Ekonomi

Nordea: Bostadspriserna kan falla

Coronaviruset kommer att påverka bostadspriserna, spår Nordeas chefsekonom Annika Winsth. Arkivbild.
Coronaviruset kommer att påverka bostadspriserna, spår Nordeas chefsekonom Annika Winsth. Arkivbild.
Fotograf: Tomas Oneborg/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi Coronaviruset kommer att påverka bostadspriserna, spår Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

Sannolikheten för att bostadspriserna ska stiga i närtid är i stort obefintliga, medan risken på nedsidan är påtaglig, enligt Winsth.

Hur stort prisfallet blir beror helt på hur ekonomin utvecklas. Om krisen blåser över om några veckor, säg i maj, blir effekten inte särskilt stor.

– Men får vi inte kontroll på det och det fortsätter i sommar och ända in i höst, då skulle jag bli förvånad om det inte blir tvärstopp i bostadsmarknaden.

I det scenariot får vi se ett ökat utbud av bostäder som måste säljas. Stort utbud är som bekant en prispressare, och störst prisfall kan väntas storstadsområden, särskilt när det gäller de riktigt dyra bostäderna.

Med andra ord kan det bli köparens marknad framöver.

– Om man måste sälja är det nog bra att göra det så fort som möjligt. Men jag hade avvaktat med att köpa, chansen är att det blir billigare framöver och det är en ganska liten risk att det blir dyrare.

Räntan ligger kvar

Stressen i finansmarknaderna, där bland annat räntan på bostadsobligationer har stigit, har fått Riksbanken öppna upp för stödköp av dessa.

– Det skickar en signal om att Riksbanken kommer att trycka ned räntorna om det blir en stress i marknaden. De tillåter inte att den stressen påverkar hushållen.

Nordea spår nu att reporäntan kommer att ligga kvar på 0,00 procent till och med slutet av 2021, så långt fram som banken i nuläget gör en prognos.

– Att höja räntorna i den här miljön skulle vara väldigt märkligt, det skulle bli ramaskri. Som det ser ut nu är risken att räntorna ska upp i närtid små.

Små marginaler – bind lånen

För hushåll som inte känner att de har en pressad ekonomi finns alltså ingen anledning till oro. Men man kan däremot inte helt och hållet utesluta att räntorna stiger.

Hushållen får därför göra en personlig avvägning, tycker Annika Winsth. För hushåll med små marginaler kan kännas tryggt att binda bolånen.

– Om man bor i storstäderna och har stora lån som man inte kan hantera kan det kännas skönt att veta var räntorna är, och det kan vara klokt att binda lånen om man kan göra det till lägre nivåer än vad den rörliga räntan är.

Tobias Österberg/TT

Fanny Hällegårdh/TT

Ekonomi

Flygbolaget BRA pausar all trafik

Flygbolaget BRA pausar tillfälligt all trafik. Arkivbild.
Flygbolaget BRA pausar tillfälligt all trafik. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Ekonomi
Ekonomi

Flygbolaget BRA pausar tillfälligt all trafik, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

"Vi har kämpat vidare med endast ett fåtal flygningar den senaste veckan men regeringens och Folkhälsomyndighetens skarpa uppmaning till svenska befolkningen att inte resa inom landet gör att vi inte har några kunder kvar", konstaterar bolaget som beslutat att pausa alla flygavgångar mellan den 6 april och 31 maj.

BRA trafikerar bland annat sträckor mellan Stockholm och Göteborg, Malmö och Umeå. Redan tidigare hade bolaget beslutat att pausa ett antal inrikes flyglinjer. De inställda flygningarna gäller även de utrikeslinjer som BRA trafikerar.

Ekonomi

Spotify till slut överens med stort skivbolag

Spotify och Warner Music har nått ett avtal. Arkivbild.
Spotify och Warner Music har nått ett avtal. Arkivbild.
Fotograf: Lars Pehrson/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi

Sedan de gick ut 2019 har Spotify stått utan avtal med de två skivbolagsjättarna Warner Music och Universal Music. Nu har det svenska bolaget slutit ett avtal med Warner, enligt ett pressmeddelande.

"Spotify och Warner är nöjda över att kunna tillkännage ett förnyat globalt licenspartnerskap. Den utökade affären täcker länder där Spotify finns tillgängliga idag, samt ytterligare marknader", heter det i pressmeddelandet.

Enligt Financial Times har den stora konfliktfrågan handlar om Spotifys nya satsning på podcasts. Skivbolagen har velat ha en viss andel av Spotifys prenumerationsintäkter, oavsett om de kommer från musik eller poddar, vilket det svenska bolaget tillbakavisat. Men nu har en överenskommelse med Warner alltså nåtts.

Ekonomi

Stor nedgång för amerikansk industri

Flera delstater i USA har mer eller mindre försatts i karantän. Arkivbild.
Flera delstater i USA har mer eller mindre försatts i karantän. Arkivbild.
Fotograf: Nati Harnik/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Efter att den viktiga konjunkturmätaren inköpschefsindex visat på tvärnitar i både Sverige och Europa föll siffran även i USA. Men det var "bara" en nedgång med lite mer än två indexenheter, från 50,7 i februari till 48,5 i mars. Fallet i Sverige blev med närmare tio enheter, till 43,2.

Det är ändå den sämsta noteringen för amerikansk industri sedan 2009. USA är det land med flest bekräftade fall av covid-19 och stora delar av landet har stängts ner för att minska smittspridningen.

Ekonomi

Tungt slag för klädindustrin i Bangladesh

När H&M drar i bromsen i coronakrisens spår påverkas leverantörer i Bangladesh hårt. Arkivbild.
När H&M drar i bromsen i coronakrisens spår påverkas leverantörer i Bangladesh hårt. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi

Världens näst största textilexportör, Bangladesh, ser ut att tappa runt 6 miljarder dollar, motsvarande 60 miljarder kronor i exportinkomster när de stora klädbolagen dragit i coronabromsen.

Miljoner jobb är därmed hotade, enligt två större tillverkare i landet.

I dag finns ungefär 4 000 klädtillverkare i landet som sysselsätter omkring fyra miljoner människor.

Bland företagsjättar som avbokat sina order finns GAP och Zara. H&M meddelar att man inte avbokat redan gjorda order men tillfälligt pausat nya. H&M:s pressavdelning hälsar till TT att man återupptagit nya beställningar igen.

Ekonomi

Fallet tilltar på börserna i Europa

Börsen faller.
Börsen faller.
Fotograf: Johan Hallnäs / TT
Ekonomi
Ekonomi

Fallet på Stockholmsbörsen tilltar ytterligare under eftermiddagen. Coronaoron förnyas runt om i världen, med särskilt fokus på USA där förhandeln på Wall Street indikerar fortsatt nedgång.

Vid 15-tiden har det breda OMXS-indexet backat med 3,4 procent, från att ha legat kring drygt två procent ned under förmiddagshandeln

Nästan alla tungviktare tappar med konjunkturkänsliga industriaktier i botten. Atlas Copco, SKF och Sandvik tappar alla omkring 5–6 procent.

Vanligtvis mindre konjunkturkänsliga aktier som Tele2 och Telia håller emot och handlas på plus, 1,6 respektive 1,4 procent.

Ute i Europa är fallet ungefär lika brant, där London, Paris och Frankfurt alla är ned runt fyra procent.

Ekonomi

Oväntat bra jobbsiffra från USA

Tomt på parkeringen utanför ett köpcentrum i Stonecrest, Georgia. Arkivbild.
Tomt på parkeringen utanför ett köpcentrum i Stonecrest, Georgia. Arkivbild.
Fotograf: Curtis Compton/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Antalet jobb i den privata sektorn i USA minskade under mars med 27 000, visar nya siffror från lönehanteringsföretaget ADP. Det är första gången sedan 2017 som antalet arbetstillfällen blev färre.

Det var ändå inte så illa som ekonomerna räknat med, snittprognosen var att 150 000 jobb skulle försvinna. Den relativt låga siffran kan dock ha att göra med att undersökningen gjordes i mitten på mars, innan stora delar av USA stängdes ned för att begränsa coronavirusets spridning.

Ekonomi

Stora besparingar hos oljebolag: "Brutalt"

Tuffa tider för oljesektorn. Arkivbild.
Tuffa tider för oljesektorn. Arkivbild.
Fotograf: DroneBase/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

BP, ett av världens största oljebolag, skär ner på sina utgifter med 25 procent under året. Totalt handlar det om besparingar på 25 miljarder kronor. Produktionen kommer att minska med drygt 70 000 fat oljeekvavilenter per dag, en minskning med 14 procent jämfört med 2019.

"Det här är kanske det mest brutala miljön för olje- och gasaffärer på årtionden", säger BP:s vd Bernard Looney i ett uttalande.

Den norska koncernen Aker, som också är verksamma inom oljesektorn, lanserade på onsdagen ett sparpaket på minst 725 miljoner kronor. Stora besparingar ska ske via permitteringar av personal, och varken vd eller styrelse ska få någon lön eller bonusar under 2020.

Oljepriset har störtdykt med drygt 65 procent under 2020. Förutom minskad rörlighet på grund av coronapandemin har även ett priskrig mellan de stora producenterna Saudiarabien och Ryssland bidragit till raset.

Ekonomi

Företag vilseleder konsumenter i virustider

Flera hälsokostföretag har anmälts till Konsumentverket för vilseledande marknadsföring vad gäller huruvida deras produkt kan förebygga att smittas av coronaviruset. Arkivbild.
Flera hälsokostföretag har anmälts till Konsumentverket för vilseledande marknadsföring vad gäller huruvida deras produkt kan förebygga att smittas av coronaviruset. Arkivbild.
Fotograf: HENRIK MONTGOMERY / TT
Ekonomi
Ekonomi Konsumentverket har i dagsläget fått 275 anmälningar som rör företags agerande i samband med coronapandemin. 159 av dem gäller vilseledande marknadsföring.

Av de inkomna anmälningarna att döma försöker många företag att sko sig på människors rädsla att insjukna i covid-19, genom att marknadsföra sina produkter som förebyggande för både sjukdomen i sig men också för immunförsvaret i allmänhet.

– Det gäller produkter och behandlingar av olika slag inom hälsoområdet, främst kosttillskott så som fiskolja och örtbaserade produkter, alternativmedicin, men också exempelvis meditation, säger Konsumentverkets jurist Hanna Ackeberg.

Hittills har Konsumentverket öppnat ett tillsynsärende för ett företag som anmälts ett stort antal gånger inom en kort tidsperiod, men fler kan komma. Förloppet går till så att Konsumentverket i ett brev till företaget förmedlar kritiken, i detta fall mot marknadsföringen, och ber företaget antingen styrka sina påståenden om produkten eller rätta sin marknadsföring inom en viss tid.

– Skulle det vara så att de inte rättar sig har vi en möjlighet att vidta rättsliga åtgärder. Det innebär att vi lämnar över ärendet till Konsumentombudsmannen, som i sin tur kan ta det vidare till Patent och marknadsdomstolen, säger Ackeberg.

Hilda Djupenström/TT

Ekonomi

950 tjänstemän permitteras på Toyota

950 tjänstemän permitteras på Toyota. Arkivbild.
950 tjänstemän permitteras på Toyota. Arkivbild.
Fotograf: Christophe Ena/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Trucktillverkaren Toyota i Mjölby permitterar 950 tjänstemän från och med onsdag, rapporterar SVT. Orsaken är en kraftig nedgång i Europa på grund av coronaviruset.

– Allt är väldigt osäkert i nuläget, men vi har en fördel av att ha en god orderstock fram till sommaren att producera mot, säger Jonas Lindell, kommunikatör på företaget till SVT.

De berörda tjänstemännen kommer att arbeta två dagar i veckan med 92,5 procent av lönen. Detta som en del av regeringens stödpaket.

På Toyota i Mjölby arbetar 2 800 personer.

Företaget uppger att det har en god relation till fackföreningarna och snabbt kan få tillbaka personalen om det vänder.

NÄSTA ARTIKEL