Utrikes

Klart för ny EU-insats på Medelhavet

Migranter tas om hand på Medelhavet 2016 under sjöinsatsen Sophia. Arkivfoto.
Migranter tas om hand på Medelhavet 2016 under sjöinsatsen Sophia. Arkivfoto.
Fotograf: Matthias Schrader/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Med några få dagars marginal har EU:s medlemsländer till sist enats om en ny sjöinsats på Medelhavet, formellt främst för att övervaka vapenembargot mot Libyen.

Insatsen har döpts till Irini – som betyder fred på grekiska – och ersätter den tidigare insatsen Sophia, vars mandat löper ut den 31 mars.

Även om huvudmålet är att slå till mot vapensmugglare så är det hanteringen av flyktingar och migranter som gjort att enigheten dröjt in i det sista. Framför allt Ungern och Österrike har oroats för att insatsen skulle locka till sig migranter. En uppgörelse nåddes först sedan Grekland lovat att ta i land alla eventuella migranter som plockas upp, uppger diplomater i Bryssel för nyhetsbyråerna AFP och Reuters. Övriga länder har samtidigt lovat att hjälpa till ekonomiskt med hanteringen av dem som plockas upp.

Ett formellt godkännande av Irini väntas senast i början av nästa vecka.

Utrikes

Ledande medborgarrättskämpe död i USA

Medborgarrättskämpen Joseph Lowery har avlidit. Arkivbild.
Medborgarrättskämpen Joseph Lowery har avlidit. Arkivbild.
Fotograf: David Goldman/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Pastorn och medborgarrättskämpen Joseph Lowery har avlidit. Han blev 98 år gammal, rapporterar amerikanska medier.

Lowery stod sida vid sida med ledande aktivister som Martin Luther King och Jesse Jackson under 1960-talets amerikanska medborgarrättsrörelse. Under 20 år var han ordförande för medborgarrättsorganisationen Southern Christian Leadership Conference. Han utsågs också för att tala när USA:s första svarta president, Barack Obama, installerades på sin post 2009 och fick senare ta emot presidentens frihetsmedalj.

– Pastor Joseph Lowery kämpade för medborgerliga rättigheter, säger människorättsaktivisten, demokraten och kongressledamoten John Lewis till The Atlanta Journal-Constitution.

– Han höjde alltid sin röst och gav aldrig upp. Han marscherade och protesterade i hela Amerika. Vi sörjer hans bortgång.

Joseph Lowery på sin 96:e födelsedag. Arkivbild.
Joseph Lowery på sin 96:e födelsedag. Arkivbild. Fotograf: Curtis Compton/AP/TT

Utrikes

Läkare i USA: "En mörk, sorglig miljö"

En teststation utanför ett sjukhus i New York. Arkivbild.
En teststation utanför ett sjukhus i New York. Arkivbild.
Fotograf: John Minchillo/AP/TT
Utrikes
Utrikes Intensivvårdsavdelningen är redan full av covid-19-patienter på universitetssjukhuset i Chicago

Chicago, Detroit och New Orleans har pekats ut som städer som följer New Yorks bana över antalet insjuknade patienter, omkring en vecka eller så bakom.

På University of Illinois Hospital i Chicago är 40 patienter inlagda med covid-19. 20 har bekräftats det senaste dygnet. Sjukhusets övriga patienter har fått flytta på sig och nu tas i princip bara coronapatienter emot.

– Det är allt vi pratar om. Det har förändrat det dagliga livet för oss. Vi brukar ha besökare och medicinstudenter här. Nu har vi inga besökare eller studenter här. Det känns nästan som ett krigsscenario, där du har den nödvändiga personalen. Det är inte den glada stämningen vi är vana vid. Det är en mörk, sorglig stämning, berättar narkosläkaren Cory Deburghgraeve till TT.

Intuberar covid-19-patienter

Vanligtvis brukar han sätta epidural på kvinnor som ska föda barn. Nu går hans arbetsdag ut på att ta hand coronapatienter, som efter att ha behandlats med syrgas någon dag fått vätskeansamlingar i lungorna. De senaste sju dagarna har han arbetat mer än 90 timmar, även om en del är jourpass där han kunnat sova några timmar.

– Om de kallar på mig och berättar att de har en patient som ska intuberas behöver jag bära full skyddsutrustning. Jag går in till patienterna och pratar med dem och berättar vad jag ska göra, om de är vakna. Jag söver dem och intuberar dem.

Rengör engångsutrustning

Skyddsutrustningen är engångsartiklar, som ska slängas efter ett patientbesök.

– Men eftersom vi har såna begränsade resurser måste vi torka av den med klorin och återanvända den, säger Deburghgraeve.

Han intuberar ungefär sex patienter under ett dagpass och två–tre varje nattpass.

– Jag förväntar mig att det fördubblas under nästa vecka.

Patienterna är i alla åldrar.

– De äldsta är omkring 50 år av dem jag haft, och de yngsta var i min ålder, och jag är 33, säger han.

Cory Deburghgraeve säger att en av de sakerna han tycker är jobbigast är att besöksstoppet gör att patienterna är ensamma, en del under sina sista dagar i livet.

– Det adderar ytterligare en nivå stress och press för oss. Jag försöker att vara trevlig och medkännande för alla patienter oavsett, men nu när jag är den sista de pratar med innan de sövs så försöker jag att vara så empatisk som det bara är möjligt. Det är så klart svårt, säger han.

Orolig att smittas

Att behandla så många patienter gör att Cory Deburghgraeve klassas som hög risk att själv bli smittad. Han medger att han är orolig, men att han varken har barn eller bor med äldre föräldrar, så att det kändes självklart att hjälpa till.

De kommande veckorna räknar han med att intensivvårdsplatserna på ett barnsjukhus i staden fylls upp av coronapatienter.

– Därefter går vi in i ett katastroftillstånd. Då får de vårdas i operationssalarna, säger han.

Han räknar med brister på respiratorer och skyddsutrustning, och att vårdpersonal som vanligtvis inte arbetar med intensivvård får rycka in.

Tror på ökning i höst

Han tror inte att coronapandemin kommer att blåsa över i första taget, utan att vi snarare rör oss mot att viruset kommer att bli en säsongssjukdom.

– Det är olyckligt när vi ser att vår president försöker pressa på för ett öppnande av landet. Jag tror att vi har flera månader kvar. I sommar tror jag att antalet fall kommer att gå ned, för att sedan öka igen i höst.

Gustav Sjöholm/TT

En vårdanställd i Illinois testar patienter för att se om de är smittade av det nya coronaviruset. Arkivbild.
En vårdanställd i Illinois testar patienter för att se om de är smittade av det nya coronaviruset. Arkivbild. Fotograf: Nam Y. Huh

FAKTA

Fakta: 1 500 fall i Chicago

Alla i delstaten Illinois, där Chicago är största staden, uppmanas att stanna hemma och inte röra sig utanför i onödan.

I delstaten hade omkring 3 000 fall bekräftats på fredagen, varav nästan hälften i Chicago. Av dem smittade har 34 personer hittills avlidit.

I Chicago bygger ingenjörssoldater om en mässhall till ett tillfälligt sjukhus med plats för 3 000 bäddar.

Källor: City of Chicago och Chicago Tribune.

Utrikes

Bröt hemkarantän – fick tre års fängelse

Serbien har infört stränga karantänsregler för att begränsa coronaviruset. På bilden syns soldater utanför en infektionsklinik i Belgrad. Arkivbild
Serbien har infört stränga karantänsregler för att begränsa coronaviruset. På bilden syns soldater utanför en infektionsklinik i Belgrad. Arkivbild
Fotograf: Darko Vojinovic/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En serbisk man har dömts till tre års fängelse för att ha brutit mot karantänsreglerna som införts för att begränsa coronavirussmittan i landet, uppger lokala medier. Enligt reglerna måste alla serbiska medborgare som varit utomlands tillbringa 14–28 dagar i självisolering.

Men mannen bröt mot reglerna när han anlände till flygplatsen i staden Nis, i södra Serbien. Rättegången hölls via länk från rättssalen där domaren, åklagaren och den utsedda advokaten befann sig.

Även två personer i staden Pozarevac sydost om Belgrad har dömts till fängelse, i två respektive två och ett halvt år, för att ha brutit mot karantänsreglerna. Totalt ska 111 personer ha frihetsberövats för samma brott, uppger tv-kanalen N1.

Serbien har utlyst nationellt nödläge och infört strikta restriktioner till följd av spridningen av coronaviruset i landet, där 530 människor har smittats och åtta personer dött.

Utrikes

Kondombrist hotar i coronans spår

Det kan bli kondombrist, när malaysiska fabriker stått stilla. Arkivbild.
Det kan bli kondombrist, när malaysiska fabriker stått stilla. Arkivbild.
Fotograf: Timo Jaakonaho/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En global brist på kondomer hotar, enligt världens största producent, som tvingats hålla sina tre fabriker stängda i en vecka till följd av coronavirusets framfart.

Malaysiska Karex tillverkar var femte kondom i världen och ungefär en veckas stopp innebär 100 miljoner färre gummin i världen, av märken som exempelvis Durex.

– Vi kommer att se en global brist av kondomer överallt, det kommer att bli läskigt, säger vd Goh Miah Kiat, som mest oroar sig för hur bristen kan slå mot olika hjälpprogram i Afrika.

– Bristen kommer inte att bara vara två veckor eller en månad. Bristen kan pågå i månader.

På fredagen fick företaget tillstånd att starta sina fabriker i Malaysia igen, men bara med halva arbetsstyrkan, under ett specialundantag för viktiga industrier.

– Men det kommer att ta tid att starta fabrikerna och vi kommer att kämpa med att hålla jämn takt med efterfrågan med halva kapaciteten, säger Goh Miah Kiat.

Utrikes

Norsk väg avstängd efter ras

Utrikes
Utrikes

Väg 520 mellan Sauda och Hellandsbygda i västra Norge är avstängd, sedan ett större ras av sten och jordmassor inträffat. Polisen uppskattar att rasmassan är omkring sex meter hög och 20 meter bred.

En helikopter skickades till platsen, med bland annat lavinhundar och en geolog.

Från början var det oklart om människor hamnat under rasmassorna, men senare under natten mot lördagen bedömde polisen att så inte var fallet.

Utrikes

Djurparker kan tvingas avliva djur

Djurparker i Danmark har trillat mellan stolarna i coronakrisens stödpaket. Arkivbild.
Djurparker i Danmark har trillat mellan stolarna i coronakrisens stödpaket. Arkivbild.
Fotograf: Stefan Jerrevång/TT
Utrikes
Utrikes Danska djurparker varnar för konsekvenserna när intäkterna sinar i spåren av coronakrisen. Parkerna kan tvingas göra sig av med djuren.

Parkerna har trillat mellan stolarna i de statliga stödpaketen till näringslivet och kan inte längre täcka sina kostnader när besökarna uteblir, enligt Helle Hegelund Knudsen, ordförande för föreningen Daza som representerar de 15 största djurparkerna och akvarierna i Danmark.

– Det verkar som att de (stöden) är riktade till kulturinstitutioner där man kan släcka lyset, skruva ner värmen och gå hem, men vi har att göra med levande djur och kan inte skicka hem vår personal, för djuren ska hållas vid liv, även om vi går på nödberedskap, säger Helle Hegelund Knudsen till Kristeligt Dagblad.

I den danska regeringens stödpaket ersätts inte uteblivna entréintäkter och skötseln av parkerna räknas inte som en fast utgift, trots att en väldigt liten andel av personalen kan skickas hem.

– Den yttersta följden blir att vi måste avliva djur, för att tala klarspråk, säger Helle Hegelund Knudsen.

I Sverige är Skansen i Stockholm i akut behov av ekonomiskt stöd, vilket SVT Nyheter rapporterade om under fredagen. Djurparken och friluftsmuseet har förlorat stora pengar på att besökarna uteblivit och riskerar likvidation i månadsskiftet maj–juni.

Utrikes

Nyland isolerat från övriga Finland

Finlands statsminister Sanna Marin. Arkivbild.
Finlands statsminister Sanna Marin. Arkivbild.
Fotograf: Mikko Stig/AP/TT
Utrikes
Utrikes Nyland – där Helsingfors ingår – har isolerats från övriga landskapen i Finland, i en åtgärd som saknar motstycke i fredstid.

Sent på fredagskvällen gav riksdagen vid ett extrainkallat möte grönt ljus för åtgärderna, till följd av coronapandemin, uppger Svenska Yle.

Antalet bekräftade insjuknade i Finland har passerat tusen, varav de flesta fallen är i huvudstadsområdet.

För att passera gränsen till och från Nyland krävs numera en speciell anledning, till exempel att ta sig till sitt arbete eller för att besöka anhöriga som behöver vård.

Hundratals poliser är utkommenderade för att sätta upp omkring 30 kontrollplatser vid större vägar. Kontroller görs även på järnvägsstationer, och poliser har även klivit ombord på tåg för att utföra kontroller, uppger nyhetsbyrån STT.

Soldater och poliser kontrollerar vägar och tåg för att se att ingen obehörig passerar gränsen. Omkring 30 vägspärrar har satts upp

Finlands försvarsmakt uppger att man stödjer polisen med 40 anställda och 750 värnpliktiga för att hjälpa till med avspärrningar.

– Jag kan inte säga att de var vid varje vägspärr omedelbart efter midnatt, men i princip har de varit inblandade från starten, säger Patrik Karlsson vid Helsingforspolisen till STT.

Landskapsgränsen kommer att vara stängd fram till och med den 19 april.

Gustav Sjöholm/TT

Utrikes

Över 100 000 coronafall i USA

En teststation för coronaviruset i New York i USA.
En teststation för coronaviruset i New York i USA.
Fotograf: John Minchillo/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Över 100 000 människor har konstaterats bära på coronaviruset i USA. Antalet dödsfall med koppling till virussjukdomen är uppe i 1 544, enligt statistik från Johns Hopkins University.

USA genomför omfattande virustester vilket kan förklara det stora antalet fall på kort tid i landet. Bara i Kalifornien har omkring 90 000 personer testats.

De länder som drabbats värst, räknat i antalet bekräftat smittade, är USA, Italien, Kina och Spanien i nämnd ordning.

Utrikes

Virus tvingar irländare att stanna hemma

Irlands premiärminister Leo Varadkar. Arkivbild.
Irlands premiärminister Leo Varadkar. Arkivbild.
Fotograf: Damien Eagers/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Irland inför stränga regler för att begränsa spridningen av coronaviruset.

– Alla måste stanna hemma, under alla omständigheter, säger premiärminister Leo Varadkar.

Undantag görs för nödvändigt arbete, läkarbesök och matinköp. Kortare individuell träning utomhus och vissa familjebesök tillåts också.

– Jag vädjar till varje man, kvinna och barn att göra dessa uppoffringar för kärleken till varandra. Visa att du bryr dig om din familj och dina vänner. Stanna hemma, säger Varadkar.

De nya reglerna träder i kraft vid midnatt på lördag och gäller fram till den 12 april.

Drygt 2 100 fall av coronasmittan har konstaterats i Irland. 22 personer med virussjukdomen covid-19 har avlidit.

NÄSTA ARTIKEL