Inrikes

Nätpedofiler mer aktiva i virusets spår

Polisen ser en ökning av nätrelaterade sexualbrott mot barn. Arkivbild.
Polisen ser en ökning av nätrelaterade sexualbrott mot barn. Arkivbild.
Fotograf: Thomas Winje Øijord/NTB Scanpix/TT
Inrikes
Inrikes Att fler är hemma och online har lett till ökade sexualbrott på internet, rapporterar Ekot med hänvisning till polisen.

Som en följd av coronapandemin och att allt fler håller sig hemma har nätrelaterade sexualbrott mot barn ökat enligt polisen, enligt Ekot.

– Framför allt är det skrämmande att förövarna själva uttrycker att det är många barn på nätet och de är lättillgängliga eftersom kontrollen på vissa appar och plattformar är mindre än det brukar vara, säger Patrick Cordner, sektionschef för polisens nationella it-brottscentrum, till radion.

– Tyvärr har vi också sett det, att förövare pratar om att den här situationen där barn är mer hemma med mindre vuxenstöd omkring sig går att utnyttja, säger Anna Karin Hildingson Boqvist, generalsekreterare på Ecpat Sverige.

Mer på nätet

Hildingson Boqvist säger också att de vanliga vuxna kontakter som barn annars har, nu har reducerats eftersom många är hemma från skola och fritidsaktiviteter. På grund av de omständigheterna startar Ecpat Sverige en ny stödlinje dit barn kan ringa som vill ha stöd.

– Nu i och med den situation vi har med corona kommer barn vara mer på nätet. Stödlinjen är för att barn och unga ska kunna få nån att prata med om hur man ska vara trygg på nätet, och få stöd och hjälp om barnen har varit utsatt för något, säger generalsekreteraren.

Enligt polisen handlar det dels om att förövare i högre utsträckning tar kontakt med barn för att utnyttja dem sexuellt, dels att de delar mer övergreppsmaterial på nätet.

Minskad kontroll

Enligt polisens övervakningar ses en tydligt ökad aktivitet där förövare själva tycker att de har ett gynnsamt läge under pandemin när fler barn är online, och kontrollen i vissa fall minskar, enligt Ekot. Kontakten med barn tas främst på vanliga sajter, chattar, sociala medier och onlinespel.

– Det ska man komma ihåg att det är absolut ingen speciell plattform. Det kan vara allt från (spelkonsolen) PS4 till andra chattar av olika slag, säger Patrick Cordner.

ECPAT Sveriges generalsekreterare Anna Hildingson Boqvist ser en ökning av utsatthet för barn på nätet under coronapandemin.
ECPAT Sveriges generalsekreterare Anna Hildingson Boqvist ser en ökning av utsatthet för barn på nätet under coronapandemin. Fotograf: Sofia Kallner

Inrikes

Fler svenskar flygs hem under veckan

Utrikesminister Ann Linde (S) skriver på Twitter att Peru har möjliggjort busstransporter för strandsatta svenskar i landet. Arkivbild.
Utrikesminister Ann Linde (S) skriver på Twitter att Peru har möjliggjort busstransporter för strandsatta svenskar i landet. Arkivbild.
Fotograf: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes Under veckan kommer fler strandsatta svenskar att flygas hem från Peru.

Hittills har runt 35 flyg avgått mot Sverige med strandsatta svenska resenärer ombord, från länder som Spanien, Cypern, Serbien, Tunisien, Marocko och Förenade arabemiraten.

I måndags flögs exempelvis 159 svenskar hem från Belgrad i Serbien.

– Det handlade om en kommersiell resa, så svenskarna betalade själva sina biljetter, säger Linn Duvhammar vid UD:s presstjänst.

I första hand är det fortsatt så att svenskar som är ute och reser själva ansvarar för sin hemresa. Undantag gäller i länder där det är snudd på omöjligt att ordna en hemresa på egen hand.

– Prioriteringarna handlar just nu om Peru, Indien, Indonesien – och då framför allt Bali – och Egypten. Det är länder där våra ambassader bedömer att det är särskilt svårt att lämna på egen hand.

Fler svenskar flygs hem

I Peru har UD:s insatser försvårats av att svenska resenärer i landet har varit utspridda samtidigt som rörelsefriheten i landet är begränsad. Men på tisdagen kom beskedet att Peru möjliggör busstransporter till flygplatser för svenskar, det skriver utrikesminister Ann Linde (S) på Twitter.

En del svenskar har redan kunnat lämna Peru med UD:s hjälp, men under den kommande veckan kommer ytterligare flyg att avgå från landet.

– I nuläget kommer svenskar att vara med på ett flyg som går den 2 april, men vi jobbar för att det ska bli ytterligare flighter. Efter den flighten, om allt går som det ska, så kommer vi att ha kunnat hjälpa ett 80-tal svenskar hem från Peru, säger Linn Duvhammar.

Fler insatser på gång

Parallellt med detta genomför UD insatser i andra länder där det är särskilt svårt att ta sig hem, i nära samarbete med de andra nordiska länderna och EU samt flyg- och resebolag.

– Ett flertal insatser kommer att äga rum nu under veckan, som vi kommer att kunna ge mer detaljer om när de väl är genomförda, säger Linn Duvhammar.

Oskar Carlsson/TT

Inrikes

Svenska Högarna största marina reservatet

Bostadshus på Svenska Högarna, ögruppen i Stockholms ytterskärgård som nu blir landets största marina naturreservat. Arkivbild.
Bostadshus på Svenska Högarna, ögruppen i Stockholms ytterskärgård som nu blir landets största marina naturreservat. Arkivbild.
Fotograf: Dan Hansson / SvD / TT
Inrikes
Inrikes

Svenska Högarna blir Sveriges största marina reservat när l änsstyrelsen i Stockholm utökar naturreservatet med ett stort havsområde.

Runt ögruppen längst österut i Stockholms ytterskärgård finns ett rikt marint djurliv och på havsbotten friska ekosystem med blåmusslor, tång- och algbälten.

Nu stärks skyddet för de höga naturvärdena bland annat genom att fler nya områden får tillträdesförbud till gagn för fåglar och sälar under den känsliga pälsömningsperioden i maj–juni. Det införs också striktare regler för båthastighet, ankring och tomgångskörning.

Svenska Högarna, som tillhör Norrtälje kommun, har varit naturreservat sedan 1976. Länsstyrelsens beslut ökar den skyddade ytan från knappt 3 000 hektar till 61 000 hektar. Det nya marina reservatet sträcker sig tre mil nordost om ögruppen, förbi naturreservatet Svenska Björn.

Inrikes

Farfar hämtade fel barn på förskolan

När farfar kom till förskolan för att hämta sitt barnbarn kom en flicka springande och hängde med honom. När de kom hem till farmor upptäckte hon direkt att det inte var hennes barnbarn. Arkivbild.
När farfar kom till förskolan för att hämta sitt barnbarn kom en flicka springande och hängde med honom. När de kom hem till farmor upptäckte hon direkt att det inte var hennes barnbarn. Arkivbild.
Fotograf: Gorm Kallestad
Inrikes
Inrikes När farfar kom till förskolan och ropade på sitt barnbarn kom en flicka glatt springande och följde med. Först när de kom hem till farmor upptäckte hon att det var fel barn.

Uppenbarligen reagerade varken farfar eller flickan på att de inte kände varandra. På vägen hem stannade de vid en lekplats en liten stund och fortsatte sedan hem till farmor, som direkt avslöjade fadäsen och såg till att flickan kom tillbaka till förskolan, skriver Borås Tidning.

Förväxlingen berodde förmodligen på att flickan som följde med farfar har samma namn som hans barnbarn och är lika gammal.

Rektorn på förskolan berättar ångerfullt att relationen mellan farfar och flickan upplevdes som naturlig vid hämtningen.

– Hon hejade glatt, hämtade sina saker och följde med från förskolan, säger rektorn till BT.

Under tiden som flickan var med "fel" farfar hade flickans vårdnadshavare dykt upp på förskolan, men hen behövde inte vänta länge. Efter händelsen har rektorn tagit på sig ansvaret för att förväxlingen och har även pratat med de inblandade vårdnadshavarna.

Inrikes

Journalist försvunnen – polisen utreder

Polisen arbetar med fallet. På bilden syns polishuset i Uppsala. Arkivbild.
Polisen arbetar med fallet. På bilden syns polishuset i Uppsala. Arkivbild.
Fotograf: Annika af Klercker / SvD / TT
Inrikes
Inrikes En pakistansk journalist som fått asyl i Sverige har varit försvunnen i nästan en månad.

Journalisten flydde från Pakistan 2012 och kom senare till Sverige där han fick asyl, enligt Reportrar utan gränser (RFS).

Pressfrihetsorganisationens ordförande i Sverige, Erik Halkjaer, säger att familjen i Pakistan uppger att han flydde eftersom det fanns en hotbild mot honom i hemlandet. Journalisten bosatte sig i Uppsala, fortsatte att utöva sitt yrke och deltog i ett projekt på Uppsala universitet.

Inte hörts av

Den 5 mars i år anmäldes han till polisen som försvunnen.

– Han var med en kompis i Stockholm på morgonen den 2 mars och tog tåget 11.30 till Uppsala. Då gick han och hämtade nyckeln till sin nya lägenhet. Han gick till lägenheten och lämnade sina grejer, och sedan har ingen hört någonting från honom, säger Halkjaer.

– Jag har kontakt med hans bror, och mina kollegor i Paris har varit i kontakt med hans familj. De har inte hört någonting.

Kritisk sajt

Det är oklart om det fanns en hotbild mot journalisten i Sverige, men Halkjaer konstaterar att han drev en regeringskritisk sajt som bevakade utvecklingen i den oroliga provinsen Balochistan i Pakistan.

Halkjaer pekar dessutom på att en pakistansk journalist i Nederländerna misshandlades av två män i februari i år.

– Jag misstänker ingenting, däremot tycker vi att det är oerhört viktigt att polisen tar det här på allra största allvar och utreder det faktum att det här kan vara relaterat till hans yrke, säger Halkjaer.

Okänt brott

Polisen bekräftar att de arbetar med ärendet, men vill inte lämna några ytterligare uppgifter med hänvisning till att det råder förundersökningssekretess.

– Nu har förundersökningsledaren sagt att han vill ha det på det här viset, och då måste jag följa det, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl.

TT: Vad är brottsrubriceringen?

– Det kan jag inte kommentera.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Inrikes

Kvinna död i lägenhetsbrand i Eslöv

En kvinna omkom i en brand i Eslöv på tisdagen. Arkivbild.
En kvinna omkom i en brand i Eslöv på tisdagen. Arkivbild.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

En kvinna omkom i en lägenhetsbrand i Eslöv på tisdagskvällen.

Larmet kom vid 18.40-tiden. Enligt polisen ska inga andra personskador ha rapporterats.

– Räddningstjänsten fick ut en person, en kvinna, men hon var redan avliden, säger Patric Fors, polisens presstalesperson, till TT.

Inrikes

Rusning efter plastskydd till butikskassorna

En plexiglasskiva i kassan skyddar både personal och kunder i butiken.
En plexiglasskiva i kassan skyddar både personal och kunder i butiken.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Det är svårt att hålla två meters avstånd när man ska betala. För att skydda sin personal mot droppsmitta väljer allt fler butiker att sätta upp plastskydd vid kassorna.

Willys är en av de kedjor som satt upp skydd för personalen. I början av förra veckan beslutade man att sätta upp plastskydd i kassorna i alla sina butiker. Nu är de på plats i runt 200 butiker och de sista kommer att få sina de närmaste dagarna, berättar kommunikationschefen Johanna Eurén.

– Vi fick signaler om att många av våra medarbetare var oroliga i betalningssituationen och såg att det här var en lösning man använt i Danmark.

Gensvaret har varit positivt, inte bara från personalen.

– Det jag är mest överraskad över är att vi fått så otroligt mycket positiv respons från kunderna, men det är såklart en åtgärd till skydd för dem med.

Ett företag som märkt av den ökande efterfrågan på plastskydd är Arla Plast i Borensberg som på bara ett par veckor sålt 150 000 kvadratmeter barriärprodukter – tunna plastskivor som kan användas till skyddsvisir eller skärmar till skydd för butikspersonal.

Arla Plast, vars kunder i vanliga fall till stor del finns inom fordonsindustrin, har snabbt ställt om. Just nu går produktionen för högtryck och beställningar och nya kunder från hela Europa trillar in.

– Vi har ställt om och flyttat personal i produktionen. Nu fokuserar vi nästan helt på barriärprodukter. Det är samhällsnyttigt och vi kan hålla i gång företaget på ett bra sätt, säger vd Henrik Håkansson.

Boel Holm/TT

FAKTA

Fakta: Droppsmitta

Droppsmitta uppstår när till exempel hosta eller nysningar sprider vätskedroppar. De faller vanligtvis snabbt ned i luften och når inte längre än någon meter. Men dropparna kan också nå en annan persons ögon eller slemhinnor direkt, eller via händerna. Det är så de flesta luftvägsinfektioner sprids.

Dropparna kan också falla ned på föremål och ytor och på så sätt föras vidare som kontaktsmitta.

Källa: Vårdhandboken

Inrikes

Besöksförbud på äldreboenden fram till juli

 Socialminister Lena Hallengren (S) vid tisdagens pressträff.
Socialminister Lena Hallengren (S) vid tisdagens pressträff.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes De närmaste tre månaderna råder totalförbud för besök på äldreboenden. De tidigare rekommendationerna om att inte besöka äldreboenden räcker inte, enligt regeringen.

– Regeringen har tidigare lämnat en skarp rekommendation mot att besöka äldreboenden och flera kommuner har infört besöksförbud. Regeringen ser ett behov av enhetlighet, sade vice statsminister Isabella Lövin (MP) på en presskonferens.

Socialminister Lena Hallengren framhöll att det bor en tydlig riskgrupp på äldreboenden.

– Vi vill inte ha in en smitta där, det kan få förödande effekter, säger hon till TT.

TT: Men följer inte människor de rekommendationer som getts?

– Vår bild är att man följt dem rätt väl, men nu handlar det om att också hålla ut över tid och känna ett stöd i lagstiftningen för att faktiskt kunna hålla stängt, säger Lena Hallengren.

Smitta på boenden

Folkhälsomyndigheten har ju oräkneliga gånger betonat hur viktigt det är att skydda de gamla från coronaviruset. Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att beslutet om besöksförbud är väldigt rimligt.

– Vi ser ju att vi får en spridning på olika boenden, det rapporteras från många delar av landet. Vi ser också i statistiken att det är fler äldre som blir smittade, så det finns signaler på att det kan bli bättre, säger han.

Han påpekar samtidigt att det finns en möjlighet för de boendeansvariga att göra undantag.

– För i vissa fall kan man behöva göra besök hos sina gamla anhöriga, och det kan man säkert göra på ett bra och tryggt sätt.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) föreslog för drygt en vecka sedan regeringen att införa ett förbud, och välkomnar därför beslutet. Greger Bengtsson, samordnare för äldreomsorg, förklarar att många kommuner undrat om det är lagligt att förhindra besök. De äldre är hyresgäster på boendena och frågan har varit om de kan nekas att ta emot besök i sin bostad.

– För att kommunerna ska kunna göra rätt är det bra att det finns ett förbud. Då finns ingen osäkerhet, säger Greger Bengtsson.

Förbudet gäller i tre månader, det vill säga april, maj och juni.

– Jag förstår de äldre och de anhöriga. Men det är en fråga om liv och död, säger Greger Bengtsson.

Stöd för personalen

Också ute på boenden välkomnas totalförbudet.

– Vi tycker det är jättebra att man nu kan säga att man inte får besöka äldreboendet, även om de anhöriga har respekterat rekommendationerna att inte besöka sina äldre, säger Stina Lundin, undersköterska på Lovisagården i Vendelsö utanför Stockholm.

Karin Strindlöv, föreståndare på Hyllie Park äldreboende i Malmö, tycker att det är bra att totalförbudet inte kom direkt.

– Jag tror att man gjorde klokt i att inte ta till de mest drastiska åtgärderna från början och tänker att det har varit bra att man under kontrollerade former har kunnat besöka sina äldre anhöriga under den här tiden.

Karin Strindlöv säger att totalförbudet är en hjälp för henne som verksamhetschef.

– Det finns några anhöriga som har lite svårare att foga in sig. Det är också tufft för personalen att komma med pekpinnar mot anhöriga. Ur den synpunkten underlättar ett regeringsbeslut.

Hon påpekar dock att hon som verksamhetschef fortfarande har möjlighet att göra undantag i speciellt ömmande fall, för personer i livets slutskede.

Owe Nilsson/TT

Anna Lena Wallström/TT

Petronella Uebel/TT

Under april, maj och juni råder förbud mot besök på äldreboenden. Arkivbild.
Under april, maj och juni råder förbud mot besök på äldreboenden. Arkivbild. Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Först i juli får anhöriga och vänner besöka personer på äldreboenden. I vissa fall kan undantag göras. Arkivbild.
Först i juli får anhöriga och vänner besöka personer på äldreboenden. I vissa fall kan undantag göras. Arkivbild. Fotograf: Christine Olsson/TT

FAKTA

Fakta: Förordningen

I förordningen om tillfälligt förbud mot besök på äldreboenden sägs att:

En person under 18 år får, trots förbudet, besöka förälder eller någon annan som denne varaktigt bor eller tidigare bott tillsammans med.

Detta gäller dock endast om den verksamhetsansvarige bedömer att risken för spridning av sjukdomen covid-19 är liten i boendet.

Den verksamhetsansvarige får också i enskilda fall medge undantag från besöksförbudet om det finns särskilda omständigheter som motiverar ett besök och om risken för spridning av covid-19 är liten i boendet.

Förbudet gäller under perioden 1 april–30 juni.

Källa: SFS 2020:163

Inrikes

Satsning mot brott ger mer skatt

När myndigheter samarbetar mot organiserad brottslighet ger det klirr i statskassan. Arkivbild.
När myndigheter samarbetar mot organiserad brottslighet ger det klirr i statskassan. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Statens skatteintäkter ökar med 177 miljoner kronor tack vare fjolårets myndighetsgemensamma satsning mot organiserad brottslighet, enligt en rapport till regeringen.

Tolv myndigheter ingår i satsningen som inleddes 2009 och har breddats sedan dess.

I fjol pågick 262 nationella och regionala insatser och underrättelseärenden, jämfört med 228 under 2018, rapporterar polisen.

Insatserna ledde till att Skatteverket får in 177 miljoner kronor i höjd skatt. Det är det högsta beloppet under redovisningsperioden 2014–2019. I fjol låg skattebeloppet på 145 miljoner. Skatteverket betalningssäkrade också 40 miljoner förra året.

För Försäkringskassans del handlar det om 23 miljoner kronor i återkrav (jämfört med 13 miljoner i fjol). Återkravsbeloppet från Arbetsförmedlingen är elva miljoner.

Kronofogdemyndigheten redovisar 44 miljoner i utmätta tillgångar, vilket är lägre än de närmast föregående åren.

Även när det gäller antalet åtalade, fängelsedömda och fängelseår minskar siffrorna från 2018 till 2019. Insatserna resulterade i 170 fängelseår jämfört med 315 år.

I utlandet samverkade myndigheterna mest med Spanien. Även Danmark, Nederländerna och Tyskland var vanliga länder för samverkan.

FAKTA

Fakta: Myndigheter mot organiserad brottslighet

Tolv myndigheter samverkar i satsningen mot organiserad brottslighet: Polismyndigheten, Säkerhetspolisen, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Kustbevakningen, Tullverket, Försäkringskassan, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen.

Ytterligare nio myndigheter ingår som nätverksmyndigheter: Arbetsmiljöverket, Bolagsverket, Centrala studiestödsnämnden, Finansinspektionen, Inspektionen för vård och omsorg, Pensionsmyndigheten, Statens Institutionsstyrelse, Transportstyrelsen samt Länsstyrelsen i Stockholms län som samordnar övriga länsstyrelser.

Källa: Polisen

Inrikes

Oroliga rökare söker stöd i coronatider

Sluta röka-linjen tar emot fler och längre samtal än vanligt. Genrebild.
Sluta röka-linjen tar emot fler och längre samtal än vanligt. Genrebild.
Fotograf: Magnus Andersson/TT
Inrikes
Inrikes Oro för att bli sjuk i covid-19 får många rökare att vilja sluta tvärt. Sluta röka-linjen tar emot fler och längre samtal än vanligt.

Förra veckan mottog stödtelefonen 25 procent fler samtal jämfört med en vanlig vecka. Bakgrunden är den senaste tidens misstankar om att rökare kan löpa större risk att insjukna allvarligt i covid-19, något Folkhälsomyndigheten håller på att titta närmare på.

– Det som vi har uppmärksammat i de samtal som vi får är att det är många som är väldigt oroliga och beskriver det som att man måste sluta på en gång, säger Annelie Johansson.

Samtalen är också längre än vanligt och även personer som har slutat röka men som känner att röksuget har ökat under coronakrisen hör av sig.

– Effekten i samhället är ju att man inte hinner förbereda sig. Helt plötsligt står du där och ditt företag har gått i konkurs, du har inget jobb, ingen försörjning och du kanske inte har någon a-kassa ens en gång. Man känner att man mår väldigt dåligt och att man måste hantera sina känslor, och då ligger det nära till hands att man tar till cigaretter.

Förändrad rådgivning

Generellt är rekommendationen till rökare som vill sluta att ha is i magen och inställa sig på att det kan ta en till två veckor enbart för att förbereda sig inför ett rökstopp. Men när folk ringer och förklarar att rökstoppet måste ske nu och inte om en vecka blir rådgivningen annorlunda.

– Då blir vår uppgift att förbereda de här klienterna på att det kan bli tufft. Vi får spekulera lite mer utifrån hur det brukar vara för människor som slutar tvärt, hur de känner och mår. Men också ge tips på det vi vet lindrar abstinens.

"Kan bara gissa"

Annelie Johansson understryker dock att det för tidigt att veta säkert om det finns ett samband mellan rökning och ökad risk för svår sjukdom.

– Vi kan bara gissa än så länge, utifrån andra studier som finns. Men eftersom viruset är så pass nytt så har man inte hunnit göra någon forskning på det än.

Oavsett råder hon alla som känner oro att ta kontakt med Sluta röka-linjen.

– Om man känner sig orolig eller känner att jag faktiskt skulle behöva lite hjälp, så ring till oss. Vi ställer inga orimliga krav, vi vill finnas här som en samtalspartner att kunna diskutera med och komma fram till en lösning på problemet.

Oskar Carlsson/TT

FAKTA

Fakta: Råd till den som vill sluta röka

Gör dig av med cigaretter, tändare och askkoppar.

Ät och drick regelbundet, gärna något extra mellanmål eller en frukt.

Notera hur röksug kommer och går. De försvinner ofta på någon minut om du väntar ut dem.

Rör på dig och håll dig sysselsatt.

Använd gärna nikotinläkemedel mot abstinenssymtom.

Om du tar mediciner kan doserna behöva justeras när du slutar röka. Kontakta din läkare för att diskutera detta.

Berätta för din omgivning att du har slutat röka och be dem att stötta dig.

Källa: Sluta röka-linjen

FAKTA

Fakta: Sluta röka-linjen

Sluta röka-linjen är en nationell kostnadsfri stödtelefon som funnits sedan 1998.

Sedan 2003 finansieras verksamheten huvudsakligen av socialdepartementet med Folkhälsomyndigheten, dåvarande Statens folkhälsoinstitut, som ansvarig myndighet.

Verksamheten drivs av Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) inom Region Stockholm.

De som svarar på Sluta röka-linjen har en bakgrund inom vård, tandvård, beteende- och folkhälsovetenskap samt hälsopedagogik och är utbildade i tobaksavvänjning.

Genom åren har Sluta röka-linjen tagit emot över 150 000 samtal. Alla samtal är kostnadsfria och den som söker stöd kan välja att vara anonym.

NÄSTA ARTIKEL