Inrikes

Slopar kravet på läkarintyg

Försäkringskassan tar tillfälligtvis bort kravet på sjukintyg. Arkivbild.
Försäkringskassan tar tillfälligtvis bort kravet på sjukintyg. Arkivbild.
Fotograf: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes Försäkringskassan slopar kravet på läkarintyg vid ansökan om sjukpenning efter dag 14.

Regeringen har slopat arbetsgivarnas ansvar för sjuklöneperioden som normalt gäller de första 14 dagarna när en anställd är sjuk och frånvarande från jobbet. Även karensdagen är tillfälligt borttagen, har regeringen bestämt i de många krispaket som lagts fram.

Men besluten är inte formellt spikade varför Försäkringskassan inte med någon bestämdhet kan säga exakt hur de nya villkoren är tänkt att gälla. Myndigheten har fått mängder av ansökningar om slopad karens, men de ligger vilande tills vidare, enligt Ulrika Havossar, försäkringsdirektör på avdelningen för sjukförsäkringen.

Tanken sen, när besluten klubbats, innan dess kan inte myndigheten göra något, är att den sjukskrivne får ansöka om ersättning för karensavdrag hos Försäkringskassan och att arbetsgivare ska ersättas för kostnader för sjuklön.

Det myndigheten nu har beslutat gäller att läkarintyg inte behövs för att få sjukpenning enligt de gamla reglerna, det vill säga från dag 14.

Orsaken är att lätta på trycket från vården som därmed ska slippa skriva ut sjukintyg.

Olle Lindström/TT

Inrikes

Våren avancerade med försiktiga steg

Vädret normaliserades i mars, konstaterar SMHI. Arkivbild.
Vädret normaliserades i mars, konstaterar SMHI. Arkivbild.
Fotograf: Gorm Kallestad/NTB/TT
Inrikes
Inrikes Våren drog sig norrut i slutet av mars – men bara i en begränsad fläck på Sverigekartan.

Den sista mars var snödjupet 229 centimeter i Katterjåkk i Lapplandsfjällen.

Några dagar tidigare blev det meteorologisk vår i en mindre del av Mellansverige, ett område som delades av Gästrikland, Hälsingland, Västmanland och Uppland.

"Även i delar av Värmland gjorde våren formellt intåg", noterar SMHI i sin preliminära sammanfattning av den gångna månaden. Söderut har det redan varit vår i flera veckor.

De ytterligheter i temperaturer som så här långt hunnit registreras under mars var plus 14,6 grader i skånska Osby den 28 respektive minus 32,4 i Naimakka i norra Lappland den 4.

Mars bjöd också på ordentligt blåsväder. Stormen Laura drog fram i söder med orkanstyrka i byarna, allra värst över Hanö i Blekinge med 37,8 meter per sekund.

Överlag var månaden varmare än brukligt, men inte med lika stora avvikelser som i början av året.

"Ingen station hade en medeltemperatur under det normala för mars månad", konstaterar myndigheten.

"Efter två månader som bjudit på mycket milt väder blev mars en mer normal månad både vad gäller temperaturen i synnerhet och växlingarna i väder i allmänhet".

FAKTA

Fakta: Då kommer våren

Enligt SMHI definieras vårens ankomstdatum som det första dygnet av sju med vårtemperaturer (dygnsmedeltemperatur över 0,0 grader). Det gör alltså att datumet kan bestämmas först i efterhand.

Inrikes

Viruskris kan bli dödsstöt för aprilskämt

Många mediehus väljer i år att inte publicera aprilskämt i tidningen, däribland Göteborgs-Posten. Arkivbild.
Många mediehus väljer i år att inte publicera aprilskämt i tidningen, däribland Göteborgs-Posten. Arkivbild.
Fotograf: Adam Ihse/ TT
Inrikes
Inrikes Flygande spårvagnar, ett Öland på drift mot fastlandet och en nylonstrumpa över teven.

Sedan tidigare har flera svenska mediehus valt att sluta med aprilskämt – det finns redan alldeles för mycket vilseledande information på nätet, och tidningarna bör i stället stå för trovärdighet, har många resonerat. Och med anledning av allmänhetens behov av korrekt och tillförlitlig information i spåren av coronaviruset fortsatta spridning i Sverige och världen verkar allt fler utgivare ansluta till den inställningen.

Erik Isberg, redaktionsansvarig och ansvarig utgivare på Folkbladet , tar fasta på att många nu tror att pandemin är på väg att följas av en infodemi, det vill säga en global ryktesspridning:

"I det här läget är trovärdiga mediers roll extra viktig. Hos oss ska du kunna lita på den information som ges. Att nu medverka till att sprida osanna uppgifter, om än på ett oskyldigt sätt, skulle vara direkt fel".

