Sport

OS-flytt ökar chansen för rena spel

Beslutet att skjuta fram sommar-OS välkomnas av antidopningsrörelsen. Arkivbild.
Beslutet att skjuta fram sommar-OS välkomnas av antidopningsrörelsen. Arkivbild.
Fotograf: Rebecca Blackwell
Sport
Sport Till slut kom ett väntat besked: sommar-OS i Tokyo flyttas fram.

Samtidigt som den japanska regeringen samtalade med Internationella olympiska kommittén om att flytta OS pågick ett annat sammanträde om andra frågor.

Efter en kort överläggning kom den inre kärnan i Internationella antidopningsorganisationen Wada – bland annat bestående av Kanada, Australien, Nya Zeeland, England, Nederländerna och de nordiska länderna – fram till att det vore bäst om sommarspelen i Tokyo inte hölls som planerat.

– Ja, det skulle skrivas något papper om att man ville att OS skulle skjutas upp. Men under mötets gång sköts OS upp, och då blev det lite platt fall, säger Åke Andrén Sandberg.

"Inte gå utomhus"

Ordföranden för Riksidrottsförbundets dopningskommission säger att önskan bakom ett nytt OS-datum var för att alla länder ska hinna säkerställa att samtliga aktiva är dopningsfria.

Ett arbete som i vissa nationer har försvårats, eller till och med varit omöjligt, på grund av coronavirusets utbredning.

– Nu är det många länder, inte i Sverige då, som mer eller mindre har lagt ner sitt antidopningsprogram för att man helt enkelt inte får gå utomhus. Då blir det väldigt annorlunda i olika länder, säger han.

– Vi vill ha den här tiden för att – så långt det är möjligt – garantera att de vi skickar från våra länder är dopningsfria.

"Reglerna"

OS-flytten till 2021 innebär dessutom att aktiva som inte skulle ha fått vara med i sommar, på grund av dopningsbrott, nu i högsta grad kan vara aktuella för att representera sina länder.

Och enligt Andrén Sandberg är det inte konstigare än att ett avtjänat straff är precis vad det är.

– När man sätter straffet får man inte ta hänsyn om det skulle vara VM, OS, EM eller skånskt mästerskap. Man går efter brottet och sätter straffet, sedan får det bli vad det blir. För en del går det över OS och för en del gör det inte det, säger han.

– Det ska aldrig spela roll. Det står i reglerna.

Anders Wallin/TT

Sport

Trots HIF:s kris – värvar Martin Olsson

Martin Olsson. Arkivbild.
Martin Olsson. Arkivbild.
Fotograf: Nils Petter Nilsson/TT
Sport
Sport Helsingborg är i ekonomisk kris.

Helsingborgs oväntade besked om att den allsvenska klubben har värvat Martin Olsson reser oundvikligen en rad frågetecken.

Så sent som i måndags meddelade den ekonomiskt krisande fotbollsföreningen på en presskonferens att klubben skulle gå 17 miljoner back om seriespelet skulle inledas i början av juni.

– Det betyder att elitlicensen är rökt, sade ordförande Krister Azelius.

Skrivit på korttidskontrakt

Men rekryteringen av Martin Olsson ska inte belasta HIF ekonomiskt och det ska handla om ett korttidskontrakt som gäller fram till den 30 juni.

"Vi förstår att det kan ses märkligt att ta in en spelare i denna situation. När vi får möjligheten att ta in en spelare som Martin Olsson utan att det påverkar vår ekonomi tar vi den möjligheten", säger Robin Lundgren, administrativ chef i HIF, till hemsidan.

Olsson har varit tungt skadedrabbad och varit klubblös sedan han lämnade Championship-laget Swansea förra året. 31-åringen har mångårig erfarenhet i det svenska landslaget, och var bland annat med i VM 2018 och uttagen till januariturnén så sent som i vintras.

"För fotbollen"

"Att få representera sin hemstad där man är uppväxt är en skön känsla. Jag vill bara spela fotboll och komma igång rejält så kontraktet kommer inte påverka klubben. Detta gör jag mer för fotbollen. Min familj, vänner och kusiner är härifrån så det var ganska enkelt beslut", säger Martin Olsson och fortsätter:

"Kroppen känns bra. Jag är sugen på att spela matcher men man måste vara lite smart också. Jag kan inte gå in och spela 90 minuter direkt. Jag tränar på bra och känner mig bra, får jag några pass till är jag redo för matcher".

Om det blir några matcher över huvud taget för vänsterbacken återstår dock att se.

Svenska Fotbollförbundet har gått ut med en skarp avrådan från att spela träningsmatcher och det är högst osäkert om coronakrisen tillåter allsvenskan att komma igång igen innan kontraktet för Martin Olsson löpt ut.

Sport

Federer om Wimbledonbeskedet: "Förkrossad"

Serena Williams får inte spela i Wimbledon i år. Coronautbrottet stoppar turneringen hon vunnit sju gånger. Arkivbild.
Serena Williams får inte spela i Wimbledon i år. Coronautbrottet stoppar turneringen hon vunnit sju gånger. Arkivbild.
Fotograf: Tim Ireland
Sport
Sport Det blir ingen Wimbledonturnering i år.

"Det är med stor sorg som styrelsen för All England Club och tävlingsledningen i dag har beslutat att ställa in mästerskapet 2020 på grund av den oro för människors hälsa som är kopplad till coronapandemin", skriver arrangören på sin hemsida.

"Det finns ingen möjlighet att spela mästerskapet vid en annan tidpunkt den här sommaren, vilket utesluter att det skjuts upp".

Den 134:e upplagan av grand slam-turneringen kommer i stället att spelas 28 juni–11 juli nästa år.

Wimbledon har spelats varje år sedan starten 1877, förutom under första och andra världskriget.

Williams chockad

Roger Federer som vunnit turneringen åtta gånger, skriver på Twitter att han är "förkrossad". Serena Williams, sjufaldig vinnare, twittrar i sin tur: "Jag är chockad".

Simona Halep, regerande mästare, reagerade även hon på nyheten på Twitter:

"Så tråkigt att höra att Wimbledon inte blir av i år. Förra årets final kommer för alltid att vara en av de lyckligaste dagarna i mitt liv! Men vi går igenom något som är större än tennis och Wimbledon kommer tillbaka! Och det här innebär att jag får ännu mer tid till att se fram emot att försvara min titel", skriver rumänskan.

Stoppat till juli

Wimbledon är den andra av årets fyra grand slam-turneringar som påverkas av coronapandemin efter Franska mästerskapen. Men Paris-arrangörerna valde en annan väg och har flyttat evenemanget till slutet av september och början av oktober, bara två veckor efter att US Open i New York spelats färdigt.

All tennis på ATP- och WTA-tourerna är stoppad fram till och med den 13 juli vilket innebär att övriga grästurneringar, som traditionsenligt spelas som en uppladdning inför årets mest prestigefyllda evenemang, antingen ställs in eller flyttas fram.

Mikael Forsell/TT

Sport

Förlängt spelstopp i tennisen – Båstad i fara

Rebecca Peterson kan gå miste om spel på hemmaplan i sommar, men arrangören tittar nu på möjligheten att flytta damveckan i Båstad. Arkivbild.
Rebecca Peterson kan gå miste om spel på hemmaplan i sommar, men arrangören tittar nu på möjligheten att flytta damveckan i Båstad. Arkivbild.
Fotograf: Andy Wong/AP/TT
Sport
Sport WTA- och ATP-touren förlänger sitt spelavbrott på grund av coronapandemin.

Ingen tennis kommer att spelas på tourerna förrän tidigast efter den 13 juli, meddelar WTA och ATP i ett pressmeddelande. Beskedet kom strax efter att Wimbledon-arrangören meddelat att den klassiska grästurneringen ställts in.

"Det här var inget lätt beslut att fatta av WTA och dess medlemmar, men vi fortsätter att vara vaksamma för att värna om hälsan och säkerheten för våra spelare, personal och fans", säger Steve Simon, ordförande och vd för WTA.

Inte gett upp

Damernas turnering i Båstad var planerad till 6-11 juli och kommer alltså inte att kunna spelas som planerat. Men tävlingschefen Christer Hult har inte gett upp hoppet om att turneringen ändå kan spelas – vid ett annat tillfälle.

– Nej oh nej. Som tanken är nu börjar vi spela med herrveckan den 13 juli och sedan tittar jag på möjligheten att flytta damveckan, tillsammans med WTA, till veckan efter herrveckan i stället, säger tävlingschefen Christer Hult till TT.

Det skulle i så fall innebära att damveckan avgörs mellan den 20 och 26 juli.

Christer Hult säger att det säkert kommer att vara fler tävlingar som vill flytta till den veckan, men att chanserna ändå kan vara goda för damveckan i Båstad.

