Utrikes

Klart för ny EU-insats på Medelhavet

Migranter tas om hand på Medelhavet 2016 under sjöinsatsen Sophia. Arkivfoto.
Migranter tas om hand på Medelhavet 2016 under sjöinsatsen Sophia. Arkivfoto.
Fotograf: Matthias Schrader/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Med några få dagars marginal har EU:s medlemsländer till sist enats om en ny sjöinsats på Medelhavet, formellt främst för att övervaka vapenembargot mot Libyen.

Insatsen har döpts till Irini – som betyder fred på grekiska – och ersätter den tidigare insatsen Sophia, vars mandat löper ut den 31 mars.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Världens officiellt äldsta man har somnat in

Världens äldsta man har somnat in, 112 år gammal. Arkivbild.
Världens äldsta man har somnat in, 112 år gammal. Arkivbild.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Utrikes
Utrikes Bob Weighton var enligt Guinness rekordbok fram tills på torsdagen den äldsta nu levande mannen. 112 år blev britten innan cancern tog hans liv.
"En förebild för oss alla, han levde sitt liv intresserad av och engagerad i alla sorters människor," skriver Weightons släktingar.

Bob Weightons familj bekräftar att rekordåldringen dog fridfullt i sitt hem på torsdagsmorgonen.

"Med stor sorg, meddelar vi i Weightonfamiljen att vår älskade Bob Weighton är död," lyder ett uttalande från familjen.

112-åringen lämnar efter sig tre barn, tio barnbarn och 25 barnbarnsbarn.

Föddes 1908

Bob Weighton föddes den 29 mars 1908 i Yorkshire i norra England. Han hann under sitt långa liv arbeta som både som lärare och ingenjör.

"Han hade många, många vänner och gillade att prata om politik, teologi, ekologi och annat ända fram till sin död," berättar familjen i uttalandet.

"Klimatfrågan var något han brydde sig mycket om."

Sydafrikansk konkurrent

Så sent som i februari tog Bob Weighton över rekordtiteln från japanen Chitetsu Watanabe, som var 112 år och 355 dagar när han dog den 23 februari i år.

Sydafrikanske Fredie Blom hävdar att han strax kommer att fira sin 116 födelsedag, och därmed varit den äldsta nu levande mannen under flera års tid, ett påstående som inte kunnat styrkas av Guinness rekordbok.

Utrikes

Het bastumarknad i coronans Estland

I Estland eldar många på i bastur i coronantider. Arkivbild.
I Estland eldar många på i bastur i coronantider. Arkivbild.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Utrikes
Utrikes Estländska bastutillverkare har haft det svettigt sedan coronapandemin bröt ut. Ett ökat intresse på välbefinnande och hälsa tros ligga bakom den stora efterfrågan på bastur i landet.

– Det var ganska överraskande, till och med lite skrämmande, säger Siim Nellis, chef på bastutillverkarföretag som rapporterar att deras försäljning gick upp med 221 procent i mars månad jämfört med samma månad föregående år.

"Koppla bort röran"

En annan tillverkare, som specialiserat sig på handgjorda iglooformade bastur i trä, berättar att de sålt lika många bastur under månaderna mars, april och maj som de sålde under hela 2019.

– En bastu är en av de saker som du kan ställa på bakgården och som hjälper dig att slappna av och koppla bort allt som pågår under den här röran, säger Priit Kallas, företrädare för företaget.

Ingen mirakelkur

Branschen avvisar dock påståenden om att bastubad på något sätt skulle bota den som smittats av det nya coronaviruset, något som bland annat Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko sade tidigare i år.

– Bastubad kommer inte att bota mot viruset, men det kan däremot verka som ett motgift mot den stress som finns i dagens samhälle, en stress som säkerligen förvärrats under den här pandemin, säger Adam Rang som också företräder den estniska bastubranschen.

Utrikes

Låga dödstal hos nordiska grannar

Sveriges nordiska grannländer har fortsatt låga dödstal i coronapandemin. Arkivbild
Sveriges nordiska grannländer har fortsatt låga dödstal i coronapandemin. Arkivbild
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Utrikes
Utrikes

Dödstalen fortsätter att hålla sig på en blygsam nivå i Sveriges nordiska grannländer. I Norge rapporterades på torsdagen ett nytt dödsfall, i Danmark tre och i Finland inget nytt fall det senaste dygnet.

I Norge har totalt 236 människor avlidit med koppling till covid-19, enligt Folkehelseinstituttets dagliga rapport. 36 personer vårdas för närvarande på sjukhus. Under hela förra veckan rapporterades bara ett dödsfall och bara fem nya patienter lades in på sjukhus, enligt FHI.

I Finland rapporterar Institutet för hälsa och välfärd att det totala antalet personer som mist livet på grund av covid-19 är 313, samma antal som på onsdagen. Totalt 83 coronasjuka vårdas på sjukhus i landet.

Den danska myndigheten Statens Serum Institut rapporterar på torsdagen att ytterligare tre personer som testats positivt för covid-19 har avlidit det senaste dygnet. Totalt har 568 personer dött. Sammanlagt 110 personer vårdas på sjukhus.

Utrikes

Johnson lättar restriktioner – tester inleds

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson under en tidigare presskonferens om coronaläget i landet. Arkivbild.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson under en tidigare presskonferens om coronaläget i landet. Arkivbild.
Fotograf: Andrew Parsons/Downing Street/AP/TT
Utrikes
Utrikes Grupper på upp till sex personer får nu tillåtelse att träffas så länge de gör detta utomhus, och vistas på lämpligt avstånd från varandra. Det är den senaste i raden av restriktionslättnader i Storbritannien som nu även inleder omfattande smittspårning.

– Ändringarna innebär att vänner och familjer nu kan börja träffa sina nära och kära, kanske träffa båda föräldrar på en gång, eller båda farföräldrarna på en gång, sade premiärminister Boris Johnson i samband med att restriktionslättnaden tillkännagavs.

Johnson tillkännagav även till att landets skolor kommer att öppna sina portar för ännu fler elever i början av nästa vecka, samt att friluftsbutiker och bilaffärer kommer att öppna inom kort.

Ambitiös smittspårning

Ett viktigt vapen i landets kamp mot smittan som tagit över 46 000 britters liv är det omfattande test- och smittspårningsprogram som nu inleds i England.

Med hjälp av 25 000 smittspårare, 20 000 provtagare och 7 000 kliniker, påbörjar England arbetet med att kontakta samtliga som testats positiva för att få reda på vilka de varit i nära kontakt med.

Ambitionen är att test- och smittspårningsprogrammet dagligen ska kunna testa 10 000 personer samt spåra de personer som de testade varit i "nära kontakt" med.

Att vara i nära kontakt definieras här som att befinna sig närmare än två meter under en period på 15 minuter eller längre. Alla som misstänks ha varit exponerade kommer att behöva isolera sig i hemmet, även de som saknar symptom.

Bygger på frivillighet

Hälsominister Matt Hancock konstaterade i samband med lanseringen av programmet att det är en "medborgerlig skyldighet" att hjälpa myndigheternas försök att spåra smittan.

– Det är oerhört viktigt för alla som får symptom... att omedelbart isolera sig i hemmet, att testa sig, och att inte gå ut, säger Matt Hancock till BBC radio.

Programmet bygger på invånarnas samarbetsvilja då det inte kommer att vara straffbart att vägra att delta.

Cummings i blåsväder

Premiärminister Boris Johnsons viktigaste rådgivare Dominic Cummings uppmanar även han engelsmännen att frivilligt delta.

Cummings har senaste tiden varit i blåsväder sedan han själv brutit mot Storbritanniens strikta utegångsförbud genom att resa över 40 mil bara några dagar efter att britterna uppmanades att stanna hemma för att bromsa virusutbrottet.

I nuläget är test- och smittspårningsprogrammet endast är i bruk i England har Storbritanniens övriga riskdelar Skottland, Wales och Nordirland meddelat att de snart kommer att ta liknande program i bruk.

Utrikes

Cypern hoppas kunna välkomna svenska turister

Cypern hoppas att fler turister kommer att kunna återvända snart. Arkivbild.
Cypern hoppas att fler turister kommer att kunna återvända snart. Arkivbild.
Fotograf: Petros Karadjias/AP/TT
Utrikes
Utrikes Om du blir sjuk i covid-19 på semestern kommer Cypern att betala för mat, boende och medicin. När turistön öppnar igen är inte alla välkomna – men landets turistminister tror att även svenskarna kommer att kunna få känna den cypriotiska solen på näsan i sommar.

Förra året stod turismen för omkring 15 procent av Cyperns BNP. Men i år förutspår myndigheterna att antalet turistankomster kommer att minska med 70 procent på grund av coronapandemin – så nu är det viktigt att försöka rädda det som räddas kan resten av säsongen.

Och när ön nu gör sig redo att öppna för de första internationella besökarna är det med löftet att betala för mat, boende och medicin för alla turister som testar positivt för coronaviruset sedan de rest dit.

Extra vårdplatser

Ett sjukhus med hundra vårdplatser kommer att stå redo för att enbart behandla turister med covid-19 – och ännu fler platser kommer att finnas "med väldigt kort varsel, om det krävs", enligt ett brev från regeringen som har skickats till reseföretag och flygbolag.

Särskilda "karantänhotell" kommer att ha 500 rum där familjemedlemmar eller andra som reser i nära sällskap med den insjuknade ska kunna bo, och Cypern har budgeterat för att kunna ta hand om patienter i flera veckor, säger landets turistminister Savvas Perdios till TT.

– Det handlar delvis om att människor ska känna sig bekväma och trygga. Men det är också viktigt för personalens trygghet och för andra turister. Folk måste känna att de kan komma hit och att de kan vara säkra på att åka hem i tid, och att de inte sätts i karantän för att en annan hotellgäst blivit sjuk. Det skulle vara en katastrof, så det här är den bästa möjliga lösningen, säger Savvas Perdios.

Optimistisk om Sverige

Landet öppnar först i en testfas. Mellan den 9 och 19 juni tillåts resenärer från 13 länder som ses som lågriskländer, förutsatt att personerna har intyg på att de inte är smittade. Den 20 juni slopas det kravet för resenärer från de 13 länderna, som listas som "kategori A". Då tillåts resenärer från ytterligare sex länder, "kategori B", som krävs på friskhetsintyg vid inresa.

Sverige är till en början inte listat i varken kategori A eller B, men listan uppdateras varje vecka och turistministern är optimistisk om att nya länder kommer att tillkomma i kategori B, och att en del länder kommer flyttas upp till kategori A.

– Jag förväntar mig att länder som Sverige, Storbritannien, Ryssland och Frankrike inom några veckor kommer att kategoriseras så att de kan resa till Cypern i juli, säger Savvas Perdios.

Kategoriserar efter offentlig data

För att flygbolag och turister ska kunna planera sommaren har Cypern förtydligat vilka datapunkter man tittar på för att kategorisera länder. Det gäller exempelvis siffror för insjuknade och dödsfall per 100 000 invånare.

Savvas Perdios är noga med att påpeka att det inte rör sig om diskriminering efter nationalitet, utan efter avreseort. Men sydsvenskar kan inte räkna med att kunna resa från danska Kastrup, även om gränserna skulle öppna, eftersom turister även måste intyga att de inte varit i ett icke-listat land under de senaste 14 dagarna.

Han betonar också att Cypern gärna hade öppnat dörren för alla om situationen tillåtit det.

– Vi har inte råd att vänta på att alla länder är helt klara med viruset. Det kan ta tid tills situationen är helt normal igen, men vi kan inte hålla stängt hur länge som helst, säger Savvas Perdios.

Cypern har klarat sig relativt bra under coronapandemin. Landet har hittills 939 bekräftade fall och 17 döda.

Lucas Brischetto/TT

Sofia Eriksson/TT

FAKTA

Fakta: Delad ö

Cypern ligger i östra Medelhavet.

Cyperns moderna historia har präglats av motsättningar mellan öns två stora folkgrupper: grek- och turkcyprioter. 1974 ledde en grekiskt initierad kupp till att Turkiet invaderade den norra delen av ön. Cypern delades i praktiken i en nordlig, turkcypriotisk del och ett grekcypriotiskt söder. Sedan dess har segdragna förhandlingar om försoning pågått, utan några större framgångar.

1983 utropade turkcyprioterna formellt en egen stat som dock bara har erkänts av Turkiet.

Ön har två presidenter, två regeringar och två parlament, men det är bara grekcyprioternas administration som är internationellt erkänd och som företräder Cypern i EU.

Källa: Landguiden/UI

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Fortsatt hårt tryck på Spelinspektionen – 95 spelbolag beviljats licens

Casinofeber Nio månader efter nya spellagen och intresset är fortsatt skyhögt. 95 spelbolag har beviljats svenskt spellicens och tillsammans driver de närmare 200 spelsidor. Casinofeber hjälper dig att hitta aktören som passar dig allra bäst.

Få har missat den tillväxt som har skett på spelmarknaden sedan den nya spellagen infördes vid årsskiftet. Regeringens beslut om att släppa på sitt monopol i utbyte mot en spelskatt och krav på spellicens, förvånade nog många, men har alla redan visat sig vara ett smart och strategiskt drag.

Även om det låter motsägelsefullt har nämligen den svenska regeringen lyckats återta kontrollen över en svårkontrollerad marknad. Dessutom klirrar det fint i statskassan – en miljardjackpot för staten, som Svenska Dagbladet uttryckte det.

Att skaffa en spellicens är både kostsamt och kommer med en hel del skyldigheter. Bland annat måste spelbolagen värna om sina användares spelvanor och hantera alla personuppgifter med största varsamhet. Med spelskatten gör också staten miljarder i vinst.

Närmare 200 spelsidor på den svenska marknaden

Skeptiska röster trodde att regleringen skulle skrämma bort spelbolagen, men nu rapporterar Spelinspektionen att hela 95 spelbolag har beviljats spellicens sedan årsskiftet. De flesta av dessa driver dessutom mer än en spelsida. Totalt rör det sig om närmare 200 olika casinosidor att välja och vraka mellan.

Även om det är härligt med valfrihet, innebär också det enorma utbudet att det kan vara svårt att orientera sig och hitta den aktör som passar en allra bäst. Både när det kommer till erbjudanden och gränssnitt. För en stor del av spelnöjet ligger i att bruka en tjänst som känns rätt.

Casinofeber guidar dig

Hos jämförelsesidan Casinofeber.se hittar du den bästa listan över casinon på nätet. För att sammanställa listan har Casinofeber tagit hänsyn till variabler som: välkomstbonusar, spelutbud, användarnöjdhet och fördelaktiga tekniska lösningar.

I den sista kategorin hittar vi en rad funktioner som förbättrar användarupplevelsen. Exempelvis möjligheten att kunna legitimera sig direkt med hjälp av BankID istället för att behöva dela med sig av känsliga personuppgifter, och smidiga betallösningar som PayPal och Swish.

Förutom att det går snabbare att göra insättningar och uttag med den här typen av tredjepartstjänster, än vad en vanlig banktransaktion gör, så behöver man inte heller dela med sig av sina kontouppgifter. Något som fler och fler uppskattar.

Casinofeber ser också till att hela tiden hålla sina up to date, så att besökaren alltid kan känna sig trygg med att rekommendationerna är aktuella.

Spelintresset ser inte ut att minska och fler spelbolag kommer att dyka upp inom kort. Casinofeber hjälper dig att hålla dig uppdaterat och noterar dig så fort någon ny spännande aktör gör entré på den svenska spelmarknaden.

Utrikes

Trump till Twitter: En stor dag för rättvisa

USA:s president Donald Trumps Twittersida. Arkivbild.
USA:s president Donald Trumps Twittersida. Arkivbild.
Fotograf: J David Ake/AP/TT
Utrikes
Utrikes Donald Trump kommer att skriva under en presidentorder om sociala medier under torsdagen, enligt företrädare för Vita huset.
Beskedet kommer sedan USA:s president hotat att stänga ner sajter som han anklagar för att tysta konservativa röster.

"Det här kommer att bli en stor dag för sociala medier och för RÄTTVISA," skriver presidenten på sin Twitter inför att ordern skulle presenteras.

Exakt presidentordern kommer att innebära någonting är ännu oklart. En presstalesperson från Vita Huset har dock bekräftat att ordern kommer att beröra "sociala medier".

Under torsdagen läckte versioner av ordern ut och flera medier, däribland CNN , rapporterar att ordern kan förespråka att sociala mediejättar bör hållas juridiskt ansvariga för det innehåll deras användare publicerar. Ändringar av reglerna skulle kunna öppna för en ökning av rättsprocesser mot företagen.

Trumps ilska väcktes sedan Twitter i tisdags för första gången flaggade två av hans inlägg på plattformen med en uppmaning till läsaren att ta reda på fakta bakom presidentens påståenden. Genom att klicka på varningen kommer man till en sida där Twitter slår fast att "Trump gör ogrundat påstående om att poströstning kommer att leda till valfusk".

Hänvisar till policy

På onsdagen reagerade Trump genom att, på just sin favoritplattform Twitter, hota med kraftfulla åtgärder mot sociala medieföretag.

"Republikaner känner att sociala medieplattformar fullständigt tystar konservativa röster" skrev han. "Vi kommer att hårt reglera, eller stänga ned dem, hellre än att låta detta ske", fortsatte presidenten.

Twitter klargör att man flaggat presidentens inlägg i enlighet med företagets policy om val, som stadgar att användare inte får utnyttja plattformen till att manipulera eller störa val eller andra medborgerliga processer.

"Vi anser att de inläggen kan göra väljare förvirrade kring vad som krävs för att få en röstsedel och delta i valprocessen", skriver företaget med syfte på Trumps inlägg.

Facebook agerar inte

Facebook har valt att lämna ett likadant Trump-inlägg om poströstning okommenterat.

I en intervju med konservativa Fox News säger Facebookchefen Mark Zuckerberg att hans företag har en annan inställning.

– Jag anser med bestämdhet att Facebook inte bör agera sanningsdomare över allting som människor säger online, säger Zuckerberg.

– Generellt sett tycker jag att privata företag, särskilt dessa plattformar, inte bör vara i stånd att göra det.

Slår tillbaka

Twitters grundare och vd Jack Dorsey slår tillbaka och säger att agerande mot desinformation inte handlar om att agera sanningsdomare.

"Vår avsikt är att koppla samman information gällande motstridiga uttalanden och belysa omtvistade uppgifter så att människor kan göra en egen bedömning", twittrar Dorsey.

"Vi kommer att fortsätta peka på inkorrekt eller omtvistad information om val runt om i världen. Och vi kommer att erkänna och stå för eventuella misstag vi gör."

Utrikes

Snart tillåtet med krogbesök i Frankrike

Frankrikes premiärminister Édouard Philippe meddelar i ett tv-anförande att det från och med tisdag den 2 juni kommer att vara tillåtet att gå på krogen igen i Frankrike.
Frankrikes premiärminister Édouard Philippe meddelar i ett tv-anförande att det från och med tisdag den 2 juni kommer att vara tillåtet att gå på krogen igen i Frankrike.
Fotograf: Philippe Lopez/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Frankrike kommer efter en lång period av nedstängning på grund av coronaviruset att tillåta barer, restauranger och badstränder att återöppna från och med tisdag den 2 juni, meddelar landets premiärminister Édouard Philippe.

I områden som betecknas som "gröna" där viruset rör sig långsamt måste dock restaurang- och barborden vara placerade minst en meter i från varandra. I så kallade "orangea" områden, det vill säga Paris med omnejd där smittspridningen är större kommer endast uteserveringar att tillåtas, säger Philippe.

Även museer och monument kommer att öppnas den 2 juni, säger den franske premiärministern, med tillägget att det kommer att vara obligatoriskt att bära munskydd när sådana platser besöks.

Frankrike har drabbats hårt av coronapandemin och närmare 29 000 människor har mist livet till följd av viruset i landet.

Utrikes

Ny Hongkong-lag väcker internationell oro

En vakt utanför folkkongressen i Peking.
En vakt utanför folkkongressen i Peking.
Fotograf: Roman Pilipey/pool/AP/TT
Utrikes
Utrikes Storbritannien uttrycker stor oro över Kinas förslag på säkerhetslag för Hongkong. Förslaget, som under torsdagen fick grönt ljus i den kinesiska folkkongressen, väntas skärpa spänningarna i Hongkong, där läget redan är mycket nervöst.
PREMIUM

Folkkongressen i Peking gav under årets mötes sista dag sitt stöd till säkerhetslagen, som i preliminär form lagts fram i parlamentet i Hongkong. Det gröna ljuset från Peking innebär att lagen ska fortsätta behandlas, vilket tros innebära att den läggs fram och kan träda i kraft före valet i Hongkong i höst.

Omröstningarna i folkkongressen ses ofta som rena formaliteter. Siffrorna på torsdagen var dock enligt nyhetsbyråer inte helt enhälliga – 2 878 röster för, 1 emot och 6 som avstod. Vem som röstade emot framgår inte.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL