Opinion

Väl använda skattepengar

Opinion
Opinion Av en nästan absurt lyckosam slump har Malmö med omnejd redan haft corona -- för tio år sedan.

2010 simulerades en pandemi av just den typ som vi upplever nu, för det som kallas storstadsregion Malmö: Burlöv, Kävlinge, Lomma, Lund, Malmö, Staffanstorp, Svedala, Trelleborg och Vellinge.

Sydsvenska Dagbladet citerar ett tio år gammalt pressmeddelande: "Unikt redskap skyddar Malmöregionen mot pandemi." Skyddade kanske är en överdrift, men det gav oss en god idé om hur effektiva olika åtgärder skulle vara vid en pandemi som den vi ser i dag. Nu kan man i alla fall arbeta efter en hypotes.

Simuleringen gjordes i spåren efter svininfluensan 2009. Bland variablerna man tittade på fanns stängda skolor och vad som händer om en stor del av arbetsstyrkan stannar hemma från arbetet. Att stänga skolorna var inte så effektivt, visade sig. Inte heller stängda gränser hade särskilt stor effekt.

Skolstängningen hade i simuleringen runt tre procents effekt. Att stänga skolor och förskolor hade nästan ingen effekt: simuleringen kom fram till att barnen hade samma chans att bli smittade någon annanstans än i skolan.

Folkhälsomyndighetens analyschef Lisa Brouwers säger till Sydsvenskan att just skolstängningarnas bristande effektivitet är en av de viktigaste slutsatserna från simuleringen. Barn är inte de som driver smittan.

Lite överraskande skyddade inte ett inreseförbud till regionen heller. Det rörde sig om någon procents bättre skydd om det började komma folk hit från andra landsändar. Scenarion med mer aggressiv karantän gav alltså ett par procents bättre skydd, trots att det låter så effektivt.

Sverige har fått en del kritik internationellt för att vi tar till mindre drastiska åtgärder än andra länder och man har ifrågasatt statsepidemiologen Anders Tegnells linje med att uppmana till eget ansvar. Tegnell var en av dem som var involverade i de fyra rapporterna som blev resultatet av simuleringen, så kanske gissar han inte i alla fall.

Göran Bengtsson, professor i ekologi vid Lunds universitet, som var en av två konsulter som anlitades av Malmö stad för analysen säger att han tror att Anders Tegnell har haft nytta av innehållet i rapporterna i sin nuvarande verksamhet.

Det finns konsulter och konsulter, vilket kan vara bra att komma ihop nästa gång man som kommentator är frestad att skaka på huvudet åt att man bränner skattepengar på höga konsultarvoden. Det här har varit en bra användningen för pengarna man fått från Krisberedskapsmyndigheten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Det är intressant att få det i siffror. Att stänga skolor och gränser låter instinktivt som något som vore mycket effektivt mot smittspridning och det är begripligt att mångas spontana reaktion har varit att ropa på det.

Ett annat exempel på hur siffror kan skifta perspektivet är när smittskyddsläkaren Agnes Wold kommenterar kravet på att testa så många som möjligt. Det skulle ta väldigt lång tid och kräva mycket personal. Så lång tid att när man är färdig kan den första rundan testade ha blivit smittade och man får börja om från början. Wold ger 1000 dagar som exempel på hur lång tid det skulle ta även med en hyfsat hög frekvens.

Kultur och nöje

Inspelningarna av "Allt för Sverige" stoppas

Deltagarna i 2018 års säsong av 'Allt för Sverige'. Pressbild.
Deltagarna i 2018 års säsong av "Allt för Sverige". Pressbild.
Fotograf: Magnus Liam Karlsson/SVT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

SVT pausar inspelningarna av "Allt för Sverige" på obestämd tid, skriver Aftonbladet. I programmet söker en grupp svenskamerikaner sina svenska rötter och inspelningarna sker vanligtvis under tidig sommar.

