Ekonomi

Flera bolag sänker utdelning till ägare

Sandvik föreslår att utdelningen justeras. Arkivbild.
Sandvik föreslår att utdelningen justeras. Arkivbild.
Fotograf: Johanna Norin/TT
Ekonomi
Ekonomi Flera svenska storbolag föreslår sänkt aktieutdelning. Telia, SJ och Sandvik följer alla samma väg.
PREMIUM

Telia föreslår en sänkt aktieutdelning från tidigare 2:45 kronor till 1:80 kronor, skriver bolaget i ett pressmeddelande. Telejätten meddelar samtidigt att tidigare angivna utsikter för 2020 inte kommer att nås.

"Effekten av pandemin kommer att ha en betydande negativ påverkan på TV och mediaenheten. Trots en ökad konsumtion av tv vilket har lett till en ökad räckvidd för våra populära tv-kanaler, har vi sett en snabb nedgång i annonsintäkter. Att sportevenemang ställs in globalt har dessutom påverkat våra intäkter från betalkanaler negativt", säger Christian Luiga, tillförordnad vd, i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Börslyft tilltar ytterligare

Stockholmsbörsens återhämtning efter coronakraschen i mars fortsätter. Från botten den 23 mars har OMXS-index nu stigit över 30 procent. Arkivbild.
Stockholmsbörsens återhämtning efter coronakraschen i mars fortsätter. Från botten den 23 mars har OMXS-index nu stigit över 30 procent. Arkivbild.
Fotograf: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen fortsätter upp i linje med ledande Europabörser.
Uppgången tilltog under förmiddagen och vid 13-tiden är det breda OMXS-indexet upp 1,1 procent.

Uppgången är bred med flertalet av börsjättarna på plus. Mest uppåt i kraft av indextyngd drar läkemedelsjätten Astra Zeneca, plus 2,7 procent.

En annan vinnare, utanför tungviktarlistan, är tyska Traton, helägare av Scania, efter beslutet att inte dela ut Scanias vinst till Tratons aktieägare. Aktien stiger sex procent.

SAS-aktien går mot strömmen och rasar tio procent efter en väntad men ändå katastrofal kvartalsrapport.

Uppgången innebär att den breda återhämtningen på Stockholmsbörsen fortsätter. OMXS-index har sedan coronakraschens bottennapp den 23 mars nu lyft med över 30 procent.

Världsrekord i myndighetsåtgärder

Gigantiska penning- och finanspolitiska stimulanser och stödåtgärder driver utvecklingen samtidigt som stora ekonomier som varit nedstängda av smittskyddsåtgärder nu börjar öppnas upp.

– Vi har ju sett ett världsrekord i olika typer av myndighetsåtgärder, både vad gäller likviditetsstöd från centralbanker men också finanspolitiska stimulanser. Det är en viktig bottenplatta, säger Mikael Sarwe, strateg på storbanken Nordea.

Enstaka tecken på forskningsframsteg vad gäller försöken att få fram vaccin och mediciner för att behandla covid-19 bidrar också.

Att det vänder så markant uppåt hänger även ihop med hur stora investerare och marknadsaktörer positionerar sig och vilka risker de är beredda att ta, enligt Sarwe. När pandemin slog till och allt vände nedåt befann sig många av världens börser på historiska toppnivåer och de flesta räknade med att börsuppgången skulle fortsätta 2020.

– Institutionella pengar, privatpersoner och hedgefonder låg positionerade, även i optionsmarknaden, för att det skulle gå upp. Under börsfallet skedde sedan ganska stora justeringar i de här positionerna, säger Sarwe.

Pendeln har svängt

Många gick snabbt från att ta stora risker och ha en övervikt aktier i portföljen till att dra ned på riskerna och satsa mer på likvida och säkra tillgångar.

Denna pendel har nu svängt, inte bara för stora bolag som ser ut som vinnare i krisen. Det syns en bred ökning av risktagandet på aktiemarknaden och även fallande riskpremier på obligationsmarknaden.

– Det sker en breddning av rallyt nu, ett bredare risktagande, säger Sarwe.

