Utrikes

G20-länder enas om "enad front" på krismöte

Rysslands president Vladimir Putin är en av deltagarna i G20-mötena. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin är en av deltagarna i G20-mötena. Arkivbild.
Fotograf: Michail Klimentjev/pool/AP/TT
Utrikes
Utrikes Länderna i stormaktsklubben G20 bildar "en enad front" i kampen mot coronaviruset.

I det avslutande uttalandet från G20 på torsdagseftermiddagen enades man om gemensam handling, och konstaterade att de enorma ekonomiska satsningarna behövs för att "motarbeta social, ekonomisk och finansiell påverkan från pandemin".

Det extrainkallade toppmötet öppnades av värdlandet Saudiarabiens kung Salman, som sade att G20 måste både "effektivt och koordinerat" bemöta coronaviruset – och stärka beredskapen för framtida pandemier.

Videolänk med ledare

USA:s president Donald Trump och Rysslands ledare Vladimir Putin förenades senare i mötet via videolänk som leddes av kung Salman. Mötet hölls i skuggan av oljetvisten mellan Ryssland och Saudiarabien som rör pris och produktion.

Ordförande Salman sade också att världen måste vara beredd på att sars-cov-2 inte är det sista viruset som hotar världen.

– Vi måste stärka den globala beredskapen mot infektionssjukdomar som kan komma att spridas i framtiden, sade han i sitt öppningsanförande till världens mäktigaste stats- och regeringschefer.

Hjälpa fattiga nationer

Salman kommenterade även behovet av att de rika G20-länderna hjälper fattigare nationer:

– Det är vårt ansvar att sträcka ut en hjälpande hand till utvecklingsländer och de minst utvecklade länderna för att ge dem möjlighet att förbättra sin kapacitet och förbättra infrastrukturen för att möta krisen och dess följder, sade Salman.

Varningarna duggar tätt om digra konsekvenser av sars-cov-2 och sjukdomen covid-19. "G20-ekonomierna kommer att uppleva en oerhörd chock under första halvåret, och kommer att krympa under helåret 2020", skriver kreditvärderingsföretaget Moody's.

Global handel

G20 bildades som ett forum för världsekonomin, och medlemmarna står för ungefär 80 procent av den globala handeln.

G20 är en utvidgad variant av G7. Den sistnämnda innefattar Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Tyskland, Storbritannien, USA samt representanter för EU. I G20 får de sällskap av även Argentina, Australien, Brasilien, Indien, Indonesien, Kina, Mexiko, Ryssland, Saudiarabien, Sydafrika, Sydkorea och Turkiet. Spanien betecknas som permanent gäst, och även sammanslutningarna Asean och AU brukar få vara med.

Henrik Samuelsson/TT

Grim Berglund/TT

Utrikes

Tvivlande Bolsonaro ensam i toppen

Anhöriga håller avstånd medan en coronasmittad person begravs i Manaus i norra Brasilien.
Anhöriga håller avstånd medan en coronasmittad person begravs i Manaus i norra Brasilien.
Fotograf: Edmar Barros/AP/TT
Utrikes
Utrikes Han har ifrågasatt hur många som dör av den "lilla influensan", går på tvärs med sin egen regering och vill inte införa fler begränsningar – tvärtom.

Under de senaste veckorna har flera delstater och städer på eget bevåg beordrat människor att hålla sig hemma och stängt ned delar av samhällen.

Frågar man Brasiliens hälsominister Luiz Henrique Mendetta så bör alla landets invånare hålla mesta möjliga avstånd till varandra för att underlätta för vården. Detta har regeringens stabschef sagt att hela regeringen står bakom.

Frågar man president Bolsonaro är guvernörerna och borgmästarna som infört egna restriktioner kriminella "jobbdödare", som springer "vänsterns" ärenden. Virussjukdomen covid-19 – som hittills krävt minst över 40 000 människors liv – har han återkommande kallat den "lilla influensan".

Mångmiljonstaden São Paulo tycks vara den värst drabbade staden i Latinamerika, men det har Bolsonaro försökt förklara med politiskt siffertrixande.

Väger mot hunger

Viruset har dödat åtminstone 203 människor i Brasilien, meddelar myndigheterna på onsdagen enligt nyhetssajten G1. Den yngsta personen som smittats och avlidit i landet är en 23-årig man.

– De som är under 40 år löper nästan noll risk att dö. Så det finns inga skäl att inte låta dessa människor arbeta. I slutänden, även om viruset är dödligt i vissa fall, så kan hunger också vara dödligt, sade presidenten inför ett pressuppbåd vid presidentpalatset i Brasília, där också en grupp anhängare till honom närvarade.

En reporter ställde en fråga om hälsoministern Mendettas syn på saken, varpå en Bolsonaro-anhängare utropade att journalisterna försöker "ställa folket mot presidenten". Bolsonaro svarade genom att uppmuntra anhängaren att tala – och säga åt reportern att hålla tyst.

När stämningen började urarta började reportrarna dra sig tillbaka. Då riktade presidenten ytterligare hånfulla kommentarer mot dem, där han bland annat frågade om de "skulle överge folket". Sedan fortsatte han att ta emot frågor.

Politisk press

Jair Bolsonaros popularitet har sjunkit sedan landet behövt hantera coronavirusets spridning, enligt brasilianska opinionsmätningar.

Bland den rejält högerlutande presidentens politiska motståndare hörs avgångsropen. Flera av Arbetarpartiets toppnamn har i ett öppet brev skrivit att han sätter sig själv och sina politiska intressen före folkets välbefinnande, och att människor kommer att dö på grund av honom.

En politisk kommentator i tidningen O Globo har gett den tidigare militären Bolsonaro smeknamnet "Kapten Corona".

Vid återkommande tillfällen har brasilianer i flera städer ställt sig på balkonger om kvällarna, bankat i kastruller och skanderat avgångskrav.

En satirisk bild som sprids av tusentals brasilianer i sociala medier föreställer en dinosaurie som blickar upp mot en jättelik asteroid som störtar ned mot jorden. Den utbrister: "Vad fan, det här kommer vara dåligt för ekonomin!"

"Vi ska alla dö"

Bolsonaro själv gör en poäng av att strunta i att hålla avstånd till andra människor. På söndagen vandrade 65-årige Bolsonaro längs med gator i huvudstaden Brasília och skakade hand och tog bilder med mängder av människor.

– Vi måste konfrontera detta virus, men gör det som en man, för fan, inte som en pojke. Vi måste möta verkligheten. Sådant är livet. Vi ska alla dö en dag, sade presidenten, som har opererats minst fyra gånger sedan han blev knivhuggen under sin valkampanj i september 2018.

– Vi måste vidta förebyggande åtgärder för de äldre, för människor som löper hög risk. Men att skydda jobben är en nödvändighet.

Filmklipp som presidenten laddade upp plockades ned av Facebook, Twitter och Instagram med hänvisning till deras regler om att sprida desinformation som riskerar att leda till att människor far illa.

Brasiliens president Jair Bolsonaro är allt mer ensam i sin syn på coronaviruset och dess konsekvenser, även i sin egen regering.
Brasiliens president Jair Bolsonaro är allt mer ensam i sin syn på coronaviruset och dess konsekvenser, även i sin egen regering. Fotograf: Andre Borges/AP/TT
Ett fältsjukhus har byggts i en stadion i São Paulo.
Ett fältsjukhus har byggts i en stadion i São Paulo. Fotograf: Andre Penner/AP/TT
I Rio de Janeiro håller sig de allra flesta människor hemma, men hemlösa bildar långa köer för att få mat från en privat välgörenhetsorganisation.
I Rio de Janeiro håller sig de allra flesta människor hemma, men hemlösa bildar långa köer för att få mat från en privat välgörenhetsorganisation. Fotograf: Leo Correa/AP/TT
Vårdpersonal undersöker människor genom fönstret på en bil utanför São Paulo för att se om de uppvisar några symtom.
Vårdpersonal undersöker människor genom fönstret på en bil utanför São Paulo för att se om de uppvisar några symtom. Fotograf: Andre Penner/AP/TT

FAKTA

Fakta: Jair Bolsonaro

Jair Bolsonaro kandiderade för Socialliberala partiet (PSL), vars politik snarare kan beskrivas som nationalkonservativ. Föddes i São Paulo, men har sedan varit bosatt i Barra da Tijuca, en vackert belägen strandförort till Rio de Janeiro. Han har en bakgrund som militär.

64-åringen har gjort sig känd som en frispråkig politiker som både under förra årets valkampanj och tidigare i sin karriär har gjort en lång rad manschauvinistiska, homofobiska och rasistiska uttalanden. Han har även uttalat sig positivt om den militärjunta som styrde Brasilien mellan 1964 och 1985.

Bolsonaro vann en tydlig seger i den andra omgången av presidentvalet i oktober 2018, med 55 procent av rösterna mot 45 för Arbetarpartiets kandidat Fernando Haddad.

