Utrikes

Mikroplast i nästan alla musslor

Blåmusslan innehåller ofta mikroplaster, visar mätningen. Arkivbild.
Blåmusslan innehåller ofta mikroplaster, visar mätningen. Arkivbild.
Fotograf: Vidar Ruud/NTB Scanpix/TT
Utrikes
Utrikes Plastfragment och små gummibitar, troligtvis från vägtrafik, sjöfart och båtliv. Det finns i de flesta typer av musslor runt Sverige och Norden, visar en ny mätning.

I projektet har forskare beräknat plastförekomsten i fem olika musselarter. De har fiskats upp på totalt ungefär 100 olika platser.

Och resultaten är nedslående. Mikroskopiska plast- och gummibitar hittades i fyra av fem arter. Och att det inte fanns i den femte kan bero på för litet underlag, heter det.

Begränsat material

Bland de nordiska huvudstäderna hittades mest plast i vattnen runt Oslo. Men där har forskarna också använt fler och närmare mätpunkter än vid Stockholm. Utanför Reykjavik är halterna låga, medan det denna gång inte mätts i närheten av Köpenhamn och Helsingfors, enligt kartor i rapporten som Nordiska ministerrådet publicerat.

Vid mätställen på Grönland, Svalbard och Färöarna hittades inte mikroplast, i alla fall inte i halter över den så kallade detektionsgränsen. Men "detta beror troligen på det relativt begränsade mätmaterialet på dessa platser", enligt ett pressmeddelande från Niva (Norsk institutt for vannforskning).

Mätningen är den hittills mest detaljerade.

"Studien är den första i sitt slag som har analyserat ett så stort antal prover från ett så stort geografiskt område med så god analyskvalitet", säger Norman Green, projektledare på Niva, i pressmeddelandet.

Dumpad snö

Den kan också bli startskott för fortsatt övervakning.

"Våra fynd tyder på att tre musselarter kan vara särskilt lämpade som indikatorer för att övervaka mikroplast i nordiska havsmiljöer: blåmussla i huvuddelen av kustområdena i Norden, östersjömussla i Östersjön, och Abra nitida längs delar av Norges kust och i Nordsjön", säger Green.

Mikroplastens ursprung är en svårare nöt för experterna. Men i rapporten gissar man bland annat att dumpning av snö från plogade vägar kan bidra till de väldigt höga halterna i Oslofjorden.

Henrik Samuelsson/TT

Utrikes

Tusentals flyr jihadister i norra Moçambique

Pemba, Moçambique.
Pemba, Moçambique.
Fotograf: TT
Utrikes
Utrikes

Tusentals människor har sökt tillflykt i staden Pemba i norra Moçambique sedan jihadister gått till attack mot två orter i närheten, uppger källor i området för AFP.

De jihadistiska upprorsmakarna attackerade orterna Mocímboa da Praia och Quissanga under förra veckan. Där plundrade de myndighetsbyggnader och hissade sin egen flagga från taken.

En jihadistgruppering har härjat och satt skräck i regionen i över två års tid och bedöms ha dödat över 900 människor. Enligt den lokale ärkebiskopen har över 200 000 människor fördrivits från sina hem sedan oktober 2017.

Exakt hur många som sökt sig till Pemba, som är huvudstad i regionen Cabo Delgado, är oklart. Regeringen har dock gett de lokala myndigheterna i uppdrag att räkna hur många som anländer till hamnen och var dessa människor tar vägen.

– Till dags dato har vi registrerat fler än 4 000 människor, mestadels kvinnor och barn, säger en lokal, icke namngiven myndighetsföreträdare.

Utrikes

Coronafallen ökar i Turkiet

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan tidigare i mars.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan tidigare i mars.
Fotograf: Burhan Ozbilici/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Antalet avlidna i covid-19 i Turkiet steg under tisdagen med 46 till 214. Totalt har 13 531 fall av smittade konstaterats i landet.

41 städer och byar i landet har satts i karantän och president Recep Tayyip Erdogan uppmanar till frivillig självisolering.

Hans styrande parti AFP lade under tisdagen fram två lagförslag som tillsammans skulle frige 90 000 gångar i landets överfulla fängelser, som riskerar att bli stora smittohärdar av coronaviruset.

Utrikes

Stor avskrivning av Somalias skulder

Fotograf: TT
Utrikes
Utrikes

Den så kallade Parisklubben skriver av Somalias skulder med åtminstone 1,4 miljarder dollar, vilket motsvarar 67% av landets skulder.

Tre årtionden av konflikter och inbördeskrig har skurit av Somalia från det globala finansiella systemet och avskrivningen är avsedd att underlätta för finansieringen av landets uppbyggnad.

För att avskrivningen ska bli verklighet måste Somalia komma överens med varje enskilt långivarland om detaljerna i avtalet. Somalia måste även fortsätta med de finansiella reformer som ligger bakom tisdagens beslut, vilket landets finansminister Abdirahman Beileh säger kommer att ske.

– Vi har haft väldigt produktiva samtal med Parisklubben och vi välkomnar dess stöd i att lätta Somalias stora skuld, säger han.

Parisklubben är en informell grupp med 20 medlemsländer, däribland Sverige. Dess uppgift är att ta fram hållbara lösningar för skuldsatta länder med betalningssvårigheter, med motkrav att landet genomför ekonomiska reformer.

Utrikes

Trump: Kriget blir smärtsamt

New York är värst drabbat av coronaviruset i USA. Här förs kvarlevor iväg från ett sjukhus i Brooklyn, av utrustade arbetare.
New York är värst drabbat av coronaviruset i USA. Här förs kvarlevor iväg från ett sjukhus i Brooklyn, av utrustade arbetare.
Fotograf: John Minchillo/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA:s president Donald Trump bekräftar att riktlinjerna för social distansering förlängs till den 30 april.

– Vi måste göra vad vi vet är rätt. Alla medborgare måste göra uppoffringar.

Trump upprepar de senaste dagarnas budskap att USA befinner sig i krig mot ett dödligt virus.

– Det väntar två mycket smärtsamma veckor.

– Saker sker som vi aldrig har sett i det här landet, säger en allvarlig Trump.

Totalt har minst 3 415 personer har avlidit i USA, enligt den senaste uppdateringen från det amerikanska Johns Hopkins-universitetet. Därmed har landet passerat den officiella dödssiffran i Kina.

Enligt de kinesiska myndigheterna har hittills drygt 3 300 personer fallit offer för viruset, även om den siffran har ifrågasatts på sina håll.

Måste köpa mer

Delstaten New York är fortsatt den värst drabbade i USA. På tisdagen rapporteras att totalt 1 550 personer avlidit där och i den relativt omfattande testning som utförs har man upptäckt smittan hos fler än 75 000 personer.

Flera amerikanska delstater försöker hitta tusentals respiratorer att köpa, för att kunna vårda mängder av smittade människor som får andningsproblem. New Yorks guvernör Andrew Cuomo säger att delstaten har beställt 17 000 respiratorer från Kina, till en kostnad av omkring motsvarande 250 000 kronor styck.

Cuomo klagar samtidigt över det faktum att alla delstater konkurrerar i dessa stora upphandlingar.

– Det är som att vara på (handelssajten) Ebay med 50 andra delstater som budar på en respirator, säger han, och tillägger att smittspridningen enligt olika beräkningar kommer att nå sin kulmen i hans delstat om mellan 7 och 21 dagar.

– Kalibrera dig själv och dina förväntningar så att du inte blir besviken varje dag när du går upp, säger Cuomo till New York-borna.

Cuomos bror smittad

Virusfrågan har blivit personlig för Andrew Cuomo. Hans yngre bror Chris Cuomo, som är nyhetsankare i tv-kanalen CNN, bekräftar att han är smittad. Han meddelar dock att han kommer att medverka i sändningar från sin egen källare.

Amerikaner och i synnerhet New York-bor kan notera att antalet döda i viruskrisen i landet har passerat antalet människor som dödades i terrorattackerna den 11 september 2001.

Till detta bör läggas att regeringens smittskyddsexpert Anthony Fauci sagt att det i slutänden ska betraktas som ett "bra jobb" om inte fler än omkring 100 000 amerikaner dör av coronaviruset.

I Europa ligger dödsantalet för närvarande nära 30 000.

Medlemmar ur nationalgardet är med och omvandlar en mässhall till en vårdinrättning i Chicago, USA:s tredje största stad.
Medlemmar ur nationalgardet är med och omvandlar en mässhall till en vårdinrättning i Chicago, USA:s tredje största stad. Fotograf: Jason Grabiec/USA:s flygvapen via AP/TT

Utrikes

Smittad 101-åring frisk i Nederländerna

Nederländernas premiärminister Mark Rutte. Arkivbild.
Nederländernas premiärminister Mark Rutte. Arkivbild.
Fotograf: Olivier Matthys/AP/TT
Utrikes
Utrikes En 101 år gammal kvinna som insjuknade efter att ha smittats av coronaviruset har återhämtat sig helt och hållet och har kunnat skrivas ut efter en och en halv veckas vård.

– Hon är en tuff kvinna, och det har varit en fröjd att se henne följa medicinska råd som att nysa i armbågen, och hon har till och med uppmanat mig att hålla avståndet, säger lungläkaren Sunil Ramlal vid det sjukhus nära Rotterdam där kvinnan har vårdats.

Kvinnan som normalt lever i en egen bostad kommer att få vila ut en tid på ett vårdhem innan hon återvänder till sitt hem, skriver sjukhuset på sin hemsida.

På tisdagen förlängdes de restriktioner som införts i landet för att hejda coronavirusets framfart.

– Det kan inte vara någon överraskning för er att vi har beslutat om en förlängning till den 28 april, förklarade Nederländernas premiärminister Mark Rutte.

Även om det inte råder en lika hård nedstängning i Nederländerna som i Italien, Spanien, Frankrike och Belgien, är bland annat skolor, barer, restauranger, sexklubbar och cannabiskaféer stängda i landet. Större folksamlingar är förbjudna och människor uppmanas av regeringen att jobba hemifrån.

Utrikes

Brittiska dödssiffran ökar – pojke död

En vårdanställd får hjälp av en kollega att få på sig ett munskydd, vid ett sjukhus i London.
En vårdanställd får hjälp av en kollega att få på sig ett munskydd, vid ett sjukhus i London.
Fotograf: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Utrikes
Utrikes Antalet dödsfall till följd av coronasmittan har ökat med en fjärdedel på ett dygn i Storbritannien.

Det senaste dygnet har 381 människor avlidit i Storbritannien till följd av coronaviruset. Det är mer är en fördubbling jämfört med dygnet dessförinnan och den högsta dygnssiffran i landet hittills.

"Av dem som lagts in på sjukhus i Storbritannien har sorgligt nog 1 789 avlidit", skriver hälsodepartementet på Twitter.

13-åring tycktes frisk

En av personerna bakom dessa siffror är en 13-årig pojke som avlidit på ett sjukhus i London, bekräftar King's College-sjukhuset i huvudstaden för flera brittiska medier. Han är det klart yngsta av virusets dödsoffer i landet hittills.

13-åringens familj uppges inte ha kunnat närvara med anledning av smittorisken.

Familjen säger i ett uttalande till tidningen The Mirror att han började uppvisa vissa symptom och hade svårigheter att andas, varpå han fördes till sjukhus.

"Han sattes i en respirator och blev sedan försatt i koma, men han avled tyvärr i går (måndag) morse. Så vitt vi vet hade han inga bakomliggande hälsoproblem. Vi är mer än förkrossade", lyder uttalandet.

Det framgår inte hur långt sjukdomsförloppet var och sjukhuset har inte gett ytterligare detaljer om pojkens död. En obduktion väntas ge ytterligare svar.

Fåtal var friska

I måndags låg den brittiska dödssiffran på 1 408. Smittan har upptäckts hos ytterligare några tusen människor i de tester som myndigheterna genomför.

Innan den 13-åriga pojken i Londons död tillkännagavs var det yngsta dödsoffret 19 år, enligt den brittiska vården. Den äldsta personen som insjuknat och avlidit var 98. Alla avlidna utom 28 av dem hade andra bakomliggande sjukdomar.

– Ökningen i antalet dödsfall är djupt chockerande, oroväckande och rörande, säger ministern Michael Gove vid en presskonferens, där han också sade att det är svårt att beräkna när dessa dygnssiffror kommer att nå sin topp.

– Det beror på hur vi alla agerar. Vi kan fördröja den toppen, vi kan platta ut kurvan genom vårt eget agerande.

"Kommer bli bättre"

De allt dystrare dödstalen visar "vikten av att allmänheten fortsätter att efterleva de regler som regeringen utfärdat om att hålla avstånd", säger premiärminister Boris Johnson i ett videomeddelande i samband med ett regeringssammanträde som han ledde på distans.

"Läget kommer att bli värre innan det blir bättre – men det kommer att bli bättre", fortsatte Johnson.

Ett fåtal motionärer i parken Primrose Hill i London på tisdagen.
Ett fåtal motionärer i parken Primrose Hill i London på tisdagen. Fotograf: Matt Dunham/AP/TT
Tomt i tuben. Inte många människor är ute och rör på sig i London i rådande karantän.
Tomt i tuben. Inte många människor är ute och rör på sig i London i rådande karantän. Fotograf: Alberto Pezzali/AP/TT

Utrikes

Serber kräver att få rasta sina hundar

Tusentals människor i Serbien kräver av landets premiärminister Ana Brnabic att hon tillåter dem att rasta sina hundar under det utegångsförbud som införts på grund av coronaviruset. Arkivbild.
Tusentals människor i Serbien kräver av landets premiärminister Ana Brnabic att hon tillåter dem att rasta sina hundar under det utegångsförbud som införts på grund av coronaviruset. Arkivbild.
Fotograf: Erik Nylander/TT
Utrikes
Utrikes Tusentals människor i Serbien kräver av landets premiärminister Ana Brnabic att hon tillåter dem att rasta sina hundar under det utegångsförbud som införts på grund av coronaviruset.

I Serbien har ett nationellt nödläge utlysts med strikta förhållningsorder som följd. Bland annat råder utegångsförbud mellan kl 17 på eftermiddagen och 05 på morgonen under veckorna och mellan klockan 15 och 05 under helgerna.

Inledningsvis tilläts hundägare att ta ut sina hundar under en timme på kvällen, men det undantaget drogs tillbaka i lördags med motiveringen att folk utnyttjade regeln på ett felaktigt sätt.

Reaktionen lät inte vänta på sig och vreden har rasat i sociala medier och en särskild Facebook har bildats.

"Det är omänskligt att låta en hund hålla sin blåsa i 14 timmar, det är inte bra för hunden, särskilt inte om den är gammal", skriver hundägaren Tijana Mahieu.

– Det är förfärligt. Jag har en brukshund och om hans behov inte blir tillfredställda så kan han bli destruktiv. Vems fel är det i så fall?, säger Zuna Ljubicic till nyhetsbyrån AFP.

I Serbien har 900 fall av bekräftat smittade av coronaviruset officiellt registrerats. 23 visrussmittade har avlidit.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel kön på Serbiens premiärminister.

Utrikes

Högsta antalet döda på ett dygn i Frankrike

Antalet människor som dör i Frankrike efter att ha insjuknat i covid-19 har fortsatt stiga de senaste dagarna. Här sprutas desinfektionsmedel på en gata i sydfranska Aubagne på tisdagen.
Antalet människor som dör i Frankrike efter att ha insjuknat i covid-19 har fortsatt stiga de senaste dagarna. Här sprutas desinfektionsmedel på en gata i sydfranska Aubagne på tisdagen.
Fotograf: Daniel Cole/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Antalet coronasmittade människor som avlider i Frankrike fortsätter att stiga. 499 dödsfall har registrerats det senaste dygnet, enligt myndigheterna.

Det är det högsta antalet virusoffer som registrerats under ett dygn i landet hittills. På måndagen var motsvarande siffra 409, vilket var det dittills högsta antalet.

Allt som allt har över 3 500 människor avlidit i Frankrike efter att ha smittats av coronaviruset. Till den siffran räknas endast personer som avlidit efter att ha förts till sjukhus, inte personer som avlidit hemma eller på ett äldreboende.

Utrikes

Flera familjeläkare bland sjukvårdens döda

En coronapatient intensivvårdas på San Matteo-sjukhuset i Pavia, Italien. Arkivbild.
En coronapatient intensivvårdas på San Matteo-sjukhuset i Pavia, Italien. Arkivbild.
Fotograf: Claudio Furlan
Utrikes
Utrikes Bland de över 12 000 människor som avlidit i Italien finns det över 60 personer som arbetade inom sjukvården.

Hittills har över 100 000 bekräftats vara smittats av viruset och över 5 000 av dessa är personal inom sjukvården.

Italiens sjukvårdsförbund FNOMCeO, som representerar läkare, tandläkare och annan vårdpersonal, har sammanställt en lista på de personer från sjukvården som mist livet till följd av viruset.

Många familjeläkare

Listan visar att under tisdagen var strax under hälften av de som avlidit var aktiva inom allmänmedicin, vilket i Italien oftast innebär att man arbetar som familjeläkare.

Dessa läkare tar inte emot patienter på vanliga sjukhus utan på egna kliniker, där lämplig skyddsutrustning inte alltid finns att tillgå.

"Familjeläkarna i Italien, det vill säga de som arbetar med allmänmedicin, har en egen mottagning där de tar emot de som behöver vård," förklarar Michela Molinari, pressekreterare på sjukvårdsförbund FNOMCeO.

Om läkarna infekterats på jobbet eller hemma går dock inte att säga i nuläget, enligt Michela Molinari.

"Vi kan inte säga något ännu, delvis för att vi själva saknar den kunskapen, om sättet som (läkarna) infekterats på," skriver hon i ett mejl till TT.

Hög medelålder

Siffrorna visar fortsatt att många av de avlidna från sjukvårdpersonalen var äldre än landets pensionsålder.

Nästan hälften av de avlidna i gruppen var över 70 år gamla. Av dessa var nästan 10 procent över 80 år. En av de avlidna läkarna var hela 94 år gammal.

I Italien är det inte ovanligt att familjeläkare fortsätter att arbeta även efter pensionsåldern.

Den yngsta personen från sjukvården som har dött var 48 år gammal.

Fler män än kvinnor

En annan gemensam nämnare bland de döda inom sjukvården är att en absolut majoritet var män – endast tre av de 63 döda hittills har varit kvinnor.

De flesta av dem som avlidit arbetade i landets norra delar, där de första italienska fallen av covid-19 först upptäcktes och där utbrottet fortfarande är mest omfattande.

Ida Vanhainen/TT

FAKTA

Fakta: Coronaviruset i Italien

Italien hade på tisdagen över 12 000 registrerade dödsfall till följd av covid-19. En siffra som innebär att nästan en tredjedel av alla världens covid-19-dödsfall återfinns i Italien.

Totalt har över 100 000 personer bekräftats smittade i landet. För att hindra vidare smittspridning har Italiens nära 60 miljoner invånare fått kraftigt inskränkt rörelsefrihet.

Förbud har införts mot att lämna hemmet annat än för att ta sig till arbetet, söka vård eller göra nödvändiga inköp. Alla affärer utom livsmedelsbutiker och apotek samt de som säljer absolut nödvändiga förnödenheter hålls stängda. Utöver detta håller skolor över hela landet stängt.

NÄSTA ARTIKEL