM för damer skjuts upp ett år och kommer att spelas 2022.

Den 17 mars kom beskedet att fotbolls-EM för herrar flyttas fram ett år på grund av coronakrisens utbredning. Sedan dess har det också stått klart att en av följderna blir att även damernas Europamästerskap i England, som skulle ha spelats mellan den 7 juli och 1 augusti 2021, kommer att senareläggas.

Enligt det danska fotbollsförbundet, står det nu klart när det blir av, även om de exakta datumen inte ska vara fastställda. Damernas EM kommer även det att skjutas upp i ett helt år och avgöras sommaren 2022, skriver DBU på sin hemsida.

Det samma uppges gälla herrarnas U21-EM som skulle ha spelats nästa år, men än så länge har det europeiska fotbollsförbundet Uefa inte bekräftat när mästerskapen ska hållas.

Uefa höll på onsdagseftermiddagen en videokonferens för de 55 medlemsnationerna där det bland annat beslutades att samtliga Champions League- och Europa League-matcher kommer att skjutas upp tills vidare. Även de inplanerade landskamperna för juni kommer få nya speldatum.

Även flytten av OS i Tokyo, till sommaren 2021, innebar att det hade blivit svårt för damernas fotbolls-EM att arrangeras samma sommar.

Sport

Klart: Wimbledon ställs in

Serena Williams får inte spela i Wimbledon i år. Coronautbrottet stoppar turneringen hon vunnit sju gånger. Arkivbild.
Serena Williams får inte spela i Wimbledon i år. Coronautbrottet stoppar turneringen hon vunnit sju gånger. Arkivbild.
Fotograf: Tim Ireland
Sport
Sport Det blir ingen Wimbledonturnering i år.

"Det är med stor sorg som styrelsen för All England Club och tävlingsledningen i dag har beslutat att ställa in mästerskapet 2020 på grund av den oro för människors hälsa som är kopplad till coronapandemin", skriver arrangören på sin hemsida.

"Det finns ingen möjlighet att spela mästerskapet vid en annan tidpunkt den här sommaren, vilket utesluter att det skjuts upp."

Den 134:e upplagan av grand slam-turneringen kommer i stället att spelas 28 juni–11 juli nästa år.

Wimbledon har spelats varje år sedan starten 1877, förutom under första och andra världskriget.

Wimbledon är den andra av årets fyra grand slam-turneringar som påverkas av coronapandemin efter Franska mästerskapen. Men Paris-arrangörerna valde en annan väg och har flyttat evenemanget till slutet av september och början av oktober, bara två veckor efter att US Open i New York spelats färdigt.

All tennis på ATP- och WTA-tourerna är stoppad fram till och med den 7 juni.

Wimbledon skulle ha spelats mellan den 29 juni och 12 juli. Det är ännu oklart vad som händer med övriga grästurneringar, som traditionsenligt spelas som en uppladdning inför årets mest prestigefyllda evenemang.

Mikael Forsell/TT

Sport

Uefa skjuter upp alla matcher tills vidare

Real Madrid och Manchester City är två av lagen som är kvar i kampen om Champions League-bucklan. Arkivbild.
Real Madrid och Manchester City är två av lagen som är kvar i kampen om Champions League-bucklan. Arkivbild.
Fotograf: Manu Fernandez/AP/TT
Sport
Sport Uefa skjuter upp samtliga matcher i Champions League och Europa League tills vidare.

Uefa har under eftermiddagen haft en videokonferens med de 55 medlemsnationerna med anledning av coronakrisens effekter på fotbollen. Från Sverige deltog generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Nu står det klart att den europeiska toppfotbollen stoppas på såväl dam- som herrsidan.

Samtliga matcher i Champions League och Europa League kommer att "tills vidare" skjutas upp.

När den europeiska toppfotbollen stoppades av coronakrisens ankomst hade herrarnas Champions League och Europa League nått åttondelen på herrsidan och kvartsfinalen på damsidan.

Finalen för herrarna var schemalagd till Istanbul den 30 maj, damernas till Wien sex dagar tidigare och kampen om pokalen i Europa League skulle ha spelats i Gdansk den 27 maj.

Även kvalet till herrarnas fotbolls-EM kommer skjutas upp. Fyra playoffmatcher skulle ha spelats 28 och 31 maj, men Uefa har nu beslutat att samtliga av dessa senareläggs till 2021.

Det står även klart att samtliga landskamper i juni inte kommer att bli av som planerat utan kommer att skjutas upp tills vidare.

För svenska damlandslaget innebär detta att EM-kvalmötena med Slovakien (4 juni) och Island (9 juni) kommer få nya speldatum.

Herrlandslaget har haft träningslandskamper inplanerade mot Finland den 4 juni och Danmark den 7 juni, men vad som händer med dessa möten är i nuläget oklart.

NÄSTA ARTIKEL