Isberg lovar dock att återgå nästa år "i en förhoppningsvis ljusare värld och med ett gladare skämt".

Skojar inte till det

nyhetschef Gerth Hedberg skriver att tidningen i år frångår sin tradition att skoja till det den 1 april:

"Så du behöver inte leta efter någon artikel där vi försöker luras på ett klurigt sätt. Fokus måste nu ligga på att ta hand om sig själv och sin omgivning."

chefredaktör Christofer Ahlqvist fattade redan 2018, sitt första år som chefredaktör på tidningen, beslutet att inte publicera något aprilskämt.

"Jag resonerar då som nu att en tidning – vars viktigaste kapital är trovärdighet – inte kan missbruka det förtroendet genom att riskera att sprida falska nyheter", skriver Ahlqvist, och frågar sig nu om 2020 blir året då aprilskämtet drar sin sista suck i spalterna.

"Jag tycker att det vore förvånande om någon ansvarig utgivare i dessa tider bidrog till att sprida desinformation genom att publicera ett aprilskämt. Min gissning är att väldigt få kommer att kunna fortsätta med den här traditionen efter i år".

Inte normala tider

konstaterar kort och kärnfullt: "April april din dumma sill, vi hade lurat dig om det inte vore för det att vår chefredaktör inte vill".

Även VLT skippar aprilskämten i år, skriver tidningens chefredaktör och ansvarige utgivare Daniel Nordström i en krönika:

"Jag tror att de allra flesta uppskattar skämt, när de är bra. Men det är i normala tider. Just nu är emellertid ingenting som det brukar vara".

Det är helt enkelt inte läge att skämta just nu, anser Nordström:

"För oss på VLT är det så mycket viktigare att lägga all kraft på att göra just trovärdig och samhällsviktig journalistik inte minst om den sjukdom, oro och kris coronaviruset för med sig".

Toapapper i Sydsvenskan

Helt skämtfritt är det dock inte.

Bland annat noterar Trelleborgs Allehanda att Trelleborgs kommun byter namn till Anderslövs kommun: "Samtidigt flyttas hela tätorten till Anderslöv".

skriver att man i dag avsätter utrymme i papperstidningen som nödiga läsare som inte hamstrat toalettpapper kan använda för att torka sig med.

– Många har det helt enkelt skitjobbigt i dag. Vi funderade på hur vi kan göra nytta, citeras "tidningens papperschef" Closette Bidhén i artikeln.

Humor är ett viktigt verktyg för att vi tillsammans ska ta oss igenom denna prövning, skriver Sydsvenskan:

"Tanken med årets skämt var först och främst inte tänkt att lura er prenumeranter utan snarare framkalla ett eller annat skratt i dessa dystra tider".

Marc Skogelin/TT

Kjell Stensson stod 1962 för aprilskämtet som sannolikt lurat flest svenskar. En nylonstrumpa spänd över den svartvita skärmen skulle omvandla bilden till färg. Enligt uppgift klipptes hundratusentals strumpor sönder. Arkivbild
Kjell Stensson stod 1962 för aprilskämtet som sannolikt lurat flest svenskar. En nylonstrumpa spänd över den svartvita skärmen skulle omvandla bilden till färg. Enligt uppgift klipptes hundratusentals strumpor sönder. Arkivbild Fotograf: ULF STRÅHLE US

Inrikes

Mamma i Norrköping omhäktad

Mamman i Norrköping som misstänks för att ha vållat sin treåriga dotters död i slutet av januari har omhäktats vid Norrköpings tingsrätt. Arkivbild.
Mamman i Norrköping som misstänks för att ha vållat sin treåriga dotters död i slutet av januari har omhäktats vid Norrköpings tingsrätt. Arkivbild.
Fotograf: Vilhelm Stokstad/TT
Inrikes
Inrikes

Mamman i Norrköping som misstänks för att ha vållat sin treåriga dotters död i slutet av januari har omhäktats, rapporterar P4 Östergötland.

Hon häktas misstänkt för grovt vållande till annans död och även för nya misstankar gällande två fall av grov misshandel.

Kvinnan, som hela tiden nekat till brott, ska också genomgå en så kallad paragraf 7-undersökning där hennes psykiska status ska undersökas.

Den treåriga flickan hittades död i en lägenhet i centrala Norrköping i slutet av januari och de båda föräldrarna greps samma dag.

De satt häktade misstänkta för att ha orsakat hennes död, men pappan dog i häktet tidigare i februari.

