Inrikes

Utomhuskonsert lockar äldre till balkongerna

Trubaduren Mikael Edfelt underhåller med en utomhuskonsert på Attendos äldreboende i Täby.
Trubaduren Mikael Edfelt underhåller med en utomhuskonsert på Attendos äldreboende i Täby.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Coronapandemin utmanar äldreboenden att hitta nya sätt att erbjuda aktiviteter. Intresset är stort när vistrubaduren Mikael Edfelt bjuder på Taube-konsert i eftermiddagssolen.

De boende på Attendos äldreboende Enhagsslingan i Täby, norr om Stockholm, sitter samlade på de gemensamma balkongerna med bubbel i glasen. På innergården nedanför står vistrubaduren Mikael Edfelt och sjunger låt efter låt av Evert Taube. Området där han står är avgränsat med ett blått plastband.

– Jag gör ju över hundra konserter per år men det här är ovanligt speciellt just för att det är så mycket avgränsningar och man vet att det är besöksförbud. Att då få spela på det här sättet och se den här glädjen är fantastiskt, säger han.

De flesta som bor på äldreboendet har dykt upp på balkongerna. Några ställer sig upp och dansar, andra sjunger med. En av dem som sitter och lyssnar är Helena Crona Fock som uppskattar initiativet.

– Det här är jättebra. Alla borde ha det så här, det är läkande och man får upp andan lite, säger hon och tillägger:

– Och Evert Taube, det är ju något av det finaste vi har.

Medvetet låtval

Att det är låtar som "Flickan i Havanna", "Fritiof och Carmencita" och "Sjösala vals" som spelas är ingen slump. Mikael Edfelt vill att det ska vara en nostalgitripp för de äldre och något välbekant att halka tillbaka på i tider där mycket förändras.

– Evert Taube är ju sprudlande glädje och man måste få unna sig det även när det är allvar, säger han.

Äldreboendet anordnar ofta aktiviteter för dem som bor där. Konserterna som erbjuds är populära men hålls i vanliga fall inomhus. Nu sätter coronaviruset och Folkhälsomyndighetens rekommendationer stopp för det. Men besöksförbud och en rådande pandemi betyder inte att äldreboendet sätter paus i aktivitetsschemat. Ledningen väljer istället att hålla sig till utomhusaktiviteter och aktiviteter där man kan hålla avstånd.

– Det viktigaste just nu är att ge kärlek och glädje till våra boende, säger verksamhetschefen Eldrin Khan som tycker att de som bor på äldreboendet hanterar situationen bra.

Positiva tankar hjälper

Helena Crona Fock tycker till och med att det kan vara skönt att få vara lite ifred. Förutom att närvara vid utomhuskonserten brukar hon få dagarna att gå genom att måla och påta i rabatten. Något hon säger fungerar bra för att komma bort från eventuell oro.

– Jag är inte så orolig. Jag tror positiva tankar hjälper och att få vara ute i solen, säger hon.

Efter 45 minuter spelar Mikael Edfelt sin sista låt för den här konserten. Men det är redan bestämt att han ska komma tillbaka när vädret tillåter och man kan tolka applåderna från balkongerna som att det är varmt välkommet.

Emilia Söderholm/TT

Många sjunger med och en del ställer sig upp och dansar när Mikael Edfelt besöker Attendos äldreboende i Täby.
Många sjunger med och en del ställer sig upp och dansar när Mikael Edfelt besöker Attendos äldreboende i Täby. Fotograf: Anders Wiklund/TT

Inrikes

Ung kvinna hölls instängd – par döms

En man och en kvinna döms till fängelse för att ha hållit en 18-åring instängd i sju dagar. Arkivbild.
En man och en kvinna döms till fängelse för att ha hållit en 18-åring instängd i sju dagar. Arkivbild.
Fotograf: Mikael Fritzon / TT
Inrikes
Inrikes

En 18-årig kvinna i Kalmar hölls inspärrad i sju dagar. Nu döms två nära anhöriga till ett och ett halvt års fängelse för olaga frihetsberövande. Enligt tingsrätten har motivet varit att upprätthålla familjens heder, rapporterar P4 Kalmar.

Den unga kvinnan har berättat att hon blev fråntagen sin mobiltelefon och övervakades i hemmet, där flera utgångar var larmade. Men hon lyckades få ut ett meddelande i smyg, vilket till sist ledde till polisutryckning.

Mannen och kvinnan som nu döms frias från misstankarna om hot och olaga tvång. Domstolen anser visserligen att 18-åringen är trovärdig, men när det gäller dessa åtalspunkter saknas stödbevisning.

Inrikes

PK med Hallengren och Folkhälsomyndigheten

Socialminister Lena Hallengren (S) ska hålla presskonferens tillsammans med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Arkivbild.
Socialminister Lena Hallengren (S) ska hålla presskonferens tillsammans med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Arkivbild.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes

Socialminister Lena Hallengren (S) håller presskonferens tillsammans med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson klockan 13.

Klockan 14 har även Folkhälsomyndigheten presskonferens för att informera om det senaste kring coronaviruset.

Enligt den senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten har drygt 4 400 personer i Sverige bekräftats smittade med coronaviruset och 180 personer har avlidit.

Inrikes

Livshotande för knivhuggen pojke

Polis undersöker platsen vid en skola där en pojke blev knivhuggen och fick svåra skador.
Polis undersöker platsen vid en skola där en pojke blev knivhuggen och fick svåra skador.
Fotograf: Björn Larsson Rosvall/TT
Inrikes
Inrikes

Pojken som blev knivhuggen vid en skola i Göteborg i måndags har livshotande skador, uppger P4 Göteborg.

Både den skadade och en pojke som misstänkts ha attackerat honom är under 15 år. Händelsen skedde utanför en skola i stadsdelen Kortedala, där den skadade pojken är elev. Han träffades av ett knivhugg i halsen.

Den misstänkte pojken greps kort efter dådet. Enligt kammaråklagare Mats Ihlbom har polisens utredare en ganska bra bild av händelsen, som beskrivs som ett mordförsök.

Inrikes

Friande domar i utpressningshärva

Flera män frias från anklagelserna om utpressning av Västmanlands tingsrätt. Arkivbild.
Flera män frias från anklagelserna om utpressning av Västmanlands tingsrätt. Arkivbild.
Fotograf: Pavel Koubek/TT
Inrikes
Inrikes Nio män anklagades för att med hot om våld utpressat två män till att betala stora summor pengar. Samtliga frias nu av Västmanlands tingsrätt för utpressningsbrotten – bevisningen räcker inte till.

Enligt åklagarna inleddes utpressningen 2015. Med hjälp av hot om att skada eller döda männen eller deras anhöriga förmåddes de betala stora summor pengar till gärningsmännen och sälja narkotika för deras räkning, hävdade åklagarna.

Att ingen av de nio som stått åtalade för utpressningen fälls beror bland annat på att den information om händelserna som målsägarna lämnat varit problematisk – en av männen har exempelvis lämnat motstridiga och osanna uppgifter under förhören. Det finns enligt tingsrätten "mycket starka skäl" att ifrågasätta hans trovärdighet.

"Hans uppgifter har därför ett väldigt lågt, om ens något, bevisvärde", skriver domstolen.

En 22-åring fälls dock för grov misshandel då han knivhuggit en av männen. För det och andra brott får han fängelse i tre år och två månader.

22-åringen och en 35-årig man har enligt SVT Västmanland beskrivits som ledare för det nätverk i vilket många av de tilltalade ska ha ingått. 35-åringen får tio månaders fängelse för dopningsbrott och näringspenningtvättsbrott.

Flera andra åtalade döms också för andra brott, som exempelvis grovt vapenbrott och näringspenningtvättsbrott.

Inrikes

Fem åtalas för mord i Sundsvall

Fem personer har åtalats misstänkta för att ha mördat en man i 30-årsåldern i Sundsvall i höstas. Arkivbild.
Fem personer har åtalats misstänkta för att ha mördat en man i 30-årsåldern i Sundsvall i höstas. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Fyra män och en kvinna har åtalats misstänkta för att ha mördat en man i 30-årsåldern Sundsvall i november förra året.

Enligt stämningsansökan har de fem, tillsammans och i samförstånd, dödat mannen genom ett flertal slag mot huvud och kropp samt med ett flertal hugg med ett skarpt föremål mot bål och ben.

De åtalade, som är mellan 19 och 25 år gamla, ska ha begått gärningen med uppsåt och genom sitt agerande visat synnerlig hänsynslöshet och råhet.

En av de fem ska också ha undanröjt bevis om mordet genom att bränna kläder som bars av en av de åtalade vid brottet och åtalas även för skyddande av brottsling.

Av förundersökningen framgår att den åtalade kvinnan tidigare haft en relation med den mördade mannen. Hon var den första som misstänktes för gärningen och tros ha varit den som lockade ut offret ur sin lägenhet till bostadshusets entré där de misstänkta misshandlade honom.

Den mördade mannen hittades i sin lägenhet dit han tros ha tagit sig på egen hand efter misshandeln.

Bevisningen mot de fem åtalade består dels av förhör med de misstänkta och vittnen. Det finns även teknisk bevisning, exempelvis en kniv och en hammare som kan ha använts vid misshandeln.

Inrikes

Stopp för hamstring av läkemedel

Läkemedelsverkets generaldirektör Catarina Andersson Forsman och socialminister Lena Hallengren håller en pressträff i Rosenbad.
Läkemedelsverkets generaldirektör Catarina Andersson Forsman och socialminister Lena Hallengren håller en pressträff i Rosenbad.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes För att stoppa hamstring av receptförskrivet läkemedel under coronakrisen förbjuder regeringen uttag för mer än tre månaders behov. Beslutet har redan trätt i kraft.

Enligt Lena Hallengren har man kunnat se en kraftig efterfrågan på läkemedel de senaste veckorna. Det beror främst på ett ökat uttag på landets apotek.

– Fler har börjat handla betydligt mer än vad man just nu behöver. Man har hämtat ut hela sin årsranson även om man med det har fått betala själv, det är ett beteende man inte tidigare har sett, säger hon.

Lagra inte hemma

I dag ingår läkemedel i högkostnadsskyddet om man tar ut en förbrukning på högst tre månader, men om patienten själv betalar kan hen ta ut en hel årsförbrukning av ett receptförskrivet läkemedel.

– Det är många patienter som på sistone har använt sig av den möjligheten, säger Hallengren.

TT: Vad säger du till de som är oroliga och därför vill ha beredskap hemma?

– Att den beredskapen ska inte var och en ha hemma i ett lager. Apoteken ska se till att de har det på lagret, men det blir omöjligt om de ska lämna ut alla läkemedel på väldigt kort tid.

Nyligen genomförde apoteksbranschen i dialog med Läkemedelsverket frivilliga begränsningar i uttaget av receptförskrivna läkemedel, men effekten har inte varit tillräcklig.

"Inskärpa vikten"

Läkemedelsverket vände sig därför till regeringen med en hemställan om den begränsning som nu införs.

– Vi behövde inskärpa vikten av att vi alla hjälps åt så vi inte hamnar i en bristsituation, säger Läkemedelsverkets generaldirektör Catarina Andersson Forsman.

I och med detta får man endast ta ut substanser motsvarande 90 dagar. Om förpackningen inte motsvarar 90 dagar får man ta ut närmast motsvarande förpackning. Det gäller också läkemedel till hundar och djur, säger Catarina Andersson Forsman.

– När man har förbrukar två tredjedelar av det får man hämta ut en ny. Och det här omfattar allt som är förskrivet på recept, vare sig det är inom eller utanför förmånen.

I dagsläget råder det dock ingen brist på läkemedel i Sverige, understryker Catarina Andersson Forsman.

– I morse hade vi 14 restnoteringar relaterat till corona, men det berodde inte på brister utan på ökad efterfrågan. Vi har ingen brist. Det är ett viktigt budskap från mig, säger hon.

Ser över läkemedelstillgången

Redan tidigare hade Läkemedelsverket i uppdrag att se över läkemedelsförsörjningen i samarbete med olika berörda instanser, ett arbete som nu intensifieras.

– Vi har skapat strukturer både för att kommunicera information runt hur tillgången är av aktuella läkemedel, och också se till att vi kan kommunicera med olika aktörer för att underlätta så att substanser kan hamna där de behövs. Det vi verkligen vill bidra till är att vi har en jämlik tillgång till läkemedel, säger Andersson Forsman.

De nya reglerna började gälla vid midnatt, natten till onsdag, och kommer att gälla tills vidare. När behovet upphör kommer också restriktionerna att upphävas, enligt Lena Hallengren.

Carin Fock/TT

Marc Skogelin/TT

Socialminister Lena Hallengren. Arkivbild.
Socialminister Lena Hallengren. Arkivbild. Fotograf: Jonas Ekströmer/TT

FAKTA

Fakta: Så fungerar högkostnadsskyddet

Högkostnadsskyddet innebär att du betalar sammanlagt högst 1 150 kronor för besök i öppenvården under en period på tolv månader. En region kan dock bestämma om ett lägre belopp.

När patienten betalat upp till den summa som regionen bestämt får man ett så kallat frikort. Under den perioden som kortet gäller betalar patienten inte för sina besök.

Perioden börjar räknas vid ditt första besök, oavsett när under året du gör besöket.

Frikortet gäller i alla regioner i Sverige.

Källa: Vårdguiden 1177

Inrikes

Våren avancerade med försiktiga steg

Vädret normaliserades i mars, konstaterar SMHI. Arkivbild.
Vädret normaliserades i mars, konstaterar SMHI. Arkivbild.
Fotograf: Gorm Kallestad/NTB/TT
Inrikes
Inrikes Våren drog sig norrut i slutet av mars – men bara i en begränsad fläck på Sverigekartan.

Den sista mars var snödjupet 229 centimeter i Katterjåkk i Lapplandsfjällen.

Några dagar tidigare blev det meteorologisk vår i en mindre del av Mellansverige, ett område som delades av Gästrikland, Hälsingland, Västmanland och Uppland.

"Även i delar av Värmland gjorde våren formellt intåg", noterar SMHI i sin preliminära sammanfattning av den gångna månaden. Söderut har det redan varit vår i flera veckor.

De ytterligheter i temperaturer som så här långt hunnit registreras under mars var plus 14,6 grader i skånska Osby den 28 respektive minus 32,4 i Naimakka i norra Lappland den 4.

Mars bjöd också på ordentligt blåsväder. Stormen Laura drog fram i söder med orkanstyrka i byarna, allra värst över Hanö i Blekinge med 37,8 meter per sekund.

Överlag var månaden varmare än brukligt, men inte med lika stora avvikelser som i början av året.

"Ingen station hade en medeltemperatur under det normala för mars månad", konstaterar myndigheten.

"Efter två månader som bjudit på mycket milt väder blev mars en mer normal månad både vad gäller temperaturen i synnerhet och växlingarna i väder i allmänhet".

FAKTA

Fakta: Då kommer våren

Enligt SMHI definieras vårens ankomstdatum som det första dygnet av sju med vårtemperaturer (dygnsmedeltemperatur över 0,0 grader). Det gör alltså att datumet kan bestämmas först i efterhand.

Inrikes

Viruskris kan bli dödsstöt för aprilskämt

Många mediehus väljer i år att inte publicera aprilskämt i tidningen, däribland Göteborgs-Posten. Arkivbild.
Många mediehus väljer i år att inte publicera aprilskämt i tidningen, däribland Göteborgs-Posten. Arkivbild.
Fotograf: Adam Ihse/ TT
Inrikes
Inrikes Flygande spårvagnar, ett Öland på drift mot fastlandet och en nylonstrumpa över teven.

Sedan tidigare har flera svenska mediehus valt att sluta med aprilskämt – det finns redan alldeles för mycket vilseledande information på nätet, och tidningarna bör i stället stå för trovärdighet, har många resonerat. Och med anledning av allmänhetens behov av korrekt och tillförlitlig information i spåren av coronaviruset fortsatta spridning i Sverige och världen verkar allt fler utgivare ansluta till den inställningen.

Erik Isberg, redaktionsansvarig och ansvarig utgivare på Folkbladet , tar fasta på att många nu tror att pandemin är på väg att följas av en infodemi, det vill säga en global ryktesspridning:

"I det här läget är trovärdiga mediers roll extra viktig. Hos oss ska du kunna lita på den information som ges. Att nu medverka till att sprida osanna uppgifter, om än på ett oskyldigt sätt, skulle vara direkt fel".

Isberg lovar dock att återgå nästa år "i en förhoppningsvis ljusare värld och med ett gladare skämt".

