Inrikes

Stockholm kan ha nått "dag noll"

Statsepidemiolog Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten, vid onsdagens pressträff.
Statsepidemiolog Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten, vid onsdagens pressträff.
Fotograf: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes I Sverige har över 60 personer avlidit i covid-19 och i Stockholm kan "dag noll" vara nådd.
Det är dagen då antalet svårt sjuka börjar stiga mycket brant. Men karantän är inte aktuellt.
PREMIUM

Stockholm har under den senaste tiden haft en ordentlig ökning av antalet konstaterat smittade och på onsdagen rapporterades 18 personer ha avlidit under loppet av ett dygn. På torsdagen noterades ytterligare 6 dödsfall i covid-19, enligt regionen.

– Pressen på sjukvården där är ganska ordentlig, säger statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndighetens presskonferens.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Andelen döda på äldreboenden ökade i maj

Den 30 mars införde regeringen besöksförbud på äldreboenden. Arkivbild.
Den 30 mars införde regeringen besöksförbud på äldreboenden. Arkivbild.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Över 90 procent av alla som dött i covid-19 i Sverige var 70 år eller äldre. Nära hälften av dem bodde på äldreboende, var fjärde hade hemtjänst. Det visar Socialstyrelsens senaste siffror.
Drygt två månader efter första fallet av smitta på äldreboenden debatterar riksdagen på fredagen åtgärder mot smittspridning på äldreboenden.

Man visste från början att coronaviruset var farligast för de äldre. Tidigt sade ansvariga myndigheter att de måste skyddas. Nu står det klart att man inte lyckades med det. I dag har smittan konstaterats på äldreboenden och i hemtjänsten över i princip hela landet.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, konstaterade i onsdags att de flesta riskindikationerna finns inom äldrevården. Ivo har under en rad år pekat ut risker och brister inom äldreomsorgen. Det handlar om kompetensförsörjning, brist på kontinuitet och hygienrutiner. Brister som inte har varit någon hemlighet.

– Alla som kan något om åldrande visste att det skulle bli så här. Det här blottar en brist som funnits i äldrevården i många år, sade Ingmar Skoog, professor och föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet, tidigare till TT.

Saknades kunskap

Det handlar om flera faktorer: tidspress, underbemanning, stor personalomsättning med timanställda och bristande hygienrutiner och skyddsutrustning. Bilden som gavs i inledningen av epidemin att beredskapen i regionerna och kommunerna var god, har nu visat sig inte stämma. Sveriges Radios Ekoredaktion avslöjar att det saknades kunskap på flera viktiga områden om hur beredskapen såg ut, om det skulle bli en omfattande smittspridning.

För kommunerna, som ansvar just för äldreomsorgen, hade ingen nationell beredskapsinventering gjorts.

Hur effektiv den svenska förvaltningsmodellen är med delat ansvar mellan kommuner, regioner och centrala myndigheter i kristider, är en fråga som lär komma upp i riksdagsdebatten på fredagen. Bland annat Moderaterna har efterlyst en snabbare och tydligare statlig krisledning.

Tydligare styrning

Det finns behov av en tydligare hierarki med en krisledande instans som har befogenheter att i ett krisläge styra över andra myndigheter, konstaterade Allianspartierna i en rapport 2018.

Socialstyrelsens siffror för äldreomsorgen är en uppdatering från i början av maj och visar att andelen av dem över 70 år som dött i covid-19 och som bott på äldreboenden ökat något. Den 6 maj var det 45,6 procent. Den 25 maj var siffran 48,8 procent.

Socialstyrelsens statistisk bygger på läkarnas dödsorsaksintyg och släpar efter något jämfört med Folkhälsomyndighetens (FHM) siffror. Den 25 maj var FHM:s dödstal 4 029 medan Socialstyrelsens var 3 964. Av dessa var 3 585 70 år och äldre.

Den högsta dödssiffran finns i åldersgruppen 85 år och äldre, 1 973 personer.

Upp till åldersgruppen 85 år är det fler män än kvinnor som dör i varje åldersgrupp. Över 85 år är det fler kvinnor än män, 1 089 jämfört med 884.

Owe Nilsson/TT

FAKTA

Fakta: Döda per åldersgrupp

Den 25 maj hade 3 964 personer avlidit till följd av covid-19 enligt dödsorsaksintyg.

Totalt Procent Män Procent Kvinnor Procent

Under 50 42 1,1 28 1,3 14 0,8

50-59 103 2,6 85 4,0 18 1,0

60-69 234 5,9 167 7,9 67 3,6

70-74 316 8,0 209 9,9 107 5,8

75-79 540 13,6 330 15,6 210 11,4

80-84 756 19,1 419 19,8 337 18,3

85-89 941 23,7 465 21,9 476 25,8

90+ 1 032 26,0 419 19,8 613 33,3

Inrikes

Wilmas mamma vädjar: "Vill ha ett svar"

Den åtalade 23-årige mannen, till höger, under första rättegångsdagen i Uddevalla tingsrätt i tisdags. Intill mannen sitter hans två offentliga försvarare, Beatrice Rämsell och Peter Olsson. Teckning.
Den åtalade 23-årige mannen, till höger, under första rättegångsdagen i Uddevalla tingsrätt i tisdags. Intill mannen sitter hans två offentliga försvarare, Beatrice Rämsell och Peter Olsson. Teckning.
Fotograf: Ingela Landström/TT
Inrikes
Inrikes 17-åriga Wilmas mamma vädjade i rätten om att den som bär ansvaret för flickans död ska berätta var kroppen finns.
– Jag vill bara att den som har gjort det säger var han gjort av Wilma, säger mamman, riktad mot den mordåtalade 23-åringen.

Rättegången i Uddevalla tingsrätt om 17-åriga Wilmas död i november har nu kommit till förhören med en lång rad vittnen, som kallats av antingen åklagaren eller 23-åringens försvarare. Mannen, som var flickans pojkvän, nekar helt till brott.

Större delen av flickans kvarlevor är fortfarande försvunna. Endast en kroppsdel har hittats, gömd i en väska i lägenheten där paret bodde.

– Man vill ha ett svar. Jag vill veta var Wilma är någonstans. Det är helt omänskligt, säger flickans mamma som svar på en fråga från hennes egen advokat, målsägandebiträdet Robert Mjösén.

– Vi kan fortfarande liksom inte ens begrava våran dotter, för vi har inte hittat hela henne, fortsätter mamman.

Den åtalade tittar till synes lugnt på Wilmas mamma under tiden.

Åklagarens frågor till mamman tar mest upp frågor som tidigare berörts i polisförhör, bland annat om att pojkvännen anses ha uppträtt konstigt när flickan var försvunnen.

Hot mot vittnen

Efter rättens lunchpaus ska mamman svara på frågor från 23-åringens advokater, som tidigare inlett dagen med sin sakframställan.

Advokat Beatrice Rämsell tog bland annat upp att det, med koppling till den stora uppmärksamheten i medier, förekommit påtryckningar mot personer som kunde tänkas vittna i rättegången.

– De vågar inte komma till en rättegång och vara åberopade av försvaret, säger Rämsell.

– Många av dem som hördes inledningsvis i den här utredningen har inte velat stå för sina uppgifter, eller har varit utsatta för väldigt mycket hat och hot på nätet, hävdar Beatrice Rämsell.

Hon gav också en sorts svar på den papperslapp som kammaråklagare Jim Westerberg tidigare presenterat, där den åtalade i häktet skrivit: "Ni kommer aldrig lösa Wilmas mord. Jag bestämmer över mitt eget liv".

Advokaten visade en annan lapp som 23-åringen skrivit i sin häktescell, där det bland annat stod: "Gud vet att jag är oskyldig. Jag är ingen mördare."

Skjuts med polisen

Rämsell talade också om torsdagen i november då Wilma misstänks ha blivit mördad. På kvällen fick pojkvännen skjuts med polisen, sedan han promenerat på motorvägen E6 vid Ljungskile söder om Uddevalla. Några timmar tidigare hade han åkt till Ljungskile med tåg. Enligt advokaten visar detta att 23-åringen inte var hemma vid tidpunkten då en granne hörde högljutt bråk och skrik från lägenheten där Wilma och han bodde.

Hon pekade också på det faktum att endast en kroppsdel från Wilma hittats, och att dödsorsaken inte kunnat fastställas. Därmed måste man ha ett "otroligt öppet sinne" för vad som kan ha hänt, anser den åtalades offentliga försvarare.

– Vi kan egentligen inte utesluta någonting, säger advokat Beatrice Rämsell.

Micke Larsson/TT

FAKTA

Fakta: Detta har hänt

14 november 2019: 17-åriga Wilmas sista kontakter med släktingar.

17 november: Försvinnandet polisanmäls och en intensiv sökinsats drar i gång.

19 november: En då 22-årig man, som var flickans pojkvän, grips i sin bostad.

22 november: Mannen häktas, på sannolika skäl misstänkt för mord. Han nekar till brott.

28 november: En kroppsdel som knyts till flickan hittas, gömd i lägenheten där paret bodde. Fyndet visar att Wilma inte längre är i livet.

30 november: Minnesstunder arrangeras. Hundratals personer kommer till den spontana minnesplatsen på Kungstorget i Uddevalla.

8 december: En man och en kvinna, båda i 40-årsåldern, begärs häktade för skyddande av brottsling och brott mot griftefriden. Men tingsrätten anser inte att det finns tillräckliga skäl för häktning. Misstankarna mot de två avskrivs senare helt.

20 december: Den häktade har genomgått en mindre sinnesundersökning, som visar att han kan misstänkas lida av en allvarlig psykisk störning.

13 maj 2020: 23-åringen åtalas för mord och brott mot griftefrid. Som alternativ till rubriken mord anges grov misshandel och grovt vållande av annans död.

26 maj: Rättegången inleds i Uddevalla tingsrätt. Den åtalade nekar helt till brotten.

Inrikes

Stefan Löfven: Fler borde testas för covid-19

Statsminister Stefan Löfven anser att fler borde ha testats för covid-19 vid det här laget. Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven anser att fler borde ha testats för covid-19 vid det här laget. Arkivbild.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes

Statsminister Stefan Löfven (S) är frustrerad över att inte fler svenskar testas för covid-19. En anledning kan vara otydlighet mellan staten och regionerna, säger statsministern till SR Studio Ett.

– Vi gick in tidigt med en testmiljard, vi har sagt till regionerna och kommunerna att det får aldrig fallera på pengarna. Vi tar de extra kostnaderna.

– Där känner jag en frustration. Det borde varit fler som testats vid det här laget.

Trots att Sverige har kapacitet att testa 100 000 personer i veckan testades förra veckan bara knappt 29 000 personer.

Flera länder har sagt att de funderar på att inte låta svenskar komma in i landet när de öppnar gränserna. Enligt statsministern förs samtal med de nordiska länderna kring detta.

– Om man tittar på dödstalen i Sverige så finns de allra flesta, eller i alla fall hälften, på äldreboenden. Det är ju inte de som finns på äldreboenden som rör sig ute i samhället, eller åker till Norge eller Danmark. Vi har en bra dialog och jag tror att vi kommer komma till en samfälld nordisk strategi hur vi ska göra, säger Stefan Löfven.

Inrikes

Misstänkt mord i Göteborg

Ett dödsfall i en bostad på Hisingen i Göteborg utreds som ett misstänkt mord eller dråp. Arkivbild.
Ett dödsfall i en bostad på Hisingen i Göteborg utreds som ett misstänkt mord eller dråp. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Polisen misstänker att en man kan ha blivit mördad i en bostad i Kyrkbyn på Hisingen i Göteborg.

Larmet, som kom vid 10.30, gällde ett troligt hjärtstopp. I bostaden fanns en livlös man, som trots livräddande åtgärder inte kunde räddas. Eftersom kroppen dock hade vissa skador har en förundersökning om misstänkt mord alternativt dråp inletts, uppger polisen på sin webbplats.

En annan man som befann sig i lägenheten togs med för förhör.

Inrikes

Planerade operationer ökar igen

Antalet planerade operationer har börjat öka igen efter att antalet gått ned under coronakrisen. Arkivbild.
Antalet planerade operationer har börjat öka igen efter att antalet gått ned under coronakrisen. Arkivbild.
Fotograf: Ingvar Karmhed / SvD / TT
Inrikes
Inrikes Antalet planerade operationer ökar igen efter att tidigare ha minskat rejält som en följd av coronapandemin.

En orsak till uppgången är att tillgången till skyddsutrustning har blivit bättre.

Men hur stor andel av det normala antalet planerade ingrepp som genomförs skiljer mycket mellan landets regioner, rapporterar Dagens Medicin.

I Västerbotten, Blekinge och Uppsala utförs nu drygt 60 procent av det normala antalet planerade operationer, medan motsvarande andel i Sörmland och Värmland ligger under 25 procent.

I mitten av mars märktes en markant nedgång i antalet utförda planerade operationer och de fortsatte sedan att minska. Under andra halvan av april var antalet planerade operationer som genomfördes som lägst, men har sedan ökat på många håll.

Bara fem regioner låg över 50 procent av det normala antalet planerade ingrepp i mitten av maj, då sammanställningen gjordes.

FAKTA

Planerade operationer i olika regioner

Tabellen visar hur stor andel planerade operationer som gjordes i olika regioner under vecka 20, i jämförelse med ett indexvärde. Indexvärdet är medelvärdet av antalet operationer vecka 3 till 6 i år.

Blekinge – 64%

Uppsala – 63%

Västerbotten – 61%

Östergötland – 51%

Stockholm – 51%

Skåne – 46%

Halland – 44%

Västra Götaland – 42%

Kalmar län – 41%

Västernorrland – 40%

Gävleborg – 39%

Gotland – 37%

Dalarna – 36%

Örebro län – 35%

Capio S:t Göran – 33%

Kronoberg – 31%

Jönköpings län – 30%

Västmanland – 29%

Norrbotten – 26%

Värmland – 23%

Sörmland – 22%.

Riket – 43%

Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm särredovisas. Data för Region Jämtland Härjedalen saknas.

Källa: Dagens Medicin, Svenskt perioperativt register, Spor

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Inrikes

Brand i flerfamiljshus – går inte att rädda

En känd byggnad började brinna i Hälleforsnäs i natt. Arkivbild.
En känd byggnad började brinna i Hälleforsnäs i natt. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes En känd byggnad i Hälleforsnäs i Flens kommun brinner sedan fyratiden i natt. Efter flera timmars räddningsarbete står det klart att flerfamiljshuset Stallet inte går att rädda.

Branden ska ha startat i en av lägenheterna på andra våningen, men hur branden uppkom är för tidigt att säga. Ett tiotal personer som bor i huset fick lämna byggnaden, som är från 1800-talet.

– Vi har försökt med alla metoder, och kämpat i flera timmar, men vi har tyvärr varit tvungna att släppa byggnaden nu och kommer att låta den brinna ner, säger Kjell-Åke Källström, räddningsledare på plats, till TT.

Flens räddningstjänst fick under natten förstärkning från både Malmköping och Eskilstuna räddningstjänster och totalt har det varit 19 personer som bekämpat branden.

– Problemet med så här gamla byggnader är att det finns väldigt lite som hindrar branden när den väl är i gång, det finns till exempel inga brandväggar, säger Källström.

Mycket rök

Byggnaden som brinner är välkänd i Hälleforsnäs, skriver Södermanlands Nyheter. Huset har från början fungerat som stall och ridhus, men på 1920-talet byggdes det om till arbetarbostäder. Huset är i dag ett flerfamiljshus.

Jarmo Haapamäki bor i närområdet i Hälleforsnäs och säger till SN att han vaknade av en stark röklukt och blev först orolig att det brann i hans fastighet.

– När jag kom ut var det så mycket rök att jag inte såg tio meter framför mig. Jag kom till huset som brann ungefär samtidigt som brandkåren, säger Jarmo Haapamäki till tidningen.

Begränsar spridningen

Räddningstjänsten fokuserar nu på att begränsa spridningen till husen intill.

– Cirka 40 meter ifrån har vi gamla gjuteribyggnader och om de tar eld är det inte bra, så vi lägger all vår energi på att stoppa det. Vi hjälper också till med att flytta tillhörigheter från huset, så att de inte förstörs av släckningsarbetet, säger Källström.

Ingen person ska ha kommit till fysisk skada.

Inrikes

Stal eldningsolja för halv miljon kronor

Eldningsolja till ett värde av en halv miljon kronor – 65 kubikmeter – har stulits från ett fjärrvärmeverk i Älmhult. Brottet rubriceras som grov stöld. Arkivbild.
Eldningsolja till ett värde av en halv miljon kronor – 65 kubikmeter – har stulits från ett fjärrvärmeverk i Älmhult. Brottet rubriceras som grov stöld. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Runt 65 kubikmeter eldningsolja har stulits från ett fjärrvärmeverk i småländska Älmhult, rapporterar P4 Kronoberg.

– De verkar ha stulit oljan vid olika tillfällen, runt 20 kubikmeter åt gången. De har tagit sig in genom att klippa upp ett hål i ett staket, säger Robert Loeffel, presstalesperson vid polisens region Syd, till Smålandsposten.

Värdet på den stulna oljan beräknas enligt polisen vara en halv miljon kronor. Stölderna ska ha skett mellan fredagen och onsdagen. Brottet rubriceras som grov stöld.

Inrikes

Ängelholms flygplats läggs ner

Mörka skyar bakom plan där de står parkerade på Ängelholm-Helsingborg Flygplats i maj 2020 under den pågående coronapandemin. I höst stänger flygplatsen. Arkivbild.
Mörka skyar bakom plan där de står parkerade på Ängelholm-Helsingborg Flygplats i maj 2020 under den pågående coronapandemin. I höst stänger flygplatsen. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Tufft ekonomiskt läge och allt färre passagerare – och under epidemin har krisen förvärrats allt mer. Nu kommer besked om att Ängelholms flygplats läggs ner, rapporterar SVT Nyheter Helsingborg.

Personalen, runt 40 personer, sägs upp under dagen och i höst ska flygtrafiken ha upphört helt. Under sommaren kommer dock trafiken vara i gång.

Flygplatsen behåller sitt flygplatscertifikat, och ägaren Peab utesluter inte att man återigen kan öppna i framtiden.

"Utan intäkter och med en oklar framtid för flyget måste vi nu tyvärr ta steget och stänga flygplatsen tills vidare. Samtidigt har jag goda förhoppningar om att kommunerna i Nordvästskåne vill hitta en lösning så att flygplatsen kan återstartas i framtiden", skriver Jesper Göransson, vd och koncernchef i Peab, i ett pressmeddelande enligt SVT.

NÄSTA ARTIKEL