"Vi har behövt flytta fram inspelningarna till augusti–september. Det blir inte den sommarkänslan som vi är vana vid, utan det blir något annat. Detta gör att det blir nya vinklar som varken tittarna eller amerikanerna har tagit del av tidigare. Vi kommer ta del av Sverige under en annan årstid och det ska bli spännande", skriver Haida Jamshidi, exekutiv producent, i ett sms till tidningen.

Inslagen där de olika deltagarna presenteras skulle precis börja spelas in på plats i USA. Programledaren Anders Lundin säger till Aftonbladet att han fortsätter jobba med sitt manus.

– Jag är glad för att vi har förhoppningar om att få göra det även om jag förstår att det är högst osäkert, säger han.

Utrikes

Viruset skär djupa sår i EU

En litauisk gränsvakt intill de milslånga köer som skapades vid gränsen mot Polen när strikta gränskontroller infördes i mitten av mars som en följd av coronavirusets spridning. Arkivfoto.
En litauisk gränsvakt intill de milslånga köer som skapades vid gränsen mot Polen när strikta gränskontroller infördes i mitten av mars som en följd av coronavirusets spridning. Arkivfoto.
Fotograf: Mindaugas Kulbis/AP/TT
Utrikes
Utrikes Gräl, stängda gränser och anklagelser om feghet och slöseri.

Nederländerna och Tyskland i kamp mot Italien, Spanien och Portugal låter som en intressant fotbollsturnering. Men politiskt är det inte lika roligt.

Inte minst hos de tre sistnämnda är irritationen stor över vad man anser vara snålhet och feghet hos Tyskland och Nederländerna när det gäller att hantera följderna av coronaepidemin.

Allt härrör från ett bestämt nej från Berlin och Haag vid förra veckans webbhållna EU-toppmöte om att bekämpa krisen med gemensamma euroobligationer. I stället bollades frågan om lämpliga åtgärder över till medlemsländernas finansministrar att arbeta fram inom två veckor.

Avsaknad av solidaritet

För sent, tycker Italien.

"Ett exempel på avsaknaden av etik och solidaritet" skriver en hel rad borgmästare och regionala ledare i en helsidesannons i tyska tidningen FAZ på tisdagen.

De drar en direkt parallell till att Italien var ett av de länder som gick med på att kraftigt nedskriva Tysklands skulder efter andra världskriget.

"Kära tyska vänner: minnet av det hjälper för att fatta riktiga beslut" heter det i annonsen.

Nederländernas finansminister Wopke Hoekstra har försökt lugna ned genom att erkänna att han borde ha uttryckt sig mer empatiskt mot länderna i syd. Men han står på sig i sak när det gäller motståndet mot euroobligationer.

– Det är en lösning för ett problem som inte existerar just nu, säger Hoekstra till nederländsk tv enligt nyhetsbyrån Reuters.

Nord mot syd

Grälet är på sätt och vis en fortsättning på något som pågått i flera år. Euroländerna i söder sliter med stora statsskulder och vill ha hjälp med avskrivningar och storsatsningar. Kollegorna i norr håller hårt i sina pengar och kräver i stället reformer och nedskärningar.

Nu förstärks allt dessutom av att coronaepidemin – åtminstone än så länge – slagit betydligt hårdare i söder.

– En återkomst för ett EU delat i två läger – Nord mot Syd – men den här gången med den extra dimensionen av liv och död, bokstavligt talat, konstaterar analytikern Eric Maurice från tankesmedjan Schuman-stiftelsen, enligt nyhetsbyrån AFP.

Budgetstrid

Närmast kommer kampen föras bland finansministrarna som håller ett videomöte den 7 april för att hitta lämpliga ekonomiska förslag. Längre fram väntar sedan en ännu mer svettig strid när länderna under senvåren och sommaren på nytt ska försöka enas om nästa långtidsbudget för hela EU för åren 2021-27.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har redan meddelat att coronakrisen kommer att medföra stora förändringar i budgetförslaget. Att hitta något som alla kan acceptera lär dock inte bli enkelt.

Sydländerna hoppas på ännu mer stöd samtidigt som nordländerna – som i normala fall står för merparten av EU-budgeten – räknar med en kraftig tillbakagång i ekonomin.

