Hässleholm

Tjejmilen ställs in

Tjejmilen har arrangerats 26 år i följd. Men det 27:e ställs in på grund av coronaviruset.
Hässleholm
Hässleholm Det blir ingen tjejmil i år, detta på grund av coronaviruset.

"Då syftet med vårt arrangemang är att människor skall må bättre genom att de kommer ut och rör på sig, så skulle det motverka vårt syfte om vi skulle orsaka en ökad smittspridning", skriver arrangören Hässleholms Orienteringsklubb i ett pressmeddelande.

Grunden är att flera av såväl deltagarna som de väntade åskådarna är personer som tillhör riskgrupperna för covid-19.

Startavgifterna som betalats ut kommer att betalas tillbaka.

"Vi rekommenderar att ni ej slå er till ro utan utnyttjar de fina motions och strövområden som finns i vår närhet", skriver orienteringsklubben.

Tjejmilen skulle ha arrangerats den 10 maj i år, och arrangemanget skulle ha varit det 27:e i ordningen.

Hässleholm

Larm om villabrand norr om Röke

Hässleholm
Röke Vid 18:20-tiden på onsdagen nåddes SOS av ett larm om en villabrand i Algustorp, norr om Röke.

Enligt larmet ska huset vara rökfyllt.

Mer information kommer.

Hässleholm

Växte med 24 invånare

Kommunen växte med 24 invånare förra året.
Hässleholm
Hässleholm Förra året växte Hässleholm med 24 invånare till totalt 52 145.

Därmed tillhör Hässleholm en av de 181 kommuner i landet där befolkningen växte 2019. 109 kommuner minskade sitt befolkningstal. Det visar nya siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB.

Den lilla befolkningsökningen berodde på inflyttade personer och majoriteten av dessa är i åldern 20-44 år. Det är samma åldersgrupp som flyttar från kommunen.

-Hässleholms kommun ökar och kommer troligen öka i snabbare takt då de nya verksamheterna med ett stort antal arbetstillfällen är på plats. Det är viktigt att kommunen är i takt med planering av bostäder och den kommunala service som kommer att behövas, säger Jan Karlsson, avgående förvaltningschef på Hässleholms kommun på kommunens hemsida.

Fler avled

545 personer föddes i kommunen medan 574 avled. Det betyder ett födelsenetto i Hässleholms kommun på -29 personer.

Hässleholms befolkning består av 49,6 procent kvinnor medan 50,4 procent är män. I kommunen var vid årsskiftet 18 270 gifta, 5 475 skilda och 2 623 är änkor/änklingar. Medelåldern är strax över 43 år.

Hässleholm

Ny förvaltning för snabbare jobb och bidrag

Den nya förvaltningen ska göra det snabbare för jobbsökande att få ett jobb.
Fotograf: TT
Hässleholm
Hässleholm En ny förvaltning inrättas för arbetsmarknadsfrågor, integrationsfrågor, vuxenutbildning och ekonomiskt bistånd i Hässleholms kommun.

Det har kommunstyrelsen beslutat.

- Det här ger många vinster för både kommunen och medborgarna. Vi kan samarbeta och utveckla verksamheten, vilket bland annat ger oss möjligheter att bromsa de ökande kostnaderna för försörjningsstöd, säger Jan-Ole Engkvist, chef för arbetsmarknad och kompetensutveckling i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

SD:s kommunalråd: Banker - ta ert ansvar!

Hanna Nilsson, SD, hoppas att bankerna tar sitt ansvar för det lokala näringslivet, som behöver hjälp.
Hässleholm
Hässleholm Kommunalrådet Hanna Nilsson, SD, uppmanar bankerna att ta sitt sociala ansvar för det lokala näringslivet.

Tidningen har berättat om panik och oro som håller på att lamslå de lokala näringsidkarna på grund av coronaepidemin. Folkhälsomyndighetens restriktioner har medfört att restauranger, hotell, butiker, tandläkar- och läkarpraktiker och annan privat servicenäring är på väg ner i ett stort svart hål. Permitteringarna haglar och konkurserna slår rekord.

- Jag tar del av deras oro och Småföretagarnas riksförbunds kritik mot regeringens stödpaket med 500 miljarder i krediter till hotade företag, som slussas ut via bankerna och som inte de små och medelstora företagen kan ta del av, eftersom de inte kan ställa upp med tillräcklig säkerhet för de lån som bankerna tar ränta på. Bankerna måste göra vad de kan för att stärka likviditeten hos företagen under pågående kris för att de inte ska gå omkull, säger Hanna Nilsson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Stal gräsklippare från byalag

Hässleholm
Västra Torup

Någon gång mellan tisdag eftermiddag och onsdag morgon tog någon sönder ett hänglås på idrottsplatsen i Västra Torup. Innanför dörren förvarandes en åkgräsklippare som byalaget hade ansvar för. Denna blev gärningspersonernas byte.

Hässleholm

Chokladsnattare var påverkad

Hässleholm
Hässleholm

En man i 20-årsåldern stoppades under tisdagseftermiddagen av en ordningsvakt när han försökte stjäla en chokladkaka på Pressbyrån vid resecentrum. Polisen kallades till platsen, och kunde förutom anmälan om ringa stöld lägga till misstankar om såväl narkotikabruk som narkotikainnehav.

Hässleholm

Skogsdunge i lågor

Hässleholm
TORMESTORP

Räddningstjänsten åkte under tisdagskvällen på ett larm om en skogsbrand i Tormestorpstrakterna.

– Det lät rätt dramatiskt när larmet kom, och att det brann nära hus. Men det var inte så farligt, säger Per Friis på räddningstjänsten i Hässleholm.

Branden härjade på runt 100 kvadratmeter.

– Vi var där och släckte, och skötte eftersläckningen i ett par timmar. Det var blandat med träd, buskar och gräs som brann, säger Friis.

Hässleholm

När passerar Konstrullen ditt fönster?

Hässleholm
Hässleholm Eller april, april... Någon Konstrull blir det tyvärr inte i år. Åtminstone fanns inget sådant initiativ innan denna artikel publicerades.

Men vi på tidningen hoppas att du ändå kan få en kulturellt berikad vår, även utan konstrundor.

Kommunens "Kultur på tur" som nämndes i vår aprilskämtsartikel är dock en helt riktig satsning. Läs vad vi skrev om den här:

Norra Skåne, genom skojreporter L-U Rhad

Hässleholm

Inställda konstrundor blir konstrullen till påsk

Staty och sångare på lastbilsflak.
Våren lär synas på Konstrullen, och förhoppningsvis också Tommy Körberg. Bildmontage
Hässleholm
Hässleholm Coronapandemin har slagit hårt och brett i samhället. Bland de första evenemangen som ställdes in var konstrundorna runtom i Skåne.

Men Hässleholms kommuns digitala satsning ”Kultur på tur” fick ett gäng entusiaster på fötter.

– Kommunens satsning är givetvis välkommen, men allt visas ju via facebook och instagram. Vår målgrupp är kanske inte fullt så digital, säger initiativtagaren och konstvetaren Anna-Karin Varell.

– Det gäller att våga tänka utanför ramen ibland, fortsätter hon.

Resultatet? Konstrundan blir Konstrullen.

Ett antal konstverk ställs på lastbilar och körs i långsam kortege runt i kommunen. Enligt projektgruppen Art Project Rolling In Lastbil ska allt kunna genomföras under påskafton om drygt en vecka.

– Om inte folket kan komma till konsten, då får konsten komma till folket. Det blir en omvänd konstrunda, säger Varell.

Bokbussen anför kortegen

Nu pågår ett intensivt arbete med att välja ut vilka verk som ska få vara med i utställningen. Eftersom de lastbilschaufförer som ska köra Konstrullen måste samlas på en och samma plats innan starten får de inte vara fler än 50, för att på så vis inte bryta mot de senaste ordningsföreskrifterna.

– Det handlar om att prioritera och se till att det ges så mycket som möjligt för pengarna, säger Varell.

Enligt uppgifter till Norra Skåne kommer antalet lastbilar med kultur ändå inte bli fler än 35. Först i ledet kommer den gamla bokbussen att köra, för att med regelbundet tutande väcka uppmärksamheten hos nyfikna. Och sist kör en omgjord cementblandare där en stor tratt fästs i blandarhålet. Detta för att åskådarna ska kunna kasta ner frivillig betalning i den improviserade kollekthåven.

– Mynt går bra, men vi kan ta kort också. Det är bara att lägga kortet i ett kuvert, tillsammans med koden och ett gåvobelopp, samt ett förfrankerat returkuvert så skickar vi tillbaka kortet inom en vecka, säger Varell.

Bläckblåsmedley av Eurovisionbidragen

Övriga 13 platser viks åt mänskliga framträdanden: Den inställda casinorevyn väntas få en vagn med tre platser för att framföra utvalda nummer som fick strykas.

Även Kulturskolan ska få ett släp för att framföra ett bläckblåsmedley av alla bidrag som skulle deltagit i Eurovision Song Contest.

– Dessutom jobbar vi på att få hit Tommy Körberg också. Hans framträdande i Kulturhuset har ju ställts in två gånger, så förhoppningsvis är han sugen.

Ett antal av lastbilarna ska givetvis innehålla målningar, men också flera av kommunens skulpturer väntas få utrymme. Enligt ett preliminärt förslag ska såväl Våren, At Full Speed och Snapphanen Lille Mats och lyftas över med kranbil.

Från Algustorp till Öraholma

Kortegen startar i Algustorp redan klockan 02 på natten, och besöker sedan kommunens orter i bokstavsordning. I Öraholma vänder man och kör samma väg tillbaka.

– Eftersom tavlorna bara syns åt ena hållet får vi göra så. Annars får ju bara de som bor på ena sidan av vägen se dem, säger Varell.

En alternativ plan är att man istället börjar i Emmaljunga och jobbar sig söderut.

– Allt är inte hugget i sten. Men man kan väl säga att vi med grova penseldrag har målat ut vår rutt, säger Varell.

Ta tuppen på tur?

Om den mobila konstrundan i Hässleholm faller väl ut tänker man ta Konstrullen vidare till Osby och Östra Göinge kommuner.

– Personligen hade jag ju velat att tuppen som står vid infarten till Hanaskog hade fått visa upp sig i hela göingebygden. Hur mäktigt vore det inte att se den glida fram i villakvarteren? Det gäller bara att se till att vi inte måste under en massa broar, säger A-K Varell.

Lars-Uno Rhad

Preliminärt tidsschema för Konstrullen

NÄSTA ARTIKEL