Inköpschefsindex och andra indikatorer pekar samtidigt tvärt uppåt från de historiska ras som kom när coronakrisen bröt ut.

Tror inte på börsplus i år

Trots de gångna veckornas börslyft återstår drygt 15 procent i börslyft för att Stockholmsbörsen ska ha återtagit hela det ras som ägde rum från den historiska toppen den 19 februari i år.

TT: Tror du på plus i år?

– Det tror jag inte. Min gissning är att det har gått lite väl snabbt och att stämningsläget står inför utmaningar i sommar och in mot hösten, när det visar sig att de här V-formade studsarna uppåt i enkäter inte riktigt stämmer med vad vi ser i verklig ekonomisk aktivitet, säger Sarwe.

Han tror social distansering kommer ligga som en våt filt över den globala ekonomin länge och att företag kommer att dra sig för att satsa fullt ut igen vad gäller återanställningar.

TT: Är börslyftet på över 30 procent sedan mars orimligt?

– Det har gått för snabbt, säger han.

– Men jag förstår dynamiken, orsakerna till att det blir så här. Storleken på börslyftet blir ju en effekt av att fallet (i mars) var det snabbaste vi hittills ha sett i aktiemarknaden någonsin.

Ekonomi

Scania drar tillbaka utdelningsförslag

Lastbilstillverkaren Scania drar tillbaka utdelningsförslaget till aktieägarna. Arkivbild.
Lastbilstillverkaren Scania drar tillbaka utdelningsförslaget till aktieägarna. Arkivbild.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Ekonomi
Ekonomi Lastbillstillverkaren Scania drar tillbaka utdelningsförslaget till Traton. Det tyska ägarbolaget Traton går därmed miste om 6,2 miljarder kronor.
Från fackligt håll gläds man över beslutet.

Osäkerhet kring det ekonomiska läget på grund av coronapandemin anges som orsak enligt pressmeddelandet från Scania. Samtidigt har Tillväxtverket meddelat att bolag som lämnar koncernbidrag också diskkvalificerar sig för statligt stöd till korttidspermittering – något som Scania valt att göra sedan slutet av mars.

Lisa Lorentzon, ordförande för Akademikerföreningen på Scania, är därför glad över beskedet:

– Det är absolut välkommet från vår sida. För vår del har det riskerat att göra att vi inte får stöd för korttidsarbete. Därför har vi också tyckt att det varit viktigt, båda för att företaget behöver pengarna i rådande situation men också för att vi ska uppfylla Tillväxtverkets regler, säger hon till TT.

TT: Har det funnits oro för vilken väg man ska välja?

– Bland medlemmarna har det funnits oro för att vi ska gå ned på korttidsarbete men det sedan egentligen inte fått någon effekt men vi har haft en bra dialog med vår ägare och de haft en god förståelse för vår situation. Där har det inte brustit,

Det tyska bolaget som äger 100 procent av Scania skulle annars fått en planerad utdelning på 6,2 miljarder kronor. Scania ska nu hålla årsstämma den 25 juni. På Stockholmsbörsen får dagens besked en positiv reaktion för Traton som rusar nästan sex procent.

Tobias Österberg/TT

Ekonomi

SAS jagar pengar hos ägarna

Sedan den 18 maj måste all personal och alla över sex år som reser med SAS bära munskydd. Arkivbild.
Sedan den 18 maj måste all personal och alla över sex år som reser med SAS bära munskydd. Arkivbild.
Fotograf: Vidar Ruud/NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi SAS vädjar till ägarna om kapital för att överleva krisen. "Intensiva och konstruktiva" diskussioner förs med svenska och danska staten.
– Vi pratar om ett betydande belopp, säger Rickard Gustafson, vd för SAS till TT.

Omfattande åtgärder för att minska kostnader som korttidspermitteringar och storvarsel räcker inte. För SAS är det nödvändigt att söka stöd hos ägare för att hålla i gång verksamheten på den låga nivån som råder.

– Ska vi överleva och skapa en långsiktigt fungerande affär då måste vi inte bara få tillgång till lån, utan också återställa vår balansräkning. Vi behöver rekapitalisera bolaget. Det klarar inte vi utan stöd från våra huvudägare, säger Rickard Gustafson.

Bolaget får tummen ned på börsen och SAS aktie rasar runt nio procent.

Behov av miljarder

I slutet av april hade SAS 4,2 miljarder kronor i sin kassa. I början av maj fylldes den på med hjälp av ett treårigt lån på 3,3 miljarder kronor, med garantier från den svenska och danska staten som också är huvudägarna i SAS. Rickard Gustafson bedömer likviditeten som god i nuläget men bolaget blöder varje dag merparten av flottan står på marken.

Det är därför nya diskussioner har inletts med ägarna under senare tid. Målet är enligt vd att kunna presentera en mer detaljerad rekapitalisering för marknaden i juni. Rickard Gustafson vill inte säga mer än att diskussionerna handlar om betydande belopp som behövs för att överleva.

Analytikern Jacob Pedersen på danska Sydbank, som sedan länge bevakar SAS och flygbranschen, säger till nyhetsbyrån Ritzau att SAS kan behöva ta in upp emot sju miljarder kronor i nytt kapital. Ett sätt kan vara genom nyemission av aktier till de nuvarande ägarna, enligt Pedersen. Och det bedömer han skulle kunna ställa saker på sin spets när det gäller ägandet där han tror att danska staten har ett intresse av att stärka sin kontroll över bolaget.

– Svenskarna har tidigare angett att de inte är långsiktiga ägare i SAS, säger Jacob Pedersen till Ritzau.

Långsam återhämtning

SAS har också vänt sig till norska staten, som sålde sitt ägande 2018, med hopp om ytterligare en kreditfacilitet.

– Vi är i en aktiv diskussion med norska staten och försöker finna lösningar på hur vi ska kunna få tillgång till en sådan facilitet på ett sätt som fungerar för SAS. Och jag har en stor tro på att vi kommer att finna en lösning, säger Rickard Gustafson.

SAS kvartalsrapport för perioden februari till april, andra kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår visade som väntat på en brakförlust, minus 3,7 miljarder före skatt. Det som började med reserestriktioner till Kina blev snabbt en global kris för flygbranschen när coronapandemin drog ner efterfrågan på resor till nära noll.

SAS som under senare tid främst trafikerat ett fåtal inrikeslinjer i Sverige och inrikestrafiken i Norge, öppnar under juni några fler linjer. Det betyder att man då går från 15 flygplan i trafik till 30. Men återhämtningen beräknas ta flera år. Inte förrän 2022 tror Rickard Gustafson att efterfrågan på flygresor är tillbaka på samma nivåer som före krisen.

– Sommaren kommer inte att bli den sommar vi hade förutsatt när vi startade det här året. Ett visst resande kommer att komma upp men det kommer att vara en bråkdel av vad vi hade tänkt oss, säger han.

FAKTA

Fakta: SAS delår i siffror

Siffror i miljoner kronor om inget annat anges.

Källa: SAS

Ekonomi

Ikea snart tillbaka på banan

Tidigare tomma varuhus på väg att öppna igen. Arkivbild.
Tidigare tomma varuhus på väg att öppna igen. Arkivbild.
Fotograf: Frank Rumpenhorst/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Möbeljätten Ikea är på väg att gradvis öppna alla sina 442 varuhus världen över, meddelar en talesperson för företaget.

Omkring 350 varuhus, som varit tillfälligt stängda till följd av coronapandemin, öppnar nu gradvis och resterande 100 väntas öppna kommande veckor, enligt nuvarande plan.

Samtidigt meddelar ledningen för Inter Ikea att expansionen i Chile fördröjs ytterligare, till 2022, i spåren av krisen.

Ekonomi

Swedbanks styrelse får ansvarsfrihet

Swedbanks styrelseordförande Göran Persson med bankens vd Jens Henriksson. Arkivbild.
Swedbanks styrelseordförande Göran Persson med bankens vd Jens Henriksson. Arkivbild.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Ekonomi
Ekonomi Aktiespararna ville se att Swedbanks förra styrelse skulle nekas ansvarfrihet efter penningtvättsskandalen som briserade 2019. Men som väntat gick storägarna på den motsatta linjen. Den enda som årsstämman inte ger ansvarsfrihet är den före detta vd:n Birgitte Bonnesen.

Lars Idermark avgick som styrelseordförande för Swedbank i april 2019, efter flera avslöjanden om misstänkt penningtvätt i banken. Men ansvarsfriheten för året får han, liksom alla som satt i hans styrelse, alltså från årsstämman.

I ett utlåtande från februari anser Swedbanks revisorer att stämman bör ge styrelsen ansvarsfrihet, men inte ge det till den förre vd:n Birgitte Bonnesen. Och stämman gick helt på revisorernas linje, vilket innebär att Bonnesen kan stämmas av Swedbank för hur hon agerat under tiden som vd.

Innan beslutat pläderade Aktiespararnas vd Joakim Olsson för nekad ansvarsfrihet.

– Det är inte rimligt att furstens undersåtar ska offras och ta det offentliga ansvaret och få all skuld, samtidigt som Lars Idermark och dennes styrelse går fri från ansvar. Styrelsen har ett tydligt ansvar för det som inträffat.

Men när stämmans ordförande Wilhelm Lüning ställde frågan till stämman var det tydligt att storägarna stod på den gamla styrelsens sida.

Städar uppifrån

Under inledningen av stämman höll vd Jens Henriksson ett anförande om bankens verksamhet. Det blev dock betydligt kortare än vanligt, med hänvisning till den pågående pandemin.

– Mitt uppdrag när jag tillträdde som vd var att städa upp efter penningtvättsproblemen, och utveckla banken. Mitt i det kom coronakrisen. Men till skillnad från finanskriserna är att bankerna denna gång är en del av lösningen och inte problemet, säger Jens Henriksson.

Vd:n tog också upp de problem banken haft med penningtvätt.

– Swedbank har inte haft tillräckligt bra styrning och internkontroll. För att komma tillrätta med problemet har stora förändringar gjorts: ny styrelse, ny ordförande, ny vd, ny chef för regelefterlevnad, och ny chef för svensk verksamhet. Trappan städas uppifrån.

2,6 miljoner

Henriksson avslutade med en framåtblick.

– Sverige kommer gå igenom tre faser, mitigering, en uppstart av ekonomin, och sedan en lång, mödosam resa tillbaka till en fungerande ekonomi.

Även Swedbanks ordförande Göran Persson höll ett anförande, men innan kamerorna hade slagits på, så journalisterna på plats kunde inte ta del av det.

Senare under stämman kommer aktieägarna bland annat ta ställning till styrelsens arvoden, som föreslås vara oförändrade. Det skulle innebära att ordförande Göran Persson även nästa år kan räkna hem 2,6 miljoner kronor för uppdraget, och övriga styrelseledamöter drygt 600 000 kronor.

FAKTA

Fakta: Swedbank och penningtvätt

Kritiken mot storbanken Swedbanks arbete mot penningtvätt spetsades till i mars i år, när advokatbyrån Clifford Chance presenterade en utredning som hade beställts av banken själv.

Några dagar senare slog sedan Finansinspektionen (FI) till med rekordböter på fyra miljarder kronor, sedan myndigheten efter utdragen utredning tillsammans med baltiska kollegor kunnat konstatera att Swedbank systematiskt och under lång tid brustit i sitt arbete mot vad som verkar ha varit omfattande penningtvätt med hjälp av konton i banken.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Fortsatt hårt tryck på Spelinspektionen – 95 spelbolag beviljats licens

Casinofeber Nio månader efter nya spellagen och intresset är fortsatt skyhögt. 95 spelbolag har beviljats svenskt spellicens och tillsammans driver de närmare 200 spelsidor. Casinofeber hjälper dig att hitta aktören som passar dig allra bäst.

Få har missat den tillväxt som har skett på spelmarknaden sedan den nya spellagen infördes vid årsskiftet. Regeringens beslut om att släppa på sitt monopol i utbyte mot en spelskatt och krav på spellicens, förvånade nog många, men har alla redan visat sig vara ett smart och strategiskt drag.

Även om det låter motsägelsefullt har nämligen den svenska regeringen lyckats återta kontrollen över en svårkontrollerad marknad. Dessutom klirrar det fint i statskassan – en miljardjackpot för staten, som Svenska Dagbladet uttryckte det.

Att skaffa en spellicens är både kostsamt och kommer med en hel del skyldigheter. Bland annat måste spelbolagen värna om sina användares spelvanor och hantera alla personuppgifter med största varsamhet. Med spelskatten gör också staten miljarder i vinst.

Närmare 200 spelsidor på den svenska marknaden

Skeptiska röster trodde att regleringen skulle skrämma bort spelbolagen, men nu rapporterar Spelinspektionen att hela 95 spelbolag har beviljats spellicens sedan årsskiftet. De flesta av dessa driver dessutom mer än en spelsida. Totalt rör det sig om närmare 200 olika casinosidor att välja och vraka mellan.

Även om det är härligt med valfrihet, innebär också det enorma utbudet att det kan vara svårt att orientera sig och hitta den aktör som passar en allra bäst. Både när det kommer till erbjudanden och gränssnitt. För en stor del av spelnöjet ligger i att bruka en tjänst som känns rätt.

Casinofeber guidar dig

Hos jämförelsesidan Casinofeber.se hittar du den bästa listan över casinon på nätet. För att sammanställa listan har Casinofeber tagit hänsyn till variabler som: välkomstbonusar, spelutbud, användarnöjdhet och fördelaktiga tekniska lösningar.

I den sista kategorin hittar vi en rad funktioner som förbättrar användarupplevelsen. Exempelvis möjligheten att kunna legitimera sig direkt med hjälp av BankID istället för att behöva dela med sig av känsliga personuppgifter, och smidiga betallösningar som PayPal och Swish.

Förutom att det går snabbare att göra insättningar och uttag med den här typen av tredjepartstjänster, än vad en vanlig banktransaktion gör, så behöver man inte heller dela med sig av sina kontouppgifter. Något som fler och fler uppskattar.

Casinofeber ser också till att hela tiden hålla sina up to date, så att besökaren alltid kan känna sig trygg med att rekommendationerna är aktuella.

Spelintresset ser inte ut att minska och fler spelbolag kommer att dyka upp inom kort. Casinofeber hjälper dig att hålla dig uppdaterat och noterar dig så fort någon ny spännande aktör gör entré på den svenska spelmarknaden.

Ekonomi

Coronadeppen håller greppet om ekonomin

Svajigt läge. Arkivbild.
Svajigt läge. Arkivbild.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Ekonomi
Ekonomi Coronakrisens allra värsta dagar kan ligga bakom oss. Men de ekonomiska utsikterna är fortsatt mycket dystra, visar nya indikatorer från Konjunkturinstitutet (KI)

Synen på den egna ekonomin de kommande tolv månaderna är inte längre lika nattsvart som i april, visar barometerindikatorn från Konjunkturinstitutet (KI) för maj. Indikatorn stiger från rekordlåga 60 till 64,1.

Men orosmolnen finns kvar, med utbredd pessimism bland många företag och hushåll. Indikatorns nivå är fortfarande bland de lägsta som har uppmätts.

– Helhetsintrycket av barometerindikatorn är att det fortfarande är väldigt osäkert om utvecklingen framöver, säger Andreas Wallström, tillförordnad chefsekonom på Swedbank.

Inte så illa som det såg ut

Han beskriver stämningen som "väldigt dämpad" utifrån vad som framkommer av rapporten från KI.

– Även om det inte är riktigt så illa som det såg ut i april.

Avgörande för den ekonomiska utvecklingen är hur själva smittspridningen utvecklas, enligt Wallström. Och där är trenden just nu positiv för både Sverige och EU, om man räknar antalet som dör på grund av viruset per dag och hur många som vårdas för covid-19.

– Vi har också sett en öppning av flera samhällen, så det är klart att det förbättrar stämningen något, säger Wallström.

Enligt KI svarade drygt 60 procent av företagen i tillverkningsindustrin att de redan har påverkats negativt av coronapandemin samtidigt som 86 procent bedömer att de kommer att påverkas negativt.

Nästan tre fjärdedelar, 70 procent av de tillfrågade företagen, uppgav att de tvingats minska produktionen till följd av leveransproblem. En nästan lika stor andel, 65 procent, uppgav minskad efterfrågan som en orsak till att produktionen dragits ned. Vissa företag, 30 procent, angav även personalbrist som en orsak.

"Det är tydligt att motorfordonsindustrin – som i hög utsträckning är en bransch som är exportberoende – är hårdare drabbat jämfört med sektorn som helhet", skriver KI.

Utesluter inte bakslag

Andreas Wallström ser en långsam ekonomisk återhämtning framför sig.

– Det gäller inte minst inom industrin, där många företag har långa produktionskedjor och för att det ska bli någon produkt producerad till slut krävs det att alla länkar i kedjan fungerar.

Han utesluter samtidigt inte att det kommer bakslag vad gäller covid-19.

– Det finns en ganska stor risk att vi får leva med det här under åtminstone en ganska stor del av 2020 och det finns en stor risk för en andra våg. Och om det blir så tror jag att vi får leva med ganska låga nivåer vad gäller stämningsläget, säger Wallström.

Han tillägger samtidigt att han är positivt överraskad över att detaljhandeln inte drabbades värre i april än vad Statistiska centralbyråns siffror visar.

Jämfört med mars ökade detaljhandeln med 0,2 procent, med draghjälp från ökad e-handel och rekordförsäljning i byggvaruhusen. Samtidigt rasar försäljningen i klädbutiker och i andra delar av detaljhandeln, som försäljningen av klockor, glasögon, smycken och leksaker.

– Det är slående hur motståndskraftig detaljhandeln är totalt. Men det är klart, ser man till hela hushållens konsumtion är det ju mycket tjänstekonsumtion som har gått förlorad de här månaderna. Frisörtjänster, till exempel – och restauranger, säger Wallström.

Joakim Goksör/TT

FAKTA

Fakta: KI-indikator vänder uppåt från bottennivåer

Barometerindikatorn från Konjunkturinstitutet (KI) steg från rekordlåga 60 i april till 64,1 i maj. Men nivån är fortfarande bland de lägsta som har uppmätts.

Tillverkningsindustrins konfidensindikator steg samtidigt med 5,4 enheter till 76,8.

Bygg- och anläggningssektorn verkar än så länge klarat krisen betydligt bättre än andra. Sektorns indikator sjönk dock 4 enheter till 89,0 i maj.

För tjänstesektorn steg konfidensindikatorn 2,6 enheter till 52,6 och indikatorn ligger därmed kvar på historiskt låga nivåer.

Hushållens konfidensindikator steg med 3,1 enheter till 77,3. Även detta är vad KI beskriver som "en mycket låg nivå". Nivån kan jämföras med 100,8 så sent som i mars.

Källa: KI

Ekonomi

Handeln minskade med 1,3 procent

Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Detaljhandelns försäljningsvolym minskade med 1,3 procent i april jämfört med motsvarande månad i fjol. Dagligvaruhandeln minskade med 2,6 procent och sällanköpsvaruhandeln minskade med 1,8 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Mellan mars och april ökade detaljhandelns försäljningsvolym, försäljningen i fasta priser, med 0,2 procent.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Staten blöder 39 miljarder – på en månad

Finansminister Magdalena Anderssons (S) lador töms nu i rask takt. Arkivbild.
Finansminister Magdalena Anderssons (S) lador töms nu i rask takt. Arkivbild.
Fotograf: Ali Lorstani/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Underskottet i statsbudgeten landade på 38,8 miljarder kronor i april, framför allt som en konsekvens av de vidlyftiga stöden till företagens permitteringar och minskade skatteintäkter.

Närmare 18 miljarder kronor betalades ut till företag i form av permitteringsstöd under månaden, enligt Ekonomistyrningsverkets beräkningar. Även utgifterna för sjukpenning och tillfällig föräldrapenning ökade stort under coronakrisen när reglerna gjorts mer förmånliga för hushållen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL