Sport

Nu har Joel och Kajsa all tid för varandra

Ishockeyspelaren Joel Persson sitter och håller om sambon Kajsa Lind nere vid Osbysjön.
Foto: Stefan Sandström
Sport
Ishockey Joel Persson skulle normalt sett varit inne i slutskedet av grundserien i AHL eller kanske till och med NHL, men våren 2020 är inte normal. Coronautbrottet har satt stopp för nästan all idrott världen över så istället tillbringar Joel dagarna med att spela golf, padel och umgås med flickvännen Kajsa Lind hemma i Osby. Vi träffade dem hemma i deras hus vid Osbysjön för att prata hockey, framtid och lite fotboll.

Joel Perssons resa från division två-hockey i Osby IK och Tyringe till NHL på lite drygt fyra år är något av en sannsaga som säkerligen många unga hockeyspelare drömmer om. För honom själv var det också lite av en pojkdröm som slog in när han fick göra sin NHL-debut med Edmonton Oilers mot Los Angeles Kings hemma i Rogers Place den 5 oktober i fjol.

– Den matchen kommer jag aldrig att glömma. Det var en grym upplevelse för det har man egentligen bara kunnat drömma om, och min dröm om det hade väl försvunnit när jag kom upp i 20-årsåldern och spelade division två. Det fanns väl aldrig på tapeten då, men sen har det hänt ganska mycket de sista åren. Men det blev verklighet och det är något jag aldrig glömmer. Det var en väldigt svängig match som vi vann med 6–5. Connor McDavid gjorde ett helt sjukt mål i första bytet jag var inne på isen, han tog pucken och körde igenom allihopa och hängde in den. Kommer ihåg att jag tänkte att det här ju inte sant, säger Joel när han nu lite drygt fem månader senare tänker tillbaka på den dagen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Fyra Örebromatcher flyttas fram

Fyra matcher flyttas fram för Örebro på grund av coronasmitta i laget. Arkivbild.
Foto: Erland Segerstedt/TT
Sport
Sport

På grund av utbredd smitta av covid-19 i Örebro pausas hockeyverksamheten i en vecka. Därmed flyttas fyra av Örebros SHL-matcher fram. Det är de kommande matcherna mot Leksand (26 november), Linköping (28 november), Brynäs (1 december) och Frölunda (3 december).

"I samråd med Örebros medicinska team har vi beslutat att pausa Örebros verksamhet i en vecka vilket därmed påverkar Örebros fyra kommande matcher", säger SHL:s sportchef Johan Hemlin till hockeyligans webbplats.

Det är ännu inte klart med nya matchdagar.

Sport

Vinnarens krav: få träna under karantän

Daniil Medvedev under ATP-finalen i söndags.
Foto: Frank Augstein/AP/TT
Sport
Sport Australian Open i januari kan senareläggas i ett par veckor.
Och spelarna ställer krav:
– Om vi inte får träna eller spela under karantänen kan det inte bli någon turnering, säger Daniil Medvedev.

Den ryske tennisstjärnan vann ATP-finalen i söndags och får nu lite semester. Han vill sen inte börja nästa tennisår med att sitta still på ett hotellrum i Melbourne i 14 dagar för att sedan gå ut och spela i årets första grand slam-turnering.

– Jag åker till Australien om det inte blir omständigheter som får mig att ändra mig. Som, till exempel, om vi inte får träna eller spela under karantänsperioden före turneringen. Då tycker jag inte att turneringen ska spelas, säger han.

Farligt för hälsan

Han anser att det vore farligt för spelarna om de direkt efter att ha varit instängda på hotellrummen ska ut och spela matcher.

– Det handlar inte om att det är tråkigt (i karantän), utan att om du inte kunnat göra någonting under 14 dagar är det farligt för hälsan att gå direkt och spela femsetsmatcher.

Australian Open-chefen Craig Tiley ville att spelarna skulle få komma till Australien redan i mitten av december, för att sitta i karantän i 14 dagar innan uppvärmningsturneringarna startade inför Melbourne-turneringen. Det sade den styrande i staten Victoria, Dan Andrews, nej till. Ingen utländsk person får komma in i delstaten förrän i januari.

Kan flyttas fram

Det pågår nu diskussioner om spelare får träna eller tävla under sin karantän. Det kan bli så att Australian Open flyttas fram någon eller några veckor för att spelarna ska hinna sitta i karantän och dessutom ladda upp inför den viktiga turneringen. Den idrottsansvarige i delstaten Victoria, Martin Pakula, säger att det mest sannolika är att tennisturneringen börjar en eller två veckor senare.

– Det är mest troligt att det blir en kortare än en längre försening, säger han.

Sport

Uppgift: Rosengård miljonsäljer dansk stjärna

Rosengårds Sofie Svava lämnar nu för Wolfsburg. Arkivbild.
Foto: Erik Simander/TT
Sport
Sport

Den danska landslagsspelaren Sofie Svava lämnar Rosengård för tyska storklubben Wolfsburg.

Enligt Aftonbladets uppgifter får Malmö-klubben bra betalt för den 20-årige yttern, runt 1 miljon kronor.

Det är ovanligt med stora övergångssummor inom damfotbollen. Kontrakten är ofta korta och spelare lämnar som regel gratis när de flyttar till större klubbar i Europa.

Svava hade avtal med Rosengård till sommaren 2022, och Wolfsburg fick därför köpa loss henne.

Ingela Ahlberg/TT

Sport

Tegnell tveksam till storpublik i EM

Anders Tegnell tror inte att det kan bli någon 'gul vägg' på Sveriges EM-matcher i sommar, i alla fall ingen stor svensk publik som här i VM 2018.
Foto: Maja Suslin /TT
Sport
Sport Det är tveksamt om det kommer att kunna vara fulla läktare under fotbolls-EM nästa år. Det säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
– Vi kommer att vara väldigt försiktiga med stora publikansamlingar ganska lång tid framåt, säger han i SVT:s "Corona special ".

EM skulle ha arrangerats i år i tolv städer i elva nationer. På grund av coronapandemin flyttades EM fram ett år.

Europeiska fotbollsförbundet, Uefa, hoppas förstås att mästerskapet ska kunna genomföras inför fulla läktare i juni och juli 2021, men är berett på att det kanske inte kan bli så om inte smittspridningen avtar betänkligt.

Besked om hur EM ska genomföras, det talas även om att flytta det till ett land, kommer inte förrän i vår.

Tegnell är i nuläget tveksam till ett EM med storpublik.

– Det är så långt fram att det är svårt att veta men jag tror att vi kommer att vara väldigt försiktiga med stora publikansamlingar ganska lång tid framåt. Om vi har landat i något nästa sommar, det vet jag faktiskt inte i dag. Jag tror i alla fall att det kommer att vara begränsningar på hur många som kan vara med, säger Tegnell.

– Vi får hoppas att vi kunnat hanterat det så bra fram till dess att vi kan ha viss publik men det blir nog inte som det brukar vara.

Ingela Ahlberg/TT

Sport

Puckeltruppen till premiären

Ludvig Fjällström under OS 2018.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport
PREMIUM

Skidsäsongen smyger igång och nu är det också klart vilka svenska puckelpiståkare som får vara med i världscuppremiären i finländska Ruka den 4–6 december.

Det är Ludvig Fjällström, Åre, Oskar Elofsson, Landskrona, Felix Elofsson, do, Albin Holmgren, Åre, Filip Gravenfors, do och Linus Öjelind, Luleå.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Personlig ekonomi under och efter Covid-19

Axofinans.se Den rådande pandemin har slagit hårt mot Sveriges ekonomi, med fallande tillväxt och en stigande arbetslöshet. För många är Coronaviruset främst associerat med dess ekonomiska inflytande, snarare än hälsokonsekvenserna som viruset medför. Detta är fullt förståeligt, eftersom pandemin krånglat till det finansiellt för svenskar runtom landet, och det kan vara svårt att förstå sig på hur man bör gå tillväga framöver gällande den personliga ekonomin. Det är viktigt att inte ta känslomässiga beslut baserat på dagssituationen – långsiktigt tänkande är det som kommer att rädda ekonomin, både under och efter Corona-eran.

Coronakrisen har medfört ekonomiska svårigheter globalt, och Sverige är inget undantag. Det kan vara svårt att veta hur man bör agera framöver gällande ens personliga ekonomi när hela världen befinner sig i krisläge. Det viktigaste att ha i åtanke är att denna kris kommer att nå sitt slut så småningom, trots att vägen framåt ser ut att bli längre än förväntat. Man bör därför inte ta några större finansiella beslut till följd av pandemin: pengar som investerats i aktier och dylikt bör lämnas ifred, tills dess att situationen stabiliserat sig.

Utöver det är det rekommenderat att ta väl hand om den personliga finansen, eftersom situationen kan komma att förvärras inom snar framtid. En andra våg verkar mer och mer möjlig, och kan medföra en stor ekonomisk nedgång för den svenska ekonomin – som förlitar sig främst på sin export. Det här är vad man bör fundera över gällande den personliga ekonomin både under och efter den nuvarande världssituationen.

Mindre företagsägare värst drabbade

De som drabbats hårdast ekonomiskt av Covid-19 är mindre företagsägare, särskilt de som arbetar inom turismbranschen. För sådana personer kan det vara svårt att finna en balans mellan företagets ekonomi och den personliga ekonomin. Det är viktigt att hålla dessa separat, och att se till att den personliga ekonomin håller sig stabil, även i de fall då företaget ter sig fallera.

Refinansiering av lån

Att försöka beta av flera lån samtidigt under en ekonomisk kris är inte lätt. Avbetalning av samtidiga lån innebär många olika minimibelopp att betala samt vanligtvis en högre än nödvändig ränta. Med en refinansiering av ens lån kan man samla alla sina tidigare lån på en och samma plats, och därmed få möjlighet till en lägre ränta samt lägre månadsbetalningar.

Detta innebär självklart mer pengar över i slutet på varje månad och en högre nivå av ekonomisk säkerhet. En refinansiering är ett särskilt attraktivt val för den som tidigare använt sig av lån där standarden är skyhöga räntor, exempelvis sms-lån. Sådana lån kan vara svåra att betala av inom en rimlig tidsram och kan innebära framtida problem med Kronofogden om man inte är försiktig.

Börssituationen som den ser ut idag är inte permanent

Turbulensen man kunnat observera hos aktiemarknaden på senare tid kan vara ångestgivande, men det innebär inte att man bör paniksälja. Det är bäst att vänta ut pandemin innan man rör sina aktier, eftersom marknaden eventuellt kommer stabilisera sig. Precis som med det mesta i finansvärlden, är det bäst att tänka långsiktigt, eftersom man annars riskerar förlora stora summor på sina tidigare investeringar.

En buffert gör stor skillnad

Går saker och ting snett i framtiden, är det viktigt att man inte hamnar i en situation där man måste låna pengar av familj och vänner för att klara sig. Att spara till en buffert är därför essentiellt för en säker privatekonomi. Vanligtvis räcker det med tre månadslöner för de flesta nödsituationer. Om inkomsten minskar eller man plötsligt blir av med arbetet, kan en sådan buffert lätta på stressen och bidra till en mildare övergångsperiod.

Många bäckar små gör en stor å

Privatekonomin under Covid-19 bör inte utsättas för drastiska åtgärder eller panikartade ekonomiska beslut. Små, men goda, finansiella val är allt som behövs för att säkerställa en god ekonomi både under pandemin men även framöver.

Sammanfattningsvis bör man fundera över följande för privatekonomin:

– En buffert. Slår nöden till behöver man ha pengar att tillgå tills dess att krisen är över.

– Omfinansiering. Flera mindre lån innebär högre utgifter per månad och kan leda till en nödssituation om ens privatekonomi försämras.

– Lämna investeringarna ifred. Situationen kommer att stabilisera sig så småningom, men det gäller att vara tålmodig.

Sport

Arvidsson: ”Vi siktar uppåt”

Sibbhults IF:s damer sprang igenom serien utan någon förlust.
Foto: Jakob Olsson
Sport
FOTBOLL Med ett ungt, hungrigt lag och en avancerad framtidsplan stormade Sibbhults IF:s damer genom division 4 – och vann alla matcher.
– Nästa år skall vi träna som ett division 1-lag. Vi siktar uppåt, sejouren i trean skall inte bli långvarig, säger Sibbhults tränare Håkan Arvidsson.

Med tio raka vinster och den förkrossande målskillnaden 60–9 tog Sibbhult hem årets fyra på ett säkert sätt. Men laget nöjer sig inte där.

– Vi har ett ungt A-lag och ett enormt ungt U-lag. Vi har musklerna och anläggningen till att sikta högt, säger Håkan Arvidsson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Han kommer hem till HIF igen

Liridon Ahmeti, ny assisterande tränare i Hässleholms IF.
Foto: Peter Paulsson
Sport
FOTBOLL Liridon Ahmeti är hemma igen. Hemma i Hässleholms IF. Nu blir han assisterande tränare till Burim Rexhepi i klubbens A-lag.
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Rahm hoppas få grönt ljus

Är Magnus Rahm tillbaka i Tyringebåset mot Borås?
Foto: Stefan Sandström
Sport
ISHOCKEY Magnus Rahm hoppas vara tillbaka i båset när Tyringe gästar Borås i kväll. Tyringetränaren känner sig frisk och pigg – men väntar fortfarande på testsvar.
– Jag har väntat i fyra och ett halvt dygn, säger Rahm på tisdagseftermiddagen.

Rahm kände sig krasslig inför matchen mot Halmstad i fredags och har därför missat Tyringes två senaste matcher (Halmstad, samt Kalmar borta i söndags). Han coronatestades – men har ännu inte fått något svar.

– Jag känner mig pigg, så bara jag hinner få svar innan matchen kommer jag stå i båset, säger Rahm, som givetvis följt matcherna hemifrån och haft telefonkontakt med övriga i ledarstaben.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL