Sport

Nu har Joel och Kajsa all tid för varandra

Ishockeyspelaren Joel Persson sitter och håller om sambon Kajsa Lind nere vid Osbysjön.
Joel Persson är hemma hos sambon Kajsa Lind i Osby nu när NHL och AHL lagt ner spelet på grund av coronautbrottet.
Fotograf: Stefan Sandström
Sport
Ishockey Joel Persson skulle normalt sett varit inne i slutskedet av grundserien i AHL eller kanske till och med NHL, men våren 2020 är inte normal. Coronautbrottet har satt stopp för nästan all idrott världen över så istället tillbringar Joel dagarna med att spela golf, padel och umgås med flickvännen Kajsa Lind hemma i Osby. Vi träffade dem hemma i deras hus vid Osbysjön för att prata hockey, framtid och lite fotboll.

Joel Perssons resa från division två-hockey i Osby IK och Tyringe till NHL på lite drygt fyra år är något av en sannsaga som säkerligen många unga hockeyspelare drömmer om. För honom själv var det också lite av en pojkdröm som slog in när han fick göra sin NHL-debut med Edmonton Oilers mot Los Angeles Kings hemma i Rogers Place den 5 oktober i fjol.

– Den matchen kommer jag aldrig att glömma. Det var en grym upplevelse för det har man egentligen bara kunnat drömma om, och min dröm om det hade väl försvunnit när jag kom upp i 20-årsåldern och spelade division två. Det fanns väl aldrig på tapeten då, men sen har det hänt ganska mycket de sista åren. Men det blev verklighet och det är något jag aldrig glömmer. Det var en väldigt svängig match som vi vann med 6–5. Connor McDavid gjorde ett helt sjukt mål i första bytet jag var inne på isen, han tog pucken och körde igenom allihopa och hängde in den. Kommer ihåg att jag tänkte att det här ju inte sant, säger Joel när han nu lite drygt fem månader senare tänker tillbaka på den dagen.

Fick en flygande start

Det låter som en drömdebut och det var det på många sätt och vis, men det kunde faktiskt gått ännu bättre.

– Jag åkte över i början på september och fick en flygande start med försäsongsmatcherna, och när campen började gick det väldigt bra tycker jag. Men så åkte jag på en skada i en av de första matcherna på försäsongen där jag kanske hade min stora chans att sätta ett avtryck med att få chansen att spela power play med McDavid och (Leon) Draisaitl, och kanske visa mina största styrkor. Det är klart att det var en motgång, och jag visste väl nånstans att det skulle bli min enda chans att få chansen att spela med dem.

När sedan Edmontons power play, med bland annat poängkungarna McDavid och Draisaitl och svensken Oscar Klefbom, visade sig bli NHL:s bästa var det tufft för Joel att slå sig in där. Men det blev ytterligare en handfull matcher för honom innan nästa smäll kom.

– I Chicago fick jag en rätt bra smäll bakom målet och det visade sig vara en hjärnskakning, och det var när jag började känna mig varm i kläderna och trygg på isen i olika situationer. Det var en käftsmäll till. Då var jag borta i två, tre veckor och missade fem, sex matcher. Sen kom jag tillbaka igen och spelade fem matcher, och jag kände att det fick lite upp och ner. Jag kände mig inte jättenöjd och bevisligen inte de heller, och det gjorde att de skickade ner mig i Bakersfield i Kalifornien i AHL i slutet på november.

I AHL fick Joel uppleva en helt annan hockey än han upplevt innan.

– Det var hawaiihockey, fram och tillbaka, puckarna sköts i rundeln. Mycket fulare spel, och det var ett par i varje lag som man kände att de är mer ute för att skada än att spela hockey. Samtidigt så stod de upp för sina lagkamrater på ett annat sätt än i Sverige.

Påminde det lite om den gammaldags synen som det fanns på NHL?

– Jo, men det gjorde det lite.

Efter fem, sex matcher i Bakersfield blev Joel uppkallad till Edmonton igen, och då hände han sig mer redo. Men det blev bara tre matcher innan det var dags för AHL igen, och det skulle visa sig att det var det sista han gjorde i NHL med Edmonton.

– Uppenbarligen var inte Edmonton nöjda med vad jag bidrog med i de matcherna och de bestämde sig för att skicka ner mig igen i början av december.

"Tog slut över en natt"

Allt eftersom dagarna och veckorna gick kände Joel att det nog inte skulle bli något mer spel i Edmonton, och han och hans agent började jobba för en flytt. På sista dagen på transferfönstret så blev det klart att han kunde lämna Edmontons organisation för Anaheims, och det var en lättnad för honom.

– Då var jag riktigt taggad för jag visste att Anaheim kanske behövde min spelstil, och att San Diego var ett bättre lag än Bakersfield så jag såg det som en nytändning.

Och Joel fick en bra start i San Diego. Han spelade alla spelformer, hade bra plus- minusstatistik och kände att ledningen var nöjd med honom.

– Det var där jag kände att jag började hitta min trygghet i nordamerikansk hockey, men sen tog det slut över en natt.

– Jag kommer ihåg att i sista matchen fick vi reda på i första periodpausen att NBA stängt igen sin säsong. Så efter matchen tänkte man att det dröjer nog inte länge innan NHL och AHL tar beslut, så då gick man bara och väntade på det. När vi kom hem dagen efter den bortaturnén (den 12 mars) sa de att säsongen var uppskjuten tills vidare, men att vi var tvungna att stanna i stan. Då tänkte man hur länge ska detta dröja. Ska man sitta här två, tre veckor. Vad händer? Men det tog fyra, fem dagar sen fick vi beskedet att vi fick åka hem, och jag fick tillåtelse att åka hem till Sverige på egentligen obestämd tid.

Och det är där han är nu. Hemma i huset i Osby tillsammans med flickvännen Kajsa.

Men hur har det varit för er att ha ett distansförhållande?

– Jag var över 2,5 månad. Åkte i början av november och sen var jag tvungen att åka hem igen i mitten av januari på grund av min säsong, säger Kajsa som är en del av Vittsjös framgångsrika fotbollslag.

– Facetime är väldigt bra, där har vi några timmar. Men med tidsskillnaden funkade det bra för jag ringde innan jag körde till jobbet och det var innan han skulle sova, sen ringde han när han vaknat och då hade jag jobbat klart.

Tror att säsongen är över

– Samtidigt har tiden gått väldigt fort. Jag åkte i september, hon kom i november, åkte hem i mitten av januari och nu är det mitten av mars. Men det kunde ju varit att jag inte kommit hem förrän i maj, juni, säger Joel som är tveksam till om det blir någon mer hockey i vår.

– Jag tror att säsongen är slut, framför allt i AHL, men kanske det finns en liten möjlighet att de tar upp NHL igen. De har andra möjligheter med pengar och tv-avtal och de vill nog ha en vinnare, säger Joel som under säsongen också följt sina gamla lag Osby, Tyringe, Kristianstad och Växjö.

– Osby har gjort en fantastisk säsong och verkligen överraskat mycket mer än man kan förvänta sig. Kul att hockeyn i Osby går uppåt igen. Samtidigt går det på andra hållet i Tyringe, tyvärr. Det är lite tråkigt så klart för de fick ju in ganska mycket pengar för mig, och det verkar ju inte som om de skött det på ett kanonsätt. Det är ju bra om de valt att inte lägga in pengar i A-laget för det är inte det jag vill att pengarna ska gå till, utan jag vill ju att det ska gå till ungdomsverksamheten. Samtidigt har jag ingenting med det att göra. Hade de velat värva ihop ett superlag för ett år hade de fått göra det, det är upp till dem.

Utesluter Osby IK

Under tiden han är hemma tränar han mycket på egen hand, men funderar också på framtiden.

– Jag funderar så klart vad jag vill, vad jag känner, var jag trivs bäst och var jag passar bäst. De tankarna går ganska mycket nu de här dagarna, och jag pratar mycket med Kajsa om det. Vi bollar fram och tillbaka, men nånstans är det jag som till slut bestämmer. Jag vet om att hon kommer att stötta mig i vilket beslut jag än tar.

Kan det till och med bli Ryssland och KHL?

– Lite det man funderar på. Var vill jag vara om tre år? Hur mycket bryr jag mig om det ekonomiska? Man åker ju ändå till Ryssland för pengarna, så är det. Det är sånt jag bollar med Kajsa. Schweiz är ett annat liv. Enklare att komma och hälsa på för alla, och socialt mycket bättre. Men det är lätt de dubbla pengarna i Ryssland kontra Schweiz.

En klubb han dock utesluter i nuläget är Osby IK.

– Det var en som frågat mamma "tror du Joel kan spela i Osby nästa år", men det trodde hon inte. Haha.

Vittsjös nya bollkalle?

Träningen sköter han mycket på egen hand just nu.

– Det är mycket träning, men jag har ett fantastiskt bra liv för jag kan träna när jag vill. Jag är ju inte bunden till någon klubb där jag måste inställa mig klockan åtta på morgonen, men jag är inte en av dem som gillar att träna själv.

Du kan ju följa med Kajsa när hon tränar med Vittsjö så kan du köra intervaller samtidigt.

– Jag kan vara med när de tränar, säger Joel.

– Vi kan ju behöva en bollkalle, kontrar Kajsa med ett skratt.

– Jag hade gått in på innermittfältet och dominerat. Jag spelade faktiskt i Jägersborg när jag var 18, 19 år. Det var många som sa att jag var bättre i fotboll än i hockey, men jag har alltid brunnit mer för hockeyn det ska jag inte ljuga om, säger Joel som sen blir lite överraskad av det plötsliga berömmet från flickvännen

– Jag har inte sett honom spela så mycket. Han är ju ett bollgeni över lag, det är lite tråkigt. Kan inte slå honom i så mycket.

– Det var kul man fick höra det. Det har hon aldrig sagt innan. Haha.

Sport

"Blåvitt" satsar på publikrekord utan publik

IFK Göteborg vill slå publikrekord inför tomma läktare. Arkivbild.
IFK Göteborg vill slå publikrekord inför tomma läktare. Arkivbild.
Fotograf: Christine Olsson
Sport
Sport

Den 25 april möts IFK Göteborg och Falkenberg i en träningsmatch inför tomma läktare. Men "Blåvitt" satsar ändå på att slå publikrekord. Åtminstone i antalet sålda biljetter för 25 kronor styck.

Kampanjen drogs i gång under tisdagen och samma kväll meddelade IFK Göteborg via Twitter att man sålt över 12 000 biljetter vilket innebär 300 000 kronor till den allsvenska fotbollsklubben.

Målet är att sälja minst 52 195 fiktiva biljetter, vilket skulle ge 1,3 miljoner kronor.

Tidigare har seriekonkurrenten AIK gått ut med en insamlingskampanj till sina supportrar i syfte att få in fem miljoner kronor före den 31 maj för att klara sig igenom den tuffa perioden under coronakrisen. Hittills har Stockholmsklubben fått in knappt 1,9 miljoner.

Sport

Orienterings-VM skjuts upp

Tove Alexandersson. Arkivbild.
Tove Alexandersson. Arkivbild.
Fotograf: Geir Olsen/NTB/TT
Sport
Sport

Tove Alexandersson får vänta med att springa hem fler VM-medaljer i orientering. Årets sprintvärldsmästerskap i Danmark, 7–11 juli, skjuts upp på obestämd tid på grund av coronakrisen, skriver Internationella orienteringsförbundet på sin hemsida.

Där framgår också att årets EM, som skulle ha avgjorts i Estland den 19–23 augusti, ställs in helt, precis som världscupen.

"Tråkigt men förståeligt beslut att mycket skjuts upp eller ställs in", säger svenske förbundskaptenen Håkan Carlsson i ett pressmeddelande.

Bragdguld- och Jerringprisvinnaren Tove Alexandersson har vunnit den totala världscupen sex år i rad och tog i fjol tre VM-guld i norska Østfold.

Sport

Löparstjärnan i informationskampanj om corona

Mustafa Mohamed engagerar sig för att information om coronaviruset ska nå fler. Arkivbild.
Mustafa Mohamed engagerar sig för att information om coronaviruset ska nå fler. Arkivbild.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport Maratonlöparen Mustafa "Musse" Mohamed deltar i informationskampanjen #tellcorona för att sprida information om det nya coronaviruset på flera språk.

"Musse" säger att det var en utmaning – han har pratat en hel del somaliska under sina 30 år i Sverige, men knappt läst något på språket. Nu skulle han läsa en text om coronaviruset på sitt modersmål, riktad till somalisktalande människor.

– Det kändes lite tufft, men jag ville inte tacka nej bara på grund av det. Det är ett viktigt ämne och jag ville ställa upp, säger han.

Orolig

Kampanjen startades av journalisten och människorättsaktivisten Nuri Kino och på sajten tellcorona.com läser olika personer på olika språk upp information om det nya coronaviruset och om hur man ska agera för att minska smittspridningen. Hittills finns 14 språk representerade.

Syftet är att nå ut till svenskar med utländsk bakgrund, asylsökande, papperslösa och personer i skuggsamhället.

– Jag tycker att Sverige har varit duktigt på att sätta upp lappar och gå ut i medierna, men det jag har sett hela tiden har varit på svenska och det finns ju grupper som behärskar svenskan dåligt. Så jag tror att det är bra att utöka den för att nå ännu fler, säger Mustafa Mohamed.

Han mår bra själv, men känner precis som många andra en stor oro över coronapandemin som härjar.

– Just den här ovissheten... Dels med åtgärderna, man vet inte vilka effekter de har för alla länder har olika taktik och det är för tidigt att säga vad som är rätt. Men framför allt den effekten som åtgärderna har på samhället i stort är oroande, särskilt om det håller på länge till, säger han och fortsätter:

– Samtidigt har vi den andra delen, som är ännu värre, med dödsfall...

"Så roligt"

"Musse" sprang för inte så länge sedan, den 23 februari, sitt allra snabbaste maraton – 40 år gammal. Tiden i Sevilla, 2.10.03, var nytt svenskt rekord och under OS-kvalgränsen. Träningsvardagen har inte påverkats speciellt mycket av coronaviruset. Men tävlingsmässigt är framtiden oviss.

– Det har varit en återhämtningsperiod och jag försöker se det positivt, som en bra möjlighet att kunna träna på under en längre period och bygga upp mig och inte ha för bråttom.

Trots klarad OS-gräns är Mohamed, som nu hunnit fylla 41, inte formellt uttagen till OS – något som Sveriges olympiska kommitté avgör om de anser att han kan vara med och konkurrera om en topp-åtta-plats. Men efter att OS flyttats fram ett år vet han inte ens om hans tid från februari i år kommer att räknas även nästa år.

– Så jag vet ganska lite.

TT: Hur är det mentalt, att träna på när det är så ovisst?

– För mig är det inga problem. Jag tycker att det är så roligt att träna och tävla och det är jättekul att vara på den här nivån igen, det är ju ingen som hade räknat med att jag skulle satsa på OS egentligen. Så jag kommer fortsätta att försöka prestera så bra jag bara kan, och fortsätta satsa mot OS.

Marie Carlsson/TT

Sport

Även Norrköping och Mjällby permitterar

Norrköping, här med Simon Thern till vänster, är en av klubbarna som väljer att korttidspermittera. Arkivbild.
Norrköping, här med Simon Thern till vänster, är en av klubbarna som väljer att korttidspermittera. Arkivbild.
Fotograf: Stefan Jerrevång/TT
Sport
Sport

IFK Norrköping och Mjällby gör som flera av sina konkurrenter i fotbollsallsvenskan. Klubbarna korttidspermitterar spelare och ledare den närmaste tiden för att försöka mildra de ekonomiska effekterna av coronakrisen.

"De senaste veckornas händelser i omvärlden har påverkat oss kraftigt och gjort att flera av våra verksamheter har minskat kraftigt i omfattning", säger Norrköpings klubbdirektör Jens Magnusson i ett uttalande.

AIK, Malmö FF och IFK Göteborg är några av klubbarna som tidigare har korttidspermitterat sina spelartrupper. Allsvenskan skulle ha startat nu till helgen, men har skjutits upp på grund av coronaviruset.

Bedrup 2020

För Nellie handlar allt om hunden

Sport
BEDRUPNOMINERAD Egentligen skulle Sune bara vara med på hundutställningar, men när Nellie Podlinski fick upp ögonen för junior handling ändrades de planerna. Nu har hon siktet på att bli bäst i Sverige, och drömmen är att tävla på natten i kroatiska Split.

När du tänker hundsport så är nog agility det första som dyker upp i huvudet, möjligtvis tänker någon dragsport. Men om vi säger junior handling så möts vi nog av ett förvånat "va?".

– Det som bedöms är inte hundens utseende som på vanliga utställningar, utan hur jag visar hunden. Domarna ser på min kontakt med hunden och så ska jag kunna anatomin, men inte bara på min hund utan på andra hundar också för vi byter med varandra, säger 14-åriga Nellie Podlinski.

Måste vara 10-17 år

Hon hittade in till sporten för drygt tre år sedan i samband med att hon och hennes familj hade skaffat Berner sennen Sune som de skulle ställa ut.

– Junior handling anordnas i anslutning till vanliga hundutställningar så det var där jag såg det för första gången. Man måste vara mellan 10 och 17 år för att vara med, så då testade jag och efter några tävlingar var jag helt fast, säger Nellie som efter en trög start på karriären kunde lägga den ena fina insatsen efter den andra på meritlistan under fjolåret.

På 13 tävlingar blev det sju vinster, fyra andraplatser, en tredjeplats och en fjärdeplats – totalt räckte det till en tredjeplats i Agria Junior Handling Cup. Dessutom knep hon en femteplats på SM vilket resulterade i en reservplats i landslaget.

Viktigast att ha roligt

– 2018 gick det inte så bra för mig, men efter det har det bara rakt uppåt, säger Nellie och skiner upp i stort leende samtidigt som hon klappar om Sune.

Vad är det som gör dig bra?

– Jag blir inte så nervös utan jag försöker behålla mitt lugn, kontakten med hunden lyser igenom. Jag tänker inte på att jag måste vinna och gör alla detaljer perfekta, utan jag ser i det stora hela. Det är jag och hunden som är där, och jag är där för att ha roligt sen får det gå som det går.

Det låter enkelt, men när Nellie förklarar hur hon gör för att bli bättre och utvecklas märks det att det är en mycket målmedveten tjej.

– Man får kritik av domarna på vad man gör bra och vad man kan bli bättre på. När jag läser kritiken så ser jag vad jag kan öva på och så har jag övat efter det. Det har motiverat mig till att bli bättre. Och i fjol hade jag som mål att efter varje utställning gå igenom kritiken och verkligen ta åt mig kritiken och öva på det som jag behövde.

Tränar i trädgården

En dag i veckan tränar Nellie med två andra i Hesslehallen och någon gång i månaden åker hon iväg och tränar, men annars sker den mesta träningen efter eget huvud hemma i trädgården.

Inför det här året har Nellie bytt klass till den äldre där de tävlande är 14-17 år vilket gör att konkurrensen blir lite tuffare även om många brukar sluta när de blir 15-16 år, men det är inget som Nellie funderar på att göra. Nej, hon har istället planer på att kunna tävla längre än 17 år som är maxgränsen i Sverige.

– Jag tänker tävla så länge jag kan. I Danmark får man tävla ytterligare ett år så det blir nog att jag fortsätter där sen.

Vad har du för mål i år?

– Jag kvalade in på SM redan på första tävlingen, så det är skönt att det är klart. Men jag vill komma bättre i Agria Cup och så vill jag ta en plats i landslaget så jag kommer med på NM.

Och om du tänker lite längre fram?

– Junior handling är nästan större i andra länder, och jag har lite mål om att tävla internationellt. USA har många tävlingar och så finns där en i Split (Kroatien) som är under fyra dagar och där utställningarna är på kvällen. Det är en dröm att åka dit, säger Nellie Podlinski.

FAKTA

Nellie

Namn: Nellie Podlinski.

Ålder: 14 år.

Bor: Hässleholm.

Familj: Mamma Aleksandra, pappa Bernard, tre hundar och två katter.

Gör: Går i sjunde klass på Läredaskolan.

Klubb: Hässleholms Hundungdom.

Rösta på Nellie: SMS:a Bedrup8 till 72120 (kostnad 20 kronor).

Sport

HLMK flyttar rallytävlingar

En rallybil som kommer i hög fart på Garnisonen i Hässleholm
Dansken Brian Madsen brukar vara en återkommande gäst på asfaltsrallyt Hässleholms GP. En tävling som brukar gå i början av maj men som nu flyttats till den 26 juli.
Fotograf: Stefan Sandström
Sport
SPORT På grund av coronaviruset flyttar Hässleholms Motorklubb fram sina tävlingar Hässleholms GP och Temahallen grussprint.

Hässleholms MK skulle arrangerat asfaltsrallyt Hässleholms GP den 2 maj på Garnisonen. En månad senare var det tänkt att Temahallen grussprint skulle gå vid Vinslöv. Men under rådande omständigheter har nu klubben tagit beslutet att flytta fram tävlingarna till ett senare datum.

– Vi har länge haft is i magen men då regeringen gick ner från att 500 personer fick vistas på samma plats till 50 så bestämde vi oss för att senarelägga. Jag tror inte att de ändrar beslutet i första taget, säger C G Wilke som tillägger att klubben i så fall måste ha det beskedet tre veckor innan.

Mycket pengar på spel

– Det är ju viktigt att vi kan köra tävlingarna då vi annars förlorar oerhört mycket pengar. Så vi hade tur med att hitta lediga datum.

Nytt datum för Hässleholms GP blir söndagen den 26 juli medan Temahallen grussprint körs lördagen den 31 oktober.

Rallybil som kör på en grusväg med vackra Finjasjön i bakgrunden.
I stilstudie av Joachim Grahn från fjolårets Snapphanerally. Fotograf: Stefan Sandström

– Det gör att vi kan köra vårt GP på sommaren när det är fint väder. Att vi har tävlingen i slutet av juli gör att vi i så fall kan behålla suggorna och trickblocken till SM-tävlingen några veckor senare. Det kanske även kan locka någon av de blivande SM-åkarna att komma hit och köra asfaltstävlingen, säger Wilke.

Slipper kanske salta

– När det gäller grussprinten i Vinslöv så fanns det inte en ledig helg i tävlingsprogrammet förrän i slutet av oktober. Men det kan dock vara en fördel då det är lite fuktigare vilket gör att vi förhoppningsvis slipper salta vägarna. Man måste hitta något positivt i dessa tider.

Om allt går som planerat arrangerar HLMK SM-deltävlingen EC Snapphanerally den 14–15 augusti. Klubben kommer även ha hand om arrangemanget av rallysprinten den 28 juni som är en del av SM-veckan i Halmstad.

Klarar ni av att arrangera tre tävlingar under en månad?

– Det är tur att Temahallen grussprint senarelades då våra funktionärer knappt orkat med fyra tävlingar på en sommar. Det är ju samma organisationskommitté som driver alla våra tävlingar.

Ville kört på nationaldagen

Wilke tycker dock att det är tråkigt att HLMK inte kunde arrangera Temahallens grussprint som det var tänkt den 6 juni.

– Tanken var att flytta tävlingen till nationaldagen för att göra något speciellt med Vinslövstävlingen. Vi skulle sätta upp tält där folk kunde äta och barn få godis. Men blir det fint väder kanske det går även på det nya datumet.

Då SM-veckan går så tidigt som i slutet av juni ligger även den tävlingen i farozonen för att ställas in.

– Vi får rätta oss efter hur situationen är då. Blir det tävling är vi beredda att köra. Vi bygger på lördagen och kör dagen efter, säger C G Wilke.

Sport

Dopningschef varnar fuskarna: "Misstar sig"

Antidopningsarbetet står inför utmaningar under coronakrisen. Arkivbild.
Antidopningsarbetet står inför utmaningar under coronakrisen. Arkivbild.
Fotograf: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT
Sport
Sport För den som vill dopa sig innebär coronakrisen en stor möjlighet, tror USA:s antidopningsbyrå Usada.

De regelbundna dopningstesterna av världens idrottare har stött på patrull i och med spridningen av coronaviruset och sjukdomen covid-19. Stängda gränser och inställda flyg skapar stora problem och vissa länder, som Ryssland och Kanada, har helt pausat alla tester tills vidare, uppger AFP.