I centrum för hans valkampanj stod löften om hårda tag mot den utbredda korruptionen och den omfattande våldsbrottsligheten. Ytterligare en faktor som förklarar Bolsonaros framgångar är förhoppningen om att hans politik kommer att skapa nya jobb, i en ekonomi som haltar betänkligt.

Bolsonaro fick sköta stora delar av sin valkampanj från hemmet, sedan han knivhuggits vid ett valmöte i delstaten Minas Gerais i början av september.

Han tillträdde som Brasiliens president den 1 januari 2019.

Utrikes

20 döda i blixtnedslag i Kongo-Brazzaville

Kongo-Brazzaville.
Kongo-Brazzaville.
Fotograf: TT
Utrikes
Utrikes

Minst 20 människor har mist livet i samband med att blixten slagit ner i en högspänningsledning en förort till huvudstaden Brazzaville i Kongo-Brazzaville.

Borgmästaren i Kintele, Stella Mensah Sassou Nguesso, säger i statlig radio att kvarlevor av sju personer har förts till ett bårhus i närområdet och kvarlevor av ytterligare 13 personer har förts till centrala Brazzaville.

Ett vittne uppger för nyhetsbyrån AFP att blixten skar igenom två högspänningskablar och personer som stod invid fick då dödliga elektriska stötar.

Utrikes

Tyskland: Strikta virusrestriktioner förlängs

Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Arkivbild.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Arkivbild.
Fotograf: John MacDougal/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Reglerna i Tyskland för att hålla avstånd, så kallad social distansering, förlängs till att gälla fram till den 19 april, meddelar förbundskansler Angela Merkel.

Tisdagen efter påsk, det vill säga den 14 april, kommer läget att utvärderas.

Beskedet kommer efter att Merkel överlagt med ledarna för Tysklands 16 delstater.

Tyskland har bland annat förbjudit fler än två personer att träffas i det offentliga rummet. Alla restauranger, frisörer och andra verksamheter där människor vanligen samlas är stängda.

Utrikes

Fler och fler smittade i Storbritannien

Ett fältsjukhus med plats för 2 000 patienter konstrueras i en mässhall i östra London.
Ett fältsjukhus med plats för 2 000 patienter konstrueras i en mässhall i östra London.
Fotograf: Stefan Rousseau/poolfoto via AP/TT
Utrikes
Utrikes

På tisdagen noterade Storbritannien det högsta antalet avlidna coronasmittade på ett dygn dittills – 381 människor – och på onsdagen rapporteras en ännu högre siffra. Ytterligare 563 människor har avlidit i covid-19, meddelar landet.

Det innebär att totalt över 2 300 människor har fallit offer för coronaviruset i Storbritannien.

Landet har trappat upp testandet för smittan och så här långt upptäckt den hos nästan 30 000 personer.

Fram till och med tisdagens uppdatering var dödsoffren mellan 13 och 98 år gamla.

Prins Charles, som bekräftades vara smittad men som sedan dess tillfrisknat, har talat till det brittiska folket i ett videoklipp. Där konstaterar han bland annat att ingen vet när krisen kommer att vara över, men att den kommer att få ett slut.

– Till dess: Låt oss alla försöka leva med hopp och, med tilltro i oss själva och varandra, se fram emot bättre tider som kommer, säger prinsen.

En stor skylt med ett tydligt budskap – stanna hemma, rädda liv – vid en park i London.
En stor skylt med ett tydligt budskap – stanna hemma, rädda liv – vid en park i London. Fotograf: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Utrikes

Kallaste månaden på Svalbard sedan 2010

Det har varit kallare än på länge på Svalbard. Arkivbild.
Det har varit kallare än på länge på Svalbard. Arkivbild.
Fotograf: Lise Åserud/NTB/TT
Utrikes
Utrikes

Medeltemperaturen på Svalbard var minus 16,2 grader i mars. Det har inte varit så kallt på den norska ögruppen sedan november 2010 – alltså för 111 månader sedan.

Den globala uppvärmningen går ungefär dubbelt så snabbt i Arktis som i resten av världen och det går särskilt snabbt i området kring Svalbard. Sedan 1961 har temperaturökningen på Svalbard varit omkring tre gånger högre än i Oslo och sex gånger högre än det globala genomsnittet. Det har inneburit varmare och blötare väder.

– Medeltemperaturen i mars var minus 16,2 grader och det var 0,5 grader under det normala, säger Jostein Mamen, klimatforskare vid Meteorologisk institutt.

Utrikes

Krisläget oroar i Nato

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg laddar för webbmöte med militäralliansens utrikesministrar. Arkivbild.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg laddar för webbmöte med militäralliansens utrikesministrar. Arkivbild.
Fotograf: Francisco Seco/AP/TT
Utrikes
Utrikes Coronakrisen får inte leda till en säkerhetskris, varnar militäralliansen Nato.

