Inrikes

Trygghetsberedning ska analysera brott

Socialdemokraten Fredrik Olovsson (S), ska leda den trygghetsberedning med företrädare för samtliga riksdagspartier som regeringen tillsätter. Arkivbild.
Socialdemokraten Fredrik Olovsson (S), ska leda den trygghetsberedning med företrädare för samtliga riksdagspartier som regeringen tillsätter. Arkivbild.
Fotograf: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Efter modell från Försvarsberedningen, där alla riksdagens partier är med, tillsätter regeringen nu en trygghetsberedning.

Beredningen för kriminalpolitiken är en av punkterna i regeringens 34-punktsprogram från samtalen i höstas om åtgärder mot gängkriminalitet. Samtalen hölls som en följd av de många skjutningarna och sprängningarna under förra året. De slutade i oenighet – Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna hoppade av eftersom de ansåg att regeringen inte ville gå långt nog. Sverigedemokraterna var inte ens inbjudna.

Fyra år

I Trygghetsberedningen, som ska ledas av finansutskottets ordförande Fredrik Olovsson (S), erbjuds dock samtliga partier plats. Beredningen ska arbeta i mer än fyra år, till oktober 2024, men lämna årliga rapporter om sitt arbete.

"Trygghetsberedningen behövs för att höja kvaliteten i det rättspolitiska arbetet" säger Johan Hedin (C), rättspolitisk talesperson, i ett pressmeddelande.

Första uppdraget blir att analysera kriminalitetens utveckling och hur samhället ska svara på den. Ett uppdrag är att granska straffrättens roll i att motverka kriminalitet.

Nöjd polis

Polisförbundet välkomnar beskedet.

"Tyvärr har rättspolitiken under lång tid präglats av kortsiktigt tänkande, tvära kast och snabba utspel. Med en trygghetsberedning kommer den politiska beslutsprocessen att förbättras när man utgår från ett helhetstänk och planerar framåt på ett annat sätt" säger Lena Nitz, ordförande i förbundet, i ett pressmeddelande.

Lars Larsson/TT

Inrikes

Friande domar i utpressningshärva

Flera män frias från anklagelserna om utpressning av Västmanlands tingsrätt. Arkivbild.
Flera män frias från anklagelserna om utpressning av Västmanlands tingsrätt. Arkivbild.
Fotograf: Pavel Koubek/TT
Inrikes
Inrikes Nio män anklagades för att med hot om våld utpressat två män till att betala stora summor pengar. Samtliga frias nu av Västmanlands tingsrätt för utpressningsbrotten – bevisningen räcker inte till.

Enligt åklagarna inleddes utpressningen 2015. Med hjälp av hot om att skada eller döda männen eller deras anhöriga förmåddes de betala stora summor pengar till gärningsmännen och sälja narkotika för deras räkning, hävdade åklagarna.

Att ingen av de nio som stått åtalade för utpressningen fälls beror bland annat på att den information om händelserna som målsägarna lämnat varit problematisk – en av männen har exempelvis lämnat motstridiga och osanna uppgifter under förhören. Det finns enligt tingsrätten "mycket starka skäl" att ifrågasätta hans trovärdighet.

"Hans uppgifter har därför ett väldigt lågt, om ens något, bevisvärde", skriver domstolen.

En 22-åring fälls dock för grov misshandel då han knivhuggit en av männen. För det och andra brott får han fängelse i tre år och två månader.

22-åringen och en 35-årig man har enligt SVT Västmanland beskrivits som ledare för det nätverk i vilket många av de tilltalade ska ha ingått. 35-åringen får tio månaders fängelse för dopningsbrott och näringspenningtvättsbrott.

Flera andra åtalade döms också för andra brott, som exempelvis grovt vapenbrott och näringspenningtvättsbrott.

Inrikes

Fem åtalas för mord i Sundsvall

Fem personer har åtalats misstänkta för att ha mördat en man i 30-årsåldern i Sundsvall i höstas. Arkivbild.
Fem personer har åtalats misstänkta för att ha mördat en man i 30-årsåldern i Sundsvall i höstas. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Fyra män och en kvinna har åtalats misstänkta för att ha mördat en man i 30-årsåldern Sundsvall i november förra året.

Enligt stämningsansökan har de fem, tillsammans och i samförstånd, dödat mannen genom ett flertal slag mot huvud och kropp samt med ett flertal hugg med ett skarpt föremål mot bål och ben.

De åtalade, som är mellan 19 och 25 år gamla, ska ha begått gärningen med uppsåt och genom sitt agerande visat synnerlig hänsynslöshet och råhet.

En av de fem ska också ha undanröjt bevis om mordet genom att bränna kläder som bars av en av de åtalade vid brottet och åtalas även för skyddande av brottsling.

Av förundersökningen framgår att den åtalade kvinnan tidigare haft en relation med den mördade mannen. Hon var den första som misstänktes för gärningen och tros ha varit den som lockade ut offret ur sin lägenhet till bostadshusets entré där de misstänkta misshandlade honom.

Den mördade mannen hittades i sin lägenhet dit han tros ha tagit sig på egen hand efter misshandeln.

Bevisningen mot de fem åtalade består dels av förhör med de misstänkta och vittnen. Det finns även teknisk bevisning, exempelvis en kniv och en hammare som kan ha använts vid misshandeln.

Inrikes

Stopp för hamstring av läkemedel

Läkemedelsverkets generaldirektör Catarina Andersson Forsman och socialminister Lena Hallengren håller en pressträff i Rosenbad.
Läkemedelsverkets generaldirektör Catarina Andersson Forsman och socialminister Lena Hallengren håller en pressträff i Rosenbad.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes För att stoppa hamstring av receptförskrivet läkemedel under coronakrisen förbjuder regeringen uttag för mer än tre månaders behov. Beslutet har redan trätt i kraft.

Enligt Lena Hallengren har man kunnat se en kraftig efterfrågan på läkemedel de senaste veckorna. Det beror främst på ett ökat uttag på landets apotek.

– Fler har börjat handla betydligt mer än vad man just nu behöver. Man har hämtat ut hela sin årsranson även om man med det har fått betala själv, det är ett beteende man inte tidigare har sett, säger hon.

Lagra inte hemma

I dag ingår läkemedel i högkostnadsskyddet om man tar ut en förbrukning på högst tre månader, men om patienten själv betalar kan hen ta ut en hel årsförbrukning av ett receptförskrivet läkemedel.

– Det är många patienter som på sistone har använt sig av den möjligheten, säger Hallengren.

TT: Vad säger du till de som är oroliga och därför vill ha beredskap hemma?

– Att den beredskapen ska inte var och en ha hemma i ett lager. Apoteken ska se till att de har det på lagret, men det blir omöjligt om de ska lämna ut alla läkemedel på väldigt kort tid.

Nyligen genomförde apoteksbranschen i dialog med Läkemedelsverket frivilliga begränsningar i uttaget av receptförskrivna läkemedel, men effekten har inte varit tillräcklig.

"Inskärpa vikten"

Läkemedelsverket vände sig därför till regeringen med en hemställan om den begränsning som nu införs.

– Vi behövde inskärpa vikten av att vi alla hjälps åt så vi inte hamnar i en bristsituation, säger Läkemedelsverkets generaldirektör Catarina Andersson Forsman.

I och med detta får man endast ta ut substanser motsvarande 90 dagar. Om förpackningen inte motsvarar 90 dagar får man ta ut närmast motsvarande förpackning. Det gäller också läkemedel till hundar och djur, säger Catarina Andersson Forsman.

– När man har förbrukar två tredjedelar av det får man hämta ut en ny. Och det här omfattar allt som är förskrivet på recept, vare sig det är inom eller utanför förmånen.

I dagsläget råder det dock ingen brist på läkemedel i Sverige, understryker Catarina Andersson Forsman.

– I morse hade vi 14 restnoteringar relaterat till corona, men det berodde inte på brister utan på ökad efterfrågan. Vi har ingen brist. Det är ett viktigt budskap från mig, säger hon.

Ser över läkemedelstillgången

Redan tidigare hade Läkemedelsverket i uppdrag att se över läkemedelsförsörjningen i samarbete med olika berörda instanser, ett arbete som nu intensifieras.

– Vi har skapat strukturer både för att kommunicera information runt hur tillgången är av aktuella läkemedel, och också se till att vi kan kommunicera med olika aktörer för att underlätta så att substanser kan hamna där de behövs. Det vi verkligen vill bidra till är att vi har en jämlik tillgång till läkemedel, säger Andersson Forsman.

De nya reglerna började gälla vid midnatt, natten till onsdag, och kommer att gälla tills vidare. När behovet upphör kommer också restriktionerna att upphävas, enligt Lena Hallengren.

Carin Fock/TT

Marc Skogelin/TT

Socialminister Lena Hallengren. Arkivbild.
Socialminister Lena Hallengren. Arkivbild. Fotograf: Jonas Ekströmer/TT

FAKTA

Fakta: Så fungerar högkostnadsskyddet

Högkostnadsskyddet innebär att du betalar sammanlagt högst 1 150 kronor för besök i öppenvården under en period på tolv månader. En region kan dock bestämma om ett lägre belopp.

När patienten betalat upp till den summa som regionen bestämt får man ett så kallat frikort. Under den perioden som kortet gäller betalar patienten inte för sina besök.

Perioden börjar räknas vid ditt första besök, oavsett när under året du gör besöket.

Frikortet gäller i alla regioner i Sverige.

Källa: Vårdguiden 1177

Inrikes

Våren avancerade med försiktiga steg

Vädret normaliserades i mars, konstaterar SMHI. Arkivbild.
Vädret normaliserades i mars, konstaterar SMHI. Arkivbild.
Fotograf: Gorm Kallestad/NTB/TT
Inrikes
Inrikes Våren drog sig norrut i slutet av mars – men bara i en begränsad fläck på Sverigekartan.

Den sista mars var snödjupet 229 centimeter i Katterjåkk i Lapplandsfjällen.

Några dagar tidigare blev det meteorologisk vår i en mindre del av Mellansverige, ett område som delades av Gästrikland, Hälsingland, Västmanland och Uppland.

"Även i delar av Värmland gjorde våren formellt intåg", noterar SMHI i sin preliminära sammanfattning av den gångna månaden. Söderut har det redan varit vår i flera veckor.

De ytterligheter i temperaturer som så här långt hunnit registreras under mars var plus 14,6 grader i skånska Osby den 28 respektive minus 32,4 i Naimakka i norra Lappland den 4.

Mars bjöd också på ordentligt blåsväder. Stormen Laura drog fram i söder med orkanstyrka i byarna, allra värst över Hanö i Blekinge med 37,8 meter per sekund.

Överlag var månaden varmare än brukligt, men inte med lika stora avvikelser som i början av året.

"Ingen station hade en medeltemperatur under det normala för mars månad", konstaterar myndigheten.

"Efter två månader som bjudit på mycket milt väder blev mars en mer normal månad både vad gäller temperaturen i synnerhet och växlingarna i väder i allmänhet".

FAKTA

Fakta: Då kommer våren

Enligt SMHI definieras vårens ankomstdatum som det första dygnet av sju med vårtemperaturer (dygnsmedeltemperatur över 0,0 grader). Det gör alltså att datumet kan bestämmas först i efterhand.

Inrikes

Viruskris kan bli dödsstöt för aprilskämt

Många mediehus väljer i år att inte publicera aprilskämt i tidningen, däribland Göteborgs-Posten. Arkivbild.
Många mediehus väljer i år att inte publicera aprilskämt i tidningen, däribland Göteborgs-Posten. Arkivbild.
Fotograf: Adam Ihse/ TT
Inrikes
Inrikes Flygande spårvagnar, ett Öland på drift mot fastlandet och en nylonstrumpa över teven.

Sedan tidigare har flera svenska mediehus valt att sluta med aprilskämt – det finns redan alldeles för mycket vilseledande information på nätet, och tidningarna bör i stället stå för trovärdighet, har många resonerat. Och med anledning av allmänhetens behov av korrekt och tillförlitlig information i spåren av coronaviruset fortsatta spridning i Sverige och världen verkar allt fler utgivare ansluta till den inställningen.

Erik Isberg, redaktionsansvarig och ansvarig utgivare på Folkbladet , tar fasta på att många nu tror att pandemin är på väg att följas av en infodemi, det vill säga en global ryktesspridning:

"I det här läget är trovärdiga mediers roll extra viktig. Hos oss ska du kunna lita på den information som ges. Att nu medverka till att sprida osanna uppgifter, om än på ett oskyldigt sätt, skulle vara direkt fel".

Isberg lovar dock att återgå nästa år "i en förhoppningsvis ljusare värld och med ett gladare skämt".

Skojar inte till det

nyhetschef Gerth Hedberg skriver att tidningen i år frångår sin tradition att skoja till det den 1 april:

"Så du behöver inte leta efter någon artikel där vi försöker luras på ett klurigt sätt. Fokus måste nu ligga på att ta hand om sig själv och sin omgivning."

chefredaktör Christofer Ahlqvist fattade redan 2018, sitt första år som chefredaktör på tidningen, beslutet att inte publicera något aprilskämt.

"Jag resonerar då som nu att en tidning – vars viktigaste kapital är trovärdighet – inte kan missbruka det förtroendet genom att riskera att sprida falska nyheter", skriver Ahlqvist, och frågar sig nu om 2020 blir året då aprilskämtet drar sin sista suck i spalterna.

"Jag tycker att det vore förvånande om någon ansvarig utgivare i dessa tider bidrog till att sprida desinformation genom att publicera ett aprilskämt. Min gissning är att väldigt få kommer att kunna fortsätta med den här traditionen efter i år".

Inte normala tider

konstaterar kort och kärnfullt: "April april din dumma sill, vi hade lurat dig om det inte vore för det att vår chefredaktör inte vill".

Även VLT skippar aprilskämten i år, skriver tidningens chefredaktör och ansvarige utgivare Daniel Nordström i en krönika:

"Jag tror att de allra flesta uppskattar skämt, när de är bra. Men det är i normala tider. Just nu är emellertid ingenting som det brukar vara".

Det är helt enkelt inte läge att skämta just nu, anser Nordström:

"För oss på VLT är det så mycket viktigare att lägga all kraft på att göra just trovärdig och samhällsviktig journalistik inte minst om den sjukdom, oro och kris coronaviruset för med sig".

Toapapper i Sydsvenskan

Helt skämtfritt är det dock inte.

Bland annat noterar Trelleborgs Allehanda att Trelleborgs kommun byter namn till Anderslövs kommun: "Samtidigt flyttas hela tätorten till Anderslöv".

skriver att man i dag avsätter utrymme i papperstidningen som nödiga läsare som inte hamstrat toalettpapper kan använda för att torka sig med.

– Många har det helt enkelt skitjobbigt i dag. Vi funderade på hur vi kan göra nytta, citeras "tidningens papperschef" Closette Bidhén i artikeln.

Humor är ett viktigt verktyg för att vi tillsammans ska ta oss igenom denna prövning, skriver Sydsvenskan:

"Tanken med årets skämt var först och främst inte tänkt att lura er prenumeranter utan snarare framkalla ett eller annat skratt i dessa dystra tider".

Marc Skogelin/TT

Kjell Stensson stod 1962 för aprilskämtet som sannolikt lurat flest svenskar. En nylonstrumpa spänd över den svartvita skärmen skulle omvandla bilden till färg. Enligt uppgift klipptes hundratusentals strumpor sönder. Arkivbild
Kjell Stensson stod 1962 för aprilskämtet som sannolikt lurat flest svenskar. En nylonstrumpa spänd över den svartvita skärmen skulle omvandla bilden till färg. Enligt uppgift klipptes hundratusentals strumpor sönder. Arkivbild Fotograf: ULF STRÅHLE US

Inrikes

Mamma i Norrköping omhäktad

Mamman i Norrköping som misstänks för att ha vållat sin treåriga dotters död i slutet av januari har omhäktats vid Norrköpings tingsrätt. Arkivbild.
Mamman i Norrköping som misstänks för att ha vållat sin treåriga dotters död i slutet av januari har omhäktats vid Norrköpings tingsrätt. Arkivbild.
Fotograf: Vilhelm Stokstad/TT
Inrikes
Inrikes

Mamman i Norrköping som misstänks för att ha vållat sin treåriga dotters död i slutet av januari har omhäktats, rapporterar P4 Östergötland.

Hon häktas misstänkt för grovt vållande till annans död och även för nya misstankar gällande två fall av grov misshandel.

Kvinnan, som hela tiden nekat till brott, ska också genomgå en så kallad paragraf 7-undersökning där hennes psykiska status ska undersökas.

Den treåriga flickan hittades död i en lägenhet i centrala Norrköping i slutet av januari och de båda föräldrarna greps samma dag.

De satt häktade misstänkta för att ha orsakat hennes död, men pappan dog i häktet tidigare i februari.

Inrikes

TT-FLASH: Högkostnadsskyddet begränsas

Inrikes
Inrikes Högkostnadsskydd för läkemedel begränsas för att stoppa hamstring, säger socialminister Lena Hallengren (S)

Inrikes

Myndigheterna rapporterar för få it-incidenter

Med anledning av it-skandalen på Transportstyrelsen förhördes före detta infrastrukturminister Anna Johansson (S) av Konstitutionsutskottet. Arkivbild
Med anledning av it-skandalen på Transportstyrelsen förhördes före detta infrastrukturminister Anna Johansson (S) av Konstitutionsutskottet. Arkivbild
Fotograf: Christine Olsson/TT
Inrikes
Inrikes Förra året rapporterade myndigheterna in 296 allvarliga it-incidenter till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), visar årsrapporten för 2019. Det anser myndigheten är alldeles för få.

– Vi tycker att det är anmärkningsvärt att så få rapporter om allvarliga it-incidenter kommer in till oss samtidigt som handhavandefelen ökar. Med tanke på att vi är mitt uppe i en digitalisering av samhället är det något vi borde ta ett samlat grepp kring, säger Samuel Taub, ansvarig för analysprogrammet på avdelningen för cybersäkerhet på MSB.

Blixten slog ner

Årsrapporten visar att 296 allvarliga it-incidenter i fjol ägde rum på de 251 myndigheter, som är skyldiga att rapportera in incidenterna till MSB. Bland annat slogs en dator ut på en myndighets samhällskritiska verksamhet i nästan ett dygn. Ingen reservdator fanns på plats, utan en tekniker var tvungen att ta med sig en dator från en annan ort och konfigurera den.

MSB konstaterar att bristande rutiner förvärrade konsekvenserna av incidenten.

– Slutsatsen av rapporten och den här incidenten är att ett bra systematiskt riskbaserat informationssäkerhetsarbete i botten höjer lägstanivån väldigt mycket och incidenter som denna skulle få mildare konsekvenser, eller inte få sådana konsekvenser över huvud taget, säger Samuel Taub.

Målet är att antalet it-incidenter ska minska.

– Vi vill ha upp rapporteringsgraden för att vi vill veta vad som händer. Vi vill få en bättre bild för att kunna och stötta myndigheterna att arbeta på ett hållbart och säkert sätt, säger han.

Snabb digitalisering

I rapporten konstateras bland annat att handhavandefelen ökar.

– Det kan bero på att digitaliseringen går snabbt och då är det lätt att digitalisera på ett sätt som varken är säkert eller hållbart. Det beror inte på att personer som jobbar med it på myndigheterna är dåliga, utan på att de inte alltid har rätt förutsättningar och att man på ledningsnivå inte prioriterar de här frågorna, säger Samuel Taub.

Han pekar på att en viktig lärdom efter skandalen på Transportstyrelsen då känslig information ur bland annat körkortsregistret blev tillgänglig för personal utomlands som inte var säkerhetskontrollerad.

– Det som hände på Transportstyrelsen är ett ankare när man talar om informationssäkerhet i Sverige. Det är det man återkommer till. Men allvarliga it-incidenter kommer inte att upphöra, utan det är snarare är önskvärt att man drar lärdom av konsekvenserna för att de positiva effekterna av digitaliseringen inte ska förstöras av att inneboende svagheter byggs in, säger Samuel Taub.

Petronella Uebel/TT

FAKTA

Fakta: It-incidenter

296 allvarliga it-incidenter rapporterades in till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) under 2019. Det är en incident mindre än året före. Antalet handhavandefel ökade från 42 till 68, medan antalet angrepp minskade från 73 till 62.

Tre av fyra av it-incidenter bedömdes ha fått begränsade eller stora konsekvenser under 2018 och 2019. Andelen incidenter som fick mycket allvarliga konsekvenser låg strax över 10 procent.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Inrikes

Nya miljarder till vårdutrustning och tester

Anders W Jonsson (C). Arkivbild.
Anders W Jonsson (C). Arkivbild.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes Socialstyrelsen ska få möjlighet att låna fem miljarder kronor av Riksgäldskontoret för att säkra skyddsutrustning och annat sjukvårdsmateriel, föreslår regeringen, Liberalerna och Centerpartiet.

Socialstyrelsen har sedan tidigare fått i uppdrag att på nationell nivå säkra tillgången till skyddsutrustning till vården på grund av spridningen av coronaviruset. I förslaget, som regeringen, tillsammans med L och C presenterar under onsdagen utökas Socialstyrelsens låneram i Riksgäldskontoret från 300 miljoner till fem miljarder.

– Förut har Socialstyrelsen haft uppdraget att göra vad de kan för att handla men de har inte haft klart för sig vilka ekonomiska möjligheter de har. Nu får de det, säger Anders W Jonsson, biträdande partiledare för Centerpartiet.

– Det här ger Socialstyrelsen muskler i upphandling på en internationell marknad och även inrikes.

Partierna föreslår också att en miljard kronor avsätts för att Folkhälsomyndigheten ska kunna utöka testningen av coronaviruset. Detta för att personer inom exempelvis vården med förkylningssymptom ska kunna återgå till arbetet om de testas negativa.

– Det är jätteviktigt för att få tillbaka sjukvårdspersonalen till sjukhusen och i ett andra steg att fortsätta utvidga testningen, säger Anders W Jonsson.

TT: Varför lägger ni det här förslaget nu och inte tidigare?

– Det är ett fortlöpande arbete och nya beslut fattas väldigt tätt och i en takt efter att man ser behoven komma. Behövs det ytterligare beslut på området och ett behov av mer pengar, inte minst för testningen, då kommer vi säkert att hitta pengar även för det, säger Anders W Jonsson.

Anna Hansson/TT

NÄSTA ARTIKEL