Annons

Trygghetsberedning ska analysera brott

Efter modell från Försvarsberedningen, där alla riksdagens partier är med, tillsätter regeringen nu en trygghetsberedning.
Uppgift: Föreslå en politik för trygghet och mot brott som håller över tid.
Publicerad 26 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Socialdemokraten Fredrik Olovsson (S), ska leda den trygghetsberedning med företrädare för samtliga riksdagspartier som regeringen tillsätter. Arkivbild.
Socialdemokraten Fredrik Olovsson (S), ska leda den trygghetsberedning med företrädare för samtliga riksdagspartier som regeringen tillsätter. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Beredningen för kriminalpolitiken är en av punkterna i regeringens 34-punktsprogram från samtalen i höstas om åtgärder mot gängkriminalitet. Samtalen hölls som en följd av de många skjutningarna och sprängningarna under förra året. De slutade i oenighet – Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna hoppade av eftersom de ansåg att regeringen inte ville gå långt nog. Sverigedemokraterna var inte ens inbjudna.

Fyra år

I Trygghetsberedningen, som ska ledas av finansutskottets ordförande Fredrik Olovsson (S), erbjuds dock samtliga partier plats. Beredningen ska arbeta i mer än fyra år, till oktober 2024, men lämna årliga rapporter om sitt arbete.

Annons

"Trygghetsberedningen behövs för att höja kvaliteten i det rättspolitiska arbetet" säger Johan Hedin (C), rättspolitisk talesperson, i ett pressmeddelande.

Första uppdraget blir att analysera kriminalitetens utveckling och hur samhället ska svara på den. Ett uppdrag är att granska straffrättens roll i att motverka kriminalitet.

Nöjd polis

Polisförbundet välkomnar beskedet.

"Tyvärr har rättspolitiken under lång tid präglats av kortsiktigt tänkande, tvära kast och snabba utspel. Med en trygghetsberedning kommer den politiska beslutsprocessen att förbättras när man utgår från ett helhetstänk och planerar framåt på ett annat sätt" säger Lena Nitz, ordförande i förbundet, i ett pressmeddelande.

Lars Larsson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons