Östra Göinge

Kyrka öppnar telefonlinje

Östra Göinge
Glimåkra För att möta eventuell oro och erbjuda samtal har kyrkan i Glimåkra-Hjärsås öppnat en särskild telefonlinje.

Svenska kyrkan i Glimåkra-Hjärsås har den här veckan öppnat en så kallad "öppen telefon" för samtal och själavård. Orsaken är att kyrkan vill möta den oro och de tankar människor kan ha med anledning av coronaviruset och dess smittspridning.

Eftersom människor inte kan komma till sina vanliga mötesplatser för samtal och gemenskap vill kyrkan kunna erbjuda ett alternativ – via telefon. Svarar i telefon tisdag-fredag klockan 10-12 gör prästen Christer Frostensson.

Östra Göinge

Knivrånartrio får dryga straff

Bild på lagboken.
Tre döms för händelserna i Knislinge.
Fotograf: Claudio Bresciani / TT
Östra Göinge
Knislinge Tre unga män, samtliga hemmahörande i Östra Göinge, döms till dryga straff för ett par blodiga angrepp och rån som inträffade i Knislinge i höstas.

En 23-årig man döms till fängelse i fem år och tio månader samt utvisning med förbud att återvända till Sverige i 15 år. Han döms för grov stöld och grovt rån.

En annan 23-årig man döms till fängelse i sex år och två månader för grov stöld, grovt rån, olaga frihetsberövande, skadegörelse, övergrepp i rättssak, ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen. Även han utvisas och förbjuds återvända till Sverige i 15 år.

Den tredje mannen, en 17-åring, döms till sluten ungdomsvård i ett år och ett halvt år. Han döms för grovt rån, grov stöld, övergrepp i rättssak och olaga frihetsberövande.

Samtliga ska gemensamt betala totalt 130 000 kronor i skadestånd till de två brottsoffren.

De tre männen har i huvudsak förnekat brottsligheten de döms för.

Fick ta emot 60-tal slag

Händelseförloppet ska enligt domen ha börjat den 23 oktober ifjol. En Knislingebo och hans kompis ska då ha blivit rånade och hotade av de tre männen som även ska ha trängt sig in i Knislingebons bostad. Mediciner, ett basebollträ och en jacka stals vid det tillfället.

Dagen därpå ska trion ha lyckats lura ut Knislingebon från hans bostad. Handgemäng ska ha uppstått varpå 17-åringen enligt domen utdelade mer än tio knivhugg varav tre träffade i överkroppen och en handfull i låret. Knislingebon ska då ha fallit till marken varpå de tre gärningsmännen fortsatte att slå och sparka honom; enligt hans egna uppgifter ska han ha fått motta ett 60-tal slag och minst tio sparkar. Därefter gick de in i hans bostad där Knislingebons kompis befann sig.

Knivhöggs i rumpan

Även kompisen blev attackerad av gärningsmännen och fick motta flera knivhugg varav ett träffade honom i rumpan. Gärningsmännen ska sedan ha lämnat lägenheten och tagit med sig ett antal prylar därifrån, exempelvis mobiltelefoner. Innan de lämnade ska en av 23-åringarna och 17-åringen ha hotat männen till livet om de kontaktade polisen.

Bevisningen mot gärningsmännen består bland annat av vittnesmål, tekniska analyser och att prylar stulna från Knislingebon och hans kamrat hittats hemma hos gärningsmännen i samband med husrannsakningar.

Tingsrätten skriver i domen att de tre männen agerat i samförstånd. Våldet som 17-åringen utövat mot Knislingebon beskrivs som livsfarligt, dels eftersom hugg utdelats mot benen där flera artärer löper, dels eftersom han inte anses kunnat ha kontroll över hur kniven träffade. Angreppet mot Knislingebons kompis anses inte ha varit livsfarligt, men bedöms dock som en ”allvarlig misshandel”.

"Synnerlig råhet"

Rätten menar vidare att råndelen präglats av en ”synnerlig råhet” och därför ska bedömas som grovt.

Således döms 23-åringarna till fängelsestraff om cirka sex år vardera. 17-åringen döms till sluten ungdomsvård i ett och ett halvt år på grund av sin ålder. Hade fängelse utdömts skulle han ha dömts till sex år och åtta månader, skriver rätten.

Östra Göinge

Fritzon (S) "knackade dörr" - per telefon

Heléne Fritzon (S) i Broby.
Östra Göinge
Broby Under kaosartade former lämnade EU-parlamentarikern Heléne Fritzon (S) Bryssel för tre veckor sedan. På onsdagen var Fritzon i Broby där hon (S)samtalade med partimedlemmar i telefon och gav sin syn på coronakrisen.

När Fritzon (S) kommer till Broby har hon precis haft ett tre timmar långt videosamtal med hela den socialdemokratiska gruppen i Europa. tillsammans med sina kollegor försöker hon skaffa sig en bild av läget i Europa och se på vilka sätt EU bör.

I coronatider har regeringarna agerat olika och förutsättningarna skiljer sig från land till land. EU har inte ansvar för hur enskilda länder väljer att agera, men Fritzon menar att det finns ett behov av gemensamma åtgärder med EU som en stark aktör.

Fritzon passar på att berömma den svenska regeringen.

- Jag hoppas och tror att den svenska regeringen har en klok hållning. Det är klart att vi alla är djupt oroliga och alla måste ta ansvar, en kedja är aldrig starkare än den svagaste länken. Men vi har en tradition i Sverige av att man rättar sig efter råd och rekommendationer. Vi lyssnar på myndigheter och experter, säger hon.

Lyckades ta sig hem

För tre veckor sedan befann hon sig i Bryssel och jobbade intensivt. På eftermiddagen reste hon hem till Sverige - via Kastrup.

- Innan jag hade landat på Kastrup hann Danmark stänga gränserna. Och när jag kom till Kastrup var det fullständigt kaos. Men jag tog mig hem, jag var hemma mitt i natten.

Oroar sig för klimatet

Kortsiktigt oroar sig Fritzon precis som alla andra för människors liv och hälsa. Långsiktigt oroar hon sig för miljön.

- Det här får ju stora ekonomiska effekter. Det är allvarliga effekter som slår olika. Min åsikt är att när vi bygger upp ekonomin igen måste vi göra det med gröna förtecken, säger hon.

- Risken är att man ser krisen som en ursäkt för att stryka klimatmålen som finns. Och det gör mig orolig på lång sikt.

Inget aprilskämt ...

Fritzons uppdrag som EU-parlamentariker har inte pausats bara för att hon inte kan ta sig till Bryssel. Det är full fart med många videokonferenser. Men hon hinner även med att gästa lokala S-gruppen - exempelvis i Broby - och "knacka dörr". Fast i dessa sker "dörrknackningen" via telefon.

- Socialdemokraterna ta ansvar för sina medlemmar. Vi ringer runt och pratar med främst våra äldre medlemmar. Vi har ju fått ställa in bland annat årsmötet och första maj-firandet kommer att se annorlunda ut. Sen vill vi även vara ett stöd och höra om det finns något de behöver hjälp med, säger Anders Bengtsson (S), oppositionsråd i Östra Göinge.

Fritzon tar fram telefonen och förbereder sig på att ringa.

- Vi får se hur det går, säger hon - och konstaterar leende att det väl finns en liten risk att vissa tror att det är ett aprilskämt och lägger på luren.

Osby

Fler hushåll får fiber

Osby
Östra Göinge
Osby/Östra Göinge Allt fler invånare i Osby kommun får tillgång till fiberuppkoppling.

Under 2019 hade 67 procent av hushållen i Osby kommun tillgång till bredband via fiber. Det är en ökning med fem procent från året innan. Det visar ny statistik från Post- och telestyrelsen som har analyserats av Svenska Stadsnätsföreningen.

Osby hamnar på plats 196 i årets bredbandsrankning bland Sveriges 290 kommuner, vilket betyder att kommunen klättrat fyra placeringar.

Enligt den nya statistiken har Östra Göinge kommun halkat ner på bredbandsrankningen, från plats 179 till plats 222. Förra året hade 64 procent av hushållen i Östra Göinge kommun tillgång till fiberuppkoppling.

Östra Göinge

Väktare vid kommunhuset

Skylten vid Östra Göinges kommunhus.
Östra Göinge
Östra Göinge Östra Göinge drar ner på öppettiderna för fysiska besök i kundtjänst. Och väktare finns på plats för att se till så att endaste en besökare åt gången släpps in.

För att minska smittrisken i dessa coronatider ber kommunledningen sina kunder att i möjligaste mån undvika fysiska besök i kommunhuset. Alla som vill ha kontakt med kundtjänst uppmanas använda telefon eller mejl.

"Viktigt att man visar hänsyn"

- Våra handläggare jobbar mest med digitala möten nu. Om man ändå känner att man måste komma till kommunhuset är det viktigt att man visar hänsyn och håller avstånden. Det handlar om att vi vill vara rädda om våra kunder och rädda om vår personal, säger Anna Bertram, tillväxtchef.

Öppettiderna har dragits ner och kundtjänst håller öppet för fysiska besök mellan 10 och 15 från och med tisdag. Väktare är på plats för att se till så att kunderna släpps in en i taget.

- Normalt kan det samlas rätt mycket folk i kundtjänst, personer som ska på möten eller som behöver hjälp. Plus personal som går där. Nu vill vi ju undvika folksamlingar och därför har vi väktare från vaktbolaget här som öppnar dörren och släpper in kunderna en och en, säger Bertram.

Personligt

Tomt och tyst i Paris just nu

Bild på en kopp med cappuchino.
Gunnel Götesdotter slinker gärna in på ett kafé och njuter av en cappuccino.
Fotograf: Gunnel Götesdotter
Personligt
Östra Göinge
Hässleholm
Personligt Gunnel Götesdotter har lämnat Ateljé Götesdotter i Bjärnum för att bo och arbeta i Paris under ett år. Hon kommer dela med sig av sina erfarenheter och tankar i Norra Skåne under året. Här kommer den andra delen.

Jag har nu suttit instängd i min parislya norr om Sacr’e Coeurkyrkan i Montmartre i tio dagar. Troligtvis kommer utegångsförbudet att vara i två-tre veckor till. Alla restauranger, kaféer och affärer är stängda. Gatorna är helt tomma på både bilar och människor. Aldrig någonsin har jag sett ett så tyst och tomt Paris som nu.

Jag tillbringar mina ensamma dagar med att skriva, skissa, teckna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Östra Göinge

Ringer runt till äldre S-medlemmar

Heléne Fritzon.
Heléne Fritzon.
Östra Göinge
Östra Göinge EU-parlamentariker Heléne Fritzon (S) kommer till Broby. Tillsammans med lokala S-politiker ska hon ringa runt till partimedlemmar i kommunen och informera om vad som händer inom partiet samt erbjuda stöd så här i coronatider.

Fritzon (S) är normalt mycket i Bryssel, men nu när det inte är mycket som är "normalt" har hon inga möjligheter att jobba på plats i Bryssel utan. Istället passar hon bland annat på att träffa lokala partigrupper.

Fast fysiska möten i större grupper är som bekant inte aktuellt och därför blir det i Broby en eftermiddag med många telefonsamtal för Fritzon.

- Hon kommer hit klockan 14 på onsdag och då kommer vi att ringa runt till våra partimedlemmar och framförallt till våra äldre medlemmar, berättar Anders Bengtsson (S), oppositionsråd i Östra Göinge.

Informera och erbjuda stöd

Tanken är att dels informera, dels erbjuda stöd.

- Vi har ju fått ställa in en del möten, bland annat ställde vi in årsmötet senast. Därför vill vi uppdatera våra partimedlemmar om vad som är på gång, säger Bengtsson.

- Sen handlar det också om att kolla läget lite med våra äldre medlemmar, som sitter isolerade. Höra hur de har det och se om det är något vi kan hjälpa till med, säger Bengtsson och påpekar att det kan kännas bra att få lite kontakt och känna att man inte är bortglömd om man sitter isolerad.

Runt 70 personer hoppas Bengtsson att man ska hinna ringa under onsdagseftermiddagen.

Östra Göinge

Hade narkotika i en liten ask – döms

Östra Göinge
Östra Göinge Mannen hävdar att han aldrig sett narkotikan som påträffades i hans jackficka förut. Tingsrätten tror dock inte på hans version utan dömer honom till dagsböter.

Kristianstad tingsrätt dömer en man i 30-årsåldern hemmahörande i en mindre ort i Östra Göinge för ringa narkotikabrott.

Mannen ska några dagar innan jul ifjol ha besökt en krog i Kristianstad. Han ska då ha visat tecken på att vara narkotikapåverkad och efter visitation påträffades strax under ett halvt gram cannabisharts i hans jackficka.

Narkotikan ska ha funnits i en tändsticksask som i sin tur var placerad i en mindre plåtburk. I polisförhör har mannen berättat att plåtburken och tändsticksasken är hans, men att han aldrig tidigare sett narkotikan. Han vet således inte hur den har hamnat där, men konstaterar att han hängde in sin jacka i garderoben när han besökte krogen. Därför har han förnekat brott.

Rätten väljer dock att inte tro på hans version utan tidigare i mars dömdes mannen för ringa narkotikabrott till 30 dagsböter om sammanlagt 8 100 kronor.

Östra Göinge

Motorburna skruvade upp volymen

Max Olsson limmar utskurna träringar på en träskiva.
Max Olsson tillverkade bland annat försänkningar till sitt högtalarsystem.
Fotograf: Magnus Wahlström
Östra Göinge
Broby I helgen har Motorburen Ungdom i Östra Göinge fått besök av en av Sveriges främsta inom billjud.

Bilar är populärt bland hos hel del unga i Östra Göinge. Men det är inte bara ljudet från motorerna som lockar – för många är ljudsystemet minst lika viktigt.

Genom Fryshusets projekt Motorburen Ungdom, MBU, träffas unga bilintresserade göingar vid ett par tillfällen i veckan för att skruva, snacka och hänga. Sedan en tid tillbaka har de även en dedikerad lokal att meka i på pappersbruksområdet. I helgen stod just ljudsystem på menyn när Nicklas Johansson Löfgren, eller "Nicko" som han kallas, från Åtvidaberg var på besök.

– En av Sveriges främsta experter på att bygga dörrsidor. Det har varit efterfrågat och ungdomarna tycker att det är roligt, säger Fryshusets projektledare Mikael Bergvall och tillägger att besöket är möjligt tack vare medel från Allmänna arvsfonden.

"Min stora passion"

När tidningen gjorde ett besök på lördagen var det fullt fart i lokalerna. "Nickos" kunskap togs tillvara och frågorna var många till experten som hängett sig åt billjud i många år.

– Jag började själv när jag var 14 år. Det är min stora passion som jag hållit på med i halva livet, säger "Nicko" och fortsätter:

– Det går att göra så mycket med ljud, ett system kan egentligen aldrig blir färdigt utan det går alltid att förbättra. Någonstans där ligger nog också passionen.

Inne i verkstaden befinner sig bland annat Max Olsson. Han berättar att han alltid haft ett intresse för bilar och ljud, men att det accelererat på senare år. När tidningen är på plats arbetar han för fullt med att tillverka försänkningar till sina högtalare.

– Jag satsar även på att få lite mer "stamp" i högtalarna, berättar han.

"Nickos" besök, där fokus ligger på praktiskt byggande, föregicks av en teoretisk utbildning helgen innan med Mikael Bergvall, som själv har lång erfarenhet av billjud. Ett utmärkt upplägg, menar Max Olsson.

– Innan snackade vi om dörrsidor och nu står vi här och bygger. Det är skitkul, jag älskar att lära mig nya saker och utöka min kunskap, säger Max Olsson.

Nicklas "Nicko" Johansson Löfgren visar upp ljudsystemet i bakluckan på sin bil.
– Det här är familjebilen. Frun ville att barnvagnen skulle få plats, så jag har byggt så att både barnvagn och baslåda går plats, berättar Nicklas "Nicko" Johansson Löfgren med ett skratt. Fotograf: Magnus Wahlström

Tipset: Ligg ett steg före

Billjudsbygge är en mångfacetterad och bred konst. Att definiera "bra ljud" blir därför ingen lätt uppgift enligt "Nicko".

– Oj, svårt att säga. Det beror helt på din personlighet och skiljer sig från person till person. En del vill ha en jättestor bas, andra vill inte ha någon bas alls. Det handlar ju i alla fall om mycket mer än att det bara ska låta högt, säger "Nicko".

Vad är viktigt att tänka på när man bygger dörrsidor?

– Att vara noggrann och ligga ett steg före. Eller två steg. Det är lätt att göra fel och kanske tvingas göra om allt. Att göra fel är dyrt, säger han och fortsätter med ett råd:

– Testa dig inte fram utan fråga de som kan och be om hjälp. Dels kan det som sagt bli dyrt, dels är det elektronik som kan börja brinna.

Bra med en dyr hobby

Just att bilar är ett dyrt intresse menar projektledaren Mikael Bergvall inte nödvändigtvis är av ondo.

– Man kan komma bort från mycket skit genom att hålla på med bilar eftersom det är en dyr hobby, det blir inte råd till mycket annat. Det är viktigt att vi ger möjlighet för de som vill att kunna utveckla sitt intresse, säger han.

Förra hösten arrangerade MBU i Östra Göinge en träff för bilintresserade i Knislinge som föll väl ut. Planen har varit att arrangera fler träffar med början i vår, bland annat i anslutning till den nya lokalen, men på grund av coronaviruset har de planerna lagts på is. Träffarna varje tisdag och torsdag fortsätter dock i nuläget som vanligt.

Östra Göinge

Oro märks bland låntagare

Elin Randhede Shute bläddrar bland böcker.
Elin Randhede Shute pysslade bland annat ihop en fisk under familjelördagen på kulturhuset Vita skolan i Broby, men även böckerna lockade. Här med Zara Randhede.
Fotograf: Magnus Wahlström
Östra Göinge
Broby Biblioteket i Broby märker av en oro bland låntagare och antalet besökare på familjelördagen var klart färre än normalt.

Familjelördagarna med diverse pyssel och aktiviteter på kulturhuset Vita skolan i Broby lockar vanligtvis en rejäl skara barn och vuxna. Men precis som det mesta i samhället påverkas antalet besökare av coronavirusets framfart och allt skarpare restriktioner.

När tidningen svängde förbi biblioteket på lördagen var Elin Randhede Shute och mamma Zara Randhede i full gång med att pyssla och bläddra bland böckerna. Bland annat resulterade pysslet i en fisk. Jämfört med en "normal" lördag var det dock tämligen tomt i bibliotekslokalerna.

– Vi märker ju en minskning, det gör vi, konstaterar bibliotekarien Tina Andersson.

"Håller rätt låg profil"

Hon konstaterar att de varit tvungna att ställa in de flesta evenemangen och i synnerhet de som väntas locka besökare som befinner sig i de så kallade riskgrupperna. Samtidigt är exempelvis familjelördagen igång, om än med lite mindre marknadsföring än vanligt.

– Det är en fin balansgång; hur mycket eller lite ska vi lägga ut om evenemangen så att det inte blir för många besökare, frågar Tina Andersson sig och tillägger:

– Vi håller en rätt låg profil just nu.

Biblioteket har den senaste tiden nåtts av en hel del telefonsamtal från äldre låntagare som känner oro och har frågor. En del undrar vilka tider då besöken är som glesast, andra om biblioteket riskerar att tvingas stänga ner framöver, berättar Tina Andersson.

En åtgärd för besökare som upplever ovilja att gå in på biblioteket men som som ändå vill låna böcker, eller annat material, har varit att via telefon avtala vad som är av intresse. Sedan har personalen plockat ihop det önskade materialet och levererat utanför, något som varit uppskattat.

NÄSTA ARTIKEL