Nato har skurit ned och ställt in en rad övningar under våren och använt flygplan för att skicka medicinsk utrustning mellan medlemsländerna, snarare än vapen och soldater.

På torsdagen håller man dessutom ett ministermöte via webben, för första gången i alliansens drygt 70-åriga historia.

Orsaken är givetvis coronavirusets snabba spridning över världen.

– Det här är en global hälsokris. Nato gör sitt i den här gemensamma kampen mot en osynlig fiende, säger generalsekreterare Jens Stoltenberg på en webbsänd presskonferens inför veckans utrikesministermöte.

Spanar mot öst

Coronaläget kommer att dominera torsdagsmötet, med diskussioner om vad länderna mer kan hjälpa varandra med.

Stoltenberg påpekar ändå att huvuduppgiften fortsatt är militär.

– Vår första prioritet är därför att garantera att den här hälsokrisen inte också blir en säkerhetskris, säger Nato-chefen.

Läget i Irak och Afghanistan ska diskuteras av ministrarna. Och vakande ögon hålls samtidigt mot Ryssland.

– Vi ser betydande militär aktivitet nära Natos gränser med en ny övning i Rysslands västra militärdistrikt och vi har sett stor rysk närvaro på Nordsjön. Därför måste Nato fortsätta patrullera luften. Vi måste vara närvarande på land, men också i luften och till havs, säger Stoltenberg.

Politiska planer?

Inför utrikesministermötet har Natochefen lanserat en arbetsgrupp med fem män och fem kvinnor som ska fundera över militäralliansens politiska samarbete. Frågan blev extra aktuell i höstas då framför allt Frankrike reagerade ilsket över Turkiets agerande i norra Syrien.

Gruppen leds av amerikanske Wess Mitchell, tidigare biträdande utrikesminister för Europa-frågor och Tysklands förre försvarsminister Thomas de Maziere och ska rapportera till Stoltenberg inför nästa års Nato-toppmöte.

– Jag tror att det här är ett perfekt läge för att se hur vi kan ytterligare stärka en redan stark allians, säger Stoltenberg.

Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: 30 efter 70 i Nato

Tolv länder fanns med från start när militäralliansen Nato bildades 1949: Belgien, Danmark, Frankrike, Island, Italien, Kanada, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Portugal, Storbritannien och USA.

Därefter har ytterligare 18 länder tillkommit: Grekland och Turkiet (inträdde 1952), Västtyskland (1955, hela Tyskland från 1990), Spanien (1982), Polen, Tjeckien och Ungern (1999), Bulgarien, Estland, Lettland, Litauen, Rumänien, Slovakien och Slovenien (2004), Albanien och Kroatien (2009), Montenegro (2017) samt Nordmakedonien (2020).

Alliansen firade i december sitt 70-årsjubileum med ett toppmöte i London. Generalsekreterare sedan 2014 är Norges förre statsminister Jens Stoltenberg (född 1959).

Utrikes

Turkmenistan förbjuder coronavirus

Turkmenistans diktator Gurbanguly Berdymuchamedov. Arkivbild.
Turkmenistans diktator Gurbanguly Berdymuchamedov. Arkivbild.
Fotograf: Alexei Druzhinin
Utrikes
Utrikes

Nyheterna om coronaviruset sprider sig över världen. Men inte i Turkmenistan. Där har det auktoritära styret förbjudit själva ordet, enligt pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser (RSF). Den som nämner coronavirus på gatan eller bussen kan alltså komma att gripas.

I statliga medier är det som om viruset aldrig har existerat. Och ordet coronavirus har tagits bort från hälsobroschyrer som delas ut i skolor, på sjukhus och arbetsplatser, enligt Turkmenistan Chronicle som är en av få oberoende källor till vad som händer i det slutna och isolerade landet.

"Detta förnekande av information sätter inte bara de turkmenska medborgarna i en farlig situation utan det förstärker också president Gurbanguly Berdymuchamedovs auktoritärism" skriver Jeanne Cavelier, chef för RSF:s avdelning för Östeuropa och Centralasien.

Turkmenistan har inga officiellt bekräftade fall av coronasmittade.

Utrikes

Norges nödrespiratorer döms ut som aprilskämt

En prototyp av nödrespiratorn.
En prototyp av nödrespiratorn.
Fotograf: Bernt-Erik Rossavik/Laerdal Medical/TT
Utrikes
Utrikes Tillverkningen av tusen "nödrespiratorer" kommer att sätta i gång på rekordtid i Norge. Det lanserades som en glad nyhet av statsminister Erna Solberg – men kritiken lät inte vänta på sig.

De nya så kallade nödrespiratorerna visades glatt upp via videolänk under den norska regeringens presskonferens i tisdags. De består av en andningsballong som kopplas till en maskin med en "mekanisk hand" så att vårdpersonal inte behöver pumpa in luft i patientens mun med egen kraft. Bakom produktionen står Forsvarets forskningsinstitutt i samarbete med företagen Servi och Laerdal Medical.

Statsminister Erna Solberg framhöll att det är viktigt att bygga upp kapaciteten i den norska sjukvården för att kunna tackla coronapandemin.

"Oroliga och chockade"

Men det tog "bara minuter" efter Solbergs besked innan "oroliga och chockade" specialistsjuksköterskor hörde av sig till fackförbundet Norsk sykepleierforbund. Maskinen är "ganska långt från det som kan kallas för en respirator", skriver förbundschef Lill Sverresdatter Larsen i ett uttalande där hon jämför den med något som skulle kunna ha uppfunnits 1950 för att eventuellt hjälpa poliosjuka.

”Det här är brist på kunskap förklätt till handlingskraft” skriver hon vidare och pekar på att den stora utmaningen inte är bristen på respiratorer, utan bristen på läkare och intensivvårdssjuksköterskor som kan sköta dem.

Den svidande kritiken fick hälsominister Bent Høie att snabbt gå ut med beskedet att 40 miljoner norska kronor tillsätts för att utbilda vårdpersonal i intensivvård. Men missnöjet är fortfarande stort.

Norges läkarförbund, Legeforeningen, håller med om att nödrespiratorerna inte är lämpliga för intensivvård av coronapatienter.

– Det här är inga respiratorer. De kan inte ersätta intensivvården, slår ordförande Marit Hermansen fast i en intervju med nyhetsbyrån NTB.

"Dåligt skämt"

Jon Henrik Laake, överläkare vid intensivvårdsavdelningen på Rikshospitalet, instämmer:

– Den här maskinen framstår som ett dåligt aprilskämt, säger han till VG.

Nu har statsminister Erna Solberg fått rycka ut till nödrespiratorernas försvar – och betonar att de just är tänkta att användas i nödsituationer.

– Om vi inte har tillräckligt av de andra. Då har vi något som kan hjälpa, i stället för ingenting alls, säger hon till NTB.

Sofia Eriksson/TT

Norges statsminister Erna Solberg.
Norges statsminister Erna Solberg. Fotograf: Lise Åserud/NTB/TT

FAKTA

Fakta: Norges virusåtgärder

Landets gränser är stängda. Tillfälliga in- och utresekontroller vid Norges inre Schengengräns.

Alla som återvänder från andra länder måste sitta i karantän i 14 dagar.

Reseförbud för vårdanställda. Övriga uppmanas att avstå icke-nödvändiga resor.

Förbud mot att resa till "hytter" (stugor) på fjäll och annorstädes.

Skolor, universitet och förskolor är stängda.

Utskänkningsförbud för alkohol i Oslo och förbud för över 50 personer att träffas. Människor uppmanas hålla en meters avstånd inomhus.

Nationellt förbud för över 500 personer att träffas.

Frisörer, tatuerare, massörer och liknande måste hålla stängt. Många restauranger och pubar är stängda. Kultur- och idrottsarrangemang har stoppats.

Utrikes

Indonesien öppnar virussjukhus på obebodd ö

Indonesiens president Joko Widodo, till höger i bild, vid ett besök på ett annat sjukhus förra veckan. Arkivbild.
Indonesiens president Joko Widodo, till höger i bild, vid ett besök på ett annat sjukhus förra veckan. Arkivbild.
Fotograf: Hafidz Mubarak A/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Ett nytt akutsjukhus ska öppna på den obebodda ön Galang i Indonesien nästa vecka.

På ön har tidigare funnits ett flyktingläger från Vietnamkrigets tid. Det har nu anpassats för att ge plats för 360 sjukhussängar och helikopterplattor. Här ska coronaviruspatienter behandlas och smittade ska kunna sättas i karantän.

Indonesien har rapporterat 157 dödsfall i coronaviruset och 1 677 smittade. Enligt uppgifter från mitten av mars har landet bara tolv sjukhussängar per 10 000 invånare.

Det nya sjukhuset ska öppnas senast på måndag.

– Vi hoppas att vi inte kommer att använda de här (sängarna), men vi har förberett och samlar oss för det här, säger president Joko Widodo under ett besök på ön.

NÄSTA ARTIKEL