Utrikes

Venezuelailska efter USA-åtal mot Maduro

Venezuelas president Nicolás Maduro. Arkivbild.
Venezuelas president Nicolás Maduro. Arkivbild.
Fotograf: Matias Delacroix/AP/TT
Utrikes
Utrikes

USA åtalar Venezuelas president Nicolás Maduro misstänkt för narkotika- och terrorbrott, meddelade justitiedepartementet på torsdagen. Även andra högt uppsatta personer i Maduros regering åtalas.

Venezuela svarade med att kalla åtalet för en "kupp". Utrikesminister Jorge Arreaza sade att beslutet visade på "desperation" hos det han nedlåtande betecknade som eliten i Washington.

USA utfäster en belöning på uppåt 15 miljoner dollar för information som leder till ett gripande eller att Maduro kan ställas inför rätta, säger USA:s utrikesminister Mike Pompeo.

Den republikanske senatorn Marco Rubio twittrade före beskedet att anklagelserna gäller misstänkt samarbete med narkotikakarteller.

Amerikanska företrädare har under en längre tid anklagat Maduro och hans regering för att använda intäkter från droghandel till att kompensera för förlorade intäkter till följd av USA:s kraftiga ekonomiska sanktioner mot landet.

Utrikes

Kapten på virussmittat hangarfartyg: Hjälp

Det amerikanska hangarfartyget USS Theodore Roosevelt. Arkivbild.
Det amerikanska hangarfartyget USS Theodore Roosevelt. Arkivbild.
Fotograf: Bullit Marquez/AP/TT
Utrikes
Utrikes "Vi är inte i krig, sjömän måste inte dö".

"Om vi inte agerar nu misslyckas vi med att ta hand om vår mest värdefulla tillgång – våra sjömän", heter det i ett fyra sidor långt brev som kapten Brett Crozier skickat till sina överordnade vid försvarshögkvarteret Pentagon och som återges av amerikanska medier.

Det kärnvapenbestyckade jättefartyget Theodore Roosevelt ligger för ankar vid det amerikanska territoriet Guam i Stilla havet. Ombord finns över 4 000 män och kvinnor. Exakt hur många som smittats av det nya coronaviruset har inte offentliggjorts, men enligt nyhetskanalen CNN rör det sig om minst 70.

"Sjukdomens spridning är pågående och accelererar", skriver Crozier.

Han vill att sjömännen ombord snarast förs i land, sätts i karantän och ges vård – så att fartyget kan desinficeras och bibehålla sin beredskap.

Ett problem är dock att det inte finns tillräckligt med sängplatser i Guam för att ta emot besättningen, noterar tidningen The New York Times. Pentagon uppges förhandla med myndigheterna där om att frigöra hotellplatser eller andra boenden.

Guam, som har drygt 160 000 invånare, tampas dock också med coronavirusutbrottet. Hittills har 58 smittade och två dödsfall konstaterats där.

Utrikes

Hot om fängelse för aprilskämt om virus

Det är inte läge att skämta om coronaviruset i Thailand, där skojare riskerar fem års fängelse om de bryter mot uppmaningen.
Det är inte läge att skämta om coronaviruset i Thailand, där skojare riskerar fem års fängelse om de bryter mot uppmaningen.
Fotograf: Sakchai Lalit/AP/TT
Utrikes
Utrikes Det ser ut att bli färre aprilskämt än vanligt i år.

Många har bestämt sig för att skippa aprilskämten i år med anledning av att antalet smittade och döda i coronaviruset stiger och människor har fått sina liv ordentligt begränsade i många länder.

Stora mängder falsk information kring viruset har redan tidigare spridits på nätet, vilket har lett till att flera regeringar varnar för att skämta om covid-19 på första april.

I Taiwan varnas människor för att sprida falska rykten. Den som ändå gör det riskerar fängelse i tre år och böter på motsvarande en miljon kronor.

"På första april kan vi utöva vår humor om vi måste men vi får inte skämta om pandemin för att undvika att bryta mot lagen", skriver president Tsai Ing-Wen på Facebook.

"Jag önskar alla inte bara en humoristisk utan även en hälsosam och säker första april."

Fängelse i Thailand

Taiwans hälsodepartement använder en "taleshund" vid namn Zongchai för att komma med offentliga uttalanden.

"Zongchai ber er att inte skämta om utbrottet. Snälla ta hänsyn till de som arbetar vid frontlinjen för att förebygga epidemin", står det på departementets Facebooksida.

I Thailand riskerar skojare upp till fem års fängelse.

"Det är mot lagen att skämta om att ha covid-19 denna första april", skriver regeringen på Twitter.

Även i Indien uppmanar politiker befolkningen att inte sprida rykten och panik kring viruset.

Företag avstår

Till och med internetjätten Google, som i vanliga fall brukar bidra med avancerade aprilskämt, har meddelat sina anställda att skojandet utgår i år med anledning av pandemin, enligt ett internmeddelande som Business Insider tagit del av.

Även många andra företag som brukar bidra till det vanligtvis rika utbudet av aprilskämt april väljer bort det i år.

James Herring, som jobbar för pr-firman Taylor Herring i London varnade nyligen på Twitter:

"Tips för pr-firmor som planerar aprilskämt. Bara gör det inte".

Utrikes

Danskt kemikalievatten var aprilskämt

Vattenleverantören Ewii skämtade om förbrukningen i coronavirusisoleringen. Arkivbild.
Vattenleverantören Ewii skämtade om förbrukningen i coronavirusisoleringen. Arkivbild.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Utrikes
Utrikes

Att danskar skulle få nöja sig med kemikaliespäckat badvatten har visat sig vara ett aprilskämt.

Det var vattenleverantören Ewii som gick ut med att privat vattenförbrukning skulle ha ökat kraftigt sedan landet införde restriktioner på grund av coronaviruset. Därmed var företaget, enligt egen utsago, tvunget att till låga taxor pumpa ut vatten med kemikalieinnehåll över gränsvärdena i rören. Vatten som kunde användas till annat än att dricka, hette det.

"Det kan väl glädja danskarna att de till låga priser kan bada varmt och länge utan att ha dåligt samvete", sade Ewii-chefen Lars Bonderup Bjørn i ett pressmeddelande.

Men utspelet visade sig alltså vara ett aprilskämt, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

Utrikes

Guterres: Viruset kan återvända

FN:s generalsekreterare António Guterres. Bild från januari.
FN:s generalsekreterare António Guterres. Bild från januari.
Fotograf: Salvatore Di Nolfi/AP/TT
Utrikes
Utrikes Coronapandemin är den värsta globala krisen sedan andra världskriget, säger FN:s generalsekreterare António Guterres. Han upprepar sina varningar om att pandemin kan orsaka väpnade konflikter och en makalös nedgång i världsekonomin.

– Smittan är en kris som hotar hela världens befolkning och kommer att orsaka en recession som antagligen saknar motstycke i den moderna historien, säger han.

António Guterres vädjar till världens ledare att samarbeta mot coronapandemin innan det är för sent.

– En starkare och mer effektiv insats är bara möjlig om alla går samman i solidaritet och om vi åsidosätter det politiska spelet och förstår att mänsklighetens framtid står på spel, säger han på en presskonferens i New York.

Där presenterades på tisdagen en ny FN-fond, som ska hjälpa u-länder genom pandemin.

Men Guterres ber även i-länderna om att de ska hjälpa fattigare länder. Han varnar för att coronaviruset i framtiden kan återvända från fattigare länder, i synnerhet i Afrika, och då på nytt slå till mot den rika världen.

– Vi är långt från att ha ett globalt räddningspaket för att hjälpa utvecklingsländerna att skapa förhållanden som kan trycka tillbaka smittan och dess dramatiska konsekvenser, varnar han, och pekar på eskalerande arbetslöshet, kollapsen för småföretagande och utsattheten för redan svaga grupper.

– Vi rör oss sakta i rätt riktning, men vi måste öka tempot och vi måste göra mycket mer för att vinna över viruset.

Över 42 000 människor i världen har avlidit till följd av coronaviruset, enligt den senaste uppdateringen från Johns Hopkins University i USA.

Utrikes

Coronafallen ökar i Turkiet

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan tidigare i mars.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan tidigare i mars.
Fotograf: Burhan Ozbilici/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Antalet avlidna i covid-19 i Turkiet steg under tisdagen med 46 till 214. Totalt har 13 531 fall av smittade konstaterats i landet.

41 städer och byar i landet har satts i karantän och president Recep Tayyip Erdogan uppmanar till frivillig självisolering.

Hans styrande parti AKP lade under tisdagen fram två lagförslag som tillsammans skulle frige 90 000 fångar i landets överfulla fängelser, som riskerar att bli stora smittohärdar av coronaviruset.

Utrikes

Dubblad dödssiffra i USA

Vita husets coronakoordinator, doktor Deborah Birx, vid en presskonferens tillsammans med president Donald Trump i Vita huset.
Vita husets coronakoordinator, doktor Deborah Birx, vid en presskonferens tillsammans med president Donald Trump i Vita huset.
Fotograf: Alex Brandon/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA är nu uppe i över 4 000 covid-19-relaterade dödsfall, en totalsiffra som är mer än dubbelt så hög som för tre dagar sedan.

Sammanlagt har 4 076 människor avlidit i sviterna av coronaviruset i USA enligt den senaste uppdateringen från Johns Hopkins University. 189 510 personer i landet har bekräftats smittade.

Mer än 40 procent av de rapporterade dödsfallen har inträffat i delstaten New York.

Högre siffror

Vita husets coronakoordinator Deborah Birx uppskattar att mellan 100 000 och 240 000 människor kan avlida i sviterna av viruset de närmaste månaderna om USA:s befolkning följer rekommendationerna. Utan sådana åtgärder kan upp till 2,2 miljoner människor dö, enligt uträkningarna.

Tidigare har hon angett spannet 100 000–200 000 dödsfall, "om vi gör detta bra, nästan perfekt, tillsammans".

President Donald Trump säger det kan vara två smärtsamma veckor som väntar. Han uppmanar befolkningen att följa uppmaningarna om att arbeta hemifrån, inte äta på restauranger eller barer och inte träffas fler än tio personer.

– Vi vill att amerikanerna ska vara förberedda på de tuffa dagar som ligger framför oss, säger presidenten.

"Ingen universallösning"

Virusets spridning i USA väntas nå sin kulmen i mitten av april.

Enligt riktlinjerna som gäller fram till slutet av månaden ska invånarna hålla "god hygien" och undvika icke nödvändigt resande och besök på vårdhem.

– Det finns ingen universallösning. Det finns inget magiskt vaccin eller behandling. Det är bara beteenden. Alla våra beteenden blir något som ändrar den här virala pandemins kurs de närmaste 30 dagarna, säger Deborah Birx.

Trump meddelar att han i huvudsak kommer att hålla sig i Vita huset den närmaste månaden.

USA:s president Donald Trump vid sin presskonferens i Vita husets pressrum på tisdagen.
USA:s president Donald Trump vid sin presskonferens i Vita husets pressrum på tisdagen. Fotograf: Alex Brandon/AP/TT

FAKTA

Fakta: USA och coronaviruset

Runt 190 000 fall av coronavirus har hittills konstaterats i USA. Smittan finns i alla 50 delstater och i huvudstadsområdet District of Columbia, Puerto Rico, Guam, Nordmarianerna och Amerikanska Jungfruöarna.

Över 4 000 människor har avlidit i covid-19 i landet, de flesta i New York följt av delstaterna Washington, Michigan, Louisiana och New Jersey.

Källa: Johns Hopkins University, smittskyddsmyndigheten CDC.

Utrikes

Trump: "De dör där ute på fartyget"

MS Zaandam, när det fortfarande låg för ankar utanför Panama City.
MS Zaandam, när det fortfarande låg för ankar utanför Panama City.
Fotograf: Arnulfo Franco/AP/TT
Utrikes
Utrikes 18 dygn efter senaste besöket i land letar kryssningsfartyget Zaandam fortsatt efter en hamn att anlöpa.

Turerna har varit många för passagerarna och besättningen ombord MS Zaandam.

Hamn efter hamn har stängts för kryssningsfartyget, som lämnade Buenos Aires den 7 mars och senast gick i hamn i Chile en vecka senare. När majoriteten av de sydamerikanska länderna stängde sina gränser portades också Zaandam, som fortsatte norrut.

Efter att virussjukdomen covid-19 upptäcktes ombord tvingades fartyget ligga för ankar utanför Panama City. Då hade fyra personer avlidit ombord, däribland en svensk man, och över 130 personer hade influensaliknande symtom.

Systerfartyget Rotterdam kom till undsättning med mat, vatten och sjukvårdsmateriel. Rotterdam kunde även ta emot drygt 400 av passagerarna ombord Zaandam, som alla klarat en läkarundersökning och tester för coronaviruset. Därefter fick Zaandam tillåtelse att i helgen passera Panamakanalen – med tänkt destination Fort Lauderdale i Florida.

"Ska göra det rätta"

Men medan de båda fartygen satte kurs dit, Zaandam med 1 050 passagerare och Rotterdam med 1 450, satte Floridas guvernör Ron DeSantis ner foten.

– Vi kan inte låta människor som inte ens kommer från Florida dumpas i södra Florida och ta upp värdefulla resurser, sade DeSantis, i Fox News på måndagen.

Samtidigt har Zaandams öde fått allt större medial uppmärksamhet och på en direkt fråga under en presskonferens i Vita huset lovade Donald Trump att ta sig an frågan.

– De dör där ute på fartyget. Jag ska göra det rätta, inte bara för oss utan för mänskligheten, sade Trump och lovade ringa DeSantis.

"Inte hans beslut"

Frågan är dock om någon av dem har något att säga till om, säger Michael Udine, kommissionär i Broward County där Fort Lauderdale ligger. Han säger till Reuters att det i stället är upp till en kommitté som bland annat består av representanter från kustbevakningen, den lokala sheriffen och Floridas hälsodepartement om ett fartyg ska hindras att lägga till.

– Han kan ha en åsikt men jag tror inte det är hans beslut, säger Udine om DeSantis.

Myndigheterna har minst två dygn på sig att komma till ett beslut. De båda fartygen befann sig tisdag kväll, lokal tid, mellan Mexiko och Kuba, och beräknades nå Fort Lauderdale tidigast torsdag kväll.

Utrikes

Ukraina dammar av sovjetisk respiratordesign

Parlamentsledamöter med munskydd under en extrainsatt session i Kiev i måndags.
Parlamentsledamöter med munskydd under en extrainsatt session i Kiev i måndags.
Fotograf: AP/TT
Utrikes
Utrikes För att möta det skriande behovet av respiratorer försöker Ukraina få igång inhemsk produktion – med hjälp av bortglömd teknik från Sovjettiden.

Coronakrisen har lett till akut brist på respiratorer i många länder. Apparaterna är avgörande i vården av patienter med andningsproblem, en av de komplikationer som covid-19 kan ge upphov till.

Efter vädjanden från sjukhus i Ukraina om respiratorer har några av landets rikaste män bekostat inköp från företag i andra länder. Men det räcker inte.

Det statliga försvarsindustrikonglomeratet Ukroboronprom leder därför ett försök att starta inhemsk produktion, baserad på teknik som togs fram på en fabrik som man driver i Kiev, men i en annan tid.

Ruvade på hemlighet

Under arbetet har man upptäckt att en dator där viktig teknisk information funnits lagrad har försvunnit och de ingenjörer som utformade respiratorerna har antingen hunnit gå bort eller gå i pension. Det berättar Mustafa Nayyem, biträdande generaldirektör för Ukroboronprom, för nyhetsbyrån Reuters.

Men slutligen lyckades man spåra upp en man som fortfarande mindes var gulnade papperskopior över respiratordesignen fanns förvarade på fabriken. Han arbetar numera i en liten matbutik.

Fabriken är inte längre i skick att återuppta produktionen. Så Ukroboronprom har i stället erbjudit privata företag att ta del av respiratordesignen och att tillhandahålla lokaler för produktion.

– Vi kommer att ge alla tillgång till denna dokumentation för vi befinner oss mitt i en kris, säger Nayyem till Reuters.

Släckt och stängt

För omkring 20 år sedan arbetade fortfarande runt 6 000 anställda vid Ukroboronproms fabrik Burevisnyk. De tillverkade bland annat komponenter till radarsystem för ubåtar, och höll i gång en mindre produktion av respiratorer som användes för att behandla sovjetiska soldater i Afghanistan.

Men vikande efterfrågan efter Sovjetunionens kollaps och brist på tillskjutna medel från staten har lett till att verksamheten stannat av. 2011 lämnades en konkursansökan in. I dag finns bara några få anställda kvar i fabriken, där värme och el stängdes av för fem år sedan, och dess gamla maskiner ligger täckta av tjocka lager damm.

Hittills har 13 människor dött efter att ha smittats av det nya coronaviruset i Ukraina. Landet är ett av de fattigaste i Europa och dess sjukvårdssystem har stor brist på resurser.

Utrikes

Friare vardag för djur i nedstängda storstäder

En hjort går över ett övergångsställe i japanska Nara, där många av de över tusen hjortarna som normalt håller sig i en park börjat leta mat på andra håll i staden då antalet turister minskat.
En hjort går över ett övergångsställe i japanska Nara, där många av de över tusen hjortarna som normalt håller sig i en park börjat leta mat på andra håll i staden då antalet turister minskat.
Fotograf: Jae C. Hong/AP/TT
Utrikes
Utrikes När människor håller sig undan och biltrafiken minskar lämnas större utrymme åt andra invånare i världens storstäder.

I ledan över virustidernas krav på isolering finner många människor tröst i naturen. En av dem är den brittiske ornitologen David Lindo, som från sin hemkarantän i Spanien passat på att spana efter, lyssna till och folkbilda om fåglar.

– Vid sidan om att använda den här tiden till att komma närmare din familj, är det också ett bra tillfälle att bättre lära känna din familj där ute: naturen, säger han i en av sina videor på Twitter.

Med mindre buller i storstäderna kan det låta som att fåglarna plötsligt blivit fler. Så är inte nödvändigtvis fallet – men en del arter, som vanligtvis lägger band på sig när det är för mycket oljud omkring dem, kan nu äntligen sjunga ut, enligt Jérôme Sueur, ljudspecialist vid Naturhistoriska museet i Paris.

– Djuren skakar nu av sig människans ljudföroreningar, säger Sueur till nyhetsbyrån AFP.

Tajmingen är perfekt i och med vårens löften om parning, tillägger han.

Grodor kan skonas

Fåglar och djur som normalt håller sig i parker vågar sig nu också kanske i högre grad vidare ut i storstaden. Det lämnar i sin tur mer utrymme för andra djur, säger Sueurs kollega, forskningsledaren Romain Julliard. Särskilt nyfikna brukar rävar vara.

– De förändrar sitt beteende väldigt snabbt. Så fort en plats blir lugn och tyst, så är de där, säger Julliard.

Möjligen kan fler än vanligt av de grodor, paddor och salamandrar, som behöver ta sig över vägar för att nå sjöar där de vill para sig, klara sig i år när det är färre bilar ute på vägarna. Inställd jakt i flera europeiska länder är också på kort sikt goda nyheter i djurens rike.

"God vigör"

Och med färre människor på gatorna kommer observationer om djur som börjat röra sig mer fritt.

I Chile väckte en puma som promenerade runt i nedstängda Santiago stor uppmärksamhet i förra veckan. Efter att ha fångats in och undersökts av veterinärer har puman återförts till bergen runtomkring huvudstaden, meddelar Chiles naturvårdsverk.

"Den var vid god vigör", skriver myndigheten på sin hemsida.

Varning för fejk

I japanska Nara vittnar människor om hur stadens många sikahjortar passat på att vandra ut från den park där de vanligtvis håller sig för att leta efter mat i andra delar av staden.

Flera andra djurnyheter i coronasmittans spår har dock visat sig vara fejk. En video som påstods visa delfiner i Venedig var i själva verket inspelad i en hamn på Sardinien. Och bilder på utslagna elefanter som uppgavs ha supit sig fulla på majsvin i kinesiska Yunnanprovinsen höll inte heller för närmare granskning.

Mattias Mächs/TT

Två duvor håller koll på en polis utanför en myndighetsbyggnad i Colombias huvudstad Bogotá, där stadens människor uppmanas hålla sig hemma för att bromsa coronavirusutbrottet.
Två duvor håller koll på en polis utanför en myndighetsbyggnad i Colombias huvudstad Bogotá, där stadens människor uppmanas hålla sig hemma för att bromsa coronavirusutbrottet. Fotograf: Fernando Vergara/AP/TT
Hundratals fåglar glädjer sig åt att för en gång skull ha en strand i Perus huvudstad Lima för sig själva.
Hundratals fåglar glädjer sig åt att för en gång skull ha en strand i Perus huvudstad Lima för sig själva. Fotograf: Martin Mejia/AP/TT
NÄSTA ARTIKEL