Kultur och nöje

Kulla-Gulla gör debut på Stadsteatern

Maja Runge spelar huvudrollen när Kulla-Gulla gör debut på stora scenen på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm senare i år. Pressbild.
Foto: Kulturhuset Stadsteatern
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Kulturhuset Stadsteatern uppmärksammar att det i år är 75 år sedan Martha Sandwall Bergströms första bok om Kulla-Gulla gavs ut genom att sätta upp en pjäs om den folkkära figuren.

Maja Rung ska spela huvudrollen, Maria Sid står för regin och Åsa Lindholm ansvarar för dramatiseringen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Newkid klar för "Late night concert"

Newkid. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

TV4, Live Nation och Gröna Lund fortsätter med konsertkonceptet "Late night concert" i vinter. Den andra säsongen inleds den 2 december och avslutas med en julspecial på självaste julafton, enligt ett pressmeddelande från kanalen. Bland de artister som uppträder finns Newkid, Carola, Agnes, Per Gessle och Victor Leksell.

"Late night concert" hade premiär i våras och går ut på att en rad svenska artister uppträder på ett folktomt Gröna Lund i Stockholm, framträdanden som sänds i TV4. Konsertformatet skapades med anledning av att publiken inte har möjlighet att gå på konserter under coronapandemin.

Vinterns konserter: Carola, Mariette, Samuel Ljungbladh (2/12), Miss Li, Myra Granberg, Newkid (3/12), Per Gessle, Astrid S, Victor Leksell (9/12), Agnes, Madi Banja, Sandro Cavazza (16/12), Jill Johnson, Robin Stjernberg, Smith & Tell (17/12), "Late night christmas" med än så länge hemliga artister (24/12).

Kultur och nöje

Golden Globe-organisation vann mot journalist

Hollywood Foreign Press Association arrangerar Golden Globe-galan. Nu har organisationen vunnit ett stämningsmål gentemot den norska journalisten Kjersti Flaa, som två gånger nekats medlemskap. Arkivbild.
Foto: Jordan Strauss/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Pressorganisationen Hollywood Foreign Press Association (HFPA) går segrande ur konflikten med den norska journalisten Kjersti Flaa. En federal domare har avslagit Flaas stämningsansökan gentemot HFPA, skriver Variety.

Det var i augusti som Flaa stämde organisationen, som är främst känd arrangören bakom den prestigefyllda amerikanska film- och tv-galan Golden Globe Awards. HFPA:s medlemmar består av internationella journalister från ett 50-tal länder, alla med bas i USA.

Flaa, som rapporterar för flera av Norges större medier, har nekats medlemskap två gånger och menar att HFPA har kartelliknande drag och medvetet stänger ute konkurrerande kollegor.

"Kvalificerade medlemsansökningar nekas i princip alltid, för att majoriteten av medlemmarna är ovilliga att dela med sig av de enorma ekonomiska fördelar de får som medlemmar", stod det i stämningsansökan där det också ges exempel på medlemsförmåner som lyxiga resor till filmfestivaler där man uppvaktas och skäms bort av filmbolagen.

Den som ansöker om medlemskap i HFPA måste stöttas av två befintliga medlemmar. Dessa medlemmar har också vetorätt, och kan därmed avslå alla nya ansökningar. I domslutet konstateras att HFPA har rätt att utforma sina antagningskriterier som de själva vill.

Kultur och nöje

Filmrecension: Vemodigt drama på finska

Bianca Kronlöf (till höger i bild) pratar finska i det dystra dramat 'Den längsta dagen'. Pressbild.
Foto: Triart film
Kultur och nöje
Kultur och nöje Förhoppningar, längtan och besvikelse – på finska – är vad som bjuds i Jonas Selberg Augustséns sympatiska skildring av en midsommarafton då solen aldrig går ned.

"Den längsta dagen". Är inte det den där gamla stjärnspäckade svartvita krigsfilmen om invasionen av Normandie? Jovisst, men det är nu också ett svenskt, finskspråkigt, drama om några människoöden under årets längsta dag – den midsommarafton långt uppe i norr då solen aldrig går ner.

Skriven och regisserad av Jonas Selberg Augustsén ("Sophelikoptern") och med många relativt okända skådespelare i rollerna (Bianca Kronlöf syns i en större roll och Göran Forsmark har en liten biroll, en av de sista roller han gjorde), är "Den längsta dagen" ett långsamt och mestadels dystert drama om förhoppningar, längtan och besvikelser. Då och då med välkomna inslag av en förlösande svart humor. Det finns en effektiv och tilltalande stämning rakt igenom, som gör att jag med intresse ser filmen, även om det aldrig känns som att man kommer rollfigurerna riktigt nära.

En lastbilschaufför kör sin sista runda före pensioneringen. På väg hem till sin sängliggande hustru och sina barn säger han adjö till de många kvinnor han har haft förhållanden med. En kommunanställd kvinna blir hånad av sina kollegor för att den viltbro hon har initierat har blivit en flopp. En kvinna som är skogsaktivist blir trakasserad av skogshuggare. En alltmer frustrerad affärsföreståndare väntar på den rulltrappa han har beställt och försöker hindra kunder från att ramla ner i det hål där trappan ska byggas in. Ett gäng gamlingar sitter på en parkbänk, dricker öl och yttrar förnumstigheter. En ung flicka råkar ut för en olycka i skogen.

För ett antal år sedan kom en rad filmer där det berättades om ett antal människoöden som förr eller senare på något sätt mötte eller påverkade varandra – "Magnolia", "Hawaii Oslo", "Short cuts" (att lastbilschaufförens hund heter Atman, är det en liten hyllning till "Short cuts"-regissören Robert Altman?). Ett tag känns det som om "Den längsta dagen" är på väg dit, men det blir inte lika påtagligt som i de förut nämnda filmerna. Att de flesta av rollfigurerna möts på samma midsommarfest räknas inte.

Jag tycker om den här filmen och dess långsamma, stundtals hypnotiska berättande. Den är opretentiös och vemodig och samtidigt hoppfull och med en positiv människosyn.

Gunnar Rehlin/TT

'Den längsta dagen' är långsamt berättad men opretentiös och med en positiv människosyn. Pressbild.
"Den längsta dagen" är långsamt berättad men opretentiös och med en positiv människosyn. Pressbild.
Foto: Triart film

FAKTA

Fakta: Den längsta dagen

Genre: Drama

Premiär: 27 november 2020 på Triart Play och utvalda biografer.

I rollerna: Ville Virtanen, Asko Sarkola, Bianca Kronlöf med flera.

Regi: Jonas Selberg Augustsén

Speltid: 1 timme 59 minuter

Åldersgräns: 11 år

Betyg: + + +

Kultur och nöje

Tv-recension: Utflippat dåligt om blodspengar

En orgie i obegripligheter är vad som bjuds i det blodiga spanska skräckdramat '30 coins'. Pressbild.
Foto: HBO Nordic
Kultur och nöje
Kultur och nöje Den överskattade spanske kultregissören Alex de la Iglesias har skapat ett bisarrt skräckdrama till serie, som blir svårt att stänga av.

Ibland kommer filmer eller tv-serier som är så där utflippat dåliga att detta blir ett slags kvalitet. Det går inte att sluta titta. Jag måste veta, inte hur det går, men jag vill se vilka ytterligare bisarra händelser som filmmakarna har hittat på. Spanska "30 coins" är en sådan serie.

Alex de la Iglesias är en överskattad kultregissör från Spanien, mest känd för den bisarra "Perdita Durango", som var någon sorts spin-off på David Lynchs mästerverk "Wild at heart". De la Iglesias har skrivit "30 coins" och han har också regisserat samtliga avsnitt. Det har blivit en orgie i obegripligheter, överdrivet blodigt våld, katolska konspirationer och förvirrat skådespeleri (förståeligt, eftersom skådespelarna själva knappast kan ha haft en aning om vad som händer).

De 30 mynten i titeln syftar på de 30 silvermynt som Judas fick för att förråda Jesus. Dessa mynt besitter en övernaturlig kraft och den som lägger vantarna på dem alla kommer att kunna härska över världen. En präst, som också är boxare (!), har det enda kvarvarande myntet. Han har flytt till en liten stad uppe i bergen, men blir snart medveten om att ”de” är på jakt efter honom.

Stadens manliga borgmästare och dess kvinnliga veterinär blir prästens medarbetare i kampen mot den annalkande faran. Blodiga mord och självmord följer, ett monster med spindelarmar dyker upp, olika rollfigurer gör utflykter till Paris, Rom och Syrien och allt slutar med…dimma, rök och hotet om en ny säsong.

”30 coins” gör inte ens några försök att få historien att hänga ihop. Troligen är det meningen att vi helt enkelt ska köpa alla ologiskheter, som att den lilla bergsbyn uppenbarligen har flera pigga tv-kanaler, och allt det groteska: blodet sprutar, när någon blir skjuten slängs kroppen iväg flera meter. Hur mycket personer än blir skjutna eller nerslagna så är de snabbt uppe på benen igen. Och ja, i avsnitt sex lägger man plötsligt in en mycket explicit sexscen.

Med "Patria" har HBO Spanien kommit med årets hittills bästa tv-serie. Med "30 coins" visar man att man även kan göra motsatsen till kvalitet. Fast det var omöjligt att sluta titta. Kanske är det någon sorts inverterad kvalitetsstämpel?

Gunnar Rehlin/TT

Det går inte att sluta titta på '30 coins'. Men bra är serien inte. Pressbild.
Det går inte att sluta titta på "30 coins". Men bra är serien inte. Pressbild.
Foto: HBO Nordic

FAKTA

Fakta

Originaltitel: 30 mondeas

Genre: Skräck/drama

Premiär: 29 november 2020 på HBO Nordic.

I rollerna: Megan Montaner, Eduard Fernández, Macarena Gómez med flera

Regi: Alex de la Iglesia

Antal avsnitt: 8

Betyg: +

Kultur och nöje

Jönssonligan visas på C More

Anders 'Ankan' Johansson, Tomas Alfredson (regi), Henrik Dorsin, Hedda Stiernstedt och David Sundin under inspelningen av 'Se upp för Jönssonligan'. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Biopremiären av "Se upp för Jönssonligan" ställdes in på grund av coronapandemin – nu är det klart att filmen i stället får premiär på C More på juldagen.

"Vi är jätteglada att kunna erbjuda alla våra användare denna otroligt fina julklapp. Att ge familjer över hela Sverige möjlighet att i mellandagarna uppleva julens storfilm från sina vardagsrum är helt unikt och känns i dessa tider fint och bra", säger Åsa Sjöberg, innehållsdirektör på TV4 och C More, i ett pressmeddelande.

I början av veckan riktade filmens regissör Tomas Alfredson hård kritik mot beslutet att visa filmen via en strömningstjänst. I brevet vände han sig till filmens publik och påpekade att filmprojektet har fått flera miljoner av "svenska folkets gemensamma pengar" i stöd från Svenska Filminstitutet och därför borde visas på bio.

"Jag har fått det stora förtroendet att få använda dessa pengar och nu skäms jag som en hund över att behöva göra er besvikna: 'Se upp för Jönssonligan' skall ha premiär på en streamingsajt med start från juldagen", skrev han.

Brevet avslutades med att han bad publiken om ursäkt.

"Jag tycker att det är taskigt och orättvist för alla er som siktat in er på att få se den här filmen. Det måste finnas andra vägar att göra den här filmen tillgänglig för ALLA. Kreativa, offensiva, oväntade, kraftfulla lösningar. Inte stänga in filmen bakom en betalvägg."

I den nya filmen spelar Henrik Dorsin, Anders "Ankan" Johansson, David Sundin och Hedda Stiernstedt huvudrollerna som Charles Ingvar "Sickan" Jönsson, Ragnar Vanheden, Dynamit-Harry och Doris.

Sara Haldert/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Kasinohai.com

Kommer casino att fortsätta vara lika populärt?

kasionhai.com Under de senaste åren har casinobranschen tagit enorma steg framåt när det kommer till teknologisk utveckling. I och med dessa framsteg har det också kommit att bli alltmer populärt att spela casinospel hos casinon online.

Den största förändringen som har skett under de senaste åren är kryptovalutornas framfart och att de idag är accepterade betalningsmedel hos många onlinecasinon. Idag tror många att 2020 och de kommande åren också kommer att innehålla ett antal stora förändringar för casinobranschen. Fortsätt läsa om de områden som vi ser som viktiga tendenser under de kommande åren.

Kryptovalutorna kommer att öka sin närvaro i casinovärlden

Kryptovalutorna kommer att fortsätta att dominera casinobranschen då fler och fler spelbolag accepterar kryptovalutor för varje år som går. Från insättningar, uttag och spel med Bitcoin och andra digitala valutor, många tycker om och föredrar dessa transaktioner på grund av säkerheten och anonymiteten. Traditionella betalningar kommer fortfarande att vara ett populärt alternativ för de största spelbolagen, men kryptovalutorna byter nu långsamt ut dessa gamla metoder eftersom många helt enkelt föredrar att vara anonyma och att inte kunna spåras med något så känsligt som spel på casino och betting. Därutöver gör den ökade säkerheten med krypto att spelarna känner sig mer bekväma eftersom risken för identitetsstöld och hacking minimeras. Krypto har därmed vuxit till att bli det främsta och föredragna valet för många spelare och det kommer att fortsätta att vara det under de kommande åren. På kasinohai.com Netticasinot kan du läsa mer om vilka som är de bästa onlinecasinon att spela hos.

Tillgång till begränsade spelområden

Eftersom krypto förde anonymiteten till casinovärlden och det praktiskt taget inte är spårbart då människor inte kopplar sin personliga information till den här digitala valutan, har detta gjort det möjligt för många spelare från hela världen att få tillgång till och spela i onlinespel på platser som ursprungligen var begränsade och förbjudna. Det är ganska enkelt att tänka sig att det har skett en ökning av casinospel online i länder där det är förbjudet med landbaserade casinon tack vare kryptovalutornas framfart. Denna växande efterfrågan kommer att fortsätta att öka under de närmaste åren när onlinecasinon växer och marknadsför sig och expanderar till dessa områden.

Spelarnas vanor förändras snabbt

Då varje person har en mobil enhet har både mobilt och socialt spel en enorm inverkan på spelvärlden online. Det har skett en väldigt stor ökning i människors vilja att använda sin telefon för att spela på casinospel och andra liknande spel. Som ett resultat av det har det skett en väldigt stor ökning i spel som är gratis att spela över hela världen. Även om dessa gratisspel inte ger direkta vinster och inkomster och ses som mer som underhållning, kan intäkter fortfarande göras på andra sätt. Ofta betalar casinospelare en liten avgift för att uppgradera sitt favoritspel för att få åtkomst till vissa speciella funktioner. De är också ofta villiga att betala ett minimibelopp när de köper olika typer av virtuella erbjudanden och spelprodukter för att förbättra deras spelupplevelse. Detta visar att människor är villiga att spendera på pengar underhållning, och att till och med något som anses vara gratis inte alltid är helt gratis. Casinonoperatörer arbetar hårt för att utnyttja denna information till sin fördel eftersom dessa spelare är potentiella kunder och de har styrka i antal, vilket betyder att de kan öka sina intäkter rejält om de lyckas ta sig in på denna marknad.

Fler live dealers

Det visar sig att spelare föredrar onlinecasinon som har ett realistiskt live casino. De tycker om att spela med en engagerande ”verklig, levande” dealer, vilket är det främsta skälet till att de startade med denna spelvana, samtidigt som de aldrig behöver lämna sitt hem. Därför använder fler onlinecasinon denna information för att locka fler kunder till sina casinon. Man kan även se en förändring i hur landbaserade casinon jobbar med sina dealers. Till exempel är användningen av dynamiska, livliga dealers i spel som Blackjack och Baccarat populära hos onlinekasinon och många landbaserade casinon anstränger sig för att erbjuda engagerande dealers på casinogolvet. Ända sedan casinobranschen startade har spelarna alltid dragits till charmiga och snabbtänkta dealers. Det är helt enkelt något med denna mänskliga interaktion som gör det frestande för människor att spela mer och stanna längre. Med avancerad teknik ser dealers verkliga och lika engagerande ut online.

Landbaserade casinon på nedgång

Landbaserade casinon känner stressen från sina konkurrenter online och står inför en snabb nedgång med tanke den senaste tidens popularitet för casinosidor online. Det har skett en minskning i intäkterna under det senaste året, särskilt eftersom människor måste anstränga sig för att ta sig till till ett landbaserat casino. Dessa casinon kan ofta ligga långt bort ifrån många spelare. Det finns till exempel bara fyra stycken i hela Sverige. Detta innebär att människor måste spendera mycket pengar för att ta sig till dessa landbaserade casinon. Mängden pengar och tid som slösas bort innan en kund ens kan spela ett casinospel är redan för högt innan han eller hon ens har kommit fram till det faktiska casinot.

Kultur och nöje

Sticky Fingers begärs i konkurs

Rockklubben Sticky Fingers i Göteborg begärs i konkurs. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Sticky Fingers begärs i konkurs, skriver Göteborgs-Posten. Den klassiska rockklubben vid Kaserntorget i Göteborg fick nya ägare i början av 2019 och hann aldrig riktigt få igång verksamheten på allvar innan coronapandemin slog till i våras.

Nu begärs Sticky Fingers kommanditbolag i konkurs av det företag som hyr ut ordningsvakter till klubben och som är en av en rad fordringsägare som inte fått betalt. Bland de som kräver eller har krävt pengar finns Göteborgs stad, en grossist, en internetleverantör och enskilda musiker.

Totalt finns 71 registrerade ärenden om betalningsföreläggande – varav 33 är aktiva – gentemot klubben registrerade hos Kronofogden. De tidigare noterade skulderna är dock betalda, skriver GP.

Kultur och nöje

The Weeknd surar på Grammyjuryn

The Weeknd är inte glad på Grammyjuryn. Arkivbild.
Foto: Richard Shotwell/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Att The Weeknds succéalbum "After hours" blev utan Grammynominering förvånade många. Nu slår stjärnan tillbaka mot Grammyjuryn i en ilsken tweet.
PREMIUM

The Weeknd är sur. Supersur. När de amerikanska Grammynomineringarna presenterades på tisdagskvällen och det stod klart att han inte fått en enda nominering härsknade han till rejält och tog till nutidens klagomur nummer ett, sociala medier, för att uttrycka sitt missnöje.

"Grammys fortsätter att vara korrupt. Ni är skyldiga mig, mina fans och musikindustrin att vara transparenta", skriver han på Twitter.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Elin Rombo i cirkusopera – kan få flyga

Hovsångerskan Elin Rombo kommer – troligen – att få flyga genom manegen på Malmö Opera. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Elin Rombo gör en av huvudrollerna i den amerikanske tonsättaren Philip Glass nyskrivna opera "Circus days and nights". Uppsättningen får världspremiär på Malmö Opera i vår och görs i samarbete med Cirkus Cirkör.
PREMIUM

"Circus days and nights" är titeln på den amerikanske poeten Robert Lax sista diktsamling som ligger till grund för den nyskrivna operan. För Robert Lax blev cirkusen en metafor för livet självt och det är också Lax som Elin Rombo ska gestalta på scenen – eller i alla fall en sida av honom.

– Det är mer livsåskådning än en handling. Robert Lax ser på sitt liv genom cirkusen kan man säga. Vi är två sångare som både heter "Lax", det är jag och Jakob Högström, säger Elin Rombo som ännu inte har fått noterna men däremot hört en del av musiken.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL