Personligt

Bill Rieflin är död

Personligt
Personligt Trummisen Bill Rieflin har avlidit i cancer. Han blev 59 år gammal.

Bill Rieflin var född i Seattle och var en av grundarna till indieskivmärket First world music.

Som musiker har han spelat bland annat med Swans, Ministry, King Crimson och Pigface.

2003 blev han turnerande trummis i R.E.M och gjorde inspelningar med gruppen fram tills dess att de slutade 2011.

Personligt

Familjen var det viktigaste

Per Åke Purk sitter på en motorcykel.
Per Åke Purk blev 71 år gammal.
Fotograf: Patric Berg
Personligt
Personligt Som tidigare meddelats har Per Åke "Nusse" Purk, Hässleholm, avlidit i en ålder av 71 år.

Den 5 mars avled vår vän och kamrat Per Åke Purk Vänsterpartiet Hässleholm. Efter en tid med svår sjukdom ryktes han ifrån oss alldeles för tidigt. Vi riktar i första hand våra tankar till Per Åkes familj med fru och tre döttrar och lilla Molly ett år, som var första barnbarnet och mycket älskad i hela familjen.

Som person hade alltid Per Åke ett leende på läpparna och såg positivt på livet. Även om politiken tog mycket att hans tid så var familjen alltid den viktigaste för Per-Åke och han satte alltid dem främst. Dottern Emma berättar att de var en mycket nära familj.

En musikalisk man

Per Åke hade många intressen och när jag Sven Erik, besökte Per Åke på hans 70- års kalas då spelade han dragspel. Men han kunde också spela piano och var glad för musik.

Att experimentera med mat och att laga mat och baka var också något som han älskade. Och han bjöd ofta sin familj och andra nära och kära på god mat.

V-Hässleholms äldste medlem Henry 98 år i Rullabygget berättar att Per Åke brukade komma upp och hälsa på Henry och då körde han motorcykel. Det var också ett mycket stort intresse och i garaget hade han två veteranmotorcyklar, en Rex från 1928 och en DKV från 1938. Den sista motorcykeln hade han byggt själv, köpt in delar och han var nästan helt klar med den. Som vardagsåk hade han en BMW.

Många olika uppdrag

Per Åke var omtyckt i många sammanhang och han har haft många uppdrag genom åren både i lokalföreningen, Hässleholms kommun och regionen.

I Region Skåne var han ordinarie ledamot i Regionfullmäktige mellan 1998 och 2002 och sedan ersättare 2002 till 2014. Åren 1998 till 2002 var han politisk sekreterare på deltid i regionen. Han har också haft uppdrag i skogsstyrelser, för Per Åke tyckte mycket om naturen, att vara i skogen.

En kväll 2012 ringde min telefon. Det var Per-Åke från Vänsterpartiet. Jag, Magnus, hade flyttat från Malmö ut till ett gammalt hus utanför Sösdala. Han hade sett att jag var medlem och undrade om vi kunde träffas över en kopp kaffe.

Han rekryterade mig till mitt första partiuppdrag. Sedan dess var han min mentor och gode vän. Han ledde mig tillsammans med flera andra kamrater in i partiarbetet och så småningom det parlamentariska arbetet.

En utmärkt lärare

Per-Åke var en utmärkt lärare. Han tog med mig in i denna underliga värld med debatter, flygbladsutdelning, budgetberedningar och möten i mängder.

Sedan dess har vi mötts flera gånger i veckan, talat i telefon nästan dagligen. Kontakten med Per-Åke tillhörde vardagen. I medvind, i motvind.

Han tog sig alltid tid, ringde genast upp för att prata politik både internationell och lokal. Han guidade oss genom valrörelser, alltid på plats i valstugan debattsugen med alla människor. Per-Åke hade åtskilliga uppdrag. Han satt i kommunfullmäktige, KS, Tekniska nämnden. Han var överförmyndare de två åren vi satt med och styrde.

Han var omtyckt av alla, motståndare som sympatisörer. Per-Åke saknas djupt av oss. Han saknas djupt av Vänsterpartiet. Han saknas djupt av politiken i Hässleholm. Han saknas!

Sven Erik Sjöstrand, vän och ordförande V-Perstorp.

Magnus Åkeborn, vän och ordförande V-Hässleholm.

Personligt

Dödsfall

Tomie dePaola signerar barnböcker i en bokaffär.
Barnboksförfattaren Tomie dePaola blev 85 år gammal.
Fotograf: Jim Cole
Personligt
Personligt Författaren och illustratören Tomie dePaola har avlidit, 85 år gammal.

Tomie DePaola skrev över 260 barnböcker och fick 2011 ta emot det prestigefyllda Children’s literature legacy award för sitt livslånga bidrag inom den amerikanska barnlitteraturen.

Tomie dePaola var född i Meriden, Connecticut. Familjen hade sina rötter i Kalabrien och det var också där handlingen utspelar sig i han bokserie Strega Nona.

Efter avslutad gärning inom skolan, där han bland annat undervisade i konst och teater, tog skrivandet och illustrerandet överhand. .

The wonderful dragon of Timlin, var den första boken han skrev och illustrerade själv. Därefter har det hans böcker sålt i nära 25 miljoner exemplar över hela världen och översatts till 20 språk.

Bland några av hans verk kan nämnas Strega Nona meets her match, Merry Christmas, Strega Nona, Here we all are, Comic adventures of old mother Hubbard, I love you, mouse och Jamie O’Rourke and the big potato.

Han medverkade öven på tv, bland annat i Barney & friends, där han gjorde rollen som sig själv samt i Telling stories med Tomie dePaola.

Personligt

Min teckning

Sexåriga Valentina Peterson har målat denna fina teckning.
Personligt
Personligt

En tjusig tjej, ritad av Valentina Petersen från Malmö. Hon är sex år gammal och när hon blir stor ska hon bli konstnär och designer.

Vi tackar Valentina för den fina teckningen och skickar boken Dubbeldeckarna och fallet med skeppsvraket, av Jorn Lier Horst och Hans Jorgen Sandnes.

Personligt

Tomt och tyst i Paris just nu

Bild på en kopp med cappuchino.
Gunnel Götesdotter slinker gärna in på ett kafé och njuter av en cappuccino.
Fotograf: Gunnel Götesdotter
Personligt
Östra Göinge
Hässleholm
Personligt Gunnel Götesdotter har lämnat Ateljé Götesdotter i Bjärnum för att bo och arbeta i Paris under ett år. Hon kommer dela med sig av sina erfarenheter och tankar i Norra Skåne under året. Här kommer den andra delen.

Jag har nu suttit instängd i min parislya norr om Sacr’e Coeurkyrkan i Montmartre i tio dagar. Troligtvis kommer utegångsförbudet att vara i två-tre veckor till. Alla restauranger, kaféer och affärer är stängda. Gatorna är helt tomma på både bilar och människor. Aldrig någonsin har jag sett ett så tyst och tomt Paris som nu.

Jag tillbringar mina ensamma dagar med att skriva, skissa, teckna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Personligt

Läsarens egen bild

Ett storkbon.
Fotograf: Lars Sjögren
Personligt
Personligt

I Härnestad finns det storkbon. Här i denna by föddes min farfars morfar år 1794 vid namn Per Hansson Ring.

Vid Pulken som också finns i Härnestad promenerar en stork omkring bland tranorna. I dag var det uppskattningsvis mellan 4 000 och 5 000 fåglar som rörde sig i området.

Det skriver Lars Sjögren i Hästveda, som skickat in bilderna.

Storkar och tranor Vid Pulken i Härnestad. Fotograf: Lars Sjögren

Personligt

Läsarens egen bild

Julia Bengtsson med sin slingriga vän.
Fotograf: Ann-Charlott Pettersson
Personligt
Personligt

Julia Bengtsson är modig och vågar minsann hålla ormen på Hessle zoo.

Bilden är tagen av Ann-Charlotte Pettersson.

Personligt

Minne efter Eivor Persson

Personligt
Personligt Eivor Persson, Hökön, har efter en lång tids sjukdom avlidit i en ålder av 65 år.

Ytterligare en deltagare i vårt så kallade sommargäng har nu lämnat oss, ett informellt sällskap som har hållit samman länge, träffats, umgåtts, festat, sjungit (ofta hellre än bra) och haft allmänt trevligt.

Eivor var här, trots sin sjukdom, en uppskattad deltagare som verkligen bidrog till den goda stämningen.

En verklig kämpe

Eivor var en verklig kämpe, som under många år slogs mot en sjukdom, som skulle ha fått oss andra att ge upp långt tidigare. Hon levde ett helt vanligt liv mellan de återkommande och påfrestande behandlingarna, som hon genomgick.

Huset och trädgården i Hökön, strax intill föräldrahemmet, vårdade och förändrade hon in i det sista. Även resor, både in- och utrikes, var för henne ett stort intresse, som hon gärna ägnade sig åt, trots krämporna.

Eivor arbetade före sin sjukdom inom äldrevården. Ett arbete som verkligen passade både henne och om möjligt än mera omsorgstagarna. Hon sökte alltid sätta guldkant på tillvaron för de äldre.

Vid större högtider såg hon gärna till, att de som så önskade, likt fordomdags, också kunde få sig en liten snaps till maten. Detta vet jag, enär hon också vid några tillfällen vårdade min gamle, sedan länge hädangångne, fader. Det mest positiva i det här avseendet kan väl uttryckas på så sätt, att inte sällan var hon mera uppskattad av dem hon hade att vårda och sköta, än av sina till rutiner och bestämmelser mera formellt bundna chefer.

Ett öppet hem

Och på hemmaplan skötte hon sin Håkan på samma förträffliga sätt, så länge hon orkade, och hemmet stod alltid öppet och gästvänligt för såväl bjudna som objudna besökare.

Eivor var väl medveten om sin sjukdom och planerade allt, inklusive sin förestående bortgång. Minneslunden på Loshults kyrkogård, där hon nu vilar, har sålunda helt nyligen tillkommit på hennes initiativ.

Det kommer att bli tomt efter Eivor. Vi kommer att sakna hennes glada skratt och sång, men minnas henne, genom att vi kvarvarande fortsätter att träffas och umgås som tidigare.

Olle Nilsson, för ”sommargänget”

Personligt

Visste det mesta om idrotten

Personligt
Personligt Skribenten Bertil Åkesson i Vinslöv har avlidit, 93 år gammal.

Han var Vinslöv trogen i hela sitt liv. Föräldrarna var bryggerifabrikören Henry Åkesson och dennes maka Ingeborg.

Tidigt fick Bertil hjälpa sin far i bryggeriet. När åldern var inne tog Bertil själv över företaget och körde ut produkterna till kunderna.

I nästa skede blev han representant för Pripps. För den verksamheten uppförde han en hall vid bostaden. När denna epok i hans liv var tillända distribuerade han skolmat i kommunen.

Höjdhopp och stavhopp

Idrotten kom tidigt in i Bertil Åkessons liv. I sin ungdom tillhörde han Vinslövs mest framgångsrika friidrottare och levererade goda resultat både i höjdhopp och stavhopp.

Intresset för idrott följde med honom genom åren och när Kristianstadsbladet behövde en idrottsskribent i Vinslöv var Bertil given för uppgiften. Det blev många referat och reportage genom årens lopp. Hans klippböcker som han nogsamt utrustat med publicerade artiklar bär tydlig syn för sådan sägen.

Vinslöv hyser i förhållande till sin folkmängd ovanligt många idrottsföreningar där nästan alla idrotter utom viss vintersport är representerade. Bertil visste namnet på alla gamla mästare i vinslövsklubbarna oavsett vilken gren de utövade. Om någon ställde frågor om idrotten i Vinslöv var svaret givet: Fråga Bertil Åkesson. Han skrev om alla utövare och föreningar med samma varma själ även om han hade ett särskilt rum i sitt hjärta reserverat för Brottarklubben Ore.

Hembygdsföreningen

I Vinslövs hembygdsförenings årstidskrift Kistebrevet medarbetade han flitigt tills för något år sedan. Hans initierade artiklar om affärslivet i Vinslöv och historiskt intressanta byggnader kring ortens kullerstenstorg berikade yngre generationers vetande om flydda tider.

En annan gammal vinslövsbo, Erik Paulsson, lärde känna Bertil Åkesson tidigt i livet:

– Våra föräldrar umgicks med hans föräldrar och vi barn på båda hållen blev genast lekkamrater. Sedan höll vi kontakten med varandra i alla år. Bertil gjorde Vinslöv känt i vida kretsar genom sitt skrivande. Han var en stor tillgång för det lokala föreningslivet.

Bertil Åkesson sörjs av makan Berit, sonen Peter med familj, barnbarn och övrig släkt.

Billy Bengtsson

Personligt

Dödsfall

Personligt
Personligt Countrysångerskan Jan Howard har avlidit i en ålder av 91 år.

Hon var sedan lång till tillbaka medlem av Grand Ole Opry.

Jan Howard var född i West Plains, Missouri och sångkarriären tog fart då hon gifte sig med låtskrivaren Harlan Howard. Han lät sin fru göra demoinspelningarna av sina sånger.

Hennes första stora hit kom med The one you slip around with (1960) och mest spelad var Evil on your mind (1965), som omnämns bland de 500 främsta countrysångerna genom alla tider i boken Heartaches by the numer (2005).

Hon hade en förstaplacering på listorna med duetten For loving you (1967), som hon sjöng med Bill Anderson.

Bland några av hennes stora album kan nämnas Sweet and sentimenal (1962), For God and country (1970), Love is like a spinning wheel (1972), Singing his praise (1972), Stars of the Grand Ole Opry (1981) och Jan Howard (1985).

Hon fick ta emot flera hedersutnämnelser. 1960 vann hon Billboards, Cashbox och Jukebox operators som årets mest lovande kvinnliga artist. 1966 fick hon ta emot BMI sångförfattarpris för It’s all over but the crying.

2005 valdes hon in i Missouri country music Hall of fame.

NÄSTA ARTIKEL