Skojar inte till det

nyhetschef Gerth Hedberg skriver att tidningen i år frångår sin tradition att skoja till det den 1 april:

"Så du behöver inte leta efter någon artikel där vi försöker luras på ett klurigt sätt. Fokus måste nu ligga på att ta hand om sig själv och sin omgivning."

chefredaktör Christofer Ahlqvist fattade redan 2018, sitt första år som chefredaktör på tidningen, beslutet att inte publicera något aprilskämt.

"Jag resonerar då som nu att en tidning – vars viktigaste kapital är trovärdighet – inte kan missbruka det förtroendet genom att riskera att sprida falska nyheter", skriver Ahlqvist, och frågar sig nu om 2020 blir året då aprilskämtet drar sin sista suck i spalterna.

"Jag tycker att det vore förvånande om någon ansvarig utgivare i dessa tider bidrog till att sprida desinformation genom att publicera ett aprilskämt. Min gissning är att väldigt få kommer att kunna fortsätta med den här traditionen efter i år".

Inte normala tider

konstaterar kort och kärnfullt: "April april din dumma sill, vi hade lurat dig om det inte vore för det att vår chefredaktör inte vill".

Även VLT skippar aprilskämten i år, skriver tidningens chefredaktör och ansvarige utgivare Daniel Nordström i en krönika:

"Jag tror att de allra flesta uppskattar skämt, när de är bra. Men det är i normala tider. Just nu är emellertid ingenting som det brukar vara".

Det är helt enkelt inte läge att skämta just nu, anser Nordström:

"För oss på VLT är det så mycket viktigare att lägga all kraft på att göra just trovärdig och samhällsviktig journalistik inte minst om den sjukdom, oro och kris coronaviruset för med sig".

Toapapper i Sydsvenskan

Helt skämtfritt är det dock inte.

Bland annat noterar Trelleborgs Allehanda att Trelleborgs kommun byter namn till Anderslövs kommun: "Samtidigt flyttas hela tätorten till Anderslöv".

skriver att man i dag avsätter utrymme i papperstidningen som nödiga läsare som inte hamstrat toalettpapper kan använda för att torka sig med.

– Många har det helt enkelt skitjobbigt i dag. Vi funderade på hur vi kan göra nytta, citeras "tidningens papperschef" Closette Bidhén i artikeln.

Humor är ett viktigt verktyg för att vi tillsammans ska ta oss igenom denna prövning, skriver Sydsvenskan:

"Tanken med årets skämt var först och främst inte tänkt att lura er prenumeranter utan snarare framkalla ett eller annat skratt i dessa dystra tider".

Marc Skogelin/TT

Kjell Stensson stod 1962 för aprilskämtet som sannolikt lurat flest svenskar. En nylonstrumpa spänd över den svartvita skärmen skulle omvandla bilden till färg. Enligt uppgift klipptes hundratusentals strumpor sönder. Arkivbild
Kjell Stensson stod 1962 för aprilskämtet som sannolikt lurat flest svenskar. En nylonstrumpa spänd över den svartvita skärmen skulle omvandla bilden till färg. Enligt uppgift klipptes hundratusentals strumpor sönder. Arkivbild Fotograf: ULF STRÅHLE US

Inrikes

Mamma i Norrköping omhäktad

Mamman i Norrköping som misstänks för att ha vållat sin treåriga dotters död i slutet av januari har omhäktats vid Norrköpings tingsrätt. Arkivbild.
Mamman i Norrköping som misstänks för att ha vållat sin treåriga dotters död i slutet av januari har omhäktats vid Norrköpings tingsrätt. Arkivbild.
Fotograf: Vilhelm Stokstad/TT
Inrikes
Inrikes

Mamman i Norrköping som misstänks för att ha vållat sin treåriga dotters död i slutet av januari har omhäktats, rapporterar P4 Östergötland.

Hon häktas misstänkt för grovt vållande till annans död och även för nya misstankar gällande två fall av grov misshandel.

Kvinnan, som hela tiden nekat till brott, ska också genomgå en så kallad paragraf 7-undersökning där hennes psykiska status ska undersökas.

Den treåriga flickan hittades död i en lägenhet i centrala Norrköping i slutet av januari och de båda föräldrarna greps samma dag.

De satt häktade misstänkta för att ha orsakat hennes död, men pappan dog i häktet tidigare i februari.

NÄSTA ARTIKEL