Det öppnar för fuskare, tror Travis Tygart, chefen för USA:s antidopningsbyrå (Usada).

– Det är därför vi genomför tester året om, och utanför tävlingsperioderna. Covid-19 anstränger verkligen antidopningsarbetet. Vi är korkade om vi inte tror att det finns de som gör sitt bästa för att utnyttja det för att ha bättre förutsättningar att prestera när det här så småningom går över, säger Travis Tygart till New York Times.

300 000 tester

Normalt sett genomför nationella antidopningsbyråer och de olika idrottsförbunden runt 300 000 tester per år, skriver tidningen. Det blir troligen många färre i år. Men alla tror inte likt Travis Tygart att doparna kan komma undan lättare.

– Det kommer alltid att finnas en minoritet som dopar sig. Men oavsett om det är nu, när de tror att de befinner sig bortom antidopningsbyråernas radar, eller någon annan gång, så är mitt meddelande väldigt, väldigt tydligt: Vi kommer att fortsätta med vår underrättelseverksamhet, säger Nicole Sapstead, chef för Storbritanniens antidopningsbyrå (Ukad) till AFP.

Biologiska pass

Vanligtvis brukar den som dopar sig göra det under några veckor eller månader, en period då de kan träna hårdare och återhämta sig snabbare för att öka prestationsförmågan, skriver New York Times. Dessa perioder vill man tajma så att de inte kommer för nära mästerskap, när antalet dopningstest ökar, men inte heller för tidigt, så att inte förbättringen kommer fuskaren till gagn.

Ukad tror ändå att man kan bedriva ett fruktbart antidopningsarbete under coronakrisen. Man kan fortfarande ha koll på var idrottare befinner sig, och har också vapen som de biologiska passen till sin hjälp, säger Nicole Sapstead.

– Om de tror att de ska komma undan så misstar de sig mycket, mycket kraftigt, säger Nicole Sapstead.

– Och så fort antidopningsbyråerna växlar upp sitt arbete igen så kommer vi att komma efter dem.

Sport

Hedman NHL:s bästa back – enligt spelarna

Tampa Bays Victor Hedman (77). Arkivbild.
Tampa Bays Victor Hedman (77). Arkivbild.
Fotograf: Chris O'Meara/AP/TT
Sport
Sport

Victor Hedman är NHL:s bästa back. Det anser i alla fall 520 spelare som röstat fram svensken i ishockeyligans årliga enkät.

Tampa Bay-stjärnan får nästan 38 procent av rösterna och vinner stort före Washingtons John Carlson (21 procent) och Nashvilles Roman Josi (9).

Hedman har gjort 55 poäng på 66 matcher hittills den här säsongen.

När det gäller bästa forward tar Edmontons Connor McDavid en jordskredsseger före Pittsburghs Sidney Crosby med sina 68 procent av rösterna mot Crosbys 15.

Drygt 41 procent anser att Montreals Carey Price är ligans bästa målvakt.

Sport

Fifa förbereder krispaket till fotbollen

Zlatan Ibrahimovic och hans Milan är några av alla som inte spelar fotboll just nu. Arkivbild.
Zlatan Ibrahimovic och hans Milan är några av alla som inte spelar fotboll just nu. Arkivbild.
Fotograf: Antonio Calanni/AP/TT
Sport
Sport

Fifa planerar att ta av sina ekonomiska reserver för att hjälpa fotbollen genom den ekonomiska krisen i coronapandemin, bekräftar det internationella fotbollsförbundet för AFP.

Organisationen, som säger sig ha runt 15 miljarder kronor i reserver, skriver till AFP att man "ser över möjligheterna att assistera den globala fotbollsrörelsen".

Exakt hur denna hjälp ska se ut "håller på att studeras och diskuteras".

Fifa har tidigare meddelat att de tillsatt en arbetsgrupp som enbart jobbar med fotbollsfrågor kopplade till coronakrisen, som har försatt stora delar av fotbollsvärlden i limbo och gjort att herrarnas EM skjutits upp till 2021.

Det talas också om en "krisfond", kring vilken mer detaljer kan komma före helgen.

NÄSTA ARTIKEL