Utrikes

Jättepaketet på väg till representanthuset

Stillsamt på gatorna i Washington, där USA:s senat har godkänt det enorma stimulanspaketet.
Stillsamt på gatorna i Washington, där USA:s senat har godkänt det enorma stimulanspaketet.
Fotograf: Manuel Balce Ceneta/AP/TT
Utrikes
Utrikes Med 96 röster mot noll har USA:s senat godkänt det största räddningspaketet någonsin. Två biljoner dollar, eller drygt 20 000 miljarder kronor, motsvarar en halv extra statsbudget.

Åtgärderna är i dollar räknat dyrare än räddningspaketen under finanskrisen i slutet av 00-talet, och även rejält mycket större än de två tidigare stödpaket som USA beslutat om under coronapandemin. De kan närmast jämföras med en statsbudget, som i USA omfattar utgifter på uppemot 4 biljoner dollar.

– Detta är investeringar på krigstidsnivå i vårt land, säger Mitch McConnell, republikan och majoritetsledare i senaten.

Inte ensamma

Demokraternas gruppledare Chuck Schumer hälsade i samband med omröstningen till de coronavirusdrabbade.

– Låt oss säga till dem i kväll att hjälp är på väg. Att de inte är ensamma. Att detta land, denna senat, denna regering, finns här för dem i en tid av svåra behov.

Trump har lovat att skriva under lagpaketet så fort han får det på sitt bord, vilket väntas ske under fredagen då representanthuset röstat om det. Hur den lägre kammaren ska rösta har varit föremål för frågetecken, eftersom de flesta ledamöterna för tillfället inte är i Washington.

Genom acklamation

Men majoriteten väntas vara så stor för paketet att Demokraternas majoritetsledare Steny Hoyer gör bedömningen att huset kan rösta på distans. "På grund av begränsade flygmöjligheter, ledamöter som sitter i karantän, och delstater där stanna-hemma-beslut gäller, så väntar vi oss att lagen kommer att godkännas genom acklamation på fredagen", skriver Hoyer enligt CNN.

Ett försök att få igenom krispaketet i senaten misslyckades i söndags, då Demokraterna ansåg att förslaget gynnade företagsintressen framför sjukhus och vårdarbetare. Sedan dess har hårda förhandlingar pågått, och många delar av förslagen har justerats.

Henrik Samuelsson/TT

FAKTA

Fakta: USA:s senaste krispaket

Det räddningspaket mot coronavirusets härjningar som USA:s senat nu godkänt är rekordstort. 2 000 miljarder dollar motsvarar över 2 500 kronor per levande människa på jorden.

Grovt kan paketet delas in i:

250 miljarder dollar för direkta utbetalningar på upp till 1 200 dollar till nästan alla invånare i USA. Höginkomsttagare, över ungefär en miljon kronor om året, undantas.

350 miljarder dollar för lån till mindre företag.

500 miljarder dollar till lån till företag som får problem på grund av viruset.

250 miljarder dollar till arbetslöshetsersättning.

130 miljarder dollar för att förstärka sjukvården.

150 miljarder dollar i stöd på delstats- och lokal nivå.

Källa: CNN

Utrikes

Smittad 101-åring frisk i Nederländerna

Nederländernas premiärminister Mark Rutte. Arkivbild.
Nederländernas premiärminister Mark Rutte. Arkivbild.
Fotograf: Olivier Matthys/AP/TT
Utrikes
Utrikes En 101 år gammal kvinna som insjuknade efter att ha smittats av coronaviruset har återhämtat sig helt och hållet och har kunnat skrivas ut efter en och en halv veckas vård.

– Hon är en tuff kvinna, och det har varit en fröjd att se henne följa medicinska råd som att nysa i armbågen, och hon har till och med uppmanat mig att hålla avståndet, säger lungläkaren Sunil Ramlal vid det sjukhus nära Rotterdam där kvinnan har vårdats.

Kvinnan som normalt lever i en egen bostad kommer att få vila ut en tid på ett vårdhem innan hon återvänder till sitt hem, skriver sjukhuset på sin hemsida.

På tisdagen förlängdes de restriktioner som införts i landet för att hejda coronavirusets framfart.

– Det kan inte vara någon överraskning för er att vi har beslutat om en förlängning till den 28 april, förklarade Nederländernas premiärminister Mark Rutte.

Även om det inte råder en lika hård nedstängning i Nederländerna som i Italien, Spanien, Frankrike och Belgien, är bland annat skolor, barer, restauranger, sexklubbar och cannabiskaféer stängda i landet. Större folksamlingar är förbjudna och människor uppmanas av regeringen att jobba hemifrån.

Utrikes

Brittiska dödssiffran ökar – pojke död

En vårdanställd får hjälp av en kollega att få på sig ett munskydd, vid ett sjukhus i London.
En vårdanställd får hjälp av en kollega att få på sig ett munskydd, vid ett sjukhus i London.
Fotograf: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Utrikes
Utrikes Antalet dödsfall till följd av coronasmittan har ökat med en fjärdedel på ett dygn i Storbritannien.

Det senaste dygnet har 381 människor avlidit i Storbritannien till följd av coronaviruset. Det är mer är en fördubbling jämfört med dygnet dessförinnan och den högsta dygnssiffran i landet hittills.

"Av dem som lagts in på sjukhus i Storbritannien har sorgligt nog 1 789 avlidit", skriver hälsodepartementet på Twitter.

13-åring tycktes frisk

En av personerna bakom dessa siffror är en 13-årig pojke som avlidit på ett sjukhus i London, bekräftar King's College-sjukhuset i huvudstaden för flera brittiska medier. Han är det klart yngsta av virusets dödsoffer i landet hittills.

13-åringens familj uppges inte ha kunnat närvara med anledning av smittorisken.

Familjen säger i ett uttalande till tidningen The Mirror att han började uppvisa vissa symptom och hade svårigheter att andas, varpå han fördes till sjukhus.

"Han sattes i en respirator och blev sedan försatt i koma, men han avled tyvärr i går (måndag) morse. Så vitt vi vet hade han inga bakomliggande hälsoproblem. Vi är mer än förkrossade", lyder uttalandet.

Det framgår inte hur långt sjukdomsförloppet var och sjukhuset har inte gett ytterligare detaljer om pojkens död. En obduktion väntas ge ytterligare svar.

Fåtal var friska

I måndags låg den brittiska dödssiffran på 1 408. Smittan har upptäckts hos ytterligare några tusen människor i de tester som myndigheterna genomför.

Innan den 13-åriga pojken i Londons död tillkännagavs var det yngsta dödsoffret 19 år, enligt den brittiska vården. Den äldsta personen som insjuknat och avlidit var 98. Alla avlidna utom 28 av dem hade andra bakomliggande sjukdomar.

– Ökningen i antalet dödsfall är djupt chockerande, oroväckande och rörande, säger ministern Michael Gove vid en presskonferens, där han också sade att det är svårt att beräkna när dessa dygnssiffror kommer att nå sin topp.

– Det beror på hur vi alla agerar. Vi kan fördröja den toppen, vi kan platta ut kurvan genom vårt eget agerande.

"Kommer bli bättre"

De allt dystrare dödstalen visar "vikten av att allmänheten fortsätter att efterleva de regler som regeringen utfärdat om att hålla avstånd", säger premiärminister Boris Johnson i ett videomeddelande i samband med ett regeringssammanträde som han ledde på distans.

"Läget kommer att bli värre innan det blir bättre – men det kommer att bli bättre", fortsatte Johnson.

Ett fåtal motionärer i parken Primrose Hill i London på tisdagen.
Ett fåtal motionärer i parken Primrose Hill i London på tisdagen. Fotograf: Matt Dunham/AP/TT
Tomt i tuben. Inte många människor är ute och rör på sig i London i rådande karantän.
Tomt i tuben. Inte många människor är ute och rör på sig i London i rådande karantän. Fotograf: Alberto Pezzali/AP/TT

Utrikes

Serber kräver att få rasta sina hundar

Tusentals människor i Serbien kräver av landets premiärminister Ana Brnabic att hon tillåter dem att rasta sina hundar under det utegångsförbud som införts på grund av coronaviruset. Arkivbild.
Tusentals människor i Serbien kräver av landets premiärminister Ana Brnabic att hon tillåter dem att rasta sina hundar under det utegångsförbud som införts på grund av coronaviruset. Arkivbild.
Fotograf: Erik Nylander/TT
Utrikes
Utrikes Tusentals människor i Serbien kräver av landets premiärminister Ana Brnabic att hon tillåter dem att rasta sina hundar under det utegångsförbud som införts på grund av coronaviruset.

I Serbien har ett nationellt nödläge utlysts med strikta förhållningsorder som följd. Bland annat råder utegångsförbud mellan kl 17 på eftermiddagen och 05 på morgonen under veckorna och mellan klockan 15 och 05 under helgerna.

Inledningsvis tilläts hundägare att ta ut sina hundar under en timme på kvällen, men det undantaget drogs tillbaka i lördags med motiveringen att folk utnyttjade regeln på ett felaktigt sätt.

Reaktionen lät inte vänta på sig och vreden har rasat i sociala medier och en särskild Facebook har bildats.

"Det är omänskligt att låta en hund hålla sin blåsa i 14 timmar, det är inte bra för hunden, särskilt inte om den är gammal", skriver hundägaren Tijana Mahieu.

– Det är förfärligt. Jag har en brukshund och om hans behov inte blir tillfredställda så kan han bli destruktiv. Vems fel är det i så fall?, säger Zuna Ljubicic till nyhetsbyrån AFP.

I Serbien har 900 fall av bekräftat smittade av coronaviruset officiellt registrerats. 23 visrussmittade har avlidit.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel kön på Serbiens premiärminister.

Utrikes

USA:s dödssiffra högre än Kinas

New York är värst drabbat av coronaviruset i USA. Här förs kvarlevor iväg från ett sjukhus i Brooklyn, av utrustade arbetare.
New York är värst drabbat av coronaviruset i USA. Här förs kvarlevor iväg från ett sjukhus i Brooklyn, av utrustade arbetare.
Fotograf: John Minchillo/AP/TT
Utrikes
Utrikes Antalet coronasmittade människor som har avlidit i USA stiger och har passerat den officiella dödssiffran i Kina.

Totalt 3 415 personer har avlidit i USA, enligt den senaste uppdateringen från det amerikanska Johns Hopkins-universitetet. I Kina har myndigheterna hittills uppgett att drygt 3 300 personer fallit offer för viruset, även om den siffran har ifrågasatts på sina håll.

Delstaten New York är fortsatt den värst drabbade i USA. På tisdagen rapporteras att totalt 1 550 personer avlidit där och i den relativt omfattande testning som utförs har man upptäckt smittan hos fler än 75 000 personer.

Vill köpa respiratorer

Flera amerikanska delstater försöker hitta tusentals respiratorer att köpa, för att kunna vårda mängder av smittade människor som får andningsproblem. New Yorks guvernör Andrew Cuomo säger att delstaten har beställt 17 000 respiratorer från Kina, till en kostnad av omkring motsvarande 250 000 kronor styck.

Cuomo klagar samtidigt över det faktum att alla delstater konkurrerar i dessa stora upphandlingar.

– Det är som att vara på (handelssajten) Ebay med 50 andra delstater som budar på en respirator, säger han, och tillägger att smittspridningen enligt olika beräkningar kommer att nå sin kulmen i hans delstat om mellan 7 och 21 dagar.

– Kalibrera dig själv och dina förväntningar så att du inte blir besviken varje dag när du går upp, säger Cuomo till New York-borna.

Cuomos bror smittad

Virusfrågan har blivit personlig för Andrew Cuomo. Hans yngre bror Chris Cuomo, som är nyhetsankare i tv-kanalen CNN, bekräftar att han är smittad. Han meddelar dock att han kommer att medverka i sändningar från sin egen källare.

Amerikaner och i synnerhet New York-bor kan notera att antalet döda i viruskrisen i landet har passerat antalet människor som dödades i terrorattackerna den 11 september 2001.

Till detta bör läggas att regeringens smittskyddsexpert Anthony Fauci sagt att det i slutänden ska betraktas som ett "bra jobb" om inte fler än omkring 100 000 amerikaner dör av coronaviruset.

I Europa ligger dödsantalet för närvarande nära 30 000.

Medlemmar ur nationalgardet är med och omvandlar en mässhall till en vårdinrättning i Chicago, USA:s tredje största stad.
Medlemmar ur nationalgardet är med och omvandlar en mässhall till en vårdinrättning i Chicago, USA:s tredje största stad. Fotograf: Jason Grabiec/USA:s flygvapen via AP/TT

Utrikes

Högsta antalet döda på ett dygn i Frankrike

Antalet människor som dör i Frankrike efter att ha insjuknat i covid-19 har fortsatt stiga de senaste dagarna. Här sprutas desinfektionsmedel på en gata i sydfranska Aubagne på tisdagen.
Antalet människor som dör i Frankrike efter att ha insjuknat i covid-19 har fortsatt stiga de senaste dagarna. Här sprutas desinfektionsmedel på en gata i sydfranska Aubagne på tisdagen.
Fotograf: Daniel Cole/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Antalet coronasmittade människor som avlider i Frankrike fortsätter att stiga. 499 dödsfall har registrerats det senaste dygnet, enligt myndigheterna.

Det är det högsta antalet virusoffer som registrerats under ett dygn i landet hittills. På måndagen var motsvarande siffra 409, vilket var det dittills högsta antalet.

Allt som allt har över 3 500 människor avlidit i Frankrike efter att ha smittats av coronaviruset. Till den siffran räknas endast personer som avlidit efter att ha förts till sjukhus, inte personer som avlidit hemma eller på ett äldreboende.

Utrikes

Flera familjeläkare bland sjukvårdens döda

En coronapatient intensivvårdas på San Matteo-sjukhuset i Pavia, Italien. Arkivbild.
En coronapatient intensivvårdas på San Matteo-sjukhuset i Pavia, Italien. Arkivbild.
Fotograf: Claudio Furlan
Utrikes
Utrikes Bland de över 12 000 människor som avlidit i Italien finns det över 60 personer som arbetade inom sjukvården.

Hittills har över 100 000 bekräftats vara smittats av viruset och över 5 000 av dessa är personal inom sjukvården.

Italiens sjukvårdsförbund FNOMCeO, som representerar läkare, tandläkare och annan vårdpersonal, har sammanställt en lista på de personer från sjukvården som mist livet till följd av viruset.

Många familjeläkare

Listan visar att under tisdagen var strax under hälften av de som avlidit var aktiva inom allmänmedicin, vilket i Italien oftast innebär att man arbetar som familjeläkare.

Dessa läkare tar inte emot patienter på vanliga sjukhus utan på egna kliniker, där lämplig skyddsutrustning inte alltid finns att tillgå.

"Familjeläkarna i Italien, det vill säga de som arbetar med allmänmedicin, har en egen mottagning där de tar emot de som behöver vård," förklarar Michela Molinari, pressekreterare på sjukvårdsförbund FNOMCeO.

Om läkarna infekterats på jobbet eller hemma går dock inte att säga i nuläget, enligt Michela Molinari.

"Vi kan inte säga något ännu, delvis för att vi själva saknar den kunskapen, om sättet som (läkarna) infekterats på," skriver hon i ett mejl till TT.

Hög medelålder

Siffrorna visar fortsatt att många av de avlidna från sjukvårdpersonalen var äldre än landets pensionsålder.

Nästan hälften av de avlidna i gruppen var över 70 år gamla. Av dessa var nästan 10 procent över 80 år. En av de avlidna läkarna var hela 94 år gammal.

I Italien är det inte ovanligt att familjeläkare fortsätter att arbeta även efter pensionsåldern.

Den yngsta personen från sjukvården som har dött var 48 år gammal.

Fler män än kvinnor

En annan gemensam nämnare bland de döda inom sjukvården är att en absolut majoritet var män – endast tre av de 63 döda hittills har varit kvinnor.

De flesta av dem som avlidit arbetade i landets norra delar, där de första italienska fallen av covid-19 först upptäcktes och där utbrottet fortfarande är mest omfattande.

Ida Vanhainen/TT

FAKTA

Fakta: Coronaviruset i Italien

Italien hade på tisdagen över 12 000 registrerade dödsfall till följd av covid-19. En siffra som innebär att nästan en tredjedel av alla världens covid-19-dödsfall återfinns i Italien.

Totalt har över 100 000 personer bekräftats smittade i landet. För att hindra vidare smittspridning har Italiens nära 60 miljoner invånare fått kraftigt inskränkt rörelsefrihet.

Förbud har införts mot att lämna hemmet annat än för att ta sig till arbetet, söka vård eller göra nödvändiga inköp. Alla affärer utom livsmedelsbutiker och apotek samt de som säljer absolut nödvändiga förnödenheter hålls stängda. Utöver detta håller skolor över hela landet stängt.

Utrikes

Italien sörjer sina virusdöda

Kistor till några av de som avlidit av covid-19 syns i byn Serina, nära Bergamo i norra Italien. Arkivbild.
Kistor till några av de som avlidit av covid-19 syns i byn Serina, nära Bergamo i norra Italien. Arkivbild.
Fotograf: Claudio Furlan/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Italien har hållit en landsomfattande tyst minut för att hedra de tusentals invånare som hittills mist livet i covid-19.

Under tisdagen vajade flaggorna på halv stång i landet som skakats av pandemin. Coronaviruset är den dödligaste enskilda händelsen som drabbat Italien sedan andra världskriget.

Under dagen kom ny mörk statistik om hur många som mist livet under det senaste dygnet: 837 människor.

Antalet bekräftade nya smittade i Italien var på tisdagen 4 053, motsvarande siffra dagen innan var 4 050. Totalt har 105 792 fall av bekräftat smittade registrerats i landet sedan utbrottet började i Italien i slutet av februari.

Utrikes

USA svänger om makten i Venezuela

Säkerhetsstyrkor säger åt människor att gå hem inför ett nattligt utegångsförbud i Venezuelas huvudstad Caracas.
Säkerhetsstyrkor säger åt människor att gå hem inför ett nattligt utegångsförbud i Venezuelas huvudstad Caracas.
Fotograf: Ariana Cubillos/AP/TT
Utrikes
Utrikes Efter att i över ett års tid ha lyft fram oppositionsledaren Juan Guaidó som Venezuelas rättmätige ledare tar USA ny ton: Både Guaidó och den sittande socialistledaren Nicolás Maduro bör kliva åt sidan.

USA föreslår i stället en ny plan där de tyngande amerikanska sanktionerna mot Venezuela kan lyftas – om Maduro samarbetar och låter en övergångsregering ta över inför det att nya val kan hållas.

Venezuela, vars ekonomi står och faller med landets oljeproduktion, pressas allt hårdare av ett rekordlågt oljepris, samtidigt som coronavirusets har börjat spridas i landet. USA:s försonande ton kan ses som ett slags morot, men man har också tagit till piskan. Så sent som förra veckan riktade landet en rad brottsanklagelser om bland annat "narkotikaterrorism" mot Maduro och minst ett tiotal högt uppsatta venezuelanska tjänstemän.

"Hårdaste trycket"

– Regimen står nu under ett hårdare tryck än någonsin tidigare, säger USA:s Venezuelasändebud Elliott Abrams.

– Kanske kan detta tryck leda till en seriös diskussion inom regimen.

Utrikesminister Pompeo när en förhoppning om att val ska kunna hållas i Venezuela inom sex till tolv månader. Där, säger han, bör Juan Guaidó få tillåtelse att ställa upp. Men inte Maduro.

– Vi har varit tydliga hela vägen att Nicolás Maduro aldrig igen ska regera Venezuela, säger han.

Elliott Abrams säger dock till Reuters att planen inte innebär att socialistledaren ska tvingas i exil och han antyder att Maduro "teoretiskt" skulle kunna ställa upp i ett framtida val.

Den amerikanska planen, med uttalat mål om en "demokratisk övergång", har godkänts av president Donald Trump. Om allt följer planen, steg för steg, kan samtliga sanktioner lyftas, enligt Pompeo.

Fick inte militärt stöd

Juan Guaidó utropade sig själv till Venezuelas interimspresident för ett drygt år sedan, i egenskap av talman i den folkvalda nationalförsamlingen och mot en bakgrund av att Nicolás Maduro hade fått nytt mandat i ett kraftigt ifrågasatt presidentval. Maduro hade tidigare också instiftat en helt ny nationalförsamling, som parallellt med den ursprungliga gavs möjlighet att skriva om grundlagen.

Guaidó samlade stora folkmassor över hela landet och fick stöd från USA och över 60 länder. Men Venezuelas mäktiga militär har stått kvar bakom Maduro, som har stöd från framför allt Ryssland och Kina.

– Jag tror att han är den mest populära politikern i Venezuela. Jag tror att om det skulle hållas ett val i dag så skulle han göra otroligt bra ifrån sig, säger Mike Pompeo.

USA:s Venezuelasändebud Elliott Abrams säger att Maduroregimen är under hårdare tryck än någonsin tidigare.
USA:s Venezuelasändebud Elliott Abrams säger att Maduroregimen är under hårdare tryck än någonsin tidigare. Fotograf: Andrew Harnik/poolfoto via AP/TT

FAKTA

Bakgrund: Makten i Venezuela

Venezuelas hårdföre vänsterledare Nicolás Maduro tog över efter sin mentor Hugo Chávez 2013.

I valet 2015 förlorade hans socialistparti PSUV för första gången på 17 år majoriteten i nationalförsamlingen. Det gjorde att regering och parlament kontrollerades av två olika läger som är politiska motståndare.

För att runda situationen genomförde Maduro i augusti 2017 ett omstritt val till en ny lagstiftande församling som också fick befogenhet att skriva om grundlagen.

Maduro meddelade sedan att presidentvalet skulle tidigareläggas till maj 2018 och där utropades han som segrare. Deltagandet var lågt eftersom stora delar av oppositionen bojkottade det. Valet har dömts ut av stora delar av omvärlden som orättvist, och både USA och EU har infört sanktioner mot Venezuela med anledning av den politiska krisen.

Den 23 januari 2019 utropade sig talmannen i den ursprungliga nationalförsamlingen, Juan Guaidó, till landets interimspresident med hänvisning till att Maduros presidentmandat inte kunde anses vara legitimt.

Guaidó erkändes omgående av USA och inom några veckor hade över 50 länder erkänt honom som landets legitime ledare.

Maduro beskriver Guaidó som en USA-kontrollerad marionettdocka och hans anspråk som en kupp. Hans främsta allierade är Ryssland och Kina.

En FN-rapport i början av juli visade att väpnade grupper lojala med Maduros regering dödat nästan 7 000 personer mellan januari 2018 och maj 2019.

Fyra miljoner människor, över en tiondel av Venezuelas befolkning, beräknas ha flytt landet som länge härjats av en djup ekonomisk kris.

Medlingsförsök mellan de venezuelanska parterna har hittills inte burit någon frukt.

Källa: Landguiden/Utrikespolitiska institutet

Utrikes

Tyskland följer Sydkorea med låga dödstal

Journalister håller distans när Tysklands förbundskansler Angela Merkel har presskonferens i coronatider.
Journalister håller distans när Tysklands förbundskansler Angela Merkel har presskonferens i coronatider.
Fotograf: Michael Kappeler/AP/TT
Utrikes
Utrikes Nästan 600 döda kan låta mycket. Men med 83 miljoner invånare och lite över 60 000 bekräftat smittade med coronaviruset är Tysklands dödssiffra låg.

Utifrån bekräftade fall av smitta är dödligheten i Italien, exempelvis, 11 procent. I Tyskland däremot är den strax under 1 procent. I Sverige, där få tester görs, var motsvarande siffra på tisdagsmorgonen strax under 4 procent.

Även sett till befolkning är den tyska dödssiffran låg – 1 på 140 000. I Sverige är den för närvarande 1 på 71 000, enligt TT:s uträkning.

Närmast symboliskt har förbundskansler Angela Merkel testats negativt för coronavirus och fått ett uppsving i opinionen. Hennes parti CDU/CSU har nu stöd av 32–35 procent, upp 6–7 procentenheter på ett par veckor. Och ett skäl anses vara kampen mot covid-19, rapporterar AFP.

Fler tester, lägre dödlighet

Men internationella jämförelser är notoriskt svåra, eftersom olika länder testar olika mycket. Skillnaderna i dödlighet kan delvis förklaras med just antalet provtagningar. Ett stort antal resulterar per automatik i en lägre dödlighet.

Sifforna är också beroende av var på "viruskurvan" länderna ligger, det vill säga hur långt smittspridningen har kommit.

Men dödssiffran i sig är låg för ett så stort land som Tyskland. Landet har lånat sin strategi från Sydkorea, vars framgång med att sakta ner smittspridningen avundas i världen. Tyskland testar just nu fler personer än något annat land, mellan 300 000 och 500 000 i veckan.

Kan stå inför "storm"

Merkels ambition är att öka takten till 200 000 provtagningar per dag, rapporterar tyska medier. Målet är att testa alla som tror sig bära på viruset, samt alla som kommit i kontakt med bekräftade fall. I dagsläget testas de som har covid-19-symptom och har haft kontakt med andra coronasmittade.

Den till synes låga dödligheten till trots varnar socialminister Jens Spahn för att landet kan stå inför en "storm" med nya fall kommande veckor.

– Vi kan inte utesluta att vi kommer att ha fler patienter än respiratorer, har han sagt.

Då har Tyskland ändå 25 000 intensivvårdsplatser med respiratorer (29 per 100 000 invånare, Sverige 5,8 i normalfallet). Däremot råder personalbrist.

Myndigheter och experter vill också ha smittspårning med hjälp av mobiltelefoner, men det är kontroversiellt i ett land som upplevt nazisternas och den östtyska hemliga polisen Stasis övervakning, rapporterar AFP.

Yngre människor

Tyskarna har också uppenbarligen hittills lyckats skydda sina äldre väl, vilket tros förklara en del av den lägre dödligheten. Medianåldern för dem som smittats med coronaviruset i Tyskland angavs häromdagen till 46 år, att jämföra med 61 år i Italien, två länder med likartad åldersstruktur.

Det spelar förmodligen också in att smittan spreds i Tyskland bland yngre människor, skidåkare som hade varit i italienska och österrikiska Alperna, medan den nådde åldringar i Italien tidigare.

– Vi kan förmodligen vänta oss att Tysklands dödlighet långsamt kommer att stiga när utbrottet sprider sig mer bland riskgrupper, och vi kan förmodligen vänta oss att den italienska dödligheten ska minska något, säger Michael Head, ledande forskare i global hälsa, till tidskriften Wired.

Ola Westerberg/TT

NÄSTA ARTIKEL