– Vi har redan nu två tävlingar som begärt att inte spela självmant, och en ligger i just den veckan, så det förbättrar ju våra chanser, säger han.

Tänker på 2021

Samtidigt är Christer Hult realistisk: man vet faktiskt inte om det kommer att spelas någon tennis alls i sommar. Det är tufft, men det är tufft för "hela Sverige just nu", säger han.

– Det är klart att tittar man på vår verksamhet så är ju det tråkigt, men det är många som påverkas av ett sånt här beslut. Vi håller tummarna för att vi i alla fall får spela herrveckan och att vi får damveckan på plats. Men oavsett vad som händer så får vi börja jobba inför 2021.

Marie Carlsson/TT

Sport

Tennisens skilda världar: Kamp för överlevnad

De lägst rankade tennisproffsen får svårt att få mat på bordet när tävlingssäsongen stoppats. Arkivbild.
De lägst rankade tennisproffsen får svårt att få mat på bordet när tävlingssäsongen stoppats. Arkivbild.
Fotograf: Dita Alangkara/AP/TT
Sport
Sport Samtidigt som tennisstjärnorna Novak Djokovic och Roger Federer skänker tiotals miljoner kronor till behövande, har andra spelare knappt mat på bordet.

"Det är inte många som får vardagen att gå ihop. Och hur ska vi sen kunna komma tillbaka efter flera månader utan tävlingar", skriver Sofia Sjapatava i ett upprop till Internationella tennisförbundet (ITF).

Georgiskan, rankad 375:a, har startat ett upprop bland lågrankade spelare i vilket man ber ITF om ekonomisk hjälp under coronakrisen då de inte kan tjäna några pengar eftersom alla tävlingar ställts in.

Redan har 1 350 personer skrivit på.

"Det är märkligt att höra om professionella tennisspelare som kämpar för att få mat på bordet, men så är verkligheten", skriver Sjapatava i en blogg.

"Hälften av dem jag känner brukar jobba vid sidan av som tränare eller med att spela klubbmatcher, men eftersom hela världen är nedstängd är det omöjligt. Jag har inte den sämsta positionen på planeten – är frisk och har mat på bordet, men jag känner många som har det mycket värre."

"Svårt att överleva"

Enligt en tennisrapport från 2018 är det bara de 250-350 bäst rankade spelarna som i vanliga fall går runt genom prispengar i tävlingar. De i det lägre skiktet har inga buffertar. Och de ännu lägre rankade spelarna har det ännu tuffare nu.

"Det blir svårt för många spelare att överleva de kommande månaderna eftersom de inte tidigare tjänat så mycket", skriver den 447-rankade brittiskan Tara Moore på Twitter.

Även för en som Rebecca Peterson, som är rankad 44:a i världen, innebär coronakrisen en svår verklighet.

– Ekonomiskt är det tufft, man skulle kunna säga att jag är halvt arbetslös. Vi spelar inte och därmed finns det ingen inkomst. Nu finns det bara utgifter, säger hon i en intervju med SVT.

Både damtouren WTA och herrtouren ATP har ställt in allt spel fram till och med 13 juli. Wimbledon har ställts in. Det innebär att grässäsongen, veckorna inför Wimbledon, också stoppas. Därmed blir det inga tennisturneringar förrän tidigast i mitten av juli.

Inga bekymmer

Tennisens största stjärnor behöver inte bekymra sig över att inte få någon inkomst under några månader. Världsettan Novak Djokovic, som i rena prispengar spelat in motsvarande 1,4 miljarder kronor, har i stället skänkt motsvarande 11 miljoner kronor till sjukvårdsutrustning i hemlandet Serbien. Världstvåan Rafael Nadal har hjälpt till att samla in motsvarande 121 miljoner kronor för att bekämpa coronapandemin och världsfyran Roger Federer skänkte motsvarande 10 miljoner kronor för att hjälpa utsatta familjer i hemlandet Schweiz.

Sport

Uefa skjuter upp alla matcher tills vidare

Real Madrid och Manchester City är två av lagen som är kvar i kampen om Champions League-bucklan. Arkivbild.
Real Madrid och Manchester City är två av lagen som är kvar i kampen om Champions League-bucklan. Arkivbild.
Fotograf: Manu Fernandez/AP/TT
Sport
Sport Uefa rensar i kalendern för att ge plats för de europeiska ligorna att kunna spela färdigt.

Uefa har under eftermiddagen haft en videokonferens med de 55 medlemsnationerna med anledning av coronakrisens effekter på fotbollen. Från Sverige deltog generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Efteråt meddelade det europeiska fotbollsförbundet att samtliga matcher i Champions League och Europa League skjuts upp "tills vidare".

När den europeiska toppfotbollen stoppades av coronakrisens ankomst hade herrarnas Champions League och Europa League nått åttondelen på herrsidan och kvartsfinalen på damsidan.

Finalen för herrarna var schemalagd till Istanbul den 30 maj, damernas till Wien sex dagar tidigare och kampen om pokalen i Europa League skulle ha spelats i Gdansk den 27 maj.

Även kvalet till herrarnas fotbolls-EM kommer skjutas upp. Fyra playoffmatcher skulle ha spelats 28 och 31 maj, men Uefa har nu beslutat att samtliga av dessa senareläggs till 2021.

Det står även klart att samtliga landskamper i juni inte kommer att bli av som planerat utan kommer att skjutas upp tills vidare.

Att allt skjuts upp möjliggör för de nationella ligorna att kanske kunna spela färdigt under sommaren, om det är möjligt med tanke på coronaviruset.

För svenska damlandslaget innebär beskedet från Uefa att EM-kvalmötena med Slovakien (4 juni) och Island (9 juni) kommer få nya speldatum.

Herrlandslaget har å sin sida haft träningslandskamper inplanerade mot Finland den 4 juni och Danmark den 7 juni, men inte heller dessa kommer kunna spelas som planerat.

Sport

Uefa skjuter upp alla matcher tills vidare

Real Madrid och Manchester City är två av lagen som är kvar i kampen om Champions League-bucklan. Arkivbild.
Real Madrid och Manchester City är två av lagen som är kvar i kampen om Champions League-bucklan. Arkivbild.
Fotograf: Manu Fernandez/AP/TT
Sport
Sport Uefa rensar i kalendern för att ge plats för de europeiska ligorna att kunna spela färdigt.

Uefa har under eftermiddagen haft en videokonferens med de 55 medlemsnationerna med anledning av coronakrisens effekter på fotbollen. Från Sverige deltog generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Efteråt meddelade det europeiska fotbollsförbundet att samtliga matcher i Champions League och Europa League skjuts upp "tills vidare".

När den europeiska toppfotbollen stoppades av coronakrisens ankomst hade herrarnas Champions League och Europa League nått åttondelen på herrsidan och kvartsfinalen på damsidan.

Finalen för herrarna var schemalagd till Istanbul den 30 maj, damernas till Wien sex dagar tidigare och kampen om pokalen i Europa League skulle ha spelats i Gdansk den 27 maj.

Även kvalet till herrarnas fotbolls-EM kommer skjutas upp. Fyra playoffmatcher skulle ha spelats 28 och 31 maj, men Uefa har nu beslutat att samtliga av dessa senareläggs till 2021.

Det står även klart att samtliga landskamper i juni inte kommer att bli av som planerat utan kommer att skjutas upp tills vidare.

Att allt skjuts upp möjliggör för de nationella ligorna att kanske kunna spela färdigt under sommaren, om det är möjligt med tanke på coronaviruset.

För svenska damlandslaget innebär beskedet från Uefa att EM-kvalmötena med Slovakien (4 juni) och Island (9 juni) kommer få nya speldatum.

Herrlandslaget har å sin sida haft träningslandskamper inplanerade mot Finland den 4 juni och Danmark den 7 juni, men inte heller dessa kommer kunna spelas som planerat.

Sport

DBU: Damernas fotbolls-EM skjuts upp till 2022

Svenska stjärnbacken Nilla Fischer får vänta ännu ett år på fotbolls-EM om Sverige kvalar dit. Arkivbild.
Svenska stjärnbacken Nilla Fischer får vänta ännu ett år på fotbolls-EM om Sverige kvalar dit. Arkivbild.
Fotograf: Claude Paris/AP/TT
Sport
Sport Fotbolls-EM för damer skjuts upp ett år och kommer att spelas 2022.

Den 17 mars kom beskedet att fotbolls-EM för herrar flyttas fram ett år på grund av coronakrisens utbredning. Sedan dess har det också stått klart att en av följderna blir att även damernas Europamästerskap i England, som skulle ha spelats mellan den 7 juli och 1 augusti 2021, kommer att senareläggas.

Enligt det danska fotbollsförbundet, står det nu klart när det blir av, även om de exakta datumen inte ska vara fastställda. Damernas EM kommer även det att skjutas upp i ett helt år och avgöras sommaren 2022, skriver DBU på sin hemsida.

Det samma uppges gälla herrarnas U21-EM som skulle ha spelats nästa år, men än så länge har det europeiska fotbollsförbundet Uefa inte bekräftat när mästerskapen ska hållas.

Uefa höll på onsdagseftermiddagen en videokonferens för de 55 medlemsnationerna där det bland annat beslutades att samtliga Champions League- och Europa League-matcher kommer att skjutas upp tills vidare. Även de inplanerade landskamperna för juni kommer få nya speldatum.

Även flytten av OS i Tokyo, till sommaren 2021, innebar att det hade blivit svårt för damernas fotbolls-EM att arrangeras samma sommar.

Sport

Klart: Wimbledon ställs in

Serena Williams får inte spela i Wimbledon i år. Coronautbrottet stoppar turneringen hon vunnit sju gånger. Arkivbild.
Serena Williams får inte spela i Wimbledon i år. Coronautbrottet stoppar turneringen hon vunnit sju gånger. Arkivbild.
Fotograf: Tim Ireland
Sport
Sport Det blir ingen Wimbledonturnering i år.

"Det är med stor sorg som styrelsen för All England Club och tävlingsledningen i dag har beslutat att ställa in mästerskapet 2020 på grund av den oro för människors hälsa som är kopplad till coronapandemin", skriver arrangören på sin hemsida.

"Det finns ingen möjlighet att spela mästerskapet vid en annan tidpunkt den här sommaren, vilket utesluter att det skjuts upp."

Den 134:e upplagan av grand slam-turneringen kommer i stället att spelas 28 juni–11 juli nästa år.

Wimbledon har spelats varje år sedan starten 1877, förutom under första och andra världskriget.

Wimbledon är den andra av årets fyra grand slam-turneringar som påverkas av coronapandemin efter Franska mästerskapen. Men Paris-arrangörerna valde en annan väg och har flyttat evenemanget till slutet av september och början av oktober, bara två veckor efter att US Open i New York spelats färdigt.

All tennis på ATP- och WTA-tourerna är stoppad fram till och med den 7 juni.

Wimbledon skulle ha spelats mellan den 29 juni och 12 juli. Det är ännu oklart vad som händer med övriga grästurneringar, som traditionsenligt spelas som en uppladdning inför årets mest prestigefyllda evenemang.

Mikael Forsell/TT

Sport

Uefa skjuter upp alla matcher tills vidare

Real Madrid och Manchester City är två av lagen som är kvar i kampen om Champions League-bucklan. Arkivbild.
Real Madrid och Manchester City är två av lagen som är kvar i kampen om Champions League-bucklan. Arkivbild.
Fotograf: Manu Fernandez/AP/TT
Sport
Sport Uefa skjuter upp samtliga matcher i Champions League och Europa League tills vidare.

Uefa har under eftermiddagen haft en videokonferens med de 55 medlemsnationerna med anledning av coronakrisens effekter på fotbollen. Från Sverige deltog generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Nu står det klart att den europeiska toppfotbollen stoppas på såväl dam- som herrsidan.

Samtliga matcher i Champions League och Europa League kommer att "tills vidare" skjutas upp.

När den europeiska toppfotbollen stoppades av coronakrisens ankomst hade herrarnas Champions League och Europa League nått åttondelen på herrsidan och kvartsfinalen på damsidan.

Finalen för herrarna var schemalagd till Istanbul den 30 maj, damernas till Wien sex dagar tidigare och kampen om pokalen i Europa League skulle ha spelats i Gdansk den 27 maj.

Även kvalet till herrarnas fotbolls-EM kommer skjutas upp. Fyra playoffmatcher skulle ha spelats 28 och 31 maj, men Uefa har nu beslutat att samtliga av dessa senareläggs till 2021.

Det står även klart att samtliga landskamper i juni inte kommer att bli av som planerat utan kommer att skjutas upp tills vidare.

För svenska damlandslaget innebär detta att EM-kvalmötena med Slovakien (4 juni) och Island (9 juni) kommer få nya speldatum.

Herrlandslaget har haft träningslandskamper inplanerade mot Finland den 4 juni och Danmark den 7 juni, men vad som händer med dessa möten är i nuläget oklart.

NÄSTA ARTIKEL