En rad östländer kräver dessutom ett slopande av allehanda satsningar på miljön och kampen mot klimatförändringarna.

Mer eller mindre?

Coronakrisen har tydligt blottat hur splittrade EU-länderna fortfarande är. Medlemsländerna har stängt gränser mot varandra och vägrat dela med sig av medicinsk utrustning.

Ett tecken på att hela EU är värdelöst, tycker somliga.

– Den här krisen visar att den så kallade europeiska solidariteten bara är tomma ord. Covid-19 blir kanske spiken i kistan för denna impotenta överstatliga byråkrati, fnös EU-fientlige Nicholas Bay från franska Nationell samling i EU-parlamentets coronadebatt i förra veckan.

Andra manar i stället till skapandet av ett mer kraftfullt EU.

"Vi behöver kraften av en verklig EU-regering, som under demokratisk kontroll från medlemsländerna i ministerrådet och medborgarna i EU-parlamentet kan agera fullt ut", skriver belgiske ärkefederalisten Guy Verhofstadt i ett debattinlägg hos tankesmedjan EPC.

Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: Coronaeffekter i EU

Coronavirusets snabba spridning har fått stora konsekvenser för EU-samarbetet. Alla ministerrådsmöten hålls tills vidare på distans, varpå besluten fattas via skriftlig procedur, förberett och förhandlat via medlemsländernas ambassadörer i Bryssel. Inplanerade toppmöten med Indien och Kina i mars har skjutits upp tills vidare. Det är även oklart vad som kommer att ske med det toppmöte som ska hållas med länderna på västra Balkan i början av maj.

EU-parlamentet är i princip nedstängt med endast ett fåtal utskottsmöten inplanerade på distans och omröstningar via e-post. En extrainsatt distanssittning för hela parlamentet har planerats in till den 16 april.

En stor mängd medlemsländer har samtidigt återinfört interna gränskontroller inom Schengenområdet. EU-kommissionen har dock manat länderna att införa "gröna korridorer" för att snabbt kunna släppa igenom viktiga transporter av exempelvis mediciner och matvaror. Även för viktig personal och gränspendlare har kommissionen bett om lättnader.

FAKTA

Fakta: Värst drabbade i EU

Så här såg läget ut på tisdagseftermiddagen vad gäller antalet bekräftade dödsfall av covid-19 i EU:s värst drabbade medlemsländer:

Källa: Politico Europe.

Kultur och nöje

Fantomen siktar på återkomst 2021

Christine Daee, spelad av Sara Ollinen, och de andra i The Phantom of the Opera har spelat klart för i år, men återkommer förhoppningsvis nästa vår.
Fotograf: Amanda Sigfridsson
Kultur och nöje
Kultur och nöje Fantomen har gjort sitt på Kristianstad teater. Åtminstone för i år. – Det allra bästa i nuläget är att flytta föreställningen till 2021, säger Emil Sigfridsson.

När coronaviruset slog till drabbades Emil Sigfridssons hyllade produktion The Phantom of the Opera på Kristianstad teater hårt. Efter endast 16 av 50 planerade föreställningar, där oro hos publiken gjorde det glest i salongen den sista helgen den spelades, fattade Emil Sigfridsson beslut om en paus, som skulle ha varat till den 1 april. Nu är det klart att Fantomen inte kommer att spelas mer i år.

– När beslutet kom om förbud mot mer än 50 personer kände vi att det inte var ekonomiskt gångbart att fortsätta. Och det går inte att lägga in fler datum i maj, säger han.

Emil Sigfridsson, producent för The Phantom of the Opera på Kristianstad teater, som lagt ner för i år, men siktar på återkomst nästa vår. Fotograf: Pernilla Ekdahl/arkiv

Efter att ha varit i kontakt med förlaget i London, som äger rättigheterna till musikalen, har han istället beslutat ta upp föreställningen igen nästa vår.

– Förlaget säger att det inte ska vara några problem. De är otroligt förstående, säger Emil Sigfridsson.

Nya speldatum

Än så länge väntar han på att få löftet på pränt i ett kontrakt, men så snart det är klart kommer han att presentera nya speldatum, för nästa vår.

– Jag gick ut i helgen med information till alla i ensemblen och förklarade att nästa år är det enda alternativet, och de flesta både kan och vill vara med då. En av de tre huvudrollsinnehavarna är lite osäker på om det går att få ihop, men vi ska se om vi inte kan lösa det på något sätt, säger Emil Sigfridsson.

Pengarna tillbaka

Alla som har eller har haft biljetter till någon av vårens inställda föreställningar kommer att kunna byta dem mot ett nytt datum.

– De som inte kan då får pengarna tillbaka, säger Emil Sigfridsson.

De senaste veckorna har han fått ta emot mängder av förfrågningar från biljettköpare som undrar vad som sker.

– Bara under de här två veckorna vi varit pausade har det droppat in 600 mejl. Jag sitter själv med det här, så det enda jag kan vädja om är att folk har lite tålamod. Alla kommer att få svar, men det tar kanske lite tid, säger han.

Inrikes

Totalt besöksförbud på äldreboenden

 Socialminister Lena Hallengren (S) håller pressträff med anledning av covid-19.
Socialminister Lena Hallengren (S) håller pressträff med anledning av covid-19.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Från och med på onsdag råder totalförbud för besök på äldreboenden. De tidigare rekommendationerna om att inte besöka äldreboenden räcker uppenbarligen inte, enligt regeringen.

– Regeringen har tidigare lämnat en skarp rekommendation mot att besöka äldreboenden och flera kommuner har infört besöksförbud. Regeringen ser ett behov av enhetlighet, sade vice statsminister Isabella Lövin (MP) på en presskonferens.

Socialminister Lena Hallengren framhöll att det bor en tydlig riskgrupp på äldreboenden.

– Vi vill inte ha in en smitta där, det kan få förödande effekter, sade hon till TT.

TT: Men följer inte människor de rekommendationer som getts?

– Vår bild är att man följt det rätt väl, men nu handlar det om att också hålla ut över tid och känna ett stöd i lagstiftningen för att faktiskt kunna hålla stängt, säger Lena Hallengren.

Inrikes

Kvinna i grekiskt läger coronasmittad

Lägret Moria på den grekiska ön Lesbos – ett av de läger som pekats ut som extra sårbara för covid-19. Arkivbild.
Lägret Moria på den grekiska ön Lesbos – ett av de läger som pekats ut som extra sårbara för covid-19. Arkivbild.
Fotograf: Aggelos Barai
Inrikes
Inrikes

En asylsökande kvinna från ett läger nära den grekiska huvudstaden Aten har testats positiv för covid-19. Smittan upptäcktes i samband med att kvinnan förlöstes på ett sjukhus inne i staden.

Innan kvinnan togs till sjukhuset hade hon befunnit sig i lägret Ritsona, beläget drygt åtta mil norr om Aten.

Detta är det första bekräftade fallet av covid-19 hos en person som bor i ett grekiskt läger för asylsökande.

I Grekland har hittills över 1 200 personer bekräftats smittade och nästan 50 personer har dött.

De tältläger, där tusentals av landets asylsökande bor under trånga och osanitära förhållanden, har pekats ut som extra utsatta vid eventuell smittspridning.

För att förhindra att smittan sprids har sedan tidigare hårda rörelserestriktioner införts för de som reser in och ut ur lägren.

Det är ännu inte säkert om kvinnan smittats inne i lägret.

Kultur och nöje

Kungliga Operan ställer in allt våren ut

Kungliga Operan i Stockholm ställer in alla vårens föreställningar. Arkivbild.
Kungliga Operan i Stockholm ställer in alla vårens föreställningar. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Sveriges nationalscen i Stockholm ställer in alla kommande föreställningar under våren. Det skriver Kungliga Operan i ett pressmeddelande.

“Det var med stor sorg i hjärtat vi beslutade oss för att ställa in hela vårens föreställningar. Men, vi vill blicka framåt och förbereder oss för höstens produktioner och vår nya säsong 2020–2021 som presenteras efter påskledigheten. Det är viktigt att efter coronaviruset tro på en tillvaro och få planera för en framtid”, säger Kungliga Operans vd Birgitta Svendén i ett pressmeddelande.

Beslutet kommer efter Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer, dels kring reserestriktioner men också förbudet för allmänna sammankomster med fler än 50 deltagare.

Detta innebär att även nationaldagsfirandet den 6 juni på Haga ställs in. I stället för vårens alla föreställningar satsar Kungliga Operan vidare på den digitala tjänsten Operan Play, där även ett alternativt nationaldagsfirande kommer att hållas.

Ekonomi

Bråttom gå med i a-kassa för att klara regler

Malin Ackholt, ordförande i HRF, Hotell- och Restaurangfacket. Arkivbild
Malin Ackholt, ordförande i HRF, Hotell- och Restaurangfacket. Arkivbild
Fotograf: Sören Andersson/TT
Ekonomi
Ekonomi Ansökningar om medlemskap väller in till a-kassorna.

De föreslagna, tillfälliga a-kassereglerna för 2020 kan få stor ekonomisk betydelse för många som har förlorat eller riskerar att förlora jobbet.

– För den som tidigare har valt att stå utanför a-kassan eller för den som är ny på arbetsmarknaden blir det stora skillnader, säger Annika Stenberg, kommunikationschef på Akademikernas a-kassa som har över 700 000 medlemmar.

Hon säger att det bara de senaste två veckorna har kommit till 7 000 medlemmar. Flera tusen ansökningar väntar på handläggning.

Malin Ackholt, förbundsordförande i LO-facket för anställda på hotell och restauranger, HRF, säger att det bara det senaste dygnet har kommit 3 200 inträdesansökningar till a-kassan.

– Det är bra att regeringen försöker hitta vägar framåt. Det finns en oerhört stor grupp som står utan inkomst från en dag till en annan, personal som är extraanställd och timanställd, säger Malin Ackholt och tillägger att de grupperna inte omfattas av systemet för korttidspermittering, till exempel.

Förslagen om de tillfälliga reglerna för 2020 presenterades i ännu ett krispaket av regeringen på måndagen men får till del effekt omgående.

Vara snabb

Den som hinner söka medlemskap i en a-kassa senast under mars sista timmar, under tisdagen, är en god bit på vägen för att uppfylla ett av de nya villkoren för att få ersättning vid arbetslöshet. Det kommer sig av att det ska räcka med att ha varit medlem i tre månader under perioden mars till december 2020, för att kunna ansöka om ersättning.

Den som ansöker om medlemskap före mars månads slut får räkna hela månaden och kan därmed bocka av en tredjedel av månaderna i det nya, tillfälliga villkoret.

Juristen Christoffer Östnaes på Sveriges A-kassor, som företräder a-kassorna, säger att en månad därmed räknas som fyra, från mars i år till december.

Hittills har kravet varit tolv månader, det vill säga ett års medlemskap.

Kravet på hur mycket man ska ha arbetat före det man kan ansöka om och få ersättning sänks också, från minst 80 timmar per månad i sex månader till 60 timmar per månad.

– Huvudregeln har varit att man ska ha haft minst 80 timmars arbete, det är ju ganska precis ett halvtidsarbete. Nu går man ner till 60 timmar, säger Christoffer Östnaes.

Oklarheter finns

Han framhåller att det ännu finns en del saker som behöver förtydligas av regeringen, bland annat vad gäller egenföretagare och vad som ska gälla för dem och deras ersättning när de lägger företaget vilande.

Idag kan ingen få mer än 910 kronor per dag i ersättning vid arbetslöshet. För de första 100 dagarna höjs den gränsen till 1 200 kronor, från den 13 april. Ersättningen avgörs av hur hög lön man haft och i vissa fall om man har jobbat hel- eller deltid före arbetslösheten.

Det så kallade grundbeloppet föreslås även det höjas, från 365 kronor om dagen till 510 från den 13 april. Det gäller för den som har arbetat heltid i minst tolv månader men som inte har varit medlem i en a-kassa tillräckligt lång tid för att klara medlemsvillkoret.

Annika Stenberg på Akademikernas a-kassa pekar också ut förslaget om att de sex karensdagarna i försäkringen tas bort som viktigt.

– Det kan ju betyda 6 000 kronor mer i ersättning för den som blir arbetslös, säger Stenberg.

Lars Larsson/TT

FAKTA

Fakta: Nya a-kasseregler

Reglerna är tillfälliga och ska, enligt regeringens förslag, gälla under 2020.

Det ska bara krävas tre månaders medlemskap i en a-kassa under perioden mars till december 2020 för att kunna få ersättning. I dag är villkoret 12 månaders medlemskap.

Arbetsvillkoret sänks från lägst halvtid, 80 timmar, per månad under sex månader till lägst 60 timmar per månad

Den högsta ersättningen per dag i a-kassan höjs under 2020 från 910 till 1 200 kronor per dag de 100 första dagarna.

Det så kallade grundbeloppet höjs från 365 till 510 kronor per dag under 2020.

De sex karensdagarna slopas tillfälligt under året.

A-kassorna får extra pengar för att klara alla ansökningar som väntas.

De tillfälliga regeländringarna väntas innebära minst 5 miljarder kronor i ökade utgifter i statens budget.

Källa: Regeringskansliet

Utrikes

Spridning i Tokyo – Japan överväger åtgärder

Människor i ansiktsmundering i Chinatown-området i Yokohama, Japan.
Människor i ansiktsmundering i Chinatown-området i Yokohama, Japan.
Fotograf: Koji Sasahara/AP/TT
Utrikes
Utrikes Japans regering pressas att vidta åtgärder mot coronaviruset.

Smittan har upptäckts hos ytterligare 70 personer i Tokyo, meddelar myndigheterna. Totalt har över 2 000 fall upptäckts i landet, varav över 500 i huvudstaden, och då bör det noteras att myndigheterna testar människor i liten omfattning.

66 smittade personer har avlidit, utan att räkna in de elva som avled ombord på kryssningsfartyget Diamond Princess som stod i karantän i japansk hamn.

Kräver handling

– Tokyo står på randen till en explosiv ökning av infektioner. Vi försöker förhindra en sådan situation och försöker förhindra ytterligare spridning på olika nivåer. Ett statligt beslut krävs nu, säger Tokyos guvernör Yuriko Koike till etermediebolaget NHK.

Koike har uppmanat invånare att hålla sig hemma i möjligaste mån. Hon har också träffat premiärminister Shinzo Abe för att framföra sina synpunkter.

Koikes motsvarighet i prefekturen Osaka har uppmanat regeringen att utfärda undantagstillstånd. En ledare inom Japans största läkarorganisation uppmanar också till det med hänvisning till att det snart kan vara för sent.

Finansminister Yasutoshi Nishimura säger att Japan inte befinner sig i ett krisläge, men att läget är bräckligt.

– Vi håller nätt och jämnt ställningarna. Om vi tappar greppet bara lite grann skulle det inte vara en överraskning om det plötsligt skjuter i höjden, säger han.

Abe håller avstånd

Premiärminister Shinzo Abe och vice premiärminister Taro Aso har meddelat att de inte kommer att närvara vid samma möten, för att säkerställa landets högsta ledning. Efter det har de två dock synts vid samma möten, om än med några meters mellanrum och iförda munskydd.

Många verksamheter i Tokyo har självmant börjat stänga, inför ett eventuellt påbud från politiskt håll. Japansk lag begränsar dock hur långtgående åtgärder lokala makthavare kan vidta.

I undersökningar som hälsodepartementet låtit genomföra är det en väsentligt större andel av invånarna som uppger att de har symtom som de bedömer skulle kunna tyda på covid-19.

NÄSTA ARTIKEL