Inrikes

Stopp för hamstring av läkemedel

Läkemedelsverkets generaldirektör Catarina Andersson Forsman och socialminister Lena Hallengren håller en pressträff i Rosenbad.
Läkemedelsverkets generaldirektör Catarina Andersson Forsman och socialminister Lena Hallengren håller en pressträff i Rosenbad.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes För att stoppa hamstring av läkemedel under coronakrisen förbjuder regeringen uttag för mer än tre månaders behov. Beslutet har redan trätt i kraft.

Hallengren menar att det inte finns en brist på läkemedel, men vill begränsa hur uttagen görs.

– Om alla hämtar ut en årsförbrukning av sitt läkemedel räcker inte läkemedlet till alla, säger hon.

Hallengren menar att bristen kan gälla vilka mediciner som helst.

– Det är en prövande tid för många och man känner oro för att ens medicin tar slut. Men man ska inte sitta hemma med läkemedel som någon annan behöver bättre., säger hon.

Kraftig efterfrågan

Enligt Lena Hallengren har man kunnat se en kraftig efterfrågan på läkemedel de senaste veckorna. Hon menar att det framför allt beror på ett ökat uttag på landets apotek.

– Om alla hämtar ut sin årsförbrukning blir det tomt i hyllorna på apoteken, då räcker inte läkemedlen till alla som fått det förskrivet. Om alla däremot tar ut för tre månader i taget, då hinner lagren fyllas på. Då kan vi undvika att någon blir utan.

För några veckor sedan genomförde apoteksbranschen i dialog med Läkemedelsverket frivilliga begränsningar i uttaget av receptförskrivna läkemedel, men effekten har inte varit tillräcklig, enligt Hallengren.

Läkemedelsverket vände sig därför till regeringen med en hemställan om den begränsning som nu införs.

– Vi kan överleva att människor köper för mycket toalettpapper, men när man köper för mycket av ett läkemedel som är förskrivet, så det bara räcker till hälften eller till 75 procent, så kan det få otroligt allvarliga konsekvenser för den som inte får läkemedlet, säger Lena Hallengren.

Många har köpt medicin

I dag ingår läkemedel i högkostnadsskyddet om man tar ut en förbrukning på högst tre månader, men om patienten själv betalar kan hen ta ut en hel årsförbrukning av ett receptförskrivet läkemedel.

– Det är många patienter som på sistone har använt sig av den möjligheten, säger Hallengren.

De nya reglerna började gälla vid midnatt, natten till i dag, och kommer att gälla tills vidare.

– När behovet upphör kommer också restriktionerna att upphävas, säger Lena Hallengren.

"Vi har ingen brist"

Läkemedelsverkets generaldirektör Catarina Andersson Forsman ser likt Lena Hallengren inte någon brist på läkemedel i dag.

– I morse hade vi 14 restnoteringar relaterat till corona, men det berodde inte på brister utan på ökad efterfrågan. Vi har ingen brist. Det är ett viktigt budskap från mig, säger hon.

Redan tidigare hade Läkemedelsverket i uppdrag att se över läkemedelsförsörjningen i samarbete med olika berörda instanser, ett arbete som nu intensifieras.

– Vi har skapat strukturer både för att kommunicera information runt hur tillgången är av aktuella läkemedel, och också se till att vi kan kommunicera med olika aktörer för att underlätta så att substanser kan hamna där de behövs. Det vi verkligen vill bidra till är att vi har en jämlik tillgång till läkemedel, säger Andersson Forsman.

Socialminister Lena Hallengren. Arkivbild.
Socialminister Lena Hallengren. Arkivbild. Fotograf: Jonas Ekströmer/TT

FAKTA

Fakta: Så fungerar högkostnadsskyddet

Högkostnadsskyddet innebär att du betalar sammanlagt högst 1 150 kronor för besök i öppenvården under en period på tolv månader. En region kan dock bestämma om ett lägre belopp.

När patienten betalat upp till den summa som regionen bestämt får man ett så kallat frikort. Under den perioden som kortet gäller betalar patienten inte för sina besök.

Perioden börjar räknas vid ditt första besök, oavsett när under året du gör besöket.

Frikortet gäller i alla regioner i Sverige.

Källa: Vårdguiden 1177

Inrikes

TT-FLASH: Högkostnadsskyddet begränsas

Inrikes
Inrikes Högkostnadsskydd för läkemedel begränsas för att stoppa hamstring, säger socialminister Lena Hallengren (S)

Inrikes

Myndigheterna rapporterar för få it-incidenter

Med anledning av it-skandalen på Transportstyrelsen förhördes före detta infrastrukturminister Anna Johansson (S) av Konstitutionsutskottet. Arkivbild
Med anledning av it-skandalen på Transportstyrelsen förhördes före detta infrastrukturminister Anna Johansson (S) av Konstitutionsutskottet. Arkivbild
Fotograf: Christine Olsson/TT
Inrikes
Inrikes Förra året rapporterade myndigheterna in 296 allvarliga it-incidenter till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), visar årsrapporten för 2019. Det anser myndigheten är alldeles för få.

– Vi tycker att det är anmärkningsvärt att så få rapporter om allvarliga it-incidenter kommer in till oss samtidigt som handhavandefelen ökar. Med tanke på att vi är mitt uppe i en digitalisering av samhället är det något vi borde ta ett samlat grepp kring, säger Samuel Taub, ansvarig för analysprogrammet på avdelningen för cybersäkerhet på MSB.

Blixten slog ner

Årsrapporten visar att 296 allvarliga it-incidenter i fjol ägde rum på de 251 myndigheter, som är skyldiga att rapportera in incidenterna till MSB. Bland annat slogs en dator ut på en myndighets samhällskritiska verksamhet i nästan ett dygn. Ingen reservdator fanns på plats, utan en tekniker var tvungen att ta med sig en dator från en annan ort och konfigurera den.

MSB konstaterar att bristande rutiner förvärrade konsekvenserna av incidenten.

– Slutsatsen av rapporten och den här incidenten är att ett bra systematiskt riskbaserat informationssäkerhetsarbete i botten höjer lägstanivån väldigt mycket och incidenter som denna skulle få mildare konsekvenser, eller inte få sådana konsekvenser över huvud taget, säger Samuel Taub.

Målet är att antalet it-incidenter ska minska.

– Vi vill ha upp rapporteringsgraden för att vi vill veta vad som händer. Vi vill få en bättre bild för att kunna och stötta myndigheterna att arbeta på ett hållbart och säkert sätt, säger han.

Snabb digitalisering

I rapporten konstateras bland annat att handhavandefelen ökar.

– Det kan bero på att digitaliseringen går snabbt och då är det lätt att digitalisera på ett sätt som varken är säkert eller hållbart. Det beror inte på att personer som jobbar med it på myndigheterna är dåliga, utan på att de inte alltid har rätt förutsättningar och att man på ledningsnivå inte prioriterar de här frågorna, säger Samuel Taub.

Han pekar på att en viktig lärdom efter skandalen på Transportstyrelsen då känslig information ur bland annat körkortsregistret blev tillgänglig för personal utomlands som inte var säkerhetskontrollerad.

– Det som hände på Transportstyrelsen är ett ankare när man talar om informationssäkerhet i Sverige. Det är det man återkommer till. Men allvarliga it-incidenter kommer inte att upphöra, utan det är snarare är önskvärt att man drar lärdom av konsekvenserna för att de positiva effekterna av digitaliseringen inte ska förstöras av att inneboende svagheter byggs in, säger Samuel Taub.

Petronella Uebel/TT

FAKTA

Fakta: It-incidenter

296 allvarliga it-incidenter rapporterades in till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) under 2019. Det är en incident mindre än året före. Antalet handhavandefel ökade från 42 till 68, medan antalet angrepp minskade från 73 till 62.

Tre av fyra av it-incidenter bedömdes ha fått begränsade eller stora konsekvenser under 2018 och 2019. Andelen incidenter som fick mycket allvarliga konsekvenser låg strax över 10 procent.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Inrikes

Fem åtalas för mord i Sundsvall

Fem personer har åtalats misstänkta för att ha mördat en man i 30-årsåldern i Sundsvall i höstas. Arkivbild.
Fem personer har åtalats misstänkta för att ha mördat en man i 30-årsåldern i Sundsvall i höstas. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Fyra män och en kvinna har åtalats misstänkta för att ha mördat en man i 30-årsåldern Sundsvall i november förra året.

Enligt stämningsansökan har de fem, tillsammans och i samförstånd, dödat mannen genom ett flertal slag mot huvud och kropp samt med ett flertal hugg med ett skarpt föremål mot bål och ben.

De ska ha begått gärningen med uppsåt och genom sitt agerande visat synnerlig hänsynslöshet och råhet.

En av de fem ska också ha undanröjt bevis om mordet genom att bränna kläder som bars av en av de åtalade vid brottet och åtalas även för skyddande av brottsling.

De åtalade är mellan 19 och 25 år gamla.

Inrikes

Nya miljarder till vårdutrustning och tester

Anders W Jonsson (C). Arkivbild.
Anders W Jonsson (C). Arkivbild.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes Socialstyrelsen ska få möjlighet att låna fem miljarder kronor av Riksgäldskontoret för att säkra skyddsutrustning och annat sjukvårdsmateriel, föreslår regeringen, Liberalerna och Centerpartiet.

Socialstyrelsen har sedan tidigare fått i uppdrag att på nationell nivå säkra tillgången till skyddsutrustning till vården på grund av spridningen av coronaviruset. I förslaget, som regeringen, tillsammans med L och C presenterar under onsdagen utökas Socialstyrelsens låneram i Riksgäldskontoret från 300 miljoner till fem miljarder.

– Förut har Socialstyrelsen haft uppdraget att göra vad de kan för att handla men de har inte haft klart för sig vilka ekonomiska möjligheter de har. Nu får de det, säger Anders W Jonsson, biträdande partiledare för Centerpartiet.

– Det här ger Socialstyrelsen muskler i upphandling på en internationell marknad och även inrikes.

Partierna föreslår också att en miljard kronor avsätts för att Folkhälsomyndigheten ska kunna utöka testningen av coronaviruset. Detta för att personer inom exempelvis vården med förkylningssymptom ska kunna återgå till arbetet om de testas negativa.

– Det är jätteviktigt för att få tillbaka sjukvårdspersonalen till sjukhusen och i ett andra steg att fortsätta utvidga testningen, säger Anders W Jonsson.

TT: Varför lägger ni det här förslaget nu och inte tidigare?

– Det är ett fortlöpande arbete och nya beslut fattas väldigt tätt och i en takt efter att man ser behoven komma. Behövs det ytterligare beslut på området och ett behov av mer pengar, inte minst för testningen, då kommer vi säkert att hitta pengar även för det, säger Anders W Jonsson.

Anna Hansson/TT

Inrikes

Rekordstort ozonhål över Arktis

Bergstopparna tre kronor med namnen Svea, Dana och Nora på Svalbard i Arktis. Arkivbild.
Bergstopparna tre kronor med namnen Svea, Dana och Nora på Svalbard i Arktis. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg / TT
Inrikes
Inrikes Ett ovanligt ozonhål har öppnat sig över Arktis.

Varje vår skapas ozonhål över Antarktis i syd men det är desto ovanligare på Arktis. Ett rekordstort hål uppmättes 2011 och det hål som nu skapats över Arktis kan vara ännu större. Det är ett mycket ovanligt atmosfäriskt fenomen, skriver Nature.

– Så som jag ser det, är det här första gången man kan tala om ett riktigt ozonhål i Arktis, säger forskaren Martin Dameris, vid tyska rymdcentret DLR, till tidskriften.

Anledningen är låga temperaturer och en stark polarvirvel som möjliggjort nedbrytningen av ozonlagret i norr.

Hålet är inte hälsofarligt då solen ännu inte tagit sig högt över horisonten i Arktis. Samma sak gäller i norra Sverige men det kan vara bra att ha solskyddskrämen redo om man ska ut på tur på fjället, säger meteorolog Thomas Carlund vid SMHI till Dagens Nyheter.

– I nuläget är det låga värden över Sverige men det är inte extremt lågt än så länge. Men framåt helgen sjunker de ytterligare och det ser ut att bli lägst under lördag och söndag. Det börjar vara dags att skydda sig mot UV-strålningen, särskilt om man är i fjällen och skidar på kalfjället, säger Thomas Carlund.

Inom några veckor beräknas hålet att minska. När solen stiger bryts polarvirveln nämligen sönder.

FAKTA

Fakta: Ozonnedbrytning

Merparten av det skyddande ozonet runt jorden finns i stratosfären, på 10–50 kilometers höjd. De högsta halterna finns i det nedre skiktet 15–30 kilometer över markytan.

Ozonskiktet filtrerar bort solens skadliga UV-strålning som kan orsaka hudcancer och starr och skada miljön. Ozon absorberar också infraröd strålning och bidrar därmed till växthuseffekten.

Ozonskiktet har tunnats ut kraftigt på grund av utsläpp av ozonnedbrytande ämnen som läcker ur köldmedier i kylar, frysar, värmepumpar, fjärrvärmeanläggningar och luftkonditioneringar. Utsläppen från flygtrafiken och växthuseffekten bidrar till ozonnedbrytningen.

Montrealprotokollet skrevs under 1987 och begränsar användningen och utsläppen av ämnen som bryter ner ozonskiktet i stratosfären.

NÄSTA ARTIKEL